Teljes naplózás, gyerek ellenőrzés céljából

 ( Gael | 2012. február 17., péntek - 16:48 )

Egy olyan programot keresek ami Debian alól Xp-s gépet tud ellenőrizni GUI-s megoldással.
Azért kéne, hogy a gyerek Xp-s gépét ellenőrizni tudjam, tehát egy komplett naplózás kéne a gépéről az enyémre átirányítva. Néztem az Xp naplózását, hát ha bekapcsolok mindent akkor telerakja a naplófájlt és ráadásul elég nehéz kibográszni belőle az adatokat.
Találtam egy programot itt http://www.e-spy-software.com/
ennek a funkciói pont nekem valók.
Erre keresek megoldást.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nah grats, itt az uj "parent of the year" jelolt!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Szerintem itt hagyjuk is abba.
Sokan úgy gondolják, hogy ilyesmi nem megoldás hát legyen nekik igazuk.

hát... nem. ez olyan, mintha levennéd az ajtót a szobájáról, vagy elolvasnád a naplóját.

szégyelld össze magad, de nagyon.

+1

+1

Az, hogy megveszed a programot ami kell neked nem eleg jo megoldas?

Egyebkent ezt meg nem igy kell, nagyon rosszul csinalod a dolgokat, ha egyatalan eszedbe jut ilyesmi.

Nagyon felgyorsult a világ, és az információhoz való hozzájutás könnyebb lett. Én olyanoktól akarom megvédeni akik ezt kihasználva gátlástalanul viselkednek.

Es a beszelgetes mar tul oldschool?

Amugy sok jora ne szamits, felnott emberek is felpakoljak az eletuk a facebookra es tarsaira, meg rakattintanak minden szarra el sem olvasva.

(Maganvelemeny: szerintem az a gatlastalan viselkedes, ha a masik tudta nelkul igy megfigyeled.)

+1 úgyis kiderül előbb utóbb, és akkor az a bizalom, ami most lehet elég nagy, oda lesz. + ha majd tudja hogy mit nem szeretsz, csinálja máshol, más gépen. Azért kattintottam a topicra, mert technikailag kiváncsi vagyok milyen megoldások vannak erre, de egyébként mint nevelési módszert nem tartom elfogadhatónak, ahogy a munkaerő megfigyelésére sem tartom annak, de az más kérdés.

+1

+1

[off]
Apaként tudom, hogy minden szülőnek szent a saját gyereke. De nem gondolod, hogy beszélgetéssel és kölcsönös bizalom kiépítésével inkább meg tudnád előzni azt, amitől félted, mint egy megyfigyelő programmal? A programmal úgyis csak a kerülendő esemény bekövetkeztét konstatálhatod, amikor már megtörtént. A bizalommal és a beszélgetéssel szerintem a bekövetkeztét is elkerülheted.

Értem én, hogy félted. Maximálisan. Én is azon agyalok, hogy hogyan fogom megvédeni a lányaimat. De én személy szerint úgy gondolom, hogy az inkább segít majd, ha megbízunk egymásban és beszélgetünk, mint az, hogy mindenhol testőrök vigyáznak majd rájuk és minden lépésüket GPS-szel és kamerákkal figyelném.

Ha hülyeséget akar csinálni, úgyis megteszi. Ha nem otthon, akkor máshol.
Nem tudom ezt jól megfogalmazni, de én emlékszem rá, hogy volt amiről apám mondta, hogy ne csináld fiam, mert baj lesz belőle. Csináltam, baj lett belőle. Tanultam belőle. És apám nem kezdte az "Ugye fiam én megmondtam, hogy..." című lemezt, hanem ott állt mögöttem és segített. Ennél jobb lecke nem is kellett. Lehet, hogy kamasz, lehet, hogy gyerek, de nem hülye. Kamaszként azt hiszi, hogy már felnőtt és mindent tud. Te viszont az apjaként tudod, hogy ez nem így van. De erről meggyőzni nem fogod tudni. Max. segíteni tudsz neki, ha bajba kerül, de nem fogod tudni mindentől megvédeni.
[/off]

"Én is azon agyalok, hogy hogyan fogom megvédeni a lányaimat. De én személy szerint úgy gondolom, hogy az inkább segít majd, ha megbízunk egymásban és beszélgetünk,"

Hát nehéz lesz meggyőzni.
Amig a "barátok" másfelé viszik, addig nem!
Akkor lehet szerencséd, hogy ha normális társaságba kerül.
De pl. az iskolában sajnos nem lehet megválogatni a társulatot.
Aztán lesz ahogy lesz.

Azon kívül, hogy én ezt erkölcsileg picit aggályosnak tartom (el nem tudom képzelni, hogy kémkedjek a gyerekem után), ez jogilag mennyire korrekt? Legalább tud róla szerencsétlen, hogy a szülei a magánszférájában turkálnak?

Hát nem tudom de a liberális erkölcsök odáig visznek mint Hollandia és mire észbe kap az ember egy nagy trombita lóg füstölve a szájából.
A gyerek még fiatal és képlékeny. Ha a te fiad lenne te is mindent megtennél azért, hogy kamaszkor buktatóit elkerülje. Engem nem a gépre rakott programmal ellenőriztek, hanem ismert a Jóska bácsi és a Julis néni és elmondták anyámnak h itt és itt láttak és mit csináltam.
Ezért nadrágszíj volt a jutalom.
Nadrágszíjat nem akarom bevetni és bízok a gyerekben, de nem tudja még felmérni mit lehet és mit nem. Ha olvastok híreket akkor lehet h hallottatok arról, hogy egy 23 éves fiatalember tizenéves (főleg a tíz felé eső) lányokat rávett arra, hogy szexi képeket küldjenek magukról.
No én az ilyen tipusú dolgokat szeretném elkerülni.
Aki meg nem ért egyet az ő baja de neadj isten ne az ő lányával történjen hasonló.

Arra nem gondoltal, hogy leulsz a gyerekkel es *grasp* megbeszeled vele a dolgokat, elmondod milyen veszelyek vannak a neten, mire figyeljen oda, mit ne csinaljon?

Mert igy, ezzel a hozzaallassal azt fogod elerni, hogy a sajat gyereked nem fog bizni benned, es amit te nem engedsz meg neki az otthoni gepen, azt megcsinalja a baratjanal.

Latom elfelejtetted mar, hogy milyen volt gyereknek lenni; es meg nem tanultad meg, hogy hogyan kell veluk banni... Fogadni mernek, hogy elso sajat gyerekedrol van szo.

Le lett vele ülve el lett beszélgetve, de éppolyan konok és önfejű mint az apja vagy az anyja. És mivel nem felejtettem el milyen gyereknek lenni, épp ezért akarom ezt. Én is kikerültem a korlátokat és sok gyerek ilyen. Ha teheti megkerüli a korlátokat(lehetséges veszélyeket nem veszi figyelembe).

Gael:

"Én is kikerültem a korlátokat és sok gyerek ilyen. Ha teheti megkerüli a korlátokat(lehetséges veszélyeket nem veszi figyelembe"

Elöljáróban annyit, hogy gyermekként én is nagyon rossz voltam. És igen, ahogy azt te magad írtad, én is kikerültem minden korlátot... Ma már idős fejjel bánom. Sok kellemetlenségtől kímélhettem volna meg magam, ha hallgatok a szüleimre.

Ettől függetlenül nem az a megoldás, hogy kémkedj utána.

1. Ha rájön. (ez pedig csak idő kérdése) teljes lesz a bizalomvesztése irányodban. Nem hiszem, hogy ezt akarod.
2. "Megkerüli a korlátokat."

 • ugye ismerős?
 • pld. haveroknál. Egy idő múlva már szó szerint még követheted is, hogy éppen hol van.

  Biztos, hogy ezt szeretnéd? Én, a megoldást mindenféleképpen kettőtök párbeszédében látnám. Lentebb írtad, hogy már le lett vele ülve "beszélgetni". Akkor csak folytatni kell, odafigyelve az ő akaratára is. Persze ez egy hosszútávú folyamat, és kell a kompromisszumképességed is. Ez saját véleményem. ne sértődj meg érte.

  Nem gondoltam volna, hogy ennyien írnak és senki hsz-ért nem sértődöm meg vagy haragszom.

  nezd a jo oldalat: ha a haverjainal fog gepezni, akkor legalabb lesz szocialis elete, nem a sajat gepe elott fog ulni ejjel nappal es lesznek baratai :D:D

  plusz kulon elony, hogy ha pl. a bombariado szervezeset nem a sajat, hanem a haverja IP cimerol intezi, igy ha baj van, masik szulot fognak elovenni :D

  (csak viccelek, szerintem is nonszensz ez az egesz megfigyelosdi, ellenben ha az ember hagyja, hogy a gyerek mersekelten hulyeseget csinaljon, akkor egyvalamit biztos meg fog tanulni: a tetteinek kovetkezmenyei vannak)

  "Le lett vele ülve el lett beszélgetve..."
  Engem egy kissé piszkál ez a passzív mondatszerkezet. Nem a nyelvtan miatt.

  "éppolyan konok és önfejű mint az apja vagy az anyja"
  Akkor egyrészt bagoly mondja verébnek, másrészt a kamaszkor másról nem is nagyon szól mint a szülőkről való leválásról.

  te meg pont olyan vagy, mint a szuleid voltak...

  Na de te is életben vagy még...azért az a gyerek, amit a széltől is óvnak, eléggé életképtelen lesz. Ha meg bízik benned, úgyis elmondja, ha baj van, ha kémkedni kell utána, az rég rossz...
  Mellesleg, ha esze van, előbb rájön, hogy kell hatástalanítani a kémprogramodat, mint ahogy te rájössz, hogy miért nem fog neked semmit elmondani ezek után.

  Nem értem. Irigy vagy, hogy nem láthatod a fiadnak küldött képeket? ;)

  Komolyan. Nem inkább azt kellene megpróbálni, hogy a gyerek magától tudjon értelmesen élni? Amúgy ha az első lebukás után MMS -ben küldi a képet, úgy jobb? Bizalom? Rászolgált a kölyköd ilyen fokú bizalmatlanságra?
  Tudom, semmi közöm hozzá, csak akkor miért egy publikus fórumra írsz? Tudod vannak dolgok amivel az ember nem dicsekszik...

  Megbízom benne, csak sok olyan ember van rajta kívül akiben nem lehet megbízni.

  A kémkamera, mikrofon és gps már be van ültetve a bőre alá?:)
  Van veszélyesebb is a netnél, pl.: kimenni az utcára

  "Nadrágszíjat nem akarom bevetni és bízok a gyerekben"

  Biztos?

  Ha erre rájön a gyereked akkor azt fogja gondolni, hogy egy fasz vagy. Jártál már Hollandiában?

  Jártam.

  Sok olyan szülővel találkoztam, akik elveszik az ethernet kábelt a gyerektől. Nem tudják mi az egyensúly. Én nem veszem el. És tudjátok egyáltalán, hogy amikor budira mentek a munkahelyen nem épp kamerák keresztüzében szülitek meg a barnamacit?

  Ha az adott munkahely ilyet tesz, akkor - szamomra - nagyon hamar megszunik munkahely lenni. Es amint a hatosagok reagalnak, mas szamara is. Egyetlen szerencsed, hogy a szuloket sokkal macerasabb lecserelni. Bar sztem ha a hata mogott megfigyeled, es utana lebuksz, el fog menni otthonrol kb. akarhova. Ja, es a bizalmarol lemondhatsz.
  Eddig kb. 10 ember irta meg finoman vagy kevesbe finoman fogalmazva, hogy hulye vagy, es ne csinalj ilyet. Nem hiszem, hogy a gyereked ennyire konok lenne.

  szerk: kozben irtad, hogy tud rola, igy a lebukas kizarva.. reszerol marad a tiltakozas es a csendes beletorodes (nem tudom melyik a jobb, lehet, hogy mindegy)

  --
  I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

  Tiltakozik és nevet közben, hogy egyáltalán egy nyilvános fórumon be mertem vállalni.

  Ez jo jel. Erettebb, mint az apja.

  --
  I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

  +1

  +1

  [insert line here]
  B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

  Kérdés, hogy nevet vagy kinevet. Remélhetőleg az előző.

  Hagyd rá, mindenki azt beszél be magának, amit akar.
  -------------------------
  127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
  AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

  Törvényi korlátozások vannak a térfigyelő kamerák elhelyezésére, és öltözők, illetve mosdók területén nem lehet elhelyezni Mo-on.

  Na de nem itt ez a lényeg. Én még fiatal vagyok, így élesek a gyermekkorom emlékei, és ezek jutottak eszembe a hozzászólásod kapcsán. Én is csináltam hülyeségeket gyerekként, és sok barátom is. Voltak berúgások, hülyülések, és sokszor ez érdekesebb volt, mint a másnapi dolgozat. Sőt voltak olyanok is, akik rendszeresen füvet szívtak, és mégis, normális emberek lettek belőlük. Sokuknak már diplomája van, normális életet élnek, egészséges értékrendjük, céljaik vannak. Viszont a szüleim sosem próbáltak kémkedni utánam, mindig nyíltan megbeszéltük a dolgokat. És ennek köszönhető, hogy megmaradt a bizalom, és ha kezdetben nem is tudtam, most már tudom, hogy mindent megbeszélhetek velük. Szerintem nem az a fontos, hogy burokban tartsd a gyermeked, hanem, hogy meglegyen a bizalom, és egészséges értékrendet alakíts ki benne. Ha elpippant egy jointot, akkor mi lesz? Semmi. A lényeg, hogy ne pótlékokat keressen az életben - legyen az alkohol, drog, gambling, stb. - hanem élje az életét és legyenek céljai. Legyen tartása, és nézzen szembe a megpróbáltatásokkal. És inkább legyen egy ilyen időszak az életében, éljen kicsit, szórakozzon a fiatalabb évei alatt, minthogy érettségi előtt vagy az egyetemi évei alatt legyen tele a töke, és bassza el az életét. És ehhez az is hozzátartozik, hogy van, amit a saját bőrén kell megtapasztalnia. Ha burokban tartod, akkor ez később fog megtörténni, amikor egyébként már más dolgokkal kellene foglalkoznia. Egyébként ajánlom Zacher Gábor könyvét. Ő ugyebár naponta találkozik a drogokkal, de emellett apa is, és a könyvében őszintén beszél sok fontos dologról.

