Mi lesz a licence a Sun nyílt forrású SPARC-jának? GPL? BSD?

 ( trey | 2005. december 14., szerda - 22:44 )

A Sun a múlt héten bejelentetette, hogy nem csak a szoftvereit tervezi nyílttá tenni, hanem a zsír új T1-es processzorának minden dokumentumát is. Nyílt forrású lesz, de vajon milyen licenc alatt?A Syndicate 2005 rendezvényen kivallatták a Sun elnökét, Jonathan Schwartz-ot erről a kérdésről. Schwartz elmondta, hogy a szóba jöhető licencek közül megfontolták Mozilla, a BSD és a GPL licenceket. Mint mondta, a leginkább szóba jöhető a három közül a GPL.

Furcsa ez a Sun-tól és főleg Schwartz-tól, aki korábban nyíltan kritizálta a GPL-t.

Bővebben itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mondtam mar korabban is, hogy ez a Schwartz nem 100-as. Allandoan ossze-vissza beszel. :-)

Nemmindegy, ha jó irányba dülöngél? :))))

Na de ennyire? Faltol falig? :-D

Hardverre GPL... vegulis eleg koltseges a "compiler" :))

Hat igen. A nyakamat mernem ra tenni, hogy nem lesz BSD. Kicsit draga mulatsag lenne, ha mas kiszedne belole az okossagot, de vissza nem adna semmit.

mas felfogas szerint pontosan ugyanannyiba kerulne

Nezopont kerdese.

Ha ugy nezzuk, hogy X csillio dollarbol kifejlesztettek, es most odaadjak GPL alatt, majd a GPL licenc alapjan valaki csinal valami olyan fejlesztest, ami a Sun-nak jol jon a kovetkezo generacios processzor kifejlesztesekor, akkor beljebb vannak.

Ha ugy nezzuk, hogy BSD alatt adjak ki, es a konkurencia abbol kiszedi a neki jol jovo stuffokat (de vissza nem adja, mert nem kotelezo), majd azzal a Sun ele kerul a piacon, es a Sun ebbol lovet veszit, akkor nem beljebb hanem kijjebb vannak. Tehat igy draga lenne a mulatsag.

Azt azért remélem érzitek, hogy elsősorban marketing értéke van a dolognak (persze van néhány nem elhanyagolható szempont, pl. az, hogy a Sun immár szeretné, hogy egyéb operációs rendszerek is fussanak ezeken a gépeken, bár ez egy ideje már tudott dolog). Aki érezte benne az "okosságot", az eddig is csinált SPARC-ot, nem is rosszul (- Fujitsu). Persze ez most konkrétan a Niagaráról szól, egyébként érdekes volt olvasni az Intel bejelentését hogy most hirtelen ő is ilyen CPU-t akar.

Amugy a Niagara projekt nem a Sun-nal indult:

http://www.spectrum.ieee.org/print/1635

Milyen intel bejelentés?