Facebook CHIP-Magazin - Linuxvilág

 ( dejo | 2012. szeptember 20., csütörtök - 8:24 )

Tegnap az egyik ismerősöm a Facebookon válaszolt a CHIP-Magazin feleletválasztós kérdésére miszerint:
"Te milyen ajándék újságot szeretnél a következő CHIP magazin mellé? (Ha más ötletetek van írjátok meg)"
Erről értesítést kaptam, ezért a kérdés eljutott hozzám.
Én beírtam újként, hogy "Linuxvilág"
Ma reggel ár 19 szavazat érkezett erre. Most a második helyen áll a PC-Guru után, ami 58 szavazattal vezet.
Aki lát benne fantáziát vagy csak poénból támogathatja a Linuxvilágot! :-)
http://www.facebook.com/questions/283682281744683/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én úgy tudom Linuxvilág már nincs. Mi értelme ennek?
--
HUPbeszolas FF extension

Igény jelzése arra, hogy jó lenne ha lenne!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Épp a napokban gondolkodtam azon, hogy újra kellene éleszteni a Flosszine-t.

Lexmark C920 A3-mas szines lazerrel tudom támogatni az önkéntes munkát.
Adtam +1 szavazatot én lettem az ötvenedik :D

62 :)
Most épp öt szavazat kellene a győzelemhez.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Most mintha az első lenne :)

Nagyon magasan :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A magam részéről tulajdonképpen nagyra értékelem a lappal kapcsolatban így posztumusz megmutatkozó lelkesedéseteket, de azért szabadjon megjegyeznem, hogy amit csináltok, az kb. annyira értelmes, mint ha Hatodik Lenint akarnátok beszavazni a parlamentbe. :-)

---
Science for fun...

Valószínűleg Neked van igazad, de az értelmes dolgok közé nemtartozik bele az alapítványom sem http://elutottek.hu/Alapitvanyokirat.htm és többen megkérdőjelezték az "elme" állapotomat is :)
Nem tudható, hogy a Chip ezen kérdőívet mennyire veszi komolyan de ha példányszámot akar növelni a Playboy Exkluzív számát adja ajándékba.

Én ezt úgy értelmezném inkább mint egy jelzést feléjük, miszerint lenne igény arra ha a lapban nem csak 97% win-es írások lennének. Pont mostanában kaptam egyet kölcsön, és ahogy látom már azért megemlítik itt-ott a linux szócskát.

Azon én is meglepődtem, hogy nem a CKM vezetett hanem a Gamestar.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Marketing rövidlátásnak hívják azt a jelenséget, amikor egy vállalkozás felbuzdulva egy bizonyos területen eddig elért sikerein, valami mással kezd foglalkozni annak reményében, hogy az is be fog jönni. Ennek általában bukás a vége.

A Chip nem linuxos lap. Jellemzően a másik tábor olvassa. Ha jelentősebb tartalmat kezdenének közölni nyílt forrású szoftverekről, az eddigi olvasóik kidobott pénznek gondolnák ezeknek az oldalaknak az árát. Ha belegondolsz, nagy valószínűséggel most se az ő olvasói táboruk szavazta be a Linuxvilágot az ajándékok közé, hanem ti eszement linuxosok. :-)

---
Science for fun...

... es jo 10-15 eve, amikor a BIND-rol es a PAM-rol voltak cikkek a CHIP-ben...Aztan amikor szetvaltak, onnan jottek a "MEGMUTATJUK, hogyan...!", "Ki hitte volna...?", "Ha ezt teszi, akkor....!" kezdetu cikkek, amitol mindig agyfraszt kaptam.

--
http://www.micros~1

Elsősorban elektronikus verzióban gondolkodj, mert szerintem sokkal kényelmesebb telefonon, tableten vagy esetleg e-inkes olvasón olvasni, mint kinyomtatni.

