Lapszemle: Linuxvilág - januári szám

 ( trey | 2005. december 26., hétfő - 16:48 )

Egy kis időutazás... 2005 van, és már kezemben a Linuxvilág jövő évi első száma. Igaz, hogy Linuxvilág a lap neve, de egyre kevésbé találom linuxosnak az újságot.
A szám inkább egy programozói és grafikus lapnak tűnik egy gyors átlapozás után. Legalábbis nekem az volt az érzésem, hogy kicsit mintha túlsúlyba kerültek volna a kódolással és grafikával kapcsolatos cikkek. Gondolom lesznek olyanok, akik ennek majd örülni fognak, és olyanok is, akik kevésbé...

Nézzünk bele a lapba:Magazin:

- Hírek - szokásos rövid hírek hardverről, szoftverről, az IT-világ újdonságairól
- Mi újság a rendszermag fejlesztése körül - Zack Brown kivonatos tájékoztatója a Linux kernel fejlesztésének fontosabb momentumairól
- Kritikus fontosságú adatok védelme a kommunikációban - egy a Novell GroupWise 7-es verzióját népszerűsítő cikk
- Egyméteres ezredes - a cikk Nils Olav-ról szól, aki ezredesi rangot kapott. Nils egy pingvin, aki a norvég hadsereg szolgálatában áll

Fejlesztői sarok:

- Miből lesz a programozó? - a fejlesztői sarokban Nagy Imre cikke arra keresi a választ, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó programozóvá válhasson
- A Gambas bevetésen - a cikk szerzője a Gambas névre hallgató BASIC fejlesztőkörnyezet segítségével egy egyszerű képnézegető-program fejlesztésének áll neki
- Programfejlesztés az OpenGL segítségével (1. rész) - Mint a cikksorozatok első része általában, ez is a téma alapjaival foglalkozik. Elsőként a 3D programozás alapjaival, alapfogalmaival, történeti áttekintéssel kezd
- Bluefish - a cikk a Bluefish névre hallgató, nem WYSIWYG webszerkesztő-program bemutatásával foglalkozik

Alkalmazások:

- Faxoljunk számítógéppel (2. rész) - a cikk előző részében Hylafax faxszervert telepítettünk. Jó lenne hozzá valami kliens-program is. Az elérhető programokról szól ez a cikk...
- KDE alkalmazások (2. rész) - a cikk a file-ok tömeges átnevezésének problémájával foglalkozik. A szerző segítségül a KRename programot hívja, azt mutatja be
- Az Ubuntu Linux telepítése és beállítása (3. rész) - Folytatódik napjaink talán legnépszerűbb, de mindenesetre legdinamikusabban fejlődő Linux disztribúciójának, az Ubuntu-nak telepítése
- Death2Spam - Le a spammel! - a cikk a Death2Spam névre hallgató POP3 proxy-t mutatja be. A cikk szerint a program 99%-os pontosságot ígér a spam-ek elleni harcban. Ha így van, akkor az bizony nem rossz teljesítmény!
- Ha leszáll az éj - avagy mit tegyünk, ha csendben eltűnt a grafikus feület - a cikk inkább a kezdő felhasználóknak próbál segítséget nyújtani abban, hogy mi a teendő akkor, ha nincs működő X szerverük (azért X nélkül ne indítsunk gedit-et ;-)
- Összetett protokollelemzés Zorp (GPL) segítségével - ez inkább mélyvíz, a SSL proxy-zásával foglalkozik

Grafika, multimédia, szórakozás:

