Lapszemle: Linuxvilág - februári szám

 ( trey | 2006. január 30., hétfő - 12:14 )

A januári szám megjelenésekor szóvá tettem, hogy úgy érzem, hogy a lap inkább szól programozóknak és grafikusoknak, mint Linuxszal foglalkozó rendszergazdáknak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy inkább gyakorlati ember vagyok mint elméleti, így az üzemeltetéssel, problémamegoldással kapcsolatos kérdések közelebb állnak hozzám. Volt aki egyetértett a véleménnyel, volt aki nem.
Mindenesetre a februári szám első ránézésre kellemes meglepetés számomra. A tartalomjegyzéket böngészve úgy vettem észre, hogy a lap szerkesztői figyelembe vették az olvasók kéréseit, és több üzemeltetéssel konkrétan összefüggő cikk került a lapba.
Ez azt jelenti, hogy szól cikk az asztali rendszerek biztonságáról, van GrSecurity, IPTraf, RRDTool, stb. Nézzük részletesebben:Magazin:

- Hírek - Újdonságok a szoftverek és hardverek világából.
- Mi újság a rendszermag fejlesztése körül - Zack Brown kivonatos összefoglalója a Linux kernel fejlesztéséről.
- 600 000 munkaállomásból álló rendszert épít a Novell - Korábban volt hír itt a HUP-on.
- Kormányzati szinten is hódít a Novell SUSE Linux - Szintén szerepelt a HUP-on.
- Tux süthető gyurmából - Ha munkánk során elfogy a cérnánk, akkor törés-zúzás helyett inkább gyurmázzunk, javasolja a cikk. A szerző azt mutatja be lépésről lépésre, hogy hogyan készíthetünk Tux figurát kisüthető gyurmából.

Fejlesztői sarok

- Biztonság, megbízhatóság, ADA - Radics Péter cikkje bevezetést ad az ADA programozási nyelv világába.
- Vim használata C programozóknak - a UNIX(-szerű) környezetben fejlesztők egyik kedvelt editora a Vim. A cikk a Vim C programozáshoz nyújtott szólgáltatásait vesézi ki.

Alkalmazások

- Szelíd Tűzróka - avagy mit tud a Firefox - A Firefox böngésző kezdőknek szóló bemutatását tűzte ki maga elő a szerző. Skin-ek, Flashblock, Adblock, NetCraft toolbar, egy kis tuning, stb.
- Bochs emulátor - Az írás a Bochs névre hallgató nyílt forrású IA-32 emulátort mutatja be az alapoktól. Telepítés, használat, üzemeltetés...
- Grafikus felületek - Enlightenment - A cikkben az Enlightenment névre hallgató grafikus környezet bemutatását olvashatjuk el. Telepítés, konfiguráció, Iconbox, Pager, Dragbar, stb.
- A császár új írója - NeroLinux - Windowson az egyik legnépszerűbb CD / DVD író program a Nero. Ha valaki ott megszokta, akkor elképzelhető, hogy szívesen használná akár Linux alatt is. Ennek nincs akadálya, a szoftver készítője kiadta a program linuxos verzióját is. A cikk a linuxos Nero használatát ismerteti.

Üzemeltetés

- Az asztali rendszerek biztonságáról (1. rész) - A cikksorozat első része az asztali gépek alapvető védelméről szól. BIOS jelszó, a boot menedzser / loader biztonsága, a bejelentkezés szigorítása, sudo, ssh, PAM, ...
- GrSecurity - Az én házam, az én váram - Novák Áron a Brad Spengler (spender) által fejlesztett, a Linux kernelhez használható biztonsági patch-et, a GrSecurity-t mutatja be. A GrSec-nek magyar vonatkozása is van. A GrSec része a titokzatos :-) PaXTeam által fejlesztett PaX is.
- Digitális őrszem - IPTraf - Az IPTraf minden nagyobb Linux disztribúció része. Aki hálózati menedzsmentre adja fejét, kizárt, hogy munkája során legalább egyszer ne találkozna vele. A program működését ismerteti a cikk.
- Grafikonok minden mennyiségben - RRDTool (1- rész) - Az emberek nagy része vizuális típus. Ez azt jelenti, hogy sokkal kifejezőbb számukra egy jól megrajzolt grafikon, mint egy ``szürke'' számoszlop. Ha valakinek ingerenciája van arra, hogy grafikusan ábrázolja az általa menedzselt rendszer működési paramétereit, akkor jó barátja lehet az RRDTool. Auth Gábor cikksorozata ennek a programnak az ismertetésével foglalkozik.
- Adataink biztonságos tárolása és mentése - A cikk a számítógépes adattárolás biztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet. Szó esik a kockázatok csökkentésére kitalált redundáns adattárolás leggyakrabban alkalmazott szintjeiről (RAID1, 5, 10), a biztonsági mentés fontosságáról, ... Szóba kerül a partimage program, éles rendszer mentése és visszaállítása...

