Óraátállítás, most akkor mi van?

Sziasztok!

Szeretném megtudni, illetve véleményeteket kikérni az óraátállítással kapcsolatban.

Most lesz az utolsó? Vagy marad minden ahogy volt?

Van értelme kapcsolgatni? Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről? (pl. helyi internetidő szórás stb.)

Hozzászólások

Idén most lesz az utolsó. A következő jövőre lesz :D

Én úgy tudom, hogy nem lesz változás. Az EU feldobta, hogy megszünteti, de nem tudtak megegyezni a tagállamok, hogy akkor ki milyen rendszert követ helyette, nyári vagy téli időszámítást, aztán jött a covid-cirkusz, és félbemaradt a projekt. Addig meg az van, hogy a régi rendszer él tovább, tekergetik az órát. Szerintem vissza fognak rá térni, kérdés mikor, és mikor lép életbe ténylegesen. Ez lehet akár évek is.

A legtöbb IT eszköz ezt firmware/OS adatbázissal (tzdata, NTP settings) oldja meg, hogy egyes időzónákban (földrajzi területeken) mikor kell órát állítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legtöbb IT eszköz ezt firmware/OS adatbázissal (tzdata, NTP settings) oldja meg, hogy egyes időzónákban (földrajzi területeken) mikor kell órát állítani.

Izgalmas lesz majd, amikor a sok ezer éve frissített rendszer nem fog tudni az óraátállítás megszűnéséről, és majd akkor meg ez lesz a probléma. 

1989-ben készítettem 2 féle igazolványképet egy szabványosat (egyfajta)  a másik egy speciális a BM -részére az hiszem belépőhöz.

Ma a laborgépben 93 féle igazolványkép van programozva. Kb. 70% -ka EU területére szól.

Szerinted lesz bármi megegyezés egy ilyen egyszerű dologban mint óraátállítás. Csak kis hazánkban Budapest független akar lenni Magyarországtól.

Ha Magyarország téli időszámítást akar, akkor Budapest nyárit. és így tovább...

Ha Magyarország téli időszámítást akar, akkor Budapest nyárit. és így tovább...

Értem, hogy mindenért Budapestet kell hibáztatni, de nem arról van szó, hogy a főváros mást akarna mint a vidék szánt szándékkal, egyszerűen csak a nagyvárosokban, beleértve akármelyik másik nagyobb várost más életvitelt és igényeket támasztó emberek élnek. 

Teljesen felesleges hangulatkeltés az egész erről beszélni, amikor egyáltalán nincs is szerepe a fővárosnak ebben a döntésben.

Nyilván. 

Nem is azok, akik figyelembe veszik, hogy élettani következménye van annak hogy reggel amikor munkába mész, vagy épp nem házon belül dolgozol akkor épp sötét van-e vagy sem.

Vagy azok akik egyszerűen arra hivatkoznak, hogy nincs téli időszámítás, van az eredeti, és van a nyári. 

Sokkal fontosabb, hogy délután-este még tudsz valamit csinálni, tudsz a szabadban időt tölteni. Az lehet picit egészségesebb, mint hogy reggel épp világos van-e, amikor várod a buszt.
A Föld különböző részein - az időzónák szélesége miatt -  eltérő, mikor megy le a nap.
Mi a saját zónánknak pont a szopó oldalán vagyunk - ne akarjuk már még ennek tetejébe a szopóbb lehetőséget is választani.
Lehet éntőlem téli időszámítás, de akkor célszerű volna a román zónához csatlakozni, így annak legalább a jobbik végén lennénk.

Sokkal fontosabb, hogy délután-este még tudsz valamit csinálni, tudsz a szabadban időt tölteni. Az lehet picit egészségesebb, mint hogy reggel épp világos van-e, amikor várod a buszt.

Neked sokkal fontosabb, de kifelejted azokat akik reggel fél órákat vagy többet vezetnek munkába, azokat akiknek a munkája a vezetés vagy akik reggel nem épületen belül dolgoznak, hanem utakon, földeken, stb. 

Kicsit önzőség ezzel szembeállítani azt, hogy te tudj este még "valamit csinálni" munka után. 

Én is vezetek reggel munkába. Van az autón lámpa, és tök szép látni a napfelkeltét. Másrészt azért normál munkába járáskor nyáron, nyári időszámítással már reggel is világos van.
Akik eleve odakint vannak nap közben, azoknak elhiszem, hogy ez nem számít. Szerencsések.
Egy csomó embernek viszont azon múlik, tud-e egyáltalán kint lenni a szabadban, hogy meddig van világos.

Ezzel csak az a gond, hogy reggel általában egyszerre indul meg a nép, egyik piacra, másik ügyet intézni, a harmadik dolgozni, orvoshoz, stb.. és nem igazán kifizetődő, mikor a sötétben a gyalogosokon keresztülmennek a kómás félvak sofőrök. Hazafelé nem egyszerre érnek, hanem mindenki szállingózik ahogy tud.

Tudom-tudom, aki félvak minek ül autóba. Kérdezd meg tőlük. Jó sokan vannak. A gyalogos meg minek jár feketében.

A biológiai óránk is úgy működik, hogy amikor belesüt a Nap a szemedbe, akkor automatikusan megébredsz. Korábban azért elég fájdalmas tud lenni, mikor az alvási ciklusodat félbeszakítja az ébresztő óra. Hosszú távon abszolút nem egészséges. Nem véletlenül van az már több országban és itthon is vakaróznak rajta, hogy eltolják a reggeli iskolakezdést, mert a gyerek egyszerűen egy élő zombi reggel. Több kutatás is van mögötte. Ez nyilván nem csak a gyerekekre jellemző, de az emberek vedelik a kávét és azt hiszik, hogy az mindent (is) megold.

Délután amikor lemegy a nap, nem leszel álmos azonnal. Ahhoz normál esetben, természetes körülmények között kb. 2 órára van szükség. Én télen délután ugyanúgy megcsinálom a kaját a családnak sötétben is. FIlmet is lehet nézni, a bringán, rolleren van lámpa, görkorizni nem fogok. Sétálni, futni mindenhol lehet.

Én azt mondom, akkor indul a nap, amikor az éjszaka nappalra változik. Akkor ér véget, amikor akarod.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hát nem tudom, én mindenképp sötétben kelek télen. Innentől kezdve több előnyét látom annak, hogy nem 16:00-kor van sötét. A gyerekek is sötétben indulnak így is, úgy is. Cserébe legalább nem sötétben érnek haza....

Ha pedig eltolnák az iskolakezdést, az biztosan jót tenne a gyereknek, ha este 17:00 után érne haza és kezdhetné a házifeladatot megírni... Így is túl sok órájuk van.

Ne túlozzunk, 4:30 körül szokott nyáron hajnalodni. 3:30-kor még sötét van és csend. Olyankor a legjobb dolgozni. Aztán amikor 4:30-kor elkezdenek a madarak csivitelni, akkor be lehet fejezni a munkát és lehet menni aludni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem meg pont fordítva van: akkor indul a nap, amikor akarod. És akkor ér véget, amikor a világosság sötétségre változik.

Ha nem a nyári marad, akkor szerintem semmi értelme nincsen az óraátállítás eltörlésének. Mert nem jobb lenne tőle az életünk, hanem nyáron is rosszabb.
Vagy lehetne időzónát ugrani, és csatlakozni a románokhoz. Az is egy megoldás.

Szerintem kb. mindenkinek mindegy, hogy 4-kor vagy 5-kor kel. Be tud sötétíteni ellene. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy sötétben indul a napod vagy világosban. Otthon tudsz világosítani, de az utcán már nem nagyon.

A cirkadián ritmus miatt az lenne a jó, ha világosban indítod a napot és az ébrenlét során minél hosszabb  ideig van világos.
Aki 8.30-kor indítja a napját, annak teljesen jó a nyári, aki 7.30-kor (vagy előtte), annak jobb a téli.
Persze ez csak az egészség szempontjából. A szervezet képes a rosszabbhoz, az egészségtelenhez is hozzászokni.

Szerintem ugyanarról beszélünk. Nem elviseli, hanem hozzászokik. Így a visszaszokást is erőltetni kell.
Lásd pl. egészségtelen kaja (pl. édességek), légzés sebessége (CO2 tolerancia), reggeli kihagyása, ...
Ha csak elviselné, akkor könnyű lenne visszaállni, de nem könnyű.

Nekem nagyon nem mindegy, hogy reggel elmegyek pirkadatban a munkába, a 3db felülvilágitóval kivitelezett irodába, illetve a természetes fény nélküli gyártócsarnokba, illetve kijövök du. 4-kor a vaksötétbe. Gyakorlatilag 0 napfény az év 200 napján a téli időszámítással. Így is meglátszik az eredmény a D-vitamin szintemen. Szóval nekem nem mindegy, melyik időszámítás, aki meg a szabadban dolgozik, az úgyis az aktuális fényviszonyokhoz igazítja napját. 

"Nem is azok, akik figyelembe veszik, hogy élettani következménye van annak hogy reggel amikor munkába mész, vagy épp nem házon belül dolgozol akkor épp sötét van-e vagy sem."

Ja, olvastam valahol ezt én is, de szerintem ezt valami világlustája találta ki, aki amúgy is délben kel.

Számomra annak van igen súlyos élettani következménye, hogy amikor kijövök a melóból, már vaksötét van. Konkrétan el van b...va a napom. Sok más emberrel egyetemben nem zavar, ha reggel sötétben megyek dolgozni (mellesleg voltam olyan 6-14h közti munkarendben régebben, amelynél tökmindegy volt, milyen évszak van és milyen időszámítás, mert tutti, hogy még sötétben keltem fel).  Ellenben rohadtul zavar, ha meló után vaksötétben megyek ki mozogni az egész napos íróasztal mellett tespedés után.

Csak az ilyen ellustult orszagban elo es dolgozo ITsek egy resze teheti meg, hogy nem frissit rendszeresen tzdata-t.

Csak tavaly kis RH changelog:

There were also some DST related changes in 2022. Palestine moved their March DST transition forward a day to March 27 and the transition back shifted to October 29. Chile delayed DST by a week in September. Iran will no longer observe DST after 2022. Syria and Jordan also canceled DST transitions and instead will remain at UTC+03 permanently.

Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről?

IMHO a hálózat üzemeltetők legalább 20 éve nem foglalkoznak ezzel a témakörrel, mert nagyjából minden normális informatikai eszköz képes időzónák kezelésére és képes az aktuálisan megfelelő helyi idő megjelenítésére.

Azért van némi izgalom it egy egy új TZ megjelenésével, vagy esetleg az óraállítás megszűnésével,  vagy módosulásával kapcsolatban. Ami nem triviális, hogy támogatott az OS által az összes eszközön adott időpontban, és vannak még vicces dolgok, de tény, hogy nem egy kezeletlen probléma ...

De, annak triviálisnak kéne lennie, hogy nem támogatott OS-ű eszközre ne támaszkodjon senki komolyan. Hobbira, retróra, legacy dolgok futtatására oké, de komoly in productionre vicc. A tzdata meg nem csak az óratekergetés miatt kell, mert pl. azt is jelzi, ha valahol nem tekergetnek, meg pl. a szökőmásodperceket is lekezeli.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyebkent is ~GMT+0 ra illik syncelni az "epoch idot", mas idot csak a nem IT-nak ebbol kepezve ;-)

Az nem ido mero, aminek nincs egy pontos nulla helye ill. egy allando ido egysege.
Halandok bohockodnak midenfel szoko idovel ..

NTP sajnos UTC -t mutat, ugyhogy ebbol is szamoni kell a normalis idot ;-)
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A GMT egy nagyon aluldefiniált kifejezés. Szóval mit értesz GMT+0 alatt?

Jelenthet UTC+0-t, ekkor ugyanúgy van benne szökősmásodperc, mert csak egy offset az UTC-hez (0 offsettel).

Jelenthet navigációs célból UT1-et is, abban valóban nincs szökőmásodperc, cserébe eltér a civil életben lévő faliórák által mutatott időtől és nem követi le a Föld forgásának egyenletlenségét.

Jelenthet olyan időt is, ami a UK ideje, ami nyári időszámításban (British Summer Time) UTC+1-et jelent, téli időszámításban  

viszont ugyanúgy UTC+0-t. Ebben az órában is van diszkontinuitás, ugyanúgy, mint az UTC-ben, csak nem csak a szökőmásodpercek, hanem a DST miatt is.

"Halandok bohockodnak midenfel szoko idovel .."

Szökőnapokat pont azért vezetünk be, mert azalatt az idő alatt, amíg a  Föld Nap körül 1-et kering, nem egész számú  tengely körüli forgást tesz meg. Hasonlóan, a Föld tengely körüli keringése nem egész számú másodpercig tart, hanem változó számú, nem egész másodpercig tart (nem egyenletes). Emiatt vezetünk be szökőmásodperceket, mert azt viszont szeretnénk, hogy a tavaszi napforduló viszonylag azonos napra essen, illetve lehetőleg egy napon belül délben a Nap tényleg a meridiánra essen.

Sajnos a Föld keringését és forgását nem tudjuk befolyásolni, nekünk földi halandóknak így kell reagálnunk erre.

~GMT+0  a tilde korulbelult jelent.
UT1 inkabb.
Minden eszkozt egytelen idozonara allitani aminek nincs (veletlenszeru) nyari /teli valtozata.

Tobb atom ora-bol adodo idore es egy megvalsztott nulla pontra gondolok (ill helyre).
TAI

"Sajnos a Föld keringését és forgását nem tudjuk befolyásolni, nekünk földi halandóknak így kell reagálnunk erre."

Nem kell, de igy reagaltunk hogy megszokott dolgok mukodjenek megszokott modon,
de kepzeljunk el olyan vilagot ahol modjuk szoko mm -ek lenenek , idoben kb olyan marhasag, es volt olyan hogy  valami kiraly labahoz igazitott hosz merteket hasznaltak ..

Az emberi ido forma, azert olyan bajos mert kivalsztottak tobb olyan jelenseget ami nem olyan allando mint gondoltak, es nem is egymas egeszamu tobbszorose, mint ahogy regen veltek.
Ezert kell egy egyseg elem-es ido.

Nekem total nincs kedvem idot utazni mindenfele piros vonal atlepesekor sem, illetve
midenfele zavarba keveredni hogy mikor is van az esemeny amit valaki valahol a bolygon csak ugy modnott, hogy holnap 14h.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Néhányan nem tudtok elvonatkoztatni attól a helyi időtől, amiben éltek.

Az élet napi ritmusa nem változna, vagyis ugyanúgy reggel ébrednének és este feküdnének le aludni az emberek, mint eddig, csak az óra mutatna más számokat.

A te példád kicsit kevésbé önkényesen megválasztott számokkal így nézhetne ki: napkeltekor 20:00-t mutat az óra, a boltok 22:00-kor nyitnak, ebédidő 02:00-03:00 között van (amikor delel a Nap), 05:00-kor végeznek a munkával az emberek, és 10:00-kor (naplementekor) fekszenek le.

Alaszkában vagy Hawaii-n kb. ilyen ritmusban élnek az emberek, ha UTC-ben számoljuk, és szerintem nem panaszkodnak. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Nem volt kedvem számolgatni, de azt ugye látod a te példádból is, hogy bárkinek aki nem a saját időzónájában van ideiglenesen - és azért ez egy sokakat érintő probléma - annak ez nagyon kellemetlen lenne, és folyamatos félreértésekhez vezetne.

Elhiszem, hogy Alaszkában így élnek, de az teljesen más, ha ez a megszokott. Én azokról beszélek akik nyaralnak, üzleti úton vannak, kiköltöznek 1-2 hétre vagy hónapra valahova, stb. Ez sem elhanyagolható tömeg, és nyilván nem véletlenül alakult ki a világ úgy, hogy majdnem mindenki számszerűen ugyanakkor kel és fekszik.

Ezzel valójában nem oldottuk meg az időzónák közötti eltérések problémáját, csak egy másik, "költségesebb" szinten foglalkozunk vele. Ami mondjuk egy utazásnál kb. automatikusan megtörtént (telefonod átállítja az óráját, stb.), az most egy folyamatos kognitív feladat lesz.

De a szoftverfejlesztésben is ugyanúgy figyelni kellene továbbra is az időzónákra, semmivel nem lennénk előrébb. Pl. egy calendar appnak ugyanúgy figyelnie kell a napszakot, hogy ne ajánlja fel egy meetinghez a reggel kilencet, ha budapestiek és seattle-iek is vannak a meghívón.

Van értelme kapcsolgatni? Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről? (pl. helyi internetidő szórás stb.)

A rendesen frissülő osek kezelik ezt, lásd Raynes válaszában a tzdata, ott megvan, hogy mi hogyan, ezt rendszeresen basztatják is (mi üzemeltettünk olyan rendszert, amit nem sokan, 100+ országban biztos volt install, nem nagyon volt olyan ősz/tavasz, amikor valahol ne csavargattak volna valamit).

Kevésbé frissülő eszközöknél (random faszom sose frissülő firmware a háztartási szórakoztató elektronikában, autó fejegységben, ilyesmi) nyilván el tud romlani az automata pipa.

Ugyanebben a válaszban az ntp kicsit félrevezető. Az a pontos órához kell, de ő semmit nem foglalkozik az időzónákkal, az ntp UTCben dolgozik, az, hogy a helyi idő mi, az őt nem érdekli

Újabb EU- sikertörténet.

trey @ gépház

Én szerencsére vasárnapokon csak ritkán dolgozom, így mindegy hogy mikor kelek fel.
Ezért észre sem veszem az óraátállítást, csak ilyenkor ősszel bosszankodok, hogy hazafelé menet a munkából kicsivel 16 óra után már sötét van! :(
Én ha nem akarják állíthgatni, akkor a GMT+2 (nyári óra) mellet vagyok!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az egész más. Egyrészt elfáradok az utazás alatt, így aznap biztos kivagyok ütve. Egy alvás után, az ottani időben ébredve már jobb. Másrészt ha elmegyek ilyen messze, akkor nyaralni megyek. Az meg egy izgi dolog, az embert hajtja a felfedezési vágy, nem érzem hogy valami is más lenne. Nem ezen pörög az agyam ugye.

Na de itthon, ha a megszokott hétköznapok menetrendébe zavar ez be, azt már megérzem. 

Hmmm. Most így belegondolva. Lehet óraátállításkor kell beszervezni valami utazást :)

Egy óra az semmi. kelet-nyugati utazásnál egy jó 5 órás eltérés az már igen, ahhoz már tényleg át kell állítania az embernek a szervezetét.

Az óraátállítást észre se veszem. De persze az emberek különfélék, lehet, hogy van olyan, akinek ez tényleg gond.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Volt egyszer, hogy Brazíliába repültünk. Ugye kora reggel Európában felkeltünk, reptérre ki, check-in, biztonsági ellenőrzés, várakozás, beszállás, gépre szálltunk, repültünk, kiszálltunk, összeszedtük a holmit, kimentünk az autóbérléshez, adminisztráltunk, vezettem másfél órát, parkolóhelyet kerestem, leparkoltam, elsétáltunk a templomhoz, vártunk, a barátaink megesküdtek, autóhoz vissza, vezetés, parkolás, kezdőtött a lagzi. Eddigre Európában már éjfélre járt az idő. Eltelt pár óra, ettünk, tánc kezdődött, én meg már baromira elálmosodtam, le is dőltem pár összetolt székre.

Hiába, nem vagyok már annyira fiatal.

Viszont egy alvás után már nem szokott gond lenni. Se az elalvással se a felébredéssel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na várj, nem az a gond, hogy az óra mást mutat, hanem az, hogy ha adott időben elálmosodsz, de az mondjuk a nap közepe, vagy adott időben felkelsz, és az az éjszaka közepe.

Egy pilóta, ha megvan, hogy hány órakor indul a gép, akkor ahhoz időzíti az elalvást, felébredést, elkészülést és reptérre kimenést. Teljesen mindegy, hogy mit mutat az óra vagy éppen hol jár a nap.

Illetve az egész csak akkor számít, ha valahova elutaztál és ott is maradsz pár napot. Ha elutaztam valahová aztán másnap továbbállok, akkor irreleváns, hogy ezen a közbülső állomáshelyen épp mennyi az idő, amikor már nem vagyok ott. Nem?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egy óra az semmi.

Az óraátállítást észre se veszem.

Eközben pedig bizonyítottan sokakat megvisel az az egy óra elcsúszás, és ez látszik például a balesetek, rosszullétek számában is.

Neked ez nem szempont, remek, de azért ettől még létező problémáról van szó, amit ideje lenne megoldani.

azt ne mond hogy minden melos hetvegen is reggen fel7kor kel, mert kulonben megzavarja a biologiao orajat! raadasul eddig az osszes atallitas mindig hetvegen volt, tehat a masnap szarulvagyok meloban csak egy kisebb csoportot erint.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem azt mondom. Azt mondom, hogy azoknak, akik a munkanapokon amúgy is kialvatlanul kelnek rohadtul nem mindegy, hogy épp mínusz egy órában vannak még ahhoz képest is. 

Ja és nem én mondom, már évek óta bizonyított hogy negatív élettani hatása van a dolognak, és statisztikák meg minden mutatja hogy több a baleset meg a lebetegedés. Ja hogy ez csak egy kisebb csoportot érint, akkor jólvanazúgy.

ahogy irtam is, ugy emlekszem az oraallitas eddig mindig hetvegere esett. akik meg megis meloznak azok lefekszenek 1 oraval korabban. regen rossz ha valakinek evente 2szer, 1 ora idoeltolodas betesz. (ha mondjuk 8 ora valtas lenne arra azt mondom baj).

15-en turazni mentem, a szokasos 8 ora helyett, 6korra huztam az ebresztot, akkor en most nagyon odab*sztam a biologiai oramnak? :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Azért ez nem ennyire egyszerű. Ha elfáradsz a túrázásban, akkor leülsz és ha hazaérsz, de nincs kedved mondjuk rendet rakni, akkor ledőlsz a kanapéra. Ezt mondjuk áthelyezni egy munkahelyre, kicsit érdekes reakciót váltana ki a főnökből...
Az, hogy lefekszem előbb, szintén életszerűtlen, hiszen nem vagyok álmos (majd reggel leszek), arról meg ne is beszéljünk, amikor ezt a helyzetet kisgyerekkel tetézed.
 

regen rossz ha valakinek evente 2szer, 1 ora idoeltolodas betesz.

Az orvosok szerint meg nem így van. Nem baj ha inkább nekik hiszek? Amúgy meg az, hogy valamit (még) nem érzel fizikálisan, nem jelenti, hogy "nem tesz be" neked.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ne legyél már ennyire fafej. Ha ez olyan egyszerű lenne, hogy hétvégére esik az óraátállítás, és különben is, mindenki feküdjön le egy órával korábban, akkor szerinted miért mutatják a számok, hogy az óraátállítás után több a baleset és rosszullét? 

Nem, egy órával korábban ébredés a többségnél nem fog látványos vagy akár észrevehető hatással járni. A baj amúgy sem abból van, hanem abból, hogy észre se veszi az illető, de rosszabbak a reflexek, lassabban gondolkodik, figyelmetlenebb, stb. 

De ne velem vitatkozz, erről, mert nem a véleményemet mondom, hanem tényeket amik évek óta bizonyítottak és folyamatosan ki vannak tárgyalva óraátállításkor. 

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/az_oraatallitas_ka…

nyilvan van hatasa az 1 oranak is (ezt nem is tagadom), de hogy ketszer (2) evente egy ora allitastol aztan mindenki intenzivre kerul, mert annyira hu-meg-ha a biologiara. azt nem veszem be, annyira elenyeszo. (a kiveteleket meg jol felnagyitja az ilyen orvosi cikk) raadasul ez nem nemetsztrajk, hogy penteken derul ki a moka, hanem elore le van fixalva. _tudatosan_ is lehet ra keszulni, annak akit erint.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy szál cigi sem okoz -jó eséllyel semmit- a rendszeres dohányzás viszont káros, még ha a 60-as évekig tagadták is. A megfogalmazásod sem szerencsés, mert ennyi erővel bagatellizálhatnád az allergiásokat is...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

jah, csak a rendszeres dohanyzas az nem evi 2 szal cigi. egyre szarabb peldakat hozol :D

btw, erdekes a kovidnal nem foglakoztatok ennyire a masik egeszsegevel. (vo, "leszarom hogy kohogok es mas is elkapja, akkor is lemegyek boltba/meloba", "nemkerek oltast, mert elmegy a menzeszem!".) \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

jah, csak a rendszeres dohanyzas az nem evi 2 szal cigi. egyre szarabb peldakat hozol :D

Miért is? Egy átállítás belefér, hetven meg lehet, hogy kinyír.

 erdekes a kovidnal nem foglakoztatok ennyire a masik egeszsegevel

Köszönöm, de maradék az egyes számnál és nem más, hanem a magam és a szeretteim egészségével foglalkozom. A covid hogyan jött ide??? Lassabban terjed, ha állítgatjuk az órát? :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Jólvan, akkor csak vitatkozz a valósággal, meg éljél a kis álomvilágban, mert az a valóság amit te elhiszel. A többiek meg rohadjanak meg, az a pár elenyésző eset elszenvedője megérdemli a sorsát, mert nem készült tudatosan.

Elég önző a hozzáállásod valami olyasminek a védelmében, amire semmi szükség.

A városlakó biológiai órája eleve egy megbuherált valami, ami pont a városi életmód miatt szükséges. Lehet, hogy a szervezetednek az óraátállítás pont az utolsó csepp a pohárban, de ha az óraátállítás egészségtelen és balesetveszélyes, akkor a műszakos melózás egyenesen a sátán műve.

Mert csak városlakók járnak műszakos melóba szerinted, a falusiak pedig mind földművesek akik a kakaskukorékolással ébrednek a természet harmóniájára? 

Ők nem járnak gyárba, irodába dolgozni, iskolába, nem köti őket a buszmenetrend, stb? 

Mert csak városlakók járnak műszakos melóba szerinted

Hogy micsoda? Te emlegetted a városlakókat, én csak reagáltam.

A figyelmes olvasó egyébként észreveheti, hogy a kommentem nem konkrétan a városiakról szólt, hanem arról, hogy a modern társadalmi berendezkedés ("városi", ha úgy tetszik) eleve egy megerőszakolása a biológiai órádnak, az óraátállítás már csak a hab a tortán.

Érdemes észrvenni, hogy ezt az egyébként súlytalan gumicsontot az EU-s parlamenti választások előtt dobták be, hogy valami kézzelfoghatóan, megtapasztalhatóan jóságos és polgárközeli legyen az EU, de amint véget értek a választások, low priority lett a project, és az EU képtelen volt implementálni. Megint kiderült, hogy a polgár addig fontos, amíg húz egy 'x'-et, utána magasról van lealázva. Ami még kínosabbá teszi az egészet, hogy az EU bürokrácia ugat következetességről a demokrácia nevében, de egy ilyen pimf dolgot sem képes implementálni. Jegyzem meg, nem kell egyeztetni. Minden ország vezesse be, ami neki tetszik, s utána azt használják, ne mozgassák az időt.

Én amúgy GMT+2 párti vagyok. Budapest keleti hosszúság 19 fokon van, így 19 / 360 * 24 = 1:16, tehát GMT + 1:16-ra vagyunk pontosan csillagászatilag. Igaz, hogy a télihez vagyunk közelebb, de a téli és a nyári között, a télitől 16 percre, a nyáritól meg -44 percre. Ennélfogva a nyári időszámítás mindössze 44 - 16 = 28 perccel rendelkezne nagyobb hibával, mint a téli, csak a másik irányban, így én teljesen legitimnek gondolom a nyári időt, cserébe legalább nem lenne télen délután 4-kor sötét, nyáron meg sokáig lehetne élvezni a nappalokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"EU bürokrácia ugat következetességről a demokrácia nevében, de egy ilyen pimf dolgot sem képes implementálni."
Azert nemi ellentmondast velek felfedezni a mondatodban. Azert nem kepesek implementalni ezt, mert demokracia van es a tagallamok nem szavazzak meg. Az mas kerdes hogy meg kellene reformalni a szavazasokat valamilyen formaban hogy hatekonyabb legyen az egesz.

Ne izgulj, putyin, csajna, vagy a malackank E-koreaban  siman bevezet ilyen intezkedest pillanatok alatt. Te is azt a rendszert szeretned?

Az EU vezetését nem azért tartjuk, hogy legyen munkájuk, hanem azért, hogy végezzék a koordinációs munkát, ha kell ösztökéljék, ösztönözzék a tagállamokat a cselekedetre.

Igen, én örülnék egy határozottabb EU vezetésnek.

Végül is, az egységes mobiltöltőhöz is kell 15+ év nekik, szóval nem kell aggódni, óraállítás ügyben is lesz valószínűleg valami 2035-re.

trey @ gépház

Hát, de ha ennyire balfaszok, akkor nem mindegy? Vagy van kettő EU? Egy balfasz és 15 éven át totyogó, amikor a közös ügyekről van szó és ezer dolgot kell egyeztetni és egy szabályokon átgázoló diktátor, amikor a magyarokat meg a lengyeleket kell bántani?

Amúgy meg nem ugat bele, az EU egy társasház, ahol vannak a lakások és közös tér, ezekre vannak szabályok és a lakásokban se lehet mindent csinálni, arra is vannak szabályok, amelyeket elfogadtak a lakók beköltözésnél. Az, hogy magyar úr lakásából bűz árad, az közös ügy, akkor is, ha magyar úr kitűzi az ajtajára belülről hetente, hogy a padlóra szarni ősi magyar szokás, a nemzeti öntudat része és mélységesen fel van háborodva, hogy nem szarhat a padlóra a közös tereken. Az is igaz, ugyanez a magyar úr 20 éve még mélységesen fel volt háborodva, amikor valaki a padlóra szart, igaz, akkor magyar úr még a Liberális internacionálé alelnöke volt.

igen, ez a #teamfidesz kiskáté felmondva. Van azért egy furcsa bája annak, hogy egy 30 éve középbalról induló és most épp szélsőjobb kapujánál tartó párt hívei kérdezgetik felháborodottan, hogy az EU miért változott annyit. A 20 évvel ezelőtti Fidesz is még ádáz ellenzéke lenne a mai önmagának, nemhogy a 30 évvel ezelőtti.

A 20 évvel ezelőtti Fidesz is még ádáz ellenzéke lenne a mai önmagának, nemhogy a 30 évvel ezelőtti.

 

Ahogy -optimális esetben- te is. Ezt hívják fejlődésnek ;)

"Aki húsz évesen nem liberális, annak nincs szíve, aki 30 évesen is liberális, annak meg esze nincs..."

Mondjuk ettől még nem vagyok a szimpatizánsuk, de jelenleg sajnos nincs ellenzék akire szavazhatnék...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

igen, az jutott eszembe , hogy fiatalon az első tüntetésen ott voltam: zászlóval: "...Azért a víz az úr! " felirattal..

Liberáis, zöld forradalmár voltam :-D -  mi az hogy gátat építenek a Dunára, tönkre teszik a teljes ökológiát stb..

Ma már másként látom, életkor és tapasztalat :

eredmény:

- Bős-nagymarosi vízlépcső megépült

- Nemzetközi bíróság - kimondta, hogy a Dunát nem szabad lett volna elterelni - ejnye bejnye !!

- Magyarok o. felrúgta a szerződést fizessen kártérítést és a Ausztriának az elmaradt villamos energiáért..

For Whites Only meeting room!

Más helyeken meg ostobaságnak.
Nyilván el kell(ene) tudni különíteni az állandó, és a változó dolgokat (emberöltői viszonylatokban!). Aki erre nem képes, annak általában sem önkritikája sem megbecsülése nem lesz. Tehát pl. a szülők iránti tisztelettel kapcsolatos nézeteim nem változtak a 20-30-40 évvel ezelőttihez képest, viszont jóval környezettudatosabb vagyok és teljesen másként viszonyultam ezekhez a kérédésekhez (és a véleményem is más volt) a '80-as, '90-es években, mint most. Nem gondolom, hogy gerincesebb lennék, ha pont úgy gondolkodnék erről, mint akkor - de nem lehetünk egyformák.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Tolsz egy teljesen átlátszó hazugságot a másik fél álláspontjának hiteltelenítésére, majd amikor rámutatnak, akkor fogalmad sincs hogyan táncolj ki a helyzetből úgy, hogy ne kelljen elismerned a szalmabábozásod.

De én érzem, hogy sikerülni fog neked, ne add fel, gyerünk, próbáld meg, adj bele mindent!

Indokold meg, hogy miért nem? Mi az,a mi nem nemzeti hatáskör, mi az, ami eldönti, hogy mi az, ami nemzeti hatáskör meg mi nem?

Legfeljebb annyi történhet (az EU erről szól), hogy szuverén államok önként létrehoztak egy olyan gazdasági szervezetet, ahol megállapodtak abban, hogy bizonyos kérdésekben összehangolják a működésüket, és önmagukra nézve kötelezőnek fogadják el a közösen hozott döntéseket.

Azaz az államok szövetsége közösen döntötte el, hogy mi az, amiben együttműködik EU szinten, és mi az, amiben nem (pl. a külügy nincs összehangolva, mint ahogy az adópolitika sem, meg sok minden más sem). Nincs az sehol előírva egy Nagy Egyetemes Emberi Törvénykönyben, hogy mi nemzeti hatáskör meg mi nem, ezt a nemzetek döntik el közösen, hogy milyen területeken működnek együtt, és fogadják el kötelezőnek a közös döntéseket.

Miért kéne mondjuk Portugáliának ugyanolyan időzónában lennie, mint Görögországnak? Vagy éppen Romániának meg Svédországnak?

Semmi nem indokolja. Ha mindkettőre egyazon időzónát szabadítasz rá, akkor mindenkit megszívatsz, aki a széleken él. Az USA-ban sincs egységes időzóna, Oroszországban sem. Kínában igen, de hát ott leszarják, hogy mit gondolnak az emberek.

Azért mert amit kiválasztottál 2 hely közt konkrétan a legnagyobb különbség és ha a Portugália maradt nyári időzónában  és egységesíti a most is 2 db időzónáját akkor az UTC+1  (ne felejtsd el 6 hónapig úgy is az van használva) és ha Görögország áttér télire  UTC+2 ami könnyebbség (és 6 hónapig úgy is az van használva most is) akkor a kettő közt pontosan 1 óra van amit talán nem akkora különbség amit nem lehetne meglépni (nem elfelejteni, a legnagyobb különbségről beszélünk)

Persze amíg nem dolgozol olyan környezetbe ahol ez számít nem érdekes. Maradjunk abban, rakás pénzt meg lehet vele spórolni. Hidd el az embereknek ez addig gond, ameddig meg nem szokják (1x) 

Persze amíg nem dolgozol olyan környezetbe ahol ez számít nem érdekes.

Ez bullshit, ha áttérnénk UTC-re, akkor se kelne fel korábban bárki, hanem elkezdenének a saját bioritmusuknak megfelelően dolgozni és ugyanúgy lennének időzónák, csak nem lenne hivatalos. Nem fog egyszerre kilenckor dolgozni kezdeni egy román és egy portugál.

Mi az,a mi nem nemzeti hatáskör, mi az, ami eldönti, hogy mi az, ami nemzeti hatáskör meg mi nem?

A szövetség feladata lenne ennek a definiálása és egyértelművé tétele, nem?