- A zene mindenkié - Ezt mondta annak idején Kodály Zoltán. Természetesen a zene a linuxosoké is. A cikk a zenerajongóknak nyújt segítséget: kottaszerkesztés, kottanyomtatás, hangoló programok, zenecsiholók, stb.
- Kiadványszerkesztés Linux alatt - Scribus (2. rész) - A cikk a mester dokumentum névre hallgató valamivel ismerteti meg az olvasót. A mester dokumentum segítségével az egészséges lustasággal megáldott ember időt és energiát spórolhat. Persze ehhez előtte létre kell hozni a mester dokumentumot.
- 3D ábrázolás - PoVRay (5. rész) - Aki eddig követte Auth Gábor cikksorozatát, az valószínűleg most sem fogja kihagyni a ray-tracing programról szóló cikket. Mai téma: felszínek, tükröződés, köd...
- Térhatás - A Blender használata (5- rész) - Szintén folytatódik a Blender használatát okító cikksorozat. Ezúttal a modellezésről van benne szó.
- Quake 4 - Szabad rendszeren - A cikkben a nem is olyan rég megjelent Quake 4-ről, annak Linux alatti futtatásáról esik szó.Jó szórakozást!A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnos már az előző számokra is jellemző volt, hogy elment a grafika és programozás irányába :-( Személy szerint sokat vártam a megújult Linuxvilágtól, de egyre kevésbé tetszik. Sorry.

Nekemis hasonlo a velemenyem. Most karacsonyra kaptam 'probakepp' a decemberi szamot, es igaz h masodik lapozasra a graf/prog cikkeken kivul mindent elolvastam, de 1700er nemez lesz a kovetkezo kedvenc ujsagom.

Pontosan ugyanez a véleményem.
Nem azt mondom, hogy ne legyen benne olyan
cikk, ami konkrét programok gyakorlati
alkalmazásával foglalkozik.
De borzasztó unalmas tud lenni, amikor sikító
tikárnő szintre süllyedve elmagyarázzák egy
grafikus szövegszerkesztő használatát, ahelyett,
hogy valós Linuyos szakmai kérdésekről beszélnének.
Nekem egyre inkább az a benyomásom, hogy
egy zárt baráti kör írja az egész lapot mindenféle
kontroll nélkül és a legképtelenebb semmitmondó baromságok is belekerülhetnek konkrétumokat nélkülözve.
Példát szándékosan nem mondok, de az egész újság komplett tartalma egy Linuxos
fórumon lassan mind OFFtopic lenne.

Azzal, hogy "nyitottak" az "átlagfelhasználó" felé (vmi hasonló volt az indoka a változtatásnak", sajnos egyre inkább csak egy újabb lap a sok közül, használható információ a megjelent lapok sorszámával fordított arányban van...

És persze a kiskapunál érdeklődés hiánya miatt a linux journalt nem lehet megvenni, így bajosan tudom megállapítani, hogy az mennyivel jobb :(

szeretnek majd irni egy LaTeX-el reszletesen foglalkozo sorozatot - mar ha kell a lapnak -, de kivancsi vagyok, titeket erdekelne?

Engem nagyon. Mindig tanul az ember újat.

Ezt kuksizd meg:
http://www.linuxvilag.hu/szerzoknek

Egyebkent egy TeX-nek en is orulnek... ugyis lassan ideje lenne megtanulni...

kosz, elolvastam mar.
ez degaz (ugyanott) :D : "hatálya"

es koszonom a korrekciot: LaTeX-hel.
(vagy LaTeX-hell, ha nem fordul a dog. :])

Ez egy konstruktív kritika! Így tovább! Minél több cikk lásson napvilágot! Engem is érdekelne! És a 2D programozás is OpenGL, vagy SDL, vagy QT, nekem egyre megy. Igen, programozás is érdekel. De a titkárnői szint nem a LinuxVilágba való! Inkább szerver, mint menürendszer ismertető.Azt az ember kipróbálja és ennyi... Ha sok értékes cikk jut el a szerkesztőségbe, akkor az újság színvonala is emelkedhet. De pölö a LinuxPortál is biztos örülne cikkeknek akár a weboldalára, akár valamelyik műsorába. Nem tom biztosra, de sejtem...

most eg a pofam, miert nem lehet szerkeszteni, termeszetesen en vagyok a bal*****, es jo.

Üdvözlök mindenkit!

Büki András vagyok, én szerkesztem a lapot.
Megpróbálok válaszolni a véleményekre...

