Shotwell aktualizálás

 ( sargarigo | 2012. június 1., péntek - 17:58 )

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam olyan témát, amibe illene a kérdésem.
Szóval feltettem ezt a shotwell nevű képrendező-nek nevezett programot, ámde elkövettem azt, hogy importálás után kézzel töröltem egy fényképekkel teli mappát (merthogy duplán volt fent), viszont a shotwell továbbra is azt hiszi, hogy még megvan a törölt anyag. Hogyan tudnám rávenni, hogy frissítse az adatbázisát? Újra importálni nem szeretném, mert nagyon sokáig tartott egyszer is végigvárni.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Krisztián

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Online help része, de lehet az alkalmazásban is benne van: http://yorba.org/shotwell/help/delete.html
"If you want to remove photos from Shotwell without having them pass through the trash, simply select the photos to be removed and choose Edit ▸ Remove From Library. The photo files will be left in place on disk."

Hűűű.. Köszi! :)

szerk: Ezek szerint olyat nem lehet, hogy végigszalad a törött hivatkozásokon, és ami nem létezik, azt törli. Akkor nem lettem sokkal előrébb, mert ugyanígy egyesével kell törölgetnem a hivatkozásokat (laza 16k+ darabról van szó).

De igen, egészen illik, de ettől még csak egy helyben toporgok, mert ugyanúgy ott marad a bejegyzés. Ha jól értettem az írást, csak azt csinálja, hogy amikor 'újra elérhetővé válik' (merthogy cd, vagy ilyesmi tartalmazza), akkor majd megint nézhető. De hogy törölje ?!?
Érdekes, hogy a program nagyon jó dolgokat tud, de ez azért hiányzik.

Most kipróbáltam, hogy mi történik, ha törlök egy mappát alóla (amelyből a képeket már importálta).
A hiányzó képek nem a szokásos helyen (nálam: dátum szerinti helyen) jelennek meg, hanem legalul, egy "Hiányzó fájlok" című helyen. Itt lehet neki megmondani, hogy "Eltávolítás a gyűjteményből".
Nálad nem így van?

Nem, nálam nem. De szerintem kétféleképpen csináltuk. Nekem ugyanis van egy jó nagy könyvtáram, ami tartalmazza ezt a rengeteg képet (persze alkönyvtárakkal), és emiatt nem akartam hogy bemásolja importáláskor akárhova is. Tehát csak az adatbázist építette fel. Amikor töröltem 3k+ képet (ennyi volt a duplikált mennyiség köszönet a feleségemnek :), akkor azon kívül hogy felszabadult 6giga helyem, semmi nem történt. Nem jelent meg 'hiányzó fájlok', se semmi ilyesmi.
Első próbám a tárolóból származó 0.5-ös verzióval történt, de közben rájöttem hogy ez nem biztos hogy a legújabb, így felraktam a másikat, ami már 0.7-es. Gyanítom hogy van még ettől újabb is (12-es), de ahhoz már nem találtam binárist, így felfüggesztettem mára a próbálkozást. Holnap friss fejjel talán jobb lesz :)
Amúgy Ubuntu 10.04 Lucyd-ot használok ha számít valamiben is.

0.12-est használom, nem sikerült reprodukálnom a problémádat: a másolás nélkül importált fotókat is berakta a "Hiányzó fájlok" közé, miután eltávolítottam őket az importálás forrásából. Talán tényleg érdemes lenne a legfrissebb verziót beszerezni. :)

Ez jól hangzik, de honnan? Én nem találtam. Mondjuk lehet hogy ez csak a tegnapi fáradtságom miatt volt..
Tudsz egy linket mellékelni?

Itt azt írja, hogy Ubuntun 11.10-től lehet a 0.12-t feltenni (ppa).