A gondolkodást meghagyom a lap készítőinek :D
Ismertető anyagot, szórólapot, névjegyet (nem 10ezeres példányban) lehetne nyomtatni esetleg amihez csak pár csomag papír kellene.

kicsit elferditve a mondast: egy szerzo nem csinal nyarat. De meg ketto sem. Amig nincs egy stabil* ~8-10 fos szerzogarda (ha mondjuk lapszamonkent 5-6 cikkben gondolkodunk), akkor okulva a flosszine 1.0 tapasztalataibol, kar is belevagni. Vagy elfelejtetted, hogy a vegere tan jo, ha 2 cikk beerkezett idore? :-) Az elkerulhetetlen veg szamomra ott lett egyertelmu, amikor a kezdeti havi 1 szambol eleg hamar 2-havi megjelenes, majd 3-havi megjelenes, majd meg nem jelenes lett.

Mondjuk igy, utolag (ld. buki tanacsat), en eleve reklamokban gondolkoztam volna. Ahogyan a nehai Linuxvilagban is voltak reklamok, en is tettem volna reklamokat a pdf magazinba, es akkor ha tobbre nem is, de hatha futotta volna egy profi _es_ szamonkerheto tordelore. Mondjuk ez utobbi feature ugy altalaban hianyzott a csapatbol.

Szerintem sanszos, hogy azok a hirdetok, akik a Linuxvilagban hajlandoak voltak hirdetni, nyilvan tordek aron a nyomtatott lapba bekerules arahoz kepest, egy jo marketinggel** ravhetetoek lettek volna, hogy nemi zset kicsengessenek a magazinnak.

Par hete felmerult bennem, hogy kene a piler-nek egy kis promo. De ezt inkabb a fullcircle magazinban ejtem meg (nyilvan angolul), az valahogy eletkepesebbnek tunik.

*: akik ertik a hatarido fogalmat, es kepesek idore leadni a cikkeket
**: pl. eloadni, hogy minden lapszamot a hup-on (is) bejelentunk, ahol a hazai IT-sok zome jelen van, igy ~20000~200 letoltest tan realis osszehozni.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Szerintem a hup-on lazán találnának 10 embert aki akár irhatna is bele.
Nagyobb problémának látom a 3-5 fős szerkesztőség problémáját, amelyik lapszámot csinál belőlük. A DTP elég időigényel móka tud lenni.
--

Szerintem a hup-on lazán találnának 10 embert aki akár irhatna is bele.

Ne keverd ossze a 10 embert erdekelne vs. 10 ember rendszeresen es szamonkerhetoen publikalna dolgokat.

Btw. maris 4 eve is eppenhogy osszejott ~8 ember (nem hogy "lazan" 10), akik kozul paran mar az indulas utan nem sokkal lemondtak a dolgot. Attol kezdve pedig vegig emberhatranyban voltunk, es ezert is ritkultak durvan a megjelenesek.

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Igen, a DTP és a határidők betartatása lenne a legnagyobb probléma. Éppen ezért vetette fel még annó Örs, hogy érdemes lenne egy online verzióban gondolkodni. Ekkor ugyan nem lesz havi/kéthavi pdf, de folyamatosan élne/menne a projekt, mert heti 1-2 cikk mehetne ki átnézés után. Olyasmi lehetne, mint a Debian Administration.

A szponzoráció is érdekes kérdés, de szerintem meg lehetne csinálni úgy, ahogy sok cikk végén szerepel, hogy a cikk megírását az xyz kft. támogatta. Esetleg a cikkhez kapcsolódóan lehetne nem tolakodó reklámokat is megjeleníteni az oldalsávban. (Pl. LAMP cikknél webtárhely-szolgáltatókét).

A kérdés inkább az, hogy a Fullcircle magyarítása mellé kell-e másik lap?

Vagy inkább a HUP-ra egy cikkek rovat...