  +1

  +1

  "voltak olyanok is, akik rendszeresen füvet szívtak, és mégis, normális emberek lettek belőlük"

  drogosból sosem lesz normális ember.

  Pedig de. Hulyeseget mindenki csinal, attol meg nem feltetlen lesz orok eletere abnormalis.

  --
  |8]

  Azert #define normalis. Sok olyan ember van, hogy ha drogozna, az felmentene ot, de sajnos nem. Amugy meg tessek eszrevenni a multido jeleit.
  Azt mar meg sem akarom emliteni, hogy a 'rendszeres' is definiciora szorul a kerdesben. Havonta kettot elszivtak? Mert az is rendszeres, van benne rendszer.
  Ha valaki hosszu idore tunetmentes ("tiszta") lesz, abbol lehet akar olyan ember is, aki "normalis"-nak minosul. Persze, ott van a visszaeses kockazata, de hat egy alapvetoen "tiszta" embernel is ott van a veszely, hogy fuvezni kezd. Manapsag mar a kockazati tenyezok kozti kulonbseg sem olyan hattalmas.
  --
  Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

  #define
  Az olimpiát is rendszeresen megrendezik. ( négy évente, egyet )
  Azért mert valaki ( a gyerek ) ritkán krekkel ne dicsérjük meg.
  --
  üdv: virtualm

  Szerény 3 hónapos hollandiai tapasztalatom alapján erősen ellenkeznék. A coffee shopok látogatóinak kb. 1% -a holland, a többi szerencsétlen francia/angol/mindenmás túrista. Esetleg ha tájékozódnál mielőtt lesajnálsz egy népet.

  Nekem sajnos még nincs gyerekem, de amit felvetettél az én értékrendembe abszolút nem fér bele. Szerintem a kamaszkor éppen megfelelő arra hogy az ember 1-2-sok alkalommal rendesen pofára essen és tanuljon belőle.

  Csak amikor mi voltunk kamaszok az ilyen pofáraesésnek egy két-szülői pofon volt a végeredménye.
  Most a technológia olyan eszközt ad a gyerekek kezébe amit nem fölhúzni kell és megy a pályán körbe körbe, hanem akár a nagy piros atomgomb elérését is.(persze túlzok azt még nem kötötték föl az internetre remélem)
  Hollandiát és a benne lakókat nem lesajnálom, hanem érdekesnek tartom.
  Ha végiggondoljuk egy lehetséges út az emberiség fejlődése szempontjából. A szájban lógó trombita költői túlzás.

  Minel jobban tiltod, annal jobban fogja keresni. Nem az csak az Internetrol lehet rossz dolgokat "ellesni", sot a tapasztalatom az, hogy pont nem onnan lesz a "trombita" hanem a sima haveroktol...

  "Hát nem tudom de a liberális erkölcsök odáig visznek mint Hollandia és mire észbe kap az ember egy nagy trombita lóg füstölve a szájából."

  Nem ettől lesz valaki jó vagy rossz ember.

  Előjött, az aktuális szitokszó: liberális.
  (BTW: ez teszi lehetővé, hogy idemakogj, illő tisztelettel használd a szót, azt jelenti szabad)

  Gyerek ellenőrzése: oké, (nem értem a kérdésed, ha van szoftver, akkor mi a kérdés? Hogy a szoftver hogy futtathatod network módba, vagy hogy olvashatod el a logjait a saját gépeden?)
  Féltés: oké, (ez a dolgod, de nem fogja megköszönni maradéktalanul később)
  Ami még kéne: felvilágosítás (ezt vagy jótékonyan nem diszkuszálod, vagy úgy gondolod eredménytelen lenne?)

  (BTW: ez teszi lehetővé, hogy idemakogj, illő tisztelettel használd a szót, azt jelenti szabad)

  Ehhez tudnék hozzászólni, de nem akarok off lenni. Csak annyi, hogy van akinek liberalizmus van, és demokrácia, van akinek meg kuss. És ehehz nem kell pedofilnak, vagy bűnözőnek lenni, elég ha néhány fontos dologban más a véleményed.

  +1

  Aki a mindenkori fősodorba belesimul, annak szabadság van. Másoknak ez a szabadság már erőst kétséges. Ez mindig is így volt. Nekem már '89 előtt is azt mondták, hogy szabad vagyok, meg az a világ a legjobb, meg most is. Persze, hogy egyik sem igaz.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  "Szabad országban, szabad ember azt csinál, amit szabad."
  --
  "'The time has come,' the Walrus said"

  ...
  Mama's gonna check out all your girlfriends for you.
  Mama won't let anyone dirty get through.
  Mama's gonna wait up until you get in.
  Mama will always find out where you've been.
  Mama's gonna keep baby healthy and clean.
  Ooooh baby, oooh baby, oooh baby,
  You'll always be baby to me.

  :(

  :^DDD ez odabaf!

  ----------------------
  "ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

  :D Még én is tudok rajta nevetni.

  es kovetkeztetest levonni?

  Noha a te dolgod, engem mélységesen felháborít a módszered. Remélem, a fiatal is olvassa a HUP-ot. Azt írod, bízol benne. Akkor nem kell kémkedni. Ha kémkedsz, az pontosan azt jelenti, hogy nem bízol benne. Ennyi erővel bekamerázhatnád a hálószobáját is, mert ki tudja, masztizás közben még sérülést okozhat magának, de az is lehet, hogy megnyalja a konektorban a 230-at. :-/

  Különben, ha rájön, szerintem ezt a "bizalmat" kamatostól kapod majd vissza. Ne feledd, leszel te még vén ember is...


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Nem rön rá, mert mielőtt ide beírtam volna mondtam neki, hogy mit akarok tenni. Most olvassa a hsz-okat.
  Bekamerázni a lakást meg hülyeségnek tartom, mert ahogy kilépek a kapun
  kamerák figyelik, hogyan megyek dolgozni és hogyan érek be, közben hány cigit szívok el, és kivel állok szóba.

  Azzal sem értek egyet, hogy az utcák be vannak kamerázva. Azért még nem mindenhol. Ez viszont még nem ok, hogy tovább súlyosbítsd a helyzetet. Vagy, ha lövik a családtagjaimat, lőjem őket én is, mert már úgyis mindegy?


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  >Azzal sem értek egyet, hogy az utcák be vannak kamerázva.

  Én egy fokkal nagyobb biztonságban érzem magam, ahol be van kamerázva. Milyen hátrányom származik belőle?

  Tudod, ez olyan dolog, hogy amíg az állam jól működik, addig nincs baj. Aztán kitalálják, hogy terrorista vagy, teszem azt, pusztán azért, mert kicsit kilógsz a fősodorból, nem globalizálódsz az elvárt sebességgel, stb. Akik 1956-ban a forradalom mellett álltak, azok is jó célokért harcoltak. November 4-e után viszont a lompos rossz oldalán álltak, s ez sokak életébe is került.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Rossz irányba tart ez az egész, én részemről befejezem és eltárolom magamban az itt olvasottakat. Azért szép a világ mert olyan sokszínű, nincs két egyforma ember sőt egyformán gondolkodó.
  Sokan most azt hiszik h f@sz vagyok, de végülis mindenki véleménye számít.
  Nem fogok kémprogramot telepíteni a gyerek gépére.

  Inkább foglalkozzunk kizárólag szakmai kérdésekkel, mert ebben a topikban olyan vizekre kezdünk evezni ami nem ide való sőt az egész topik nem UNIX biztonság fórumtéma.
  Kérem Treyt zárja a topikot.

  "Milyen hátrányom származik belőle?"

  Még nem tudhatod. :9

  A biztonságot nehogy már a kamerák mennyisége szabja meg!
  Ahol ez van onnan el kell költözni sűrge!

  Kedves érintett fiatal, nyugi, már csak pár év és főiskola/egyetem. Olvass sokat, gyorsabban telik az idő. Kitartást és jó szerencsét kívánok, remélem az albérlet árak vagy a fizetések normalizálódnak mire felnősz.

  (omg)

  Ha olyan konok, mint Te, abban az esetben csak akkor csináld ezt, ha nem vagy elégedett magaddal. :)

  A fiadnak: majd használj valami free proxy-t. :)

  ps.: állítsd be neki kezdőlapnak: http://mese.tv/ :)

  "Nem rön rá, mert mielőtt ide beírtam volna mondtam neki, hogy mit akarok tenni. Most olvassa a hsz-okat."

  ha ez így van, akkor nagy plusz pont jár neked! A gyerek meg láthatja, hogy a sok felnőtt, milyen lökött, hogy aggódik a gyerekekért. És itt nem csak a kémlelősöket mondom, mert természetes, hogy aggódunk a gyerekekért :-)

  Nekem úgy tűnik, hogy nem megakadályozni akarod, hogy az általad tiltott oldalakat látogassa, hanem kukkolni akarsz. Ha tiltott oldalt néz meg akkor mi fog történni? Megvered? Nem kap vacsorát, vagy zsebpénzt? Esetleg 1000-szer le kell írnia, hogy „ezentúl nem olvasok tiltott oldalakat”? Az iskolában nem fér hozzá számítógéphez? Barátokhoz nem jár a gyerek?

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  ...egy filleres regi laptopot nem tud elrejteni az agy alatt? :P (Egyik haverom pl. ezt csinalta amikor el volt tiltva.)

  Ha a gyerekem nem kívánatos oldalakat látogat, megbeszélem vele. Nyilván a topicindító kolléga se a veréshez nyúl.

  De tudnom kell, mit nézeget, mert ha csak rákérdezek, hogy "mit nézegettél fiam?", akkor csak ártatlan dolgokat vall be és meg se említi a zűrös témákat.

  Tudnom kell, milyen hatások formálják a gyerekemet. Legyenek ezek fizika, kémiai hatások (mit eszik?), vagy információbevitel. Felelős vagyok a gyerekemért. A gondolkozását meg leginkább a bevitt információ alakítja. Az a minimum, hogy tudom, mi megy befelé az agyába.

  Ez nem azt jelenti, hogy ütöm vagy éheztetem a gyereket.

  És mit csinálsz? "ejnye kisfiam, tegnapelőtt mit kerestél porntube-on?" ? Mert abban a pillanatban ugrott feléd minden bizalma ahogy megtudja, hogy megfigyeled a háta mögött.

  --
  Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

  Inkább porntube, mint a kertvégében a tyúkól. :)

  A szülőnek felelőssége van gyereke iránt. Hogy ezt gyakorolni tudja, joga van tudni, milyen információkhoz fér hozzá.

  Persze, meg is kell vele beszélni, de néha a gyerek sumákol, és ilyenkor bizony jó, ha a szülő tudja, mi is történik.

  Mondjuk a gyerek robbanóanyag készítő weblapokat látogat, csinál is egyet, aztán baj lesz belőle. Akkor mindenki azt kérdezi, hogy hogy nevelték a szülei. Pedig csak arról van szó, hogy a szülőnek eszébe se jutott, hogy ez is történhet a neten való szörfölés folyományaként és nem tiltotta direktben a bombakészítést. Persze, a veszéyles dolgokat igen, ha lenne a gyereknek tudása és önkontrollja, akkor tudná magától, hogy nem szabad "vicces robbanószerkezeteket" bütykölnie, de hát gyerek!

  (3 olyan gyerekem van, aki már tud netezni. Nem elméletből beszélek.)

  Szerintem ez bizalmi kérdés. Jobbnak gondolom azt, ha érzi a gyerek a szülő támogatását, ha azt érzi, hogy nem kell titkolóznia, nem kell félnie. Szerintem érvek mentén jobb kommunikálni, mint leüvölteni a haját a fejéről, vagy sarokba állítani.

  Valahogy a keserű gyógyszert is nyugodtan veszem be, ha tudom, hogy attól meggyógyulok. Ha csak azt tapasztalom, hogy keserű, akkor nem veszem be. (Hasonlatnak szántam.)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Szerintem ilyen alapon bármit a szádba tudnak tenni, csak előtt meg kell, hogy nyugtassanak. :)

  a szomszéd csaj pont így működik, ezért telt jól a kamaszkorom.

  szajaba adtad a GHB-t? ;)

  Remelem a wikipedia is tiltolistan van.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Napalm#Forms_of_napalm
  http://en.wikipedia.org/wiki/ANFO#Chemistry
  http://en.wikipedia.org/wiki/Black_powder#Composition_and_characteristics
  stb..

  --
  I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

  "Mondjuk a gyerek robbanóanyag készítő weblapokat látogat, csinál is egyet, aztán baj lesz belőle"

  a mi időnkben nem volt internet, de a robbanóanyagokat mégis megtudtuk csinálni. Először gyufavégeket lekaparva, aztán magnéziummal, káliummal meg még a fene se tudja, mivel próbálkozva, aztán a nem írok nevet, de fehérre kikristályosodó porral értük el a legjobb eredményeket). Megvagyunk még mindannyian.

  Igaz, volt, hogy egyszer az egyikünknek majdnem kivitte a szemét (kórházban végül megoldották, nem lett maradandó). Erre lehetne hivatkozni. De nem érdemes. Mert a mérleg másik serpenyőjében az öngyilkos gyerekek magyarországi magas száma áll (nevelési hiba).

  Kb. 11 eves koromban ismertem par bomba receptet, a KONYVTARBOL. Nem kellett volna olvasni tanitani, vagy beengedni konyvtarba.. :)
  Meg sem csinaltam, egyet sem.

