Karácsonyi levelek: e-mail kliens problémák, csak nekem

A nettel való ismerkedést még AMIGA-n kezdtem, kizárólag levelezéssel (freemail.hu; akkoriban lett ez a cím is érvényes a freemail.c3.hu mellett...), 56K-s modemmel betárcsázás a kék számra... Emlékszik még valaki? „Érdekes” idők voltak azok...

(A rendelkezésre álló idő 10 perc volt, eddig lehetett a kék számot használni egy nap. 2 MB volt a fiók korlátja. Volt olyan eset, hogy sok levél, + volt pár „nagyobb” is közte. A 10 perc kevés volt ahhoz, hogy az 56K-s modemmel „hazajöjjön” a pakk... A POP3 meg olyan, hogy csak akkor törlődik a levél a szerverről, ha kijelentkezik a kliens normálisan. A vonalbontás nem számít annak... :) Megoldás: másnap (!) a webes felületen bejelentkezve a „nagy” leveleket vagy a sok kicsit kézzel kellett törölni, a maradék talán már lejött a rendelkezésre álló idő alatt. Vagy nem... :) )

A levelezéshez persze kellett egy levelező program, ami akkor a YAM aktuális verzióját jelentette. (Most ránézve a honlapra, rá se lehet ismerni...) Utána persze lett net előfizetésem is (még mindig 56K-s modem rulez...), kiegészült valamilyen böngészővel (Leginkább az IBrowse volt használatban, de volt még két másik stuff is. Az egyik a Voyager, a másik meg az AWeb.) a használt program-repertoár, de a levelező nem változott. A YAM akkori verziója a maga egyszerűségével maradt az etalon azóta is.

De az idő közben (sajnos?) nem állt meg, a stuff-gyűjtemény kezdett elavulttá válni... Valamikor ekkoriban kezdtem el Linuxot használni a mindennapokban. A végső lökést (mármint hogy az AMIGA kezd igencsak sovány lenni a témához, ezekkel a feladatokkal át kell költöznöm PC+Linux kombinációra) az adta meg, hogy az aktuálisan használt fájlrendszer „összekuszálódott”, a hozzá tartozó diskdoctor util meg úgy oldotta meg a problémát, hogy eltüntetett mindenestől egy munkakönyvtárat (benne egy rakás grafikával, amit a melómhoz készítettem). Persze az én marhaságom, nem volt backup... :)

A disztró kiválasztásakor futottam azért jó pár kört (Az első próbálkozásom az akkoriban sokat dicsért mandrake linux volt, a telepítéséről meg a begyűjtött tapasztalatokról egy külön blog-posztot írhatnék... :) ), de amit komolyabban is használtam (böngészés + levelezés), az nem más volt mint a Red Hat 8. Megvoltak a maga problémái, de tulajdonképpen együtt lehetett vele élni. (Még mindig 56K-s modem, az OS frissítését nem erőltettem, akkoriban örültem annak, ha valami ment...)

Ekkor merült fel először az e-mail kliens kérdése is. Fontos dolog (tudom: maradi vagyok), hogy a leveleim az enyémek. :) Tehát csak olyan megoldás jöhet szóba, aminél a levelek letöltődnek a saját gépemre, emiatt a WEB-Mail bármilyen formája ill. az IMAP mint tárolási mód is kiesett... Akkoriban mondjuk az IMAP-ról azt se tudtam hogy létezik, de ez itt most részletkérdés. Megvolt tehát az elképzelés, hogy milyen klienst akarok, itt viszont szerencsére volt is miből választani... Az evolution volt az „ajánlott” már akkor is erre a célra, de nem tetszett. (Inkább hasonlított a sokak által használt platform gyári kliensére, nekem meg egy levelezőre volt szükségem, ami a YAM „felépítésére” hasonlít. Amúgy is az evolution nem csak egy e-mail kliens, én meg „nem akarok videót nézni” a levelezővel, amikor elindítom.) Hogy miket próbáltam végig, arra pontosan már nem emlékszem, csak három „versenyzőre”. Az egyik maga az evolution volt, azt akkor nem sikerült beállítanom, hogy képes legyen lehúzni a leveleket a freemail szerveréről. (Nyilván bennem volt a hiba... :) ) Meg az UI eleve nem tetszett. A másik próbálkozás a balsa aktuális verziója volt, ami kinézetre pont azt nyújtotta ami nekem kellett volna... Csak annyira bugos volt a darab, hogy az már meredek. (Letöltött levelek közül pár néha egyszerűen nem látszott a listában...) Azóta gondolom „kikupálták” (Vagy a frissítéseket fel kellett volna raknom? :) ), de ez akkor kiesett.

A harmadik „versenyző” nem más, mint a KDE levelezője, a KMail. Ez akkor pont azt tudta, ami nekem kellett, nem volt benne semmi extra sallang (olyan legalábbis nem, ami zavart volna...). Szépen sikerült „belakni”, azóta már jó pár disztribúción túl vagyok, de a KMail mint levelező (mindig aktuális verziója) azért maradt...

