HTPC: távoli interfészek

 ( daroczig | 2011. július 30., szombat - 21:10 )

Sziasztok!

Házi backup dobozomat a közeljövőben egy Hp microserverre cserélem, amellyel már számos topik foglalkozott itt is a hup-on. NAS funkció mellett tervezetten ellátna némi multimédiás feladatokat is (XBMC), de nem vagyok biztos a tervem sikerében, ezért kérném segítségetek.

A masina egy külön szobában lenne, amitől kb. 10-15 méter távolságra esik a projektor vagy TV (még nem döntöttem) és a hangrendszer helye. HDMI kábelből láttam ilyen hosszúságút, ezek alapján remélem, hogy a távolság nem probléma. Viszont szeretnék zenét hallgatni a projektor/TV bekapcsolása nélkül is, ehhez ha jól sejtem valahol le kellene választanom az audio jelet a HDMI kábelről. Láttam olyan csatlakozót, amely DVI+jack formátumba/ból tud HDMI-t, de nem vagyok biztos a sikerében.

Lehetséges az, hogy a hosszú HDMI kábel végén szétosztom a jelet képre és hangra? A HDMI digitális volta (fixme!) miatt ez azért érdekesen hangzik.

Ha nem így, akkor hogyan oldható meg a feladat? (Gondolkodtam azon, hogy a doboz maradna csak NAS és olyan TV-t keresnék, ami tud LAN-on keresztül streamelni, de ez az ötlet nem tetszik.)

Nagyon köszönöm előre is remélt segítségetek!

Ui.: a külön DVI és audio kábel sajnos nem működik, ugyanis hangkártyát már nem tudok/akarok belerakni a gépbe.

Ui2.: van valakinek ötlete azzal kapcsolatban, hogy fogyasztás szempontjából érdemesebb-e 1 db 4 Gb-os modult használni 2x2 helyett?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A linkelt atalakito egy hdmi->dvi adapter, ahol a jack-et dugasz/csatlakozo ertelemben hasznaljak, es nem analog audio jackdugokent. Egy DLNA-s tv-vel egyszerubb lenne a tortenet.

Nagyon köszönöm! Ettől tartottam.
Olvasgatom DLNA ügyben, hogy távoli stream megtekintése megoldható-e, vagy a saját szoftvere intézi mindenképpen a lejátszást.

És ezek alapján azt hiszem mégsem spórolhatom ki a(z USB-s külső) hangkártyát a gépből, ami nagyon szomorú (extra kábelezés + fogyasztás) :(

---

Szerk: ahogy látom a DLNA-s TV-k saját szoftvere végzi a lejátszást, ami nem annyira szerencsés + így sincs megoldva az audio probléma, így egyszerűbb talán a HDMI kábelt bedugni a TV-be, a hangra pedig kitalálni valami okosat.

fogyasztás számításhoz itt egy link.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagyon köszönöm!
Kicsit mondjuk elrettentő az egy 1 Gb-os modulra adott (vélhetően fals) 65 wattos (peak) fogyasztás :) Az jó hír, hogy után Gb-ként nem nagyon nő relatíve. Ezek alapján ha jól sejtem érdemesebb 1x4 Gb irányába menni és lemondani a dual channel előnyeiről.

a pontosságát nem tudom alátámasztani, de vélhetően itt olyan minimális fogyasztást spórolsz meg a -x modullal, hogy talán inkább a dual channel megtartása lenne a jó megoldás..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagy valószínűséggel igazad lesz.
De ezen még agyalok, mert teljesítményre nagyon nem lesz szükség, így a fogyasztás minimalizálása az elsődleges cél.

szvsz azzal tudsz sokat spórolni, ha a tápot megfelelően választod meg (érdemes a teljes terhelhetősének kb. 80%-án járatni).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A táp beépített a HP microserverben, de utánajárok a kérdésnek, nagyon köszönöm javaslatod!

Hat ha van hazimozi erositod, akkor alap, higy megoldhato - felteve, higy ugye hdmis. Nalam is igy van, ha nincs, akkor mar kevesbe egyszeru, arra nincs is otletem, de nalam van hdmi be/kimenetes erosito, ugyanigy xbmc-vel hasznalom nas/htpc-vel

Nagyon köszönöm a választ!
Való igaz, az ötlet jó, de sajnos nálam nem fog menni.
Egyre dráguló beruházás ez :)

Hat igen, ezert csereltem le digitalisra az egeszet, sajnos egyre kevesebb cuccra lehet analogon csatlakozni...

1. DLNAs TV, ami egész kellemes zenehallgatásra, mert egy használható interfészt is ad.

2. Squeezebox (Boom vagy Receiver), valamiféle távirányítóval. Úgy tudom, hogy van Iphone-os, talán Androidos is. A Squeezebox távírányítója, bár működik, elég trá*ya.

3. Esetleg Squeezebox szoftveresen (softsqueeze) - nem próbáltam.

Neked is nagyon köszönöm!

A DLNA-s TV saját megoldásától fázok, ha már egyszer adott szoftveresen a (tervezett) házi szerveren.
A Squeezebox jó ötlet, bár ahogy nézem, annyiból veszek egy komplett házimozi hangrendszert szinte, amivel a HDMI passthrought is könnyen megoldható. De megfontolandó az egyszerű irányítás miatt...

Nekem csak két észrevételem lenne:

1. A HP szerveren nincs digitális kimenet se video, se audio, és nincs benne olyan videokártya sem ami egyben hangkártya ként is üzemelne (HDMI, DVI) viszont tudsz bele dugni félmagas kártyát, úgyhogy megoldható...
2. Ha van digitális kimeneted akkor úgy is először a hangrendszerhez csatlakoztatod (erősítő HDMI IN) majd a hangrendszerhez dugod a képmegjelenítőt (erősítő HDMI OUT to TV HDMI IN) ebből adódóan nem kell csak a hangrendszernek működnie ha csak zenét akarsz hallgatni.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Igen, köszönöm az észrevételeket, én is egy low-profile kártya beszerzését terveztem hozzá.
Viszont erősítő hiányában sajnos nem ennyire egyszerű a dolog, a meglévő hangrendszer pedig teljesít annyira, hogy ne akarjam még cserélni :(

Legújabb ötlet: 10m aktív USB kábel végén egy USB hubra csatlakotzatva egy gagyi USB hangkártya, amely meghajtja a hangfalakat + így a hubra csatlakozva a "mozi" közelében is elérhető a kezelőfellület billentyűzet/egér/távirányító segítségével. Persze önmagában kép itt nincs, de ehhez l. lentebb.
Ettől függetlenül fut egy HDMI kábel a TV/projektor irányába, amelyen a hangcsatornával nem foglalkozom és csak a képet viszi. Ha nincs bekapcsolva a fénydoboz, akkor is mehet a zene, ami a helyszínről szabályozható némi vakharc árán. És persze már gépekről a webGUI-n keresztül.

Lehet ennek a megoldásnak valami buktatója? Még ez tűnik a legpraktikusabban kivitelezhetőnek hirtelen.

Mukodhet. De meg kell venni hozza a hubot, a kabeleket, a hangkartyat.

Tenyleg nincs IPhone-od vagy Androidod keznel (mondjuk nekem sincs, de telefon ugyben maradi vagyok ;))

Android éppen akad, az Asszonynál viszont nincs, az meg nem járja, hogy egész nap hallgathatja a reggel elindított youtube listámat :)
De ez a távoli elérés csak hab a tortán, ha már úgyis USB-s hangkártyára kényszerülök a nagyobb befektetést elkerülve, hiszen a webGUI-n állítható a lakás egyéb gépeiről is a lejátszó.

Ahogy számolom a hub, aktív kábel és hangkártya összvissz 10e Ft :)

Féloff, de hátha tud valaki segíteni.
HP microserver, usb-s hangkártya (m-audio transit, hozzá telepítve madfuload), ubuntu 10.04, nx server (mert nx-en használnám).

Zenelejátszás (pl. firefox alól youtube) megy, ha a gépen be is be vagyok lépve. Ilyenkor nx alól tudok szépen hangot lejátszani. Ha a gépen kilépek (persze nx remote session továbbra is megy), akkor csak dummy eszköz létszik hang output-nál. Van valami ötletetek?

Tudna valaki ajánlani egy USB-s hangkártyát (5.1) ami megy Linux alatt?

Néztem párat, de uncle google nem segített egy típus esetében sem, hogy megnyugtató választ kapjak arra a kérdésre, hogy melyik működhet:

  1. TRUST 14134
  2. Speeddragon 7.1
  3. Delock 61803
  4. SWEEX SC016 7.1

Bármely más javaslatot is szívesen fogadok! :)
Esetleg létezik hangkártya PCIe foglalatba?

És ha már kérdezek: egy 10 méteres ("erősítős") USB hosszabbító végén is elvárható ezektől, hogy tegyék a dolgukat?