A megjegyzésed kapcsán először azt hittem új lehetsz itt, de aztán láttam a 10+ évet. Az ötleted szakmailag ugyan jó, de ha belegondolsz, hogy miket írtak itt a HUP-on a Linuxvilágról amíg még létezett, szociológiailag nem tűnik kivitelezhetőnek. :-)

Igazából azon csodálkozom, hogy nem harapott még rá senki erre a topicra a "nagyok" közül...

---
Science for fun...

A témától függetlenül:

Sokan elfelejtik, hogy a HUP olvasótáborának alig néhány százalékát teszik aki az aktív regisztrált felhasználók. Ezen belül a trollok szintén csak egy kis hányadát teszik ki a kommentelőknek.

Szóval messzemenő következtetéseket ebből levonni nem érdemes.

--
trey @ gépház

Kérlek alásan, legyen neked igazad! :-)

Csináljunk cikkrovatot az eszement Linuxvilág rajongóknak, akik négy évvel a lap halála után még mindig ajándék lapszámokról álmodnak, te meg majd szépen irtod a trollokat. (OK, a súlyosabb eseteket lepasszolhatod nekem, elvégre én volnék itt a Nagy Sánta Gyógyító.)

---
Science for fun...

Mint említettem, témától függetlenül, csak afféle FYI írtam. Nem akarok senkit sem rábeszélni semmire, de az ellenkezőjére sem.

--
trey @ gépház

Mint (máshol) én is említettem 99 %-ig biztos vagyok benne, hogy a dolog nem működne, minek utána igen kis kockázattal járt az iménti felajánlásom. :-)

---
Science for fun...

"Szerintem sanszos, hogy azok a hirdetok, akik a Linuxvilagban hajlandoak voltak hirdetni, ..."

Én nem érzem annak. Tapasztalataim szerint a marketing egy elég sötét verem.

Valahogy úgy működik, hogy ha hitelt érdemlően bizonyítani tudod, hogy nincs szükséged marketing bevételekre, akkor dől hozzád a pénz, ha meg erre alapozva akarnál valamit csinálni, akkor nem.

Ebből pedig az következik, hogy ha nincs valamennyi induló tőkéd, amivel be tudod indítani a folyamatot, akkor akár bele se kezdj. A tőke természetesen pótolható volna valamiféle átütő lelkesedéssel, de nekem a Linux magyarországi karrierjéből valahogy nem az jött le, hogy ilyesmi itt létezne.

---
Science for fun...

Szombatra tekintettel nemrég keltem föl és először azt hittem, rosszul látok. Az nem lehet, hogy a HUP-on valaki azt mondta "Linuxvilág"...

Nem tudom, tart-e igényt itt bárki tanácsokra, de álljon itt kettő:

1. Szerintem üljetek le egy sarokba és várjátok meg, míg elmúlik.
2. Ha ez nem működne, akkor keressetek egy szponzort.

Ha további tanácsok kellenének (netán segítség), természetesen állok szíves rendelkezésetekre. :-)

---
Science for fun...

Pedig de...
Én a mai napig rendszeresen veszem elő és olvasgatom...
Nekem speciel hiányzik!

++;

Jó pár Google találat is van rá, olykor - olykor nagyon hasznos. :)

En tegnap CoV-ot vettem elo es lapozgattam. Megsem orulnek, ha ujra megjelenne rendszeresen :)

(Az viszont teny, hoyg mar en is talaltam guglival Linuxvilagos how-tot egy-ket problemara :)

--
http://www.micros~1

+1

Csak kicsit drága volt.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Nekünk is. :-)))

---
Science for fun...

Nekem is hiányzik! És nagyon hiányzik a Népszínház úti bolt is, ahol legtöbbször hozzájutottam. És az a tömérdek számtech. könyv, ami ott egy helyen megtalálható volt. Jobbnál jobbak.

