ubuntu 10.10 -> 11.04 szívások

Fórumok

Sziasztok!

Gondoltam összegyűjtöm itt, hogy mi az amivel szívok az upgrade során, mert sajnos úgy néz ki, hogy ezt nagyon elkapkodtam...

1. munkahely, upgrade: evolution imap-al nem megy többé.. (már vannak róla bug reportok..)
2. munkahely, gondoltam kipróbálom a windows-os gépen 11.04-es livecd-vel az evolution-t, hogy szűz rendszen be lehet-e lőni. cd letölt, megír, boot.. semmi. grat.

3. itthon: mivel "csak" az evolution nem megy, go upgrade.. boot initramfs-ig jut, nem találja uuid szerint a vinyót... régi kernellel 1x még elindul (??), megeresztek egy update-grub-ot, utána már induláskor meg kell adni a root=/dev/sda1-et, hogy legyen vmi. Gyanús, hogy a boot menü nem lett olyan mint bent (kernel verzió, majd old linux vagy valami hasonló a hosszú lista helyett..) kicsi turkálás után feltettem a grub-pc-t, ami elvileg a grub2, most mindenféle menü nélkül de legalább boot-ol.
Egyelőre ennyi. Bővítem a listát ha lesz még, szerintem van esély rá...Ha most látnám először az ubuntu-t, már keresném, hogy mi mást lehetne feltenni helyette..
Nektek minden jól megy? Direkt itt néztem először körül, hogy elkezdjem-e az upgrade-et, de nem tűnt fel, hogy bajok lennének.

update: az evolution-nak a proxy beállítás fáj... ha a rendszer szintű beállításokból kiveszem, evolution start, proxy vissza, akkor tud kapcsolódni az imap szerverhez, egyébként nem...

Hozzászólások

Nekem wifi szállt el. Majd írok pontos kártyát is, egy Dell Latitude D630 a gép.

Szerk: a kártya típusa. Van akinek ez működik? Teljesen friss telepítés, nem 10.10-ről frissítve.

description: Network controller
product: BCM4311 802.11a/b/g
vendor: Broadcom Corporation
physical id: 0
bus info: pci@0000:0c:00.0
version: 01
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:f1ffc000-f1ffffff

Heló!

nekem is ugyan ez a wifi dell vostro 3500-ban, és felismerte, hogy zárt drivert töltsön le, mikor próbaként telepítettem.
és opensuse-t használok, ott meg bcm43xx-fwcutter csomag kellett hozzá

http://packages.ubuntu.com/dapper/bcm43xx-fwcutter

szerk.:
már 3 gépen upgradeltem 11.04-re, egyetlen hibát tapasztaltam, hogy nem tudta magyar tükörszerverekről frissíteni, át kellett állítanom.

még egy kicsit ide trollkodok neked, de a fenti szálhoz :)

szerintem 100K-s gépeknél bőven megéri hogy kidobja az ember a sz*rba az ilyen hw-t. én is kiszórtam a notimból a broadcom-ot, és vettem egy mini-pci-os megfelelő intelt 8K-ért. 3 éve gyötröm, ennyit meg kell hogy érjen. a gépem volt 211K. a 3 évvel ezelőtti freebsd-n minden hack nélkül jó volt. ilyeneken nem érdemes ennyi időt elcseszni imho, meg várni éveket a kedves hw gyártóra.

sw nem megy hw nélkül, olyat nem várhatunk el, hogy ezt ne kelljen figyelembe venni.

Nekem inkább az nem tetszik, hogy eddig akárhány wifim volt /egy része broadcom, egy része atheros, gyári intel wifi sajnos nem került közel hozzám/, az mind olyan volt, hogy az asztal ugyanazon szegletében windows alatt 90%-os jelerősség, linux alatt 50%-60%. Nagyon nem néztem utána, finomhangolással lehet tudtam volna növelni, de inkább feldugtam a kábelt, hogy a Gbites hálón legyen rajta.

Mi a baj vele?