Grafika, multimédia, szórakozás

- Térhatás - A Blender használata (6. rész) - A cikk a nemrég megjelent Blender 2.40 újdonságait kihasználva a modellezési techikákat mutatja be haladóknak.
- Gimp bővítmények (2. rész) - Siker, pénz, csillogás - A cikk azokkal a GIMP-ben használható filterekkel foglalkozik, amelyek a fény - árnyék, vagyis a fényhatások (például csillogás) létrehozásáért felelősek.
- Armagetron - A cikk a Tron ihlette Armagetron játékot ismerteti.
- Ablak a világra - TV kártyák használata Linux alatt - A cím magáért beszél. Milyen kártyát érdemes Linux alá venni, hogyan kell azt feléleszteni, milyen programmal használható, stb.
- Újjászületett legendák, avagy remake játékok - Régi klasszikusok felturbózott verziói, amelyek a kor követelményeinek megfelelően fel lettek ruházva minden olyan látványelemmel, amely ahhoz kell, hogy a játék élvezetesebb legyen. Doom, Quake minden mennyiségben és minőségben.

Jó szórakozást!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Attól tartok te - meg még páran itt a HUP-on - kevered a demokráciát az anarchiával.

A demokrácia lényege - szerintem - egyáltalán nem az, hogy mindeki azt kiabál be, amit akar, vagy hogy egyenesen számonkérő hangnemben próbál diskurálni olyan dolgokról, amelyekről fogalma sincs.

A hozzád hasonló demokratákról nekem mindig egy történet jut eszembe.

Mikor a francia forradalom idején Lavoisiert halálra ítélték, kért a bírótól egy hét haladékot, hogy befejezhesse a kísérleteit. A bíró pedig - nyilván mivel ő is kőkemény demokrata volt - így válaszolt:

"A köztársaságnak nincs szüksége tudósokra!"

Nektek tetszik, az új stílus?
Én határozottan nem szeretm.

Ez egy szakmai lap volt most meg lassan, de biztosan közelít egy pcword-höz, csak egyenlőre kevesebb a reklám.
Gyakorlatilag a programozással foglalkozó cikkekből alig maradt valami, novel reklám miden részben.

Nemtetszesem fejeztem ki, es utolag belatom, nem a legkulturaltabb formaban. Ne erts felre nem a velemenyem valtoztatnam meg, csak mas modon talalnam. Ebben igazat adok neked. Ennyi.

Velemenyem szerint a Linuxvilag olyan szintu rancfelvarrason esett at az utobbi idoben, hogy nem illik tobbe bele az en erdeklodesi korombe a szakman belul. Mick Bauer /tudtommal egyelore pihenteti a LinuxJournal cikkek irasat/ es hozza hasonlo neves biztonsagtechinaki szakemberek irasait szivesen olvastam, de manapsag ezek hianyaban be kell ernem pl. 12 eves arcok altal Beegle-rol irt szosszenetekkel. Hangsulyozom, hogy egyetertek azzal, hogy ha valakinek van tehetsege, azt ne folytsuk el, es adjuk meg neki a lehetoseget, hogy irjon es gyakoroljon, de ne egy olyan lapban, amiert az ember 1700 HUF-ot kifizetett. Arra tokeletes a linuxvilag.hu, aki el akarja olvasni fizet erte, aki nem akarja nem.

Tovabba lehetne firtatni, hogy kinek mi szamit dizajnosnak, es mi nem, de alapvetoen haxor embereknek - akiknek egy resze eppen minimalista dolgokat szereti (pl. desktop) - nem feltetlen jon be egy javas cikkben 'ektelenkedo' hatalmas nagy manual kavedaralo, es meg sorolhatnank.

Egyszeruen szerintem az tortent, hogy a celkozonseg bovitesere tett kiserlet tul drasztikus valtozasokat hozott ahhoz, hogy ne celkozonseg 'ujra-pocizionalast' eredmenyezzen /akar akaratlanul is/. Ilyen szeles kornek, akit ti igyekeztek megcelozni keptelenseg olyan lapot osszeallitani, amivel mindenki elegedett a maga szolidaris korlatain belul. Ezt a kijelentest nem tudom termeszetesen statisztikai adatokkal alatamasztani, de a kozvetlen kornyezetemben megkerdezett emberek velemenye alapjan allitom. Errol nektek tobb informacio all birtokotokban, el tudjatok donteni, megerte-e.

Udvozlet,
Frank

> - Grafikus felületek - Enlightenment - A cikkben az Enlightenment névre hallgató grafikus környezet bemutatását olvashatjuk el. Telepítés, konfiguráció, Iconbox, Pager, Dragbar, stb.