Egészen eddig. A KDE4-ben ez a stuff is megújult, csak sajnos van benne pár idegesítő bug / feature. Az egyik feature az, hogy a leveleket összerendezi ~dátum szerint, amiket így csoportosan el is lehet „rejteni”. Ez elsőre még hasznosnak is tűnt, de hamar kikapcsoltam... ...volna, ha sikerül. Ki lehet? (Én nem találtam meg, hogy hol...) A végén már ott tartottam, hogy indulás után az inbox tartalmazott vagy 100 olyan levelet, amivel még nem kezdtem semmit (nem válaszoltam rá, nem töröltem ki, nem raktam a „helyére”...), csak szépen „eldugta” a dátumozós okosság mögé. (Tényleg jópofa ötlet amúgy: minél régebbi a levél, annál nagyobb „csomagokban” gyűjti össze. A pár naposakat ilyen „Ma”, „Tegnap”, „Tegnapelőtt” csoportokban, aztán „Múlt hét”, ..., „Múlt hónap”...) Aztán bizonyos beállításokat nem bírt megjegyezni, de az i-re a pontot a múltkori alkalom rakta fel, amikor konkrétan „elfelejtette” a levelek azon állapotát, hogy válaszoltam-e már rájuk.

A lényeg: a KMail-nak sajnos mennie kellett. Amúgy is egyre kevesebb KDE-s cuccot használok (pedig régen mindenből az volt az alap... :) ), de most még egyel kevesebb. Szomorú... Lett helyette „szép” Claws Mail. Egyelőre barátkozunk, de úgy tűnik maradhat... Esélyes volt még a Mozilla-féle tündi-madár, de azt meg nem akartam. (Azért mert CSAK. Kb. ilyen komoly az indok... :) )

Maradt viszont egy probléma: a KMail alatti leveleket valahogy át kellene migrálni a Claws Mail alá. A két kliens másfajta formátumot használ (Bár a legújabb KMail-ról nem tudok nyilatkozni, Fedora alatt konvertálni akart valamit amikor elindítottam, de nem hagytam neki, mivel a CentOS alatti verzió régebbi, valószínűleg nem tetszett volna neki. Érdekes ez amúgy, mert régebben használtam úgy is, hogy CentOS alatt a 3-as KDE KMail-ja ugyanabba a maildir-be dolgozott, mint Fedora alatt a 4-es KDE-jé. És működött... :) ), így az egyszerű copy sajnos nem megoldás. Keresgélés közben rábukkantam egy leírásra, ami kb. pont erről a témáról szól. Nekem mondjuk elég lett volna csak a levelek átpakolása, a címjegyzéket megúsztam. Az oldalon emlegetett két szkript közül viszont egyik sem működött... Az egyik egy perl cucc, ahhoz egyáltalán nem értek, de valamit hiányolt, amit miután felraktam, ugyanúgy nem találta. A másik egy Python-os cucc, az meg pofátlanul egyszerűnek tűnik, mondjuk ettől még működhetne is. Viszont valami hibaüzenettel zaklatott az is, amit ugyanúgy nem tudtam megoldani... Mondjuk azért annyira nem is erőlködtem, mivel közben meglett a B-terv.

A Claws Mail-nak szerencsére van egy Mbox fájl importálása... nevet viselő menüpontja, mbox-ot meg tud a KMail is kezelni. A levelek maildir-ben voltak ugyan, de ha létrehozok egy új mappát, ami mbox, abba szépen belepakolom a többi tartalmát, a kapott fájlt meg már tudom importálni a CM alá. Hurrá... Tehát: egyik mappa tartalmát átpakolom az mbox-os mappába, azt importálom a CM-el. Majd kitörlöm a tartalmát, a következő mappát belemásolom, majd jöhet újra az import... Viszont némi porszem azért került abba a bizonyos gépezetbe, mert a harmadik mappa import környékén az látszott, hogy benne vannak azok a levelek is, amiket az előbb már egy másik helyre beimportáltam... Mi a...? :)

A probléma abból áll, hogy a KMail alatt ha az mbox-os mappából töröltem valamit, akkor az adott levelek csak megjelölődtek töröltnek, de a fájlban benne maradtak. Szépen látszott is, hogy az mbox fájl hossza a törléstől nem változott... Ezt úgy lehet „helyrehozni”, hogy az mbox-os mappán jobb-klikk, majd a Mappa tömörítése menüpont végrehajtásakor a helyzet rendeződik:

Ezt megcsinálva az üres mappán szépen 0 BYTE „hosszú” lesz az mbox fájl. Ez a „tömörítés” abban az esetben, ha már másoltam új leveleket a mappába, simán lábon lövi a KMail-t, mindenféle hibakiírás nélkül csendesen elszáll... (Gondolom konzolon lenne egy szép segfault.)