Sajnos konstruktív visszajelzések hiányában meglehetősen nehéz eldönteni, hogy a magyar linuxosok mit gondolnak "használható információnak". Téged is csak arra tudlak bátorítani, hogy ha van egy kívánságlistád, akkor küldd el nekem.

Ami a Linux Journal rendelhetőségét illeti, januárban megpróbálok utánanézni a dolognak.

A grafikai irányba való eltolódás látszólagos. Az okozza, hogy az elején több ilyen témájú sorozat indult, és sorozatot nem szívesen szakítunk meg.

Van persze egy másik ok is, de az inkább pszichológia: úgy tűnik, a grafika iránt érdeklődő emberek szívesebben írnak cikket. Ha gondolod, írj másról!

Bevallom arra eddig nem nagyon számítottam, hogy valakit a programozás fog zavarni. Egyrészt szeptember óta nyilvánvalóan jóval kevesebb ilyen cikk jelenik meg, másrészt a Linuxot - szerintem - rengetegen használják fejlesztői platformként.

Szóval engedd meg, hogy visszakérdezzek: ha se a grafika se a programozás nem vonz, akkor mi az, amit látni szeretnél a lapban?

Ha jól értem a te legfőbb problémádat nem annyira a tartalom, inkább az ár jelenti.

Attól tartok ezen nem fogunk tudni segíteni. A magyar piac kicsi, így ha az anyanyelvünkön akarunk szakirodalmat olvasni, az ennyibe kerül.

Csak jelzem: ez a téma foglalt.

Ha te vagy az, aki lefoglalta, akkor minden rendben. Ha nem, akkor egyeztessünk!

nem, nem en vagyok az. lattam a + -t a szerzoknek szolo oldalon, de mar honapok ota, es semmi nem jelent meg. ezert kezdtem komolyabban gondolkodni rajta.

Kedves smica!

Bevallom eddig te okoztad a legnagyobb fejtörést.

Először végignéztem a januári szám tartalomjegyzékét, hogy megtaláljam benne a sikító titkárnőt, de valahogy nem sikerült. Azt hiszem szabad a gazda.

Tudom, hogy szándékosan nem írtál konkrétumot, de sajnos ennek hiányában nem tudom kitalálni, hogy számodra mi lenne a "valós linuxos szakmai kérdés", illetve mit takarhat a "legképtelenebb semmitmondó baromság" kifejezés.

Azt a teóriádat, mely szerint a lapot egy "zárt baráti társaság írja mindenféle kontroll nélkül" ezennel had minősítsem téveszmés üldözési mániának.

A szeptemberi váltás lényege éppen az volt, hogy a lapba bárki írhat. A szerzőink érzésem szerint legfeljebb futólag ismerhetik egymást, sőt a társaság felével én magam sem találkoztam soha személyesen.

Szóval ha netán attól tartasz, hogy holmi arisztokratikus gőgből kifolyólag kiközösítünk a csapatból, ha be akarnál szállni egy kiváló cikkötlettel, akkor megnyugtathatlak: az egyetlen mérce a tehetség.

A fantom pluszokat az okozza, hogy egyesek felvállalnak egy témát, aztán eltűnnek.

Én ilyenkor nem tehetek mást, mint hogy 2-3 hónapig fönntartom a foglalást, aztán elkezdek más szerzőt keresni.

Volt olyan ember, aki öt témát foglalt le, és soha, egyetlen cikket se írt.

ertem. email megy a szerkesztosegi cimre.

"Üdvözlök mindenkit!

Büki András vagyok, én szerkesztem a lapot."