Ezek szerint ez a cikk meg az E16-tal foglalkozik.

Az E17 lassan kezd beerni, mar hasznalhato a jelenlegi allapotaban is.

Hja. Kíváncsi vagyok mit írnak az adáról :P

Egy PR-cikk egyoldalú és manipulatív. Egy ilyet egy rovatba tenni más, objektív cikkekkel (mert ahogy nézem, a Magazin nem a PR-cikk szinonimája) óriási hiba. A ti hiteletek csorbul.

Ráadásul az a cikk PR-cikknek is rossz. Nem linuxvilágos írta, nem is újságíró. Ha ti írtatok volna a termékről akkor rendes (értsd: cikkszerű) cikk született volna, ami tartalmazná a ti véleményeteket is, több szempontból körüljárná a témát, és így a neveteket is hozzáadhatnátok.

"Szelíd Tűzróka - avagy mit tud a Firefox" - avagy mit tud a Vörös Panda?

Akinek kezebe akad egy peldany az nyissa ki a 'Hogyan keszitsunk sutheto gyurmabol Tuxot' cikk masodik oldalanak es rakja le maga ele az ujsagot. Bal oldalon kepek a Tux gyurmazasrol, jobb oldalon egy teljes(!) oldalas port.hu(!) reklam. Banyek, botrany.

figyu Ghost

Nem vagyunk egyformák, és nem is az én asztalom ez a téma (így valójában feleslegesen ugatok bele), de sajnos nyomtatott lapot nem igazán lehet úgy szekeszteni, hogy az mindenkinek jó legyen. A múltkori felháborodást követően az akkor elhangzott vélemények szerint jelent meg ez az új szám, ami szerintem egész kerek lett - és ez nem csak az én véleményem. Persze, mint mondtam 3000 embernek nem egyezhet az ízlése és a támasztott elvárásaik sem. Ennek ellenében ha a múlkori számmal veted össze, szerintem ez most kifejezetten üdítő és emészthető.

> programozással foglalkozó cikkekből alig maradt valami

A multkor pont azert sirtunk, hogy sok a kodolassal foglakozo cikk. Nem akarom oket vedeni, de nehez mindenkinek jot tenni egyszerre. Korabban az volt a kritika, hogy tul sok a Linux kernel belso felepitesevel foglalkozo komoly es nehez cikk. Most sokkal konnyedebb a hangvetel, most ez a baj...

Ismét csak leszögezem, hogy feleslegesen szólok ide, mert nem az én asztalom, de a reklámok eddig is megvoltak, eddig nem csípte a szemeket. továbbá ez a véleményem, oktalan dolgog botrányozni meg ilyesmi. Ha elképzelésed van, akkor írd ide, egyébként meg nem lehet mit kezdeni azzal amit írsz. kérlek gondold át a véleményemet. ez olyan van kalapja, nincs kalapja effekt. oktalan dolog.

meg ezt is:
http://www.hup.hu/modules.php?name=News
&file=comments&op=showreply&tid=63821&sid=10526&pid=63815&mode=&order=0&thold=0#63821

Helló LGee

igen, 16. viszont olvasd el kérlek az írást, és meglátod miért ez van az a verzió benne ecsetelve. köszi.

a lelki békédért cserébe ha kell, akkor leszkennelem neked a két oldalt és elküldöm. meg fogod látni, hogy nem rossz írás. a lelki békédért cserébe a büntetés terhét is vállalom, csak könyörgöm hagyjátok már abba. köszi.

Most miért? Mit mondtam? Még semmit. Még meg sem vettem. Akkor nem értem.

Jobban tetszett a régebbi verzió, de emlékeim szerint ezt az előző szám(ok)nál le is írtam.

A programozás is problémamegoldás.

akkor a smiley-t értettem félre a mondatod végén. bocs.

Én is nemtetszésemet fejeztem ki a múltkori lapszám megjelenését követően. Örülök neki, hogy a lap szerkesztői figyelembe veszik pl. a HUP-on elhangzott kritikákat - ha az új tartalom az itt "elhangzottaknak" is köszönhető - és annak megfelelően szerkesztik az újságot. A februári számot még nem olvastam, de a tartalom sokkal-sokkal ígéretesebb. Csak így tovább!

Most akkor van rajta sapka vagy nincs rajta sapka?
Szerintem a Linuxvilág változatos. Egy-egy számban nem biztos, hogy találok olyan cikket ami éppen most foglalkoztat, de több számot áttekintve szerintem egészen jó és hsznos a számomra.
Aki meg csak fanyalogni tud, annak nem erre a lapra van szüksége. Válasszon magának valót!

viva la flame!

Ezek szerint, akiknek a múltkor nem tetszett, azok most dícsérni fogják, akiknek meg bejött, fikázni fogják. Bravó csak így tovább, tisztára mint az oviban. Vagy a parlamentben...