  Az interneten fent van azoknak kepei is akiknek nem sikerult, azt is meglelheti a gyerek, a konyvtarban nem volt ilyen.


  Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

  Ilyen alapon egy jobb kémia órára sem engedném be a gyereket! Ha odafigyel ott is megtanulja, hogyan lehet robbantani különböző dolgokkal.

  Szóval logolod és megfigyeled őket, aztán ha valami olyat néztek, amit szerinted nem kellett volna, akkor _utólag_ előjössz, hogy "láttam ám mit csináltál!". Zseniális.

  --
  Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

  Anno, még az első komolyabb munkahelyemen azt csináltam, hogy vettem a napi forgalmat a webproxy-ból és méret szerint sorba raktam. Az első pár nagyobb fájl mindig pornó volt, így nem kellett nekem keresgélni, ehe.

  Lehet hogy csak munkát spórol magának.

  Szakmai protál, ha nevelésről kér segítséget, majd ír egy olyan fórumra. A hibát Sajnos Te követted el, nem szabad ilyet kiírni, mert rögtön jönnek az ösztrogénnel telt informatikusok(vagy a gyerekek akik a HUP-ot olvassák).
  És itt jön a szakmai rész!
  HTTP-re proxy-t
  MSN-re IM sniffer
  Enjoy!

  A gyerek nem használhat egy másik free proxyt apuci proxyján keresztül?

  Nem a szent grált adtam....az a gyermek amelyiket befolyásolja az internet pöcegödre, az még csak írni olvasni tud.

  Tudom. Szerintem nincs tuti védelem. Gyerek migrál OS-t és apucit kizárja a rendszerből. :)

  Én is ezt tenném. Gyaknám le a 'csába a Windows-t, titkosított filerendszer, aztán hagy szóljon. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  ösztrogénnel telt informatikusok

  Nocsak, sok hupos hölgy van? ;)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Jó'vóna :D

  +1

  Két fizetős programot ismerek:
  http://www.golden-keylogger.com/
  http://www.spyarsenal.com/familykeylogger/

  De tőlem sosem kérték gyermek megfigyelésre.
  Két megcsaló párt azonban már buktattak le ezek a programok.

  Egyébként ha az illető tud róla, akkor semmi gond nincsen. Ahogy a megfigyelő rendszerekkel sincsen probléma, ha a dolgozó tud róla (és aláír egy nyilatkozatot). Én mindenesetre régen rossznak találom ha erre egyáltalán szükség van. A bizalom nagyon fontos egy kapcsolatban és ezt lehet más módon is biztosítani. Például én ismerem barátnőm jelszavait és ő is az enyémet. Ha az embernek nincsen rejtegetni valója, akkor nem fog titkolózni és nincsen szükség megfigyelésre. Persze sokszor hallom hogy ne sértsd meg a privát szférámat (ne matass a táskámban, ne nézd meg a telefonom, ne olvasd a leveleimet) bizonyos emberektől, az ilyen helyeken általában be is csúszik egy-egy harmadik szereplő. Ahogy a videokamerás megfigyelést is általában azok a dolgozók ellenzik: akik lopnak, akik csalnak (például mással húzatják le a kártyájukat) vagy akik titkolt viszonyt ápolnak cégen belül (és paranoiásak hogy mi lesz ha kiderül) és akik nem dolgoznak. Ráadásul a legtöbb esetben nem is nézi vissza senki ezeket a felvételeket. Ellenben ha történik valami, bizonyíthatja a dolgozó hogy nem ő lopta el a laptopot (hanem egy besurranó, aki a biztonsági cég kirendelt portásával összejátszott).

  Két megcsaló párt azonban már buktattak le ezek a programok.

  Ez egyre jobb. :( Ettől jobb lett valami?

  Nagyon nem értek egyet veled. Az emberek többsége nagyjából hasonlóképpen intézi az ügyeit a hálószobájában, mégsem óhajtja ezt megosztani másokkal a 6-os villamoson. Az intimitás egy lelki igény.

  Szerintem baj van a munkahelyi megfigyeléssel akkor is, ha a dolgozó tud róla. Nincs valós választási lehetősége, ha nem írja alá a papírt, megválnak tőle. Amennyiben aláírja, megfigyelik. Hagy túrjak az orromba, vagy vakarjam meg a tökömet, ha nincs senki a szobában, s mindezt úgy, hogy ennek ne legyen szemtanúja. Az állandó megfigyelés stresszt okoz, nem gondolnám, hogy erre szükség van.

  Azzal megint csak mi a baj, ha két dolgozó egymásba szeret, s nem szeretnék, hogy ez kiderüljön, a kollégák ezen csámcsogjanak?


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Nincsen szemtanúja annak hogy te túrtad az orrodat vagy vakartad a töködet. A beltéri kamerákra általában nincsen online nézési engedélye a biztonsági személyzetnek (nekik a kültéri kamerák a fontosok vagy esetleg még a raktár). Akkor veszik elő a mentett beltéri felvételt, ha valami történés volt (például lopás, verekedés stb). Ráadásul rövid időn belül (1-2 hét) meg is semmisítik, így ha nem történt semmi akkor megy a /dev/null-ba (gyakorlatilag felülíródik). Sőt van olyan hogy a helyi személyzet nem is képes a felvételek visszajátszására, hanem egy külön külső cégnek kell eljárnia a helyszínen.

  A csaló párról pedig az a véleményem, hogy jobb ha talál a másik egy megbízható partnert (mert előbb-utóbb úgyis kiderül és minek húzzák egymás idejét). De ez is általában azoknak szokott problémát okozni, akik rendszeresen megcsalják a párjukat. Egyszeri eset pedig úgyis megbeszélhető, ha nem túl büszke a fél.

  A munkaidőben "egymást szerető" párok, akiket az izgat hogy mások megláthatják mit csinálnak pedig csak ne panaszkodjanak ha felvétel készül róluk. Úgysem él vele vissza senki, mert az egyenes út a rácsok mögé (legfeljebb mosolyog egyet rajta). Ráadásul ez is csak akkor derül ki, ha valami történés volt. Ez olyan mint mikor adatvisszamentést csinálsz egy gépről (formázott, sérült vagy törölt hdd) vagy email adatbázis helyreállítást. Akaratlanul is belebotolhatsz olyan képekbe, üzenetekbe amelyek elég privátak. Az informatika bizalmi szakma, az ügyél bízik benne hogy nem fogod lemásolni, kiadni az adatokat másnak.

  Egyébként a munkahelyi megfigyelésnek vannak feltételei. Például célhoz kötöttnek, indokoltnak kell lennie. Mondjuk lehet kamera a kassza fölött.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Hidd el sok cégnél nem csak a kasszát, széfet, bejáratot és a kerítést figyelik.
  Mindenre lehet indokot találni, de általában nincs rá szükség.

  Amire én panaszt hallottam az a telefonos flottakövetés. Ugyanis céges mobilt sok helyen nem szabad kikapcsolni (mindig elérhetőnek kell lenni) és egy felelőtlenül kezelt rendszer esetén a főnök mindig látja merre jársz (akár munkaidőn kívül is). Szóval ehhez képest a munkahelyi kamerás megfigyelés egy gyerekjáték :)

  Sohasem volt céges telefonom, s ha lenne, munkaidő végeztével kapcsolnám ki.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Egyszer hivast kaptunk hogy vonjuk vissza az egyik rendszergazda minden hozzafereset egy cegnel. Kesobb beszeltem vele: kulfoldi nyaralasa alatt kikapcsolta a ceges mobilt, mikor hazajott mar vihette is el a dolgait. A tavolleteben kirugtak mert nem tudtak elerni. Szerencsed hogy nem ilyen helyen dolgozol.

  Azert gondolom o tudta, hogy bekapcsolva kell lennie a telefonjanak. Normalis helyen, normalis emberekkel ilyen gond nincs. (Meg lehet beszelni elore hogy mi legyen.)

  Természetesen tudta.

  Persze, bekapcsolva lehet a mobil vegig, de mi van, ha hegyet maszik az illeto, vagy egyeb olyan helyeken kirandul, ahol nincs terero? Vagy esetleg valahogy egy gsm jammer kerul a telefon melle?

  Vagy ne menjen olyan helyre, ami tul messze van egy gsm adotoronytol? Heh.

  Gondolom nem ket percig nem volt elerheto...

  Jaja, egesz nyaralasa alatt.

  Azért az eléggé beleszarok magatartás. Megértem az illetőt, de neki is meg kell érteni, hogy akkor ő nem ahhoz a vállalathoz való és nem is abba a beosztásba.

  Minden csoportos érintkezésnek az együttműködés az alapja. Én is kirúgtam volna. (Valószínűleg fel sem vettem volna.)

  Work/life balance-rol meg eletedben nem hallottal, ugye?

  Annak pont ugyanolyan resze, hogy szabadsag alatt nem dolgozik az illeto, mint az, hogy este hazamegy, es nem a vallalat egyik emeletes agyaban alszik, mint Kinaban.

  Az a ceg hibaja, ha nem tudja megszervezni az ugyeletet/ideiglenes utanpotlast, es a munkavallalo folott lebegteti Damocles kardjat.

  Majd, ha a feleséged szül és a dokid kikapcsolja a telefont, akkor mit fogsz mondani?

  Szerintem nem az a gáz, hogy vannak ilyen munkahelyek, hanem az, hogy valaki nincs azzal tisztában, hogy a munkahelyén milyen elvárások vannak a munkavállaló felé.

  Ja, es akkor kezdodik az, hogy nem mehetsz olyan helyre nyaralni, ahol nincs terero, satobbi. Kiraly.

  ----------------------
  while (!sleep) sheep++;

  Erdekes, en ismerek olyat akinek az elerhetosege hasonloan fontos, de soha sem volt akadaly neki, hogy megbeszelje a bentiekkel, hogy nem feltetlenul lesz vegig elerheto, nagy az idoeltolodas, stb. Azt el sem tudom kepzelni, hogy ne tudta volna elore megbeszelni a dolgot... aki csak szimplan kikapcsolja a telefont leszarva, hogy milyen fontos helyzet allhatott elo, az meg is erdemli.

  Nem. Ott kezdődik, hogy ismered magad és, ha nem fekszik az elvárás nem vállalod el a munkát.

  Ezt értem. Igyekszem kerülni az olyan munkaköröket, amelyekben a magánéletbe betolakodik a munka.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Remelem megnyerte, vagy meg fogja nyerni a munkaugyi pert , mert ez ugy ahogy van nem, hogy torvenytelen, hanem voros poszto a munkaugyi birosagon. A korulmenyek tisztazasa, es a felrohatosag kimondasa elozetes kovetelmeny...

  Majd elgondolkodik rajta a cegvezetes, ha egyikuket onhibajan kivul veletlen baleset eri, es azert mert nem vette fel a telefont kirakjak a cegbol, pedig rajta nem mulott volna, csak korhazban fekudve torott kezzel meg nem kepes az osszetort telefont hasznalni...

  Figyelj igy tavolrol mindenkinek nagy lehet a szaja, de amikor ilyen helyzetbe kerul a legutolso dolog a munkaugyi birosag amire gondol. Utana meg tobb honapig keresett munkat szerencsetlen (meg tolunk is probalt kerni), mert el kellett tartania a csaladjat (es talan hitele is volt). Raadasul mindez videken. Ha ilyenkor ugralsz elered hogy tobbet sehova nem vesznek fel, kicsi az orszag es nem kis emberek ulnek odafent elhiheted. Bizonyos szintek felett pedig a magyar birosagot is ismerjuk..

  Persze az megint mas ha egy garazscegtol rugnak ki.

  Az hogy te egy szemoldokrancolasra lemondassz a sajat jogos erdekeidrol, az legyen a sajat problemad.
  Mas meg joelore felkeszul az ilyen (es ennel meg cifrabb) esetekre, es nemes egyszeruseggel megvedi jogos erdekeit.
  Az emlitett "nem kis emberek" meg ulnek majd, csak nem feltetlen ott ahol szeretnek - az emlitett "bosszu" ugyanis mar buncselekmeny kategoria, tolem...

  Azért, ha erre szerződött, akkor nincs mit ugrálni. Ilyen esetben a nyaralás célját úgy kell megválasztani, hogy lefedett helyen legyen, meg azért legyen konnektor a környéken, és/vagy előzetesen egyeztetni az illetékessel a nyaralás előtt az elérhetőség kimaradásának mértékéről.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  - - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

  Nem, ez egyaltalan nem ugyanaz - a kulcs az egesz tortenetben az, hogy megvizsgaltak-e, miert nem elherheto a dolgozo.
  Viszgalat nelkul a kirugas mindenkepp jogellenes. A munkavallalo szemelyesen koteles eljarni a munkaltato utasitasai alapjan - sot meg szabadsagrol is visszahivhato munkaltatoi utasitasra. Ez nem szolgaltatasi szerzodes, ahol bizonyos szolgaltatasokat nyujt szerzodes ellenertekekent.

  Nagyon nem mindegy, hogy a dolgozo azert nem elerheto, mert o sajat hataskorben nem akart elerheto lenni (es ez fel is rohato neki), vagy azert nem, mert erre nem volt kepes. pl.: katasztrofa, baleset tortent, nagyobb katasztrofat haritott el...
  Elso esetben ha szerepelt a munkaszerzodesben akkor teljesen jogszeru lehet a kirugas, masodikban nem...

  Azt nem tudom mi lehetett a szerződésében.
  De ha 24/7/365 rendelkezésre állásra szerződött, és ezért fizetik akkor a belvárosba menjen nyaralni. Ha ott a kitétel, hogy nem kapcsolhatja ki huzamosabb ideig a telefonját akkor gondoskodjon róla, ne legyen kikapcsolva a készülék.
  Ha nem azt csinálja amiért fizetik akkor ne legyen felháborodva, hogy retorziókat foganatosítanak ellene.
  És persze, azt sem tudjuk, hogy hanyadik dobása volt ez a srácnak. Persze, lehet ő sem tudott róla, hogy fogynak a dobásai...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  - - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

  Nem tudom, velem beszélt anyukám a drogokról, a csajokról és úgy általában mindenről és ez bennem egy olyan képet formált a világról, hogy nem akartam hülyeséget csinálni.