Nekem az ifconfig és utánna dhclient valamiért nem akart működni Ralink RT2860-nal, látni látta a hálózatokat, de felcsatlakozni nem tudott, időtúllépés, de a KDE Network Manager-e szó nélkül belőtte rajta a wifit.
---------------------------
Oszt jónapot!

Vizsgák miatt nem volt időm nagyon utánajárni & jelenteni, de mostanában többször elszállt és rántotta magával az egész plasma-t:
-Ha meg volt nyitva a NetworkManager plasmoid és úgy altattam el a gépet, akkor felébresztéskor kampec
-Ha USB stick-et úgy húztam ki, hogy meg volt nyitva a NetworkManager plasmoid
-Folyamatosan disconnect/connect üzeneteket szór, ami XFCE alatt egyáltalán nem jellemző.
-Van hogy azt írja, hogy kapcsolódva, közben pedig nem is (egyetemi WiFi).

Munkahelyen egy asus notit és egy asztali gépet dist upgradeltem, ati video van mindkettőbe, semmi probléma nem volt. Tök jó az Unity, nekem tetszik.

Classic-nal maradtam. Nehany tray icon (skype, keepassx) 1 pixeles valtozatban indul. VMware Workstation furan viselkedik.

Szerk.: nem tudom a nyitott ablakok sorrendjet valtoztatni a talcan.

Nálam csak a wifi hasalt el de teljesen (rt73usb - ralink) látja is kezeli is, de semmi pénzért nem hajlandó engedélyezni... sok türelmem még nem volt hozzá... btw még maradok 10.04-n... majd lesz valami alapon...

if(you == understand.this){
          get.a.girlfriend;
}

Nálam minden megy... pedig még Gnome3-at is felpakoltam, majd le... vissza Unity 1 hét alatt agygörcs vissza sima gnome-ra... most minden szép és jó... egyetlen dolgot kivéve, mikor leállok a gép "hang" kb 3 percig, viccess, hogyha nyomok egy resetet közbe CAD-vel akkor egy pillanat alatt befejezi a tökölést...
Kell valami a rendszeremről ? Nem tudom milyen adat segítene.

nem tudom, hogy mi segítene.. egyelőre várom az update-eket, hogy az evolution megszólaljon végre..
Unity-val én is meg akartam erőszakolni magam, hogy biztos csak új, meg meg kellene szokni, de egy tálca jellegű cucc nagyon hiányzott, amivel gyorsan tudok a futó programok között váltogatni.Nem nagyon találtam ilyet, vissza a gnome-ra.

gondoltam megnézem a gnome3-at: gnome3-session: törött csomag...
[szerk]
hogyan tudtad feltenni, ha nincs hozzá gnome-shell ??

Nekem is T410-em van (Lenovo), és megy minden remekül.
Egy-két dologgal én is szívtam persze eleinte (pl. nem jól ment a WUBI + Windows 7 Bootmanager-be való indító-ültetés, úgyhogy maradtam a sima MBR-es grubnál), de most jó. Megszoktam a Unity-t is (miután kikapcsoltam az F10 ablakkezelő általi elfogását).

Én is megléptem a frissítést. Bár ne tettem volna...
Számomra egyelőre a Unity messze van a használható szintől...
Amúgy tetszik a kezdeményezés, csak egyre jobban zavar az Ubi esetén, hogy a fejlesztések sok esetben a stabilitás rovására mennek és inkább hasolít kisérleti rendszerre, mint egy hétköznapi használatra tervezett desktop os-re.

"csak" ennyi, :)
Nekem az összes gpem grafiusan öüsszeborult. (intel kártyák)
Volt amelyiken el sem indult a compiz+unity, volt amelyiken bár ne indult volna, mert 1 óra múlva kernel panik.
(megállt, és elkezdett villogni a billentyűzeten a 3 led) Volt amelyik fel sem butult, live CD lett a vége.
Mivel produktiv gépek, ez elég mélyen éritett, szóval nekem ez volt az utolsó ubuntu kiadásom.:))) (produktiv gépeken+eeepc-n ment fel a windows)
Amúgy a unity szerintem zsákuta....