Es 5 eve keptelen a szexre :-D

Bocs, de ezt nem lehetett kihagyni >>;->

Nos, kedves buki...
Elnézést kérek, ha a kelleténél rosszindulatúbban fogalmaztam (mert ez történt, belátom), de én nem a januári számra céloztam, hanem az elmúlt néhányra általában.
Korábban én is küldtem be néhány cikket.
Ezek közül pedig többet mások is megjelentetésre érdemesnek találtak
(többek között az egykori Magyar PC Magazin és
a Computer Panoráma is), csak éppen Magyarország egyetlen Linuxos lapja nem.
Ezek kimondottan a Linux kernellel magával
(fordítással, konfiggal, stb.) foglalkoztak,
de engem ez nem zavart és nem tartom
magam tehetségesnek, de ugyanakkor
kicsit sok volt, amikor néhány hónap múlva
megláttam egy csoportmunkáról szóló cikket, melyet az töltött ki, hogy mire használjunk
egy levelezőklienst és hogyan használjuk a
Gaim -et munkatársak közti kommunikációra.
Nos ezek a szoftverek valóban erre valók, de
ezt cikk nélkül is mindenki tudja.
A probléma a ló két oldala közti pattogás.
Korábban olyan cikkek voltak átvéve a Linux
Journey -ből, amelyekre a legtöbb jó linuxos magyar szakember is csak pislogott (pláne, hogy jó részében olyan hardverekről, írtak, amelyek Magyarországon és környékén nem beszerezhetők és soha
nem is lesznek azok), míg most (a többi hozzászóló véleménye szerint is, nemcsak
szerintem) egyszerű informatikai lap lettetek
kezdőknek, amelyből már így is van elég.
A Linuxos profilnak, meg annyi is lett ezzel.
Mégegyszer elnézést kérek, ha megsértettem
bárkit is, de ebben az országban, ahol
már szinte minden protekciós alapon megy
remélem elnézitek nekem, hogy nem vagyok
paranoiától mentes, függetlenül attól, hogy
miről van szó.

A Linux Journey rendelhetőségével nincs gond.
A Hungaropress Sajtóterjesztő KFT foglalkozik
vele és kapható minden vidéki nagyvárosban
és Budapesten is. Az ára ugyan kissé borsos
(kb. 2500 Ft), de hozzáférhető nagyobb hírlapárusoknál.

Szia

En annyit tanacsolnek, hogy ha lehet mellozetek a cikkekbol a felesleges mondatokat. pl. hogy kell beallitani a BIOS-ba, hogy cdrol bootoljunk, es korabban is emlegetett mire kell hasznalni egy email klienst stb.
Amit meg nem tartok szerencsesnek, hogy 2 cikk is fut parhuzamosan a grafikarol, igy kicsit soknak tunik.
Amit hianyolok az a rendszergazdak rendszer-adminisztratoroknak szolo cikkek, pl. szivesen olvasnek grsec, rsbac-rol reszletesen melysegben ilyet targyalo cikkeket.

York.

De. Egy laza mozdulattal ki lehetett volna hagyni.

Őszintén szólva nem vagyok rendszeres olvasó, úgyhogy lehet, hogy már volt az alábbiakról szó, de pl. hálózatmenedzsmentről (Nagios, RRDTool + valamilyen frontend, leltárkészítés), klaszterekről ("egyszerű" heartbeat, apache-, MySQL-klaszter), biztonsági megoldásokról szívesen olvasnék.

A lap áráról: amíg nem vesszük meg hónapról hónapra ötvenezerrel többen, addig ez ennyi. A nyomda kis példányszámnál nagyon drága tud lenni. Magam részéről előfizettettem a munkahelyemmel, az is eggyel több :o)
Cikkek: úgy tűnik, a grafika iránt érdeklődőkhöz közeláll a cikkírás. De ha valaki úgy érzi, szerintem nyugodtan írhat mondjuk rendszerfelügyelet vagy akármi egyéb témakörben is, én el fogom olvasni.
A kezdőknek szóló cikkekről meg csak annyit, hogy az életben nem néztem volna meg pl. a foobillardot, ha nincs róla cikk. Pedig még bíbor/cián szemüvegem is volt a polcon...

Én rendszeres olvasó voltam. Voltam.