Jé! Ugyaninnen szedtem én is, de nekem csak 0.7.2-t adott. A kis makacs :)
Szóval ahogy elnézem nem lesz nekem frissebb változat, mert csak ezért nem fogom a rendszert lecserélni.
De milyen már, hogy nem lehet feltenni a 12-eset???

Ezért használok ArchLinuxot ;)

Megpróbálhatod még magad buildelni forrásból, de akkor az összes, ott felsorolt függőségét is figyelned kell (verziók). Szívás lesz szerintem...

Nincs más képkatalogizáló abban az Ubuntuban?

Alapból ez se volt benne, hanem helyette az fspot. De azt nem szeressem. Később rakták bele a disztróba a shotwell-t, de én feltettem magamnak. De ha tudsz valami mást, amivel lehetne rendesen katalogizálni a képeket, és nem nekem kell egyesével mindent csinálni, akkor én korrumpálható vagyok :)

A gThumb jutott még eszembe, ő is sokat tud, bár mostanában nem használtam.

Hát szerintem a gThumb katalogizálásra nem alkalmas, de az is lehet, hogy szokás szerint vak vagyok :-)

Hát nemtom, csak ebből a feature-listből olvastam ki, tény, hogy nincs tapasztalatom vele mostanában.

Megnéztem a listát. Ezek szerint vak vagyok. Tény, én leginkább a saját szám íze szerint szervezem könyvtárstruktúrába a képeimet, és az én igényeimnek az is megfelel.

(Az más kérdés, hogy anno kicsit elvette a kedvemet, hogy felvetettem a fejlesztőjének, hogy a képekhez tartozó megjegyzéseket legalább *választhatóan* lehessen ne csak a gThumb által kezelhető adatbázisba írni, hanem magába a képbe (a legelterjedtebb JPEG ezt támogatja, asszem TIFF is tud ilyet), akkor le se sz-ta a javaslatot. Pedig szerintem sokkal több értelme lenne ugyanis kicsit hordozhatóbb lenne az infó.)

Ja, meg azt is zavart, hogy tud cd-t rni: ez azt jelenti, hogy bele van drótozva, hogy meghívja a Brasero-t (ami meg hozza magával a fél Gnome-ot).

Ez a gThumb valahogy nem az igazi.Nézek valami más befutót..
szerk.: Most épp a digikam-ot nézem.

Egyébként ennyi idő alatt már újra lehetett volna importáltatni a hetes shotwellel azt az irdatlan mennyiségű fotót... De nem akarlak akadályozni a keresgélésben :)

Csak ezt az órát szántam rá a dologra (ennyi idő alatt nem végzett volna)!
Mindenesetre a digikam elég jónak tűnik, aktuális képekkel dolgozik, és lehet hozzájuk felvenni tag-eket, ugyanúgy van naptári nézet is szóval eddig tetszik. Ha nem veszi el a kedvem, akkor marad :)

Úgy néz ki, hogy sikerül összebarátkozni a digikam-mel, úgyhogy megvan a győztes befutó.
Köszi a hozzászólásokat! :)

Kissé offtopic, de felteszem a kérdést. Mennyire vagytok megelégedve a Shotwell-lel? Mi az, ami leginkább hiányzik belőle és mi az, ami a legjobb funkciója?

Én még csak most próbálom munkára fogni, szóval egyenlőre nem vagyok kompetens ebben :)

Mennyire vagytok megelégedve a Shotwell-lel? Mi az, ami leginkább hiányzik belőle és mi az, ami a legjobb funkciója?

Elégedett vagyok, mert gyors. Két gépen is használjuk, az egyiken több mint 6000 képet kezel és tényleg villámgyorsan dolgozok. Mint fotószerkesztő, csak egyszerű dolgokra alkalmas, a publikálás (Picasa) teljesen jól működött.

Ami hiányzik: ez apróság, de ha már van egyszer benne publikálás, akkor lehetne kétirányú. Egyszer jó lett volna visszatölteni, de ez az én bénaságom volt :)