Még egy gépem van ubutnun, mert az nem létkérdés, hogy működjön, és nem szakitottam időt a winesitésére.
Én azt látom, hogy a linux desktop-on életképtelen még mindig, és amerre elindultak a fejlesztéssel az alapján életképtelen is marad.
Nem "setup.exe next-next-next finish". rendszer, és sosem lesz az.
--

"setup.exe next-next-next finish" van windows-ban, de utána minden egyes felrakott cuccot frissítgethetsz egyesével...és talán ez a legkevésbé fontos érv a linux mellett.

én nagyon régóta használok linuxszot, régebben elsősorban debiant, X nélkül. akkoriban még ultra szívás volt normálisan X-et feltenni, menüket szerkesztgetni stb., többször magamra akartam erőszakolni normál desktop használatra is, de végül mindig egyszerűbbnek tűnt a windows. az elmúlt 2 évben viszont már csak linux van, eltekintve az aktuális szívástól csak előnyét tudnám mondani mint hátrányát.
Egy kolléganőmtől idéznék még1-et munkával kapcsolatban: "aki windows-t használ, az window-os problémákat old meg, aki linux-ot, az linux-osokat..."

Igaz, hogy nem U, hanem Kubuntu, de detto. Wifi rotty, boot meghalt. 10.04-ről lett volna 11.04-re. Agygörcsöm van ezektől a ***októl. Vajon miért lyukadok ki mindig a Debiannál, ha linuxról van szó? Állítom, hogy még az opensuse is sokkal profibb. Úgy gondolom, hogy egy időre befejeztem ezt a részét. LTS-ről LTS-re fogok ugrálni max. (Hányszor megfogadtam).

Debian Fan létemre mondom, ha fontos a csomagok frissessége és valamennyire a felhasználóbarátiság, akkor én is openSuSE-ra szavazok.
************************************************************************
Mielőtt beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

2 gépen sima ügy volt (Kubuntu) 10.10 -> 11.04 átállás. Netbook-on a Broadcom wifi _sokkal_ jobb lett (korábban 20-30 sec is volt a csatlakozás, most mire belépek felébresztés után már kapcsolódott is).

Egy másik (szutyok Sempron) gépen 10.04-ről próbáltam egyenest frissíteni, de sehogy sem jött össze. Szerencsére home külön partíción volt, reinstall és csomaglista visszaállítása után tökéletesen ment minden, a régi desktop maradt (beállítások, fájlok, stb), csak friss szoftverrel, felhasználója boldog.

Én frissítettem a Kubuntumat 11.04-re és bootnál néha lefagy, néha nem. Felraktam a kernel.ubuntu.com -ról egy régebbi kernelt, 2.6.35-öset és ezzel úgy néz ki, hogy megoldódott a problémám. Az újabbal, 2.6.38-asokkal előjött a probléma.

"Szerencsére" bootnál kép van, hogy ne lássam, hogy mi a hiba, de logokból kb az jön le, mintha winyó hiba lenne, de badblocks hiba nélkül lefut, és 2.6.35-össel nem jött elő a probléma, szóval ezek szerint nem winyó hiba lesz.
---------------------------
Oszt jónapot!

Nem a Linuxszal van a probléma, hanem a Kubuntuval. Éveken át Debian volt, azzal nem volt gond, legalábbis messze nem ennyi/ekkora. Csak a friss és ropogós KDE miatt váltottam Kubuntura, de lehet teszek egy kitekintést openSUSE irányába, ha az se jó, akkor marad a Debian.

Mármint itt konkrétan a kernellel van a gond, de ez csak egy a pár hiba közül. Kéne fordítani egy sajátot, az döntene, de most vizsgaidőszak kezdetekor ilyenre nem sok időm van.
---------------------------
Oszt jónapot!