Hogy egy konkrét dolgot nézzünk, sehol nem látok egzakt definíciót és pontosan megfogalmazott elvárásokat a kívánatos jogállamiságra, ami egyébként kizárólag belügyi kérdése egy országnak.

Hogy egy konkrét példát nézzünk, van ahol a kormány választja ki közvetlenül a legfőbb bírót NYE-ban, nálunk ehhez kétharmados felhatalmazás kell.

Magam részéről a közös piac felügyeletén felül a kül- és biztonságpolitikát, valamint ezek fedezetét tartanám közösségi hatáskörbe, ezen felül az állam szervezésének (belügyek) teljes egészében nemzeti hatáskörben kellene maradnia.

"A jogállamiság megértéséhez az emberi jogok egyetemes nyilatkozatából kellene kiindulni."

Akadnak gondok, amikor abban a törvény előtti egyenlőségről van szó. A minden megkülönböztetésben benne van nem csak a negatív, de a pozitív diszkrimináció tilalma is. Ha ez lenne a közös alap, akkor át kellene fogalmazni a 7. cikket:

7. cikk

A törvény előtt mindenki egyenlő és minden megkülönböztetés nélkül joga van a törvény egyenlő védelméhez. Mindenkinek joga van egyenlő védelemhez a jelen Nyilatkozatot sértő minden megkülönböztetéssel és minden ilyen megkülönböztetésre irányuló felbujtással szemben.

A család leírása is elavult az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában:

16. cikk

  1. Mind a férfinak, mind a nőnek a házasságra érett kor elérésétől kezdve joga van fajon, nemzetiségen vagy valláson alapuló korlátozás nélkül házasságot kötni és családot alapítani. A házasság tekintetében a férfinak és a nőnek mind a házasság tartama alatt, mind a házasság felbontása tekintetében egyenlő jogai vannak.
  2. Házasságot csak a jövendő házastársak szabad és teljes beleegyezésével lehet kötni.
  3. A család a társadalom természetes és alapvető alkotó eleme és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére.

Itt az EU-s jogharmonizációhoz szükség lenne házasság tekintetében a többes szám alkalmazására "férfinak és a nőnek" helyett, mert a család az család, akkor is ha nem egy férfi és egy nőről van szó.

Egy az egyben kockázatos volna átvenni, alaposan át kellene fésülni és aktualizálni mert jelenlegi formájában nem teljesen felel meg.

Nem látom, hogy ez meghatározná, hogy milyen nemű emberekből kell állnia a házas feleknek.

Csupán azt, hogy a férfit és nőt egyenlő jogok illetik meg - ebből nem következik, hogy két férfi vagy nő nem köthet házasságot.

Két férfi esetén a házasság nem férfinak, hanem férfiaknak illetve két nő esetén nem nőnek, hanem nőknek kellene szerepelnie. A férfi+nő az a hagyományos házasság férfiak vagy nők házassága meg a nem hagyományos.

Illetve a transzfóbiát elkerülendő nem is kellene a nemeknek szerepelnie, valahogy így:

A házasság tekintetében a férfinak és a nőnek házastársaknak mind a házasság tartama alatt, mind a házasság felbontása tekintetében egyenlő jogai vannak.

Tényleg nem tudok válaszolni rá.

Ha konkrétan és részletesen definiálod a kritériumokat, akkor mondhatják, hogy indokolatlanul avatkozol bele egy szuverén ország belügyeibe.

Ha nem konkrétumok mentén, hanem a berendezkedés eredőjét nézed, akkor részrehajló lehetsz.

El lehet felejteni az egészet, de még egy lazább gazdasági szövetség sem működhet jogállami berendezkedés nélkül - gondolj csak a polgári jogra.

Most akkor az a baj, hogy nem eléggé szól bele a tagállamok belügyébe az EU?

Máskor meg az a baj, hogy nem hagynak döntési lehetőséget a tagállamok kezében.

 

Az a baj, hogy túl demokratikus, de közben meg diktatórikus? Nem értem én ezt. 

Döntsétek már el, hogy most akkor mi van. 

Nem azt mondtam, hogy szóljon bele, hanem azt, hogy egyeztessen. Az óraállítás tipikusan olyan döntés, amit egy ország nem tud meghozni anélkül, hogy ne érintené a közvetlen szomszédait. Tehát, itt pont hasznos lenne az EU koordináció. Buziügyben Gyereknevelésben nem kell.

HTH

trey @ gépház

Minek ide EU akkor?

Ki a faszom döntött róla és dobta be a gyeplőt?

Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését.

Hogyhogy, hogy jön ide? Kiderül a végén, hogy ebben is a Patás patája van benne?

trey @ gépház

Nem tudom, mennyire ismered az EU döntéshozatali mechanizmusát.

Ahhoz, hogy valami EU szabályozás legyen, három helyen kell átmennie - Európai Parlament, Európai Unió Tanácsa, Európai Bizottság.

Ebből az első szavazott róla, ők elfogadták - az EP az, ahol az emberek által közvetlenül választott képviselők vannak, olyanok, akikre te is szavazhattál, téged is képviselnek.

Ezután az EUT előtt áll a dolog - ebben a szervben a 27 EU tagállam kormányfői vannak jelen, Magyarországot Orbán Viktor képviseli itt.

 

Ők még nem szavaztak róla. Ha ők is elfogadják, az azt jelenti, hogy az adott országuk, akit képviselnek, elfogadják ezt.

Fontos: ők nem az EP szavazásának elfogadásáról döntenek, hanem tőlük függetlenül.

Ha mindkét szerv azonos állspontra jut, akkor megy el a Bizottsághoz a dolog és lesz belőel EU szabályozás.

 

 

Szóval nincs olyan, hogy "az EU így döntött". Az EU egyik, népképviseleti szerve döntött így, de ez nem jelenti azt, hogy ez egyből EU szabály lesz. Most a kormányfők jönnek.

Most a kormányfők jönnek.

És mit tesz az EU, amelyik hozott egy döntést, hogy a kormányfők tessenek jönni? Ki tudna határidőt szabni? Ki tudnak egyeztetéseket folytatni vitás kérdésekben?

A határozatlanság ára:

A cseh kormány megelégelte, hogy az Európai Unió tagországai egyszerűen képtelenek megállapodni arról, hogy miután szabadon dönthetnek az óraátállításról, a nyári vagy a téli időszámításnál maradjanak-e [...] Csehország ezért úgy döntött, tovább folytatják az átállást ősszel és tavasszal a kétféle időmérés között. A döntés öt évre vonatkozik.

Nekem ebből az jön le, hogy ez a hajó lassan megint elmegy a külön utas döntések miatt. 

trey @ gépház

 Ki tudna határidőt szabni? Ki tudnak egyeztetéseket folytatni vitás kérdésekben?

Nincs olyan, hogy "az EU". Az EU egy intézményrendszer, amely intézményrendszeren belül az egyes részek önállóan dolgonak. Például nincs senki, aki az EUT-ot utasítaná, hogy kormányfők, 2021. október 15. 15:00-kor össze kell ülni és meg kell beszélni azt, amiről az EP már szavazott.

Az EUT alakítja a saját munkarendjét. Ha a kormányfőknek ez nem annyira fontos téma, akkor majd később döntenek róla, mert éppen van más, fontosabb dolog.

Itt például megnézheted, miről fognak egyeztetni, dönteni: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/calendar/?daterange=future

Például a következő ülésen ( https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/european-council/2021/10/21… ) ezek a témák lesznek:

  • COVID
  • Digitalizáció
  • Energiaárak
  • Migráció
  • Kereskedelem
  • Külkapcsolatok

Ha a csehek például megelégelik ezt, akkor ők (mivel reprezentálva vannak az EU minden intézményében ugyanúgy, mint minden más tagállam), élére állhatnak ennek és mondhatják, hogy kedves EUT tag kormányfők, üljünk össze 2021. október 15-én 15 órakor, mert erről döntenünk kell.

De ők a különutasság mellett döntenek, ez nem valami konstruktív. Lehet az EU nélkül is élni, nem muszáj tagnak lenni, de ha tagok vagyunk, akkor az intézményrendszeren belül kell megoldani a problémákat. Persze, könnyű mutogatn egy 27 ország képviselőiből álló rendszerben, hogy miért nem hívja össze valaki más a megbeszélést, miért nekem kell, de hát istenem, néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ha valakinek baja van, miért mutogat másokra, miért nem áll az élére a dolognak? Erről szólna a kooperáció.

Lehet az EU nélkül is élni, nem muszáj tagnak lenni, de ha tagok vagyunk, akkor az intézményrendszeren belül kell megoldani a problémákat.

Hát, igen. Erről beszélek. Azért mentek külön útra, mert ennek az intézményrendszernek a működés szar|nem megfelelő|lassú|bürokratikus|elavult|nem hatékony|nem átgondolt|reformra szoruló (mindenki válasszon magának).

trey @ gépház

Sokszor említettem már, hogy nekem ez a demokrácia túl lágy. Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. Ez a feladatom.

Ezt várnám az EU-tól is.

trey @ gépház

Sokszor említettem már, hogy nekem ez a demokrácia túl lágy.

Gondolom ebbe beleérted, hogy amíg a bot kellemesebb oldalán vagy. Az a fajta vagy, hogy amikor már a te hátadat ütik a bottal, akkor gondolkodsz csak el, hogy ez mégse jó így.

Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. Ez a feladatom. Ezt várnám az EU-tól is.

Az EU pont ezt csinálja, csak sokkal több résztvevővel és nincs egy darab főnök. Nyilván sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne a folyamat, ha lenne egy diktátor, csak az hosszútávon nem jó.

Az EU pont ezt csinálja, csak sokkal több résztvevővel és nincs egy darab főnök.

Erről is értekeztem már. Én a BDFL-ben hiszek, nem a demokratikus gittegyletekben. Az a projekt, aminek 1-nél több gazdája van, annak a projektnek gyakorlatilag nincs gazdája. 

trey @ gépház

#vakcinabeszerzés

Aham... arra a sok kínai vakcinára gondolsz, ami kurva drága volt, de most el kell ajándékozni ingyen, mielőtt tönkremegy? Vagy arra a 16 ezer lélegeztetőgépre, amelyek nem kellenek senkinek, fene tudja mi lesz velük? Mondjuk remek BDFL példák.

Épp' most olvastam, hogy beszerzési áron adunk el vakcinát.

Beszerzési áron 400-400 ezer vakcinát adott el Magyarország Vietnámnak és Thaiföldnek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Adományozást pedig szinte el is várnak bizonyos szervezetek. 

A járványnak továbbá még nincs vêge. Majd a vêgén összesítünk.

Utólagos okoskodás mindig egyszerű.

"Van"-tól nem kell félni. A "nincs" a probléma.

trey @ gépház

Épp' most olvastam, hogy beszerzési áron adunk el vakcinát.

Ez AstraZeneca, ennek van piaci ára. A kínai vakcinákat ajándékba adták, ez mintegy 4,4 milliárd forintba került.

Utólagos okoskodás mindig egyszerű.

Hát, azért van foka annak, hogy előre mennyire hülyék... a 16 ezer lélegeztetőgép szimpla lopás volt, ha tudták, hogy nincs képzett ember hozzá. Ha nem tudták, akkor meg balfaszok. Egyik se néz ki szépen, ha az ember körül nincs narancsköd. Pláne úgy, hogy az egyik egyfős portyázó cégből mintegy 15 milliárd osztalékot vettek ki. Remek példák arra, hogy BDFL nem működik.

Ennek semmi köze a BDFL-hez, ezt pontosan tudod. Akkor meg minek erölteted?

Hogyne lenne köze, ezek egyszemélyi döntések voltak.

Mennyi ember nincs itthon beoltva? Mire kellett volna számítani? Kinek nem kellett volna adni, ha egyszerre mindenki keri? Na, ugye. Okoskodsz utólag.

Más országok valahogy faszán megoldották mutyi és kavarás nélkül, ráadásul jobban is állnak átoltottságban és a járvány se ütötte meg őket annyira. Na ugye. Okoskodsz itt.

Igen, hallottam a "sikerprogramokról". Romániából ide hordják a betegeket és a halottakat. Pedig, volt itt olyan topik, hogy mennyivel jobban csinálják mint mi. Hallom ma reggel, hogy románoknál nem lehet bevezetni korlátozásokat mert a megbukott kormány helyén "működő" ideiglenes nem hozhat olyan határozatokat, mint pl. a kijárási korlátozás.

Igazi sikerprogram, amivel pár hónapja még itt haknizott néhány HUP tag. Azóta persze elbujdokoltak.

trey @ gépház

Igen, hallottam a "sikerprogramokról". Romániából ide hordják a betegeket és a halottakat.

Romániában alacsonyabb az átoltottság és itt is ugyanaz az exponenciális felfutás van, csak három-négy héttel le van maradva az ország, láttunk már ilyet, nemde, hogy semmi baj, semmi baj, aztán meg hopp, 30 ezer halott, a jelenlegi számaik nagyjából ott vannak, ahol a magyarországi számok voltak az előző hullámál. És nem olyan jó az átoltottsága a népnek itt se, hogy az elég legyen önmagában.

Igazi sikerprogram, amivel pár hónapja még itt haknizott néhány HUP tag. Azóta persze elbujdokoltak.

Te sokkal elegánsabban csinálod: egyszerűen nem válaszolsz többé az adott szálban, amikor sarokba szorultál.

nem akarlak semmiben megcáfolni - DE senki ne vegye valós adatnak a covid halálozási számokat, mert a magyar kórházak MINDENKIT - még az autós balesetben elhunytat is belevették.. - finanszírozási pontok miatt.

Asszony patológus, semmi ilyen nem történt.

konkért esetét láttam.

Kérhetek konkrétumokat? Utánakérdeznék, hogy hol és mi történt.

Erről én is hallottam, és itt a UK-ben is ez megy állítólag. Tehát aki ilyen autóbalesetben, munkahelyi balesetben (ráesett mondjuk egy gerenda, zongora), rákban, műtéti szövődményben, szervi elégtelenségben hal meg, aminek semmi köze nincs a covidhoz, ha a boncolásnál kimutatják nála a vírust, akkor megtévesztő módon a covid számlájára van írva a halála, és hivatalosan azt kamuzzák, hogy a covid ölte meg. Azzal indokolják, hogy igaz, hogy másban halt meg, de nem lehet tudni, hogy a vírusból kigyógyult volna-e, vagy abba halt volna meg később, ezért úgy kell venni, hogy az ő esetük is halállal záródott covid-megbetegedési eset. Természetesen igazából csak racionalizálás, meg hazudozás, hogy támogatásokat vegyenek fel, meg mindent rá lehessen fogni a covidra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nézd, nem tudom bizonyítani, nem is fogom. De annyi ember mondja, már annyi helyről, hogy ez több, mint ilyen f452bukos összeesküvés-elmélet. Ráadásul a statisztikák is alátámasztják, hogy szomszédos országok számai is gyakran indokolatlanul eltérnek a covid halálozások számában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Alapvetően azért tesztelik, hogy milyen védőöltözetben boncolják.

Ritka amúgy az, hogy klinikai előzmény nélkül esik be halott (lakásos halottnak hívják), ha meg klinikai előzménye van az elhunytnak, akkor még az életében tesztelték, mert nem egyik napról a másikra halnak meg és specifikus tünetei vannak...

abban a kórházban, ahol párod dolgozik lehet, hogy nem vagy nem tud róla - gondolom nem ő tölti ki a statisztikát..

de Szentesen történt..

Egyébként időskori covid (magas) halálozáshoz egy vélemény:

- sajnos ilyen rossz egészségügyi állapota az időseknek kevés országban van... Nem kell azon gondolkodni, hogy mit csinálnak nyugdíjas korukban az  emberek, mert gyorsan eltelik. 

Dohányosok magas aránya stb.. Egy covid fertőzés csak gyorsít az eseményeken. 

Ennek nem kellene így lennie..

For Whites Only meeting room!

Igen valóban, te hallottál egy esetet, még az is előfordulhat hogy így történt. Ebből gyorsan lekövetkeztetjük, hogy a nagy része ilyen volt a halálozásnak. Hát bravó. 

Bocs nem értem mi a lényege a második szöszenetnek, de azért érted, hogy radikális különbség van a halálozási korfában a vírus első hulláma és a második közt, nagyrészt azért mert a töketlen vezetés elbalfaszkodta az intézkedések meghozatalát tavaly ilyenkor. Miért jelenik meg ez a különbség a halálozásban?

Attól hogy van igazság abban amit írsz, mi köze ennek az idősekhez? Az idősek immunválasz csökkenése egy természetes folyamat.

Ezt Müller Cecília is többször lenyilatkozta, hogy mindenki, akinek volt korábban pozitív tesztje, azt koronavírus áldozatnak számolnak a statisztikáknál. Az, hogy mi a megállapított halál oka, az egy másik kérdés.
Illetve azt is lenyilatkozta többször, hogy a statisztikában szereplő koronavírus halottaknak kb. 3-4%-ának okozhatta a halálát ténylegesen a koronavírus.

Ezt Müller Cecília is többször lenyilatkozta, hogy mindenki, akinek volt korábban pozitív tesztje, azt koronavírus áldozatnak számolnak a statisztikáknál.

Egyszer nyilatkozta le szegény és akkor se úgy értette. Mondott ő már olyat is, ugye, hogy szülésnél csak az egyik szülő lehet benn, mégse citálod minden egyes alkalommal. A magyarországi kb. 1,5 millió igazolt pozitív tesztes ember meg fog halni valamikor, ők akkor mind Covid-halottak lesznek? A Covid-halálozás így idővel 100 százalékos lesz, mert mindenki meg fog halni, akinek valaha volt pozitív tesztje.

Illetve azt is lenyilatkozta többször, hogy a statisztikában szereplő koronavírus halottaknak kb. 3-4%-ának okozhatta a halálát ténylegesen a koronavírus.

Nem, ott azt mondotta vala, hogy 3-4 százaléka esetén nem volt semmilyen más ismert krónikus betegsége. Az "önmagában" és a "ténylegesen" szó között van némi különbség. Ha pofán csaplak, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy megszédülsz, elesel és beütöd a fejed és belehalsz, ha bármi egyéb bajod is volt a pofán csapás pillanatában, de makkegészségesen is megesik az ilyen. Ez nem jelenti azt, hogy csak akkor haltál meg a pofán csapás miatt, ha semmi más bajod nem volt.

abban a kórházban, ahol párod dolgozik lehet, hogy nem vagy nem tud róla - gondolom nem ő tölti ki a statisztikát..

Hát de, ez például patológus munka alapvetően a szövettani diagnózisokon kívül, hogy ha nem egyértelmű a halál oka, akkor kiderítsék. De biztos van egy kórházi háttérhatalom, amiről ott senki nem tud, csak azok, akik mindenről is tudnak, mert olvasták az interneten.

de Szentesen történt..

Aha, tehát ott van egy kórház kis hazánkban, ami a rettentően erős központosítás ellenére merőben másképp működik, mint a többi, ahol pontosan mi is történt?

Nincs plusz pénz se Covid-beteg, se Covid-halott miatt, az egészségügy a háta közepére se kívánja azt, hogy a normál terhelésen felül (lásd békeidőben is milyen várólisták vannak) kelljen foglalkozni egy fertőző betegséggel, aminek, kurvára nem akarnak minden nap védőöltözetbe beöltözni és 12 órás műszakban ellátni olyanokat, akik meg fognak halni, mert ez fizikálisan és pszichésen is megterhelő. Semmi előnyük nem származik abból, hogy Covid-statisztikákat hamisítanak szakmányban.

Ennek nem kellene így lennie..

Oké, de mégis minek nem kellene hogyan lennie?

köszönöm - a tényszerű informatív válaszokat 

Leírtad, hogy Te hogyan tudod/gondolod, de abban egyetérthetünk, hogy a kórházak finanszírozása függ a tevékenységtől - külön elmagyarázzák a fiatal orvosoknak/asszisztenseknek, hogy mit lehet még ráírni egy-egy esetre, ami még bele fér a protokollba (pontrendszer).

Nem akarok ezen lovagolni tovább..

Arra gondoltam azzal a mondattal, hogy nem kellene, így lennie:

- hogy ennyien meghalnak Covid miatt vagy a Covid közvetett hatása miatt 

- hogy ilyen rossz az idősek egészségügyi állapota és az átlag magyarnak se..

az tény hogy nem kell sokáig fizetni a nyugdíjat.. (szarkazmus - ha Sheldon is olvasná)

For Whites Only meeting room!

"Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. "

Még mindig nem érted. Nincs olyan az EU-ban, hogy "A Főnök". Vannak intézmények, amely intézményekben minden tagállam véleményét megkérdezik, lehet vétózni bárkinek. Itt nincs király, vagy államfő, az EU nem egy állam, nem egy felsőbb szerv. Ez egy szervezet, amelyben a munkát a tagállamok végzik. Nincs olyan, hogy van három brüsszeli bürokrata, és akkor ők "Az EU", akik majd megmondják, hogy mit csináljanak a választott képviselők, meg delegált kormánytagok, meg feladatot adnak ki.

Itt a kormányok mondták azt, hogy bakker, kéne egy állandó egyeztető fórum a gazdasági tevékenységünk összehangolására, ahol megállapodunk abban, hogy milyen szabályok szerint működünk együtt. Na, ez az egyeztető fórum és intézményrendszer az EU. Nem egy európai kormány, nem egy Európai Egyesült Államok kormányszerve meg államszervezete. Hanem egy egyeztető fórum, amely fórumon történt megállapotásokat a tagállamok maguk számára kötelezőnek ismernek el.

Ha jól értem, akkor te egy sokkal erősebb, sokkal kevésbé tagállami érdekeket figyelembe vevő, a tagállamoknak sokkal kevesebb önállóságot nyújtani tudó EU-ban hiszel, ahol van egy EU kormány, aki kiadja az európai kormányoknak a feladatot, státuszoltat, ellenőriz, továbblök.

Most akkor te erős EU-t akarsz, vagy egy olyat, ami csak egy egyeztető fórum, és nem szól bele a tagállamok dolgaiba? Döntsd már el.

De nincs ilyen szerve az EU-nak, mert a tagállamok nem akarták, hogy legyen - mert van nemzeti önállóság az EU-ban, nincs olyan ember, szerver, kormány az EU szervezetei között, amelyik bármit elvárhatna a tagállamok demokratikusan megválasztott államfőitől. Mert az EU tagállamok úgy döntöttek, hogy ez nem lenne jó, nem akartunk Európai Egyesült Államokat.

Tegyük fel, hogy akarunk egy ilyen szervet. Milyen módon képzeled el a működését? Ki választaná? Milyen hatásköre lenne? Utasíthatná például a magyar Országgyűlést arra, hogy márpedig most össze kell gyűlnötök és napirendre tűzni valamit? Utasíthatná mondjuk Orbánt vagy Macront, hogy márpedig tessék holnap reggel 10-kor megjelenni itt és itt, és számot adni az ügyek haladásáról? Nem gondolod, hogy ez túl nagy beleszólást jelentene a szuverenitásba?

Még mindig nem érted szerintem, hogy az EU az nem egy olyan szerv, mint mondjuk az USA szövetségi kormánya. Persze, lehetne ilyen, de ezt nekünk, tagállamoknak kell akarnunk - mi alakítjuk az EU-t olyanra, amilyen nekünk tetszik. Nem valaki kívülről mondja meg, hoyh az milyen legyen, nincs egy Világkirály, aki kimondja, hogy tessék, én vagyok a minden tudás megmondója, és előírom, hogy hogyan működjön az EU.

Értem, amit írsz. Ezért tartom egy lomha, kalap szarnak az egészet. Nem csak én vagyok elégedetlen a működésével (pontosabban a nem működésével), hanem olyanok is kritikákat fogalmaznak meg vele kapcsolatban, aki tök másik oldalon áll. Kérdezd meg pl. Szargentínit, hogy mennyire elégedett a Magyarország elleni fellépéssel :D

trey @ gépház

"Ezt várnám az EU-tól is." - A döntéshozatal rövid leírása fentebb már olvasható volt. Most az EUT a következő lépés. Oda Orbán Viktor is bevihetné a javaslatot, hogy az EUT vegye napirendre ezt a kérdést. DE a csehek is megtehették volna - de nem tették ők sem.
Amíg egy országnak nem fontos annyira egy kérdés, lett légyen EU parlamenti döntés róla, vagy sem, hogy az EUT elé vigye, addig arról a kérdésről nem fognak tárgyalni, addig abban a kérdésben nem lesz előrelépés. Az más kérdés, hogy van-e (nincs) hatóköre a Parlamentnek a Tanács munkarendjébe beleszólni, azaz a döntést továbblökni.

Jelen esetben nem főnök-beosztottak viszony van, hanem egy egyetértésen alapuló demokratikus intézményrendszer, ami ha tetszik, ha nem, így működik. Amikor a döntés (Parlament, Tanács, Bizottság) végleges lesz, onnantól van "kiadva a feladat" az országoknak, hogy a döntést hajtsa végre.

"miért kellene megváltoztatni" - Amihez ugyanezen a döntési mechanizmuson kéne a változtatást áttolni. Egyébként amit te szeretnél, az első blikkre egy Európai Egyesült Államok, bizonyos dolgokban az USA mintájára, más dolgokban meg annál szorosabb vagy épp lazább központi irányítással. Lehet_ne_ ilyen is, de az EU-t ilyen módon történő átalakítását felvetni...  -mondjuk úgy- elég merész gondolat lenne. Bár való igaz, lenne pozitív hozadéka is.

a az erőlködései helyett mondjuk a $title-ben írtakkal foglalkozna

Ha jól értem a fentiekből, konkrétan az EUT tagok, köztük Viktor az aki lépést tehetne ez ügyben. Miért nem őt kérdezed, hogy neki miért nem fontosabb a megfelelő keretek közt ezt az ügyet továbblendíteni?

Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy nem létező szervezettől várod el ami a főni(k) feladata lenne most épp ebben a stádiumban.

Elve, úgy kezdődött, hogy nem is akart mindenki tag lenni (Izland, Liechtenstein és Norvégia). Már van egy kilépett (Nagy-Britannia) és rebesgetik a Polexit-et. Ráadásul az EU jelenlegi északi spúr tagjai szívesen megválnának valami (hacsak technikai módon is) a déli pazarló tagoktól. 

Így már nem is olyan ragyogó a kép.

trey @ gépház

Mondok egy konkrét példát erre: EB az eljárást addig nem akarja elindítani Magyaroszágon ellen, ameddig az Európai Bíróság nem dönt arról, hogy az új jogállamisági mechanizmus megfelel az EU jognak. Tehát, képesek voltak olyan jogszabályt alkotni, ami nem sért felsőbb szintű jogszabályokat vagy szerződéseket.

Magyarország március elején fordult az Európai Bizottsághoz, most lassan november van, érdemi előrelépés nem történt.

Magyarországon az AB-nek 30 napja van lefolytatni a normakontrollt egy új jogszabály kapcsán.

Miért ilyen bűn lassú a folyamat?

Miért nem lehet a kihirdetés előtt ezeket a vizsgálatokat lefolytatni?

"Az EU vezetését nem azért tartjuk, hogy legyen munkájuk, hanem azért, hogy végezzék a koordinációs munkát, ha kell ösztökéljék, ösztönözzék a tagállamokat a cselekedetre."

 

Sajnos ennél sokkal rosszabb a helyzet. Az eu vezetőit azért tartjuk, hogy legyen aki átveri nemzetállamok választott kormányain az eu bürokratákat zsebükben tartó érdekkörök akaratát.

Aki nem ért egyet az nevezzen már meg az utóbbi 20 évből mondjuk 3 olyan eu vezetőt, aki hazájában is sikeres, komoly eredményeket felmutatni tudó politikusi múlttal rendelkezik. Az eu 90%-ban egy kádertemető, ahol a legsilányabb, otthon  használhatatlan politikusok lopják a napot.  ( az alkesz isiászbajnok félék nem számítanak, mert bár többször megválasztották, nem egy országot, hanem egy pénznosodát kormányzott)

Az eu vezetőit azért tartjuk, hogy legyen aki átveri nemzetállamok választott kormányain az eu bürokratákat zsebükben tartó érdekkörök akaratát.

EU alatt te most mit értesz? Az Európai Parlamentet? Oda a nép választja a képviselőket pártlisták alapján, amelyet a nemzetállamok pártjai állítanak össze. Az Európai Tanácsot? Oda a nép által választott kormányfők mennek. Az Európai Unió Tanácsát? Oda a nép által választott kormány által delegált szakminiszterei mennek. Az Európai Bizottságot? Oda minden tagállam nép által választott kormánya egy embert delegál.

Az eu 90%-ban egy kádertemető, ahol a legsilányabb, otthon  használhatatlan politikusok lopják a napot.

Hát ja, mondjuk Deutsch Tamás is EP képviselő, van ebben valami.

Gondoltam, hogy nem sikerül egyetlen értékelhető eu vezetőt felhozni. De ha nem ismered a vezető szót,

A vezetéket azok közül választják ki, akik az általam felsoroltak közé jutnak: a nemzetállamok választó juttatják oda mindegyiket, közvetlenül vagy közvetve. Mire is akarsz kilyukadni? Látszólag fogalmad nincs se az EU működéséről, se arról, hogy kiket kit választanak meg vagy kik delegálnak oda embert. 

(nem tudom, más észrevette-e/írt-e ezzel kapcsolatban, ha igen, bocs)

Én amúgy GMT+2 párti vagyok. Budapest keleti hosszúság 19 fokon van, így 19 / 360 * 24 = 1:16, tehát GMT + 1:16-ra

0-val indexelünk :), tehát 0 és 15 fok között van UTC. Nálunk GMT+1 van normál esetben, nyáron vagyunk UTC+2-re (ha jól tudom, a nyári időszámításban GMT != UTC, olyankor a GMT is UTC+1-re vált)

Szóval szerintem jól számolsz, és ha jól értelek, akkor te a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelő időzónát választanád, az viszont GMT+1.

Jó, bocs a hibáért, UTC + 1:16-ra gondoltam földrajzilag.

UTC + 2-t választanék, az érveimet leírtam. Tehát igaz ugyan, hogy UTC + 1-hez (téli időszámítás) vagyunk közelebb, de a téli és nyári között, és szubjektív okokból szimpatikusabb a nyári, továbbá csak 28 perccel vétenénk nagyobb hibát UTC + 2 alkalmazása esetén, mint UTC + 1 esetén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a GMT+1:16 legfeljebb átlagban igaz. A tényleges dél az éven belül ehhez képest kb. +- negyed órával eltérhet.

Időegyenlet

A napkelte - napnyugta adatok alapján:

Pl. Feb 25-én: Napkelte 6:31, napnyugta: 17:21, ennek a középértéke: 11:56 (téli)

Október 30-án: Napkelte 6:24, napnyugta: 16:29, a közepe: 11:26 (téli)

Így van, a legjobb az lenne, ha az EU az asztalra csapna, és rákényszerítené a tagállamokra az akaratát. Brüsszel!!44!4!

Amúgy a svédek a finnekkel, a németek a franciákkal vesztek össze, févente feldobják a témát, de akkora a véleménykülönbség, hogy vitázni sem érdemes, ezért semelyik soros elnök sem akar vele foglalkozni.

Szerintem legyen mindenhol UTC.

Nem teljesen mindegy, hogy valahol a világban 21:00-tól 05:00-ig dolgoznak, ha ugyanúgy kelnek-fekszenek, mint eddig?

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Ugyanúgy szopás lenne, mert az emberek nem az órához, hanem a napfényhez igazítják az életritmusukat, és ehhez igazítjuk az órát is. 

"John, legyen 10 órakor a megbeszélés! Ja, hogy akkor te még alszol, Fushiki meg már alszik? Nektek 20 órakor lenne jó? Én akkor épp színházban vagyok." 

Oké, a 18:30 UTC esetén hol van munkaidő/munkanap? Ja, hogy minden országhoz hozzárendelünk legalább egy "x" eltolást, és azzal nézzük meg, hogy pl. bantusztániában a normál munkaidő a nálunk 9:00 UTC / 17:00 UTC helyett 2:00 UTC és 10:00 UTC között van (azaz -7 órával kell számolni)... Ééés bingo: feltaláltuk a helyi időt, illetve globálisan kiterjesztve a zónaidőket...

"Maximum egyiknek nem süt akkor a nap." - A kérdés az, hogy kinek süssön a nap a normál "nappali" időszakban...?

tök mindegy. A mostani időzóna nyugati szélén jóval később kezdődik a munkaidő és később is fejeződik be. Az óra ugyanannyit mutat, de ettől még számít az, hogy mikor kel a nap. Az meg nem egy bizottsági kérdés. Időzónát átszámítani meg nem komoly probléma.

Hasonló megoldás lenne, ha marad az óraátállítás (mivel az EU-s szinten kötelező), de minden a régi idő szerint menne tovább. Pl. iskola kezdés, munkaidők, nyitvatartások, ...
Mondjuk ez elég kivitelezhetetlen, mert össz társadalmi egyetértés és akarat kellene hozzá.

Félig ez már így van. Értsd: a polgári életben vannak az időzónák, meg óratekergetés, de az UTC-t használják a műszaki életben, ezen alapul az NTP is, fájlrendszerek is UTC-ben tárolnak, pont azért, ha pl. valaki időzónákon repül át, akkor ha helyi időben lenne tárolva a fájloknál, mappáknál, naplóknál az elérési és módosítási idő, akkor az újabb fájlok látszhatnak régebbieknek, ami backup megoldásoknak bekavarhat. Ezért nagyon sok helyen csakis az UTC-t veszik figyelembe, és UTC-ben óraállítgatás sincs. Az atomórák is mind UTC-ben vannak, ez egy abszolút univerzális idő.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az UTC nem abszolút univerzális idő, az atomórák se ezt mérik. Az UTC egy nagyon jó időszabvány a civil életben, de máshol nem használják, a szökőmásodpercek miatt. Hogy értsd: az UTC egy nagyon jó időszámítás az emberi viszonyokra. Azonban csillagászati, műszaki esetben nem mindig megfelelő (egy UTC óra például nem mindig 3600 SI másodperc hosszú). Erre való a TAI és az UT időszámítás, az atomórák TAI-et mérnek, mert ők nem ismernek olyan fogalmakat mint óra, perc, nap stb., csak szépen mérik az SI másodperceket egymás után.

Az UT pedig a Föld forgása alapján mér, ez ismer olyan fogalmakat mint nap meg év, mert a tengely körüli forgást és a Nap körüli keringést méri. Mivel a Föld forgása nem egyenletes, ezért 1-1 tengely körüli forgás nem írható le egész számú SI másodperccel, ahogy egy Nap körüli keringés ideje sem írható le egész számú tengely körüli forgással, a kettőt szinkronizálni kell. Ez a szinkronizálás az UTC, amely szökőmásodpercek segítségével éri el azt, hogy a tengely körüli forgás által adott egy napnyi idő, és a 24 óra alatt eltelt 86400 SI másodperc között kevesebb, mint egy másodperc legyen az eltérés. 

Azaz az UTC az a csillagászati UT időnek és az atomórák által mért SI másodperceknek a kompromisszuma.

Nem tökéletes (semmi nem tud az lenni), mert nyilván kell tartani szökőmásodperceket, emiatt csak táblázat alapján lehet kezelni az UTC órákat helyesen.

