OpenSPARC Project - nyílt forrású UltraSPARC

 ( trey | 2005. december 7., szerda - 8:50 )

A Sun úgy látszik, hogy továbbra is a nyíltság mellett voksol. A cég tegnap Mikulás ajándékként bejelentette az OpenSPARC projektet. A Sun Network Computing 2005 Q4 rendezvényen hangzott el az a bejelentés, miszerint a Sun nyílt forrásúvá teszi az UltraSPARC T1 (kódnevén Niagara) processzor tervezési dokumentációit. A program 2006 első negyedévében indul.

A Sun ezzel együtt bejelentette, hogy publikálja az UltraSPARC-alapú specifikációit, a stuff Verilog-ban elkészített dokumentációit, az ellenőrzéshez szükséges adatokat, a szimulációs modelleket, az utasítás-készlet architektúra specifikációt, stb.

Ez egy nagy lépés a Sun-tól, tekintve, hogy évekkel ezelőtt teljesen elzárkózott attól, hogy az ilyen jellegű információkat átadja a nyílt forrású közöségnek. Pár éve Theo de Raadt és az OpenBSD csapat folytatott eredménytelen harcot az UltraSPARC-III chipek dokumentációjáért. A chip dokumentáció fontos ahhoz, hogy pontos portolási munkát lehessen végezni az adott CPU-ra.

Szép, és saját maga számára is hasznos lépés volt ez a Sun-tól.

A bejelentés itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak így tovább!
Karácsonyra az OpenJava-t kérjük!
:{)E

Na arra várhatsz! :D Mondjuk jövő karácsonyig. Le merem fogadni, hogy annak a projectnek is kegyeg az óra.... :)

Regebbi SPARC doksi eddig is szabadon letoltheto volt a sparc.org [www.sparc.org]-rol. Sot, ott a lista az osszes SPARC gyartorol, ugyanis az architektura licenselheto :)

Meg nehany link a SPARC.org-on belul: linuxos oldal [www.sparc.org] es letoltheto anyagok [www.sparc.org].

Kerdes, hogy mennyit ernek ezek a doksik. Theo szerint [marc.theaimsgroup.com] pl. az UltraSPARC-III elerheto doksija nem eleg ahhoz, hogy operacios rendszert lehessen fejleszteni:

``We've been trying to get ultrasparc 3 documentation for quite some time. The documentation Sun provides on the net is not sufficient to write an operating system, and Sun admits it.""

És Theonak valszeg igaza volt. Ha megnézzük az open vga projektet, ott 1 dolgot tartanak vissza, a Verilog-os forrásokat, ami a chipek fizikai gyártásához kell csak. Ha ezt is kiadja a Sun, az elég nagy szó, mert így gyakorlatilag is megoldható, hogy ha a Sun-t elviszik a marslakók mindenestül, a Sparc alapú cuccok tovább élnek (akár ibm, intel :) is gyárthat belőlük nagyobb reverse engineering effort nélkül).

Nem akarom elkiabálni, de a SUN - úgy látszik - komolyan gondolja ezeket az open-dolgokat.

Naja. Villamosmérnök, mikrós exsch-s szobatársamnak elküldtem a linket a verilogos forrásokra meg a Niagara bejelentésre. Állítása szerint majd leeesett a székről...

Miert, most hol nem open? :) Letoltheted, hasznalhatod, meg a forrasaba is belenezhetsz. Egy dologban van megszoritasod: nem adhatod ki ugy Java neven, hogy nem teljesiti a specifikaciot.