  +1, nálam is pont ugyanígy volt.

  jó úton jársz, ha szeretnéd hogy a gyerekeddel megutáltasd magad.
  ha ezt megcsinálod, és rájön (rá fog jönni), akkor garantálom neked, hogy meg fogod bánni.

  nagyon gyorsan felejtsd el, ha szeretnéd hogy a gyereked imádjon!

  ezt úgy mondom, mint egy gyerek, aki már lassan felnőtt, de még gyerek.

  ja, most olvasom hogy nem telepítesz a gyerek gépére semmit. :O

  CHILD WINS!

  1997. évi XXXI. törvény
  a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

  (4) A gyermeknek joga van ahhoz, hogy a fejlődésére ártalmas környezeti és társadalmi hatások, valamint az egészségére káros szerek ellen védelemben részesüljön.

  (5)32 A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez.

  (6)33 A gyermeknek joga van ahhoz, hogy a médiában fejlettségének megfelelő, ismeretei bővítését segítő, a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorokhoz hozzáférjen, továbbá hogy védelmet élvezzen az olyan káros hatásokkal szemben, mint a gyűlöletkeltés, az erőszak és a pornográfia.

  Ami a gyereknek joga azt a szülőnek biztosítani kötelesség. Elmulasztása veszélyeztetés bűntette, 2-5 év lehet a jutalma.

  Azért, ha nekem jogom van a szabad mozgáshoz, az ugye nem jelenti azt, hogy kötelezően megsétáltatnak? Jön a rendőr, hogy na, locsemege, kifelé, élni kell itt a szabad helyváltoztatás jogával, 3 km séta a hóban!

  Úgy gondolom, a valamihez való jog azon valamihez való hozzáférés lehetőségét jelenti, nem pedig annak kényszerét. Az a gyanúm, a fiatal meg inkább nézne pornót.

  Különben számomra fura, hogy az erotika száműzendő, ezzel szemben az erőszak sokkal természetesebb. TV-ben a fegyver gond nélkül megjelenhet a képernyőn, az is ábrázolódhat, ha emberéletet kioltanak vele, ezzel szemben nedves punci, merev farok nem.

  Mintha cseppet álszent lenne a társadalmunk.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  A törvény előírja, hogy a gyermek jogait neked, mint szülőnek
  kell biztosítanod. Eteted, öltözteted, taníttatod is.
  Nem gondolnám, hogy ez használható, jogszabály, de arra jó, hogy meghurcoljon a hatóság ha valakinek nem tetszik a pofád.
  Ha nem akarod, ne hidd el, hogy igaz. :)

  igen, a jognak nem ugy kene kineznie, hogy "minden jogszabalynak ugy se lehet megfelelni"

  A jogban az ilyen vadhajtások a szélsőségek kiszűrésére szoktak születni. A gond ott van, hogy a jogászok logikai készsége, képzettsége erősen vitatható színvonalú, így aztán olyan gumiszabályok születnek, amelyeket kellő rosszindulattal bárkivel szemben alkalmazni lehet.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  "jogászok logikai készsége"

  Valamikor volt olyan hogy az órán kaptak valakiről egy csomó periratot. Ez alapján a csoport egyik felének azt kellett bebizonyítania hogy az illető ártatlan, a másik felének meg azt hogy bűnös. Mégcsak szóba sem került hogy az igazságot próbálják meg kihámozni a papírokból. Helyből hazudni tanították őket. Akkor mit várunk tőlük? (Egyvalaki volt aki ennek láttán annyira berágott hogy fölállt és mondta hogy ha ebből áll a jog akkor ő nem kér belőle és kiment. Másutt folytatta a tanulmányait.)

  Különben nem tudom, hogy megértettél-e. Írtad, a gyereknek joga van különféle védelemre, a szülőnek dolga biztosítani e jogát. Ugyanakkor a dolog éppen úgy áll, hogy a gyerek lemondana eme jogáról, hiszen köszöni szépen, de őt például ne óvják meg a pornó általi lelki sérülésektől. A joga tehát biztosítva van, ugyanakkor a gyermek nem él ezzel. Akkor hol itt a gond?

  Akkor lenne probléma, ha ő kényszerítve lenne a pornó illetve a horror nézésére. Az én olvasatomban a jogszabály erről szól. Tehát arról, hogy a züllött szülő napestig nézi videón a láncfűrészes gyilkost, s a gyereknek nincs lehetősége elvonulnia a saját szobájába kiszakadni ebből a környezetből, például, mert nincs saját szobája.

  Szerintem ez a szabály arról szól, hogy ha a gyerek nem tud magára maradni, akkor szülőként nem nézhetek előtte káros tartalmakat, ezzel lényegében őt is erre kárhoztatva.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Ezzel az a baj, hogy a gyermek lemondása ezekről a jogairól nem lehetséges, mert a szülőnek továbbra is kötelessége marad a jogok biztosítása, és a szülők kötelességéről nem mondhat le a gyerek.
  Egyszerűben: A jog meg akarja védeni a gyereket, akkor is, ha ez neki nem tetszik.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  A szülőnek, ahogy írod is, a jog biztosítása, azaz a lehetőség megadása a kötelessége, nem pedig a dolgok kikényszerítése.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Ebben tévedsz. Ebből a szempontból szívás gyermeknek lenni. A szülőnek nem lehetőséget kell adni, hanem a lehetőségeihez mérten meg kell akadályozni, hogy a gyermek törvényben rögzített jogai sérüljenek, akár a kényszerítés eszközével is. Az már más kérdés, hogy ezt mennyire hatékonyan tudja megtenni.
  A gyakorlatban legtöbbször nem derül ki, hogy a szülő nem tesz ennek érdekében semmit. Nem biztos, hogy nemtörödömségből, hanem például azért, mert lövése sincs az internetről és a számítógépről.

  Hogy az eredeti kérdést is érintsük: A gyermek számítógépes tevékenységének naplózása (önmagában) csak egy látszatintézkedés. Tulajdonképpen arra jó, hogy kényelmesen kijelenthessem, „Kérem szépen, én mindent megtettem a gyermekem jogainak védelmében”. Megnyugszik a lelkiismeretünk, valószínűleg jogi szempontból is védettek vagyunk, de a gyakorlatban semmit sem ér a dolog.

  A fő probléma az, hogy a gyermek védelme szempontjából az internet és a tévé egy speciális terület, ahol nem működnek a megszokott módszerek. A többi területen úgy védik a gyerek jogait, hogy megtiltanak a felnőtteknek bizonyos tevékenységeket. Például:
  - A jegyszedő nem engedheti be a korhatáros filmre a korhatár alatti gyereket.
  - A boltos nem adhat el gyereknek cigit, alkoholt.
  - ...

  A hagyományos esetekben jogi oldalról mindig könnyen megfogható egy felnőtt, aki hibázott.

  Az interneten ez így nem működik, de ettől még a szülőnek kötelessége, hogy minden megtegyen a jogok védelme ügyében, akár a kényszerítés eszközével is. Az már más kérdés, hogy gyakorlatilag ezeket a jogokat szinte lehetetlen biztosítani az internetes környezetben. Illetve megfelelő elszántság és szabadidő birtokában meg lehet kísérelni, de ez jelentősen rontani fogja a szülő és a gyerek közötti kapcsolatot. Kb. utálni fogja a gyerek az apját és/vagy az anyját.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  Szerintem az elvi különbség köztünk az, hogy én a jogot lehetőségnek tekintem, a kötelezettséget pedig kötelességnek, míg te a jogban is a kötelezettséget látod.

  Különben a lakhatáshoz való jog a te logikád alapján azt jelentené, hogy mindenki számára biztosítani kell a lakást. Ezzel szemben csak arról van szó, hogy ha lehetőséged van valahol laknod, akkor ettől nem foszthatnak meg. Szó sincs arról, hogy kiutalnak neked csak azért egy lakást, mert hajléktalan vagy éppen.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Ne keverjük Gizikét a gőzekével! Itt most olyan jogokról volt szó, amelyekhez kapcsolódóan a BTK (vagy más törvény) büntetési tételt is megfogalmaz, nem pedig egy általános alapjogról.

  De a te példád ilyen esetre: Ha a 13 éves gyermekedet elzavarod otthonról, akkor néhány hatóság megjelenésére számíthatsz. Azonban általánosságban véve a lakhatáshoz való jog az egy alapjog, amelynél nincs meghatározva, hogy ezt a lehetőséget kinek kell számodra biztosítani. Szemben azzal, hogy a kiskorú lakhatásáért egyértelműen a szülő felel. Amennyiben ezt nem tudja biztosítani, akkor a gyámhatóság lép a helyébe, de az csak a gyerek lakhatását fogja megoldani. Még akkor is, ha a gyereknek nem tetszik a kijelölt hely. A szülők lakhatására saját maguknak kell megoldást találni. Ebbe persze az is belefér, hogy szociális alapon állami/önkormányzati segítséget kérnek.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  Tökéletesen egyetértek veled. Amikor halomra lövik egymást az nem probléma, de ha véletlenül kilátszik egy mellbimbó akkor hű meg júj. A mi társadalmunk is kezd olyan barom, szemforgató és prűd lenni mint az amerikai. (Olyan igazi KDNP-s.)

  Különben számomra fura, hogy az erotika száműzendő, ezzel szemben az erőszak sokkal természetesebb. TV-ben a fegyver gond nélkül megjelenhet a képernyőn, az is ábrázolódhat, ha emberéletet kioltanak vele, ezzel szemben nedves punci, merev farok nem.

  Bármely kultúrában bevett, hogy a vallási vezetők megáldják a háborúba induló katonákat és/vagy azok fegyvereit. Ezzel szemben ritkán tesznek hasonlót az akcióba induló nemi szervekkel. Elképzelem, ahogy a pornófilmen előugrik egy atya, és behatolás előtt fröcsköl egy kis szentelt vizet, vagy kioszt egy két ostyát. ;)

  Jó, azért a dolog nem ilyen egyszerű. A pisztolyodat bármikor megmutathatod az utódaidnak, vagy a vendégeidnek ;)

  Ez gondolom azért van, mert a klasszikus háború elsősorban a haza védelméről szólt. Azok a filmek, amelyekben ész nélkül lövöldöznek, nem ilyenek. Arról nem is beszélve, hogy aki volt katona, tudja, a dolgok nem úgy működnek, ahogy a filmen ábrázolva vannak. Nem célzott sorozatok leadásával azon túl, hogy hamar üres lesz a tár, sokra nem mész. Én próbáltam. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Ez gondolom azért van, mert a klasszikus háború elsősorban a haza védelméről szólt.

  Aha: honfoglalás, kalandozások, keresztes háború, Irak, Afganisztán. Csupa honvédelem.

  Éppen nem Irakra, Afganisztánra gondoltam. Azért írtam, hogy klasszikus. Ugyan nem ismerem a protokollt, de nem hiszem, hogy manapság a Pentagon kikéri a Szentszék áldását.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Ugyan nem ismerem a protokollt, de nem hiszem, hogy manapság a Pentagon kikéri a Szentszék áldását.

  ROFL. Ez tényleg valószínűtlen :D

  Többek között ennek a törvénynek is a következménye, hogy a magyar földön üzemeltetett tévé csatornákon sokszor látszik egy karikában lévő szám.
  Sokszor megjelent már lelki szemeim előtt egy jelenet, amelyben a szülő hajnal kettőkor elzavarja a tévé elől a 11 éves gyermekét, mert kirakták a 12-es karikát.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  Már láttam hatéves korhatárt is. Van egyéves is?

  "(4) A gyermeknek joga van ahhoz, hogy a fejlődésére ártalmas környezeti és társadalmi hatások, valamint az egészségére káros szerek ellen védelemben részesüljön." + "Ami a gyereknek joga azt a szülőnek biztosítani kötelesség" --> 17 eves gyereknek az apja ad egy sort, akkor 2-5 evre lecsukhatjak? Ha a kocsmaban szolgaljak ki, akkor csak par napra bezarhatjak a kocsmat

  "(6)33 A gyermeknek joga van ahhoz, hogy a médiában fejlettségének megfelelő, ismeretei bővítését segítő, a magyar nyelv és kultúra értékeit őrző műsorokhoz hozzáférjen, továbbá hogy védelmet élvezzen az olyan káros hatásokkal szemben, mint a gyűlöletkeltés, az erőszak és a pornográfia." --> gyereket hagyja az apja, hogy pornot vagy horrort nezzen, mikor tud rola, akkor azert is 2-5 ev jar? Rendoroknek meg vallhatja, hogy "nem tudtam rola" hatha akkor megussza?

  A kerdes roviden: a 3 belinkelt jogszabalyt ertem, de az utolso sor az biztos, hogy teljesen ugy van? Ha igen, akkor ideje keresni egy masik bolygot ahol lehet elni...

  Nagyon felkavartam a kedélyeket, meglepően kis idő alatt sok hozzászólás született pro és kontra. Mindkét esetben sokszor átestünk a ló túloldalára nagyon szélső markáns eseteket felhozva.