 

De nem lehet mit tenni, ilyen ez a fránya Föld, az alakja sem rendes ellipszoid, a forgása sem egyenletes, a keringése sem. Aztán mi meg szeretjük az életünket a Föld által diktált bioritmushoz igazítani, ezért van a naptárrendszerünkben szökőnap meg szökőmásodperc. 

Szerkesztve: 2021. 10. 15., p – 12:51

Érdekesség: Oracle10.2-nek a 2021 tavaszi előreállítás már nem volt benne a tudásában. Jókat teszteltem májusban, hogy régi/új kliens vs régi/új szerver kombinációi milyen hibákat eredményeznek, illetve a 10.2 melyik alverziójába lehet újabb timezone fájlt betenni (10.2.0.5).

Off: van egy 'timestamp with timezone' tipus, ebből a timestamp utc-ben értendő, a timezone pedig lehet abszolút (utc+1, utc+2) vagy szimbolikus (pl. Europe/Budapest).

Vagy csak benézted.

Az USA óraátállítás localtime 02 órakor előre vagy hátra.

Pl. a magyar UTC 01 órakor előre vagy hátra. Ez néha localtime 02 óra, néha localtime 03 óra.

Ezért pl. a 4-es AIX, ha beállítottad az NFT+1DST tz értéket, akkor az USA szabálynak megfelelő időpontban állt át. A helyes beállításhoz meg kellett adni a tavaszi és őszi átállás pontos időpontját is hónap+hét+óra formátumban.

Ezt nem ismerem, valami adatbáziskliens-progi, ahogy nézem, de azt nem értem, hogy ezt miért kell bedrótozni neki. Ez elvileg az OS dolga, amin fut. Legalábbis szerintem. Azt nem tudom, hogy egyes disztrók ezzel hogy állnak, de Archon pont tegnap frissült nekem a tzdata, a 2021d verzióra. Azt nem tudom, hogy mit újítottak rajta a 2021c verzióhoz képest.

Egyébként meg ezt a tzdata-zást az NTP részévé tehetnék, hogy az idővel együtt letölthető legyen valahonnan mindig a legfrissebb verzió, OS-től függetlenül, hiszen fél mega sincs (nyilván tömörítve), és nem frissül túl sűrűn. Ennél már bármelyik weboldal meg webes elem, JS, stb. nagyobb, nehogy már ezen múljon valakinek a sávszélessége 2021-ben. Főleg, hogy a rendszeres lekérésnél elég lenne csak egy 40 bájtos SHA1 sumot lekérni, ha az változott, csak akkor lekérni az egész adatbázist. Tudom, hogy az SHA1 már támadható, de az MD5-nél jobb, és erre a célra még megfelelő, ha sávszélt akarnak kímélni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A téli-nyári időeltolásnál sokkal nagyobb eltérést lehet tapasztalni a világos/sötét órák számában, ha a szélességi körökön megyünk le/fel. Menj el nyáron pár száz km-rel északabbra, korábban fog kelni és később fog lemenni a nap. Ezért nincs értelme csak az időzónákkal foglakozni, a szélességi kör figyelebe vétele nélkül.

Igen, ebben igazad van, talán ez a legfőbb szempont, hogy teljesen mindegy milyen megoldást követünk, az időszámítás mindig erősen kompromisszumos lesz, egyes helyeken előnyösebb, másokon hátrányosabb lesz, olyan nincs, hogy mindenkinek a legjobb megoldást megtalálni. Ezért írtam már a múltkor két HUP-os szavazásnál is, mikor az EU-s hír kapcsán felmerült, hogy akkor most téli vagy nyári időszámítás legyen tartósan, az óraállítgatás kivezetése után. Nekem mindegy, de következetesen legyen eldöntve, az eddig kb. egy időzónába tartozó régiónál egységesen, és utána tartsa magát hozzá mindenki, onnantól ne legyen játszadozás, tekergetés, meg egyik ország ide, szomszéda oda csatlakozik a vonatkozó megoldását tekintve, ahogy esik, úgy puffan alapon újabb káosz legyen belőle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Viszont ettől még dél ugyanakkor van (ugyanakkor van a Nap a meridiánon). Annak meg sok értelme nem lenne, hogy a dél előtti időszak sokkal tovább tartson, mint a dél utáni, vagy épp sokkal rövidebb legyen. Mármint úgy értve, hogy déli 12 óra az legyen csak tényleg a napsütéses órák közepén lehetőleg.

tl;dr:

Tippelni tudtok, hogy mikor lesz ebből az eltörlésből valami?

Kis segítség: az mobiltöltők egységesítéséhez nem volt elég 12 év :D

trey @ gépház

Hát, ismerve az EU-s bohócok kompetenciáját, lehet ebből is lesz 12 év. Pedig a megoldás egyszerű lenne. A döntés megszületett, a tagállamoknak egy határidőt adni, hogy eldöntsék melyik időszámítás legyen helyette, ha nem tudják eldönteni, vagy nem egységesen, akkor erőszakkal úgy kivezetni az állítgatást 1 éven belül, hogy minden országra az a rendszer lesz érvényes automatikusan, amit az oda/visszaállítgatási rendszer bevezetése ELŐTT közvetlenül követett. A politikához kell egyfajta határozottság, kemény gerinc, tökösség, különben kiszalad a vezetés keze közül a gyeplő, abból meg csak káosz lesz, meg polkorrektkedős nyáladzás. Lehet ezt nem szeretni, hogy diktatórikus, meg népszuverenitás, meg möhöhő, de végeredményeben ez az igazság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

" A döntés megszületett, a tagállamoknak egy határidőt adni, hogy eldöntsék melyik időszámítás legyen helyette"

Egy adott szinten megszületett a döntés, a további szinteken napirendre kell tűzni, és elfogadni. Na az a szint, ahol egy ilyen határidőt kiköthetnek a tagállamoknak, az még odébb van. (Volt már szó a topicban arról, hogyan működik az EU döntéshozatala, mikor, illetve mely szinten lehet kötelező érvényű "feladatot kiosztani" a tagállamoknak)

Ühüm. Tehát, ez egy olyan nagyszerű társaság, hogy ha Viktor nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács, nem csinál semmit. Noha az EU polgárai kérték fel a helyzet rendezésére az EU Parlamentet, nem Viktort. Nektek fizetnek azért, hogy ilyen védhetetlen szarokat foggal-körömmel védjetek?

trey @ gépház

ha Viktor nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács, nem csinál semmit.

Ha Viktor vagy valamelyik másik vezető nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács nem csinál semmit.

Noha az EU polgárai kérték fel a helyzet rendezésére az EU Parlamentet

Az EU Parlament már végigvitte azt, ami az ő részük volt. Most jönne az, hogy valamelyik ország egyik vezetője a Tanács elé terjeszti ezt a témát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha Viktor vagy valamelyik másik vezető nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács nem csinál semmit.

Szuper kis gépezet! Viktor említése itt gondolom a hangulat fenntartása miatt van részetekről, mert rajta kívül 20 nagyságrendű az, aki nem csinál semmit. Vajon miért? Tipped van?

Az EU Parlament már végigvitte azt, ami az ő részük volt. Most jönne az, hogy valamelyik ország egyik vezetője a Tanács elé terjeszti ezt a témát.

Igen, ezt a maszatolást már feljebb leírták. Engem nem a szarul működő mechanizmus szépre festése érdekel, hanem az, hogy mikor lesz ennek a deadlock-nak megoldása. Szerinted kinek kellene ezt kezdeményezni?

trey @ gépház

Szerinted kinek kellene ezt kezdeményezni?

Már hogy micsodát? Az óráállításos balhét? Valamelyik miniszterelnöknek.

Az EU intézményi reformját? Fogalmam sincs. Vannak pártok, vannak rajongói csoportok, akik mindenféle alternatív EU berendezést tartanak jobbnak és erről szeretnek beszélgetni. Feltételezem, ha valamelyik irány elég támogatást kap a kis csoporton kívülről is, akkor majd ők kezdeményezik maguktól.

ajta kívül 20 nagyságrendű az, aki nem csinál semmit. Vajon miért? Tipped van?

Tippem? Hát végül is tippelhetek. Lehet, hogy lusták. Vagy szeretnek órát állítgatni évente kétszer. Vagy fontosabb dolgok érdeklik őket és azokkal foglalkoznak. Vagy félnek, hogy Pandora szelencéjét nyitnák ki ezzel, és ezért inkább elsomfordálnak és úgy tesznek, mintha mással foglalkoznának. Örülök, hogy segíthettem a tippeléssel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Összefoglalom: tehát akkor, az EU polgárai, akik az EU egyik intézményéhez fordultak megoldásért (feltételezem ráuntak arra, hogy nincs megoldás nemzeti kormányok szintjén*, ezért fordultak egy központi szervhez) LE VANNAK SZARVA?

Szuper hír! :D

(* ami talán nem róható fel, mert nem egyszerű a kérdés, ezért kellene egy supervisor a témában)

trey @ gépház

Az Európai Tanácsnál van a téma, ahova az EU tagállamok államfői, elnökei vagy miniszterelnökei mennek, ők dönti el, hogy milyen témában mikor ülnek össze, milyen napirendi pontokkal, mikor vitatják meg a témát és mikor szavaznak róla.

Ha úgy érzed, hogy lassan mennek a dolgok, akkor a témában keresd fel Orbán Viktort és kérdezd meg, hogy miért nem halad az óraátállítással kapcsolatos ügy.

Tehát, te ezt üzened azoknak az EU-s állampolgároknak, akik pont azért fordultak az EU-hoz (ami szeret tetszelegni egy központi hatalom szerepében), hogy STFU, forduljanak azokhoz, akikhez hiába fordultak.

Na, ezért gondolják azt az emberek, hogy ez

  • sóhivatal
  • rakás szar

 Egyébként, nem lenne ezzel semmi baj, ha egyébként nem ugatnának bele egyéb más, nemzeti hatáskörbe tartozó témákba. De, előszeretettel teszik. Azokban, amik nekik tetszenek.

trey @ gépház

Nem, én csak leírtam, hogy mi az Európai Tanács, kik a tagjai és mi a dolguk. Ha neked nem felel az Európai Tanács működési sebessége az óraátállítás kapcsán, akkor fordulj bizalommal Orbán Viktorhoz, esetleg cseréld le másra, aki jobban képes képviselni az érdekeidet az Európai Unióban.

Egyébként, nem lenne ezzel semmi baj, ha egyébként nem ugatnának bele egyéb más, nemzeti hatáskörbe tartozó témákba.

Van erről valami jogerős bírósági ítélet vagy csak érzésre mondod? Mert ha nincs, akkor STFU van, ahogy mondani szoktad.

Szuper ember ez az Orbán Viktor (jelentsen ez bármit is :D). 3,9 millió EU-s polgár kérését így nem szart még telibe senki. Ilyen elegánsan :D

Tényleg javaslom, hogy kérdezd meg tőle, miért nem halad az óraátállítás ügye. Gondolom nem ér rá, mert akkor kevesebb ideje van építeni a privát kis birodalmát.

A 3,9 millióban nem csak magyarok vannak. Kit tudnál még felelőssé tenni Orbánon kívül (vigyázz: csapda!)? :D

Magyarország miniszterelnökeként ő is annak a szervezetnek a része, ahol épp meg van akadva a folyamat. :D

Illetve itt hol látod Orbánt?

Az Európai Tanácsban látom, ott, ahol dönteni kellene az óraátállítás kapcsán valamit. Te hol nem látod? Ismered te egyáltalán az EU felépítését és működését? Thx! :D

Terelsz. Ezért hagyom ott a szálaidat.

A valóság:

Nem azért nincs előrelépés, mert Orbán (pont olyan vagy, mint a Sorosozók BTW.), hanem azért, mert nincsen az államok közt konszenzus, nem tudnak dönteni. Deadlock.

A polgárok emiatt a deadlock miatt feljebb akartak lépni. Amit itt látunk, az bürökratikus lehárítás.

Ha valamiben jó az EU, ebben szuper egyébként.

trey @ gépház

Milyen terelés? Az óraátállítás labdája az Európai Tanácsnál pattog. Orbán Viktor tagja az Európai Tanácsnak. Orbán Viktor az egyik olyan személy, aki közvetlenül előre lendítheti az óraátállítás ügyét, ha felveti a témát az Európai Tanácsban (nincsenek amúgy sokan, tagállamonként egy ember).

Ha úgy érzed, hogy lassan halad az ügy, akkor nyaggasd Orbán Viktort, hogy tolja az ügyet és ne sírj folyamatosan, hogy az EU nem működik és bürokratikus. Egyszerűen Orbán Viktor nem ér rá erre és/vagy nem érdekli, hogy bajod van, csak ezt nem tudod kimondani a politikai vallásod miatt, inkább felteszel egy olyan rettentően hülye kérdést, hogy mi köze Orbán Viktornak az Európai Tanácshoz.

Orbán Viktor az egyik olyan személy, aki közvetlenül előre lendítheti az óraátállítás ügyét,

Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás. Ha a többi nem partner ebben, akkor egyedül ezen nem tud segíteni.

és ne sírj folyamatosan, hogy az EU nem működik és bürokratikus.

Minden jogom megvan ahhoz, hogy 3,8 millió* európai polgártársammal ott sírjak emiatt, ahol akarok. Ráadásul, itt még otthon is vagyok. 

(* ezek csak azok, akik kinyilvánították a szándékukat, nem számolva bele azokat, akik nem jelezték azt)

trey @ gépház

"Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás."

Neked mint magyar állampolgárnak, Orbán Viktor az, akit "utasíthatsz", hogy tegyen az ügy érdekében, ő képvisel téged a Tanácsban. Nem Macron, nem Babiš, nem Merkel, nem más, hanem ő. Ha neked bajod van a Tanács működésével, akkor a te képviselődet basztathatod miatta, ő az, akit kijelöltünk mi magyarok arra, hogy ott üljön minket képviselve.

Sírni meg bárhol sírhatsz miatta, legfeljebb nevetni lehet rajta. Olyan ez, mint a részeg, aki ott keresi a pénztárcáját, ahol világít a közvilágítás, mert ott legalább világos van és látja. És nem ott, ahol elhagyta.

Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás. Ha a többi nem partner ebben, akkor egyedül ezen nem tud segíteni.

Honnan tudod, hogy nem Orbán Viktor blokkolja azzal, nem nem ér rá ilyen dolgokra, mert építkezik és azzal törődik inkább? Megkérdezted már tőle? Ha bajod van az Európai Tanács működési sebességével, akkor első körben meg kell az ügyről kérned az ország képviselőjét, vagyis Orbán Viktort, hogy vesse fel témaként és hívjon össze a témában egy találkozót. Minden joga megvan rá, ha ennek ellenére nem nyomja az ügyet, akkor hibáztasd őt.

Minden jogom megvan ahhoz, hogy 3,8 millió* európai polgártársammal ott sírjak emiatt, ahol akarok. Ráadásul, itt még otthon is vagyok. 

Rossz helyen sírsz, ahol sírnod kellene, az Orbán Viktor. Sírtál már nála? Nem. Legalább a parlamenti képviselődet felkerested az ügyben? Gondolom nem.

Megkérdezted már tőle?

Megkérdezték a kormányszóvivőtől a kormányinfón, megtekinthető a válasz online. Önmagában Magyarország ebben a kérdésben nem tud előrelépni.

Gondolom, kisujjeltatósként nem nézel kormányinfót.

trey @ gépház

Megkérdezték a kormányszóvivőtől a kormányinfón, megtekinthető a válasz online.

Összehívta Orbán Viktor az Európai Tanácsot az ügyben vagy nem? Ha igen, akkor minden oké, ha nem, akkor ezen a kormányinfón csak mellébeszélés történt, ahogy szokott lenni.

Önmagában Magyarország ebben a kérdésben nem tud előrelépni.

Az akarat amúgy megvan a pofázáson kívül? Orbán Viktor kezdeményezett bármit is? Ha nincs meg a magyar akarat sem, akkor nyilván nehéz lesz előre lépni.

Nem jól foglaltad össze: ha az Európai Tanács nem foglalkozik érdemben a kérdéssel, akkor kérdezd meg az ügy állásáról a magyar Európai Tanács tagot: Orbán Viktort, hogy miért nem halad az ügy, kérj tőle tájékoztatást, ezért tartjuk alapvetően, ezt jelenti, hogy képvisel minket az Európai Tanácsban. Nem a bürokrácia és az egyéb dolgok miatt nem halad, hanem azért, mert többek között Orbán Viktor is szarik magas ívben erre a dologra, és magyarként elsősorban tőle kellene megkérdezned, hogy miért szarik rá. Az Európai Tanács nem egy megfoghatatlan bürokráciai útvesztő, ahogy azt elképzelted, nem egy távoli "Brüsszel", hanem egy-huszonheted részben Orbán Viktor, aki egy-huszonheted részben szarik az ügyedre.

Ezen már túl vannak a polgárok. Loop.

Nyilvános konzultációnk keretében európai polgárok milliói adtak hangot véleményüknek. Üzenetük egyértelmű: 84 %-uk nem kívánja többé átállítani az órát. Ennek megfelelően fogunk cselekedni, és jogalkotási javaslatot készítünk az Európai Parlament és a Tanács számára, amely intézmények ezután közösen határoznak.”

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_18_5302

trey @ gépház

Miért, a polgárok csak és kizárólag az Európai Bizottság felé jelezhetik, hogy valamit szeretnének? Nyilván nincs így. Vagy te úgy gondolod, hogy a német, magyar, francia stb. polgárok jelezték már a saját miniszterelnöküknek, hogy hékás, eltelt két év az EP szavazás óta, légyszíves dolgozzatok már a Tanácsban is!

Értem. Ez esetben a EP, ET, Junker úr (akinek szívügye volt a kérdés (meg a szesz)) utódja közölhetné a várakozó polgárokkal, hogy azért nincs előrelépés évek óta, mert Orbán.

Történt ilyen?

Vagy csak kiküldték politikai haszonszerzésből a kérdőívet, de a valódi eredmény már nem érdekli őket?

Az Európai Bizottság ma közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit.

A szóban forgó online konzultáció során, amely 2018. július 4. és augusztus 16. között zajlott, 4,6 millió válasz érkezett a 28 tagállamból, ami az eddigi legmagasabb válaszadási arányt jelenti a Bizottság nyilvános konzultációinak történetében.

trey @ gépház

Egy szóval nem írtam ezt, annyit írtam, hogy neked halvány fogalmad se volt arról, hogy kik alkotják az Európai Tanácsot, különben nem kérdezed meg, hogy hol jön képbe Orbán Viktor, és arról sincs fogalmad, hogy működik az EU, de azt tudod, hogy rossz, mert nem érted és nem látod át. Viszont az óraátállítás ügy kapcsán egy lépést nem tettél, hogy az általad meg és beszavazott képviselőid mennyi munkát tettek abba, hogy haladjon az ügy.

Kérdezted bármikor is bármelyik általad megválasztott EU parlamenti képviselőt, hogy mit tett az ügy érdekében? Kérdezted az Európai Tanács tagját, hogy mit tett az ügy érdekében? Kérdezted az Európai Bizottságba delegált szakminisztert, hogy mit tett az ügy érdekében? Gondolom nem kérdezted, ehelyett itt sírsz, hogy az EU nem működik, holott olyan embereket szavaztál be az EU szerveibe, amelyek nem működtetik és téged se érdekel annyira, hogy megkeresd őket egy-egy ügy kapcsán. Ha meg ennyire nem érdekel a dolog, akkor miért is sírsz?

Tehát, szakértő úr, Ön, aki szemmel láthatóan ehhez is ért, mikor lesz valami a témában?

Tippelni tud? Mármint, hogy az EB által szavazásra feldobott témában mikor lesz előrelépés? Vagy feldobott egy olyan témát, ami nem tartozik a kompetenciájába? Hogy van ez?

trey @ gépház

Tippelni tud? Mármint, hogy az EB által szavazásra feldobott témában mikor lesz előrelépés?

Mint írtam, meg kell kérdezni Orbán Viktor urat, hogy az Európai Tanács tagjaként mikor hajlandó foglalkozni a témával. Ha tippelnem kell, akkor Orbán Viktor úrnak tengernyi egyéb problémája van és lesz az elkövetkező egy évben, szóval vélhetően nem fog ilyen szarságokkal foglalkozni.

Ha ez neked nem tetszik, akkor vagy jelezd a választott képviselődnek vagy igyekezz máskor olyan pártra szavazni, amelyiknek fontosak a problémáid.

Nem feltétlen, de ha egyszer tagja egy olyan tanácsnak, aminek a dolga a kérdéses ügy, akkor nem árt, ha ő is foglalkozik az üggyel, jelenleg ugyanis annál a szervezetnél pattog a labda, ahol az állam- vagy kormányfőknek kellene beszélni a témáról. Ha ők nem beszélnek róla, mert van más fontosabbnak ítélt dolguk, akkor nyomást kell rájuk gyakorolni, hogy változtassanak a prioritásokon.

Kicsit érdekes megfogalmazás az, hogy az EU-t kell rugdalnia, amikor saját magukat kellene ugye.

Orbán egymagában valószínűleg nem tud elég nagyot rúgni.

Viszont a többiek se tudnak egyedül eleget.

Ezért kellene számos ország választópolgárainak rávennie a saját képviselőiket, hogy nyomják a témát, mert együtt egy csoport képviselő már hatásosan tudná rugdalni az EU-t.

Orbán ott jött a képbe, hogy ha mi, választópolgárok azt szeretnénk, hogy valami történjék, akkor annyit tudunk tenni az ügy érdekében, hogy megpróbáljuk aktiválni a képviselőnket, Orbánt, hogy csatlakozzék a rugdosó csapathoz.

Szóval nem Orbánnak kell rugdalnia, hanem Orbánnak _is_ kell rugdalnia.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Halló, már túl vagyunk ezen!

Az Európai Bizottság felmérte az igényeket, a polgárok meg elmondták az Európai Bizottságnak a véleményüket. Az, hogy az EP-re, Orbánra, meg 19 másra várnak :D

Hallod, ha nálunk ilyen ügyfélkiszolgálás lenne ... szerinted mennyi ügyfelünk lenne? Itt az európai polgárok az ügyfelek, akik szopnak. Egymásra mutogatás, teszetoszaság miatt.

Nem arról van szó, hogy kemény egyeztetések folynának az ügyben, hanem arról, hogy semmi sem történik. Az évek meg telnek közben.

Ezért kellene számos ország választópolgárainak rávennie a saját képviselőiket, hogy nyomják a témát, mert együtt egy csoport képviselő már hatásosan tudná rugdalni az EU-t.

^^ áldozathibáztatás tipikus esete

Szóval nem Orbánnak kell rugdalnia, hanem Orbánnak _is_ kell rugdalnia.

^^ diagnosztizált Orbanitisz betegség

trey @ gépház

:D :D :D

Aktuális kórkép az EU működéséről:

Eddig várt az Európai Parlament, beperli az Európai Bizottságot, mert még mindig nem indult el Orbánék felelősségre vonása az uniós pénzek felhasználása miatt.

Orbán is azért csinál belőlük bolondot, mert ilyen ócska az egész. Hát, még az EU-t szopkodó Dobrevék is feljelentették teszetoszaság miatt.

Értem, hogy vannak gátak az agyatokban, ami miatt nem tudjátok leírni, hogy szar ... én leírom helyettetek. :D

EU-s teszetoszasági "sikersztorik":

  • egységes töltő
  • óraállítás
  • migráció kezelése
  • vakcinabeszerzés
  • Orbánék felelősségre vonása
  • határozottság hiánya
  • következetesség

De, folytassátok, kenjétek Orbánra az egészet.

trey @ gépház

A modern demokráciák működése olyan, hogy bonyolult kérdésekre nem tud egyszerű választ adni. Csak bonyolultat.
Azért, mert bonyolult kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok. 
Mikránsok haza, soros, brüsszeli bürokraták, ezek mind azok az egyszerű válaszok, amiket bonyolult kérdésekre adtak itthon. Látjuk is az eredményét.

Mivel az agyunk úgy van huzalozva, hogy az egyszerű válaszokat jobban kedveli, ezzel lehet megfogni a tömeget. De látni kell, nekünk kell látni(!) hogy mi folyik valójában. Aki bedől ezeknek a trükköknek, már nem marad ereje, kisiklik a normalitás vágányáról.

Úgy vélem, hogy itt a hup-on magasan felülreprezentált a főiskolát/egyetemet végzettek aránya, tehát a klasszikus értelmiség. Nekünk kell átlátni ezen, nekünk kell felnyitni a szemeket, nekünk kell vezetni a kis közösségeinket, hogy ne merüljenek nyakig-orrig-homlokig az egyszerűsítő, gyűlöletkeltő, felelősséget-másra-kenő politikának.

A mi felelősségünk, ha ez a rohadó, pofátlan banda további évekig-évtizedekig a nyakunkon marad! Mindenki nézzen magába és vegye fel, vállalja a felelősséget. 

jaku:

"Pl. a bírkamenet szervezője. :)"

nem tudom miért kell negatív jelzőkkel illetni a másik embert, olyan mint a fociban hogy az ellenfél szurkolóit becsmérlik..

Ők ezzel szimpatizálnak mások mással, 4 évente lejátszák a meccset.. hol ez hol a másik nyer

Előszeretettel aggatunk negatív jelzőket - mint egy vudu babára - azzal akarjuk megsemmisíteni, ignorálni - alánk pozicionálni a másikat.

Az ombudsmani hivatal az egyenlő bánásmód sérelme miatt indított eljárást épp valaki ellen, mert sértő jelzőkkel illetett egy közösséget, csoportot...

For Whites Only meeting room!

magyarul egy 25 évvel ezelőtti valamire emlékszel.

Ez egészen pontosan 2015-ben volt, a magyar-román meccs után, pár hónapra rá költöztem el onnan, ez is egy nagyobb csepp volt a pohárban, ami megtelt. Azóta csak hírből láttam őket, de azok alapján nem igazán változott a habitusuk, az utóbbi két év azért volt csendesebb, mert járvány volt, nem azért, mert hirtelen megjavultak volna.

Mit is szeretnél mondani?

Ez egy pártpropaganda rendezvény nem ember(ek) egy csoportja. Naponta kapok kéretlen SMS-eket a FIDESZ irodából, amiben agitálnak a birkameneten való részvétre. Még csak nem is majális jellegű, lehetőség, hanem olyan '80-as évekbeli május 1.-i felvonulás, ahová mennie kellett akinek szóltak, hogy jöjjön! Azaz bírkamenet, ahogy szokták volt mondani.

Úgy kezdődött hogy jött sok sok busz, rengeteg idegen emberrel. Elmondták nekik hogy hova kell menni a szalámisszendvicsért és a 20.000Ft-ért. A Rákóczi és Kossuth L. úton végig ott parkoltak a buszok, amik a bírkákat szállították, vidékről, Erdélyből stb. A buszok járó motorral várták a hordákat a körnéken.

Képzeld busszal hoztak embereket még Olaszországból meg Lengyelországból is! És volt pofájuk a színpadról üdvözölni is őket. Hát kérem micsoda dolog ez.

A szemétládák eljöttek Erdélyből idáig: 20e Ft-ért meg egy szalámis szendvicsért. Mekkora üzlet, hát barátom Te egy zseni vagy. Tudod miért jöttek? El akarják venni a munkádat! Sőt, titokban az ő szavazatuk 4et fog érni a következő választáson, a Tiedet meg összetépik!!! Megnézik a titkos hekkerek a szavazó urnák tartalmát és amiben nem viktátoros előre gyártott szavazatok vannak azokkal felgyújtják az autódat!

Ez az egész tömeg fizetett bérencekből áll akik jakubovics-ot akarják hergelni!

Amúgy nem volt senki a vonuláson, a tömeg csak 1 emberből állt, az is csak balhézni ment ki, hogy megint megzavarja a békés provokátorokat.

Ráadásul az egész körnéken lábszag van az 1 emberes fizetett felvonulótól biztos ez is valami idegen!

"Képzeld busszal hoztak embereket még Olaszországból meg Lengyelországból is!"

Ez abból a szempontból marha vicces, hogy pont a kormány támadta azzal az ellenzéki tüntetéseket, hogy oda külföldről fuvaroznak tüntetőket, és mint ahogy később kiderült, ez is hazugság volt...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Segítek a lengyelek az október 23-i megemlékezésre jöttek. Sajnálatos, hogy a 65 éve meg a 15 éve történt események egy napra esnek, még sajnálatosabb, hogy az 50 éves évfordulón sikerült drámai módon tömegbe lövetéssel emlékeztetni és így a fiatal generációk számára is személyes élménnyé tenni '56-ot.

**

Szerintem jó lenne, ha sikerülne megkülönböztetni a megemlékezést a tüntetéstől. Persze ezen nem segít, hogy az egészhez kapcsolódik az aktuális helyzet.

**

'56ban az is csodálatos volt, hogy kor és társadalmi szereptől függetlenül fogott össze nagyon-nagyon sok ember. Manapság minden kapcsán a megosztottság kap hangsúlyt, talán a hasonlóan elemi baj esetén valósul meg ilyen teljes összefogás: árvízi védekezés, hóban rekedt emberek stb. Remélem mihamarabb túl leszünk a kampányon& a választásokon és a szövegelés/szereplés helyett ismét a tevékeny megvalósításon lesz a hangsúly mindenütt :).

ahová mennie kellett akinek szóltak, hogy jöjjön!

ki fenyeget azzal, hogy elveszted az állásod, ha nem mész?

**

Tipp: jelöld spam-nek a számot és töröld az sms-t. Én az mlm rendszerektől mostanság több telefonhívást kapok mint a pártoktól, bár az előválasztás kapcsán is kaptam 2 hívást (DK) az elsőt felvettem, a másodikat már csak rögzítés céljából...

Vezetékes számról szerencsére ritkán hívnak, így az esetek többségében helyből kinyomom..

Most elmondanád, hogy a "Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay" hogyan kapcsolódik az 56-os megemlékezéshez? Ha a válaszod a "sheogy", akkor ez egy pártpropaganda rendezvény, aminek célja Orbáni propaganda terjesztése. Amennyiben a 2006-ra emlékeznének, akkor szeptem 17.-én kellene ezt a vonulást tartani. Némi információ a 2006-os helyzetről: https://444.hu/tldr/2021/10/23/amikor-orbant-magara-hagyta-a-fidesz

  1. ez hogyan kapcsolódik a szülőhöz? :)
  2. paywalled link
  3. 2006 október 23-i eseményekről van fogalmad? Nem úgy tűnik. Jah, tudom, neked az a kocsid gyásznapja. Történt aznap még egy pár súlyosabb személyi sérülés is. Rendőrök&civilek között is.
  4. Ha találok akasztott mikulást december 6-n, akkor a fehér igazából vörös. /fck logic/

pár bejegyzéssel fentebb sikerült már egy értelmetlen kreténség cserét végezni. megint ilyesmi lenne a cél?

Ha találok akasztott mikulást december 6-n, akkor a fehér igazából vörös. /fck logic/

  • A FIDESZ csinál október 23-án pártrendezvényt.
  • A Coca-Cola a mocskos kommcsi, ők szinezték a mikulást vörösre.
  • Ingyen csak krumplit osztogatnak a narancsosok fiatal demokraták. Normál esetben mindenért fizetsz, ha máshogy nem a reklámfogyasztással.

Akárcsak a május elsejei felvonuláson... mondjuk ránézésre eléggé nagy az átfedés a két felvonulás között, Bencsik 1986-ban még Érzelmi kötődés címmel írt remek cikket a Magyar-Szovjet barátságról, most meg ott tartunk, hogy szóról-szóra igaz, csak a "szovjet" szó cserélendő "orosz" szóra benne. :D

Az aktuális telefonszámom kb. tíz éve van meg, gyakorlatilag az összes létező állami szervezetnél ez van leadva, nem mellesleg ezalatt az idő alatt állami projektek tucatjain dolgoztam, sőt, még kormányzati szervnél is dolgoztam egy rövid ideig. Egy kósza SMS nem jött még soha a Fidesztől. Még anno a belügyes SMS-t sem kaptam meg, amiből kiderült volna, hogy át kell-e szállnom másik autóba. Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? :) 

Ettől még megértem, hogy idegesít, nekem a Lenkeiék szoktak jelentkezni, hogy szerintük több vitamint kéne az arcomba pakolni, szóval átérzem a problémát – csak nem értem, miért kapsz te ilyesmit.

  • egységes töltő -> döntés megszületett, alkalmazása folyamatban. 
  • óraállítás -> döntés van, cselekvés kellene, te néha a cselekvést hiányolod, néha sokallod, nehéz a kedvedre tenni, tény én is jobban örülnék egy erősebb föderációnak főleg ilyen kérdésekben. 
  • migráció kezelése -> migráció kezelése nem annyi, hogy elutasítjuk. A széllel is lehet vitázni, csak nem érdemes
  • vakcinabeszerzés -> ugye te ezt kritizáltad, azért az európai országok többségére nem igaz, hogy vakcina ellátási hiány miatt probléma lenne, Románia is egy jó példa a vakcina nem elég, be is kell tudni adni
  • Orbánék felelősségre vonása -> ez a magyar választók dolga
  • határozottság hiánya  -> annyira határozott amennyire egy ilyen hibrid rendszerben lehet
  • következetesség  -> demokratikus intézmények általában többségi döntés alapján cselekszenek, a kisebbség alapvető érdekeinek figyelembe vételével, ez sokszor nem lehet következetes, mert ezek változó dolgok. 

Ha már megemlítetted Orbánt, hát nem épp arról híres hogy együttműködne valamilyen EU intézménnyel. Persze amikor szankciókra kerül sor, akkor már baj a határozottság.

Értem én hogy a hangulat az, "nade mit adtak nekünk a rómaiak" erre van egy jó videóm Sir Patrick főszereplésével, még brexit előttről. 

https://www.youtube.com/watch?v=ptfmAY6M6aA

hátha hasznos lesz 

  • egységes töltő -> döntés megszületett, alkalmazása folyamatban. 

12 éve húzódó ügy, aminek végrehajtása minimum 2 év mostantól. Én nem hiszek benne. Sikersztori!

  • óraállítás -> döntés van, cselekvés kellene, te néha a cselekvést hiányolod, néha sokallod, nehéz a kedvedre tenni, tény én is jobban örülnék egy erősebb föderációnak főleg ilyen kérdésekben. 

Hát, a cselekvés hiányát érzem itt is. Pedig már Junker úr is szívügyének érezte. Junker úr mióta is nincs?

  • migráció kezelése -> migráció kezelése nem annyi, hogy elutasítjuk. A széllel is lehet vitázni, csak nem érdemes

Ühüm. Nem volt olyan fórum, ahol el ne mondtak volna minket mindennek a kerítésépítés miatt, miközben máshol is álltak kerítések. Most pedig lassan nincs olyan keleti, déli határa az EU-nak, ahol ne építettek volna vagy ne lenne folyamatban kerítésépítés. Hát, ez is egy igazi sikersztori.

  • vakcinabeszerzés -> ugye te ezt kritizáltad, azért az európai országok többségére nem igaz, hogy vakcina ellátási hiány miatt probléma lenne, Románia is egy jó példa a vakcina nem elég, be is kell tudni adni

Én a beszerzést kritizáltam, amit nem csak én, hanem számtalan EU ország vezetője, de még az EU tisztviselői is kritikus szavakkal illettek. 

  • Orbánék felelősségre vonása -> ez a magyar választók dolga

LOL, hát éppen erre készül most Dobrev és tsai vezetésével az EP. Ami pert indított a saját Bizottsága ellen, teszetoszaság indokkal. 