A „végleges” megoldás:

  1. Az export mappa létrehozása KMail-ban, ügyelve rá hogy mbox típusú legyen
  2. Az „exportálandó” mappa tartalmát bele kell másolni
  3. Az export nevű, mbox típusú fájlt importálni kell a Claws Mail-ban a kívánt helyre
  4. Az export mappában a leveleket ki lehet törölni
  5. Az export mappán a „tömörítést” végre kell hajtani
  6. Majd a 2-es ponttól jöhet az ismétlés annyiszor, ahány mappát exportálni kell

Azt nem állítom hogy szép megoldás, de tulajdonképpen működik... Viszont vannak azért vele apróbb (kinek mi az...) problémák. Azt nem tudom, hogy az mbox „butasága”-e az oka, vagy a Claws Mail importja gyenge, de pár adat hiányzik:

  • Mint fent látható, jönnek a törölt levelek is
  • Minden levél „ÚJ”, olvasatlan állapotban kerül át
  • Elveszik az összes importált levélen a „megválaszolt” státusz

Azt, hogy ezek az „állapotok” hol tárolódnak, arról fogalmam sincs. Mondjuk annyira nem is érdekelt hogy utánanézzek... :) Mindenesetre a feladat megoldva, jöhet a backup...

És mindezt azért, mert „nem haladok a korral” (mit nekem IMAP, jó lesz a POP3 is... :) ), mivel nem akarom a fél életem egy általam ismeretlen ember / cég által üzemeltetett ismeretlen helyen levő szerverén tárolni. Meg amúgy is... Csak egy buta hasonlat jut erről az eszembe: ez a WEB-Mail / IMAP dolog számomra arra hasonlít, mintha a postás nem hozná ki a levelet. (Ez lenne a POP3...) Hanem nekem kell bemennem érte a postahivatalba, (Szerverre bejelentkezés...) ahol elkérhetem azokat, de nem vihetem haza... :) De a postás kisasszonyok kedvesek, azt megengedik, hogy egy papírra lejegyzeteljem, ami fontos. (Ez a helyi cache...) Ha a papírfecnit elhagyom, akkor nyugodtan visszamehetek legközelebb is megnézni... Feltéve, ha nyitva van a posta. :)

balagesz

---

2011.12.25.

Hozzászólások

na, az ilyenek miatt nem használok szoftvert magyarul. a múltkor utorrent-ben kerestem volna valamit, aztán nézem, ez mintha itt lenne, de a magyar felirat teljesen hülyeség volt. átváltottam angolra, hát persze, hogy az volt az...

a claws mail egyébként elég fasza. kár, hogy a windows portot nem veszik komolyan. mondjuk gtk-s, szóval ez eleve esélytelen :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

"..majd a Mappa tömörítése menüpont végrehajtásakor a helyzet rendeződik: ... Ezt megcsinálva az üres mappán szépen 0 BYTE „hosszú” lesz az mbox fájl."

Szó se róla, elég jó hatásfokkal dolgozik :)

Nem is kellett volna szerintem mbox-os konvertálással szórakozni, mert a claws-mail MH formátumában annyi van csak, hogy minden egyes mail egy külön fájl, és eggyel nagyobb szám a fájlneve (mappánként újra kezdi a számozást). A Maildir-ben is ugye külön fájlban vannak, csak át kellene nevezni sorszámokra a fájlok neveit. Ennyi.

Ha megvan még az eredeti Maildir-es fiókod, akkor össze tudunk ütni egy konvertáló script-et szerintem.

AZ a "tomorites" mar csak ilyen... Meg a vegen tenyleg megnezem, hogy mit forditottak erre. Konvertalo szkript lett volna ketto fajta is, de nem boldogultam veluk. Azt neztem en is, hogy tul sok kulonbseg nincs a maildir meg az MH kozott, de mivel lett kerulo megoldas, igy nem is probaltam a szkriptek "hibat" megoldani. Az eredeti fiok meg megvan valamerre, de azota azert mar jott par mail a Claws-ba is, a kettot meg mar nem latom ertelmet fesulgetni... Amugy koszi! :)

Maildir-ből mailboxba lehet konvertálni egyszerűen; bemész a folderbe, és

 for a in *; do cat "${a}" | formail >> ~/probambox2; done

(Nekem a múltkor összekuszálódott egy maildir folderem, és úgy sikerült rendbetenni, hogy kiszedtem belőle a leveleket mailboxba, majd importáltam újra. Akkor a kmail csak azért nem repült, mert nem volt kedvem újracsinálni a filtereket egy másik programban.)

Randa, es gonosz leszek. Ha nem idegenkednel az IMAP-tol, akkor ezt mind megusztad volna, legfeljebb a leveleidet kell meg egyszer letolteni. Es IMAP-nal szerveren tarolodik a level "valaszoltsagi" allapota, tehat a levprog nem tudja "elfelejteni".

No persze, ebben a freemail sajnos nem partner, en a vipmailre valtottam rola. Aztan GMailre, de az egy masik tortenet.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal