Új adatvédelmi törvény - 10 milliós bírság

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt, melynek értelmében 2012. január 1-től számos változás fog életbe lépni az adatvédelemmel kapcsolatban. Az adatvédelmi nyilvántartást 2012-től a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezeti, és akár 10 millió Forintos bírsággal is sújthatja azt az adatkezelőt, aki bejelentési kötelezettségét nem teljesítve kezeli a személyes adatokat.

A törvény nagyon homályos, de legrosszabb esetben minden olyan weboldalnak kötelező a regisztráció, mely Magyarországon működő cég vagy magánszemély üzemeltetésében működik és bármilyen személyes adatot tárol a felhasználótól. Tehát ha az oldaladon van egy fórum, amihez regisztráció kell, akkor valószínűleg tárolod a másik fél személyes adatait (pl e-mail címét). A webshopokon is kezelünk természetesen ilyen adatokat.

Jelenleg is van ilyen törvény, de a bejelentés elmulasztása nem jár következménnyel és a bejelentés is teljesen ingyenes. Januártól azonban a regisztrációért fizetni kell és az elmulasztása vitás helyzetben súlyos bírságot eredményez.

Bejelentési adatlap:
http://ppos.hu/jogszabalyok_linkek/adatlap_adatvedelmi_nyilvantartasba_…

Kitöltési útmutató:
http://abiweb.obh.hu/abi/index201.php?menu=aventa&dok=aventa/kitoltesi_…
(mellesleg abszolút értelmezhetetlen ez is)

A törvény már első ránézésre is egy saláta, de mivel jelenleg ingyenes, érdemes sietni a bejelentéssel. A bejelentés után a regisztrációt a szerv egy év alatt végzi el, de ismerek olyat is, aki már a kezdetben elindította a regisztrációját és (2009 május) és még mindig nem történt meg. Az adatok tárolását pedig már a lap feladásától számítva is meg lehet kezdeni. Itt ezért szükséges az ajánlott levél. A cím, amire el kell juttatni a megfelelően kitöltött űrlapot:

Adatvédelmi Biztos - 1051 Budapest, Nádor utca 22.

Tehát gondolom mire megcsinálják, már rég nem lesz hatályban ez a törvény :)

http://sandor.czettner.hu/hu/blog/11/07/27/uj-adatvedelmi-torveny-10-mi…

Hozzászólások

Itt sok kérdésre választ adnak a hozzászólásokban!

A telefonom névjegyzékét nem kell bejelenteni?

Ez egy vicc. Mondd hogy aprilis bolondja, leccilecci... :-(
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Sajnos nem vicc, forradalom, és a legnagyobb baj, hogy a fő-forradalmár az e-mail és a fax közötti különbségeket sem ismeri. De itt be is fejeztem.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

szeretnem javasolni mindenkinek aki a fideszre szavazott, hogy keressen egy kaktuszt, tolja le a gatyajat, es dugja fel a kaktuszt a sajat seggebe

koszonom az egyuttmukodest

--
Live free, or I f'ing kill you.

Világlátásom szerint magyar állampolgárként szavazni nem csak jogom, hanem kötelességem is. Ezzel tudok hozzájárulni Magyarország politikai és erkölcsi fejlődéséhez, világnézetmnek megfelelően. Ezt nem befolyásolja, hogy éppen nem Magyarorszgon élek.

Amúgy, ha én nem is, testvérem, szüleim, távolabbi rokonaim ott élnek, adózom is ott, szóval igenis, saját ügyemenk érzem, hogy szavazzak a választásokon.
Csaba

igen, ez egy tipikus narancsos erveles. Az en vilagkepem szerint viszont az ember ne szoljon bele egy (masik) (politikai) kozosseg eletebe, ha nem vesz reszt benne. Pont ezert tartom gonosz dolognak az eletvitelszeruen nem Magyarorszagon elo (es nem itt adozo!) kulfoldi allampolgarok (pl. szlovakiai, erdelyi magyar nemzetisegek) szavazati jogat.

A te eseted (visitva!, de) hatareset, mert hogy itt adozol. Bar csak ezert nem kellett volna strapalnod magad, mert a fideszes diktatura (az en hivo vilagnezetem szerint) gonosz dolog, visszafejlodes minden teren...

Deutsch: Ki a fasz az a Thomas Melia?

Tehát! ha van egy oldalam, ahol regisztráció kel, de csak én vagyok regisztrálva, mert az kell az oldal karbantartásához, és mást nem is engedek regisztrálni, akkor is be kell jelenteni a hatóságnál, mert úgy tűnik az nincs meghatározva, hogy a saját adataidat ingyen és bérmentve kezelheted:))

szerk.: arról nem is beszélve, hogy először saját magukat kell regisztrálniuk, mert ők is adatot kezelnek azokról, akik adatot kezelnek.

"Az adatvédelmi nyilvántartás továbbra is nyilvános, a hatóság honlapján lesz elérhető."

vagyis a hatóságnak önmagát is nyilvántartásba kell vennie.

erre gondolsz?:)))

szerk.:
neeem:)) biztos erre:
a) az adatkezelővel munkaviszonyban, tagsági viszonyban, óvodai nevelésben való részvételre irányuló, tanulói vagy tanulószerződéses jogviszonyban, kollégiumi tagsági viszonyban vagy – a pénzügyi szervezetek, közüzemi szolgáltatók, elektronikus hírközlési szolgáltatók ügyfelei kivételével – ügyfélkapcsolatban (ennek a hatóság általi értelmezése egyelőre ismeretlen) álló személyek adataira vonatkozik;

neeem 'én vagyok az oldal', nem alkalmazott vagyok, nincs semmilyen jogviszony köztem.

b) egyház, vallásfelekezet...

hahaha

c) az egészségügyi ellátásban kezelt...

hahaha-1

d) az érintett anyagi és egyéb...

támogatás mi? nem támogattak ezek önmagukon kívűl senkit.

e) a hatósági, az ügyészségi és a bírósági eljárás...
f) a hivatalos statisztika célját szolgáló személyes...
g) a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti médiatartalom-szolgáltató olyan adatait tartalmazza, amelyek kizárólag saját tájékoztatási tevékenységét szolgálják

na ez lehetne, de nem tájékoztatási, hanem adminisztrációs céllal vagyok bereggelve...

h) a tudományos kutatás céljait...
i) a levéltári őrizetbe vett...

vagyis ha van egy honlapom, és be vagyok reggelve mint admin, akkor fel kell jelentenem önmagam.

ez most miert is rossz? azon kivul, hogy komcsik/libsik vagytok?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

fentebb leírtam...

ha van egy oldalad, amit távolról tudsz adminisztrálni - vagyis csak a saját adataidat kezeled - akkor is be kell jelentened, mert a törvény nem tesz különbséget az adatok tulajdonosai, kezelői, és a felhasználásuk módját illetően. ez utóbbinál is csak a kivételeket sorolja fel, amivel viszont kivonja lényegében az összes állami szervet, és a pártokat a bejelentési kötelezettség alól.