  Mivel ez egy szakmai oldal kérem zárjuk le ezt a topikot.
  Egyébként azért is aggódom, mert én már fiatal felnőttként jutottam hozzá az internet szabadságához és összekevertem bizonyos fogalmakat mit lehet és mit nem. Jogilag felnőtt és önállóan gondolkodó.
  De olyan célokért törtem lándzsát évekkel ezelőtt, nyíltan és felvállalva amik szépek és jogosak voltak csak a módjuk megvalósítása mint később kiderült nem épp etikus és én meg voltam győződve az ellenkezőjéről mert "szép" köntösbe volt csomagolva. És csak azért mert új volt hozzá lehetett jutni szabadon minden információhoz és sajnos dezinformációhoz is.
  Szerencsére hamar felvilágosítottak és azóta másképp látom a dolgokat.
  Nem kémkedni akarok, nem kukkolni lesni minden mozdulatát hanem egyensúlyozni középen nem túl szabadelvűnek és nem túl konzervatívnak lenni.
  Csak ezt az egyensúlyt akarom.

  Jól tetted, hogy ezt leírtad, mert így sokkal jobban festesz.
  A kellő szintű tűzfalazással és esetleges router logok alkalomszerű megnézésével és az ehhez párosuló önmérséklettel talán eléred céljaid.
  --
  üdv: virtualm

  Ha megfigyeled és naplózod mivel véded meg? Tiltod a chat.hu-t? Majd utána a mailjét? :)

  Akkor eleg, ha csak neha ranezel a Facebook adatlapjara, az mar onmagaban sokmindent elarul egy 18 alatti gyerek hozzallasarol, es meg is fogja ebbol tanulni, hogy amit csinal postok formajaban, azt mas is latja, es hogy ezen keresztul a tetteinek kovetkezmenyei vannak. Ha ott levo dolog miatt cseszed le, akkor tenyleg azon fog elgondolkodni, hogy mit nem kene rola tudnia a fel vilagnak/osszes ismerosenek.

  Vagy beallitja, hogy a szulok ne lassak. Heh.

  Ahhoz a szulonek el kell jutnia egy szintre... valamint ott azert a gyerek is sejti (elobb-utobb ra is jon), hogy rejtenie kene azt a dolgot a vilag elol, amit a szulei elol is

  De ahogy nezem a legtutibb megoldas egy fiatal jo csajkent/pasikent regisztralni Facebook-ra alneven, az mindent tudni fog a gyerekedrol, es ha attraktiv az illeto, a kamaszgyerek miert ne igazolna vissza a friend requestet? :D

  Például, mert nem ismeri, s éppen ezért kockázat, hiszen bárki lehet a nick mögött?


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Sokszor kamaszgyerekeken mar az is segitene, ha a szulok a "friends-only" postokat elolvasnak, meg a fenykepeket megneznek, amiken betagelik a kolket (es lassan egyre konnyebb a szuloket exclude-olni az ilyen postokbol okosabb gyerekeknek, az attraktiv kamureget meg nem fogjak), es a "kamureg" ebbe a friends-only-ba tobb mint valoszinu beleesne, meg ha a "megigezo szepseg" onmagaban nem is eleg a privat uzenetben erkezett "szerezz mar nekem legyszi fuvet" keres kielegitesehez (ha meg eleg, akkor a gyerek mar nagyon rossz iranyba halad, es megerett a megbeszelt talalkozohelyen egy "bocs fiam, de velem beszeltel es orulj, hogy nem az FBI-jal" dolog egy kis privacy oktatassal fuszerezve).

  Csináltam egyszer próbaképp egy kamu profilt, több százan visszaigazolták, még friend request meg privát üzenet is jött, és nem csak kamaszgyerekek igazolták vissza, teljesen független volt a kortól (szerk.: és végzettségtől is)...

  Cirka ez a két elvből választhatsz:
  a) Mindent tiltasz, majd egyesével engedélyezel.
  b) Mindent loggolsz, majd egyesével tiltasz

  Nézd, mondok neked egy egyszerű dolgot. Én azok közé tartozom, akiknek nincs Facebook, Iwiw account-ja, s mindezt meggyőződésből teszem. Azon egyszerű oknál fogva, mert életveszélyesnek gondolom ezeket. Az adatbázisok, mondhatnám, az internet mindent archivál. Az, ami ma jó poénnak tűnik, 10 év múlva már cseppet sem biztos, hogy az lesz.

  El lehet mondani egy fiatalnak, hogy nem jó poén a fekvehányós képeket felrakni a netre, mert néhány év múlva, amikor esetleg felelősségteljes állást fog betölteni, ezzel fogják zsarolni, s ez törheti ketté a karrierjét. Az sem túl jó ötlet, ha kamera előtt tárja ki bájait, mert másnap már a pornó site-okon nézegetik a tanárai, az osztálytársai, azok szülei, leendő főnökei. Ezeknek a felelőtlen döntéseknek egy életre kiható következményei lehetnek. A fősodortól eltérő markáns gondolatainak hangoztatása sem biztos, hogy bölcs dolog, tanuljon történelmet, talán rájön, hogy miért.

  A való életben történt viselkedésünk idővel a feledés homályába vész, ráadásul csak szűk kör emlékezhet. A személyiség fejlődik, változik, amit ma valahogyan gondolunk, az évekkel később már nem úgy van, s nem szerencsés, hogy ha ebbe dörgölik az orrunkat.

  Hasonlóképpen rossz ötlet szabálysértésünkről videót készíteni, majd ezt közzé tenni, hogy mekkora ászok vagyunk. A hatóságok szeretik, ha megkönnyítik a munkájukat.

  Én a helyedben ezt próbálnám megértetni. Lehetőleg ne legyen Facebook oldala, de ha már megverte az Isten egy ilyen account-tal, akkor azon legyen igen visszafogott, évtizedekkel később is vállalható módon viselkedjék. S ez az, ami nagyon nehéz, mert nem tudjuk, milyen világ lesz itt évtizedekkel később.

  Szerintem ezt érvekkel alátámasztva, példákkal illusztrálva - akár Pali bá doktoriját is a példák között említve, vagy Csisztu Zsuzsa videóját megemlítve - meg lehet értetni a csemetével.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Az a baj, hogy egy kamasz szemében nem hiteles tőled amit mondasz, mert nincs is fb accod, tehát "fogalmad sincs a mai világról".
  Attól még sok igazság van a szavaidban, de ezt így nem lehet előadni. Nem mondhatod egy kamasznak, hogy ne éljen szociális életet, márpedig az manapság a neten zajlik. Nem mondhatod hogy "ne drogozz, mert a drog rossz". Minden haverja azt meséli milyen buli, kipróbálja, tényleg buli, hitelednek annyi. Mert a drog kurvajó, annyira jó, hogy rámehet az élete ha valami húzósabbat kipróbál. Ez már hitelesebb szöveg lenne.

  --
  Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

  Átérzem ezt az egészet, mert a lánytestvérem 10 éves és az osztálytársainak köszönhetően most számítástechnika órákon találkozik az interneten található minden mocsokkal.

  Az otthoni hálózaton monitorozhatod, meg filterezheted, de egyáltalán nem érdemes, a tiltás csak az érdeklődését fogja felkelteni.

  Le lehet és le is kell vele ülni beszélgetni, meg nem mindegy, hogy a környezetében mit lát, a családi háttér nagyon fontos.

  Mást nem tudsz tenni, mert nagyrészt az iskolában az osztálytársai között szocializálódik, az internethez meg már mindenhol és mindennel hozzá lehet férni.

  Infó tanár vagyok, gyerekkorom óta megszállott számítógépőrült és egy hasonló korú gyerek anyukája. A családunk nagy része techőrült, extránkocka és folyton gép előtt ülő. És igen, tudom, hogy ez a jövő, meg hogy nem leszek most valami népszerű, és hogy a számítógép a gyerek intellektuális fejlődésére micsoda hatással van, de bizony az enyém csupán most két hónapja kapott számítógépet, előtte nem igazán gépezhetett.

  A mostani gépe ugyan hálózatba van kötve (értsd bármikor átSSH-zhat az én gépemre, ha ott támad dolga), de ennyi. Böngészés, mail, mindenféle netes játék letiltva. Ha ilyet szeretne, szól, és betöltöm neki a megfelelő eszközt a saját gépemre, ezt olyankor teheti meg, amikor én is ott vagyok.

  Ridegtartás. Pont. Ha majd nagyobb lesz, akkor tárgyalunk.

  Ugyanis: egyáltalán nem mindegy, hogy egyszer-egyszer mutat neki valamit egy-egy lüke osztálytárs (ez elkerülhetetlen), vagy _rendszeresen_ tehet bármit a neten. Borzasztó nagy a különbség.

  A tízéves még gyerek. S mint ilyen, maximálisan védendő, engem speciel senki nem tud meggyőzni az ellenkezőjéről.

  A tizenhat éves például már kamasz. Nagyobb szabadság jár neki. Nem gondolom, hogy bármekkora (ő se üljön 48 órákat megszakítás nélkül a gép előtt), de lényegesen nagyobb.

  Nem mindegy, hogy gyerekről, kiskamaszról vagy már majdnem felnőttről beszélünk.

  A tízéves húgod maximálisan védendő, és bizony a család dolga megvédeni. Ennek nyilván része a beszélgetés, de ha az informatika órán történtek valóban problémát jelentenek nálatok, akkor (mint informatika tanár és mint szülő mondom), feltétlenül beszéljetek az osztályfőnökével, az igazgatóval vagy a dalai lámával, de semmiképpen ne hagyjátok ezt szó nélkül. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy tíz éves kislánynak az informatika órán bármiféle mocsokkal kelljen találkoznia.

  Figyelj, nem ismerlek, a helyzetet sem ismerem. Mégis az mondom: ha teheted, védd meg a húgodat ettől az egésztől, mert könnyen lehet, hogy a szüleid és a tanárai nem egészen látják, értik, amit te már igen.

  Akkor ha jól értem, azért kapta a gépet, hogy most tanuljon egy kis bash-t, awk-t, perl-t, C-t, php-t, akármit. Ami különben jó dolog. Amikor én fiatal voltam, nem volt net. Jó volt nekem megtanulni a Z80 assembly-t is ZX Spectrumon, meg az iskolában HT 1080Z-n. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Most főleg logozik, gimpel, ismerkedik. Amúgy én is elgondolkodtam, hogy egy ekkora gyereknek inkább C64-gyel kéne kezdeni, aztán ha fejből tudja a ROM-listát, akkor jöhet a pécé. :)

  "S mint ilyen, maximálisan védendő"

  Majd ha lesz rá alkalmunk kiszedjük a közoktatásból és hermetikusan elzárjuk a társadalomtól.

  De nem lesz, ez meg azt jelenti, hogy általános iskola 6. osztályától, az osztálykirándulásoktól kezdve jöhet majd az alkoholfogyasztás, és a szex.

  Feltéve ha igénye lesz rá, mert az alkoholt most nem tartja ihatónak, de közösségi nyomásgyakorlásra ez megváltozhat.

  Meg aztán 16 éves kortól a könnyűdrogok, szintetikus drogok, ezek nélkül manapság már nem lehetséges szórakozni.

  Soronként hízik ez a hozzászólás. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Combo breaker vagy, még hozzá akartam tenni a Facebookos kurválkodást.

  De ha valami nem jutott még eszembe akkor lehet bővíteni a listát.

  Félreértés ne essék ez nem arról szól, hogy ennyit nézek ki a gyerekből, hanem a közösségi nyomásgyakorlás, szocializáció jellegéről.

  tiltással nevelsz, hazudni tanítasz.

  szerintem más felé kell terelni a gyereket, hogy a manapság a lámák körében divatos szarságok ne érdekeljék. legyen informatikai kultúrája, ne csitriként/hugyosként gondolkodjon és ne ekként használja a netet.

  Na látom, itt is sok segítséget kaptál pl.: proxy, tűzfal, nagios?

  http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Keeping-tabs-on-my-teens

  "Amikor telepítettem a Family Safety szolgáltatást, elmondtam a lányaimnak, miért gondolom célravezetőbbnek, hogy megbeszélem velük, mely weboldalakat szabad látogatni, és mit szabad csinálniuk ahelyett, hogy egyszerűen rájuk kényszeríteném az akaratomat. Megegyeztünk, hogy a kedvenc játékportáljaik látogatása engedélyezve lesz. Közöltem velük, hogy a program nyomon követi az internetes tevékenységüket, és jelentést készít arról. De hozzátettem: bízom bennük, ezért nem fogom minden nap a jelentéseket bújni."

  Bár én a helyedben inkább a Közösségi oldalakon található profilját tartanám szem előtt.
  Nem árt nézegetni elellenőrizni milyen képeket tölt fel magáról és hogy hova.
  PL: http://pedomaci.info/

  "Ez nem szex oldal, és főleg nem pedofil oldal! Soha nem voltak, és nem is lesznek meztelen lányok az oldalon. A weboldalon kizárólag olyan képek találhatóak, melyeket a képeken szereplő lányok saját magukról töltöttek fel nyilvános, bárki által látogatható közösségi oldalakra. Tehát ezen az oldalon semmivel nincs "pedofilabb" tartalom, mint az iwiwen, myvipen, vagy facebookon."

  Anno hozzám jöttek hogy a felkerült kislányukról a képeket hogy lehetne leszedni.
  A vicces az volt nagy nehezen lebírták szedetni, de érdekes mód a facbook -rol már nem lettek azok a képek leszedve mint amik átkerültek a macis oldalra. No comment! Érdekes szülök voltak.

  tiltsal le mindent, es ha ki tud jutni / megtalalja a rest, ahol ki tud jutni, akkor meg hasznalja

  pl ping tunnel vagy dns tunnel

  ;)
  ___
  info

  Egész nyugodtan mondhatom, hogy a gyermekvédelem szagértője vagyok. Azt mondom, hogy logolás helyett foglalkozz inkább a gyerekkel! Nem úgy, hogy időnként elkapod és osztod neki az észt egy 40 percben, hanem ismerd meg a barátait, olvasgasd a facsebookját(a postokat természetesen), és egyáltalán bízz kicsit benne! Aki ilyen drasztikus fasi... (fasirtos szendvicset akartam írni)módszerek alkalmazására ragadtatja magát, az nem bízik önmagában, önnön nevelési elveiben. Egy értelmes szülő, aki a gyermekeivel él, az logolás náélkül is látja, ha baj van! A gyerek gázos emberekkel barátkozik, tág pupillákkal rohangál, avagy dezorientált, egysze rcsak tanulási gondjai lesznek, kimaradozik, esetleg viselkedése extrém fordulatot vesz, menő cuccai-mobilja-tablete lesz, holott te nem vettél neki. A mobilegyenlegét valaki más tölti fel stb...

