VoIP és a Vodafone

Sziasztok.

Nem találtam ilyen témát, ezért gondoltam nyitok egyet!

Szóval, a "kedves" vodafone nem engedi a "standard" VoIP forgalmat, erről lehet találni a neten még infókat (mondjuk eléggé elszórtan...), bár hivatalosan még nem láttam (fixme) feltüntetve.
Infók pl itt:
http://www.macstories.net/news/vodafone-reportedly-blocking-voip-applic…
vagy itt:
http://olcsotelefon.blog.hu/2012/04/25/mi_van_ha_a_szolgaltato_letiltja…

Manapság egyre több olyan mobil telefon van forgalomban, amelyikben beépített sip kliens is van! Ezeket a vodafone hálózatán a következő módokon lehet használni:
- vpn-en keresztül
- udp helyett, tcp-n
- sip proxy vagy sip relay használatával
- vagy ha van rá lehetőség az alapértelmezett 5060 helyett más port megadásával

Ez a téma sok jogi problémát vet fel külföldi fórumokon, miszerint ez a voip szolgáltatók versenyhelyzetét rontja stb, de itthon nem nagyon lehet erről hallani! Kíváncsi lennék, szerintetek mennyire legális ill etikus a vodafone részéről ez a húzás!

Hozzászólások

Hoppá!

Készültem "megvédeni" a Vodafone-t, mert úgy rémlik, néhány hónappal ezelőtt még működött a dolog.
Most viszont valóban nem tudtam Ephone-hoz és egy másik szolgáltatóhoz sem bejelentkezni.

Más porton persze használható (és használom is), ugyanakkor Skype is megy... legalábbis bejelentkezik.

Amúgy tcp nem erre való, akkor már inkább vpn... de udp-n. :)

Igen, vannak kerülő megoldások, a kérdés, hogy melyik kinek, mennyire járható! Én most tcp-n küldöm, ennek az oka a következő:
- működik
- az akkut kevésbé meríti mint upd-n (androidon, máshol nem tudom)
- a vpn-el szemben, itt nem kell újracsatlakozni stb, mindig elérhető vagyok
- androidon van egy vpn bug, miszerint, ha titkosított pptp-t használsz, nem megy át forgalom rajta
- egyszerű beállítani a szerver oldalon is (asterisk)

Az, hogy nem "erre való", kevésbé érdekel, mert nem ez a kérdés, hanem, hogy használható-e erre vagy sem, és a válasz igen ;).

Más:
Nekem 1GB-os csomagom van és ott is tiltva van a voip! 1GB-ból, azért elég sokat lehet telefonálni G722.2, G723.1 vagy GSM codec mellett! Másrészt, lehet, hogy nem a telefonadót akarja vki kikerülni ezzel, hanem, mondjuk teljesen ingyen szeretne beszélni családon belül, vagy kedvezőbb, akár ingyenes hívásokat szeretne külföldre stb!

Ez a húzás szerintem egyértelműen sérti az úniós elveket, és a versenyhelyzetet...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

TCP-n nem lett nagyobb a késleltetés, esetleg bizonytalanabb helyeken használhatatlan (ahol van némi csomagvesztés)?
A nem "erre való" inkább kevésbé alkalmasat jelent... jobban számít a késleltetés mint néhány csomagvesztés egy beszélgetés során, különösen, ha a codec is a hibatűrőbbek közül való.

Persze, 1GB azért sok mindenre elég lehet... én sem telefonadó miatt kezdtem el VoIP-ot használni, hanem azért, mert pofátlannak tartom a szolgáltatók árazását... az összesét, pedig megnéztem, kihez tudnék átmenni.
Az X éves csomagom sokkal olcsóbb mint bármely mai és még azt is drágának találom.

Eddig nem tapasztaltam olyan jellegű késleltetést, ami zavaró lenne! Pár napja használom így (előtte vpn-ben ment), szóval sok tapasztalatom még nincs, de amint leteszteltem teljesen megírom a tapasztalataimat ;)

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Én is így gondoltam, aztán a használat megcáfolt, és a neten is találtam erről infókat, pl itt:
http://code.google.com/p/csipsimple/issues/detail?id=81

Idézem:
Well the case for using pbxes to save battery life is to use a TCP connection to pbxes with a high keep-alive time since most NATs keep TCP connections open for a lot longer then UDP connections. This means the radio does not need to transmit data as often and thus saving battery life.

So if you have a provider or a server that supports TCP then you can use this directly with CSipSimple if not then unfortunately pbxes does not seem to work using TCP with the pjsip stack (or at least I have not gotten the combination to work as expected - see comments in bug 50 ). There are other options such as sipsorcery which work though.

But the PARTIAL_WAKE_LOCK is very interesting as this in connection with TCP might lead to improvements. Personally I think battery life is one of the most important issues that still needs to be solved.

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Nekem a linphone bejelentkezik a házi asterisk.szerverre.

Nekem a linphone bejelentkezik a házi asterisk.szerverre.