  • határozottság hiánya  -> annyira határozott amennyire egy ilyen hibrid rendszerben lehet

Semennyire.

  • következetesség  -> demokratikus intézmények általában többségi döntés alapján cselekszenek, a kisebbség alapvető érdekeinek figyelembe vételével, ez sokszor nem lehet következetes, mert ezek változó dolgok. 

Lásd: kerítésépítés. Ha a spanyolok, franciák, britek építettek az jó, ha a magyarok, akkor rossz. Ha az osztrákok, akkor pedig nem kerítés, hanem kapu szárnyakkal. :D

trey @ gépház

Energia árak:

Franciaországban:

- minden átlag alatti kereső kap 100EUR a gáz ár miatt - 38millióan - Nettó 2000EUR a 67millió lakosból.

- 5millió háztartásban ez év végégig befagyasztják a gáz lakossági árát.

Ez olyan, mint a rezsicsökkentés ?? vagy minek nevezzük, ha a nyugat csinálja ?

For Whites Only meeting room!

Pont ugyanez a teszetoszaság volt tetten érhető az EU részéről a mobiltöltők egységesítése témában. Az is Orbán. Biztos.

:D

Sajnos látni kell, hogy az ez a gépezet egy lomha, nyikorgó, nem jól teljesítő, reformokra szoruló valami. Szinte minden komolyabb döntés esetén ezt láthatjuk. De hát, mint várhatunk onnan, ahol "Az Európai Parlament elnöke felkérte szakjogászait, hogy készítsenek elő egy pert, amelyet az Európai Bizottság ellen indítana" na miért?

Segítek: a semmittevésért :D

trey @ gépház

A parlament döntése alapján a tanácsnak kellene tárgyalnia erről. Amíg a tanács nem tárgyalja, addig nem halad az ügy. Alapvetően két dolgot tehetsz: Megbombázod a tanács tagjait (EU-s állam- és kormányfők) írásos kérdéssel/kéréssel, hogy legyenek szívesek ezt a kérdést is megtárgyalni. A másik, hogy megvárod, míg a csüngőhasút is magában foglaló grémium hajlandó lesz tárgyalni és dönteni az óraállításról.

Tehát, te ezt üzened azoknak az EU-s állampolgároknak, akik pont azért fordultak az EU-hoz 

Melyik állampolgár fordult "az EU-hoz?" Megjegyzem, nincs olyan, hogy "az EU-hoz". Olyan van, hogy az EU egyik intézményéhez fordultak legfeljebb. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy azzal, hogy bemész a rendőrségre, "a Magyar Államhoz fordultam". Csak éppen mondjuk a rendőrségen nem tudod kérni, hogy módosítsanak jogszabályokon.

Az egésznek a története a következő:
1. Az Európai Bizottság megkérdezte az emberek véleményét, hogy mi legyen az óraállítással. 84%-a a válaszadóknak azt mondta, hogy ne legyen. https://ec.europa.eu/transport/themes/summertime/news/2018-08-31-consul…

Magyarországról a lakosság 0.25%-a válaszolt.

2. Ezután az Európai Bizottság elindította a folyamatot a változtatásra. Beindult az EU döntéshozatali folyamata. 2019-ben az Európai Parlament elfogadta, hogy ne legyen óraállítás többé.

3. A Tanács jön ezután. A Tanácsnak fontosabb dolgai vannak, nem tűzik napirendre a kérdést, szarnak bele.

 

Hát így állunk most. Az EU-ban nincs olyan szerv, nincs EU-elnök, nincs EU-hajcsár, aki a Tanács tagjait utasíthatná - hiszen azok szuverén államok vezetői, nekik senki nem parancsolgathat.

Hagyjuk már a terelést, hogy mi az EU meg mi nem az ... értem mivel takaróztok 22-edszerre is.

Melyik állampolgár fordult "az EU-hoz?"

Itt olvashatsz erről:

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20190321IPR32107/az-e…

A Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását.

A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknrk 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A Bizottság javaslatot nyújtott be, amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

További információk:

trey @ gépház

Így van, ezt írtam én is, hogy most a covid után, meg a gazdasági visszaesés miatt fontosabb kérdéseket akarnak napirenden. Nem csak az EU-ban van ez, pl. a UK-ben is marad az óraállítgatás, pedig a Brexit ellenére itt is tervezték megszüntetni, csak ugye ez most itt is huszadrangú kérdés, majd évek múltán visszatérnek rá, ha nem felejtik el. Pedig itt könnyebb lenne kivezetni, mert nemzeti kérdés, nincs már EU, úgy szabályozzák, ahogy akarják, csak azt kéne kitalálni, hogy téli vagy nyári, de még az is adná magát, mert itt a GMT volt az óraállítgatás előtt szokásos, azt a lakosság is simán támogatná. Csak hát nem foglalkoznak vele, mert van helyette fontosabb probléma.

Az most teljesen formális, hogy a tagállamok, vagy a Tanács, a kettő kb. azonos, hiszen a Tanácsban tagállami vezetők (miniszterek) vannak, ha a tagállamok meg tudnak egyezni, akkor a Tanácsnak sem lesz probléma a döntés, mert szentesíti. Csak hát a megegyezési képtelenség, meg most az egész kérdésnek nincs prioritása.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért a UK-ben nem olyan egyértelmű a helyzet, hogy GMT, azt' kész, mert sokkal északabbra fekszik.

Nyári időszámításban ma 7:50-kor kel a nap, és 17:50-kor nyugszik. Ez nyilván nem jó, mert télen 8-9 körül kezdene el világosodni. Szóval télen a GMT a jó megoldás.

Nade nyáron BST alapon kb. 4:30 körül kel a nap és valamikor este 10 körül nyugszik. GMT esetén ez 3:30 és este 9 lenne, ami szar, mert a franc se akar hajnali 3-kor kelni, viszont jobb, ha nyáron az este tovább világos.

Én a BST-nek örülnék, mert szeretem, hogy tovább van világos az ébrenlétem alatt nyáron. A tél meg amúgyis szar depresszív, szóval a reggeli sötétség nem oszt, nem szoroz.

Na, itt bicsaklik ki a gondolatmenet. Pont emiatt lett bevezetve az óratekergetés is, nyilván, hogy télen téli, nyáron nyári időszámítás legyen, mert az jobban egybevág a napfényes napszakokkal. De pont ez az, amiből mindenkinek ki van a valaga, ez az állandó buzi állítgatás, húzogatás, sokak szervezete megsínyli, meg elfelejtik, nem áll át az óra, közlekedés késik le, nem érik el az átszállást, megbonyolítja a műszakidők számítását (pl. éjszakás műszakban), gondok okozhat bank elszámolásokban, átutalási időben, informatikai rendszereknél, adatbázisokban, kialvatlanság miatt baleseteket okoz, stb. vég nélküli szopás, és mindezt azért, hogy egy kis világítási extra költséget megspóroljunk, mikor már az elektromos hálózatban is a világítás a legkisebb fogyasztó, főleg, mióta ilyen energiatakarékos ledekkel világít mindenki.

Igen, pont erről van szó, hogy akármit vezetnek be, mindig lesz olyan régió, meg évszak, hogy valakinek nem lesz jó. Azért kell ezt elvi síkon eldönteni, és ahhoz tartani magát az illetékeseknek, és nem úgy, hogy ide meg oda úszik a szar a szennyvíz felszínén, egyszer jobbra, egyszer balra, épp hogy tűnik épp akkor jobb ötletnek. Itt egy sokkal nagyobb összképet kell nézni, mint hogy mi mikor nyugszik, meg mikor van világos.

Nekem, ahogy írtam, a BST ellen sem lenne kifogásom, akkor felőlem legyen az, de akkor meg tartsák magukat ahhoz, és ne legyen fetrengés belőle később, hogy jajj, mégis más, mégis hamarabb lett sötét, ízé, megint változtassunk, vagy inkább mégse, tekergessünk megint. Ehhez alapvető komolyság kell csak, és azt megérteni, hogy a modern ember, legalábbis a világ normálisabb felén már 100+ éve ipari, műszaki, elektronikus civilizációban él, és nem a napszakokhoz igazítja az életét, hanem az órához, meg azon alapuló egyéb menetrendekhez, és ezek mentén alakítja ki a napi életritmusát. Ha hamarabb lesz sötét, megoldja a világítást (és nem alszik be, mint egy letakart papagáj), ha meg későig van világos, akkor besötétít.

Mert mi most van, az döntésképtelenség, meg bohóckodás, hogy még 100 éve egyszer valaki kitalálta még a gáz/petróluemlámpák korszakában, aztán mai napig állítgatunk, mert képtelenek a társadalom meg a politikai vezetők ebben normálisan megegyezni, meg szabályozni. Vicc kategória, abból is a rosszabbik fajta.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Mert mi most van, az döntésképtelenség, meg bohóckodás ..."

Az elején lett elrontva. Úgy kellett volna feltenni a kérdés, hogy:

1. Maradjon az óra tekergetés
2. Fix téli
3. Fix nyári

Ekkor megvan mit akarnak az emberek, nincs kavarodás, hogy most melyik legyen, nem kell kitalálni, hogy melyik miért jó vagy rossz, nincs ezen rágódás.

Az emberek döntenek, csak végre kell hajtani.

Igen, ez a három opció volt/van terítéken, jelenleg az "emberek döntenek" és a  "végre kell hajtani" között áll a dolog, a tanács ugyanis a döntés 2. lépcsőfoka (itt kellene tárgyalni/elfogadni egyet a három közül), majd a bizottság elé kerül, ahol a döntést "ezt kell végrehajtani" formába öntik, határidőkkel, miegyébbel, és utána jöhet a "végre kell hajtani".

 

Ebben elvi síkon igazad van, így lett volna tiszta, viszont ez magában hordozta volna a veszélyét, hogy egyes tagállamok véletlenszerűen választottak volna fix időszámítást, és az 1 hagyományos időzónán belüli régióknál össze-vissza lett volna +1 és -1 majd megint +1 óra, ez meg élből komolytalan lett volna. Ma már egyik állam sem légüres térben létezik, kereskedelmileg, idegenforgalmilag függ a szomszédaitól, nemzetközi egyezményektől, így hiába a nemzeti szuverenitás, azért nem csinálhatnak mindent úgy, ahogy akarnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Ebben elvi síkon igazad van, így lett volna tiszta, viszont ez magában hordozta volna a veszélyét, hogy egyes tagállamok véletlenszerűen választottak volna fix időszámítást ..."

Nem erre gondoltam. Mindenki egységesen bevezeti vagy a megszavazott télit vagy nyárit. Csak be kell vezetni, nem kell semmi máson változtatni vagy vitatkozni és tologatni ide vagy oda.

Ezzel nem értek egyet. Tényleg annyira nehéz tudomásul venni, hogy pl. ausztriai partnercéget egy órával később hívsz fel telefonon? USA keleti parttal megy az a 6 óra, de a szomszéd ország esetén hisztizünk az esetleges egy óra miatt is?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tényleg annyira nehéz tudomásul venni, hogy pl. ausztriai partnercéget egy órával később hívsz fel telefonon?

Nyilván nem ez a probléma, hanem az hogy pl. nálunk van nyári, aztán Ausztriában téli, és Németországban nyári, Szlovákiban téli, míg Cseheknél meg nyári, míg Horvátoknál nyári. Azt már épésszel nem sokan tudták volna lekövetni.

Az összes időzónában mindenkinek azonos időszámításra kéne beállni. Az nem érdekes hogy mire, de az logikus volna hogy azonosra. 

Azért a nemzetközi fuvarozás/tömegközlekedés témában eléggé kaotikus helyzetet tud teremteni az, hogy oda-vissza változk a helyi idő út közben határátlépések során, illetve valamennyi határidős tevékenységnél is előjön, hogy ott, ahol a határidőt megadták mennyi a pontos idő?

Azért a nemzetközi fuvarozás/tömegközlekedés témában eléggé kaotikus helyzetet tud teremteni az, hogy oda-vissza változk a helyi idő út közben határátlépések során, illetve valamennyi határidős tevékenységnél is előjön, hogy ott, ahol a határidőt megadták mennyi a pontos idő?

Érdekes, hogy ezt le tudják kezelni most is... tiszta káosz lehet USA fuvarozása és tömegközlekedése, ahol a keleti és a nyugati part négy időzóna távolságra van. A menedzserek is tiszta idegek állandóan, amikor határidőkről van szó.

VAGY

Megtanulták, hogy hol mennyi a helyi idő.

Keleti és nyugati part 4 óra - jellemzően nem egy napon belüli a fuvar, de ne zavarjon. Európában simán mutatható olyan útvonal, ami 4-5 óra alatt akár 3-4 határátmenetet is érint, ennek megfelelően 4-5 ország,  4-5 egyedileg eldöntött GMT+1/GMT+2 állapot, de ha picit keletebbről jön, akkor GMT+3 is bejátszhat... Néhány órán belül. Ha meg közben valamelyik ország váltogat, akkor az tovább bonyolítja a helyzetet. Egyébként nem tudják az USA-ban sem mindenhol, hogy melyik állam melyik időzóna, jellemzően ott, ahol ez fontos, több időzónát megjelenítő órákat használnak.
 

Keleti és nyugati part 4 óra - jellemzően nem egy napon belüli a fuvar, de ne zavarjon.

Szóval repülővel nem visznek USA-ban semmit sehova. Ha mégis, akkor aznap már nem száll le, mert szétszakad a téridő kontinuum. Egyébként ha másnap ér oda, akkor miért nem számít az időzóna?

Ja, USA négy időzónája ~2500 kilométerre van, az kb. egy Bukarest - London. Ami - tadamm - három időzónát érintő szállítás. Világvége.

Európában simán mutatható olyan útvonal, ami 4-5 óra alatt akár 3-4 határátmenetet is érint, ennek megfelelően 4-5 ország,  4-5 egyedileg eldöntött GMT+1/GMT+2 állapot, de ha picit keletebbről jön, akkor GMT+3 is bejátszhat... Ha meg közben valamelyik ország váltogat, akkor az tovább bonyolítja a helyzetet.

Na, jön megint a zeller féle túlkomplikálása a helyzetnek, sejtettem. Ezt most úgy mondod, mintha nap közben változna ez a dolog, lecsapna orvul egy időzóna váltás, akár a nyári zivatarok, naponta többször is és nem lehet hónapokkal vagy horrible dictu évekkel korábban tudni, hogy adott napon melyik országban milyen időzóna lesz.

Egyébként nem tudják az USA-ban sem mindenhol, hogy melyik állam melyik időzóna, jellemzően ott, ahol ez fontos, több időzónát megjelenítő órákat használnak.

Túl sok filmet nézel szerintem.

"Szóval repülővel nem visznek USA-ban semmit sehova." - Ahogy Anglia és mondjuk Ukrajna között, Az USA-ban is visznek. A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

"Na, jön megint a zeller féle túlkomplikálása a helyzetnek, sejtettem" - Azért a délszláv utódállamokon a Görögöktől az olaszokig végigautózva kellemesen lehetne sakkozni, hogy hol, milyen helyi időt használnak, és számolgatni egy ellenőrzésnél, hogy az indulástól valójában hány óra is telt el (hint: vezetési idő maximuma).

"Túl sok filmet nézel" - te meg vagy túl sokat iszol, vagy egyszerűen csak egy kötekedős f@sz vagy.

Ha időkülönbséget akarsz számolni, azt UTC-ben kell megtenni, s minden jó.

A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

Miért? Mert a repülőnek szárnya van, az autónak meg kereke?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

Miért, a földön miért baj, ha változik alattuk a helyi idő?

Azért a délszláv utódállamokon a Görögöktől az olaszokig végigautózva kellemesen lehetne sakkozni, hogy hol, milyen helyi időt használnak, és számolgatni egy ellenőrzésnél, hogy az indulástól valójában hány óra is telt el (hint: vezetési idő maximuma).

Erre már rég feltaláltak mindenféle okosságot, a tachográf és a hozzá kapcsolódó pihenőidő ellenőrzés például alapból leszarja az időzónákat és a ténylegesen eltelt időt nézi, az meg ugye nem változik jelentősen, amíg nem közelítjük a fénysebességet. Apropó, a relativitáselméletet nem akarod behozni? Hiányolom a komplex világképedből.

Az országok között amúgy az helyi idő a legkevésbé változó dolog, amihez hozzá kell szokni, sokkalta több szabály változik, ugye például nálunk van egy kurva komplex útdíj rendszer.

te meg vagy túl sokat iszol, vagy egyszerűen csak egy kötekedős f@sz vagy.

Ha egyszer sok hülyeséget beszélsz, mert mindig mindenre meg tudod mondani, hogy miért nem jó és mindig fel tudsz építeni egy komplex szcenáriót a fejedben, ami aztán összeomlik kártyavárként az első fuvallatra. :D

nocsak, itt is előjött ez a téma..

A légi és vizi közlekedésben a fedélzeten nem feltétlen annak az országnak a joga érvényes, amely felett elhaladnak. (a fehérorosz gépeltérítés kapcsán elég friss kell legyen ez az infó)
Szárazföldi közlekedésben viszont mindig odaver annak az országna a jogi rendszere, amin épp halad.

nocsak, itt is előjött ez a téma..

Tulajdonképpen itt jött elő előbb.

A légi és vizi közlekedésben a fedélzeten nem feltétlen annak az országnak a joga érvényes, amely felett elhaladnak. (a fehérorosz gépeltérítés kapcsán elég friss kell legyen ez az infó)
Szárazföldi közlekedésben viszont mindig odaver annak az országna a jogi rendszere, amin épp halad.

Igen. És?

Nem, de pl. már a GMT és a középeurópai időzóna között is már okoz súrlódást az, hogy kiír valaki egy meetinget mondjuk 9-re, és akkor az angol kolléga húzza a száját, mert nála az reggel 8, és ugyanez fordítva, amikor az angol az ő napjának a végére már nem tud semmi megbeszélést tenni, mert a többiek már mennének.

Persze ha épp nincs meeting, valaki egyedül dolgozik valamin, akkor teljesen mindegy.

Csak együttműködés esetén számít, de akkor nagy előny, ha az idő ugyanaz mindenhol.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az idő lehet ugyanaz mindenhol, de az életritmus nem lesz.

Azért van vége a napjának, mert lassan lemegy a Nap, sötétedik, este lesz. És nem azért, mert nem 3-mat, hanem 6-ot mutat az óra.

Azaz hiába ugyanaz az idő mindenhol (mindenhol 3 óra van), az emberek nem fognak mindenhol tömegesen nappal aludni, vagy éppen este fent lenni, csak mert másnak akkor éppen napsütéses délután van.

Az emberek bioritmusát nem tudod megváltoztatni,. Tök midnegy, hogy nálam és Amerikában is ugyanannyit mutat az óra, ha az egyik helye este van, ott bizony pihenni, aludni akarnak majd az emberek.

Az idő lehet ugyanaz mindenhol, de az életritmus nem lesz.

Azért van vége a napjának, mert lassan lemegy a Nap, sötétedik, este lesz. És nem azért, mert nem 3-mat, hanem 6-ot mutat az óra.

Ez azért nem teljesen így van. Volt olyan, hogy Marokkóból átautóztunk Ceutába, és feltűnt, hogy baromira kihalt minden. Aztán kiderült, hogy azért, mert Marokkó GMT és nincs nyári időszámítás, Ceuta meg Spanyolország többi részével együtt középeurópai időzóna és nyári időszámítás, vagyis a határ másik oldalán hirtelen két órával mutattak többet az órák.

Marokkóban este 10 után még zajlott az élet, 50 méterrel odébb, Ceutában meg 5 perccel később éjfél után már minden zárva volt, szinte sehol senki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, de pl. már a GMT és a középeurópai időzóna között is már okoz súrlódást az, hogy kiír valaki egy meetinget mondjuk 9-re, és akkor az angol kolléga húzza a száját, mert nála az reggel 8, és ugyanez fordítva, amikor az angol az ő napjának a végére már nem tud semmi megbeszélést tenni, mert a többiek már mennének.

Ez időzónától és óraátállítástól teljesen független dolog, ne tegyünk már úgy, hogy mindenki 9-17 között dolgozna, ha az egész bolygón átállnánk ugyanarra az időre. Nem fog egy portugál és egy magyar ugyanakkor és ugyanannyira dolgozni, ha ugyanabban az időzónában is vannak jelenleg.

Csak együttműködés esetén számít, de akkor nagy előny, ha az idő7 ugyanaz mindenhol.

Aha, legyen egy időzóna a világon mindenhol.

Mer néha van egy egy tök, akinek nincs beállítva pl a work hours, meg ha tényleg messze van, akkor lehet, hogy néha kell beszélni valakivel, hogy értem, hogy este 7, de melyik nap fér bele, ilyesmi. Természetesen bőven megugorja általában a technika.

(Aztán persze, van, hogy ad hoc, és nincs, vagy nem fér hozzá rendesen a technika, mert mindenféle random kliens. Na, akkor lehet, hogy kell a 23 másodperc)

Mer néha van egy egy tök, akinek nincs beállítva pl a work hours

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt ilyen. Az Outlook gyárilag asszem 8-17, vagy valami hasonlót állít be, de tény, hogy volt aki lelkesen átállította magát 0-24-re. Természetesen akkor ment a reschedule, illetve ő is tanult az esetből, legközelebb már nem volt gond.

ha tényleg messze van, akkor lehet, hogy néha kell beszélni valakivel, hogy értem, hogy este 7, de melyik nap fér bele, ilyesmi

Igaz, de ezek eseti dolgok általában, és inkább a kivételek. Nyilván, ha a következő szabad időpont jövő nyáron van, akkor egyeztetünk, de tízből kilencszer bőven megoldható így.

Na, itt bicsaklik ki a gondolatmenet

Nem bicsaklik ki, csak nem érted, hogy miről van szó.

Pont emiatt lett bevezetve az óratekergetés is, nyilván, hogy télen téli, nyáron nyári időszámítás legyen, mert az jobban egybevág a napfényes napszakokkal.

Nem. Az óra tekergetés az ipari forradalom miatt lett bevezetve. Már maga a standard időszámítás is csak a vasút (== gyors helyváltoztatás/menetrend) miatt lett megalkotva; előtte, mikor mindenki gyalog/lóháton/szekéren/hintón közlekedett, akkor mindenhol helyi idő volt (~200 éve). Az ipari forradalom volt az, amelyik a vasút kívánalmai miatt bevezette a standard időt, majd szintén az iparosodás/globalizáció bevezette a téli/nyári időszámítást, hogy a tőkésnek több profit jusson a dolgozó munkásosztály (az ember) természetes bioritmusának kizsákmányolásávalmegerőszakolásával.

Az ipari forradalom előtt az emberek sokkal természetesebben éltek, nem voltak mesterséges, kötelező igazodó pontok az ember napjában. Reggel felkelt, dolgozott egy kicsit, kényelmesen megreggelizett, majd dolgozott kicsit, majd tízórai, majd dolgozott kicsit, majd ebéd, ami után egy kis alvás következett, majd dolgozott kicsit, majd ráérős uzsonna, majd dolgozott kicsit, vacsi, aztán alvás, majd éjjel felébredvén egy kis társasági élet/gondolkozó idő/szex, majd egy újabb kis alvás után megint reggel - sokkal emberibb volt az időbeosztás az iparosodott/kapitalista időbeosztás-felfogás ellenében.

Le kell számolni ezzel a kapitalista/profit-maximalizáló/kizsákmányoló életvitellel és onnantól engem baromira nem érdekel, hogy mi lesz az aktuális időzóna. Ha naponta (legyen akár heti hat nap) max. 4-5 órát kell dolgoznom a gyárban/irodában/home-officeban (bezárva, nem friss levegőn a szabad ég alatt), akkor baromira nem fog érdekelni, hogy mi épp az időzóna - van elég időm arra, hogy a szabad ég alatt legyek, friss levegőt szívva.

De amíg a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" féle szocio-kapitalista féle felfogás uralkodik, addig igenis érdekel, hogy mikor van napfelkelte, mikor van napnyugta és ezek hogyan viszonyulnak a munkakezdéshez/végzéshez...

Most sincs semmi kötelező. Úgy élet az életed, ahogy akarod, akár még az órát se kötelező senkinek tekergetni, de jól rácseszhet az, aki nem tekergeti. Igen, amíg gyalog, lóháton, ilyesmit mentek, akkor nem számított annyira az idő, meg nem is utaztak emberek túl nagy távolságokra, ahol néhány órán belül időzónákat ugráltak volna. De ma már más világ van, és nem, nem a 8 óra munka, 8 óra pihenésről van szó. Ipari forradalomból se csak egy volt, az amit te írsz, az az első volt, meg meg utána volt még egy pár.

Mondom, ez, amit te írsz, pont ez hívta életre a tekergetést is, és senki nem állítja, hogy a tekergetős rendszernek ne lenne némi előnye, hanem ma már arra jutottak, hogy több hátránya van, mint előnye, és a legtöbb ember nem akarja, mert csak a szívás megy miatta. Ezért van az, hogy ma már a többség mindenhol ellene van, csak ez a politikai töketlenkedés, hogy nem bírják eldönteni, hogy mi legyen helyette.

Népszavazásnak sem lenne sok értelme egyébként, mert ez egy szakmai kérdés. Kisguczy Illés szavazó most hogy dönti el, hogy melyik lenne a jobb, téli, vagy nyári? Át sem tudják a legtöbben gondolni, hogy melyiknek mi lenne az előnye, csak tippelgetnének bele a nagyvilágba, meg ahogy itt írta valaki, arra szavaznának, hogy legyen nyári, mert akkor melegebb lesz egész évben. Pontosan ugyanolyan szakmai kérdés, mint az adórendszer, meg a büntetőjog, ezt az állami vezetésnek kell eldönteni, hogy mi lenne a legelőnyösebb.

Ráadásul hiába is döntené el a magyar, meg mi itt a HUP-on, hogy legyen nyári, ha a környező szomszédaink a télire szavaznak, akkor szívás van, mert nem lehet +1 ide, -1 oda rendszerben lenni, és átutazáskor tekergetni. Ezért kéne egységesen eldönteni, ez meg mindenképpen kompromisszumokkal jár valakinek. Addig meg: tekergetés, ami a legrosszabb megoldás összességében. Meg az a bohóckodás, ami a döntésképtelenséggel jár.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

akkor szívás van, mert nem lehet +1 ide, -1 oda rendszerben lenni, és átutazáskor tekergetni.

 

Már miért ne lehetne? Persze könnyebb / egyszerűbb lenne, ha a környező országokkal egy zónában lennénk, de azért nem lenne világ vége, ha egy órával kilógnánk erre vagy arra.

Én az UTC+0200-ra szavaznék, és nem azért, mert akkor melegebb lesz egész évben (wtf?), hanem mert már most is az van az év nagyobbik részében (kisebb változás, mint az UTC+0100) és lényegesen rosszabb lenne a nyári korai sötétedés, mint a téli késői napkelte.

Az UTC+0100 akkor működhetne, ha a mostanra kialakult "nyári" napi ritmusunkat is átálítjuk (8-16 vs 9-17, iskolakezdés, stb), de ez szerintem sokkal macerásabb, mint az időzónát igazítani a jelenlegi napi ritmusunkhoz.

"valahol az ido zonana belul "
Ha jol remlik csak magyarorszagon belul a deleles ~26 percel elter helytol fuggoen,
az orszag nyugati vege majdnem beleer a jo idopontba, a keleti vege meg kerekites szabalyi szerint meg minidig a GMT+1.
En kozel lakok a GMT+1 -hez.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Népszavazásnak sem lenne sok értelme egyébként, mert ez egy szakmai kérdés. Kisguczy Illés szavazó most hogy dönti el, hogy melyik lenne a jobb, téli, vagy nyári? Át sem tudják a legtöbben gondolni, hogy melyiknek mi lenne az előnye, csak tippelgetnének bele a nagyvilágba, meg ahogy itt írta valaki, arra szavaznának, hogy legyen nyári, mert akkor melegebb lesz egész évben. Pontosan ugyanolyan szakmai kérdés, mint az adórendszer, meg a büntetőjog, ezt az állami vezetésnek kell eldönteni, hogy mi lenne a legelőnyösebb.

És visszatértünk oda, hogy mi is az a képviseleti demokrácia.

Van, aki érti és elfogadja, van aki érti és nem tetszik neki, mint carcolt* kolléga, meg van, aki nem is érti :-)

*ha jól emlékszem

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Reggel felkelt, dolgozott egy kicsit, kényelmesen megreggelizett, majd dolgozott kicsit, majd tízórai," - Azaz nappal kelt és feküdt, a (torony)óra által mutatott időtől függetlenül. Nyáron korábban, télen később. A téli/nyári időszámítás ezt próbálja "közelíteni" azzal, hogy az órát évente kétszer eltolva oda/vissza közelíti a "nappal kel és fekszik" működéshez.

Az emeberk >90% nem a kakasal kell manapsag, es nem vegez nap allassval osszefuggo munkat.

A deli ebedet meg mi fenenek tologatni az ora atallitoknak ?

A del a nap allasaval fugg ossze, nem az oraval.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

En nem vagyok sem orahoz, sem nap allashoz kotve.

Ha mar napokat akkarsz szamolni es erdekel fold forgasa akkor a deleles az ami viszonylag jol megfigyelheto jelenseg es a deleles ember ido erzet szerint ugyan annyi idokozonkent van mindig.
A nap felkelte/nyugta kozel sem allando, illetve sok embernek problemas, hogy valtozik hogy mikor kell kezdeni dolgozni ha ugras szerint valtozik, mondjuk 1h -t ugral. ("Az átállítás időszakában a közúti balesetek száma 2%-kal nő")

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Lehetne évente mondjuk 4 alkalommal fél-fél órával tologatni, vagy 8 alkalommal negyedórákkal, de mivel van, ahol nem tologatnak/máskor tologatnak, így nem egész órás különbségek lennének, amik hatványozottan kavarodást okoznának, nem is beszélve arról, hogy  nem -mondjuk- CET/CET-DST páros lenne, hanem CET/CET-DST30/CET-DST vagy épp CET/CET-DST15/CET-DST30/CET-DST45/CET-DST...

Ekkor kisebb lenne az "ugrás", kevésbé lenne megterhelő - igaz többször lenne copás az óratekergetés miatt...

En inkabb a munka szerzodes atirasat kernem, ott ahol munka kezdes ideje kenyelmesebb ha 0~60 percet csuszkal az even belul, az orat meg beken hagynam.

A naporat sem szokas atallitgatni.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Egyéni lehetőség/igény - a világ nem úgy működik, hogy mondjuk "reggel 8-9-től úgy 16-17 óráig" van adott szolgáltatás, hanem jellemzően kötött időintervallumok vannak - a fenti példában gyakorlatilag csak abban lehetnél biztos, hogy 9-16 között áll rendelkezésre az adott szolgáltatás.

Ahogy mostanban randomizaljak szolgaltatasokat most is mindig megnezem mielott menek,
azon kivul vannak midenfele zarva tartasok is, meg ebed meg ..
Mar a non-stop sem a regi sok esetben.

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az EP sokkal fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Például a saját hatáskörnének jogellenes kiterjesztése, jogköre alá nem tartozó kérdések átpolitizálása, stb...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2021. 10. 19., k – 20:48

A nemzeti kormányok hibája, hogy nem alakították ki saját álláspontjukat: Téli vagy nyári, vagy Budán téli, Pesten nyári stb... Alapvetően az eredeti időszámításhoz a télihez kellene visszatérni. Nem tudom mi alapján jelentette ki Gulyás Geri, hogy a nyári a jobb? Szerintem csak blöffölt. Sokszáz évig a télit használtuk. Érthető hogy a COVID felülírta a priorításokat, de azt gondolom jelenlegi kormányunk normál esetben is sz@rna elvégezni a rendes dolgát. Az EU-s pénzek ellopása és a 4 éves választási kampány, minden energiájukat leköti. Hozni kell egy kormányrendeletet, hogy tavasztól nem állítjuk az órákat, aztán meg van oldva a dolog.

Én is szeretek később kelni és feküdni, de vegyük észre, ez a kötelező napirendünkhöz képest relatív. Az óra átállítást követően kb. 1 héttel már nem érzem, ha átálltunk CEST-re, de most sem fogom érezni, ha CET-re állunk, mert a lefekvésem is későbbre tolódik, tehát ugyanúgy elég keveset alszom majd.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Meg hát amíg azt hitték, hogy a Föld lapos, addig nem is volt értelme időzónákban gondolkodni.

Azé' a görögök már 2500 éve tudták, hogy gömb alakú kell legyen, kb. 2250 éve Eratoszthenész meg is mérte a kerületét és csak 2 százalékot tévedett. :)

Az a helyzet, hogy a "régen azt hitték, a Föld lapos" egy tévhit. Nem tudtak volna hajózni, ha nem tudják, hogy a Föld megközelítőleg gömb alakú, mivel kihasználták a szélességi körökből és hosszúsági eredő navigáció lehetőségét. Ez más Föld-elmélettel nem működött volna. A szextáns meg a többi eszköz nem megy más Föld-modellel.

a "régen azt hitték, a Föld lapos" egy tévhit

Igen, de azért, mert néhányan most is azt hiszik. :P

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tévhit. Régen tényleg többen hitték, hogy a Föld lapos, mivel nem volt még közoktatás, meg a csillagászat, tudományok nem álltak még magas fokon, így több volt a tájékozatlan, buta ember. Persze régen se mindenki hitte, mert akkor is voltak értelmes emberek, akik elgondolkodtak évszakokon, napszakokon, meg hogy a hajóárbóc miért tűnik el a horizonton, a Föld sugarát is le tudták mérni egész jó közelítéssel, meg hajózáshoz csináltak pontosabb térképeket, mértek távolságokat, stb.. Tehát azért, mert régen volt, meg akkor nem volt a tudomány még fejlett, az nem jelenti azt, hogy mindenki segg primitív volt akkoriban, okosabb embereknek már akkor is ment a kritikai gondolkodás.

Az viszont nagyon szomorú, hogy mai napig sok buta ember még mindig meg van győződve, hogy lapos, és nem lehet őket meggyőzni, se felvételekkel, se tényekkel, se keresztkérdésekkel, és szerintük a műholdak, felvételek, időzónák, térképek, csillagászat, stb. mind kamu, kormány szemfényvesztése, gyíkemberes összeesküvés. Az ember el se hinné, de írástudatlanból is nagyon sok van még, főleg a harmadik világbeli országokban. Szánalmas volt már ez a 20. században is, nem hogy a 21. század digitális világában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Oroszok 2011-től nem állítanak órát.

BTW: szánalom, hogy ez nem halad. Olyan, mintha az államok egyszerre 2-3 dologgal nem tudnának foglalkozni, miközben minden külügy egy kisebb városnyi ember.

Az IT-val (ahol valamit ezért kódolni kéne) vagy a közlekedéssel szemben (ahol 6 havonta ez probléma) náluk kb. alá kéne írni, hogy hajrá.

"BTW: szánalom, hogy ez nem halad. Olyan, mintha az államok egyszerre 2-3 dologgal nem tudnának foglalkozni, miközben minden külügy egy kisebb városnyi ember."

Rosszul lett feltéve a kérdés és ennek következménye, hogy még mindig van, ugyanis az nem lett eldöntve, hogy a nyári vagy a téli maradjon.

