Shotwell aktualizálás

Fórumok

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam olyan témát, amibe illene a kérdésem.
Szóval feltettem ezt a shotwell nevű képrendező-nek nevezett programot, ámde elkövettem azt, hogy importálás után kézzel töröltem egy fényképekkel teli mappát (merthogy duplán volt fent), viszont a shotwell továbbra is azt hiszi, hogy még megvan a törölt anyag. Hogyan tudnám rávenni, hogy frissítse az adatbázisát? Újra importálni nem szeretném, mert nagyon sokáig tartott egyszer is végigvárni.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Krisztián

Hozzászólások

Online help része, de lehet az alkalmazásban is benne van: http://yorba.org/shotwell/help/delete.html
"If you want to remove photos from Shotwell without having them pass through the trash, simply select the photos to be removed and choose Edit ▸ Remove From Library. The photo files will be left in place on disk."

De igen, egészen illik, de ettől még csak egy helyben toporgok, mert ugyanúgy ott marad a bejegyzés. Ha jól értettem az írást, csak azt csinálja, hogy amikor 'újra elérhetővé válik' (merthogy cd, vagy ilyesmi tartalmazza), akkor majd megint nézhető. De hogy törölje ?!?
Érdekes, hogy a program nagyon jó dolgokat tud, de ez azért hiányzik.

Most kipróbáltam, hogy mi történik, ha törlök egy mappát alóla (amelyből a képeket már importálta).
A hiányzó képek nem a szokásos helyen (nálam: dátum szerinti helyen) jelennek meg, hanem legalul, egy "Hiányzó fájlok" című helyen. Itt lehet neki megmondani, hogy "Eltávolítás a gyűjteményből".
Nálad nem így van?

Nem, nálam nem. De szerintem kétféleképpen csináltuk. Nekem ugyanis van egy jó nagy könyvtáram, ami tartalmazza ezt a rengeteg képet (persze alkönyvtárakkal), és emiatt nem akartam hogy bemásolja importáláskor akárhova is. Tehát csak az adatbázist építette fel. Amikor töröltem 3k+ képet (ennyi volt a duplikált mennyiség köszönet a feleségemnek :), akkor azon kívül hogy felszabadult 6giga helyem, semmi nem történt. Nem jelent meg 'hiányzó fájlok', se semmi ilyesmi.
Első próbám a tárolóból származó 0.5-ös verzióval történt, de közben rájöttem hogy ez nem biztos hogy a legújabb, így felraktam a másikat, ami már 0.7-es. Gyanítom hogy van még ettől újabb is (12-es), de ahhoz már nem találtam binárist, így felfüggesztettem mára a próbálkozást. Holnap friss fejjel talán jobb lesz :)
Amúgy Ubuntu 10.04 Lucyd-ot használok ha számít valamiben is.

Alapból ez se volt benne, hanem helyette az fspot. De azt nem szeressem. Később rakták bele a disztróba a shotwell-t, de én feltettem magamnak. De ha tudsz valami mást, amivel lehetne rendesen katalogizálni a képeket, és nem nekem kell egyesével mindent csinálni, akkor én korrumpálható vagyok :)

Megnéztem a listát. Ezek szerint vak vagyok. Tény, én leginkább a saját szám íze szerint szervezem könyvtárstruktúrába a képeimet, és az én igényeimnek az is megfelel.

(Az más kérdés, hogy anno kicsit elvette a kedvemet, hogy felvetettem a fejlesztőjének, hogy a képekhez tartozó megjegyzéseket legalább *választhatóan* lehessen ne csak a gThumb által kezelhető adatbázisba írni, hanem magába a képbe (a legelterjedtebb JPEG ezt támogatja, asszem TIFF is tud ilyet), akkor le se sz-ta a javaslatot. Pedig szerintem sokkal több értelme lenne ugyanis kicsit hordozhatóbb lenne az infó.)

Ja, meg azt is zavart, hogy tud cd-t rni: ez azt jelenti, hogy bele van drótozva, hogy meghívja a Brasero-t (ami meg hozza magával a fél Gnome-ot).

Csak ezt az órát szántam rá a dologra (ennyi idő alatt nem végzett volna)!
Mindenesetre a digikam elég jónak tűnik, aktuális képekkel dolgozik, és lehet hozzájuk felvenni tag-eket, ugyanúgy van naptári nézet is szóval eddig tetszik. Ha nem veszi el a kedvem, akkor marad :)

Kissé offtopic, de felteszem a kérdést. Mennyire vagytok megelégedve a Shotwell-lel? Mi az, ami leginkább hiányzik belőle és mi az, ami a legjobb funkciója?

Mennyire vagytok megelégedve a Shotwell-lel? Mi az, ami leginkább hiányzik belőle és mi az, ami a legjobb funkciója?

Elégedett vagyok, mert gyors. Két gépen is használjuk, az egyiken több mint 6000 képet kezel és tényleg villámgyorsan dolgozok. Mint fotószerkesztő, csak egyszerű dolgokra alkalmas, a publikálás (Picasa) teljesen jól működött.

Ami hiányzik: ez apróság, de ha már van egyszer benne publikálás, akkor lehetne kétirányú. Egyszer jó lett volna visszatölteni, de ez az én bénaságom volt :)