  Szóval igyál meg egy sört és gondolkozz el azon, hogy ...

  na helll a rath!

  A szál technikai részéhez: a ffoxnak van keystroke logger add-onja (névre nem emlékszem). A kimenetét schedulerből, szűrni, tetszőleges módon átpasszolni linuxra.

  A pedagógiai részhez: az ellenőrzőt is át szokás nézni minden bizalom mellett is.

  Az ellenőrző az egy ellenőrzésre hivatott platform, s dedikáltan a diák "munkavégzésével" függ össze a tartalma, nem a magánéletét háborgatja. Az ellenőrző megnézése szerintem természetes, s nem azonos azzal, hogy kémkedünk a fiatal után.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Off

  A kérdezőnek:
  "Szakmai" választ már kaptál.
  Nem csak jogos a szülői aggodalmad, kötelességed is!

  Válaszolóknkak, akiknek van ygerekük de nem aggódnak értük:

  Szvsz. nem alkamasak szülőnek.
  Nem családban élnek, csak egy fedél alatt.

  A szülő család védelmező és gyerek nevelő, ettől család a család.
  Akár a maffia. :)

  akiknem még nincs gyerekük:

  Az ő véleményük, olyan "Kibicnek semmi sem drága" minőségű.
  Majd ha lesz gyerek és eléri a tinédzser kort, megtanul aggódni. :)
  Most még ő is "gyerek", ezért természetes hogy a gyerek pártján áll. :)

  Egy barátom szerint(maxima igazat adok nekkijje!):
  "A férfi attól lesz férfi, hogy családot alapít és felépít egy házat hozzá!
  Panel lakás nem játszik!"

  Ez is egy vélemény. Kicsit sommás, érvek nélküli, így számomra ennyit is ér. A helyén kezelem. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  A férfi attól férfi, hogy
  - tud lovagolni
  - tud íjjal lőni (és célba is talál)
  - megbízhatóan kezel bármilyen pisztolyt, revolvert, karabélyt, puskát
  - ha egy nála sokkal erősebb ember beleköt, akkor inkább megvereti magát, mintsem gyáva módra elfusson
  - gyakorlott a házimunkában (hogy el tudja végezni a beteg felesége munkáját)
  - a család egyetlen keresőjeként el tud tartani legalább egy feleséget, és legalább két gyereket (egyszerre)
  - tud repülőgépet vezetni (soha nem lehet tudni, mikor lesznek egyszerre rosszul az utasszállító gép pilótái)
  - legalább három alsónadrágot reklámozó óriásplakáton szerepelt, mint modell
  - tud fésűvel zenélni
  - tud üvegből sört inni
  - állva pisil
  - percenként legalább egyszer káromkodik
  - tud legalább 12 követelményt írni arról, hogy mitől lesz a férfi férfi.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  :-))))

  -
  +
  +
  -
  +
  -
  -
  -
  +
  +
  +
  -
  -

  Enneél többet kell tudni egy családiház felépítéséhez! :)
  Pl.
  tud vesztegetni, úgy hogy ne tünjön annak. :D

  Na ne már. A férfi attól férfi, hogy

  - lovaglás közben is képes fejben programozni, vagy bináris kódtáblában bugot megtalálni
  - amikor íjjal lő, kiszámítja a nyíl röppályáját, és menet közben pontosan megtippeli, hogy az hova fog célbaérni, függetlenül attól, hogy az beletalált avagy sem
  - megbízhatóan kezel bármilyen winchestert, a bad sectorokat a partíciós táblában saját kezűleg iktatja ki
  - ha egy nála sokkal erősebb ember beleköt, akkor ír neki néhány shell-szkriptet, mintsem gyáva módon elfusson
  - gyakorlott a házimunkában (például mindig törölgeti az ujjaival a billentyűzetet, hogy ezzel is tehermentesítse a beteg/fáradt feleségét)
  - a család egyetlen keresőjeként el tud adni legalább egy feleséget, és legalább két gyereket (egyszerre) a vaterán
  - remekül tud repülőgép-szimulátor programot kezelni (sosem lehet tudni alapon)
  - legalább három szabad szoftvereket népszerűsítő plakátot készített már életében
  - tud nyomtatóval zenélni
  - tud sörösüvegből kernel patchet letölteni
  - percenként legalább egyszer kernelt fordít, és az le is fordul neki (!)
  stb.

  Tulajdonképpen tényleg, nézem ezt a threadet például... hová tűntek az igazi férfiak? :)

  Mi az igaziság definíciója szerinted?


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Az igazi férfiak a bányában dolgoznak. :-)

  [szerk.]

  A csákánnyal verik a billentyűzetet és a felvonóval váltanak prioritás szintet a kernelben. Csillével szállítják a biteket és a fejlámpával égetik bele őket a /dev/sda lemez felületébe. :-)

  Csakany?? C-x M-c M-Butterfly!

  --
  I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

  Hááát... elég macerás mód a programozásra. Még egy hölgynek is hosszú szakálla nőne mire az lesz a programban amit ő akar és nem az amit a lepkék vagy a kozmikus sugárzás. :-)

  A vim is tudja: <ESC>:Butterfly
  --
  Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

  Off

  Egyet értek azzal, hogy a szülőnek márpedig figyelnie kell gyerekre.
  De tudni kell ezt figyelmet abbahagyni 18-21 éves kor fele.
  Ma sok olyan felnőtt van, akinek a szülei ezt nem tették meg.
  Persze, hogy érzik a felnőtté válás lépcsőjének hiányát.
  Ők ezt a szabadságuk hiányként élik meg. A felnövekvő
  gyerekek meg általában tudják, hogy ez így lesz, vagyis hogy a
  szülő felügyeletnek nincs vége, nincs mit várniuk, nincsenek
  határok, ezért szeretnének minél előbb felnőtté válni. Ha ilyen
  körülmények között korlátozzuk őket, persze, hogy frusztráltak.

  Mi hiányzik akkor? Olyan szertartás, amely segíti a felnőtté válást.
  Ez nem csak a gyereknek a szülőknek is fontos lenne, így tudnának leválni.

  Fiúk esetében jó volt például a katonaság intézménye, amely elláthatott valami hasonlót.
  A természeti népeknél szokott ilyen rituálé lenni. Nekünk ezek megszűntek.

  Uff

  ---
  http://szit.hu

  +1 Teljes mértékben egyet értek a véleményeddel.

  No, az aggódásnak is vannak fokozatai.

  Illetve vannak nevelési módszerek, melyekhez még egy aggódó szülőnek sem feltétlen érdemes nyúlni. Például a véresre verés vagy a kémkedés. Lehet, szerencsém van, de azt látom, hogy ha szülő foglalkozik a gyerekével (pl. rendelőintézetben ölébe ülteti és mesél neki, ahelyett, hogy hagyná visítva-ordítva rohangálni; vagy villamoson rá figyel, nem a mobiltelefonján csacsog valakivel), akkor ezekkel nem lesz nagy baj. Azzal inkább, hogy a gyerek egy olyan légkörben nő fel, ahol az emberek törődnek egymással, figyelnek egymásra, komolyan veszik egymást. Mert nem ez a külvilág.

  Hogy hozzájáruljak a HUPNevelés ® részhez. :-)

  +1

  "A szülő család védelmező és gyerek nevelő, ettől család a család."

  nyilván mindenki jót akar, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy mi a jó? Láthatod, a politikusaink is csak jót akarnak, aztán mi lesz belőle? Szóval addig eljutni, hogy jót kell csinálni az még kevés, a döntő dolog az az, hogy mi az a jó, jelen topicban pedig az, hogy mitől lesz védelmező egy szülő? Erre az esetre kisarkítva attól, hogy kémkedik a gyereke után vagy attól, ha az évek során a gyereket úgy nevelte volna, hogy ilyen helyzetbe minél kisebb valószínűséggel kerülhessen? ( <-- nem szemrehányás )

  "A férfi attól lesz férfi, hogy családot alapít és felépít egy házat hozzá!
  Panel lakás nem játszik!"

  vicces barátaid vannak, nem tőlük akarja Gael megvédeni a gyerekét? :-)

  Azért azt nem szabad elfeledni(már volsz róla szó), hogy
  egész más nagyvárosban és falun kisvárosban a civilizációs átok.
  Sokféle ember, sokféle veszély forrás.

  Nyílván internet nélkül is lehet sok olyan hatás,
  amitől egy normális szülő óvja gyerekét.
  Ritka az a család, ahol "speciálizáltan" áldozatnak
  vagy bűnözőnek nevelik a gyereket.

  Ennek ellenére bajba kerülhet.
  Akár áldozatként, akár elkövetőként.

  Nekem három, már felnőt korú gyerekem van.
  A gimis évek alatt(környezetnek/társaságnak köszönhetően)
  összedólt Déva vára.
  Vagyis elveszett szinte minden, amit beléjük plántáltunk addig.
  Ezt tette a "jó" társaság.
  Kőmíjjes Kelemen is így járhatott anno! :)
  Okosabbnál okosabb(esze mint egy kosár káposzta lepkének)
  és erkölcsi roncs, de anyagilag annál gazdagabb szülők
  gyerekeinek társasága megtették a hatást.

  Mer' a suliban is az a szülő a menő amelyik gazdag
  és ezt a hülye tanárok még éreztetik is a gyerekekkel.
  így a "minta", az értékrend, a követendő példa adott!

  Na jó!
  Elég volt!
  Megvárom mig mindenki szembesül a problémákkal. :)

  A (pro és kontra) aggódóknak szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy a gyerekek nagyrészt a szülőktől függetlenül nőnek fel, mert a saját személyiségükön kívül nem a szülőkhöz, hanem egymáshoz szocializálódnak. Gondolom mindenki látott már "jó" gyereket "rossz" szülőkkel, és "rossz" gyereket "jó" szülőkkel.

  Következésképp sem a tiltásnak, sem az engedékenységnek nincs akkora jelentősége, mint ahogy a szülők szeretnék. Egyik stratégiával sem lehet "elrontani" egy "jó" gyereket, vagy "megjavítani" egy "rosszat".

  "hanem egymáshoz szocializálódnak. "

  Ez biztosan igaz, hisz a környezet(közösség) formálja az egyént és nem fordítva.
  Ma már szinte nincsenek határok a korsztályok között.
  Még jó hogy ovi előtt nem állnak nepperek. :)

  Minden gyerek nagynak(menőnek) akar látszani.
  De még utánzással próbál olyan lenni, mintha .... :) :D

  "sem a tiltásnak, sem az engedékenységnek nincs akkora jelentősége,"

  Azért vannak szabályok, amiket be kell(ene) tartani. :)
  Ha ezek nincsenek, akkor szvsz öntörvényűek lesznek gyerekek
  és bekerülnek a fiatalkorúak börtönébe.
  Ahonnan egyenes az út lefelé.

  Gondolom, itt senki se szeretné ha a "demokratikusan" nevelt
  gyereke egy adag heroinért öl.
  pl osztálytársát kinyírja, mer' annak van lóvéja!

  Ezt nagyon nehéz lenne végigolvasni, de azon kívül, hogy egy marha vagy még azzal sem vagy tisztában, hogy itthon többen szívnak, mint a hollandok... Amúgy amit akarsz csinálni, az Magyarországon jogellenes és bár pontosan tudom, hogy te milyen szoftver/megoldást keresel egyszerűen elképzelni sem tudom, hogy milyen körülmények között segítenék. Olvass egy kis Ghnadi-t, azzal többre mész.

  FathoM

  Gandhira gondoltal?
  Ha mar az ismert emberekrol van szo: a gyereknevelesben az arany kozeput pont megfelel. Josef Fritzl es a McCann hazaspar kozott azert van egy csomo fokozat.

  --
  I have come to the conclusion, that the matrix must have some bad bullet lag.

  Ugh. Elnézést, igen rá nagyon elírtam, de eléggé felcseszett már a felvetés is. Ahelyett, hogy inkább megtanítaná azt a gyereket Linuxot használni vagy bármi értelmes dologra...

  FathoM

  +1

  :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  nem ertem miert nem veszed emberszamba a gyerekedet. csak nehany random gondolat:
  -bizalom off. teljesen. ha tud rola es nevet rajta, akkor valoszinuleg mar tudja is a modjat, hogy verjen at. kezdodhet a jatszma.
  -neked van egy ertekrended, eletfelfogasod. ha ebbol szeretnel neki atadni, akkor beszelgess vele (nem a 'le lett vele ulve es lett vele beszelve' dologra gondolok, hanem altalaban apolj vele bizalmas kapcsolatot). ha ilyen aljas modszerekhez folyamodsz, akkor szerencses esetben a kovetkezo evekben at fog verni es nem veszi at ezt a fajta ertekrendedet. de legalabb megtanul ugyesen manoverezni :)
  -valoban feladatod, hogy megvedjed, de annak van egy hatara, ami utan mar karos. akarmit csinalsz, siman lehet, hogy holnap elutik, valoszinuleg elofordul majd, hogy fuvezni fog es meg az is elkepzelheto, hogy pornot fog nezni az interneten. a palinkafozes es az alkoholistak orszagabol lehuzni hollandiat amugy vicc (erdekes, hogy egyre tobb ember fikazza hollandiat, de ez egy masik tema. vicc kategoria.). mutass neki minosegi pornot, hogy ne animalt nezzen. beszelgessetek a szexrol.
  -attol, hogy fiatalabb nalad, ugyanolyan ember mint te. termeszetesen, ahogy irtak, hogy a felelossegedet gyakorolni tudd, korlatoznod kell valamennyire, de a privat eleteben nincs jogod kutakodni. a felesegedet is megfigyeled? vegulis a feleseged, 'jogod van tudni mikor kivel mit csinal', ugye?

  amugy elkepzellek, ahogy nincs jobb dolgod, es otthon ulsz a monitorod elott, olvasva, hogy kivel mit chatelt :D

  keress valami olyan elfoglaltsagot, amitol boldog leszel es nem ilyeneken gondolkozol.

  kicsit ulj le magadban, es magadat figyeld meg.