Erről úgy kellett volna szavaztatni, hogy:

a) Legyen nyári és téli időszámítás
b) Csak nyári legyen
c) Csak téli legyen

Ha kiderül, hogy melyiket szeretnék az emberek, akkor nem dobják vissza a labdát, hogy most b) vagy c) és erről hosszú mérlegelés után sem születik döntés. Ha viszont kijön valamelyik eredmény, akkor azt már csak be kell vezetni, mindenféle mérlegelés és döntés nélkül.

Na ez is olyan kérdés, amiben ügydöntően nem biztos, hogy szabad népszavazást kiírni. Nagyon nem mindegy, hogy a környező országok hogyan döntenek. Gazdasági, logisztikai kérdések tömege merül fel abban az esetben,ha egy határ két oldalán más döntés születik. Pláne, ha valahol a váltogatás mellett maradnak.

De, ez pont olyan kérdés, amit a lakosságnak kell eldönteni. A gazdaság van az emberért, nem pedig az ember szolgálja a gazdaságot. A logisztikát majd megoldják, tekintsék peremfeltételnek. Most is van olyan, hogy egyszer csak átlépünk egy időzónát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Aztán jön a határmentén a szívás, hogy a túloldalon máskor kezdődik a munkaidő, meg jön az országonkénti helyi idő, amit kezelni kell, aztán egy szimpla Lengyel-Cseh-Szlovák-Magyar-Horvát szállításnál 4 határátlépés, akár négyszeri óratekergetés... Az időzónákat pont azért találták ki, hogy ne kelljen mindenütt helyi időkkel szívni...

Nem. A téli és nyári között vagyunk, bár közelebb a télihez. 19 / 360 * 24 h = 1h 16 min keletre UTC-től. Ez télitől 16 perccel nyári felé, nyáritól 44 perccel téli felé van, tehát nyári esetén 28 perccel lenne nagyobb a csillagászati offszetünk, mint téli esetén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogy mi van? Az hogy az én szervezetem most megint 2 hétig tropára lesz mire megszokom! :S 

Nincs, az meg evek nekunk. Munkanapokon, ha be kell mennem, 7:15-7:30 korul kelek, ha nem, 9 korul, mint hetvegen is, szoval a 6 nekem nagyon hajnal.

Szerk.: amikor meg odaer, valoszinuleg sokkal korabban kell majd kelni, hiszem cca. egy ora lesz bejutni az iskolaba (mondjuk az ovoda sem lesz nagyon kulonbozo..). :)

Vázz!

Nekem van kettő is. Az egyiknek 8:40-re, a másiknak 8:55-re kell az iskolába érnie.

7:30 az durva lenne.

Persze emlékszem, amikor én voltam iskolás, akkor még 6-kor keltem, hogy elkészüljek és beérjek a 0. óra elejére.

Azért az jó, hogy a mostani gyerekeknek (a mostani iskolában) nincs 0. óra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azt nem tudom, hogy mikor van a becsöngetés, csak azt, hogy mikor zárják be az iskola kapuit. Ha 8:41-kor érkezik meg az elsős az általános iskola kapujához, akkor már csengetni kell és későként regisztrálják.

Mivel 40-kor még nem késés az érkezés, gondolom van mondjuk még 5-10 perc, mire mindenki az osztályterméig elsétálhat stb. és csak 45-kor vagy 50-kor csöngetnek be.

Általánosban és középiskolában van eltérés?

Nem csak általános és középiskola között, de két általános között is van eltérés. Mondom, az egyik gyerek az egyik általánosban 40-ig érkezhet be, a szomszéd iskolának a kezdése és a gyerekek délutáni kiadása is kb. 10 perccel később történik, hogy ne egyszerre legyen nagy tömeg. A másik gyerkőc általános iskolájában meg az alsósoknak 50-ig, a felsősöknek 55-ig kell beérkezniök. Gondolom 9 órakor lehet becsöngetés. Középiskolás gyerekem nincs, arról nem tudok most nyilatkozni.

A 7:45-ös 1. órai becsöngetés helyett

Amúgy amikor én jártam iskolába, akkor se volt 7:45-ös első óra. Úgy emlékszem, 8-kor kezdődött az első, de arra is tisztán emlékszem, hogy mivel nem akarták a 0. órát 7-kor kezdeni, azt valahogy 7:10 vagy 7:15 körül csengették be (és gondolom a 0. és az 1. között csak 5 perc lehetett a szünet).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha 8:41-kor érkezik meg az elsős az általános iskola kapujához, akkor már csengetni kell és későként regisztrálják.

Középiskolában nekem is el akarták venni az ellenőrzőmet 7:55-kor. Néztem is hülyén ki a fejemből. Akkoriban, néhány évvel az egyetem után tanítottam abban a középiskolában. :))

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mikor meg oraadokent is tevekenykedtem velem egy tanar allt le vitatkozni, hogy hogyan mereszelek az iskola fenntartott parkolojaba allni az autommal. Eleg elesen vont kerdore, hogy szerintem nekem lehet-e, en meg mondtam, hogy igen, lehet. Erre kovetelni kezdte, hogy mutassam be neki az engedelyem, en meg mondtam, hogy nem. Erre felhaborodottan felszolitott, hogy most azonnal menjek vele az igazgato szine ele, en meg nem vitatkoztam. Az irodaban elo is adta neki, hogy nem eleg, hogy bealltam a parkoloba, meg pimasz is vagyok. Az igazgato meg kirohogte, es elmagyarazta neki, hogy lassan mar egy eve kollega vagyok.

Mentsegere legyen mondva, nem jartam ertekezletekre.

A nyújtott nagyszünetnek nem tudom, mi értelme van... Anno nekünk (7:00 - 7:40) 7:45 - 8:30 / 8:40 - 9:25 / 9:35 - 10:20 / 10:40 - 11:25 / 11:35 - 12:20 / 12:30 - 13:15 / 13:25 - 14:10 voltak az órák (illetve volt dupla angol 13:25-14:55-ig, de annak a második feléről el kellett jönni, mert a koleszban 3-ig volt csak ebéd...).

Persze ez még akkor volt, amikor... Szóval nagyon régen :-P

A 7:00 tényleg durva. Az nekünk kb. csak nulladik óra volt, nagyritkán, remote location-ön (pl. uszoda).
Rühelltem én is a 7:30-as kezdést. Sokszor így is 14:30-kor végeztünk. Igaz, sok lyukasóránk volt.
Talán az is benne van, hogy mire mész dolgozni, a gyerek már jó eséllyel suliban legyen, vagy oda útban legyen. Nem tudom.

Minket még nem volt divat hozni-vinni. Kiskoromban autónk se volt. Arra emlékszem, hogy másodikas koromban már volt kulcsom és egyedül mentem haza. Gyalog.
Manapság látom, hogy sok gyereket autóval visznek-hoznak. Gondolom úgy kell elkészíteni a beosztást, hogy apu tudja vinni, anyu meg tudjon érte menni. Dunno.

Mivel falura költöztünk, eleve hozzuk-visszük a gyerkőcöt a közeli városba. A feleségem pár éve még ott dolgozott a közelben, így adott volt, hogy ő viszi. Most meg én úgyis arra megyek, ha bemegyek az irodába. HO alatt meg időmből kitelik.

A 7:00 tényleg durva. Az nekünk kb. csak nulladik óra volt, nagyritkán, remote location-ön (pl. uszoda).

Az még rendben is lenne, úgy emlékszem általánosban nekünk is ilyen heti (vagy két heti) 1 0. óránk volt.

Ezzel szemben a gimiben pont fordítva, talán egy olyan nap volt a két hetes ciklusban, amikor nem volt 0. óra.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Gondolom úgy kell elkészíteni a beosztást, hogy apu tudja vinni, anyu meg tudjon érte menni.

Nálunk az van, hogy ugye az iskola kapuját nyitják 8:30-kor reggel. Amíg az emberek bejártak az irodákba, addig ez az időpont már túl késői volt, ezért az iskola reggel is ad "napközit". A napközibe azt hiszem, 7-től lehet a gyereket ledobni. Délután ugyanígy, a napköziből lehet felvenni őket. A gond az, hogy most pl. az egyik gyerek napközije csak 6-ig tart, a másiké 6:30-ig. Ha az ember bement az irodába, a 6-os időpontot se egyszerű elérni. 2018-ban pl. megvolt, hogy 5 előtt 10 perccel kellett lelépnem az irodából, hogy elérjem azt a járatot, amivel még pont odaértem időben a sulihoz 6 előtt pár perccel.

Nem véletlenül tetszik annyira az itthonról dolgozás.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem is nagyon tetszik a HO.
Eleve messziről járok be az irodába, így gázolajban sem mindegy, és időben sem.
Gyerkőccel 8h00 előtt indulok el, beviszem gyorsan a városba, a 8h30-as scrum meetingre már itthon is vagyok. Ha időben elindulunk, előtte még be is fűtök.

Drukkolok a kovid hisztériának. Több okból is. Egyrészt a HO-nak ad talán további lökést, másrészt talán arra sarkallta az embereket, hogy újraértékeljenek dolgokat. Tudom, hogy keveseknél állt be tartós változás az értékrendben, de talán azt is segítene konszolidálni, ha még itt maradna velünk.
Az elején amikor volt a lockdown, végre nem volt tömeg mindenhol. Forgalom is alig volt. Minden picit lelassult, nyugodtabb lett.
Csökkent a kibocsátás, estek az üzemanyagárak.
Megtapasztaltuk, mennyivel egyszerűbben is végezhetnénk a dolgainkat, mennyivel egyszerűbben és rugalmasabban is élhetnénk. És sokkal többet volt együtt a család.
Ebbe a nyugalomba kellene valahogy visszatalálni.

A munkával kapcsolatban is kialakult az emberben egy sokkal mélyebb elkötelezettség és felelősségtudat. Nem egy hülyegyerekként kezeltek minket, akiket oda kell ültetni egy asztalhoz, hogy nyomkodják a gombokat, hanem sokkal feladatorientáltabb lett minden, és nem számított mikor-hol-hogyan, csak a végeredmény. Kölcsönösen erősödött a bizalom.
Aki pedig szeretett bent lenni (vagy otthon nem), az továbbra is megtehette. Illetve nyilván ha olyan jellegű volt a munkája.

Mindkettő hozzátartozik. Írtam valamit, addig ugye problémamegoldás. Utána letöltöttem a hardware-re, az történt, amire számítottam, elszállt egyből az egész. :) Jó, hát inicializálni kellett volna egy tömb indexet. :) Utána jobb volt, de még akkor is előfordult, hogy nem abból a bufferből olvastam fel az adatot, ahova az érkezett. De ezt is szépen kijavítottam. Reszelés, de szeretem látni, hogy a kitalált koncepcióm elkészült, s ahogy javítom ki az implementációs marhaságaimat, szépen életre kel az egész. Ha elfogadhatóan, áttekinthetően - legalább is magam számára, erről itt volt vita, kinek mi áttekinthető - van kódolva, akkor viszonylag hamar megtalálom a bugokat, de tudok beletenni debug logolást is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyetemen már 8:00-kor kezdődött az 1. előadás erre még tisztán emlékszem.

Nekem volt olyan hogy napom, hogy 7:15-12:00 előadás... aztán 16:45-20:00 labormérés. Volt egy 4:45 gap, amit a közeli korcsmában töltöttem el néhány tankörtársammal. Pénzünk az nem nagyon volt, úgyhogy leginkább Deák bólé volt a menü, amikor volt pénz akkor Háziúr. Soha nem voltunk részegek délutánra.

Számomra továbbra is értelmezhetetlen ez az egész. Akit megvisel az óraátállítás, az egyébként minden nap (hétköznap, hétvégén, mindig) ugyanakkor kel? Nem alszol hétvégén tovább? Oké, amikor kilenc időzónán repültem át, ott volt egy-két nap jetlag, de még egy random hétköznapon is van a reggeli kelésemnél egy órányi szórás.

Az kellene, hogy nem télen-nyáron egy-egy óraátállítás kellene, hanem inkább minden hónapban egy kicsit állítsunk az órán :-)

Vagy télen járjon gyorsabban az óra, nyáron meg lassabban... Így nem jönne olyan hirtelen az átállás, és nem terhelné meg a gyenge szervezetedet :-)

Nehogy már ez a 21. században technikailag megugorhatatlan legyen :-)

Szerkesztve: 2022. 03. 27., v – 13:39

Két dolog jutott eszembe reggel ébredés után:

1. remélem még az én életemben eltörlik ezt a baromságot.

2. én nem állítom át, és erre mindenkit is ráveszek. - persze ezt elvetettem pár másodperces átgondolás után. :)

tegnap fent voltam , szokás szerint - hajnali kettő volt - majd "hírtelen" hajnali három - először gondolkoztam, hogy mi f.szt csináltam eddig - de beugrott, hogy óraállítás...

8-kor szoktam kelni - meg délben egy órát aludni...

For Whites Only meeting room!

Akkor meg végképp nem értem. Ritkán van ilyen, azért gondoltam, hogy ez is az óraátállítás miatt volt. Ezt a fene se tudja követni, hogy mikor betoldás, mikor visszaállítás. Szerencsére a magyaroknak, meg az EU-soknak az utolsó talán, de sok helyen még a végtelenségig fog menni ez a kavarás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Na, sikerült az átállás, tudom hogy nehéz volt, de remélem mindenki túlélte sírás nélkül.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Kocsiban van beepitett navigacio es GPS (ugye).

A muszerfalon az orat meg meg kell talalnom hol kell atallitani. Remelem nem gombelem jar bele, pff...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez volt a legszemetebb óraállítás... hat munkanapos hét, 23 órás vasárnappal...

Réges-régen, még az iparosodás előtt, amikor az emberek pirkadatkor keltek, napnyugta után kis tábortűz vagy gyertyafény, aztán alvás volt, akkor nem volt ilyen problémájuk, hogy óraátállítás meg hogy a szomszédos országban eggyel odébb van az óra.

Aztán jött az iparosodás kora, óramű pontossággal.

Hétfő. 10:30

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nincs ennél jobb megoldás. Én megtartanám az órát állítást.

Nyilván akármilyen elcseszett rendszert ki lehet találni, lesznek mindig emberek, akiknek be fog jönni. A kérdés, hogy mennyire lesznek többségben. Hiszen azért találták ki az egész állítgatósdit, mert van előnye, de a kérdés ma már az, hogy mennyien támogatják, és mennyi hátránya lett, a vita erről megy ezzel kapcsolatban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Eltörli-e az energiaválság az óraállítás megszüntetését? Magyarországon az óraállítással egy kisváros éves villamosenergia-fogyasztását lehet megspórolni.

trey @ gépház

Budapesten UTC-1:16-kor, ha jól számolom, tehát téli időszámítás szerint 11:44-kor, nyári időszámítás szerint 12:44-kor. Elterjedt tévhit, hogy a téli időszámítás az igazi, de nem. A téli és a nyári között vagyunk csillagászati szempontból, az persze igaz, hogy a télihez közelebb, a nyáritól távolabb. A télitől 16 percre, a nyáritól 44 percre, csak a másik irányba. Tehát 44 - 16 = 28 perccel nagyobb csupán a nyári időszámítás hibája, ellenben kellemesebb a nyári hosszan világos este, meg a kevésbé depressziós tél, szóval én is a fix nyári időszámítás mellett vagyok.

Akinek nem lenne világos, Budapest 19 fok keleti hosszúságon van, így 19 / 360 * 24 = UTC + 1:16-on. Amikor fentebb mínuszt írtam, az nem az időzóna volt, hanem a delelés, ami épp azt jelenti, hogy UTC szerint még csak 10:44 van, amikor nálunk 12:00.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát ezt nem igazán lehet objektíven kipróbálni, de egyébként nagy valószínűséggel arra jutnék, hogy télen a nyári időszámítás is szar, csak màshogy (lásd feljebb a reggeli vs délutàni depi). Azt nem gondolnám, hogy határozottan rosszabb lenne a nyári, az alapvető probléma a napos órák hiànya, az meg télen sehogy se lesz több.

Emiatt lenne logikus szerintem eltörölni az állítgatást, és végig a nyárit megtartani (mivel az állítgatás maga biztosan rossz egészségileg és gazdaságilag is)

Azért más a depis délután, mint a depis reggel, mert depis délután nem írsz az iskolában témazárót, de depis reggelekre bőven jutna.

Amin persze segítene, ha nem reggel 8-kor kezdődne az iskola, hanem 9-kor. Persze ezzel GMT+2-re átállva is csak épp ott tartanánk, mint most, hogy december–januárban kb. tök sötétben indulok a gyerekkel az iskolába, pedig csak negyed óra séta. (Igaz, amikor konkrétan tök sötét lenne, az pont a szünet.) Ellenben GMT+2-ben a reggel 8-as iskolakezdés borzasztó lenne.

Az állandó állítgatás sem nyerő, de maga a nyári időszámítás önmagában, állítgatás nélkül is rossz egészségügyileg, aminek oka a cirkadián ritmus néven illetett biológiai mechanizmus. (Ennek genetikai hátterének kutatásáért pár éve Nobel-díjat adtak.)

Amennyiben képesek vagyunk túllépni a - mitagadás gyomorforgatóan bugris - nézőponton, h mindent [is] gazdasági érdekké transzformálunk, akkor több más is felmerülhet az óraállítgatással szemben! Elsők közt az egészségügyi érdek! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Két dolog mérhetetlenül szomorú abban amit írsz:

- láthatólag nem érdekel (vagy nem érted) mi van leírva, hanem fogod a saját narratívádat és leírod

- undorítóan fogalmazol

Ezzel ellentétben a tények:

- az óraállítás bevezetése gazdasági döntés eredménye volt, ha nincs szükség rá, akkor annak is gazdasági döntésnek kell lenni

- az embereket alapvetően nem érdekli az óra, nem azért kel fel hatkor mert tetszik neki a 6-os szám, hanem mert időponthoz van kötve -> munkakezdés, iskolai kezdés, egyéb időpont 

Azaz a kiinduló pont is gazdasági kérdés volt, és az is látható az óra specifikus időpontja a gazdasággal van szoros kapcsolatban, a társadalom szervezéséhez van köze. Azaz semmi köze nincs ahhoz, hogy  *mindent is* gazdasági érdekké transzformálunk, csak épp ez abból indult ki, abból kifolyólag lehet eldönteni nem kell, vagy azt, hogy nem éri meg emellett nincs értelme róla beszélni, mivel egyébként semmilyen értelme nincs. 

De egész meglepő ezt az általam utált neoliberális gondolkodás elleni kirohanást itt olvasni úgy, hogy az Orbán rezsim egyik nagy tisztelőjét ismertem meg írásaidból, és azért az Orbán rezsimnél nagyobb neoliberálist nehéz találni ... 

>  az óraállítás bevezetése gazdasági döntés eredménye volt, ha nincs szükség rá, akkor annak is gazdasági döntésnek kell lenni

1) Az h gazdasági döntés volt nem implikálja h mi lesz. Vagyis hamis a következtetésed. [már a kondicionális fogalmazás is teljes zavarról árulkodik: miszerint egy bekövettkezett állapotot (nincs szükség rá) követne egy gazdasági döntés]

2) Továbbá:  És ha [gazdaságilag] szükség van rá? Akkor ebben az esetben egészen biztos nem gazdasági döntésnek kell lennie annak ami megszünteti, hanem valami olyannak ami felülirja a gazdasági szempontot.

3) Meg egyáltalán - ebben az esetben - WTF gazdaságilag szükség van rá?

Az egy igen-igen beteg szemlélet, hogy a közös nevező, h minden kihatást gazdaságilag értelmezehetővé konvertáljuk és akkor az így kapott értékekből vonunk egyenleget, hogy kell-e óraáttállítás vagy sem? Nem, nem kell! Kurva anyját annak aki kitalálta! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

1) Az h gazdasági döntés volt nem implikálja h mi lesz. Vagyis hamis a következtetésed. [már a kondicionális fogalmazás is teljes zavarról árulkodik: miszerint egy bekövettkezett állapotot (nincs szükség rá) követne egy gazdasági döntés]

Az, hogy te minek minősíted az én írásomat nem teszi semmissé, hogy ha valaki 100 évig csinál valamit gazdasági okból, akkor a kivezetésben igenis megvizsgálja, fennáll e még az a gazdasági ok ami tavaly fennállt és van e értelme fenntartani. 

 2) Továbbá:  És ha [gazdaságilag] szükség van rá? Akkor ebben az esetben egészen biztos nem gazdasági döntésnek kell lennie annak ami megszünteti, hanem valami olyannak ami felülirja a gazdasági szempontot.

Azaz egy gazdasági döntés következtében bevezetett intézkedésről újabb gazdasági döntés születik, nincs annyi előnye gazdaságilag, hogy fönntartsuk.

Mint ahogy kegyesen kihagytad, hogy egyébként az embereket nem érdekli hogy hány órakor kelnek ha egyszer nem kell iskolába/dolgozni/találkozóra/busz/vonat/repülő/whatever gondolniuk. Ha 9-kor kelnek akkor kilenckor ha 5-kor akkor ötkor. Ennyi. Azért van, hogy összehangolja a társadalmat (gazdaságilag). Ezért fontos az a szempont is, ha az emberek bizonyos ideig az átállás miatt rosszabbul teljesítenek. Ugye. De persze vannak érveid amik nem köthetőek össze ezekkel ugye?

> Ezért fontos az a szempont is, ha az emberek bizonyos ideig az átállás miatt rosszabbul teljesítenek.

Neked. Meg bugris elvtársaidnak. Egyébként meg: fontos az a szempont is, ha az emberek bizonyos ideig az átállás miatt rosszul érzik magukat. És h rosszabbul teljesítenek-e van sem, az másodlagos dolog, amit csak egy rabszolgahajcsár mentalitásával megvert kretén képes az első helyen említeni. 

Hasonló vleményem van a 3 műszakos munkarendről is.  Nem méltányolandó szempont, h le kell állítani meg újra be kell indítani a gyárat különben. Lehet h ez problémás meg gazdaságtalan kibaszott kapitalista cégnek, de ugye a kapitalista cégeknek nincsen választójoguk.  Akkor?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

 ha az emberek bizonyos ideig az átállás miatt rosszul érzik magukat.

Persze, hogyne lenne fontos, csak ha emiatt azt a gazdasági döntést hozzák, hogy ezért nem éri meg az óraállítás annak az ember teljesítményére vetített hatást veszik figyelembe.

 Lehet h ez problémás meg gazdaságtalan kibaszott kapitalista cégnek, de ugye a kapitalista cégeknek nincsen választójoguk.  Akkor?

Most akkor ki a bolsi?

Amúgy még mindig nem beszéltél arról, miért lenne fontos egy embernek mikor kel és fekszik ha az nincs viszonylatban bármilyen gazdasági folyamattal. 

> csak ha emiatt azt a gazdasági döntést hozzák, hogy ezért nem éri meg az óraállítás annak az ember teljesítményére vetített hatást veszik figyelembe.

BehringerZoltan | 2022. 10. 31., h – 12:28 ) írta:
Amennyiben képesek vagyunk túllépni a - mitagadás gyomorforgatóan bugris - nézőponton, h mindent [is] gazdasági érdekké transzformálunk, akkor több más is felmerülhet az óraállítgatással szemben! Elsők közt az egészségügyi érdek! 
@

( BehringerZoltan | 2022. 10. 31., h – 22:15 ) írta:
Az egy igen-igen beteg szemlélet, hogy a közös nevező, h minden kihatást gazdaságilag értelmezehetővé konvertáljuk és akkor az így kapott értékekből vonunk egyenleget, hogy kell-e óraáttállítás vagy sem? 
@

> Most akkor ki a bolsi?

Azt nem tudom. De úgy látszik te az vagy aki azt gondolja, h a kapitalizmust kizárólag bolsevik oldalról lehet kritizálni érvényesen. Általános korlátoltság. 

> Amúgy még mindig nem beszéltél arról, miért lenne fontos egy embernek mikor kel és fekszik ha az nincs viszonylatban bármilyen gazdasági folyamattal. 

Neked valami bajod van, ugye? Gazdasági döntés meg folyamat fixációd van. Hát miért nem azt kérded, hogy miért él valaki, ha nincs viszonyban bármilyen gazdasági folyamattal?  Az az ember életének az oka és célja, h gazdasági folyamatok meg döntések alanya legyen? Jó, ehhez nem én kellek! :-Z

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Neked valami bajod van, ugye? Gazdasági döntés meg folyamat fixációd van. Hát miért nem azt kérded, hogy miért él valaki, ha nincs viszonyban bármilyen gazdasági folyamattal?  Az az emberi életének a oka és célja, h gazdasági folyamatok meg döntések alanya legyen? Jó, ehhez nem én kellek! :-Z

Mindenfajta mellédumálás, de valódi válasz semmi. Semmi gond. Ez csak az mutatja nem tudsz olyat mondani, amikor egy embert érdekelné mennyi az idő ha felkel, ha annak nincs semmi gazdasági folyamathoz köze.

> nem tudsz olyat mondani

Ugye amit te - most nem minősítve - forszirozol, annak nem a gazdasági folyamtokhoz, hanem ezen folyamatokat is magában foglaló társadalmi interakcióhoz van köze. Ennek nélkülönzhetetlne eleme, hogy a szereplők közt konszenzusos megállapodás legyen az idő felfogásáról, múlásáról, jelöléséről. Ennek ismeretében érnek oda a randira, a tempomba a misére csak h mondjak két olyan dolgot aminek nincs köze gazdasági folyamokhoz. Ezen társadalmi interakcion belül jelennek meg a gazdasági folyamatok, amikre a te kényszeres fixációd irányul. Mondom: ez igen-igen beteg dolog részedről!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Csak simán nem értek egyet. Tisztán gazdasági érdekből vezették be a németek vagy 100+ éve, de ez nem jelenti azt, hogy csak gazdasági döntés miatt lehetne megszüntetni, semmilyen alkotmány nem írja elő. Ma már hosszú távú tapasztalat van vele, azóta más lett a világ, gazdasági érveket is találtak ellene (a világítás már nem nagy része az áramfogyasztásnak, nyáron klímákat járatnak tovább meleg helyeken, egy csomó közlekedési nehézséget is okoz, ami megint pénzveszteség, ezeket tanulmányok már alaposan körbejárták), és van egy csomó emberi oldal is (emberek nem pihenik ki magukat, balesetek vannak emiatt, látod, állatok is szenvednek miatta). Nem véletlen, hogy ahol alkalmazták, azokban az országokban is sorra szüntetik meg, pl. az USÁ-ban több tagállamban már visszacsinálták, meg az oroszok, stb., EU sem viccből akarta megszüntetni, mert a politika abban egyetértene, hogy meg kell, csak abba nem tudtak még kiegyezni, hogy helyette mi legyen, és most csak húzódik, de az nem jelenti azt, hogy akkor nem lesz beszüntetve most már soha.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csak simán nem értek egyet. Tisztán gazdasági érdekből vezették be a németek vagy 100+ éve, de ez nem jelenti azt, hogy csak gazdasági döntés miatt lehetne megszüntetni, semmilyen alkotmány nem írja elő

Csak a józan ész. Ha valamit csinálsz valamiért hosszú ideig, majd rájössz, hogy annyira nem is jó neked akkor főleg azok azok az indokok számítanak ami miatt ilyen hosszan fenntartottad.  

és van egy csomó emberi oldal is (emberek nem pihenik ki magukat, balesetek vannak emiatt, látod, állatok is szenvednek miatta).

Segíts nekünk, mond el, ha egy embernek nem kell menni dolgozni/whatever (gazdasági kérdések) mit izgatja őt mikor kel és mikor fekszik? Csak az idő múlása az érdekes számára. Minden más a társadalom és a gazdaság működésével függ össze. 

De persze tudod sorolni a nem ide kötődő dolgokat amikor számít mikor csinálsz valamit, de nem gazdasági kérdés ugye?

 

 

mit izgatja őt mikor kel és mikor fekszik? Csak az idő múlása az érdekes számára.

Ez hülyeség, a Nap Földhöz képesti pozíciója szinkronizálja a biológiai működésünket. Egyáltalán nem kellemes és nem egészséges például állandó éjszakásnak lenni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. A gazdasági indokok már rég nem számítanak. Ahol még fenntartották ezt az állítgatós rendszert, ott is csak azért, mert a politika lassú, rugalmatlan, töketlen, döntésképtelen, megy a kötélhúzás, hogy az egyik tagállam A-t, a másik B-t, a harmadik C megoldást akar és egyik se enged, nem tudnak másik kompromisszumot kötni. Mert ez valahol mindenképp kompromisszum valakiknek, ha állítgatunk, ha nem, ha állandó nyári, ha állandó téli, érveket lehet bármi mellett sorakoztatni, de akkor dönteni kéne tudni, meg bevállalni valamit. Addig meg, amíg ez nem sikerül, addig állítgatunk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Ahol még fenntartották ezt az állítgatós rendszert, ott is csak azért, mert a politika lassú, rugalmatlan, töketlen, döntésképtelen, megy a kötélhúzás, hogy az egyik tagállam A-t, a másik B-t, a harmadik C megoldást akar és egyik se enged, nem tudnak másik kompromisszumot kötni. Mert ez valahol mindenképp kompromisszum valakiknek, ha állítgatunk, ha nem, ha állandó nyári, ha állandó téli, érveket lehet bármi mellett sorakoztatni, de akkor dönteni kéne tudni, meg bevállalni valamit. Addig meg, amíg ez nem sikerül, addig állítgatunk."

Már a legelején el lett rontva, mert nem azt kellett volna megkérdezni, hogy legyen-e vagy sem óra állítgatás, hanem 3 közül válasszanak az emberek:

A) téli-nyári
B) csak nyári
C) csak téli

A végén meg kijön egy eredmény és csak végre kell hajtani. Nincs utána a rugalmatlan, töketlen, döntésképtelenség meg kötélhúzás, hogy akkor jó-jó ne legyen, de most találjuk ki, hogy akkor a B vagy a C.

Te mit olvasol? Egyrészt leírtam, hogy pusztán gazdasàgilag a az àllandó nyári érné meg, az meg, hogy a reggeli vagy a délutáni sötétséget viseled el jobban, az már tényleg "érzelmi" dolog. De nyilván ha elég  sokan "éreznek" úgy, hogy az állítgatás rossz, a nyári jó, akkor előbb utóbb az lesz. És itt persze célszerű EU szinten dönteni minium az átállítás eltörléséről, de a környező országok tekintetében még tényleges időzónáról is (bár ez utóbbi azért nem akkora probléma, ha max 1 óra eltérés van két ország között, szóval csak emiatt nem gáncsolnám el az egész változtatást).

Igy van! Meg mit jelent a "hetvege"? A vilag jo reszen az nem szombat-vasarnap...

Idozonakat jelenleg eleg erdekesen szoktak valtogatni nemely orszagok. Nehany esetben raadasul rovid hataridovel jelentik ezt be.

Csak egy kozeli pelda: Marokko

Ezeknek a dolgoknak eleg nagy koltseguk van. Az oraallitasnak onmagaban is, de az oraallitas szabalyainak megvaltoztatasa meg problemasabb. De ezt egy IT portalon illik tudni :)

Az a max. egy óra tud szép "baleset" lenni nemzetközi szállítmányozásban, ha oda-vissza kell mászkálni az időzónák között... 

Ez most is megtörténik, az EU jelenleg is három időzónára oszlik, oszt nincs belőle katasztrófa. Úgy húzod ezt elő ezt az érvet minden alkalommal, mintha Portugália és Spanyolország, Románia és Magyarország vagy Svédország és Finnország között napi szinten történnének nemzetközi szállítmányozási katasztrófák, ahogy oda-vissza mászkálnak az időzónák között.

Egy (munka)napon belül hányszor lép át egyik időszámításból a másikba egy mondjuk vonat vagy épp kamion adott áruval/fuvarral? Vegyük mondjuk a Bolzano-Innsbruck-München útvonalat, ez kevesebb, mint 300km. Ha minden ország saját döntése alapján nyári/téli állapotba "fagy be", és mondjuk az osztrákok a télit, a németek meg az olaszok a nyárit választják, akkor pár óra alatt két óraállításos határátmenet jön szembe a fuvarral - ami induláskor már hétfő, osztrákoknál még vasárnap - De ennél akár több (kvázi minden határátmenetnél) lehet óraállításba futni, és hamegnézzük a napi maximális vezetési időkből adódóan megtehető távolságokat, hogy hány határt keresztezhet egy-egy fuvar, az országonkénti egyedileg eldöntött idő nagyon nem lenne jó.

Egy (munka)napon belül hányszor lép át egyik időszámításból a másikba egy mondjuk vonat vagy épp kamion adott áruval/fuvarral?

Mivel volt már munkám nemzetközi logisztikai cégnél: kurvára mindegy, hogy mennyit lép át hova, trivialitás lekezelni, évtizedek óta lekezelik a logisztikai cégek, mert a valóságban ilyen megtörténik és még csak nem is kell hozzá légi-logisztika, pedig ott vannak igazán nagy furcsaságok.

Vegyük mondjuk a Bolzano-Innsbruck-München útvonalat, ez kevesebb, mint 300km. Ha minden ország saját döntése alapján nyári/téli állapotba "fagy be", és mondjuk az osztrákok a télit, a németek meg az olaszok a nyárit választják, akkor pár óra alatt két óraállításos határátmenet jön szembe a fuvarral - ami induláskor már hétfő, osztrákoknál még vasárnap - De ennél akár több (kvázi minden határátmenetnél) lehet óraállításba futni, és hamegnézzük a napi maximális vezetési időkből adódóan megtehető távolságokat, hogy hány határt keresztezhet egy-egy fuvar, az országonkénti egyedileg eldöntött idő nagyon nem lenne jó.

És? Mi az, ami szerinted ilyenkor történik? Azon kívül, hogy van egy élénk fantáziád és nulla rálátásod? Miért kettő időzóna határátlépés okoz szerinted katasztrófát? Egy miért nem? És miért robban fel a kamion, ha Ukrajna - Lengyelország - Litvánia vonalon 500 kilométeres úttal három időzónát érint? Vagy Oroszországból megy egy fuvar Svédországba 300 kilométert Finnországon át, ahol szintén három időzónát halad? Olyanról nem is beszélve, hogy Ukrajna - Lengyelország - Fehéroroszország - Litvánia vonalon szintén lehet 500 kilométeren belül négy időzónát mozogni. Az van, hogy a logisztikai cégek nem tudták, hogy lehetetlen és megoldották.

Kinél okozna ez olyan hatalmas problémát? A vezetőnél? Ő beállítja az óráját (vagy hagyja az eredetinél, aztán majd igazodik ahhoz), ha épp áthalad egy országon, és közben vezet, akkor miért érdekes neki, hogy mennyi a lokális idő? Az neki az indulási és a célállomásnál számíthat. Itt lehet egy-két óra eltérés, ami addig is lehetett.

A szállítmányozó cégnél? Ott lekezelik táblázat szerint a különbségeket, aztán kész.

A vasárnap-hétfő átmenet legfeljebb ott érdekes, ahol hétvégén tilos a kamionforgalom, de ezt a megfelelő indulási időpontokkal eddig is le tudták kezelni.

Na most lehet, hogy én emlékszek rosszul, de Svájc esetén mint ha kellene vámkezelést intézni a kamionosnak a határon. És ott nagyon nem mindegy, hogy a kamionosnál hány óra van beállítva és meddig van nyitva a vámügynöki iroda.