Én amondó vagyok, hogy a debian jó a nem túl friss csomagjaival, de nem nevezném egy w7-osx szintű felhasználói élménynek.
Én szándékosan nem igy léptem, mert visszalépésnek érzem. Az ubuntu 10.10 -ben is voltak gondjaim, de tényleg apróságok ahhoz képest, ami most történt.
A "fölbosszant" az még belefér, de amikor gond van, mert nem is megy, az megint más. A disztrók a desktop élményre törekszenek igen helyesen, de úgy látom vannak igen komoly félresiklások. Szeritnem a unity éppúgy nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mint ahogyan a kde 4. sem happolta el a wines felhasználókat :)
Ellenben el kéne kezdenem ismét barátkozni az xfce,lxde,stb felületekkel, amik szintén visszalépésnek számitanak.
Én nem azt mndom, hog a linuxnak vége, és húúúú.
Azt mondom, hogy pillanatnyilag még mindig nem alkalmas desktopra, és amerre elindulta a nagy disztró gyártók az még jó sokáig nem teszi rá majd alkalmassá.
Addig továbbra is használom a linuxot bsd-t, szerveren. Kliensre meg desktop OS kerül.

Annyi, és csak annyi történt, hogy a desktop OS cimke lekerült a linux disztrókról az én kis szótáramban :)
És amikor valaki azt mondja, hogy "a linux nem home usernek való, nem fogok vele vitába szállni, hogy " jó az hidd el", amikor én sem arra használom.
Lehet egy linux vallási oldalon ez trollkodásnak számit, de attól még igy van.
Tényleg nem a véletlen műve, hogy a desktop linux elterjedtsége még mindig a statisztikai hibahatár alatt van, lassan 15 éves folyamatos fejlesztés után.
--

Engem Unity nem izgat, én KDE-t használom sok éve már és a 4-es széria nekem nagyon bejön, szerintem jó húzás volt. Vannak itt-ott bugok, de a 3-asba is voltak, ahogy a legtöbb programban van. Az én igényeimet kiszolgálja a Linux és a KDE4, nekem ez a fontos, az meg hogy 1-5% használja csak, az annyira nem érdekel. Nem is baj, ha nem jön el a Linux Desktop éve.

---------------------------
Oszt jónapot!

Nekem valahogy nem jött be a kde4, bár érdekes a koncepció, és alapvetően nem is hülyeség.
Engem sem érdekel különösebben, hogy hányan használják, csak lássuk be, hogy a felhasználói tábor növekedése igen komolyan meglenditi a fejlesztéseket is. Példának okáért a hw gyártók figyelme is az OS felé fordul.
Ezért történhet meg, hogy az eeepc -ben a w7-el a lan legalább 2x gyorsabb. (nem hittem a szemmenek) Azrét téegd is zavar, ha egy hw eszközöd nem, vagy nem úgy megy mint kéne. Egy laptopnál mondjuk nem egyszerű a hw csere.
A gyártó tehát nem igazán figyel rá, legtöbbször kiad egy specifikációt, aztán az alapján készül valami. Az, hogy jó e vagy sem, az már másik kérdés. Neked meg nem kis bosszúság ha a fix hw-el gond van. lsd: kollégák irásai.

A disztro. gyártót pedig nagyon is érdekli a linux elterjedtsége, és már-már kapkodás jelleggel inkább a végletekig bugosan, de belerakják a kiadásukba az újdonságokat, annyira vágyják már az átörést. Az áttörés pedig csak nem jön el.
Mondom, semmi gond nincsen a linuxal, csak nem desktop OS.
Szerverre, kiszolgálókra kiváló disztrók vannak (debi, slaki nagy kedvenceim most is), csak kliensre legközelebb win CD felé nyúlok, nem az ubuntu/suse/stb... felé
Nem haragszom tux-ra, csak nem akarom olyanra használni amire nem való :))))))
--

Az alap probléma ott lesz, hogy a linuxos futást úgy definiálod, hogy "sok dolgot ír ki mikor bootol". Nem ettől linux a linux, legalábbis nagyon remélem. Az emberek nagy részét nem érdekli a rendszer boot folyamata, ha viszont bele kell nézni a lelkébe, akkor az általában plusz feladatot, paramétereket jelent, ez így normális.