  +1

  http://bash.hu/19644

  http://bash.hu/74052

  :D


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  :DD kla'sszik fun

  Először azt hittem hogy a bash parancssorából akarsz valami erkölcsi példázatot kicsiholni. :-) Ezt a honlapot még nem láttam.

  Most en is elolvastam a topicot, es csatlakozok az elottem szolokhoz. A gyerekkel valo beszelgetes, az nem az, hogy leulok, feloras predikacio, na jol van fiam, most mar mehetsz, hanem leulsz, es elkezdtek parbeszedet folytatni. Nem is csodalom, hogy konok es fafeju, en is az voltam, mert egyszeruen a predikacio otodik percetol kezdve mar untam az egeszet.

  Meg, ezt mar sokkal-sokkal korabban el kellett volna kezdeni, szomoru, hogy csak most, igy tizen-akarhany ev utan jut eszedbe egyaltalan ilyesmi. Mert az, hogy engem akkor kezdtek el felkesziteni, az azert van, mert 84-ben az internet meg sehol nem volt (legalabbis a magyar haztartasokban). De bakker, 2012-t irunk, mondjuk 98 ota mar biztos van internet. Bosegesen lett volna erre ido.

  Es tenyleg, nem az a megoldas, hogy kemkedsz a gyerek utan.
  1) ha rajon - ezt mar irtak - total bizalomvesztes, bezarkozik, es ez egyenes ut ahhoz, hogy egy szep szal fuves cigi logjon a szajabol.
  2) Ha normalisabb, akkor ha rajon, akkor egyszeruen lekillezi a cuccot, vagy ujrarakja a gepet. Ne hidd, hogy csak te vagy olyan nagy eszleny, hogy ilyen cuccot fel tudsz rakni neki a gepre, gyanitom, egy windows ujratelepitese nem olyan nagy ordongosseg. Akkor meg mar akar be is kamerazhatnad a szobajat, nem? A CD-ket szoktad szamolni?
  --
  Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

  Átolvastam az egész topic-ot és megdöbbentem egyes emberek hozzáállásán. Véleményem szerint senki nem bírálhatja a topic-nyitót a helyzet teljes és részletes ismerete nélkül. Továbbá ő egy felnőtt ember, sőt, szülő aki nem csak felelősséggel tartozik hanem jogosan aggódhat is a gyereke miatt. Amennyiben ő szükségesnek érzi a gyereke feletti kontrollt ilyen formában akkor ezt kell tennie! Pont. Azok akik azt hiszik, hogy a "beszélgetés" megoldás egy -problémás gyereknél főleg-, azok alkalmatlanok még egy szülői felelősség vállalásra mert gyerekes naivitásuk.

  Nekem is vannak gyerekeim a nagyobbik lányom 13 éves és szerencsére nem érzem szükségességét a loggolásnak, stb. Sok mindent elmond és tudom, hogy sok mindent nem, de ez rendjén is van a jelenlegi mérce szerint. Viszont a GPS lokalizációja állandóan be van kapcsolva, persze a tudtával. Azért, hogy olyan esetben amikor nem válaszol, elérhetetlen, főleg ha egy adott időpontban már otthon kellene lennie, akkor tudjam, hogy hol keressem, merre induljak, hiszen segítségre is szorulhat! Ez egyszerű megelőzés, de a kisebbik fiam (3+) már most egy "troublemaker" és nem tartom lehetetlennek, hogy mikor eljön az ideje akkor loggoljam a PC-t vagy a telefont amit használ. Inkább mint a börtönben vagy a proszektúrán végezze!!

  Magamból kiindulva én sem voltam egy angyal, sőt remélem a gyerekeimnek még csak eszükbe sem jutnak azok a dolgok amiket gyerekként meg mertem tenni! Pedig SOKAT beszélgettek velem is, sőt apám azt is megígérte, ha megtudja, hogy bajba kerülők szíjat hasít a hátamból. Pedig az ő szava szent volt a családban. De egyik sem volt elég ahhoz, hogy ne kerüljek bajba! Ha tehették volna biztos bedrótoztak volna a 80'-as években :D) Higgyétek el, hogy jobb megelőzni a bajt!

  -------------------------------------------------------------------------------------------
  Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

  "Amennyiben ő szükségesnek érzi a gyereke feletti kontrollt ilyen formában akkor ezt kell tennie! "

  Igen, az ilyen gyerekekből lesz a depressziós, üldözési mániás, idegroncs...stb felnőtt. 10 év múlva térjünk vissza a szóban forgó gyerek lelki állapotára. Érdemes lenne egy esettanulmányt csinálni a témában...

  -------------------------
  127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
  AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

  +1

  Sajnálom a mai fiatalokat. Megvan a technikai lehetőség a fokozott ellenőrzésükre, ezzel egyes szülők helyesen élnek, mások meg visszaélnek. Szerencsére, amikor én voltam fiatal, nem volt mobiltelefon, senki sem akarta tudni a GPS koordinátáimat. Tegyük hozzá, ennek valóban van előnye adott esetben. Én ma fiatalként tartanék 2 telefont. Néha otthonhagynám azt, amelyikben van GPS.

  Felnőttként is olyen telefonom van, amelyben nincs GPS, legfeljebb a bázisállomások infóiból tudható, hol van a telefonom. Nem én, hanem a telefonom. Már, ha nincs kikapcsolva, otthon hagyva. Nem érzem szükségét, hogy sz@rni is telefonnal menjek.

  Különben, a GPS nem zavar annyira, szerintem valamilyen szinten a fiatal is nagyobb biztonságban érezheti magát általa. Fentebb viszont nem erről volt szó. A tendencia aggasztó. Az állam is ezt teszi a polgárokkal: kamera az utcákon, szolgáltató által mentett SMS-ek, logolt online forgalom. Ez nagyon nem jól van így.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Hát ha a gyerek itthon hagyná a telefonját akkor vissza kellene jönnie érte. Egyébként nem tenné mert a blackberry-chat kitölti a perceit :D) Már nekem kell rászólni, hogy most rakja le a telefont az asztalra és tartson pár óra szünetet. Pl este lefekvéskor sem viheti magával mert akkor hajnalig megy a chat. Egyébként az iroda nálunk is kamerázva van, nem eldugott, jó látható helyen. Főként a vitás kérdések és persze jogi viták elkerülése miatt. Ki kinek mit mondott egy ügyben, stb. De errefelé az utcákon nem csak kamerák hanem mikrofonok is vannak, arcfelismerés, stb.

  De eltértünk a témától. Úgy gondolom, hogy egyes helyeken kimondottan előny, ha a gyereket van mód kontrollálni. Ezt nehéz megérteni azoknak akik falukban, kisvárokoskban élnek. De vannak más helyek is a világban.

  -------------------------------------------------------------------------------------------
  Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

  Hát ha a gyerek itthon hagyná a telefonját akkor vissza kellene jönnie érte.

  Utánaszólnál telefonon, hogy itthon hagyta? :DD

  Különben van a telefonon kikapcsoló gomb, az akkut is ki lehet venni belőle. Szerencsére.

  De errefelé az utcákon nem csak kamerák hanem mikrofonok is vannak, arcfelismerés, stb.

  Remek. :((


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Aztán abba belegondoltál már, hogy a gyerekeid gps koordinátáit nem csak te tudod, hanem esetleg a rosszakaróid/ellenfeleid is? Akiknek esetleg van emberük ott ahol a szuper utcai kamerák, mikrofonok jelei összefutnak?

  --
  Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

  gps lokalizacio a gyereken. az igen. jol latod, teljesen alkalmas vagy szulonek.

  Nem tudom neked van-e gyereked -a postodból itélve te is gyerek lehetsz-, nekem van négy, és köszönöm mindegyik jól érzi magát. És én is, hogy tudom, ha szükséges bármikor tudhatom, hogy merre keressem és nem kell 48 órát várnom amíg bejelenthetem, hogy az egyébként rendesen időben hazérő és nem kicsapongó gyerekem eltűnt. Azt a példát már meg sem merem említeni, hogy a gyerekem iskolájába 3 másikat késeltek meg és nem egyet raboltak már el utcáról, amikor az iskolából tartottak hazafelé. Persze gondolom hogy túl korlátolt a gondolkodásod -vagy nálad a faluháztól 10m-re van az iskola-, hogy belegondolj abba, hogy esetleg más máshol lakik. És kimondottan alkalmasnak érzem magam a szülői feladatokra, de ezt a gyerekeim mosolyán túl a tanulmányi eredményeik szeritem hűen tükrözik is.

  -------------------------------------------------------------------------------------------
  Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

  Ha valaki elrabolja a gyereket, szerintem nem annyira ostoba, hogy a telefont a gyereknél hagyja, illetve magával viszi, ezzel nyomot szolgáltatva.


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  valoban megved a gps a keselestol es az elrablastol :D. te, sokat latott nagyvarosi batman.

  ha pontos akarsz lenni a sertegetessel akkor metropoliszi de mindegy, majd ha egyszer gyereked lesz, netalantan ok jelentik az eleted ertelmet akkor majd megerted, addig meg van idod felnoni

  -------------------------------------------------------------------------------------------
  Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

  Noha a stílusán valóban van még mit csiszolni, annyi igazsága azért van, hogy ez éppen olyan, mint a "kamerával őrzött terület". Mert azok a harapós kamerák aztán megóvnak minden bajtól. :)


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Vagy mint a logolt számítógép.

  "És kimondottan alkalmasnak érzem magam a szülői feladatokra, de ezt a gyerekeim mosolyán túl a tanulmányi eredményeik szeritem hűen tükrözik is."

  amit leírtál a késelésekről, az nyilván egy külön eset, ilyenkor egy szülőnek az a dolga, hogy megvédje a gyerekét. Jelzem, hogy a gyerek felnőttkori érvényesülése és a tanulmányi eredmények között tudtommal nincs túl szoros kapcsolat. (És ez nem kötözködés, tehát én is örülök neki, hogy megfelelőek az eredmények, csak leírtam :-) )

  Te, a kontrollnak is vannak egeszseges, meg egeszsegtelen fajtai. Amit te csinalsz, az meg belefer az egeszsegesbe, foleg, ha ez meg van beszelve, es nem csak el van rendelve (erzekeld a kulonbseget a ket szo jelentesarnyalata kozott).

  Ami itt sokaknal kiverte a biztositekot az kimondottan a kemprogram telepitese a szamitogepre. Az a gond ezzel, hogy ezzel a szulo tul sok informaciohoz jut, olyanokhoz is, ami esetleg nem tartozik ra. Mondok egy bugyuta peldat: a srac haverja bevallja, hogy egyszer fuvezett, szar volt, az eletbe tobbet nem csinalja. Nyilvan ezt csak a sracnak szanja. Mi van ha elkerul egy szulohoz? Aki ilyen mentalitasu, abbol siman kinezheto, hogy holnap a fuvezos srac szulei emailben ertesulnek a tenyrol. Ezzel egyreszt elront egy jo kapcsolatot, masresz elveszti a fia _osszes_ letezo bizalmat, cserebe kap egy majdnem nema sracot, akibol meg egy koszonest is csak harapofogoval lehet kihuzni. Ez az, ami aggaszto.

  Az a problema, hogy sokan a gyereket automatikus modon akarjak felugyelni, mint egy szamitogepet: ha nem ping, sarga kod, ha tul sokat forgalmaz, piros kod. Ez igy nem megy, a gyereket nem lehet nagiossal monitorozni. Marpedig ez a topic valami ilyesmi fele akar elmenni.
  --
  Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

  "13 éves (...) a GPS lokalizációja állandóan be van kapcsolva, persze a tudtával. Azért, hogy olyan esetben amikor nem válaszol, elérhetetlen, főleg ha egy adott időpontban már otthon kellene lennie, akkor tudjam, hogy hol keressem, merre induljak, hiszen segítségre is szorulhat!"

  ez szerintem teljesen normális.

  "de a kisebbik fiam (3+) már most egy "troublemaker" és nem tartom lehetetlennek, hogy mikor eljön az ideje akkor loggoljam a PC-t vagy a telefont amit használ. Inkább mint a börtönben vagy a proszektúrán végezze!!"

  te 3 éves korodban, szerinted, angyal voltál? börtönben végezted? van még kérdés? :-)

  Oszt mi lenne ha beszélgetnél vele, eljárnál focizni vele?
  Mondjuk viselkedhetnél apukaként, nem pedig kineveznéd magad CSO -nak. Munkahelyeden elnyomnak, hogy nem tudsz érvényesülni?

  Nem olvastam végig a commenteket, de én is csak csatlakozni tudok azokhoz, akik nem támogatják ezt a fajta nevelést.
  Bár nincs gyerekem (tudtommal), de én nem a "leülök vele beszélgetni" kategóriát választanám, hanem csak simán megmondanám neki, hogy nagyon féltem és aggódok érte, de mivel nem akarom megfigyelni, mint valami biológiai jelenséget, ezért ha baj van, tudja, hol talál meg. Ha baj van, elmondhatja nyugodtan, nem mint apának, hanem mint barátnak. Segítek.
  Egyébként szerintem 1-2 nevelő szándékú pofon manapság sem árt. Mi sem haltunk bele.
  Bár ez valóban nem IT technikai segítségnyújtás, de az informatikai szakembereknek is vannak érzelmei, nem robotok (a sztereotípiákkal ellentétben).

