.sh fájl futtatása indításnál / HDD gondok

 ( Anonymous | 2004. február 23., hétfő - 21:08 )

.sh fájl futtatása indításnál / HDD gondok

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Feltettem a 2.4.25-ös kernelt és a HDD-m semmit sem javult. Most sem használ DMA-t (pedig beraktam a kerelbe a 'Use DMA when available' opciót), sõt hdparmal sem lehet beállítani (Operation not permitted) .

A hdparm -c 1 -u 1 viszont mûködnek. Ezen kívül a CD íróm csak scsi emulációval müxik, az xcdtoast másképp nem ismeri fel.

Utóbbihoz megcsináltam az 'scsi emulation' modut, és scsi / generic scs' támogatást raktam a kernelbe.

Jó volna boot-kor elindítnai egy .sh fájlt ami lefuttatná az ezekkel kapcsolatos utasításokat.

Hová kell tennem egy ilyen fájlt, hogy indításkor lefusson? Már csináltam egy kétsoros kis fájlt és manuálisan sh-val megy.

Köszönöm!

U.I: Hogy lehet, hogy egy ATA 133-as vinyót még a 2.4.25-ös kernel is csak így kezel? Minden érték 0, és 16 bitben használja. Jó hogy a dparmal át lehet állítani, de ennek biztos nem így kéne lennie. Hol lehet a hiba még?

Tom

Hi!

Ahhoz, hogy a DMA-t hasznalja a kernel, bele kell forditani a megfelelo IDE chipsethez valo drivert is.
Azt a file-t, amit csinaltal (pl. hdparm.sh) masold be a /etc/init.d-be, es /etc/rcS.d/S09hdparm neven hozz ra letre symlinket!

TBS::Antiemes

Amugy az hogy kell SCSI tamogatas a cdirashoz normalis eset, igy van leirva a howtokban is ;)

[quote:ef56de3483]sõt hdparmal sem lehet beállítani (Operation not permitted). [/quote:ef56de3483]

Azt meg se merem kerdezni hogy ugye root vagy ekkor?

[quote:62f54cf4a1="Tomuser"]Jó volna boot-kor elindítnai egy .sh fájlt ami lefuttatná az ezekkel kapcsolatos utasításokat.

Hová kell tennem egy ilyen fájlt, hogy indításkor lefusson? Már csináltam egy kétsoros kis fájlt és manuálisan sh-val megy. [/quote:62f54cf4a1]

Debian testingben van egy /etc/hdparm.conf és egy /etc/init.d/hdparm script.

Sziasztok

Köszönöm a segítséget mindenkinek.

Root vagyok. A chipset lehet probléma, de az a furcsa hogy elvileg make oldconfig-al kezdtem és utána ehhez adtam hozzá új dolgokat, mivel 2.4.18-asról tértem át az új kernelre.

A régiben a DMA hdparmal mûködött. De lehet, hogy véletlenül kivettem valamit, megnézem köszi.

A Sarge-ban lévõ hdparm.conf-ról tudok, de nekem még Woody-m van, arra meg az új hdparmot csak teljes libc upgrade-el lehetne feltenni. Sarge-ot akarok mindenképp, csak eddig nem mertem elkezdeni. -:)

Trey írt egy igen egyszerû módszert az upgrade-re, de azt is odaírta, hogy teljes dist-upgrade csak akkor "ha tudom mit csinálok".. A testing változat mennyire instabil? Ha frissítek, lehetséges, hogy komolyabb probléma adódhat?

Tom

[quote:beaa57eda7="Tomuser"]Trey írt egy igen egyszerû módszert az upgrade-re, de azt is odaírta, hogy teljes dist-upgrade csak akkor "ha tudom mit csinálok".. A testing változat mennyire instabil? Ha frissítek, lehetséges, hogy komolyabb probléma adódhat?[/quote:beaa57eda7]

Evek ota "testing" terjesztest hasznalok az itthoni es mobil gepeimen. Soha nem volt meg vele gondom. A "ha tudod mit csinálsz" annak szolt, hogy dist-upgrade-nel akadhatnak kisebb fennakadasok, amelyet egy rutinos debian felhasznalo csipobol elintez, de lehet, hogy egy kezdonek atmeneti gondot okozhat. Nem kell parazni, eloszor en is igy alltam neki.... :D

Ok köszi,akkor megcsinálom.

A hdd-t hdparmal beállítottam és legalább kétszer-háromszor gyorsabb lett minden. Az scsi emuval tök jól megy a cd íro, viszont érdekes hogy így többé nem lehet /dev/cdrom-ként mountolni, még akkor sem ha az ide-scsi modul nincs még betöltve.
Azt mondja hogy ez nem egy valós meghajtó. Az ide-scsi betöltése után /dev/sr0-val jól megy.
Minden probléma megoldódott, még az ACPI támogatást sikerült hozzáadnom. -:)

Köszi mindenkinek minden segítséget mégegyszer!

Még egy kérdésem lenne az FS-el kapcsolatban.:
Nekem jelenleg ext2 van. Érdemes ezt ext3-ra vagy ReiserFS-re cserélni (vagy másra)?

Ha igen, melyiket érdemes használni és hogyan tudnám lecserélni a jelenlegit az újra?

Tom

[quote:8123a92dc7="Tomuser"]Még egy kérdésem lenne az FS-el kapcsolatban.:
Nekem jelenleg ext2 van. Érdemes ezt ext3-ra vagy ReiserFS-re cserélni (vagy másra)?[/quote:8123a92dc7]

Erdemes. Ha ram hallgatsz akkor ReiserFS, de vannak akik az ext3-at szeretik (<flame on> szerintem ok csak azert, mert arra konnyu atallni (tune2fs -j /dev/akarmiX) </flame off> :-) ).

De erdemes kiprobalni a JFS-t vagy az XFS-t is.

A reiserfs mellett szol, hogy gyors, helytakarekos, es ma mar nyugodtan elmondhatjuk, hogy kiforrott FS. Ami ellene szol, hogy kicsit nagyobb a CPU overheadje mint az ext3-nak, de ez a mai gepeken nem eszreveheto.

Azért nem lehet mountolni a /dev/cdrom-ról, mert az egy link és már nem mutat semmire. Nézd meg
ls -l /dev/cdrom. Tuti, hogy valami /dev/hdXX-re mutat. Töröld le a /dev/cdrom-ot, és hozz létre ln -s el egy új linket cdrom néven, ami a mostani cd-íródra mutat. Aztán már megy is.

wince