Ja, meg sok a reklám... Hja, tényleg, sok. De mihez képest? Vagy csak X.Y. cég reklámja böki a tisztelt olvasó szemét? Gondolom akkor egy mosóporos hirdetés biztos jobban bejönne...

Nem flame!
Az egy szubjektív dolog, hogy tetszik-e az újság vagy nem. Arra probáltam rávilágítani, hogy örömteljes dolog, hogy ilyen rövid idő alatt képesek alkalmazkodni az olvasói igényekhez.
Köszi, hogy kiragadtad a lényeget a postomból :-(

A reklámokkal semmi bajom. De a bújtatott reklámokkal van. A januári számban a GroupWise-cikk pofátlanság volt. Lerí róla, hogy a Novell marketingosztálya adta ki, és sehol egy aláírás, egy (X) vagy reklám-felirat.

Mennyire etikus fizetett hirdetéseket normál cikként közölni?

Még mindig van hozzá CD melléklet és még mindig csak azzal vehető/rendelhető?

tényleg, mekkor *****ök! Nem a te kedvedre dolgoznak ingyen és bérmentve! Ébredj már fel öreg, nekik is élni kell valamiből. Egy cégnek pedig érdeke, hogy profitot termeljen. De a Linuxvilág inkább veszteséget termel, imho. Minőségi papíron, minőségi munkával készül, amit ki kell fizetni. Ehez képest kicsi a célközönsége.
Eddig is masszívan dotálták, hogy életképes legyen. Ha ilyen lenne az olvasótáborának akár csak 30%-a, akkor inkább be kellene szüntetni. Szerencsére nem ilyen.

erről van szó. 1ébként lehet fanyalogni, sőt kell is (hova jutna a világ ha mindenki magában tartaná a véleményét..), csak mindezt úgy érdemes, ha konkrét elképzeléssel reklamál az olvasó, nem pedig azzal, hogy ez "eddig nem ilyen volt", vagy egy szóval elintézi az egészet.

nos, kovezzetek, de miota jaratom a linuxvilagot (2 ev?) azota a mostani lap boritoja a legszebb :) (kicsit xp-s de nemerdekel) gratula annak, aki valasztotta. Tartalmilag is meg vagyok elegedve vele, mert szamomra minden szamban van valami altalam is felhasznalhato, illetve ismereteimet bovito anyag! ;)

az opengl-lel foglalkozó rovat fog folytatódni? mikor?
ha jól látom, ebben a számban nem látom. ;)
(ha rossz helyen kérdezem, bocs.)

mindenesetre ígéretes a tartalom, azt hiszem, ezt a számot is megveszem.

Először is elnézést kell kérnem mindenkitől, hogy pillanatnyilag nem tudok aktívabban beszállni a havi rendes pankrációba. Az a gond, hogy épp ma kezdtem összeállítani márciusi számot, és ha elkések vele, akkor ugye oda a jövő havi mulatság.

Másodszor sajnálom, hogy egyesek még mindig elégedetlenek a tartalommal. Pedig a kohinoor-tól a múlt hónapban kapott útmutatások alapján – én konok – még Viagrát is szereztem...

Összességében mindenkit csak arra tudok bátorítani, hogy folytassa véleménye nyilvános kifejtését. Mi itt a kiadóban szinte isszuk minden szavatokat, és nagyon jól szórakozunk.

Természetesen folytatódik. Már készen van a második rész, csak a múlt havi számba nem fért be.

Bizony.

Meg a lapszerkesztés is. :-)

A CD több mint egy éve megszűnt.

szerintem ez egy jó szám lett. ha ez a színvonal folyamatosan fenn tud maradni, és néha belemegy egy kicsit "keményebb dió" cikk is - pl programozás meg ilyesmi - akkor szerintem ez egy jó év lesz. szerintem.

Kedves ch!

Egyrészt köszönöm, hogy aggódsz a hitelünkért, de azt hiszem fölöslegesen teszed.

Az ugyanis, hogy egy PR cikk mennyire egyoldalú és manipulatív, nyilván attól is függ, hogy melyik cég írta.

Én azt gondolom, a Novell egyértelműen elég sokat tett már a Linux fejlődéséért ahhoz, hogy ne feltételezzünk róla kapásból ilyesmit. Egyszerűen írnak a lapban a termékeikről, mert úgy gondolják, hogy értő emberek olvassák azt. Ennyi. Ha nem akarsz Novell termékeket venni a cégednek, úgyse fogsz.

Ami a technikai megoldást, illetve a cikkek elhelyezését illeti, arra szeretném fölhívni a figyelmedet, meg a többiekét is, akik a reklámokkal kapcsolatban ma negatívan nyilatkoztak, hogy eleddig semmiféle konstruktív javaslatuk nem volt. Hőbörögnek, osztják az észt, de ezen kívül semmi.