Illetve a másik: ha mondjuk nem egységes az időszámítás és délután 5-ig veszik át (vagy rakják fel) az árut, akkor nem mindegy, hogy melyik időzóna szerint fél 5-re ér oda, mert lehet, hogy az már fél 6 lenne.

Csak azért, mert a napon belül az időmérésünk eredetileg a napi ciklushoz igazodik. Az egy technikai lehetőség, hogy képesek vagyunk máshogy is mérni, de a local time továbbra is a napi életritmusunk kifejezője.

Miért kevered ide az időmérést, amikor a delelés időpontjáról van szó? Az a helyzet, hogy nem akkor van az életritmusunk szerinti nap közepe, amikor dél van és nem akkor van az éjszaka közepe, amikor éjfél van. Vélhetően te se este nyolctól reggel négyig alszod a nyolc órádat...

Igen, de a fázistolás kb. éjfélhez képest lesz ugyanannyi. Például azért, mert reggel be kell menni dolgozni.

Akkor mégse a delelő nap számít... egész eddig azon rugóztál, hogy mikor delel és ahhoz kell mindent igazítani, mert biológiai óra, aztán mégse az a nap közepe, se az éjfél az éjjel közepe, nálad se.

Értem, tehát f(x, y, z) esetén mégsem az x számít.

Minden jel szerint nem, mert a tényleges éjfél nem az alvási ciklusod felénél van és a tényleges dél sem az ébren töltött időd felénél van. Szóval mi értelme azon rugózni, hogy mikor van ténylegesen dél, ha te is kb. két órával el vagy tolódva ehhez képest?

Mert ahhoz képest konstans az életmódunk eltolódása. Nem az az érdekes, hogy mi van az óra számlapján - bár hagyomány és érzelmi okok miatt az is -, hanem az, hogy a Nap által diktált referenciához képest milyen fázishelyzetben vannak a kényszerek. Mikor kell kelned, mikor lépsz ki a gyárkapun, mikor van az ebédszüneted, meddig maradhatsz fenn úgy, hogy azért lehetőleg öt óránál többet aludj, és így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tehát akkor a tényleges deleléssel kapcsolatos rugózásod a fenti bekezdésed kapcsán nettó faszság, ha úgyis el van tolódva az életmódunk? Vagy ez az utóbbi egy bekezdés a bullshit? Mert most hosszan gyakorlatilag mondtál semmit, több hozzászóláson át.

Miért lenne bullshit? A Nap UTC+1:16-kor van zeniten Budapesten. Ha nem módosítjuk a munkakezdést, menetrendeket, akkor UTC+2 esetén télen is, nyáron is jól jön a hosszabb ideig tartó világos. A hosszabb idő nyilván a kényszerekhez képest értendő. Mondhatnám azt is, hamarabb eljöhetsz a munkahelyedről, az iskolából. A téli reggeli sötétség szerintem nem baj, olyankor úgyis alfában van még az ember, ingerszegény környezetre vágyik, fenének se hiányzik a képébe még a sok fény.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért lenne bullshit? A Nap UTC+1:16-kor van zeniten Budapesten.

Azért bullshit, most sem az UTC dél +1:16 és UTC éjfél +1:16 a napod két fele. Nem UTC+1:16 éjfél előtt és után alszol 4-4 órát.

Ha nem módosítjuk a munkakezdést, menetrendeket, akkor UTC+2 esetén télen is, nyáron is jól jön a hosszabb ideig tartó világos. A hosszabb idő nyilván a kényszerekhez képest értendő.

Látod? Tehát nem a nap delelése számít, hanem a munkakezdés ideje és egyéb kényszerek, amelyek viszont módosíthatóak, társadalmi egyezmények ugyanis.

Mondhatnám azt is, hamarabb eljöhetsz a munkahelyedről, az iskolából. A téli reggeli sötétség szerintem nem baj, olyankor úgyis alfában van még az ember, ingerszegény környezetre vágyik, fenének se hiányzik a képébe még a sok fény.

Egy csomó embert fogsz találni, akiket jobban zavar, hogy reggel van világos.

Nade, pont azert tologatjuk az orat, mert azt nem kell megjegyezni :D nem? Marmint 1x oda, 1x visszatoljuk, de kozben a bolt nyitvatartasa es a vonat erkezese nem valtozik. Ha nem az orat tologatnank, akkor eszben kellene tartani a valtasi idoszakban, hogy mostantol nem 16:00-kor zar a bank, hanem mondjuk 15:00-kor. Szerintem ez utobbi, tehat amikor minden egyes dolog megvaltozik, emiatt figyelni kell minden idohoz kotott dolognal a szamokra, az sokkal bonyolultabb, mint eltolni az ablakot, a szamok pedig valtozatlanok maradnak.

Nade, pont azert tologatjuk az orat, mert azt nem kell megjegyezni :D nem? Marmint 1x oda, 1x visszatoljuk, de kozben a bolt nyitvatartasa es a vonat erkezese nem valtozik.

Látod? Nem a Napot tologatjuk az égbolton. Amúgy meg van egy csomó helyen téli és nyári nyitvatartás, a nyári és nem-nyári menetrendekről nem is beszélve... te nem utazol vonattal napi szinten, ugye?

Ha nem az orat tologatnank, akkor eszben kellene tartani a valtasi idoszakban, hogy mostantol nem 16:00-kor zar a bank, hanem mondjuk 15:00-kor.

Rettentő nehéz és példátlan dolog lenne.

Amivel vonatozni szoktam, az nem jo pelda, mert olyan kornyezetben van, ahol egeszen surun (orankent) kovetik egymast a vonatok, igy max a decemberi valtaskor kell figyelni, hogy most eppen 45-rol attettek 12-re. Amivel eddig talalkoztam nyari/teli nyitvatartas (pl. fagyizo/cukrazda kombo), ott nem volt koze a nyitvatartasnak az oraatallitashoz, illetve, mindig csak a zaras idopontjat szoktak tologatni, de azt sem az oraatallitassal kapcsolatban. Viszont a nyari nyitvatartasi idoszak vegen (amikor 1 orat rovidul a nyitvatartas) rendszeresen megszivom naluk, hogy nincsenek nyitva, mikor odaerek. A weboldaluk egy fb pagere mutato redirect, fb-n nincs nyitvatartas, a google meg nem jot ir..., nyilvan papirfecnin ki van ragasztva, de azt ugye akkor latom, ha mar ott vagyok, ha meg mar ott vagyok, akkor mind1. Szoval ez megint csak arra pelda, hogy nem jo, a nyitvatartast tologatni. Jobb az, ha megjegyezheto, hogy fixen X-Y es kesz.

Amivel vonatozni szoktam, az nem jo pelda, mert olyan kornyezetben van, ahol egeszen surun (orankent) kovetik egymast a vonatok, igy max a decemberi valtaskor kell figyelni, hogy most eppen 45-rol attettek 12-re.

Gondolom meglep, hogy nem csak olyan vonatok léteznek, amelyekkel te szoktál vonatozni... :)

Amivel eddig talalkoztam nyari/teli nyitvatartas (pl. fagyizo/cukrazda kombo), ott nem volt koze a nyitvatartasnak az oraatallitashoz, illetve, mindig csak a zaras idopontjat szoktak tologatni, de azt sem az oraatallitassal kapcsolatban.

Miért is kellene ennek az egésznek akkor történnie, amikor az óraátállítás szokott lenni? Egészen változatos az, amikor egyes üzletek úgy döntenek, hogy nem éri meg nyitva tartani bizonyos időszakokban.

Szoval ez megint csak arra pelda, hogy nem jo, a nyitvatartast tologatni.

Pedig most is tologatják, ugye, szóval nyitott kapukat döngetsz. Plusz van még óraátállítás, hogy bonyolítsuk is.

Jobb az, ha megjegyezheto, hogy fixen X-Y es kesz.

Maradjon meg az ilyen döntések szabadsága a tulajdonosnak, hogy mikor akar nyitva lenni egy üzlet...

Az eredmény ugyanaz lenne, ha az összes munkakezdést, iskolakezdést, menetrendet, nyitva tartást eltolnánk, csak ugye ezt nem fogják megtenni. Éppen ezért kellene UTC+2-nél rögzíteni az időt. Lehet felőlem UTC+1, ha minden időt eloffsetelnek, de nem lesz így.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az eredmény ugyanaz lenne, ha az összes munkakezdést, iskolakezdést, menetrendet, nyitva tartást eltolnánk, csak ugye ezt nem fogják megtenni.

Ismét húzod a témát máshova: mi köze van ennek a Nap deleléséhez?

Éppen ezért kellene UTC+2-nél rögzíteni az időt. Lehet felőlem UTC+1, ha minden időt eloffsetelnek, de nem lesz így.

Oké, ez egy vélemény, de ennek semmi köze ahhoz, hogy mikor delel fizikailag a Nap. Aki hatra jár dolgozni, mert akkor nyit a bolt, annak soha nem lesz jó az az offset, ami azoknak jó, akik nyolcra vagy kilencre járnak dolgozni.

De ennek mind semmi köze nincs ahhoz, ahonnan indultunk, hogy a Nap mikor delel fizikailag.

Nálunk a sok irányításmániás fasz középvezető meg felsövezetés már kibulizta, hogy takarodjon vissza minden rabszolga a gyárba legalább heti 3 napra (angolszász IT multi). Remélem sokan felmondanak ha elkezdődik a melósok tényleges vegzálása ezen a téren (is).

Bosch-nál meg bevezették már az örökös hómoffiszt is idehaza, munkaszerződésben benne van feketén-fehéren. Szerződésmódosítás nélkül azt már el nem vehetik a parasztoktól. Nem úgy mint egy sima egyik napról-másikra belső poliszi update esetén, mert ezzel meg simán lehet menni mumkaügyi bíróságra és kb azonnali nyert ügye van a munkavállalónak. Bátor lépés, hogy ezt így bevállalták. Viszont azt mutatja nagyjából semmi érteleme az irodába berendelésnek, a csicskáztató kaliberű főnökök meg jöhetnek át vidáman ide hozzánk.

Azért én nem örülnék a permanens home office-nak. A lakásomból ne csináljon munkahelyet a munkáltató, hanem biztosítsa a munkafeltételeket. Azt viszont szeretem, hogy ha a munka úgy hozza, home office-ban maradok, mert úgy kényelmesebb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Oda-vissza vannak rá érvek. Én örülnék az állandó home office-nak, már csak az ingázáson és étkezésen rohadt sokat megspórol úgy az ember, és nem kell bejárni kretének közé alkalmazkodni, feszengeni, az ember otthon kényelmesen a saját megszokott, testre szabott eszközeit használhatja, munkaidőt rugalmasabban alakíthatja, stb..

Viszont vannak régi vágású emberek, akik nem tudnak otthonról dolgozni, mert nem tudják a munkát a magánélettől elválasztani, nem tudnak otthon a munkára figyelni, elterelődik a figyelmük, nem tudnak tartani munkaidőt, elfolynak a munkával, határidőkkel. Ez egy embertípus, amivel nem tudsz mit csinálni, ha otthon van, elkényelmesedik, elszóródik a figyelme, nem jó az önfegyelme, csak rácuppan a telefonra, netes videókra, játékra, sorozatokra, facebookra, stb., na még egy kicsit ez meg az, mert az időbe belefér, észrevétlenül is visszaszippantja őket a magánélet, senki nem szól nekik, azt veszik észre, hogy megint nem dolgoztak. Nekik kell nagyon, hogy átöltözzenek, bejárjanak valahová, egy idegen helyre, ahol muszáj a munkára figyelni, koncentrálni, ahol teljesen más érzés lenni, mint otthon, van, aki figyel rájuk, fogja a kezüket, beossza helyettük az idejüket, nyomás alatt tartja őket. Valahol megszokás, fegyelem kérdése, gyakorolható is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jaj de jó. Már hiányzott az egy hétnyi senyvedés ez miatt megint :S 
Nem baj, úgy sem akartam egy jó aludni most egy hétig! Jah nem! 

Szerintem ez az állítás nem vészes, mert visszább állt 1 órával, tehát annyival többet lehetett aludni (bár akinek nem áll át az órája, eszközei, az meg tud vele szopni máshogy). A másik állítás a nagyon gáz, mikor kiesik egy óra, azt én is érzem egy hétig. Ez van, még egy jó pár évig tekergetni fogják Európában. Nem hinném, hogy egyhamar visszatérnek az eltörlésére, még tart a covid, meg itt az energiaválság, orosz-ukrán háború, kisebb gondja is nagyobb most mindenkinek az állítgatásnál. Pedig én is alig várom, hogy eltöröljék, de nagyon sokáig nem lesz abból semmi.

Egyébként én észre se vettem, hogy lesz/volt állítás, csak az lett gyanús, hogy a lemonbar panelon az időkimenetben az időzóna BST-ről GMT-re váltott itt a UK-ben, még nem is aludtam el. Pont ezért is hagyom kint az időzónát, mert abból kiderül, és így nem felejtem el a többi eszközt is ellenőrizni, hogy átállt-e. Általában egyikkel sincs probléma, egy sütőt kivéve minden simán szokta venni ezt az átállást, de az ördög sose alszik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csak amikor már megszoktam, hogy reggel 7-kor kelek, ami most már 6 óra lesz, akkor megérek kivánszorogni az ágyból.
És amikor már megszoktam, hogy éjfélkor fekszem le, ami most már 11, akkor meg nem bírok elaludni, mert még nem vagyok álmos. 

Arról nem is beszélve, hogy már a macska is hozzászokott a napi dolgainak bizonyos időpontokhoz kötéséhez, amit elég jól tart is. Na neki hogy magyarázod meg, hogy tolja el a dolgait egy órával? 

Szóval embert, állatot, mindenkit megvisel ez most egy pár hétig :S 

te het minden napjan pont ugyanakkor kelsz es ugyanakkor fekszel?

most igy visszagondolva, talan 4 nap volt amikor ugyanakkor keltem, de az elmult 7 napbol mindig maskor (+- 1 ora) fekudtem. ha mast nem azert, mert elmentem haverokkal sorozni. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A macskákért nem aggódok, azok olyan jóízűeket tudnak dögleni egész nap, hogy irigylésre méltó. Embereknek azért valóban nehezebb, azért nem is támogatom én se a tekergetést, ahogy kifejtettem a topik elején 2 éve, ahhoz képest most se változott se a véleményem, se az érveim. Hiába támogatná a többség az eltörlését, ha egyszer a politika olyan most, hogy nem érdekel ez senkit, hátukat ütni nem lehet, ezért meg senki nem fog kimenni tömegesen tüntetni. Így marad az, hogy játsszuk tovább évekig ezt a tekergetős balfék játékot, egyszer majd csak megunják a politikusok is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tegyük hozzá azért, hogy nagyon ritka amikor én este 1-2 előtt fekszem le. Előbb azért nem, mert nem is tudok elaludni akkor, egyszerűen nem vagyok álmos. Aztán csak az van hogy forgolódok, gondolkodok és inkább felkelek és nézek még valami sorozatot. 
Napi 5-6 óra alvás elég nekem, csak az nem mindegy hogyan van tologatva. 
7:30-kor kelek. Ha ez +- 1 óra, akkor vagy nem tudok már aludni, vagy még aludnék. 
 

Persze vannak olyan események ami miatt nem alszok egy este, pl. most jön majd a WoW új kiegészítője. 
De ennek is megvannak a mellékhatásai: utána egy napig azt sem tudom melyik bolygón vagyok, olyan nyomott leszek :) De szerencsére ilyen csak 2-3 évente van. Még az átkozott óraátállítás évente kétszer!

Előbb azért nem, mert nem is tudok elaludni akkor, egyszerűen nem vagyok álmos.

Mivel felborítottad a cirkadián ritmusodat, ezért nem tudsz időben lefeküdni és jól aludni. Mivel nem tudsz időben lefeküdni és jól aludni, ezért felborul a cirkadián ritmusod. Ördögi kör, addig tart, amíg meg nem tudod törni, vagy nem lesz egy komolyabb betegséged.

Szerkesztve: 2022. 10. 30., v – 08:42

.

Ma reggel megébredtem (6-kor kelek, ébresztőre ritkán van szükségem), látom csak 5 óra, lehunytam a szemem, gondoltam még egyet alszok, de 10 perc múlva már fel voltam öltözve és gondolkodtam ma mivel üssem el a napot.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

a kutyámnak hiába mondom, hogy óra állítás volt és még nincs vacsi idő.

Perce pontosan hozza a tányérját és néz rám.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2023. 03. 26., v – 08:06

2023 oszen vissza kell majd allitani?

2024 tavaszan ujra at kell majd allitani?

Lehet valahol fogadni arra, hogy mikor lesz az utolso oraatallitas? Csak hogy az odds-okbol sejthessem, hogy lesz-e meg ebbol az amugy megszavazott valtozasbol meg az en eletemben valami.

Miert, milyen jellegu valaszt vartal?

Egyebkent kurva anyjat a brit Conservative partnak amiert 2020-ban explicit megszavazta, hogy marpedig az oraatallitas marad. Kerdes, hogy ez hogy kapcsolodik a brexithez es az EU-hoz pontosan, es abbol milyen osszefugges leirasat vartad tolem?

A vicc, hogy az eszaki felteken mar csak az EU27, UK, USA (49 allam az 50-bol), Kanada es Egyiptom nem torolte el.

Ja, valahogy - Egyiptomot leszámítva - mégis ezek azok az országok, ahova be akarnak vándorolni. Mégpedig tömegek. Lehet, hogy van valami összefüggés a döntéshozatali folyamattal...

A diktaturakkal szemben ebben csunyan alulmaradtunk. :(

Hát ja, ez nagyjából olyan dolog, mintha a biztonsági övet azért nem csatolom be, mert hallottam valakitől, akinek az ismerőse azért élte túl a balesetet, mert nem volt becsatolva a biztonsági öve.

ahova be akarnak vándorolni

Ott rontod el, hogy szerinted mindenki a rendszer miatt akar bevandorolni valahova meg kivandorolni valahonnan.

Van, akit csak a jovedelme, bevetele, penztarcaja erdekel.

Az arab olajsejk se azert vesz Londonban ingatlant, mert egyetert a rendszer LGBT-hez valo hozzaallasahoz pl. Hanem o azert van ott, mert ott var legnagyobb merteku penztarcavastagodast.

Ott rontod el, hogy szerinted mindenki a rendszer miatt akar bevandorolni valahova meg kivandorolni valahonnan.

Nincs ez elrontva.

Van, akit csak a jovedelme, bevetele, penztarcaja erdekel.

Aham és valahogy jövedelem, bevétel meg teli pénztárca olyan országokban elérhető átlagemberek számára, ahol nem diktatúra van, hanem érett demokrácia, annak minden előnyével és hátrányával.

Az arab olajsejk se azert vesz Londonban ingatlant, mert egyetert a rendszer LGBT-hez valo hozzaallasahoz pl. Hanem o azert van ott, mert ott var legnagyobb merteku penztarcavastagodast.

Ha az arab olajsejk nem tudja otthon vastagítani a pénztárcáját, hanem ehhez Londonban kell lennie, akkor ott szintén van valami rendszerprobléma...

Ezt akkor fogjatok megerteni, ha Peking fele tovabbra is ebben az utemben fog novekedni a nemreg elkezdodott, de egyelore alcsony bevandorlas.

Ja, a közeli-és-távoli szegény országokból, mint még olcsóbb munkás, ja, bevándorlás, ja, kicsit modern rabszolgaság, de ja, végül is máshova nem tudnak menni, mert nem engedik be őket, Kína meg zárt világ, lehet dolgoztatni mindenféle emberi jogi és egyéb akadékoskodás nélkül ezeket a bevándorlókat.

Azt meg ne feledjük, hogy a kínaiak pedig mennek mindenhova máshova, amint és ahogy tehetik, évente már 10-15 millióan... ide is évente 3-5 ezer kínai érkezik.

A legtobb embert csak a penz erdekli, vagy amit bevett es elhitt.

Ja, viszont továbbra is az a helyzet, hogy érett demokráciákban működik ez.

Ühüm. Az meg egy lényegtelen kérdés, hogy ezek az érett demokráciával bíró országok az ún. elmaradott ill. fejlődő országokban/régiókban kijátsszák egymás ellen az embereket, közösségeket, országokat. Jó, elismerem, néha olyan is van, amikor susmusolás helyett a legérettebb demokrácia semmiből kreált bizonyíték alapján nyíltan lerohanja valamelyik országot/területet. Szerencsére elég érett ahhoz, hogy a bűnt szétkenje a függésben tartott szárnysegédei között.

Szerintem szintén nem elhanyagolható, hogy többek között a hajózható-, és hajózni érdemes tengerek közelsége tette gazdaggá a nyugati világot. Természetesen a gyarmatokat a kezdettől fogva megpróbálták lenn tartani (ugyebár az USA-nak is kellett némi küzdelmet folytatni a szabadságáért), és a szépen hangzó lózungok mögött ma is erre törekednek.

Könnyű elsiklani az évszázadok felett, melyek során a világ egyes részein gyűlt (pontosabban: koncentrálódott) a vagyon, más részein pedig fogytak az értékes kincsek és tapostak a nyugati bakancsok.

A melldöngető nyugatfelszopás helyett lehet fordítva is nézni: nagyszerű, hogy egyes országok a rájuk taposó érett demokrata bakancs alatt is képesek voltak és képesek valamiképpen fejlődni. Persze némelyik elmaradott ország elköveti azt az éretlen hibát, hogy a lehetőségekhez képest önazonos módon, a saját maga által kijelölt úton próbál haladni. (Szégyentelen népségek!)

Természetesen egyáltalán nem vitatom, hogy a demokráciákban több a rendelkezésre álló lóvé, de ennek nem a demokrácia az oka. A pénzbőség és a demokrácia ugyanott alakult ki, és van közük egymáshoz, de a demokrácia önmaga nem csinál bőséget (pénzbőséget esetleg), és a bőség sem csinál demokráciát. Szóval nem kellene úgy tenni, mintha a bőség a nyugati típusú demokráciából fakadna, nem pedig a nyugati típusú érett (avagy álságos) demokrácia fakadna a már meglévő bőségből (ami pedig a történelemből és a földrajzból fakadt).

Te beleszülettél a jólétbe, és amit egy "rendszerprobléma" kifejezéssel elintézel, abban tulajdonképpen évmilliárdok történései vannak. Nem akarom mentegetni az arab olajsejkeket, de szerintem az sem helyes, hogy érett demokrata arroganciával lesöpörd a valóság lényeges alkotóelemeit.

:)

> mégis ezek azok az országok, ahova be akarnak vándorolni. Mégpedig tömegek

Miért is? Sokakat fel lehet heccelni pár ezer Euróval h induljon el máshova mert ott jobb lesz neki, mint amilyen most - minthogy az emberek mindig jobbra vágynak mint amilyen a jelenlegi helyzetük. Pláne ha meg is fizetik őket ezért ajóemberek, mert h hogy-nem ezek simán kipengetnek több ezer eurónyi összeget az állítólagos csempészeknek (akik révén feltehetően visszakerül a pénz a rendszerbe) bár olyan nincstelenek, h kvázi mezitláb indulnak átúszni a tengert. Tudom, otthon a nagymama eladta a kecskét meg a papucsát h tudjon utalni - persze!  Nyugodj meg, forditott irányú vándorlás is kialakítható lenne, és annak sem lenne semmi köze politikai, gazdasági rendszerhez. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

otthon a nagymama eladta a kecskét meg a papucsát

Értem, hogy kell ez a túlzás, de szerintem szaladj végig ezeken a képeken (Algéria az egyik legnagyobb bevándorló forrásország): https://www.google.com/search?q=algeria+city&tbm=isch

Vásárlóértéken éppen csak fele annyira élnek jól, mint az átlag magyar. A különbség az, hogy az átlag magyar könnyedén el tud menni nyugatra dolgozni és megy is.

Nem volt túlzás, már n+1 interjút láttam, ahol a megkérdezett migráns azt állította, h otthon eladták az állataikat, h ő útnak tudjon indulni. Szerintem ez KAMU. Betanított szöveg. A pénzt az utázáshoz a migráció szervezőitől kapja utalással - érdekes sosincs náluk készpénz, tudom persze erre is megvan a szöveg, h ne lopják el tőle. De valahogy túl olajozottan van ez a dolog betartva! A pénzt a migráció szervezői akkor utalják neki amikor meghatározott helyen tartozkodik és ott tudja felvenni kp -ben az erre hivatott ilyen utalásos cégtől, ami a kifizetőhely.  pl a szerb-magyar határ átlépéséért ilyen 3000 Eur-t szoktak mondani. Baszki hány határon kell keresztül mennie? (Továbbá hónapokig tarthat az utazás, közben vannak más költégei is. )Itt átadja az állítólagos csempésznek kp-ben, ami pénz nagyrészt vissza kerül a migráció szervezőihez. A csempész fizetést kap a migráció szervezőitől. Amikor a csempészek közötti fegyveres harcra került sor, akkor arról volt szó, h saját zsebre dolgoztak ezért leszámolt velük a szervező. 
NIncstelen embereknek nincsenek millióik ilyen utazásra. Ha állatokat tartanak akkor már nem nincstelenek, hanem inkább tehetősek lehetnek, és nem akarnának nincstelenné válni azzal h eladják az állatokat, h egyikük egy ilyen bizonytlaan útnak nekivágjon. Nehezen képzelhető el h tömegesen annyira ostobák legyenek, h azt gondolják bármiféle nyelvtudás, szakma, háttér hiányában nekik jövőjük lesz egy másik kontinensen. Azért vágnak neki az utnak mert fizetnek nekik érte. Szerencsét próbálnak hátha mégis boldogulnak, ha meg nem akkor hazamennek. Több szerb tanu megjegyzi h a migránsok feltünően jól vannak felöltözve - jobban mint a szerbek. Persze nem izléseses értelemben jól öltözöttek, hanem drága sport ruhákat, cipőket viselnek. Tipikusan amikor a suttyó pénzhez jut és nike cipőt meg f@sz tudja még milyen márkás holmikat vásárol össze, mert eddig terjed a kreativitása meg az intellektusa. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Pont tegnap beszéltem egy kaliforniai lakossal, aki azt mondta, hogy Kaliforniában ősszel lesz az utolsó átállítás és hogy ott ez "state" hatáskör, nem "federal".

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

> Kérdőre vontad a miniszterelnöködet?

Hm, azt h lehet? Sztem hermetikusan izolálva vannak már államtitkári szintől. Speciel nekem nem sikerült elérni államtitkárt sem (más ügyben). A parlamenti képviselő ellenzéki - de egyébként a megválasztott képviselőt a törvény nem kötelezi arra, h a választói érdekét v. a pártja ill. sajt választási programjában foglalatakat képviselje - éljen a képviseleti demokrácia! 
Szóval Te hatékony és megfelelő útnak tartod, h a fentiek fényében, h a választó kérdést tegyen fel az őt [nem]képviselő képselőjének, mert akkor az majd tolmácsolja a választó kérdését az illetékes felé a parlamentben, és h ez lenne a mód arra, h végre eltöröljék a szájbabaszott óraállítgatást? Hát ilyen fokú naivitást már kezelni kellene...  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Just for fun... Ha dolgoztál multinál akkor nem újdonság, hogy amíg nem mondják ki, hogy ez így lesz, addig minden csak szóbeszéd és felesleges addig is bármit találgatni, és a régi szabályok érvényesek. Úgy néz ki ma a világ is egyre inkább így működik. 

Ha itt az ideje meg fogjuk tudni...
... vagy állítjuk az órát tovább 🙂

Az utolsó állítás az soha napján, kiskedden lesz. Most így gazdasági válságkor, meg ukrán-orosz cirkusz miatt mindenkinek a legkisebb gondja ezt eltörölni, így jó hosszú ideig túl fog élni ez az állítgatós bohóckodás.

Nálam mondjuk minden jól át szokott állni, csak az alvásritmusomon érzem meg egy kicsit, de egy csomó ember továbbra is szív vele, még modern rendszereken is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elég ha megnézed a mai napon az informatikai fórumokat. Itt a hup-on is mindjárt ott van a főoldalon a kolléga, hogy nem települ neki emaitt a Proxmox.

Mondom, én nem szívok, egyszer rendesen beállítom telepítéskor az időzónát meg egy NTP megoldást, tzdata-t is telepítem, így sosincs gondom belőle. Még szutyok Windows alatt sem, ott csak annyit szoktam mókolni egy registry hack-kel, hogy UTC-ben legyen a hardveróra, de azt se DST-állítgatás miatt, hanem ha Linux megy dualbootban, akkor ne állítgassák el a hardverórát egymás alatt +/- 1 órával. Windows alatt ugyanis a MS a helyi időt tárolja a hardverórában, mert csak, ők nem csinálhatják úgy, ahogy a többiek.

Ez a 10 éve just works is ilyen, a Unicode és UTF-x-es megoldások is jó pár évtizede léteznek, és azzal is mennyi ember szív a mai napig, ilyen segítség, ékezeteket nem jelennek meg, stb. cirkusszal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, mert kifeküdt neki a telepítő, és az óraátállított időhöz volt neki köze, ha visszaállította, akkor települt neki a VM-ben az aktuális disztró, valami ilyesmi. Szerintem is nevetséges. Viszont rosszul emlékeztem, nem itt a HUP-on, hanem a linuxos redditen. A lényeg, hogy vannak, akik szívnak vele, jó, nagyrészt önhiba (képtelenek rendesen a rendszert, tzdatát frissíteni, meg az NTP service-t rendesen beállítani), részben a felesleges tekergetés miatt. A lényeg, hogy ne gondold, hogy ez mindenkinek mindenhol triviális, mert neked az.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát, a homályos leírás alapján itt vmi virtualizáció volt, ha tippelgetnem kéne, olyasmit tudok elképzelni, hogy a virtualizációnak volt egy véleménye az időről, ezt gondolom segítőkészen levetítette a VM "hardware clockjának" (vmwaret pl lehet ilyesmire kérni), a VMben meg volt egy ntp, meg egy eltérő időzóna beállítás, aztán ezek nemes versenyben ráncigálták ide-oda az időt, az kb semminek nem esik jól.

Igen, pontosan ez az. Az Arch Wiki-ből másolom én is mindig ki, mert fejből nem emlékszek rá. Mondom, ez csak akkor fontos, ha dual/multiboot van Windowszal, és valaki nem állandó UTC-ben vagy GMT-ben van időzónabelileg. Ha csak egy OS-t használ az ember, vagy nincs Windows, akkor az önmagában mindegy, hogy a hardveróra miben van tárolva. Ennek természetesen nincs semmi köze a DST-hez, csak az időzónákhoz és a hardveres órához (ami teljesen független a modern OS-ek által mutatott órához, pl. date parancs).

Ennek ellenére senki nem érti, hogy Windowsban ez az UTC-ben tárolt hardveróra miért nem alapértelmezett.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát itt van kettő.

  • Pár éve a Veeam simán lemenetette újra a fájlokat örök inkrementális mentésnél óraátállítás után. Talán erre már lett fix.
  • Dell EMC Isilonnál az óraátálltás alatt módosuló fájloknak a módosítási ideje az óraátállítás utáni pár napban hajlamos egyszer csak 1 órával megváltozni.

És mindkét termék gartner magic quadrant leader a saját kategóriájában.

Reportingnal szoktak erdekes dolgok elofordulni. Mikor mit futtatok/adott regionak mikor van a zaras ez plane akkor erdekes ha valoban nemzetkozi piac van es a DST szamitas az nem is ugyanazon a naptari napon kezdodik. Szoval de, tud okozni problemat.

Ja, hát elnézést, de aki egy valóban nemzetközi piacra szánt reporting szoftverbe nem tud normális timezone kezelést tenni, az rohadjon meg nyugodtan ott ahol van, de ezért ne legyen már a DST a felelős. (Illetve hát én direkt írtam bele a végfelhasználói rendszert, bár így visszanézve tény, hogy ezt a kritériumot lehet csak beleállmodtam Raynes hozzászólásába)

A reporting szoftver query-jet is meg kell irni valakinek :)

Az megvan, hogy ezek a datumok evente elteroek US es EU kozott? Szoval ezeket fejben kell tartani es figyelni ra mikor DST valtas idoszakban reportolunk. Nem lattam meg olyan rendszert ami ezt kezelte volna full automatikusan. Ezeket mindig kezzel kellett babralni…

Eléggé megvan, mint sokkal korábban fentebb említettem, üzemeltettem olyat, aminek úgy 130 országban volt nodeja, van némi minimális elképzelésem arról, hogy hogyan néz ki ez az egész. Hogy a reporting szoftver ilyenkor mit nem tud, azt nem tudom, elhiszem neked, akkor ez szívás :)

Bér nem tudom ez nevezhető-e modern rendszernek, de nekem pl az "okos" mikrómon sem állt át az idő. (Tehát szívnom kellett... bár itt a szívás definícióját kell pontosítani.. szerintem az hogy nekem kézzel át kell állítani az szívás :)) Nem is értem miért kell neki wifi, ha még egy órát sem tud szinkronizálni.

A Hikvision kameráimon pedig valami oknál fogva nem volt alapból engedélyezve a DST.... de hogy mért? És még a beállítás is rossz volt, hogy mikor kellene váltania.

Jó, a fali analóg óra már valószínűleg nem tartozik a modern rendszerekhez, bár az utóbbi 10 évben gyártották... szintén hasonló problémákkal küzd.

(Tudom, ezek az óra nem átállítódásából adódó problémák, nem pedig az átlállításból adódóak. De akkor is szívás az átállítás.)

A kedvencem az utobbi par ev szemelyautoin. Atall magatol az ora, ha a parositott telefonon fent van a My [InsertGyartoNeve] app. Egyeb esetben allitgasd kezzel a menubol.

Csak a legtobben basszuk ezeket feltenni, mert eleg nekunk a CarPlay / Android Auto, amiken keresztul meg a [InsertGyartoNeve] baszta leimplementalni az oraszinkronizalast. Sot, mi lettunk az edge case-ek, hogy basszuk feltenni a My [InsertGyartoNeve] appot - valahogy nem gyoz meg a 1.5-3.5 csillagos ertekelese az App Store / Play Store-ban, mikozben tudjuk hogy CarPlay-nel csak kabel rakot es minden (mas) mukodik.

mikozben tudjuk hogy CarPlay-nel csak kabel rakot es minden (mas) mukodik.

Egy negatív tapasztalatom van csak (és sok pozitív).

Idén februárban béreltem egy autót, feldugtam a telefont, indult az Android Auto. Használtam így egy hétig. Az utolsó napon elindultam reggel, működött. Aztán nap közben valamelyik megállás után úgy döntött, hogy akkor a telefon az csak telefonálásra való. Kínomban kipróbáltuk 3 különböző kábellel, 2 telefonnal, mindent újraindítottunk, az autóban töröltük az összes személyes adatot, a telefont újra párosítottuk... majd az út maradékát kihangosított telefonnal navigáltam végig. Egyszerűen nem tudom, miért nem működött és hogy mit kellett volna csinálni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Erre szoktam azt mondani, hogy "random pointeraritmetikai hiba a gyarto C kodjaban". Persze ez nem oldja meg, de ad egy lehetseges magyarazatot, es segit elhinni, hogy valaki ezt legalabb probalta kijavitani. :)

Nalam is van olyan issue amirol mar sikerult leszukitenem, hogy az auto szoftverenek hibaja.