Nem vagyok szerkesztő, azt olvasom, amit elémtesznek, ezért sajnos nem tudtam mit kezdeni az elémtett kérdőívekkel.
Azt tudom, hogy ha szükségem volt egy cikkre vagy témára, fellapoztam a régi számokat és mindig találtam számomra hasznos infókat.

Sajnos most ősszel az újság témái annyira megváltoztak, hogy már számomra érdektelenné vált. Szintén nem tudom "pontozni" meg "osztályozni", csak azt érzem, hogy ez már nem nekem szól.

Amikor a CD-t kivették és csökkent az ára, ígéretet kaptam, hogy a következő előfizetésnél a különbözetet jóváírják.
Sajnos nem lett következő előfizetés. Így jártam.

Pedig jó játék ám :-D

Hasonló véleményre jutottam már éve, amikor nem hosszabítottam meg az előfizetésemet. A számomra érdekes cikkek száma jóesetben is max 2-3 volt.

Valóban sokan használják a linuxot pl programfejlesztésre, de szerintem még többen vannak akik használni akarják, és nem fejleszteni.

Amíg előfizető voltam, szintén volt 1-2 "megújulás", szavazás stb... Szóval lehet hogy a jelenlegi olvasóknak pont erre van szükségük, én szívesebben olvasnék a rendszergazdákat érintő cikkeről kicsit többet, részletesebben. (dansguardian, patch-o-matic, grsec, rsback, samba, ldap, spamszűrés, stb...) Igen tudom hogy ezek egy részéről volt már cikk, de ezekkel kacsolatban is jól jönnek a naprakész információk.

Igazad van, inkabb azt kellett volna irnom, hogy anno irtam (mar akkor sem csak en), hogy az ujsag mekkora sz4r, es tonkre fog menni, stb. Es milyen igazam lett. Remelem mar nem sokaig vergodnek. Es mennyi veresszaju kis gyoker ugrott nekem akkor, most meg mennyien fikazzak rajtam kivul is.

s/Journey/Journal/; ?

A legtobbje nem fikaz, hanem elmondja velemenyet. Amit te nem tudsz normalisan, mert az IQ-d nem eleg hozza :-)

Te vagy a múlt, a jelen és a jövő. Kérlek ne fossz meg minket nagyszerű éleslátásodtól, írd meg, mit várhatunk 2006-ban!
Mi lesz a Linuxszal? Megnyílik az nyílt forrásnak kánaánja, vagy a Linux csak egy kicsontozott "mag" lesz, amelyre a húst (értelmes alkalmazások, stb) már csak pénzért lehet megvenni az elkorcsosult kapitalista fejlesztők cégeitől?

Mi lesz a BSD-vel? Eljövé a BSD-k evangéliuma, melynek nyomán minden kódsor felszabadul, nemre, származásra és fejlécsor-színre való tekintet nélkül, vagy az isteni örömhír helyett nyomorúság és puszulás következék, amelynek fő okozója a pokolfajzat Microsoft lészen?

Kérlek oszdd meg tudásodat velünk, szegény halandókkal, hogy rohanhassunk a fogadóirodákba, majd mindennapi betevőnket megvehessük!

Legyen a LinuxVilágban szisztematikusan rendszergazdai rész az alapvetőbb szerver alkalmazások beállítgatásairól (apache, ftpd, postfix, BIND) netán összevetve a konkurensekkel. Legyen benne néhány konkrét desktop alkalmazás bemutatva pölö multimédia, iroda, mérnöki munka, játék. És jó lenne valamennyi programozás is. Ezek folytatásos sorozatban megférnek egymás mellett.

Bocs, elírtam....
Linux Journal -ról beszéltem.