  Igen, csak tudod a gyerek az nem utasitasra mukodik. Foleg egy kamasznal az van, hogy azzal beszel, akiben megbizik. Hiaba mondogatod te, hogy ha akar, johet hozzad, ha nem bizik meg benned. Ahhoz, hogy megbizzon benned, le kell ulnotok, es beszelgetni kell.

  A masik: ne felejtsd el, hogy meg a kamaszoknak sincs meg teljes mertekben a veszelyerzetuk. Nem biztos, hogy o is azt gondolja, hogy baj van, amikor baj van. Erdemes vele napi nehany tiz percet beszelgetni, hogy mi tortent az interneten, miket csinalt. A lenyeg, hogy ezt nem kihallgatasszeruen kell csinalni, hanem bele kell menni az o eletebe, es ugy kell tenni, mintha valoban erdekelne. Illetve a legjobb persze, ha valoban erdekel is, amit mond. A lenyeg: hagyni kell neki, hogy szabadon meg tudja veled beszelni az oromeit es a banatait. Nem szabad elfeledni, hogy mi a szulo elsodleges feladata: szeretni. Minden mas csak ez utan johet. Es sajat tapasztalatbol tudom, hogy nagyon jol tud jonni egy megerto bologatas, egy kis megnyugtatas, vagy neha egy-egy oleles ha epp a hangulat-hullamvasut melypontjan van valaki.
  Viszont ezeket a beszelgeteseket neked is kezdemenyezned kell neha...

  Ha ezek megvannak, akkor mar nincs is szukseg kemprogramokra.
  --
  Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

  +1

  Az rendben van, hogy neked kell kezdeményezned, de nem mindegy, hogy hogy állsz neki. A "gyere kislányom/kisfiam, beszélnem kell veled" az egy kamaszban azt váltja, ki, hogy na megint agymosás következik, meg apu megint felteszi a "vigyázz magadra" lemezt. Lehet, hogy úgy hangzik, mintha ezt egy amerikai filmből vettem volna, de a kamaszok is úgy fognak viselkedni, ahogy a filmben látják. Ezzel csak azt éred el, hogy csak azért sem hallgat meg.
  Az egyébként is alap, hogy a gyermekemmel szemben már a kezdetektől fogva kialakítok egy bizalmi kapcsolatot, nem csak az apja akarok lenni, hanem a "haverja" is. És igenis, keveredjen bajba és vigye el a balhét. De velem együtt. Máshogy sosem fogja megtanulni.
  Persze lehet, hogy hülyeséget beszélek.
  Nagyon nehéz jó szülőnek lenni (pláne manapság)
  Szvsz. pedig akkor vagy jó szülő, hogy ha a gyereked barátai is bírnak...és ez a gyereknek is nagy elismerés, ugyanis büszke rád!

  "Bár nincs gyerekem (tudtommal), de én nem a "leülök vele beszélgetni" kategóriát választanám, hanem csak simán megmondanám neki, hogy nagyon féltem és aggódok érte, de mivel nem akarom megfigyelni, mint valami biológiai jelenséget, ezért ha baj van, tudja, hol talál meg. Ha baj van, elmondhatja nyugodtan, nem mint apának, hanem mint barátnak. Segítek."

  ott a pont. ott, hogy az évek során ( a születése napjától ilyen környezetet kell a gyereknek teremteni ). pityulaman1983, jó apa leszel! :-)

  És azért a születése napjától, mert kb az első 3 évben eldől, milyen lesz a gyerek és aztán egyre kevésbé nevelhető ( és persze a nevelés nem az, hogy megmondom neki, hogy kell viselkedni ). Ja és a kamasz gyerek már nem nevelhető, ott már a hajó elúszott

  "Egyébként szerintem 1-2 nevelő szándékú pofon manapság sem árt. Mi sem haltunk bele."

  persze ez is igaz, de csak, ha a fent írtak is megvannak :-)

  Zárd a gyereket egy ketrecbe pincében, néha ne felejtsd el megetetni.

  wifi?

  A mellékelt linken lévő videót, a folytatásait és Vekerdy egyéb videóit, könyveit tudom meleg szívvel javasolni a topic olvasóinak.

  Vekerdy Tamás - Mi kell a gyermeknek? (1. rész)
  http://www.youtube.com/watch?v=WdW8jhIoy2Q

  Kétgyerekes apuka vagyok, még kicsik, de az egyik lány és előre aggódom is egy kicsit emiatt :-)

  A "kritikus pontoknál" igyekszem majd jó tanácsokkal ellátni őket, jó szülő lenni és legfőképpen olyan környezetet teremteni, ahol kevésbé hibázhatnak. Remélem, hogy sikerül majd úgy nevelni őket, hogy ne kelljen ilyen kémlelős eszközökhöz folyamodnom, mert ha mégis, akkor valamit rosszul csináltam a nevelés során ( és itt nem Gael-t akarom minősíteni ).

  Ja, és a "Le lett vele ülve el lett beszélgetve", mármint ez a hozzáállás azt jelezheti, hogy itt már a hajó (talán évekkel ezelőtt) elment.

  "de éppolyan konok és önfejű mint az apja vagy az anyja"
  ez ilyen korú gyerekben az a normális, ha fellázad a szülő ellen, nehogy már ezen csodálkozzunk :-). Minél erősebben próbálod betörni, annál erősebben akar kitörni.

  Mint szülőnek az a feladatod, hogy ezt megfelelően kezeld, kaptál sok tanácsot a topicban, most rajtad a sor :-)

  Én ismertem és ismerek olyan szülőt, aki hasonló korlátokkal
  oldotta meg a fent említett problémát,
  a család, akinek a példáját írom, egy elég nagy család,
  a legfiatalabb 7 a legidősebb csemete 31 éves,
  (csemetét írtam, nem gyereket, a 31 éves korra tekintettel)
  és van kb 6 gyereke, mindegyik gyereknek van valamilyen számítógépe,

  (mert a legidősebb éppenséggel informatikus lett,
  így a leselejtezett gépek otthon landolnak)

  sőt összerakott a fiataloknak otthonra, lan-ra egy file / vido szervert is.

  és a fiatalabbak bőven jól elvannak azokkal a filmekkel,
  játékokkal, amiket a bátyó hazaad,
  (közben ő már elköltözött otthonról, s saját családja van)

  Net meg csak a szülők gépén van, akik beszereztek egy HSDPA modemet,
  és bőven elég a gyerekeknek az, hogy kb 2-3 naponta
  leülhetnek a szüleik gépe elé, 1-2 órát internetezni,
  e-mail címük lehet,

  de facebook accountjuk / profiljuk nem
  (pontosabban 18 éves kortól, csak érdekes módon mire fölnőnek
  már egyáltalán nem igénylik a facebook-ozást (6 gyerekből 3 már átlépte a 18-at)

  sőt mikor kérdeztem a barátomat, akinek a családjáról a történet
  szól, karakán megmondta, hogy nem is fog a facebook-ra regisztrálni!

  Ezen kívül nincsen TV-jük sem, csak a nagyinál szoktak TV-zni az iskola szünetkeben,
  mikor meglátogatják.
  mobilt is csak 15-től kapnak,

  és mégis tudnak teljes életet élni
  (még akkor is, ha ezt itt a fórumon sokan el sem akarják hinni)

  délutánonként kirándulnak (nagyobbak a kissebbekkel, ha a szülők nem érnek rá elmenni velük)
  (ezért is előny a több gyerek)
  esténként társasjátékoznak, vagy játszhatnak lan-on
  egymással autóversenyzőst, vagy amilyen játékokat a szülők még megengednek
  (amit nem, azt persze pucolják a házi szerverről)

  És természetesen az osztályban megvoltak a barátok, akik
  húzták ide-oda őket, (emlékszem, mert én is abba az osztályba jártam)

  de valahogy ők megtanultak uralkodni magukon, és a hülyeségben nem részt venni !

  Egyedül az e-mail volt engedve, és az is csak heti 2-3 alkalommal,
  mert néha az iskola kommunikált rajta keresztül,
  de amikor szülőin facebook-on való iskola-gyerek közötti kommunikációról esett szó,
  elég komoly szülői felháborodást, kisebb forradalmat váltott ki a szülőkből,
  úgyhogy az igazgatóság hamar letett róla.

  Szóval az egy baromi nagy hülyeség, hogy facebook, telo, Tv nélkül nem lehet élni,
  igenis lehet, csak le kell mondani néphülyítő eszközökről, és
  máris normális ember válhat valakiből !

  (Csak meg kell tenni az első lépést, beszélni könnyű róla, megtenni már nem az.)
  (Csak kérdés ki érti meg a lényegét a dolognak, és ki akar normális gyerekeket.)

  U.I.: Ezeket a sorokat mindennemű személyeskedés nélkül,
  tanmeseként, példának állítva írom, ezért kérem ne sértődjön meg senki.

  Alapvetően egyetértek, ezt az irányt jónak tartom. Nem a kémkedés a megoldás, az nagyon súlyosan erodálja a bizalmat, sérti az intimitás természetes igényét.

  Megjegyzem - lehet röhögni -, nekem sincs TV-m, sohasem volt, nem is igénylem, továbbá nincs Facebook, Iwiw fiókom sem. Miért is ne lehetne ezek nélkül élni? Az én óvatosságom abból is származik, hogy úgy érzem, ezen eszközök által túlzottan transzparenssé válik az ember, a kapcsolati háló, megszűnik a magánélet. Alapvetően úgy gondolom, hogy a magánéletem tabu, ahhoz semmi köze a munkahelyemnek, s ne úgy legyen már, hogy rám keresnek mindenféle közösségi oldalon, s azt is tudják, melyik reggel ittam kakaót, s ettem hozzá kiflicsücsköt.

  Álljunk már meg, no!


  tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
  LOCSEMEGE

  Igazad van.

  ez egy olyan megoldas, amit el tudok fogadni es ertem mik az elonyei, attol fuggetlenul, hogy en nem igy csinalnam. ami miatt problemasnak erzem, az a korlatozott hozzaferes a vilag legnagyobb informacio forrasahoz. az igaz, hogy kisebb informacios terben biztonsagosabb letezni, es olyan pozitiv emberi tulajdonsagok konnyebben kialakulhatnak, amik nagyobb szabadsag alatt nehezebben, illetve, hogy tobb lehetoseg eseten konnyebb hibazni, de en ezt megis inkabb hatranynak gondolom.

  Nem lett volna egyszerűbb elköltözni egy lakatlan szigetre? :) Se áram, se semmi.
  Mellesleg, ha mindentől óvod a gyereket, míg felnő, akkor felnőtt korában ígyis-úgyis szembesülni fog problémákkal. Azokat hogy fogja megoldani?
  Kiskoromban én is betörtem jónéhány ablakot, bemásztunk jónéhány elhagyatott házhoz, loptunk cseresznyét és még sorolhatnám. Mégsem lett belőlem rossz ember, sőt.
  Aki pedig azzal érvel, hogy az interneten sokkal nagyobb veszélyek vannak, arra azt mondanám, hogy a vízzel teli kerekes kút is rejtett magában veszélyeket, annyi eszem mégis volt, hogy ne ugorjak bele :)
  Szerk.: Ráadásul a veszélyekkel párhuzamosan a gyerekek tájékozottsága is nőtt.
  Nekem sem tetszik, hogy a facebook és a google át akar világítani, de kénytelen vagyok ott kommunikálni, mert sokakkal csak ott tudom tartani a kapcsolatot. Ugyanakkor nem hinném, hogy manipulálni tudnának, ugyanis nyitva tartom a szemem és gyanakvó vagyok. A falra meg nem kötelező szenzitív információkat posztolni. Munkáltató szempontjából pedig nem csak negatív információ lehet a facebook. Ha látják, hogy egészséges módon használod a facebook-ot akkor az akár plusz pont is lehet, mert tudják, hogy felvállalhatnak bármilyen közösség előtt.

  Nade várjunk, ha nincs a gyereknek facebookja, meg msn, meg mobil, akkor szegény "lelkiismeretes szülő" hogyan tud kémkedni utána?

  --
  Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

  20 év múlva majd ne csodálkozz azon amit kapsz. ;)

  Megtaláltam a tökéletes megoldást. Mindkét szemének a helyére egy kamerát kell berakni, és az érzékelőket össze kell kötni az agy megfelelő részével. A kamerák SSD-re mentik a rögzített információt, amiről később nyomon követhető a gyerek teljes tevékenysége. Az SSD eltávolítása esetén a kamerák kikapcsolnak, így a gyerek nem lát semmit. Természetesen a beépített elektronika csak a szülő által behelyezett SSD-vel hajlandó együttműködni. De ha szerelsz a gyerekre egy USB portot is, akkor (a megfelelő jelszó birtokában) kiolvasható az SSD tartalma a gyerek ideiglenes vakítása nélkül is.

  A módszer előnye, hogy nem csak a számítógépes tevékenység követhető nyomon. Például lebukik ha playboy-t olvas, kábítószert vesz, ...

  Az eljárás tökéletesíthető műfülek alkalmazásával.

  -----
  A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

  Az usb helyett jobb lenne egy ethernet interfész. Lehúzhatnád a streamet és ha látod, hogy a gyerek épp füvezni készül, akkor be ssh-zol és kikilleled processzt, vagy a 0 runlevel meghívásával szükség esetén leállíthatod a gyereket. Ha pedig benne vagy a sudoersben, akkor gyerekjáték a nevelés (bár kicsit paradox a kifejezés) :)

  Ez fájt.

  csak a problemat latom ennek az implementalasaval, ezek a biologiai interfacek teljesen elavult dolgok, minek veszodni a gyerekvallalassal ha epitheto android is?

  [insert line here]
  B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

  hahh. :D

  Olvasd el Tari Annamária - Z generáció c. könyvét.