Pár hete vetem én is észre, hogy a Voda a Vibert is tiltja.

Most regisztráltam be Vodafone mobilneten devertoba, és asteriskbe. A hangcsatornák is összeálltak.

szerk: A telefon mellé kapott mobilneten valóban nem megy.

A Voda elég világosan leírja, hogy adott csomagon engedélyezett vagy tiltott a VoIP. Ebben a formában nem érzem olyan borzasztónak. A kis csomagoknál egyébként sem érzem életszerűnek, mert a 100MB-os csomagot igen hamar le lehet darálni még erősen tömörített kódekkel is.

Lásd még "életszerű". :) Ritkán megy CSAK VoIP a mobilneten. Ha valaki nagyon beosztja akkor mondjuk elhiszem hogy 120-150 perc kihoz belőle, de akkor meg lehet jobban jár az adófizetéssel. 100 perc után 200Ft,- adót kell fizetni ugyanis és 100MB forgalom a voda zsebneten (ahol a voip asszem tiltott is) 1k bruttó perhónap. A 100MB után pedig elég masszív korlát jön, amin nem tudom mennyire szalad a hang.

Leginkább akkor van értelme, ha amúgy is előfizetnél mobilnetre és marad mellette némi kihasználatlan forgalom.

Tény, hogy az a 100 Mbyte/hónap elég vérszegény és a VoIP-ot is írtják eszerint, legalábbis elkezdték a harcot ellene...
100 MB után tudomásom szerint egyszerűen lekapcsolják és egy újabb ezresért aktiválhatod újra, ha szükséged van rá... azon nem megy hang. :(

Amúgy ilyen korlát mellett tömörítő proxy is jó szolgálatot tehet...

Nem akarok Vodafone védőnek tűnni, mert nem vagyok az, hanem egyszerűen épp most váltunk át oda és rendesen utána néztem. 100MB, illetve a csomag limit után korlátoznak 16/16 vagy 32/32kbit/sec-re (ÁSZF vonatkozó pontjában ott van), tehát az email szinkron és a gtalk remekül megy majd legfeljebb nem kapkod.

Ez biztos? Melyik tarifa esetén nézted?

Nekem valami MobilWeb Hobbi nevű dolog van, korábban le is írták, hogy ha elhasználom, lekapcsolják (legalábbis nagyon ez rémlik).
Mondjuk most ezt így nem találtam, csak a mi történik, ha elhasználom a keretem pontban írnak plusz opciókról (100MB/500MB/1GB).

Nem feltétlenül derül ki a marketing oldalból, mi történik, ha elhasználom az adatmennyiséget. Bár ez a mondat azért sejteti, hogy van élet a forgalom után is (:
"Ha több internetre van szükséged maximális sebességen az adott hónapban, rugalmasan vásárolhatsz további adatmennyiséget az új Netinfo oldalon."

Mondjuk pár perc lenne összesen elhasználnom a komplett havi adatmennyiségem (azért ez sem semmi :( ) - lehet, hó vége előtt meg is nézem, ha nem megy ki a fejemből...

Az ÁSZF-eket szoktam bújni alapból, mert az igazság odaát van. :) Díjszabás emitten: http://www.vodafone.hu/egyeni/common/segithetunk/ugyfelszolgalat/letolt…

Konkrétan ezt néztem, mert az egyik telóra ilyet kértünk (31. oldal a linkelt PDF -ben):

ZsebNet 100
Havidíj (Ft): 990
Bennefoglalt adatforgalom: 100MB
Túlforgalmazási díj 100 MB adatforgalom felett (Ft) 0
Sebesség a havi 100 MB adatforgalom felett (le/fel, Kbit/s): 32/32
...
A Vodafone felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a ZsebNet opciók esetén az Internet alapú hangátvitel (VoIP) nem
engedélyezett. PluszAdat 1 GB vásárlása esetén a szolgáltatás tiltása feloldásra kerül.

Ugyanígy sipákolnak a netmegosztásra is, de az nem kerül feloldásra, bár nem értem miért fáj nekik hogy 1 vagy N darab gép pörgeti le az N MB-ot.

Úgy látom a mobilweb hobbinál 9,6/9,6-os nosztalgia sebesség jön ha elérted a limitet, ami alapszintű mailezéshez elég lehet. (59. oldal a fenti PDF-ben.)

Köszönöm a linket. :)

...ez jó amúgy... úgy fest, hogy a MobilWeb Hobbi csomag, amit most használok és 9.6 Kbit/s sebességet ad túllépés esetén, már megszűnt.
...helyette viszont van Zsebnet 100, ami ugyanazt nyújtja kicsit olcsóbban és 32Kbit/s sebességgel túllépés esetén.

Elsejével váltok. :)

Az a 32 Kbit/s viszont semmi, hanghívásra használhatatlan... bár talán IAX átmehet rajta (vagy épp' nem megy át az sem). :)

A ÁSZF-et valóban nem olvastam végig betűről betűre, de a Vodafone oldalán "Előfizetéses és feltöltőkártyás ügyfelek részére egyaránt" kiemeléssel illetik.