Desktop Linux eve :( Mas disztribuciok (ennel legalabbis joval jobban) mukodnek, miert az Ubuntu meg mindig a legelterjedtebb? :/

Bezzeg az altalatok szidott "micsinalsz ha -Syunal osszeomlik es nem ismered a package downgrade-et chrootbol" Arch-csal meg egy update-nel se volt bajom, vagy ha igen, akkor ezeknel joval kisebb merteku, es azonnal ki volt irva a megfelelo helyekre a megoldas

Foleg ezt a Unity baromsagot nem ertem. Van egy GNOME2, ami mukdoik, egy GNOME3, amit tamogatnak, de hat az isntabil lesz, csinaljunk egy harmadikat kevesebb ido alatt, mint a GNOME3, es az hatha nem lesz szarabb meg a GNOME3-nal is (de)

Én is felfrusztráltam magam rendesen ezen a frissítésen, meg azon, hogy zsinórban ez a 3. frissítés ami ismét nem megy simán.
Nekem a dual-monitor üzemmód nem működik. Nagyon hozzászoktam az utóbbi 1 évben a laptop+monitor kombóhoz. Nagyon zavar ha a monitort nem használhatom, ezért az upgrade óta teljesen hanyagolom az Ubuntut. Eddig 2x frissítettem, de nem javított rajta.
Tud valaki megoldást arra, hogy dual monitorral, hogyan használható a 11.04?

Élesben ugyan Arch-ot használok most Gnome3-mal, de egy usb-s vinyón van ubuntum, és a dual-monitoros dolog nálam is úgy működik, hogy KDE. Hihetetlen jó a kde 4.6.2 monitorkezelése, menet közben is ha rácsatlakoztatom a monitort a notira, előjön a beálíítás-ablak, és flottul be lehet állítani, megy minden.
+érv a kde monitorkezelése mellett, hogy meg lehet neki mondani a második monitorkép helyét (különböző felbontások esetén is), hogy mit hova igazítson, míg a gnome-os monitorkezelőnél nem, és ez nagyon zavaró tud lenni bizonyos esetekben.
Sőt, a Gnome3 az új shell-lel radeon x1100-zal nem is szereti ha menet közben rakok be vagy veszek el monitort, csak fallback módban kedveli. Ezzel szemben kde-ben tökéletes, legalábbis Arch-on, ubuntun (unity) nekem sem.

feltette a libre office-t az upgrade, de az openoffice-t nem szedte le (teljesen?). majd egy későbbi frissítésnél újra telepíteni akarta az oo.o-t.
uninstalláltam kézzel az oo.o-t, ezután az apt-get autoremove ununstalálta a libre office nyelvi fájljait, szótárakat helpet...:))

Sajnos most egyet kell hogy értsek veled.
Én ott akadtam ki, amikor újraindult az X egy sima printscreen miatt dual monitoros környezetben.

srácok, tudom hogy most nehéz nektek, de gondoljatok bele: osx-nél egy ekkora (ott egyébként működő) update PÉNZBE kerül, TÖBBEZER forint!

pontosan igy van.
Ott szolgáltatást veszel igénybe, és terméket vásárolsz.
Itt "játszásiból" felvarázsolod, és ha zűr van, akkor mire megjavitod ketyeg egy órabérnyi pénz is.
Magyarul tiszta veszteség ha nem működik.
Egy produktiv céges gép letérdel veszteséget termel amig nem javitod meg. A linuxozásnak is ára van, olykor nem kevés.

Az megint egy másik kérdés, hogy otthon szombat délután a saját szabadidőm kárára mivel játszom el, egy számitógépes játékkal, egy bugos frissités helyreállitásával, esetleg forditok egy motion-t mert érdekel a projeckt, vagy lemegyek, és kitakaritom végre a kocsit, mert már disznóól :)
Utóbbi esetben én sem foglalkozom a rááldozott idő értékvel, hiszen aktiv pihenés.
--

hogyne érkezne frissítés. vissza 'patch'-elik a sec hibára a javítást egy frissebb verzióból a régebbi támogatott verzióba. másképp hogy lehetne támogatott egy régi rhel vagy debian? igaz, ennek az az ára, hogy rohadtul meg kell nézni hogy az új, már régen más kódból visszaemelt javítás nem hoz e hibát máshol, tehát nyilván jobb ha az upstream csinálja (had ne hozzuk fel a debian ssl témát ;).

ez disztrónként kb. 3 év elérhető (pl. kb. debian, és ubi lts is.). ennyi nekem elég, és fontos gépen nem frissítek be, debian upgrade-et akkor nyomok ha már az életciklusa felé közeledik.