Szintén bevallom, hogy én itt alapvetően ámítógépekre gondoltam, ilyen embedd szarokont tényleg szokott vele baj lenni. Bár ez nálam nem annyira a szívás kategória, ez a kényelmetlenség. A szívást én úgy értelmeztem ebben a kontextusban, hogy hasra esik a kezelése.

Na, idén először viselt meg az óraátállítás. Most már tényleg töröljék el. :-)

Tehát egy olyan moszkvai brüsszeli vezetésünk van, akik el sem tudják dönteni, hogy nyári vagy téli időszámítás legyen?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az EU-nak van több döntéshozó szerve, pont azért, hogy ne lehessen azt mondani, hogy diktatórikus EU eldönti és rákényszeríti az akaratát a tagállamokra.

Az EU Parlamentje (amelynek képviselőit az EU tagállamok polgárai szavaznak meg 5 évente) hozott egy döntést, majd ezt a döntést az EU tagállamok kormányfőinek jóvá kell hagynia (amely kormányfőket ugyanúgy az EU tagállamok polgárai szavaznak meg). Majd ezután fogja az Európai Bizottság (amelynek tagjait az EU tagállamok kormányai delegálják) jóváhagyni ezt a döntést, és ekkor válik EU szabályozássá.

Amit fel kéne fogni, hogy az EU az mi vagyunk, a tagállamok. Ha valaki szarakodik, azok a tagállamok kormányai vagy a tagállamok által delegált képviselők. Ha te problémát látsz ebben, akkor saját kormányodat, vagy a tagállamod által delegált képviselőt basztathatod nyugodtan.

Ez a fránya diktatórikus EU, hogy nem képes döntést hozni a tagállamok nélkül, milyen fura.

Mit kell mosdatni az EU-n? Az EU az a tagállamok által delegált emberekből áll, akik ha nem jól dolgoznak, akkor az adott tagállam polgárai, akik delegálták, basztathatják.

Egy eléggé jóldefiniált, a döntést a tagállami képviselőkre bízó döntéshozatali folyamatról van szó. Felkerested-e már a képviselődet azzal kapcsolatban, hogy nem jól dolgozik?

Az EU-ban nincs főnök, mindhárom döntéshozó szerv függetlenül működik egymástól. Az EU-nak nincs elnöke, meg diktátora, ez nem vezérkultuszú szervezet. Tudom, te szeretsz vezérkultuszban hinni, meg a Führerprinzip számodra sokat ér, csak az EU meg nem ilyen. Hát akkor lépjünk ki, majd a Szovjetunió 2.0 megoldja a problémánkat, és eldöntenek mindent helyettünk Moszkvában a vezérek. 

Az kis túlzás, de ami most zajlik (pont azért mert korábban a angolok volt elég befolyása ellen tartani), az már komolyan azt jelenti, hogy cselekvés(végső esetben kilépés, vita, titlakozás stb) nélkül mindent hagyva ahogy van, konnyen benne talalhatjuk magunkat abban az egyes szocialisták által hőn vágyott Szovjetunió 2.0-ban. (benne lesz a nevében, hogy Európai és Moszkva helyett a székhelyet Brüsszelben képzelik el..).

Csak mi már kipróbáltuk ezt a rendszert és a legtöbben nem vágyunk vissza bele annak ellenére sem, hogy voltak akik jól idomultak, sőt kifejezetten képességeikhez képest jól jártak vele.

Csak mi már kipróbáltuk ezt a rendszert és a legtöbben nem vágyunk vissza bele annak ellenére sem, hogy voltak akik jól idomultak, sőt kifejezetten képességeikhez képest jól jártak vele.

Kurvára messze van az EU attól, ami a SZU volt valaha is. Ráadásul még attól is messze van, amit az USA jelent jelenleg az egyes szövetségi államoknak, aztán mégse szokás mondani, hogy USA olyan, mint a Szovjetunió. Nyilván, értem, lehet ezzel egymás faszát szopkodni, csapaton belül biztos jó verseny és felnéznek arra, aki nagyobbat tud mondani a témában, csak innen - kívülről - nézve mégiscsak egymás faszának a szopkodása, amin csak röhögni lehet.

Per pillanat messze(relatív, mihez képest) van. nem is azt írtam, hogy már az. Azt írtam le, hogy egyesek arra vágynak, hogy az legyen.

Ezek fényében úgy tűnik, hogy nyilván mégsem érted/akarod érteni :⁠-⁠).

Lehet erotikus allűrök nélkül is beszélgetni..

Per pillanat messze(relatív, mihez képest) van. nem is azt írtam, hogy már az.

Na, csak van valami józanság, hogy mennyire messze van az, ami a Szovjetunió volt.

Azt írtam le, hogy egyesek arra vágynak, hogy az legyen.

Látszólag ezek az egyesek olyanok, mint te. Legalábbis te írtál erről nagyon lelkesen. 

Lehet erotikus allűrök nélkül is beszélgetni..

Aham, hát, ha egyszer ezt művelitek? Az a szűkebb téma, hogy egy végletekig demokratikus folyamat lassú, mert próbálnak minden tagállamnak megfelelő megoldást találni a problémákra, ráadásul a tagállamok nem haladnak a kérdéssel és erről lazán sikerül átkötni arra, hogy ez már a Szovjetunió 2.0, aztán egymás állításait licitáljátok túl, hogy ki tud nagyobbat mondani, hogy ez már mennyire Szovjetunió 2.0.

Aham, hát, ha egyszer ezt művelitek?

Én írtam Neked. Ha esetleg Te használsz királyi többest akkor magadra nyugodtan alkalmazd, én legjobb tudomásom szerint 1db személy vagyok; ha valamit Én írtam neked azt kérd számon. Tehát ha "művelek" valamit akkor beszélhetünk dolgokról.

Identitáspolitikai csoportokhoz besorolódni; "mi és ti" felállásban megnyilvánulni a szardobálás legtriviálisabb ismertetőjele.

Továbbra is tartom; az *egyén* cselekvőképes, elszámoltatható és számonkérhető.

Én írtam Neked. Ha esetleg Te használsz királyi többest akkor magadra nyugodtan alkalmazd, én legjobb tudomásom szerint 1db személy vagyok; ha valamit Én írtam neked azt kérd számon. Tehát ha "művelek" valamit akkor beszélhetünk dolgokról.

A "ti" az itt a szálban azok, akik előjöttek ezzel az USSR hasonlattal. Visszakeresheted, nem csak te voltál.

Identitáspolitikai csoportokhoz besorolódni; "mi és ti" felállásban megnyilvánulni a szardobálás legtriviálisabb ismertetőjele.

Ha valamit legalább ketten emlegetnek ugyanúgy, arra a magyar nyelv összefoglalóan a "ti" névmást engedi használni. Tévedek? Vagy itt most te valami sokkal komplexebb dolgot húztál be, mint szalmabábot?

Továbbra is tartom; az *egyén* cselekvőképes, elszámoltatható és számonkérhető.

Ennek sok köze nincs ahhoz, hogy egyenlőségjelet akartok tenni az EU és a SZU közé...

Ennek sok köze nincs ahhoz, hogy egyenlőségjelet akartok tenni az EU és a SZU közé...

Én nem tettem egyenlőségjelet. Azt írtam le, hogy vannak akik szeretnének az EU-ból ESZU-t faragni. Konkrét javaslatok vannak a föderalizációra illetve annak ilyen szocialista utópia jellegű formáira. Tekintettel arra, hogy ezek a zseniális szocialista elemek per pillanat többségben vannak még arra is jó esély van, hogy ebből valamit végre tudnak hajtani. Per pillanat a legnagyobb gátló tényező a Francia szuverenista álláspont.

Én nem tettem egyenlőségjelet.

De.

Azt írtam le, hogy vannak akik szeretnének az EU-ból ESZU-t faragni.

Ezzel tettél egyenlőségjelet.

Konkrét javaslatok vannak a föderalizációra illetve annak ilyen szocialista utópia jellegű formáira.

Amivel még mindig kurva messze lenne az EU nemhogy SZU-tól, de még az USA jelenlegi felépítésétől is. Ez is egy egyenlőségjel.

Tekintettel arra, hogy ezek a zseniális szocialista elemek per pillanat többségben vannak még arra is jó esély van, hogy ebből valamit végre tudnak hajtani.

Alapvetően az van, hogy nacionalisták soha nem tudnak tágabb értelemben együttműködni, csak közös ellenégük van, éppen mikor ki vagy mi. Másrészt onnan nézve, ahonnan te most balra nézel, a többség a bal oldalon van, mert te szélsőjobb vagy, tőled jobbra alig vannak.

De.

Idézd a vonatkozó részt.

Ez is egy egyenlőségjel.

Ha annak ellenére ami le van írva Te valami mást értesz mint ami ott szerepel az a saját bajod :). 

[..]ahonnan te most balra nézel, a többség a bal oldalon van, mert te szélsőjobb vagy, tőled jobbra alig vannak.[..]

Fogalmad sincs, hogy mit gondolok az élet alapvető dolgairól; az ahogyan skatulyázni próbálsz szomorú. Írd újra a szegmentáló és a klasszifikáló eljárásokat is!

Idézd a vonatkozó részt.

Te magad idézted.

Ha annak ellenére ami le van írva Te valami mást értesz mint ami ott szerepel az a saját bajod :). 

Egészen pontosan ezt írtad: "konnyen benne talalhatjuk magunkat abban az egyes szocialisták által hőn vágyott Szovjetunió 2.0-ban", vagy fogalmad nincs, hogy mi volt a Szovjetúnió és/vagy fogalmad nincs, hogy mit jelent az EU, ezért tudsz ekkora faszságot írni, hogy az EU-ból bármikor is a töredéke válthat annak, ami a Szovjetunió valaha is volt. Mindegyik eset szomorú, de nem példa nélküli.

Fogalmad sincs, hogy mit gondolok az élet alapvető dolgairól; az ahogyan skatulyázni próbálsz szomorú. Írd újra a szegmentáló és a klasszifikáló eljárásokat is!

Amennyi hozzászólást írtál és amiket azokban írtál, abból elég könnyen lehet tudni, hogy mit gondolsz az élet alapvető dolgairól és azt is, hogy a palettán hol helyezkedsz el.

Ez a szép a demokráciában!

Az emberek megválasztják a képviselőiket, azok meg az ő érdekükben dolgoznak. Ha nem tetszik, akkor basztathatják őket, aminek hatására még jobban odafigyelnek és megkettőzik szorgalmukat. Ha még így sincs a választó megelégedve, akkor X év után le tudja váltani egy sokkal jobbra.

Ideálisan gyönyörű rendszer, mint a szocializmus / kommunizmus.

(amely kormányfőket ugyanúgy az EU tagállamok polgárai szavaznak meg)

(Ha a kormányfő távozni kényszerül a pozíciójából, kerülhet a helyére a nép által kormányfőnek meg nem szavazott ember.)

Ez a fránya diktatórikus EU, hogy nem képes döntést hozni a tagállamok nélkül, milyen fura.

Az a fránya, demokratikusan megválasztott kétharmados parlamenti többség képes döntéseket hozni a "haladó" ellenzékiek nélkül. Milyen fura. :o

:)

Ne maszatold!

Az általad mondottak az Bizottság egyik tagja szerint van így, míg a képviselők egy része meg azt szeretné, ha a Bizottság tegyen egy javaslatot. Szóval itt a tagállamok politikai vezetői még nincsenek játékban, hanem Brüsszelben mutogatnak egymásra.

Hogy a spanod meg ne szóljon:
​​​​​​​https://hu.euronews.com/my-europe/2022/10/28/mikor-szunik-meg-az-eu-ban-az-oraatallitas-az-ido-lesz-a-megmondhatoja

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Idéznék a linkedből: "Ahhoz, hogy a tárgyalások újrainduljanak, a témát az Európai Tanács soros elnökségét betöltő országnak kell napirendre tűznie. Legutóbb a finn elnökség alatt, 2019 második felében volt róla szó."

Az Európai Tanács tagjai: "az uniós országok állam-, illetve kormányfői, az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság elnöke"

Szóval újra: évek óta a tagországok miniszterelnökeire vár a dolog, de azok szarnak rá. Kérdezted már az ügyről a helyi- és parlamenti képviselődet? Kérdőre vontad a miniszterelnöködet?

Ennyire szolgalelkűnek lenni bazmeg.

Ennyire tájékozatlannak lenni, bazmeg. :D

Te kérdőre vontad az EP-be havi 5 millió+ forintért bohóckodni járó, neked kedves képviselőidet, hogy miért nem tolják eléggé?

Ő már tolták akkor, amikor rajtuk állt, leírom lassan, mert nem érted: n-e-m r-a-j-t-u-k m-ú-l-i-k.

A dolog évek óta az Európai Tanácsnál áll, lásd linkelt írás is, ha TLDR, akkor lásd csak az idézetet, de leírom lassan, mert nem érted: é-v-e-k ó-t-a a t-a-g-o-r-s-z-á-g-o-k m-i-n-i-s-z-t-e-r-e-l-n-ö-k-e-i-r-e v-á-r a d-o-l-o-g.

Ühüm, ha így meg lehet akasztani egy fontos folyamatot, akkor ez az egész egy rakás szar.

1, Amivel évek óta nem foglalkoznak a tagországok miniszterelnökei, az nem fontos folyamat.

2, Ha szerinted fontos folyamat, akkor ezt jelezd a miniszterelnöknek, hogy vegyék napirendre.

Takargasd csak tovább, minden évvel egyre jobban röhögök. Jövök vissza jövőre is! :D

Semmi baj, én rajtad röhögök egy jobban, ahogy egyre jobban belegabalyodsz abba, hogy miért nem történik semmi és erről ki tehet.

Persze, csak az a baj, hogy nem csak én röhögök és sírok, hanem emberek milliói. Ily fokú inkompetencián. Amit ez a "vezetés" csinál. Ebben a témában. IS. :D

Komolyan, te ilyen főnök lennél? Ha egy folyamat deadlock-ra kerül, nem löknéd tovább? Akár a szar folyamatok megváltoztatásával? Határidőkkel? Évek óta ezt bizonygatod? :D :D

Mutogatsz itt bürökratikus útvesztőkre ... jó politikus válna belőled! Nem gondolkodtál még rajta, hogy politikai pályára lépsz? Kétlem. :D

trey @ gépház

Most akkor azt szeretnéd, hogy Brüsszel csapjon az asztalra, és rendelje el, hogy mi legyen? Össze vagyok zavarodva, eddig nem az volt a baj, hogy mindenbe bele akarnak pofázni, és háborúban kell velük állni, hogy ne nyomjanak le mindenfélét a torkunkon?

Szerintem erre a kérdésre is válaszoltam már többször. :(

Vannak dolgok, amik nemzeti hatáskörben vannak: kuss a helyük benne. Ezért nemzeti hatáskör.

Meg vannak dolgok, amik kb. kihatnak minden EU állampolgárra és összehangolt cselekvést igényelnek. Igen, ezekben basszon az asztalra. Nem, ne eldöntse. Hanem hasson rá, hogy megakadt folyamat jusson túl a deadlock-on. Ez lenne a feladata.

trey @ gépház

Az álnaiv, aki eljátssza, hogy nem tudja, hogy valójában kik irányítják az EU-t, kik valójában az EU ^

Az egész EU egy bábszínház. A franciák és a németek vezetik. A többi egy bólogató díszlet ott. A németek embere ül a tetején (meglepetés :D).

trey @ gépház

Az álnaiv, aki eljátssza, hogy nem tudja, hogy valójában kik irányítják az EU-t, kik valójában az EU ^

Én tudom, te nem tudod... akkor te ilyen álhülye vagy? :D

Az egész EU egy bábszínház. A franciák és a németek vezetik. A többi egy bólogató díszlet ott. A németek embere ül a tetején (meglepetés :D).

Mondom én, hogy nem tudod.

Persze, csak az a baj, hogy nem csak én röhögök és sírok, hanem emberek milliói. Ily fokú inkompetencián. Amit ez a "vezetés" csinál. Ebben a témában. IS. :D

Na, szóval Orbán szerinted is inkompetens? Rajta is múlik a dolog, mint az Európai Tanács egyik tagján, aki bármikor felvethetné, hogy tárgyaljanak a témáról.

Komolyan, te ilyen főnök lennél? Ha egy folyamat deadlock-ra kerül, nem löknéd tovább? Akár a szar folyamatok megváltoztatásával? Határidőkkel? Évek óta ezt bizonygatod? :D :D

Nálatok nincs semmi olyan feladat, amit évek óta meg kellene oldani, de mindig hátra került a prioritási listán, mert mindig van valami fontosabb feladat? Ez pont egy ilyen téma: nem érdekli a főnököt, szarik rá, megy hátra a prioritási listán.

Mutogatsz itt bürökratikus útvesztőkre ... jó politikus válna belőled! Nem gondolkodtál még rajta, hogy politikai pályára lépsz? Kétlem. :D

Semmi bürokratikus útvesztő nincs, teljesen tiszta a folyamat, arra vár az ügy, hogy a tagállamok miniszterelnökei beszéljenek róla, de szerintük ez nem prioritásos téma.

Ó, Orbán most egyszerre milyen fontos ember lett, hogy a narratívád alá kéne támasztani! Máskor meg egy mitugrász senki, akit senki sem vesz komolyan, szóba sem állnak vele (nyilvánvaló hazugságaitok), mi? :D

Nálatok nincs semmi olyan feladat, amit évek óta meg kellene oldani, de mindig hátra került a prioritási listán, mert mindig van valami fontosabb feladat? Ez pont egy ilyen téma: nem érdekli a főnököt, szarik rá, megy hátra a prioritási listán.

Évekig? Ami csak rajtam múlna? Nálam biztosan nincs. Arra mérget vehetsz. 

Semmi bürokratikus útvesztő nincs, teljesen tiszta a folyamat, arra vár az ügy, hogy a tagállamok miniszterelnökei beszéljenek róla, de szerintük ez nem prioritásos téma.

Egy szar folyamat. Aminek nincs határideje, az sosem készül el. Régi magyar bölcsesség. 

trey @ gépház

Ó, Orbán most egyszerre milyen fontos ember lett, hogy a narratívád alá kéne támasztani!

Nem narratíva, hanem tény, a folyamat rajta is áll, mint aki az Európai Tanács tagja. Szerinte ez nem prioritásos ügy. Pont.

Máskor meg egy mitugrász senki, akit senki sem vesz komolyan, szóba sem állnak vele (nyilvánvaló hazugságaitok), mi? :D

Ez két független állítás, logikailag semmi közük egymáshoz.

Évekig? Ami csak rajtam múlna? Nálam biztosan nincs. Arra mérget vehetsz. 

Biztosan van olyan feladat, fejleszteni való vagy apró hiba, ami ott fekszik a látókörödben évek óta, de nincs rá erőforrás vagy pénz és mindig volt valami fontosabb. Maximum nem tartod nyilván, nem írtad le, nem tettél mellé határidőt. Bárki tud mondani a hup.hu kapcsán egy tucat ilyen problémát, amelyek vannak, de szarsz rá, sőt, deklaráltan és kimondottan szarsz rá, számodra nem prioritás. Tegyünk mellé határidőt? Vagy, mondjuk úgy, hogy most hazudtál egy jókorát? Vagy te is szarul működsz?

Egy szar folyamat. Aminek nincs határideje, az sosem készül el. Régi magyar bölcsesség. 

Ha csak olyan dolgok mellé teszel határidőt, amivel éppen foglalkozol és belátható idő alatt elkészül, akkor úgy könnyű.

Komolyan, te ilyen főnök lennél? Ha egy folyamat deadlock-ra kerül, nem löknéd tovább? Akár a szar folyamatok megváltoztatásával? Határidőkkel? Évek óta ezt bizonygatod? :D :D

A jó fönök nem cseszegeti minden sokadrendű szarsággal a tagokat, ugyan úgy mint a legfontosabb dolgokban. Ha te azt tennéd, akkor igen csak nem vagy oda való! Az hogy egy folyamat deadlockon van nem a világvége. Szerintem tartsatok róla nemzeti kpnzultációt! A 97% majd megmondja, hogy fontos e vagy sem?

Te ilyen Forsta reklámnak jó lennél...
Olyan, mintha én írtam volna, de te írtad :)

 

Olvastad végig?

Ahhoz, hogy a tárgyalások újrainduljanak, a témát az Európai Tanács soros elnökségét betöltő országnak kell napirendre tűznie. Legutóbb a finn elnökség alatt, 2019 második felében volt róla szó.

Te meg itt azzal jöttél, hogy Orbán Viktoron múlik..

Eldöntötték már rég. Évek óta a tagországok miniszterelnökeire vár a dolog, de azok szarnak rá. Kérdezted már az ügyről a helyi- és parlamenti képviselődet? Kérdőre vontad a miniszterelnöködet?

Tehát ez a kijelentésed nem hogy nem objektív, hanem fröcsög a személyes frusztrációdtól. 

 

De a herélt eu-ról sem szóltál:

"A tagállamokon múlik, hogy milyen jogi időt kívánnak alkalmazni, mivel ennek a választásnak a hatásai valószínűleg az adott ország földrajzi helyzetétől függnek" - mondta a Bizottság egyik tisztviselője az Euronewsnak.

"Ezért minden egyes tagállam a legmegfelelőbb arra, hogy ezt az értékelést elvégezze, figyelembe véve az állandó jogi idő megválasztásának lehetséges forgatókönyveit, azok hatásait, a nemzeti párbeszédek és a más tagállamokkal folytatott konzultációk eredményeit" - tették hozzá.

Dalunde szerint azonban a képviselők azt szerették volna, hogy "a Bizottság tegye ezt meg, nézze meg a térképet és álljon elő egy javaslattal", hogy felgyorsítsa és megkönnyítse a tagállamok közötti tárgyalásokat.

Egy javaslattal sem álltak elő évek óta - ülj le, egyes! ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Te meg itt azzal jöttél, hogy Orbán Viktoron múlik..

Minthogy Orbán az Európai Tanács tagja, és mint tag, felvethet a soros elnöknek témát, amit a soros elnök napirendre vesz, ezért igen, rajta is múlik. Sehol nem írtam, hogy csak rajta múlik.

Tehát ez a kijelentésed nem hogy nem objektív, hanem fröcsög a személyes frusztrációdtól. 

Nem, ez a valóság. Ha számodra fontos az óraátállítás ügye, akkor te -> parlamenti képviselőd -> parlament -> miniszterelnök -> Európai Tanács az az útvonal, ahol nyomást tudsz tenni az ügyre. Ha nem érdekel az ügy, csak pofázni akarsz, akkor csak pofázol.

Egy javaslattal sem álltak elő évek óta - ülj le, egyes! ;)

Nem dolguk. Az mindegy, hogy mit szerettek volna, az csak ürügy, te meg továbbra is kevered az ürügyet az okokkal és okozatokkal.

A tények:

1, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta,

2, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll,

3, ha van legalább egy miniszterelnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik,

4, 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma.

Minden más csak maszatolás.

Minthogy Orbán az Európai Tanács tagja, és mint tag, felvethet a soros elnöknek témát, amit a soros elnök napirendre vesz, ezért igen, rajta is múlik. Sehol nem írtam, hogy csak rajta múlik.

De igyekeztél erre célozni:)

tudtam hogy az orbán a hibás.

Nem, nem tudtad. Azért írtál hülyeséget a témában.

 

 

Nem dolguk. Az mindegy, hogy mit szerettek volna, az csak ürügy, te meg továbbra is kevered az ürügyet az okokkal és okozatokkal.

Persze, hogy nem, semmi dolguk sincs :))) Arról meg hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek... Ne szívass! :) Ezeket te mind be is nyalod?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

De igyekeztél erre célozni:)

Nem, nem igyekeztem, annyit írtam, hogy magyar állampolgárként az Európai Tanács magyar tagjára - Orbán Viktorra - van ráhatásod: ha számodra fontos az ügy, akkor találd meg a megfelelő csatornákat. 

Persze, hogy nem, semmi dolguk sincs :))) Arról meg hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek... Ne szívass! :) Ezeket te mind be is nyalod?

Félrebeszélsz. Ismét.

No, látom végre szintre hoztuk.
Ha most becsukod a szemed és objektívan rácsodálkozol a Világra, akkor próbáld meg elfogadni, hogy a magyar kormány nem az ördög, a brüsszeliek nem az angyalok és te pontosan annyira vagy hibás, mint bármelyik másik szavazó.
Ha ide eljutsz, meglátod, hogy nincs nagy különbség a világnézeteinkben.
Isten hozott! ;)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ha most becsukod a szemed és objektívan rácsodálkozol a Világra, akkor próbáld meg elfogadni, hogy a magyar kormány nem az ördög, a brüsszeliek nem az angyalok és te pontosan annyira vagy hibás, mint bármelyik másik szavazó.

Próbáltad már fordítva? Meglepetés erejével fog érni, ha objektíven rácsodálkozol a világra. Lehet, hogy attól kezdve kevesebb faszságot írsz masszív ismerethiányból kiindulva, mint például, minthogy az EU törvényt hozott arról, hogy férfiak is szülhessenek.

Ha ide eljutsz, meglátod, hogy nincs nagy különbség a világnézeteinkben.

Hát, szerintem alapjaiban nem azonos a világnézetünk és ez vélhetően nem fog változni.

Nem, igazad van, nem szó szerint írtad. 

Ezt írtad: 

Arról meg hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek...

Elmagyarázod, hogy ez miben különbözik attól amit te most tagadsz? (A nyelvtani hibát/elgépelést eltekintve). Vagy tényleg azt akartad írni hogy valakik férfinek szülhetnek? Vagy mi?

Bocsi, nem láttalak...

Mire, hogy különbség valamiben dönteni vagy valamiről törvényt hozni? Szólj ha nem érted!

Döntöttek arról, hogy az aberráltakat napirendre veszik. Így volt. Így. Ennyi. Az óraátállítást meg azóta sem veszik napirendre. Így van? Így. Ennyi a lényeg. Ha te itt most meleg jogi aktivistaként próbálsz ebből többet kihozni, senki nem fog megakadályozni.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Mire, hogy különbség valamiben dönteni vagy valamiről törvényt hozni? Szólj ha nem érted!

Jaj, Emese, szerintem te továbbra se érted az EU működését, nem tudod, hogy melyik része mit csinál, miért csinálja, ezért írsz faszságokat a témában, ráadásul elég nagy arccal.

Döntöttek arról, hogy az aberráltakat napirendre veszik. Így volt. Így. Ennyi. Az óraátállítást meg azóta sem veszik napirendre.

1, Amit írtál, az annyi volt, hogy az EP elfogadott egy jelentést, amiből vagy lesz valami, vagy nem.

2, A másik, amit ezzel szembe állítasz, az már rég átment az EP-n, az EB-n, tárgyaltak róla minden szakmai szinten, ki van dolgozva a lehetőségekhez mérten és a vitás pontok miatt jelenleg az ET előtt hever, de a tagországok miniszterelnökei nem tartják fontos ügynek ahhoz, hogy tárgyaljanak róla.

Nem neked válaszoltam

Ó, bocsánat, nem tudtam, hogy magánban akartad írni, csak eltévesztetted.

mert ezt eddig sem értetted. Ezután sem fogod... 

Emese, fogalmad nincs arról, hogy az EU szervei hogyan működnek, de osztani próbálod az eszed, pedig nem sok van. :D

Válaszolnál arra, hogy miért hazudsz?

Semmi hazugság nem volt, te próbálsz terelni, mert faszságot írtál.

amivel Brüsszelben el vannak foglalva... Olvasni való

Emese, egyrészt ez is az EP és nem pedig az ET, ahol az óraátállítás ügye áll. Talán egyszer meg tudod érteni a különbséget, bár a jelek azt mutatják, hogy nem fogod...

Másrészt továbbra se érted az EU működését, nem csoda, hogy problémád van a dolgokkal, mert alapjaiban nem érted, hogy mi történik és akkor olyan újságírók cikkeire alapozol, akik szintén nem értik az EU működését. Amúgy elolvastad az elejétől a végéig a linkelt cikket és benne a forrás cikket is, vagy csak a címéig jutottál? Tudod, Emese, ennyi tudással te csak egy hasznos idióta vagy, de azért köszönjük.

1, Nem írtam, hogy ET, azt írtam olvasnivaló és a cím maga is az EP-ről szól

2, 

Semmi hazugság nem volt, te próbálsz terelni, mert faszságot írtál.

Értem, tehát a valótlan állítás nálad nem hazugság. Akkor jó. 

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem írtam, hogy ET, azt írtam olvasnivaló és a cím maga is az EP-ről szól

Az óraátállítás az ET-n áll. Amiket ezzel szembeállítottál, azt meg az EP szavazta meg, de mive halvány fogalmad nincs az EP működéséről, ezért minden EP szavazást egy kalap alá veszel és kevered az ET-vel és a EB-vel.

Értem, tehát a valótlan állítás nálad nem hazugság. Akkor jó. 

Nem volt valótlan, mindössze maximum pontatlan idézet volt, azóta ebbe kapaszkodsz, mert faszságot írtál sokadszorra, mert nem érted az EU működését, de nagy arcod az van hozzá. Köszönjük, Emese! :D

Nem volt valótlan, mindössze maximum pontatlan

:))))

Önkritika = 0

 

Az óraátállítás az ET-n áll. Amiket ezzel szembeállítottál, azt meg az EP szavazta meg, de mive halvány fogalmad nincs az EP működéséről, ezért minden EP szavazást egy kalap alá veszel és kevered az ET-vel és a EB-vel.

Ennek most mi köze ahhoz, hogy ajánlottam egy olvasnivalót a kedvelt portálodról?

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Önkritika = 0

Na, végre beismerted. Köszönjük, Emese.

Ennek most mi köze ahhoz, hogy ajánlottam egy olvasnivalót a kedvelt portálodról?

Annyi, hogy nem olvastad el. Ha elolvastad, akkor nem értetted meg a leírtakat. Más közös nincs, nem olvasol és nem érted.

Elolvasva a hozzászólásaid (itt kb. mindenkihez, aki nem ballibsi, eu-fanatikus, amcsi-rajongó) úgy állsz hozzá, hogy idióta, tudatlan, náci, stb. Szóval mindenki (is) hülye téged leszámítva... Mint írtam, az önkritikád elég csapni való, de esetleg feltűnhetne, hogy te száguldasz szemben mindenkivel... Mondom  esetleg :))

 

Ennek most mi köze ahhoz, hogy ajánlottam egy olvasnivalót a kedvelt portálodról?

 

Annyi, hogy nem olvastad el. Ha elolvastad, akkor nem értetted meg a leírtakat. Más közös nincs, nem olvasol és nem érted.

Ezt a konzekvenciát abból vontad le, hogy ajánlottam neked elolvasásra egy cikket, minden egyéb megjegyzés nélkül? Az igen :)))

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

úgy állsz hozzá, hogy idióta, tudatlan, náci, stb

Nem, azokhoz állok így hozzá, aki idióta, tudatlan vagy náci.

Mint írtam, az önkritikád elég csapni való, de esetleg feltűnhetne, hogy te száguldasz szemben mindenkivel...

Nyilván.

Ezt a konzekvenciát abból vontad le, hogy ajánlottam neked elolvasásra egy cikket, minden egyéb megjegyzés nélkül? Az igen :)))

Nem, ezt az egész hozzászólásfolyamból vontam le, főleg abból, amikor osztod a kevés eszed egy olyan témában, amiről semmi információd nincs, mert halvány fogalmad nincs arról, hogy mi az EP, az ET és az EB feladata, hatásköre, működésmódja. Pedig csak egyszer kellene leülnöd egy pár órára és elolvasni mindezt és nem írnál faszságokat. De hát faszságokat írsz.

Nem, azokhoz állok így hozzá, aki idióta, tudatlan vagy náci.

Hm...ezt te így el tudod dönteni? :)) Nos, szerintem ezt nem kell kommentálni ;)))

Nem, ezt az egész hozzászólásfolyamból vontam le, főleg abból, amikor osztod a kevés eszed egy olyan témában, amiről semmi információd nincs, mert halvány fogalmad nincs arról, hogy mi az EP, az ET és az EB feladata, hatásköre, működésmódja. Pedig csak egyszer kellene leülnöd egy pár órára és elolvasni mindezt és nem írnál faszságokat. De hát faszságokat írsz.

Akkor más gondod lesz, mert ezt a cikk ajánlásomhoz írtad. Diszlexia?

Ez megmagyarázná azt, hogy teljesen mást próbálsz állítani, mint amit valóban leír az ember. Csak ezt azóta igyekszel maszatolni :)

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hm...ezt te így el tudod dönteni? :)) Nos, szerintem ezt nem kell kommentálni ;)))

Hogyne, ha valaki rendszeresen és ismétlődően náci dolgokat ír, akkor náci. Nem olyan komplex dolog ez.

Akkor más gondod lesz, mert ezt a cikk ajánlásomhoz írtad.

Tudod, ezt a dolgot úgy hívják, hogy kontextus és ha egy hosszú szálban írnak egymásnak az emberek, akkor egyes hozzászólásaik vissza tudnak utalni előző hozzászólásokra.

Diszlexia?

Nem tudom, hogy nálad ezt diszlexia okozza-e, menj el orvoshoz, kiderítik.

Ez megmagyarázná azt, hogy teljesen mást próbálsz állítani, mint amit valóban leír az ember. Csak ezt azóta igyekszel maszatolni :)

Ezt te műveled alapvetően, ezek szerint nem direkt, hanem egyszerűen nem érted a leírtakat. Ez sok mindent megmagyaráz, hogy miért nem érted néha a világ működését, pedig könnyedén szerezhetnél információt, ha tudnál értően olvasni, például az EU működéséről is.

Hogyne, ha valaki rendszeresen és ismétlődően náci dolgokat ír, akkor náci. Nem olyan komplex dolog ez.

Már mint szerinted valaki ilyet ír... A szó amit keresel az a szubjektivitás

 

Tudod, ezt a dolgot úgy hívják, hogy kontextus és ha egy hosszú szálban írnak egymásnak az emberek, akkor egyes hozzászólásaik vissza tudnak utalni előző hozzászólásokra.

 

ps.

amivel Brüsszelben el vannak foglalva...

Olvasni való

Ezt a dolgot inkább úgy hívják, hogy mindenre próbálsz valamit válaszolni, hogy terelj vagy egyszerűen nem érted az utóirat+olvasni való szavakat, illetve általános szövegértési nehézségekkel küzdesz. 

Ez megmagyarázná azt, hogy teljesen mást próbálsz állítani, mint amit valóban leír az ember. Csak ezt azóta igyekszel maszatolni :)

Mondjuk most sem írtad le, hogy miért okozott nehézséget elolvasni és értelmezni a "hoznak döntést" szavakat és hogyan lett ebből "törvényt hozott". 

Ezt te műveled alapvetően, ezek szerint nem direkt, hanem egyszerűen nem érted a leírtakat. Ez sok mindent megmagyaráz, hogy miért nem érted néha a világ működését, pedig könnyedén szerezhetnél információt, ha tudnál értően olvasni, például az EU működéséről is.

Nos, egy cikket kellett volna ebben a szálban figyelmesen elolvasni, és értelmezni. Ebben annyi volt a lényeg, hogy a képviselők azt várják, hogy az EB adjon egy iránymutatást.