(Az a baj, hogy valószínűleg erre ma már kevesen lennénk előfizetők. De lehet, hogy "Android Magazin" név alatt, és 50-50 % Android-Linux tartalommal az "okos mobilosok" már jelentenének némi vásárlóerőt is, Nem ingyenesen, hanem profiban és persze kizárólag digitális terjesztéssel! De a "zseniális tartalomra" azért hónapról-hónapra szükség lenne.... :-) - Kéne némi pénzmag egy erőteljes bevezető kampányra is. Reklám nélkül meg drága lenne és ezmellett, a kiadvány szerkesztését csak profi stúdióval szabadna megoldani. Pár száz előfizetésnél, - számoljunk 1000-1200 Ft-al havonta, - már rentábilis lenne, azaz a cikkírásra is jutna tiszteletdíj. Szerintem a kiadvány szerkesztésére pdf-ig bezárólag jók lennénk, - lenne szabad kapacitásunk...) Sajnos lehet, a névhasználat miatt a Google-től is kéne engedély.

Van benne ráció... egyébként nem vagyok benne biztos, hogy a pdf lenne a legjobb megoldás. Az einkes olvasók nagyrésze az epub/mobi/prc formátumokkal tud szépen dolgozni. A pdf inkább nyomtatáshoz vagy asztali gépen olvasáshoz lenne jó.

Az 1000 forint és a digitális terjesztés azért nem volna jó, mert nagyon rövid idő alatt elérnék máshonnan az emberek. Úgy kell megszabni az árat, hogy ne érje meg máshonnan letölteni.

Egyébként a LinuxJournal ezt most már egy ideje (kb. 1 éve) úgy csinálja, hogy van pdf mellé epub és mobi is, aztán töltsd, amelyiket jónak látod. Ja és ott egy lapszám kb. 2 USD-ra jön ki. (Igaz, van legalább 100k olvasójuk és hirdetőjük is.)

A "pdf" számunkra a végtermék. (ugye a platformfüggetlen!) - A megrendelő a kiadványt így kapja, ha nem kell nyomdai anyag. Másrészt én sem gondoltam, hogy ebben a formában kéne terjeszteni. Kicsit még fejlődnie kellene hozzá, de esetleg a "Dimag" (http://www.dimag.hu/) vagy más hasonló "lopás-biztosított" rendszer?

Egyébként van egy számomra már az eladhatóság szintjét majdnem megütő - már a hírértékét tekintve, - "magazin", bár most még(!) a hozzáférés ingyenes. (Persze én a "Linuxvilág" nyomán inkább egy szélesebb közönséghez is szóló, réteg-kiadványra gondoltam.) Valamint a "Kütyü Magazin" elnevezés, (http://kutyu.hu/) legalább is számomra, - messze nem olyan "marketing értékű", mintha eleve az "Android" szerepel a címsorban. Meg kéne kérdezni a "Galaktika"-t a Dimag-on keresztül mennyit értékesítenek jelenleg. Sztem., minimum annyival lehetne számolni az "induló" "Androidnak" is. (Nyilván a Dimag és a hozzá hasonló rendszerek sokkal jobbak lehetnének, - és lesznek is majd, nem kétlem, - ha az előfizetés ilyetén módjai általánossá válnak. Kellene hozzá az egyébb beszerzési források zárása, és egy hosszú, folyamatos reklámkampány..., - a csapból is ennek kellene folynia.

Sok fát lehetne vele megkímélni. Persze a fa alapú tüzelés "legújabbkori reneszánszán" is el kellene, - nagyon röviden, - gondolkodni. (Arra már túl hosszú idő nincs!) Lehet ha "komolyra" fordulna a dolog, a Google támogatását is meg lehetne hozzá szerezni. Nem lenne kis hátszél....! :-)

Félre ne érts: nem a DRM mellett kampányolok. Sokkal inkább amellett, hogy vagy legyen ingyenes, vagy legyen nagyon olcsó. Ami a Dimag-ot illeti: nálam nem alternatíva, mert az e-ink-es olvasókra nem megoldás. (Ezért mondtam, hogy az epub/mobi változatot, lévén terjednek a normál Kindle-k is.)