én a fentebbi néhány hozzászólást nem értem, hogy "produktív" gépekre miért kell unalomból meg kíváncsiságból upgrade-elni, ráadásul backup nélkül ahogy olvasható, és utána szidni az egészet. más pedig, aki annyira nem ért hozzá, de írja hogy 10.10 működött, az megint csak miért upgrade-el, mikor még a 10.10 is támogatott? persze mindig jó az új színes meg szagos, de annyit illene már elfogadni, hogy a szoftver fejlesztés, meg erőforrások végessége meg sok más egyéb miatt a cutting edge verziók soha nem fogják a kívánt stabilitást hozni.

szerintem elég jó skálán lefedik a nagy disztrók az igényeket, az ubuntu is sok innovatív dolgot csinál, pl. a mostaninak nagyon tetszik a telepítője. Arch-ban is sok jóság van annak aki a friss verziókat szereti - ahogy látom.

nemtovábbá a majdan stabil verziókhoz is ki kell tesztelni az új béta verziókat is.

szerintem ha valaki akar, tud találni linux os-t megfelelő verzióval és megfelelő hardverrel. ha ez nem játszik, akkor tényleg érdemes elgondolkodnia máson. nekem megér egy jól összeválasztott sw hw páros, hogy utána hosszú éveik ne legyen gondom vele. gondolom mindenki így van itt ezzel, csak másik sw és hw-el.

Például azért updgarel az ember céges gépet ,mert nem külső forrásból akar pl. irodai csomagot meg egyebet frissiteni, hanem a saját forrásából.
Mert elvileg flehúzza a libre officet,frissit ezt-azt automatiksuan, stb... Nem kell hatalmas örjöngésekre gondolni, elég egy adminisztrációval foglalkozó titkárnő, akinek ugyan elég az open/libre office, és dolgozi kis szépen. Namost a cégnek az is anyagi keisés, ha a titkárnő nem tud dolgozni, mert az i915-ös integrált kártyás HP gépen szénné fagy a frissités után.
--

sziasztok

valaki árulja már el hogy kell felrakni:(

viccet félre téve
ha simán bootoltatom a cd-t nem látja a vinyót,
ha live-ot elindítom, benne gparted, látja a vinyót, ha live-ot elindítom, és onnan akarom felrakni nem látja a vinyót.
röhej, valai segtene?

üdv

az alternate cd-vel próbálkozz. Nekem sem akart felmenni a desktop cdről. Még a live sem indult el. Valószínüleg azért mert grub-efi csak az alternate-en van.

De gondold meg jól. Én összeségében már inkább bánom a váltást. Notification area problémák számomra nagyon nagyon bosszantóak. A 6.06 kiadástól van ubuntum a desktopon de messze ez a legrosszabb eddig. Nem is úgy néz ki, hogy hamar javítanák.

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

Sziasztok!

Pár hete frissítettem én is 10.10-ről 11.04-re. Minden simán ment, kivéve a videokártyát nem tudom rendesen beállítani. Régi, Nvidia GeForce4 MX 440-es kártyám van. Frissítés előtt nem volt vele gond, utána viszont hiába próbáltam feltenni hozzá a megfelelő csomagot (nvidia-96), függőségi hibák miatt nem engedi.
Esetleg valakinek volt hasonló gondja?

asrock media pc, ion, új ubu, vlc seg fault okoz az új nvidia driver-ben... :(

Notimon átáltam debi 6-ra... (inkább vissza:) Tapasztalatok:
1. igen ezt konfigurálnin kell, és felrakni az összes csomagot ami kell...
2. Sokkal stabilabb... igaz, nehany csomagot pinning, hogy felmenjen pár dolog.. de így most stable és testing keverékkel nagyon gyors és stabil...

