Mik is azok a security okok, ami miatt a woody késik...

Címkék

Ahogy arról 1 hete írtunk Richard Atterer írt egy levelet a debian-cd listára, hogy milyen nehézségek várhatók a CD-ket tükrözők részéről, a woody megjelenésével.

Ugyanezen napon Josip Rodin is írt egy levelet a debian-devel-announce levlistára, hogy a security team miért is késik ennyit:A fő ok az, hogy nincs egy rendszeres, bejáratott mód arra, hogy minden egyes architektúrára kijöhessen egy csomag javítása, ha javítani kell.A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy ha kijön egy DSA (Debian Security Advisory) akkor a biztonsági team-nek minden egyes architektúrára, számszerint tizenegyre, le kell fordítaniuk az új csomagot. Evvel még nem is lenne gond néhány architektúra esetén. De némelyikhez nem olyan könnyű megfelelő gépet találni, ahol a csomagokat le lehet fordítani. Azt ugyanis látni kell, hogy itt biztonságilag érzékeny csomagokról van szó, amit nem lehet csak úgy J. Random Hacker gépén lefordítani, és azt terjeszteni világszerte.Így az ftpmaster team elkezdett változtatni a buildd rendszeren, és az ftp archívumot karbantartó scripteken. Ezt meg is csinálták Május első hetében, mint ahogyan azt várták, DE a woody-t ennek ellenére nem adták ki, ugyanis a tesztelés és az implementáció az nem az összes buildd esetén készült el. A nagyja elkészült, mert a srácok tényleg dolgoztak rajta. Számos buildd már teszteli az új sémát. Az azonban még mindig nem világos, hogy mikor fejezik be.Egyet tehetnek: További türelmet kérnek :-)Ha a kódok változása részletesebben is érdekel, akkor lásd a CVS-fát:

:pserver:anonymous@cvs.debian.org:/cvs/dak module dak
:pserver:anon@cvs.linux-m68k.org:/CVS module wanna-build

...

Időközben a woody frozen állapotban van. Az RC bugok száma pedig tovább nőtt, és a szoftverek meg egyre csak öregedtek. A munka folytatódik az unstable disztribúcióban, amely nyitott az újabb feltöltésekre. Természetesen lehetőség van a frissen javított csomagok woody-ba való feltöltésére is, emiatt nem kell aggódniuk a fejlesztőknek. Akár kiolvasztják a woody-t és újra teszt-ciklusra bocsájtják, akár csak a javított csomagokat teszik egy újabb point releasebe, (ezt még nem tudják), az RC hibák amik még nincsenek kijavítva, mindenféleképp ki lesznek javítva.Ezúton is köszönik a felhasználók türelmét.

Hozzászólások

Én meg remélem, hogy csak te látod így, mert rosszul látod.

Minthogy ők a szabadságra mennek rá, ezért fontos, hogy egyik architektúrát se érje negatív diszkrimináció (gyek.:hátrányos megkülönböztetés). Épp ezért minden olyan architektúrát, amihez van legalább 1 ember, aki használna rajta debiant, kutya kötelességük szupportálni!

Lásd: Social Contract és DFSG

Mellesleg a potato, mint a legutóbbi stabil változat imho teljesen korrekt! Ha meg pl. a gnome-ot vagy a 4-es X-et, vagy vmi egyéb ficsőrt hiányolsz, akkor bár nem hivatalosan, DE ott vannak az extra CD-k. (Tudod, amit én csinálok:) )

A woody-t meg ne fikázd, mert:

  • Még nem adták ki!
  • Fejlesztők igenis dolgoznak rajta, hogy a bug-okat eltávolítsák. Ha már legalábbt egyet reportoltál BTS-ben, vagy az egyik csomagot javítottad, (vagy megtörtént veled olyan, hogy hibajelentésed, vagy bugfixed lesz@rták...) akkor van erkölcsi alapod, a fejlesztői/fagyasztott verzió fölött itélkezni. Egyébként nincs!