Már a múlt hónapban is észrevettem, hogy vannak itt páran, akiket a tények vagy a konkrétumok a legkisebb mértékben sem zavarnak.

Januárban a legnagyobb meglepetés számomra az a felismerés volt, hogy az a tény, hogy valaki egyáltalán nem is olvassa a lapot, nem föltétlen akadályozza meg abban, hogy véleményt nyilvánítson róla. (Nem kohinoor, te egyáltalán nem leptél meg.)

Nem mulatságos ez valahol? Vagy ez is része a Frank hozzászólása kapcsán emlegetett HUP-os demokráciának?

Javasoltad, hogy írjuk mi a PR cikkeket.

Először mi is valami ilyesmire készültünk. A Novell első két cikkét történetesen én magam írtam. Ezzel együtt nem tudom, mennyivel voltak ezek objektívebbek, vagy ahogy te fogalmaztál kevésbé "manipulatívak". Mennyivel megbízhatóbb az én véleményem, mint egy olyan szakemberé, aki - velem ellentétben - mondjuk a fél munkaidejét az adott termék használatával vagy fejlesztésével tölti? Egyáltalán honnan kellene nekem értenem a Novell összes termékéhez?

Később aztán azért álltunk át kész cikkek közlésére, mert nem volt időnk még ezzel is foglalkozni.

Hát ennyi.

akkor én nem sírtam :)
lehet ,hogy el kéne menni 2 felé, legyen egy olyan ami a hogyan indítsuk el a firefoxot stílusú, meg egy hogy kerüljük meg a pax-ot stílusú nem?

Szerintem az ujabb lapokban a cikkek elott megjeleno az oldal 30%-at elfogalalo baszott nagy szines kepekkel rengeteg tintat meg lehetne sporolni. Csak, hogy mersekeljek a veszteseget...

"Nem a te kedvedre dolgoznak ingyen és bérmentve!" - mirol beszelsz? Tudtommal nem ingyen es bermentve osztogatjak a lapokat.

Szerintem meg kellene duplázni a lap terjedelmét, hogy egyforma mennyiségben tartalmazhasson üzemeltetéssel és programozással kapcsolatos írásokat! ;DDD

Halkan jegyzem meg, hogy az eddigi szamokat lelkesen olvastam, es habar semmit nem tudok a Linuxvilag mogott levo gazdasagi dolgokrol, eddig teljes oldalas abszolut temaba nem vago hirdetesre bevallom nem emlekszem. De felesleges ezen 'vitazni', ha nem tetszik nem ko:l megvenni, ezzel tisztaban vagyok en is.

Nézd frank, én meg tudom érteni, ha az új lap neked már "nem fér bele az érdeklődési körödbe". Ezzel együtt nem érzem úgy, hogy bármi följogosítana arra a stílusra, amit itt gyakorolsz. Ha nem tetszik, ne foglalkozz vele.

Azt a bizonyos "12 éves arcot" (Párkányi Péter) pedig meg kell védenem. Először engem is meglepett az életkora, mert bár nem 12, hanem 14 éves, azért ő volt eddig a legfiatalabb szerzőnk.

Aztán elolvastam, amit írt, és kénytelen voltam megállapítani, hogy a stílusa egy klasszissal jobb, mint számos szakemberé. Elhiheted, hogy szerkesztőként láttam már néhány cikket, és volt közöttük jócskán olyan förmedvény is, amit gyakorlatilag teljesen átírtam, mert egyenértékű volt a magyar nyelv meggyalázásával. Volt, aki megköszönte, de olyan is, aki föl volt háborodva. (A hülyeség ugyebár határtalan.)

Szóval Párkányi Péter akármilyen fiatal is, tud valamit, amit az ezen a fórumon a vélt vagy valós szakmai felkészültségét fitogtató "arcok" közül tízből kilenc valószínűleg nem: le tudja értelmesen írni, amit megtanult. Nekünk pedig pontosan ilyenekre van szükségünk ahhoz, hogy hasznára lehessünk a magyar linuxos közösségnek.

Te mit tudsz frank?
Tudsz legalább olyan jót írni, mint az a "12 éves arc"?

Hát mitől lesz esztétikus Mester?

Netán attól, hogy - amint azt valaki ma javasolta - képek nélkül, fekete-fehér kivitelben olcsó (WC?) papírra nyomtatjuk, és azt is csak kevés festékkel?

"Aki meg csak fanyalogni tud, annak nem erre a lapra van szüksége. Válasszon magának valót!" - ugylegyen.