Nem volt idom Unity-re rahangolodni, Gnome-mal meg egy bughalmaz a 11.04. Ujra raktam a 10.10-est ugy, hogy a /home kulon particio, maradt rajta minden regi cucc. Amit megszivtam, hogy az Evolution likvidalt minden local foldert maga alol a tartalommal egyutt:-(. Erre figyeljen az, aki visszaterne igy a regihez.

Időnként szembesülök azzal, hogy alapvető programok sem kerülnek föl egy nulláról telepítéskor. Persze lehet vitatkozni, hogy mi alapvető, meg mi nem, de a magam számára gyűjtöttem egy listát, aminek az elemeit a legközelebbi új-gép-felhúzáskor már nem fog kelleni kézzel egyenként felrakni. Tudtok efféle kvázi_must-have gyűjteményekről? Az enyém ez:

apt-get install mc bzip2 zip rar links wine gimp vpnc network-manager-vpnc mplayer vlc ubuntu-restricted-extras tofrodos kino openshot k3b audacity gqview blender mkvtoolnix wxmaxima inkscape imagemagick kalzium ktouch geany libgtk2.0-dev acroread simple-ccsm lame sqlite3 sqlite3-doc sqlitebrowser recode smbfs htop timidity htop sysstat antiword catdoc sox twolame mpeg2dec a52dec mjpegtools supertux

opera chrome (direkt módon letöltve)

Erre van kész megoldás, én így szoktam migrálni:

Frissítendő rendszeren:
sudo dpkg --get-selections > programok20300101.lst

Újonnan telepített rendszeren pedig:
sudo dpkg --set-selections < programok20300101.lst
sudo apt-get dselect-upgrade

És így mindent szépen visszarak. Persze a PPA-kat előbb hozzá kell adni ha voltak.

Köszi, ez remek, és tanultam újat a leírt megoldásból; bár az általam kívánt cél egy picit más.
Igazából egy használható alaprendszer létrehozása volt a célom, nem a teljes migráció.

Amikor új rendszert teszek fel, akkor egyúttal lomtalanítani is szeretnék. Vagyis az ilyen-olyan okokból (pl. forrásból fordításhoz) feltett programok, könyvtárak (library-k) egy részétől meg akarok szabadulni, hogy csak olyan programok legyenek meg, amelyek mindenképpen kellenek. Aztán ahogy az élet hozza, majd felkerülnek egyéb apróságok is, ha szükség van rájuk.

hát forrásból feltett progikkal és libekkel el is hiszem hogy nem egyszerű a takarítás. ehhez ezt tudnám segítségként:
http://hup.hu/node/96235

debian-hoz írtam, de ubihoz is jó a tároló neveket átírva, lényeg hogy ki tudod listázni azokat a csomag neveket, amelyek nem gyári verziók. persze a forrásból feltetten nem segít, de jó ahhoz, amely külső .deb telepítés.

forrás helyett pedig lehet csomagot csinálni belőle, majd azt feltenni, így egyszerű lesz a takarítás is.

hp Pavilon dv6, ati driver (radeon) ...
Azt hiszem nem is kell többet mondanom :D (10.10 alatt ment még a "gyári")

Upgrade közben kernel panic (mint eddig minden ubuntu upgrade-em - RAM, proci csekkelve: jók).
Utána nem ment a vidikari rendesen, az e16-gnome sehogyansem, gnome-ot indítva ~70% procifoglaltság, htop-ban semmi nem látszódott belőle.
backup + reinstall megoldotta (mint eddig minden ubuntu upgrade-emnél).
--
"A herceg én vagyok."

Kb. 4 éve használok Kubuntut. 2 hete upgradeltem 10.10-ről 11.04-re. 2 napig próbálkoztam, de az istennek nem ment a broadcom wifi, ezalatt nem tudtam gyakorlatilag dolgozni, nagyon megutáltam ezért .Legyalultam és egy OpenSuSe 11.4 -et raktam fel. Bár régebben, 5-6 éve már próbáltam párszor a SusE-t, de akkor nagyon nem jött be (leginkább a Yast miatt), szóval gondoltam adok neki egy esélyt. Úgy néz ki maradni fog, bár vannak kisebb hibái, de jóval összerakottabbnak tűnik, mint a Kubuntu.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!