Zseniális gagyi - elektromechanikus autós-motoros játékok

Két igen "komoly" játékról fogok pár szót ejteni, amelyek a maguk nemében zseniálisak, ugyanakkor gagyik is egyben. Elektromechanikus autó- ,motorversenyek, melyekben csak mozgó alkatrészek vannak, tehát szöges ellentétben vannak az elektronikus játékokkal. Mégis érdemes róluk írni, annyira különlegesek.

Mindkét játék a 70-es évek elejéről származó játéktermi gépek (mint elektronikus testvérei esetén természetesen) "leszármazottja", bár méretükből adódóan jóval korlátozottab játékélménnyel.

Az első egy névtelen, tehát jelen állapotában azonosíthatatlan "Police" feliratos motoros játék. Meglehetősen lepukkant állapotban került hozzám, a szokásos elemfolyásos állapotban. Az egész játéktér egy átlátszó hengerre feszített filmszalag, melyet egy zseblámpaizzó világít át a "kijelzőre". A kormány mozgatásával nem magát a motort mozgatjuk a képernyőn, hanem az izzót, ami így más szögből világítja meg a filmet, és ez látszik a "képernyőn" kanyarodásnak, mozgásnak.

Sajnos összeszerelt állapotban nem tudom megmutatni nektek a játékélményt, mert a fogaskerekek (melyek remek minőségű műanyagból készültek) jó pár helyen kopottak, ezért csak kézi "lökéssel" indul el a forgó mozgás. (Ez után már folyamatosan működik, a lendület átviszi a hiányzó fogaknál).

Az alábbi képen középen látható kart mozgatja a kormány, és ez továbbítódik az izzót tartó "szerelvényre".

A mechanikus működésből adódóan iszonyat robajjal működik a szerkentyű, bár ez autentikusabbá teszi az egészet, legalábbis hanghatások tekintetében:-D. Természetesen lehet gyorsítani a kormány jobb oldalán lévő markolat elfordításával. Egyszerű megoldással, egy ellenálás értékének változásával gyorsít-lassít. És amikor már fokozhatatlan az élmény, egyetlen mozdulattal felkapcsolható a világítás!


A lámpatartó mechanizmus

Elképzelhető, hogy eredeti állapotában volt valamiféle érzékelő az ütközések figyelésére, jelen állapotában nincs, ezért mehetnénk bele a világba eszetlenül. Természetesen elég hamar megunható a játék, hiszen a henger méretéből adódóan a játéktér meglehetősen rövid. Adódik a kérdés: mi értelme akkor egy ilyen játéknak?

Videó a működésről: http://youtu.be/k9vJVCWxkoA

A másik játék eredetije Tomy gyártmány volt, ez egy Blue-Box nevű kínai változat. Egész jó állapotban van, de sajna egyáltalán meg se mukkant, tehát a fantasztikus játékélményt nem tudtam kipróbálni. Működése hasonló, tehát elektromechanikus, azzal a különbséggel, hogy nem hengerre, hanem korongra van rögzítve a pálya, és ez forog körbe.


Ez az eredeti, Tomy gyártmány


Ez pedig a Blue-Box koppincs


A pálya a korongon

Motoros játékunkhoz hasonlóan a sebesség megválasztása az ellenállás értékének változásával függ össze, gombnyomásra nyílik (nyílna, ha nem tört volna el) a rejtett világítás, valamint a motorháztető.

Egy másik lényeges különbség a motoros játékhoz képest, hogy itt maga az autó mozog, nagyon hasonló megoldás segítségével. Ennek illusztrálására három fotót készítettem:

Mindkét játék igencsak áramigényes, a motoros megelégszik baby elemekkel, az autós viszont góliát erőműveket igényel, mindkettő négy darabot.

Találtam egy jó kis Sega gyűjteményt, köztük az elektromechanikusokat, hááát, van egy-két érdekes: http://segaretro.org/Category:Electro-Mechanical_Arcade_Games

Galériák:


">2011.11.22. Blue-Box autós játék
2011.07.20. Police motoros játék

Hozzászólások

Nekem az autós volt régen, Merci-változatban. :)

tenyleg zsenialisak, atomnagy jatekok voltak :)

Polices volt nekem. o//

Utkozes nem volt uj koraban sem, de hangja sem ilyen volt. Sokkalta simabbra emlekszem.