Bocsásson meg hírszerkesztő úr, de azt kell mondjam, Ön most téved.
A színvonalas cikkek írása komoly munka. Ha nincs miből megfizetni a cikkírókat, nem fognak írni. Minden valamire való linuxos kiadvány pénzes. És drága. Vannak ugyan ingyenesek is, de vagy azok mögött is áll valamiféle áttételes bevételi forrás, vagy tartalmilag afféle fű mentén ballagó tendenciát mutatnak.

Hiába ingyenes a nyílt forrás, pénz kell az ilyesmihez. Anélkül nem megy.

---
Science for fun...

A Flosszine-ba annó úgy írtam, hogy sejtettem: jó eséllyel nem lesz belőle pénz. Azért vállaltam be, mert akkor már volt rendesnek mondható munkám és nem kellett azon parázni, hogy mit eszek holnap.

De nyilván, amit írsz, az jogos. A BSD Magazinban elég sok a - témával kapcsolatos - reklám, akárcsak a FullCircle-ben. A LinuxJournal-nak meg gondolom nem kevés előfizetője van és azért tudják 1.5 dollár/lapszámért adni az elektronikus változatot.

Persze lehet "e-ink" kiadványban is gondolkodni, mindjárt két nyelven is. Akkor jöhet az "Amazon"-os terjesztési modell. Az már biztosan nem kispálya. Csapat is kell hozzá rendes. De nem tartom lehetetlennek a sikert. Feltéve ha lehetne a "Linuxvilág"-ban megismert színvonalat folyamatosam tartani.

Másrész a "rétegigények" és a színvonal okán a "zemberek" egyenlőre elfogadnák a hozzáférés korlátozottabb módjait is. (Mind addig, amíg szabadabb hozzáférés az ilyen információkhoz ebben a formában nincs. - Már pedig, én nem tudok a témában jobban összeszedett tartalmat, mint a "Linuxvilág"-é volt. Emlékszem, a Chip és a PCWorld mellett is meg kellett vennem. Egyszerűen nem volt, - más számítástechnikai lapokban, - ami legalább "lefedje" egy kicsit. Az átlagstílusa is nagyon demokratikus és élvezhető, egyszóval szerethető újság volt.

Egyébként az olcsóság relatív. Azért is mondtam "hasraütve" 1000 forintot, mert egy TESCO-s olcsó DVD árát itthon számomra biztosan megéri egy szaklap. A "hobbyjaink"-ra, ha "megéri", egyszerűen annyit költünk amennyi pénzünk van rá. lsd. iphone, horgászok, stb. (Hát magyar zsebekhez szabott ára van egy Apple terméknek? Mégis terjed mint a futótűz. - Legalább is a közkézen forgó információkból /vagy "dez-"/ ez jön le.)

Én tudom, az "ingyenesség" egy nagyon klassz dolog. De! Az elmúlt 10 év távlatából megítélve le is értékeli a dolgokat. A Linux is lehetne szerintem magasabb szinten, ha már eléggé felhasználóbarát, azaz "készen van", és "pénzzel" is lehetne értékelni. (Persze itt most a disztribuciók fejlesztő munkáira gondolok elsősorban. Valamint arra is hogy, az "ingyenesség" milyen anyagi természetű függőségeket jelent manapság.) Sajnos ez az "ingyenesség" egyre inkább utópia lesz a világunkban, bármilyen jószándék is állt induláskor a háta mögött. (A multik "adják-veszik" az "ingyenes" fejlesztő csapatokat, mert az elvégzett munkájukért nem kérhetnek pénzt. Azaz kiszolgáltatottak, és ez rányomja a bélyegét az elvégzett munka minőségére is, egyre inkább.)

A "dolgoknak", az elvégzett munkának a kapitalista rendszerekben értékén kell megfizetve lenni, úgy tűnik számomra, hogy ez a közgazdasági törvényszerűség tökéletesen működik is, bármit teszünk ellenében. Ez munkahelyeket és egy értékrendben elfoglat helyet is jelent. Ez már a témától messzire vezet, de a hiányuk nem kis probléma a világunkban.

" Úgy kell megszabni az árat, hogy ne érje meg máshonnan letölteni."

Emlitettem mar az esetet, amikor az Oreg banya titka c. kedvenc gyerekkori sorozat megjelent DVD-n? Asszem, ket DL DVD volt (vagy egy, de az DL). 1000 Ft volt az ara (990) es ha postan rendeled, akkor is 1500 alatt maradsz. Ehhez kepest volt olyan agyatlan, aki egy torrent-oldalrol szedte 40 kbps sebeseggel. Meg ha tiz masik cuccot is toltott melleje, ez akkor is par het volt, mire lejott, es sztem az aramkoltseg ezer Ft felett lehetett. Plusz a nyers DVD (DL lemez nem is olcso) es a kiiras koltsege. Jo, ez az utobbi elhanyagolhato, de nem hiszem, hoyg olcsobban meguszta volna.
Csak ez a "nehogyma' en penzt adjak barmiert, en szegeny magyar vagyok"-mentalitas....

--
http://www.micros~1

"Te milyen ajándék újságot szeretnél a következő CHIP magazin mellé? (Ha más ötletetek van írjátok meg)"

Mondjuk én ezt úgy értelmezem, hogy a következő számhoz milyen, már meglévő újságot csapjanak hozzá. Ezzel is serkentve a vásárlási kedvet.
Tehát 99.9%-ban biztos vagyok abban, hogy eszük ágában sem volt új lapot létrehozni. Egyszerűen csak össze kooperálnak egy másik újsággal, hogy most te adsz gratisz újságot nekünk, következőleg meg mi adunk nektek, hátha egyikünk sem hal éhen.

Ja, elkanyarodtunk....! Szerintem jó gyakorlat volt eddig is a "Gamer" vagy a PC Guru, egyszerűen csak egy játék magazin. (Legalább ilyenkor, - egy évben egyszer, - lesz egy kis rálátásunk arra, amire idő legtöbbünknek úgy sincs.)

... linuxvilágot, és ZED magazint ...
... "lúdat, kacsát, és kakast is" ...
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

En a Nepszava 1997. majus 27-i szamat szeretnem, ha lehet. Elvegre egy mar letezo ujsag mar letezo szama es valoszinuleg kiadtak annyi peldanyban, amennyiben a CHIP-et.

--
http://www.micros~1

Üdv mindenkinek!

A szerkesztőségünkhöz is eljutott a topik híre (az eredményéről nem is szólva). Bár a Linuxvilágot – ahogy itt is többen sejtették – nem tudjuk csak úgy újraéleszteni, de egy-egy cikk, vagy akár egy cikksorozat erejéig szívesen foglalkoznánk a témával. Feltéve, hogy akad itt néhány lelkes szakértő, aki a tollforgatásban is jártas, és képes/hajlandó kezdő Windows felhasználókhoz szóló cikket írni.
Akinek bátor az ő szíve, az szóljon, vagy keressen meg privátban/levélben.

Győri Ferenc
CHIP magazin

Ez máris több, mint amit reméltem! :-)
Remélem lesz jelentkező. Slapic egykor rendszeresen írt az akkori Chip Magazinban. Én abból tanultam meg kernelt fordítani. :-)
Talán most is lesz jelentkező.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Van pár tervem évek óta, direkt kezdő linuxosokhoz szólva. Azt hiszem előkeresem a piszkozataim :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az androbit.org-ra is írnak páran cikkeket (nem csak híreket), gondolom hobbiból. Az ilyenek, mint pl. „Az asztal ahol élünk” cikksorozat egy kicsit átdolgozva biztos tetszene pár embernek, akik eddig azt hitték, hogy a Linux az olyan, mint a DOS. :) De majd jelentkeznek, ha akarnak.

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Lentebb már írtam, hogy tudok adni egy C920 színes lazert pl piszkozatok nyomtatásához is :)