Azt egy szóval sem állítottam, hogy sem a grafika, sem a programozás nem vonz. Csupán annyit mondtam, hogy nagyon eltolódott a lap tartalma ebbe az irányba. Természetesen legyenek mind programozással, mind grafikával kapcsolatos cikkek - szükség is van rájuk - de NE tulnyomó többségben.
Örülök, ha ez csak látszólagos és a jövőben egyéb témák is előkerülnek majd.
Magam is fejlesztői platformként használom a linuxot, de még egyszer sem nyúltam a Linuxvilág után, ha egy programozási problémába ütköztem. Persze belátom, hogy kedvcsinálónak nagyon jók az ilyen írások, de valljuk be, hogy akik nap mint nap fejlesztenek - és gondolom ezzel a grafikusok is hasonlóan vannak - nem igazán érdekeltek a Java-s Hello, World! alkalmazásokról szóló cikkekben.
Mint ahogyan itt többen is írták, a magam részéről inkább hálózati, biztonsági témáknak örülnék jobban!

Kedves Smica!

Nem emlékszem, hogy az általad említett témáról (kernelfordítás + beálltás) a közelmúltban kaptam volna cikket, tehát ha jól gondolom, az én megérkezésem előtti időkben lehetett az, amiről írsz. Ha gondolod, tegyél újra próbát.

Azt, hogy a Linux Journalból mit tudtunk átvenni, alapvetően az határozta meg, hogy mi volt benne. Valószínűleg nem mindenki tudja, de információtartalmát tekintev (leütésszám) az a lap mindössze fele akkora, mint a Linuxvilág. Ennek megfelelően régebben gyakorlatilag a teljes tartalmat átvettük, különösebb válogatás nélkül. Erre elsősorban azért kényszerültünk, mert nem volt elég magyar szerző.

Szeptember óta ezzel szemben túlsúlyban vannak a magyarok, az LJ-ből pedig csak a - szerintünk - érdekesebb dolgokat vesszük át.

Az általad használt "mindenki" sajnos túlságosan tág fogalom ahhoz, hogy a lap összeállítása során használni tudjuk. Nekünk nincs "mindenki", csak a magyar linuxosok vannak, akik között nyilvánvalóan mindenféle ember akad. Lesz köztük olyan is, akit egy cikk egyáltalán nem érdekel, meg olyan is, akinek létfontosságú információkat tartalmaz, vagy egyszerűen csak szórakoztatja.

Egy magazinnak amúgy eleve az a dolga, hogy sokszínű legyen.

Azt kell mondjam, hogy ez telitalálat volt, ugyanis a lap szerkezet jelen pillanatban pontosan ilyen.

A szerveralkalmazásokról szól az "Üzemeltetés" rovat, a programozásról a "Fejlesztői sarok", a desktop pedig az "Alkalmazások" rovatban kerül elő.

Van ezen kívül egy "Magazin" rovatunk, a multimédia és a játék pedig a grafikával került egy rovatba.

off
Bandi küldtem levelet
/off

Kedves kohinoor!

Ünnepi jókívánságaidat az egész stáb nevében köszönöm!

Ami meg a többit illeti, Gábor Zsazsa óta tudjuk:

"Nem az a lényeg, mit beszélnek rólad, hanem hogy beszéljenek."

Én meg pont nem vagyok programozó, de szívesen megtanulnám pölö a cépluszpluszt és most épp az érdekel, hogy QT alatt hogyan lehetne egyszerű poligonokat rajzolni. Ha ezt nem nekem kéne kiásnom a neten található dokumentációkból az nagyon kényelmes lenne. Méghozzá annyira, hogy meg is vennék miatta egy LinuxVilágot. Persze most sokan mondhatják, hogy ássam ki magamnak a tudást, amit jelenleg teszek is. Csupán példának hoztam fel, hogy én mi miatt vennék pölö LV-ot. És tom az egyik lehetséges megoldást: QPainter de jobb lett volna készen kapni az infót, még ha pízbe is kerülne...