Egyebkent te honnan veszed, hogy nekem a szakmai cikkek szinvonalaval van problemam? Igaz, vannak koztuk olyanok, amiket megbanok, hogy idot pazaroltam ra, de mivel en nem irok jobbat nem fikazom. Tudtommal ez egy szakmai lap (volt) es nekem szemely szerint nem tetszik az, hogy (lasd lentebb) egyesek profitabilitasrol papolnak, kozben telerakjak az egesz ujsagot csillogo, villogo kepekkel. Cikkek kozepen maca vigyorog ram szakadt trendi farmerban ipod-val a fuleben. Minek?

Ime a velemenyem: szerintem semmi szukseg feloldalas kepekre meg kavedaralora egy javas cikk kozepen. Ha egy mod van ra, valogassatok meg kik hirdetnek az ujsagban. Egy-egy HUP, dobozos Novell termek vagy BitDefender banner meg elmegy, de ezen port.hu-s cuccon besokaltam. Szakmai konferenciak hirdeteset talaltam mar hasznosnak pl. Nemtom mas hogy van vele, de az en kicsi gyomrom bevenne az ujsagot gatyibb minosegu papiron is, ha azzal segitene a szerkesztosegnek csokkenteni az eloallitasi koltsegeket.

a papírról szóló véleményedről hasonlóan vélekedem én is.

dejó, akkor e17-ről még lehet írni, igaz? buki, legyszi valaszolj az emailemre! koszi!(mar kb. ket hete kuldtem)

Ez marketing fogás. "Kutya (állat), kisgyerek csinos, ledér nő." Ezekkel lehet eladni a legjobban az árut.
Ezek szerint te a kutyákra buksz! :-{)E
Engem nem zavar. Felőlem az van a hírdetésben és az illusztrációban amit akarnak, ha találok lapszámonként átlagosan egy-két jó (számomra hasznos és/vagy érdekes) cikket is.

Kedves Peepy!

Nem tudom ki lehetsz, de attól tartok a leveled elveszett. Kérlek küldd el újra.

"egy-két jó (számomra hasznos és/vagy érdekes) cikket is." - akkor ugy nez ki, hogy az en ertekrendemmel van problema, ha neked 1-2 jo cikk meger ~1700 HUF-ot. De ez mar masik tema.

Szerintem egy ilyen kiadványnak nem feltétlenül kell úgy kinéznie mint pl. a Playboy, CKM,stb...
Szóval szolidabb minőség is jó lenne, plána nem ilyen heroináron... :)

Nekem ez a lap nagyon tetszik a borító tényleg viszi a prímet. (Bár a hölgy -ha meg nem sértem- egy kicsit bandzsa) A gyurmapingvin cikk ötletes. Szóval nekem tetszik. A reklámokkal meg nincs gond. Azok hozzák a pénzt, csak nehogy a cikkek elől vegyék el a helyet. Tehát ha jön egy teljes lap méretű hirdetés akkor az plussz oldalon jelenjen meg.

Sztem ecceruen jo lett :)
Nekem speciel kb. az elso 10 szam tetszett nagyon, de utana is talaltam atlagban szamonkent harom cikket, ami erdekelt. Viszotn olyan is volt, hogy most keresek a regi szamokban utana valaminek, ami akkor nem erdekelt, most igen. De az utobbi idoben nagyon rossz volt, egeszen a szeptemberi valtasig. A szeptemberi szam nagyon jol sikerult. Aztan megint kezdett (szamomra) sullyedni, de ez a februari ujrfent jol sikerult :) Akarhogy is nezem, atlagban jo az ujsag, igy kibekulok a hullamhegyek es -volgyek valtakozasaval :)

'Te mit tudsz frank?
Tudsz legalább olyan jót írni, mint az a "12 éves arc"?' - mar korabban sem ereztem ugy, hogy reagalnom kellett volna a hozzaszolasaidra, de valamiert megtettem. Ezek utan mar vegkepp nem latom ertelmet. En nem a srac tehetseget firtattam, hanem azt, hogy neves, szakmajaban bizonyitott nemzetkozi szakemberek irasait szivesebben olvasnam.

En magaba szalltam, levontam a kovetkezteteseket, es ahol tulzottnak ereztem az 'anarchiat' a megnyilvanulasomban igyekeztem korrigalni.

Erre te?

"""
Mert különben mi lesz, Franky? :-)
Te mit tudsz frank?
Tudsz legalább olyan jót írni, mint az a "12 éves arc"?
"""

Ugyanakkor mivel kicsit elkanyarodott a tema a kezdeti problematol (akkorhanyszor is hangsulyoztam, hogy nem a cikkek milyenseget, temajat firtatom) az 1 oldalas port.hu reklam, valamint a nagy kepekkel teletuzdelt cikkek (erre ha ugy vesszuk kaptam valaszt), reszemrol nem kivanom az eszmecseret tovabb folytatni. Meghallgattam/elolvastam amit irtal, tudomasul veszem, tiszteletben tartom, merlegelek, dontok.

