működő rendszer tükrözése másik gépre

Fórumok

Sziasztok!

Van egy működő, éles szerver. Ezt szeretném tükrözni egy hasonló gépre. A hardware ugyanolyan.
A cél az lenne, ha a master géppel történne valami, akkor a másik gépet csak beteszem a helyére és megy minden tovább. (Illetve az is cél, hogy az update-et először nem a master gépen hajtanám végre, csak akkor ha az a slave-en lefutott.)
Hogyan lehetne tehát a mostani működő rendszert lemásolni, hogy a két gépen a rendszer és az adatok megegyezzenek?
Kézzel szinkronizálásra gondoltam, mivel a slave-et nem akarom folyamatosan működtetni. Az adatokról napi mentés van más szisztéma szerint, tehát a szinkronnak nem kell állandóan bitre pontosan megegyezni.

Szerintetek mi lenne a legjobb megoldás?

üdv: redman

Hozzászólások

Pedig egyszerű.

(1) A célszerveren elkészíted a fájlrendszert

(2) Menet közben "online" készítesz egy szinkront.

rsync -a --delete --exclude '/dev/*' --exclude '/mnt/*' --exclude '/proc/*' --exclude '/sys/*' --exclude '/tmp/*' --exclude '/var/tmp/*' / 1.2.3.4:/

(3) Majd livecd segítségével a leállott rendszeren "offline" szinkront.

(4) A szinkronok után az új rendszeren kell egy grup-install /dev/sda vagy értelem szerűen másik eszközre és kész.

Nem egy rendszert másoltam már át ezzel a módszerrel sikeresen, (offline szinkron idejére) minimális leállással.

--
maszili

Az online rsync -et értem, de az offline? Végül is, ha jól értem, a új gép egy hideg tartalék, mvel "a slave-et nem akarom folyamatosan működtetni". Így 100% azonosság nem lesz!
Nem tudom a pontos összeállítást, én inkább azt mondanám, hogy ha a két gép teljesen azonos, akkor nem kell csinálni semmit, max. időnként ellenőrizni hogy a "slave" működőképes -e. Ha beüt a baj, akkor a diszkeket áttolom a "slave" -be és uzsgyi - ha beüt a baj akkor hogy fogsz "offline" szinkront csinálni?
Persze tönkremehetnek a diszkek is. Ilyenkor kellenek a havi adat/rendszer mentések. Eddig egyszer fordult ilyen velem elő, de akkor nem állt rendelkezésre egy pontosan azonos gép.
A szinkronizációnak úgy is inkább csak az adattal kapcsolatban hatékony.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

+1

Nekem van egy szerver kisvállalati környezetben, amin éjszakánként egy rsync mindent átmásol az egyik linuxos desktop gépre.

Ezen a desktop gépen multiboot van, van egy kis root partíció, amiben lakik egy /etc meg ilyesmi (mert a hardverek eltérnek).

Ha a szerver leáll, a desktopot újra lehet bootolni úgy, hogy a LAN-on átveszi a szerver szerepét. Persze az adatok nem a leállás előtti pillanatot mutatják, hanem az előző éjszakai állapotot, de ez nekik belefér.

dump / restore? vagy ha leállítható a master, akkor clonezilla?

Feljebb írják, hogy hideg tartalék. Igen erről lenne szó, de azt a célt is szolgálná, hogy az update-eket először a slave-en futtatnám. Ha az lefutott és minden a helyén maradt (újraindul a rendszer, nincs semmi baj), akkor nagy valószínűséggel az élesen is lefut.
Az adatok szinkronban tartása is jó, de az teljesen másodlagos, mivel az visszaállítható a napi mentésből.
Sajnos az offline szinkron nem megoldható, mert egyrészt földrajzilag távol vagyok a géptől, másrészt éles rendszerről van szó.

http://www.redman.hu

En attennem a szolgaltatasokat LXC-re es a kontenereket odamasolad online, ahova teccik.

t