Akkor ez tök jó!
Nem ismerem a lap szerkezetét, a decemberi szám kivételével sok-sok hónapja nem vásárolom a lapot, a legutóbbit meg még nem tudtam átlapozni. De akkor most örülök :)

Nekem minden lapszám megvan. Az első 3-4 számot példányonként vettem azóta előfizető vagyok. Persze van néha egy két szám ami kevéssé foglalkozik az engem éppen érdeklő dolgokkal. És akkor mi van!?
Igen persze én is azt szeretném, ha a lap mindíg az aktuális problémámmal foglalkozna. De lássuk be ez lehetetlen!
Én annyi észrevételt tennék, hogy egy egy sorozat nagyon sokáig elhúzódik és néha egy egy aktuális rész alig tartalmaz önmagában is használható információt. Sajnos nem tudok angolul. Könyveket veszek, többnyire Kiskapu kiadásban, de a legutóbb pl. a Panemtől vettem egy nagyon jót, a "RedHat Enterprise Linux és Fedora teljes referecia" címűt. Nos az ilyenek érdekelnek engemn, de ezt nem várom el a Linuxvilágtól.
Viszont munkaeszközként használom, használnám a lapot. Viszont ha egy 12 részes sorozatban van leírva modnjuk egy csoportmunka szoftver telepítése, beállítása, kliensek beállítása, stb.., akkor nagyon nehézkes 12 lapszámot a kezemügyében tartani és lapozgatni, mindegyikben azt a 2-3 oldalt kikeresni. Ugye nem gondoltátok, hogy egy ilyen munkára van 12 hónap?
Ezért ha a meglévő archívumomban találok valamit ami most éppen hasznos, mert éppen azzal foglalkozom, akkor két lehetőségem van. Letöltöm a régi számokat pdf-ben és kinyomtatom a szükséges cikk összes oldalát és összetűzöm, vagy ha még nem érhető el mindegyik pdf-ben, akkor hozzáfénymásolom a meglávő lapszámokból.
Szóval érezhető, hogy nem túl kellemesek az óriási sorozatok, mert nagyon szét van szórva az információ. Legyen egy sorozat maximum 3 részes!
Ez nem vonatozik pl. olyanokra mint a kernel fordítás, mert abból végtelen sorozatot is lehet csinálni, hisz állandóan változik, sőt egy ilyen sorozatban vissza-visszatérő témák is vannk.

A jelenlegi játékszabályok szerint egy sorozat legfeljebb 6 részes lehet. (Kivételek természetesen akadhatnak.)

QCanvas is kellemes dolgokra képes, illetve akár az OpenGLt is fel lehet a Qt-ban használni. Ezekkel fogok foglalkozni valamikor az alapozás után. Ha pontosabban meghatároznád, hogy mi érdekel, akkor beszélhetnénk róla.

Mulder

On Tue, 27 Dec 2005 14:12:13 +0200
Büki András <buki.andras@insilico.hu> wrote:

> Ami meg a többit illeti, Gábor Zsazsa óta tudjuk:
>
> "Nem az a lényeg, mit beszélnek rólad, hanem hogy beszéljenek."

Úgy rémlik, ő meg Oscar Wilde-tól kölcsönözte :)

A QT Designer eléggé érdekel, de maga a QT is ahogy van. Jó sok osztály van benne, elég sok feladatra találni megoldást benne, de elég melós dolog kibányászni a doksiból a frankót. QCanvas melyik QT verzió óta létezik? Ja, meg az is érdekes kérdés, ahogyan egy QT Designer project felépül. A különböző fájlok, amikből összeáll a végén a bináris. Mit, hogyan, miért... Nézegetem a Trolltech online doksiját és rengeteg infó van benne. De sok idő kell átrágni. Ráadásul angolul van, ami miatt lassan haladok. Most éppen annyi érdekel, hogy el tudjak készíteni egy olyan felületet, ami megkapott adatok alapján kirajzol egy argumentum színű poligont.

Az utolsó bekezdésre reagálva: szerintem ez valahogy úgy lehetett, hogy az előfizetésed automatikusan meghosszabbodott annyival, ami az árkülönbözetből kijött.

A maradékot (ha jól emlékszem kb. 300 Ft) írtuk volna jóvá a következő ciklusban. Ha gondolod, válassz a fizetős cikkek közül annyit, amennyivel tartozunk neked, és olyant, ami érdekel (kizárt, hogy ne legyen ilyen), és én elküldöm őket.