A megszűnést viszont az ÁSZF-ből vettem, ott "Kereskedelmi forgalomban nem elérhető opciók" pont alatt említik.
Ebből arra következtettem, hogy vagy kitaláltak valami jobbat helyette (optimizmus) vagy van helyette sokkal rosszabb ajánlatuk (pl. új, "nagyszerű" - és drága - tarifacsomagok bejelentése anno).

Persze lehet, hogy elbújtattak még valami negatívumot a másik csomaggal szemben...

Én nem arra gondolok, hogy márpedig én mobilneten voipozni akarok.

Van vezetékes internetem U*C-nél. Ök is adnak vezetékes telefon szolgáltatást (hasonlat mobil(internet), vezetékes(internet)). Ök miért nem korlátozzák? Egyszerü: mert minek...

A vodafone félö hogy valami olyat indított el, amiböl komolyabb dolgok is kisülhetnek mint a viber tiltása. Gondolok itt teljes UDP forgalomra, vagy mondjuk !(80,443) tiltásra. Kárt teszek én az ö hálózatában azzal hogy viberen telefonálok? Nem. Ö végzödtetést vállalt, amit az én 2 GB-os csomagomnál meg is tesz. Akkor a telefonomhoz adott 500Mb-on miért nem?

Amellett hogy (na most lehet hogy ez nagy hülyeség lesz) nekem úgy tünik, egyoldalú szerzödésmódosítás történt. Decemberben kötöttem két éves hüséget, akkor még szó nem volt tiltásról, legalábbis nekem nem szóltak hogy ez a mobilnet nem az a mobilnet, hanem barangoló'web'easy.

Engem csak simán zavar.

ha úgy érzed, hogy ez téged zavar, előveszed az ÁSZF-t, megnézed, mit írtál alá (van-e lehetősége bizonyos protokollok szűrésére - és a voip-nál nehéz ráfogni, h akadályozza a hálózatot mint a torrent). Ha van rá lehetősége, így jártál, miért nem olvastad el előbb.
Ha nincsen rá lehetősége, hívd fel rá a figyelmét - ha nem kapsz számodra kedvező választ, akkor keresd fel a felettes szervet - NMHH.
Ha időközben volt ÁSZF változás amibe belevették (ennek is nézz utána!), akkor ezt országos napilapban meg kellett h hírdessék (vagy mindenkit kiértesítettek). A kiértesítés után x időn belűl felmondhatod a szerződést, ha az számodra kedvezőtlenül módosult - következmények nélkül.

országos lefedettségű szolgáltatási engedély esetén vagy országosan megjelenő napilapban kell értesíteni az Ügyfelek az ÁSZF változásáról, vagy mindenkit ki kell értesíteni.
Az, hogy Te nem olvasod az adott napilapot, már a "te bajod" de a jogszabályi kötelezettségnek a fentivel már megfelel.
Te pedig nézegetheted a weblapot, ha már a napilapot nem olvasod.

Apropó deverto!

Írhatnál kicsit róla (akár pü-ben is), mert a weboldala elég szegényes, és infó sincs több a neten róla, mint az elmúlt években! Ami érdekelne, pl előnye, hátránya az asterisk-hez képest, programozhatóság, rugalmasság stb. Jelen pillanatban a freeswitch-et is többre tartom ennél...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

nekem megy, ha jol remlik 1G-s netopcio van az elofizu melle(ceges)

gondolom készülnek a telefonadó miatt...

minden esetre akkor nem nevezhető többé mobil internetnek... mert az internet nem erről szól

Én azt nem értem, akkor Skype miért megy...
...vagy meg kellene próbálnom egy hanghívást is? :)

Habár igaz, a Skype hívásdíjai azért viszonylag magasak (amennyiben mobilt hívsz vele), talán nem tekintik - még - igazán konkurenciának (bár nem tudom, akkor a Viber miért érdekes)... mondjuk vezetékes telefont hívni még így is olcsóbb Skypeon.

Igaz viszont, hogy nem sok telefont láttam, amin valóban használható Skype kliens is elérhető...

Névfeloldás/IP-címek blokkolásával pl.? (Ok, van egynéhány.)

Azt látom, hogy egyelőre a legtriviálisabb korlátozásokat tették meg, de nem szeretném, ha továbbmennének ezzel... max. a mobilnetet is lemondom, esetleg keresek olyan szolgáltatót (ha lesz), aki nem tesz ilyesmit. Legtöbb helyen pedig wlan-on átmegy a forgalom, ha nem marad alternatíva.

miert is kellene a sajat uzletet rontania?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ha nem akarja rontani, akkor adjon olyan árakat, hogy az ember ne akarjon váltani! Erről szól a "versenypolitika".

Gondolom, te sem azt várod, hogyha megveszel egy autót, akkor azt csak egy adott kúton tankolhasd, magyarul, ne adják meg neked a lehetőséget, hogy máshova menj...

Amit művelnek az szerintem gusztustalan...

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds