Hungarian Solaris User Group találkozó

 ( bra | 2005. november 13., vasárnap - 0:19 )

Ma került megrendezésre a nemrég alakult Hungarian Solaris User Group (husug? :) első rendezvénye a Schönherz kollégiumban.Az eredetileg meghírdetett első emeleti nagyelőadó helyett egy kisebb klubhelyiségben zajlott le az esemény, amelyen hat (beleértve engem is) érdeklődő jelent meg. Ebből kettő előadó és egy szervező, tehát az erőviszonyok egyenlőek voltak. :)

Az első előadást Tóth Béla tartotta a 3D-s ablakkezelőről, a Looking Glassról.

Megcsodálhattuk a LG több layeres háttérmozgatási képességét, láttunk egyszerű terminálablakot, sokféle háttérválasztékot, megnézhettük, hogy mennyi erőforrást igényel egyetlen egy xtermmel, és hogy milyen jól lehet akár térben is forgatni az ablakokat.

Bélától azt is megtudhattuk, hogy a program még koránt sem tökéletes, néha lefagy, alkalmazásokból nem lehet kilépni, illetve mint azt már láthattuk, elég vad erőforrásigénye van.

De azért mindenkinek tetszett és aktívan kérdeztünk. :)

Az előadóváltás közti szünetben a kollégiumi sivár állatvilág (gyk: csótány) új színfoltját ismerhettem meg egy akváriumban. Több féle hal is volt, de csak ez volt olyan lusta, hogy a közeledtemre nem bújt rögtön a menedékébe. Finom volt, bár a sütés és a fűszerezés hiányzott. ;-P

A második előadó Fischer Erik volt, aki az egyik legnagyobb Solaris/SPARC gurunak számít Magyarországon, vagy inkább a régióban.

Erik notebookjának bootolását árgus szemekkel figyeltem, hátha elleshetünk valamit a Solaris 11-ből, vagy netán a 12-ből, de legnagyobb csalódásomra az csak egy kutya közönséges Solaris 10/x86 volt.

Sebaj, pótolt érte Erik előadása a DTraceről, a Solaris 10 legnagyobb újdonságáról, amellyel elviekben jelentősen könnyebben lehet hibát, szűk keresztmetszetet keresni, valójában pedig szinte bármit meg lehet vele csinálni a kernelben, csak érteni kell hozzá. Amolyan svájci bicska

Erik egy egyszerű scripttel melegített be, amelyet továbbfejlesztve egyre több érdekességet tudtunk meg.

Megismerhettük az egyik leghasznosabb trükköt is, amellyel azokat a programokat verhetjük át, amelyek csak régebbi Solarisszal hajlandók elindulni és a verziószám kiderítésére uname-et használnak. Ennek demonstrációjára egy rövid scripttel Solarisból 5.12-es solerixünk lett. Jobban belegondolva lehet, hogy Eriknek valójában 5.12-es kernele volt, csak átírta a forráskódban 5.10-re. :)

Az előadás végén Erik beszélt a Sun és a konkurrensek processzorairól, azok felépítéséről, a kétmagos rendszerek drótozási problémáiról és a többszálú processzorok működéséről is.

A végére hagytam az egyik legmókásabb képet, amely egyértelműsítette, hogy hol is vagyunk.

Az összes kép elérhető, ha valaki kíváncsi lenne rájuk.

Köszönjük mindkét előadónak és a szervezőknek is a lehetőséget.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mentem volna én is, csak későn tudtam meg, hogy lesz, és nem tudtam már módosítani a programomat.
majd jövőre.

Ott toltátok el, hogy tegnap volt a TDK konferencia. Ha nem vagyok ma hulla emiatt, akkor elmentem volna és szerintem lett volna még egypár érdeklődő a villanykarról.

Sajnos a jelek szerint eleg sokan voltak hullak ma :(
(Vagyis tegnap)

>Hungarian Solaris User Group (husug? :)
inkabb HUNSUG
a linuxos HUNLUG, a BSD-s pedig HUNBUG
:))
bocs

A halacskak tok edesek a kepen. :))

Tanultunk a hibakbol a kovetkezo jobb lessz :) Van meg mit javitani.