Tovabbi jo hupakolast/szerkesztest/olvasast/irast/whatever kivanok.

Frank

Tipikus nyuszika hol a sapkád hozzászólás. :)

Egyébként tegye már fel a kezét aki programozással keresi a kenyerét és ujságból tanult meg programozni. :)

Kedves frank!

Veled ellentétben én végig úgy éreztem, hogy reagálnom kell a hozzászólásaidra, elvégre ezért vagyok itt.

Azt is kötelességemnek érzem, hogy közbelépjek, ha egy véresszájú demokrata részéről támadás éri egy szerzőnket.

Egyrészt nem biztos, hogy az illető maga hatékonyan tud védekezni, például mert még csak elsős gimnazista és nincs olyan "fejlett szókincse".

Másrészt egyáltalán nem szeretném, ha valami tapló rögtön az elején elvenné a kedvét az írástól azzal, hogy őt, aki névvel címmel írta a cikkét, egy nicknév mögé bújva, pocsék helyesírással egyszerűen csak "12 éves arcként" említi.

Harmadrészt azzal, hogy róla lenézően nyilatkozol, egyben engem is megsértesz, hiszen én voltam az, aki leközölte a cikkét.

Amúgy meg is kell dicsérjelek. Időrendben összeolvasva a hozzászólásaidat fejlődőképesnek tűnsz. Talán néhány hónap múlva már cikket is írhatsz a Linuxvilágba. (Persze ha nem akarod, nem kell! :-) )

Én inkább maradok a Linuxvilágnál, legalábbis amig ilyen olcsó az ujság úgyis csak egy adagra futná. Az újság meg tovább kitart. :DDDD

Akkor azt áruld el nekem, hogy hogy lehetne elérni, hogy mindenki találjon minden számban legalább 5 hasznos és érdekes cikket?!
Ja, és még mindig a Linuxról és a szabad szoftverekről szóljon!

öööö off teljesen, de ez a cikk egeszben kimaradt a newsgw repertoarjabol. absolute veletlen, hogy eszrevettem :)

A megujulas elotti linuxvilaggal semmi bajom sem volt. Akkor valszeg mas nem olvasta mondvan 'tul szakmai'. Most elment olyan iranyba, ami engem nem erdekel. Nincs a tema-orientacio valtassal semmi problemam - legfeljebb nem veszem/veszed meg - nekem a hirtelen megnovekedett reklamszammal es csicsas kepekkel televagott cikkel van gondom.

en is kivancsian varom a valaszokat az illetekesektol, ha van itt ilyen linuxvilag ugyben.

Lehet, hogy én maradok az utolsó előfizető, de én értékelem az erőfeszítéseiket. Megvan minden lapszám és biszony elő-elő veszem a regebbieket is, ha valamit keresek. Nagyon várom a gyűjteményes CD-t, amit már elég régen ígértek, hogy a korábbi évek cikkeit egy CD-n kiadják. Remélem ez kereshető is lesz, mert sajnos a honlapról letöltött pdf-ekben nem lehet keresni, a honlap keresője meg csak abban a néhány mondatos cikkleírásban keres, amit a szerkesztők jónak láttak leírni. Egy egy sorozat megtalálása (egyben) pedig azért is problémás mert sem egységes cím, sem más a sorozatot összefogó jelölés nincsen! Én ezt hiányolom a legjobban!
Ugyanis, lehet, hogy nem a mai, tegnapi, stb.. számban van megoldás vagy segítség a problémámra, hanem egy sokkal régebbire. Ilyenkor ha fel is sejlik az emlékezetemben, hogy igen erről volt valamikor szó, nem könnyű megtalálni, hogy melyik számot is vegyem elő.

Nekem vannak belső információim arról, hogy miért ilyen a papír. Higyjétek el ez a papír ugyanannyiba kerül, mint a gagyi előző. Olyan szignifikáns különbség, amit hisztek nincs.

Na, végre valaki, aki látja a reklámok hasznát :-)
Mármint a reklám nem kellemes dolog, de egy oldal reklámból elég sok mindent lehet finanszírozni. (Cikk írók, nagyobb példányszám, az újság reklámja máshol)
Persze van egy határ, például ha a lap fele reklám, akkor az nyilván már káros.. mert a kiadó inkább magát finanszírozza vele, semhogy az újságot. :-))
Szerintem ez a Linuxvikágnál nincs így.
Ne tessék elfelejteni a kvázi "banner" cserés reklámok sem. Gondolom a port.hu hirdetése nem véletlenül van kint, mert talán a Linuxvilág hirdetése is megtalálható náluk. Hátha valaki onnan is rákap a Linuxvilágra, és megtér nem dózer felhasználó lenni.

hát igen, a kereshetőségen lehetne javítani.

kérdezz meg egy nyomdászt/tipográfust, de tudtommal nem a felhasznált tintamennyiség alapján fizetsz a nyomdának, ergo mindegy, hogy fehér alapon fekete, vagy fordítva.

Kosz az infot. Ez magyarazattal szolgal a papirra.

Tiszteletben tartom a velemenyed, es jo olvasgatast kivanok.

Megkerdezem.

Felhivnam a figyelmed arra a lehetosegre, hogy az ujsag tartalma elerheto 155 forint / cikk [www.linuxvilag.hu] penzert is. Igy csak azt a cikket kell letoltened, amely erdekel.

(Itt is be kene ezt vezetni :-DD Napi 155 forintert lehetne olvasni az oldalt (az napi 5-10 cikk), es azert meg flamelni is lehetne... Atlagban napi 7000 olvaso az napi 1 085 000 forintot hozna. Szep kis kereset lenne havi szinten :-D Meg is fontolom a bevezeteset... :-DDDDD)

Van igazsag abban, amit mondtal. A grafikus kollega szerint, ha el van dontve, hogy hany szin van benne, akkor onnantol mar mindegy, hogy az milyen aranyban fedi az oldalt. De lehet nyomdafuggo.

Először is a Novell valóban támogatja a Linuxvilágot.

Lehet, hogy ez szerintetek botrány, szerintünk a leghatározottabban siker. Mi magyarok, össze tudtunk hozni egy olyan linuxos lapot, aminek még egy világcég szerint is van reklámértéke.

A novelles cikkek valóban PR cikkek. Ugyanakkor egyáltalán nem akartuk őket "elbújtatni". Azért kerülnek mindig a Magazin rovatba, hogy ezzel is jelezzük: nem olyan értelemben vett szakmai tartalomról van szó, mint a többi esetében.

Parancsolsz kérlek?

Mert különben mi lesz, Franky? :-)

(Költői kérdés: bocsáss meg, de nem érzed úgy, hogy a demokrácia kezd itten a tetőfokára hágni?)

Franky!

Mond neked valamit az a szó hogy "esztétika"?

Teljesen rosszul közelíted meg a kérdést.

Hiába lenne kétszer akkora a terjedelem, ha csak egyetlen olyan cikk előfordulna benne, amelyik valamiért valakinek nem tetszik, ugyanott tartanánk mint most.

A hölgy nem bandzsa, csak északi típus, és laposabb az orrnyerge, mint a miénk. Ezért tűnik úgy, mintha kicsit összevissza nézne, de valójában csak optikai csalódásról van szó.

Szerintem nem attol lesz esztetikus, hogy az oldal felet eltakarod egy hatalmas felboncolt vincsesztert abrazolo keppel... Engem es a kornyezetemben dolgozo kellegakat is speciel zavarja. De izlesek es pofonok.

"""
Felhivnam a figyelmed arra a lehetosegre, hogy az ujsag tartalma elerheto 155 forint / cikk [www.linuxvilag.hu] penzert is. Igy csak azt a cikket kell letoltened, amely erdekel.
"""

Good call, de ha egy evre elofizettel meg a stilusvaltas elott lapra, akkor ez nem igazan opcio. Majd az elofizetes lejarta utan ezt is szamitasba vesszem.

's/kellegakat/kollegakat/'

Reklám ügyben eddig ezt a hozzászólást érzem a legkulturáltabbnak, ezért itt válaszolok.

Reklámok kedvéért újabb lapokat nem tudunk betenni. Ennek egyrészt műszaki akadálya van, másrészt növelné az előállítási költséget.

A múlt hónapban néhányan úgy nyilatkoztak, hogy inkább a Linuxvilág által is szemlézett Linux Journalt rendelnék meg, mert azt jobbnak tartják. Nos, megnéztem, ők hogy csinálják ezt a dolgot.

LJ 2006. januári szám:
--------------------------
Teljes oldalszám: 98
Ebből reklám: 35
Egész oldalas reklám: 30

Linuxvilág 2006. február:
------------------------------
Teljes oldalszám: 84
Ebből reklám: 9
Egész oldalas reklám: 7

A reklámok közül egy egészoldalason a "Szabad kultúra" című könyv bemutatója szerepel.

Van egy féloldalasa az FSF-nek.

És van egy féloldalasa a HUP-nak....

Na, akkor most én kérdezek Franky stílusában: van ehhez valakinek valami hozzászólása?

Buky:

"...kivancsian varom a valaszokat az illetekesektol..."

"Mert különben mi lesz, Franky? :-)
(Költői kérdés: bocsáss meg, de nem érzed úgy, hogy a demokrácia kezd itten a tetőfokára hágni?)"

Nem. Mindig is a tetofokan volt.