Segítek értelmezni:
Az óraátállítást van aki szeretné (jellemzően az EU-s polgárok) és vannak kormányok amik -egyes állítások szerint- nem annyira.
Mit tesz az Unió (EP,ET,EB) hagyja elveszni a bürokráciában. Ennyi a lényeg. 
Az óra átállítás megszüntetésének kérdése fel sem ér az aktuálpolitikai problémákkal (migráció, infláció, háború) és még ebben sem tudnak döntést hozni, döntésre jutni. Persze lehet itt mutogatni egymásra, de azért ez még neked is fel kellene, hogy tűnjön, hogy ez vagy töketlenség (és akkor menekülni kellene ebből az unióból) vagy szándékos maszatolás (ebben meg te jó vagy).
 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Már mint szerinted valaki ilyet ír... A szó amit keresel az a szubjektivitás

Nem, objektíven olyan dolgokat ír.

Ezt a dolgot inkább úgy hívják, hogy mindenre próbálsz valamit válaszolni, hogy terelj vagy egyszerűen nem érted az utóirat+olvasni való szavakat, illetve általános szövegértési nehézségekkel küzdesz. 

Na, megint próbálod osztani az eszed, pedig nincs olyan sok tartalékod. :D

Mondjuk most sem írtad le, hogy miért okozott nehézséget elolvasni és értelmezni a "hoznak döntést" szavakat és hogyan lett ebből "törvényt hozott". 

Ugyanúgy, ahogy azt írtad szó szerint, hogy "a férfinek is szülhetnek", ami ugye faszság, csak értettük az elírást.

Mit tesz az Unió (EP,ET,EB) hagyja elveszni a bürokráciában. Ennyi a lényeg. 

Ennyit értesz meg belőle. Nem akarod a kevéske eszed újra osztani az EP, az EB és az ET működéséről? :D

Nem, objektíven olyan dolgokat ír.

Te egy igazi zseni vagy Emese :))) A te véleményed szerint objektív? Ezt gondold újra át!

Na, megint próbálod osztani az eszed, pedig nincs olyan sok tartalékod. :D

Nyilván most rosszul érzem magam :) Ja, nem ;)

Ugyanúgy, ahogy azt írtad szó szerint, hogy "a férfinek is szülhetnek", ami ugye faszság, csak értettük az elírást.

Terelsz! Elírni és hazudni az két külön dolog. Ismerd meg a CTRL-C + CTRL-V ha idézni akarsz. Na ehhez kellene paraszti sütnivaló! ;) Ja bocsi, nem, mert akkor hogyan is ferdítenél?

Ennyit értesz meg belőle. Nem akarod a kevéske eszed újra osztani az EP, az EB és az ET működéséről? :D

Taníts Mester! :)

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Taníts Mester! :)

Megpróbáltalak tanítani, de kurva keményen ellenállsz és egy nappal később ugyanúgy írod a faszságokat az EU működéséről... és mivel az EU működését meg lehetne érteni pár óra olvasással, de neked azóta se sikerült, azt kell mondjam, hogy neked nincs igényed a tanulásra.

Hm...smiley volta végén... 

 

EU működését meg lehetne érteni pár óra olvasással,

Akkor állj neki sietve olvasni! Külön foglalkozz a sikerekkel, mint a balos Eva Kaili alelnök botrányai, migrációs válság kezelése, szankciók sikerei, avagy hogyan tettünk tönkre az oroszokat, óraátállítás, brexit, stb...

azt kell mondjam, hogy neked nincs igényed a tanulásra.
 

Ez ilyen frankó-féle személyes "objektív" vélemény? :)

 

#_unfranko_ 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nem, nem felejtettem el. De ilyet én nem írtam le! Szokás szerint ferdítesz!!!

Írtál egy faszságot. Linkelted, hogy hol olvastad a faszságot. Leírtad, hogy ezen túl hol lehet még olvasni erről a faszságról. Majd amikor többen is leírtuk, hogy miért faszság, azt válasz nélkül hagytad. :D

Nem volt abban hazugság

Akkor meg mutatod, hol írtam le ezt vagy csak próbálod mentegetni a önteltségedet?

Lehet, hogy attól kezdve kevesebb faszságot írsz masszív ismerethiányból kiindulva, mint például, minthogy az EU törvényt hozott arról, hogy férfiak is szülhessenek.

 

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Akkor meg mutatod, hol írtam le ezt vagy csak próbálod mentegetni a önteltségedet?

Na, idézem szó szerint: "Arról meg hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek..."

Ugye erről derült ki, hogy nem döntés, nem hozták meg és nem is arról szól, hogy a férfiak is szülhetnek. A többi valóban igaz.

Eddig ok. Akkor fuss neki még egyszer:

Lehet, hogy attól kezdve kevesebb faszságot írsz masszív ismerethiányból kiindulva, mint például, minthogy az EU törvényt hozott arról, hogy férfiak is szülhessenek.

Itt egyértelműen kiderül, hogy te mit írtál. Ez igaz? Nem. 

#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Semmit. Az unfrankó jellemzően tolja mindenhova a süket ballibsi ömlengését. Néhány éve rendszeresen belefutok. Most épp' ráértem és kíváncsi voltam.
Önálló gondolat: 0 (még a emesézést is tőlem lopta ;) )
Empátia: 0
Kioktatás: 5
Terelés: 5
Trágárság: 5
Szerintem a nick meg gáz, mert nekem rögtön a Spanyolország jutott az eszembe...

A felvetésedhez:

Tőle miért is nem kérdezted meg? Csak úgy érdeklődöm...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Semmit.

Ahhoz képest borzasztóan sok energiát fordítasz rá, és ami szomorú, hogy nemcsak a tiédet, hanem a miénket is. Úgy kellene átírni a kommentszámlálót, hogy mutassa meg, az olvasatlan kommentekből mennyi az ontopik.

még a emesézést is tőlem lopta ;)

Nem akarok szőrszálakat hasogatni, de gondolom te is, hacsak nem dolgoztál 2008 körül a reklámszakmában. :)

Ahhoz képest borzasztóan sok energiát fordítasz rá

Ahhoz képest borzasztóan sok energiát fordítotok rá - ugye így akartad írni?

Nekem két log elemzés között, amúgy belefér

nemcsak a  tiédet, hanem a miénket is.

Ha megszólítanak, szoktam válaszolni, a technikai jellegű újítások miatt meg ne engem keress, bár ezt én is támogatnám!

Nem akarok szőrszálakat hasogatni, de gondolom te is, hacsak nem dolgoztál 2008 körül a reklámszakmában. :)

Ez így, szó szerint igaz :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ahhoz képest borzasztóan sok energiát fordítasz rá, és ami szomorú, hogy nemcsak a tiédet, hanem a miénket is.

Én csak a flame miatt járok ide, naponta párszor megnézem, mi történt és alkalmanként elbaszok 5-10 percet. Másra nem jó a hup, erre meg tökéletes.

Te amúgy miért jársz ide? Ha végigpörgetem, hogy milyen témákhoz szóltál hozzá, azok többsége szintén flame vagy offtopic... szóval hipokrita hozzáállás az elbaszott időt firtatni, ha amúgy te is időt elbaszni jársz ide.

Ahhoz képest borzasztóan sok energiát fordítasz rá, és ami szomorú, hogy nemcsak a tiédet, hanem a miénket is. Úgy kellene átírni a kommentszámlálót, hogy mutassa meg, az olvasatlan kommentekből mennyi az ontopik.

Ha n <= 5, akkor belefér, ha n > 5, akkor On max 5, ha a topic idősebb 3 napnál, akkor ha n <= 2, akkor On max 2, ha n > 2 akkor On=0

Szívesen :D

 

Arról meg hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek...

Sokat láttam jobbos oldalon károgni emiatt, pedig azt gondolnád, hogy a balos hírportálok örömhírként írnának erről, ha tényleg ez lenne. 

Szóval hozhatnál valami forrást ami erről szól, hogy megismerjem pontosan miről van szó.

Bár fentebb ez csak párhuzam volt, hogy egy szavazásra feldobott és az eu-s polgárok között elsöprő döntéssel támogatott ügyben (óra átállítás megszüntetése) helyben topog szemben azzal, hogy ilyen ordenáré baromsággal meg el voltak foglalva és a gender-hülyeség még mai is tart.

Millió link van, íme egy:
https://www.origo.hu/nagyvilag/20210625-magyarorszagi-baloldal-ep-szules-gender.html

Erre is rákereshetsz:

 Matić-jelentés

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Az origós cikk vastag óriás betűkkel rögtön idézetként szerepeltet egy mondatot, ami nem szerepel a jelentésben. Akkor honnan idéz?

Ez a hiteles hírforrás? 

Nézzük a jelentést magát. Ami egyébként egy JELENTÉS, nem pedig törvény vagy rendelet.

Ezt írja: 

mivel bizonyos körülmények között a transznemű férfiak és a nem bináris személyek is teherbe eshetnek, és az ilyen esetekben részesülniük kell a terhességgel és szüléssel kapcsolatos gondozásra vonatkozó intézkedésekben, a nemi identitásuk alapján való hátrányos megkülönböztetéstől mentesen;

Ebben mi a kivetnivaló?

Szerinted a transznemű férfiak, vagy transzfóbok nyelvére lefordítva: NŐK nem eshetnek teherbe? 

Nagyon szép kis gumicsont ezen rágódni, miközben sokkal komolyabb és súlyosabb problémákat is feszeget a jelentés. 

Hinnye, neked aztán halvány lövésed sincs se az EU működéséről, se arról, amiről írsz. Kitalálhatom? Csak az Origo cikket olvastad el és egyéb hasonló cikkeket, amelyeket szintén olyanok írtak, akik nem ismerik se az EU működését, se ezt az egész férfiak is szülhessenek dolgot:

1, ennek az alapja egy jelentés; nem szavazás volt, nem törvény lett, nem rendelet született, hanem egy jelentés

2, a dolog arról szól, hogy ha egy biológiailag teherbe esni képes ember teherbe esik, akkor a transzneműsége vagy egyéb nemi diszfóriája ellenére kapjon olyan ellátást, ami egy gyereket kihordani szándékozó nőt illet. Ennyi az egész.

Egy szó nincs arról, hogy férfiak szülhessenek, de nyilván jobban hangzik abban a kultúrkörben, ahol ilyen - idézem szó szerint: "hoznak döntést, hogy a férfinek is szülhetnek" mondástól rögtön egymás faszát kezditek szopkodni nagy örömötökben.

...a dolog arról szól, hogy ha egy biológiailag teherbe esni képes ember teherbe esik, akkor a transzneműsége vagy egyéb nemi diszfóriája ellenére...

Ugye, ha a rendes, progresszív nevüket használták volna, akkor mindenkinek egyértelmű lenne, hogy nem a férfiakról, hanem a "menstruátorokról" van szó.

Ugye, ha a rendes, progresszív nevüket használták volna, akkor mindenkinek egyértelmű lenne, hogy nem a férfiakról, hanem a "menstruátorokról" van szó.

Változtat ez bármit azon, hogy faszságokat írtak az Origo és társai, ami faszságokat különösebb kritika nélkül benyelték jópáran, aztán itt felböfögik ezeket a faszságokat? Mindezt persze úgy, hogy egyébként az önképük az, hogy mindent is tudnak és nem téveszti meg őket semmi, mert átlátnak minden szitán...

Csak, hogy ne maradjon konkrét válasz nélkül (pedig jeleztem, csak tudom, tudom szövegértési nehézségeid vannak)

 

Bár fentebb ez csak párhuzam volt, hogy egy szavazásra feldobott és az eu-s polgárok között elsöprő döntéssel támogatott ügyben (óra átállítás megszüntetése) helyben topog szemben azzal, hogy ilyen ordenáré baromsággal meg el voltak foglalva és a gender-hülyeség még mai is tart.

a gond, hogy foglalkoznak vele. Tetszik érteni?

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Nyugodj meg! :) Akkor most te írtad el és nem foglalkoznak vele vagy nem sikerült jól és érthetően leírnom, hogy azt írtam, hogy az a baj, hogy foglalkoznak vele.

Ha te ennél többet szerettél volna ebből kihallani...nos az a te dolgod, csak közöm nincs hozzá :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ha te ennél többet szerettél volna ebből kihallani...nos az a te dolgod, csak közöm nincs hozzá :)

Alapvetően te szerettél volna erről többet mondani, csak közben besültél, mert nem tájékozódtál előtte rendesen, csak szennylapokból szerezted az ismereteidet a témában.

Ha eddig nem tudtál olvasni, szerintem ezután sem fog menni, de a remény hal meg utoljára:

 

Bár fentebb ez csak párhuzam volt, hogy egy szavazásra feldobott és az eu-s polgárok között elsöprő döntéssel támogatott ügyben (óra átállítás megszüntetése) helyben topog szemben azzal, hogy ilyen ordenáré baromsággal meg el voltak foglalva és a gender-hülyeség még mai is tart.

 

Alapvetően te szerettél volna erről többet mondani, csak közben besültél

Nem kérlek. Te itt olyat állítottál, amit soha nem írtam le. Ha valaki itt besült az te vagy. Igaz ehhez soha nem mersz írni semmit.
#_unfranko_

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

büdös populista majmok kicsinyes politikai haszonszerzés miatt indították azt a baromságot, hogy el kell törölni. Tessék. Még abban sem tudunk megegyezni, hogy a nyári vagy a téli maradjon. De sikerült sok millió embert ezzel is feleslegesen túráztatni.

Hm. Teljes mértékben a $subject-tel egybevágó kérdésem van, de teljesen más, mint az eddigi téma.

Szóval ma nézem, és a telefonom szerint 12:05 van, az órám szerint 12:05 van, a rádióval időt szinkronizálós fali órán 12:05 van és az autóban tegnap átállítottam az órát, így most már ott is 12:05 van. Viszont a laptopomon a Windows szerint 11:05 az idő.

Ez egy Windows 11. Time & Language / Date & Time beállítások alatt azt mondja, hogy:
 

Time Zone (UTC +0) Dublin, Edinburgh, Lisbon, London

Set the time automatically - Yes
Adjust for daylight saving time automatically - Yes

Last successful time synchronisation: 24/3/23 16:...
Time server: time.windows.com

Ezt így most hogy? Feltételezem*, az a baja, hogy nem tudott szinkronizálni, de ez azt jelentené, hogy nincs annyi esze, hogy offline módban átálljon? És miért kellett kézzel ráböknöm, hogy szinkronizáljon, amikor az elmúlt napokban minden nap használatban volt órákat a gép és a WiFire folyamatosan fel van kapcsolódva?

* igen, kézi szinkronizálás után már jó időt mutat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tegnap volt az értelmetlen picsogás és a gumicsont-rágás világnapja, ha valaki lemaradt.

Szerkesztve: 2023. 03. 28., k – 13:34

Viszlát, találkozunk ugyanitt, 2024-ben! :D

trey @ gépház

De hat Franko megmondta: nem az EU a hulye, hanem a 27 tagallam osszes lakosa, amiert egyikuk sem ment el a kepviseloje fogadoorajara, hogy a kepviselour/asszony szoljon mar a miniszterelnoknek, hogy kapcsolja ki az oraatallitast. :)

Mind hulyek vagyunk, ennyi. Mar helikopter sincs. :)

A masik 26 EU tag vezetoje mindent jol csinalt. Na jo, kiveve azokat, amelyek nem elegge progresszivek, mert azok mindig mindent rosszul csinalnak. :)

Amúgy az UK már évek óta nem tag, mégis lesz óraátállítás. Nem azért léptek ki, hogy ilyenekről végre csak maguk döntsenek? Faszé' van még óraátállítás? :D

Természetesen ő is oka, meg a többi EU-s idióta is. Eltelt a topik nyitása óta 2 év, de még mindig semmi haladás az ügyben. Nem is az, hogy nem szüntették meg, de még csak egy hangyányi előrelépés sincs, hogy valami tárgyalásokon az álláspontok közelebb kerültek volna, vagy lenne egy kitűzött végpont, ami tisztázná, hogy hogyan és mikor lesz eltörölve, ha nem tudnak megegyezni. Ugyanitt fog tartani az egész 10-20 év múlva is.

Ahogy 2 éve is mondtam, ez egy szar rendszer, régen is valamelyik német idióta találta ki, azóta meg a világ nyakán maradt, mert nem tudnak kompromisszumot kötni, hogy kilábaljanak belőle. Addig meg szívunk vele az idők végezetéig. Nevetséges egyébként, a ma divatos politikai inkompetencia és döntésképtelenség egyik legékesebb példája. Ennél még arra se hivatkozhatnak, hogy jajj, nincs rá pénz, mert nem kerülne sokba, szín tisztán töketlenség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kifejezetten az EP-t ostorozom emiatt. Inkább úgy fogalmazok, az egész intézményrendszer ilyen. Nézzük csak. Közvélemény-kutatásokból tudható, hogy az európai polgárok elsöprő többsége nem akar óra átállítást, ennek ellenére az még mindig van. Ugyanakkor nem emlékszem arra, hogy az európai polgárok többsége akarta-e az adójából Ukrajnát fegyver- és lőszerszállítmányokkal tömni, ez persze még a polgárok akaratától függetlenül is gyorsan ment.

Ez az az EU-s intézményrendszer, amely magát demokratikusnak nevezi, s Magyarországot ostorozza a demokrácia hiánya miatt. Közben az EU-ban tombol a korrupció. Valószínűleg az EU-s intézményekben nem értik a demos szó jelentését, meg azt, hogy a demokrácia a népfelség lenne, nem pedig az USA érdekeinek feltétel nélküli kiszolgálása, valamint a népakarat magasról ignorálása, figyelmen kívül hagyása.

Az is igen kínos, hogy egy ennyire jelentéktelen ügyet nem sikerült keresztülvinnie az EU-nak, holott választási ígéret volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Inkább úgy fogalmazok, az egész intézményrendszer ilyen. Nézzük csak. Közvélemény-kutatásokból tudható, hogy az európai polgárok elsöprő többsége nem akar óra átállítást, ennek ellenére az még mindig van.

Annyira gáz, hogy bármilyen kiinduló állapotból el tudtok jutni mindig az áhított végállapotba: óraállítás -> ... -> az EU szar

hasonló:

Ugyanakkor nem emlékszem arra, hogy az európai polgárok többsége akarta-e az adójából Ukrajnát fegyver- és lőszerszállítmányokkal tömni, ez persze még a polgárok akaratától függetlenül is gyorsan ment.

Az EU adófizetők nem akarnak ukrajnának fizetni...

És amit elfelejtettek:

A magyar adófizetők nem akarnak orosz gázért extraprofitot fizetni.

Az is igen kínos, hogy egy ennyire jelentéktelen ügyet nem sikerült keresztülvinnie az EU-nak, holott választási ígéret volt.

De ez az ügy a miniszterelnököknél áll, nem az EP-nél!

A magyar adófizetők nem akarnak orosz gázért extraprofitot fizetni.

Megfagyni még kevésbé akarnak. Örök életet meg ingyen sört is hiába akarnak, azért csak-csak fizetnek a sörért. A lényeges különbség, hogy ott a saját döntése, hogy sörözik és fizet, vagy nem megy be a sörözőbe. Ukrajna támogatásával kapcsolatban meg nem emlékszem arra, hogy bárki megkérdezett volna erről, vagy letilthattam volna a saját adóm részét a hozzájáruláshoz. Akaratom ellenére ölik az oroszokat és az ukránokat a munkám gyümölcsével, holott erkölcsileg nem fogadom el ennek a szenvedésnek az okozását és meghosszabbítását, mégis bűnrészessé tesz az EU.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt gondolom, hogy az EU nem demokratikus intézmény, s azt látom, hogy korlátozza a szabadságomat, illetve a szűkebb otthonom, a nemzet, az ország szuverenitását is. Azt látom, hogy az EU rossz és veszélyes a benne élő polgárokra nézve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EU mely intézményének a képviselőjéről nem te döntesz?

Az Európai Parlament magyar tagjairól te szavazol. Az Európai Tanács magyar tagját az általad megválasztott magyar országgyűlés választja meg (a miniszterelnököt). Az Európai Unió Tanács magyar tagját az általad megszavazott kormány nevezi ki (a szakminisztert).

Az E Ugyanolyan képviseleti demokrácia az EU, mint Magyarország.

Az általunk választott országgyűlés által választott kormány miniszterelnökéken vétójoga van ám az EU-ban. Mi ez, ha nem szuverenitás?

Érdekes, a magyar országgyűlésben nincs olyan, hogy egy frakcióvezetőnek vétójoga legyen. Na emiatt a magyar országgyűlés az EU döntéshozatalához képest erősen antidemokratikus intézmény.

Országa válogatja.

Úgy tudom, hogy Svájcban pl. szeretnek mindenről népszavazást tartani. Más országokban jellemzően úgy működik a képviseleti demokrácia, hogy megválasztod, ki legyen a képviselőd, és onnantól rábízod erre az emberre, hogy képviseljen. Ha nem tetszik, ahogy csinálja, írhatsz neki (aminek vagy lesz eredménye, vagy nem), illetve a következő választáskor választhatsz valaki mást.

Szóval azt nem mondanám, hogy működésképtelenek, inkább azt, hogy így egyszerűbb és a legtöbb országban ez így megfelelő a népnek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Svájcban nem képviseleti demokrácia van, hanem direkt demokrácia, ezért népszavaznak. Nem lehet alkotmány módosítani népszavazás nélkül, és bármely törvény módosítására kezdeményezhető népszavazás.

Vannak ugyan képviselők, de azok a kantonokat képviselők (ez a Nemzeti Tanács), oda a kantonok választópolgárai a kantonok lakosságának arányában küldenek képviselőket, pl. Zürich 35-öt a 200-ból. Pont egy hete voltak a választások ott.

A képviseleti demokráciát meg tanulni kell, sok ember nem érti, hogyan működik, főleg a keleti erőszakkultúra felől nézve érthetetlen, hogyan képes működni a képviselőség.

Arról se volt népszavazás, hogy meg kéne vennünk a Vodafone-t meg a repteret ezermilliárdokért.

Arról se volt népszavazás, hogy alapítványok működtessék az egyeetmeket.

Arról se volt népszavazás, hogy kínaiak építsék a Belgrád-Budapest vasútvonalat.

Arról se volt népszavazás, hogy oroszok építség Paks II-t.

Nem korlátozza. Az EU döntéseket a tagországok ratifikálják, a számukra életszerű módon.
Egyébként egy jól működő közösségben eleve a döntések meghozatala úgy megy, hogy az lehetőleg mindenki számára előnyös legyen.

Ez a szabadság, meg korlátozás egy populista kommunikációs trükk, amit nem csak nálunk, hanem más tagállamokban is alkalmaznak a vezetők, egy kis lokális politikai tőke felhajtásra.

Közvélemény-kutatásokból tudható, hogy az európai polgárok elsöprő többsége nem akar óra átállítást, ennek ellenére az még mindig van.

Leírom ismét a helyzetet, mert vélhetően elkerülte a figyelmed:

1, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta,

2, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll,

3, ha van legalább egy miniszterelnök vagy soros ET elnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik,

4, 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma.

Minden más csak maszatolás.

Az is igen kínos, hogy egy ennyire jelentéktelen ügyet nem sikerült keresztülvinnie az EU-nak, holott választási ígéret volt.

Az EU keresztülvitte. Az, hogy egyáltalán nem érted az EU működését, de ennek ellenére magabiztosan tudsz hülyeséget beszélni ez EU működéséről, az nem újdonság.

Az EP választások előtt meg lett ígérve. Ezzel kampányoltak. Azóta letelt egy ciklus, megint választások jönnek. Van még óra állítgatás? Van. Tehát az EU-nak ennyit ér a népakarat.

Attól, hogy leírod, hogyan működik az EU, jobban fog működni? Nem. Jól működött? Nem. Jé, hát épp erről beszélek!

Az EU nem vitte keresztül - figyelem, dobpergés -, mert VAN óra állítgatás még mindig!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EP választások előtt meg lett ígérve. Ezzel kampányoltak.

Az EP végig is tolta, még 2019-ben teljesen elkészült a törvénytervezet, szavaztak, nagy többséggel átment. Nem tudnak többet tenni.

Van még óra állítgatás? Van. Tehát az EU-nak ennyit ér a népakarat.

Úgy érted, hogy a tagállamok miniszterelnökeinek ennyit ér a népakarat? Igen, ennyit ér. Megpróbálom még egyszer leírni, de szerintem ugyanúgy nem fog átmenni:

1, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta,

2, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll,

3, ha van legalább egy miniszterelnök vagy soros ET elnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik,

4, 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma.

--

Figyelem, dobpergés: ha mindenáron felelőst akarsz keresni, akkor az például Orbán Viktor, aki nem tartja fontosnak annyira, hogy felvesse a témát az ET-ben. De Orbán Viktor is szarik rá, hiába a népakarat.

Az azért elég érdekes, hogy most hirtelen szerinted az ET nem az EU része. Kicsit mozgó célpont, amikor épp ott húzod meg az EU bürokrácia határát, ahol neked kényelmes. Az ET az EU bürokrácia része. A soros ET elnök is, a tagállami miniszterelnökök is. Tehát még mindig ott tartunk, hogy noha az előző EP választásokon ezzel kampányoltak, az EU nem vitte végig az ígéretét, nem teljesítette a népakaratot, s ez bizony demokrácia deficit.

Épp olyan ez, mint étteremben a szervizdíj. Ha a kijevi csirkemell 3890 Ft, és van 10 % szervizdíj, akkor a kijevi csirkemell nem 3890 Ft, hanem 4279 Ft. Nálam meg ingyen van a kenyér, csak kiszámlázom a pék munkabérét, a lisztet, sót, élesztőt, a kemence által felhasznált energiát, az eszközök amortizációját meg a nyereségemet. De ingyen adom a kenyeret. Hát ez is épp ilyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én értem, amit mondasz, Franko kolléga csak azt akarja mondani, hogy az EP választás kampányolása az max. az EP-re tud vonatkozni. Az EP meg ezek szerint megtette azt, amit a kampány során megígértek. Ebből következik számomra, hogy most nem fognak újra ezzel kampányolni, hiszen ők már megtették, ami az ő részük volt.

Az EU nagy egésze nem kampányolt, nem választott, és nem csinálta végig (szerencsére) ezt a változtatást.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kampányolás az lesz most is, csak épp eltörölve nem lesz ez a szutyok. Érdemi intézkedés kéne, nem kampányolni. Az EU arra ráér, hogy az Faszbukot, Apple-t, stb. szopassa, ami dicséretes is, de a fontosabb dolgokra nem áldoznak időt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kell mindegyiknek, elég, ha egynek írsz... ahogy írtam már: 

1, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta,

2, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll,

3, ha van legalább egy miniszterelnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik,

4, 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma.

Minden más csak maszatolás.

Emberek, eljött az idő, amikor _Franko_ szerint a politikusok fontosabbak az embereknél!

Emberek, eljött az idő, amikor trey elszakadt a valóságtól.

A politikusoknak nem fontos a téma, így nem fontos a téma!

Ez mindig is így volt. Most tűnt fel?

Az embereknek fontos, kifejtették álláspontjukat, biztos emlékszel :D

Ha az embereknek fontos lenne, akkor Orbán foglalkozna a témával. De az embereknek nem fontos. Te írtál már a választott parlamenti képviselődnek a témában? Nem írtál. Tehát neked se fontos. Minden más csak maszatolás.

Honnan fog tudni az ET több tagja Orbán Viktoron keresztül arról, hogy a hup-on pár magyar hülyének ez fontos?

Ismét megkérdezem: írtál a témában a kerületi országgyűlési képviselődnek? Írtak ezek az emberek kerületi országgyűlési képviselőjüknek? Ha a válasz az, hogy nem, akkor nem fontos a téma.

hogy a hup-on pár magyar hülyének

ROTFLMAO :D :D :D

Summertime Consultation: 84% want Europe to stop changing the clock

This online consultation, which ran from 4 July to 16 August 2018, received 4.6 million responses from all 28 Member States, the highest number of responses ever received in any Commission public consultation. According to the preliminary results (see annex), 84% of respondents are in favour of putting an end to the bi-annual clock change.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

trey @ gépház

🙄

Szerintem néhány "magyar HUP hülye" nyomkodta össze az a 4+ millió szavazatot.

🤣

(Érdekes a trey-fájásod, hogy az én szövegeimben rendszeresen szőrszálhasogatsz, miközben a másikéban az óriási blődlit is figyelmen kívül hagyod. Jó, tudom, megbántódtál. Gyerekes.)

trey @ gépház

Nem koltoi kerdesnek szantam, az absztraktbol nem derult ki semmi a modszertanrol.

Mondhattad volna azt is, hogy "nem tudom", nem kell mindenaron okoskodni.

szerk:

Jó, tudom, megbántódtál.

En pl. nem tudtam. Mitol bantodtam meg?

Valójában te okoskodsz. Ennek a felmérésnek az eredményét nagy csinnadratta közepette publikálta az "EU", kiadták a média részére hivatalos csatornákon, a saját weboldalukon olvasható, vagyis az eredményét kétségtelenül elfogadták. Ha nem így lenne, nem reklámoznák.

Vagy szerinted azért adták ki a sajtó részére, mert nem fogadják el a felmérés eredményét? Nem hisznek benne? Úgy kommentálták, hogy "ugyan ez jött ki, de ez hülyeség"? Különben is csak a magyar HUPperek akarják?

trey @ gépház

Mit kene kifejtenem neki? Erre gondolsz? Fogalmam sincs, hogy igaz-e, amit leirt. Ha igen, akkor miert nincs oratallitas? Ha nem, akkor mi az igazsag?

Neked peldaul fontos az oratallitas (akar pro, akar kontra iranyban)? Ha igen, mit tettel eddig az ugyben?

A kerdesemre tudod a valaszt? y/n

De hat az eredmenyt nem is vitatja senki, szerintem. Ami sivalkodas megy a hupon oraatallitaskor, az alapjan siman el tudom kepzelni, hogy kijott a 84%. 

Maskor szoktuk tudni hibaztatni azt, aki el se ment szavazni.

En most is hibaztatom oket, de szerintem nem jo osszemosni azt, hogy van mondjuk egy OGy valasztas, amirol mindenki tud, mert a csapbol is az folyik elotte fel evig, postan kiertesitenek, hogy menni kene szavazni, stb., meg van valami online (?) konzultacio valahol, amirol nem is tud az, aki nem koveti a temat. Vagy hat igazabol nem tudjuk, hogy igy volt-e, ezert kerdeztem ra. Az sem baj, ha ti sem tudjatok, de akkor mi a banatos faszert kell hulyesegeket irni ahelyett, hogy "nem tudom"?

Ha meg mindig budapesti lakos lennek, most biztosan mergesen toppantanek a labammal. :)

Szerencsére nem csak budapesti lakosok szavaztak, bele is volt írva a kiírás FAQ-ba, hogy "minden a várost *használó*" szavazott :), az is aki nem budapesti lakos

Ki vehet részt a szavazáson?

A szavazásra jogosult emberek köre a Belügyminisztérium által átadott személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján került meghatározásra, annak 2023. február közepi állapota szerint. Így azok vehetnek részt a szavazáson, akik ekkor már betöltötték a 14. életévüket és rendelkeztek budapesti lakó- vagy tartózkodási címmel. 

A levélen szereplő egyedi azonosító megadásával szavazhatsz online a lakogyules.budapest.hu weboldalon vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján.

https://lakogyules.budapest.hu/mi-a-lakogyules

mea culpa. kevertem ennek a feltételeivel:

https://otlet.budapest.hu/

"mea culpa. kevertem ennek a feltételeivel:
https://otlet.budapest.hu/
"

Igen, a fővárosban, amit a nép akar az lesz:

Megvan, hogy melyik ötletek közt osztják szét az egymilliárd forintot Budapesten a közösségi költségvetés keretén belül

"Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton -3447 szavazat"

már készül is: Kerékpársáv lesz a Szent István körúton

Uh de kar, hogy nem szavazhattam, en legszivesebben a koruton belul minden uttestbol kerekparsavot csinalnek nem ott lakotol belepodijat szednek. Aruszallito, mento, taxi, allando lakcimmel rendelkezok, stb. behajthatnanak korlatlanul, minden mas rendszam kapna evente 5 kreditet, ha az elfogy, vegyel ujat. Egy kredit tiz rugo, egy ora utcai parkolas nappal ezer, ejjel ketezer. 

A beszedett penzbol lehetne kiirni palyazatokat biciklire, eves BKK berletre, parkolohaz epitesre, stb., illetve ami a legfontosabb, arra, hogy a kornyek ne egy getto legyen, ahol csak a reszeg turistak erzik jol magukat, hanem egy elheto, rendezett varosresz.

Aztan felebredtem, es bilibe logott a kezem. :)

amirol mindenki tud, mert a csapbol is az folyik elotte fel evig, postan kiertesitenek, hogy menni kene szavazni, stb., meg van valami online (?) konzultacio valahol, amirol nem is tud az, aki nem koveti a temat

Azert ertelek meg, mert a veganok es a hozzajuk szorosan fuzodo sotetzoldek is igy szoktak atszalamizni a mindig meg eggyel tobbet kovetelo peticioikat. Maga a rendszer tenyleg rossz. Az EU rendszere.

Volna megoldasi javaslatom, de nincsenek milliardjaim a megoldasi javaslatomat nepszerusiteni. Kar leirnom a hupra, hogy szerezzek 200 tamogatot az EU megreformalasahoz.

(Lasd meg: mikor Franko megmondta hogy ha nem tetszik nekem az oltaskutatas, jobban tetszene ha Covid gyogykezeles kutatasat priorizalnak, finanszirozzam azt. [Az oltast vegul felvettem, csak meggyozodesem, hogy az osszes egeszseges ember nagyobb piac volt, mint az ahhoz kepest relative keves beteg, igy a tobbet hozo piac iranyat valasztottak kutatashoz - az oltast. Nem az en donation-omon mulott volna amugy sem.])

Maga a rendszer tenyleg rossz. Az EU rendszere.

Ja, hat ebben nincs vita koztunk. Az nekem azert nyitott kerdes, hogy egyaltalan van-e jo megoldas arra, hogy ~450 millio ember erdekeit egy szervezet tudja kepviselni.

ha nem tetszik nekem az oltaskutatas, jobban tetszene ha Covid gyogykezeles kutatasat priorizalnak, finanszirozzam azt

Nyilvan ebben van egy egeszseges merteku cinizmus azert. :) Szerintem ennyi absztrakcios retegen athaladva elvesznek az egyeni ertekek, ami baj, de azt sem tudom elkepzelni, hogy ezeket kivegyuk, es (majdnem-)kozvetlen demokracia legyen egy EU meretu halmazban. Eselyes, hogy a populizmus akkor is mukodne, ha minden nap jonne egy push notification a telefonodra az aznapi szavaznivalokrol.

Ha nem is (feltetlen es azonnal) direkt demokracia, azert a "kepviselok szavazva egy hazba otevente" a lo tuloldala.

Azert egy direktben emberek altal valasztott EU elnok pont a term kozepen (ket es fel evvel elotte es utana a masik EU parlamentesnek) egy jo inkrementalis lepes lenne elore, hogy ne ilyen von der Leyen-eket erezzunk "nem eppen sajatunknak", mikor diplomaciai jellegu dolgokban is felhatalmazva erzi magat mindannyiunk neveben beszelni.

(Magyarorszagon is sok mai problemat megelozott volna a 90-es evektol ket kamaras parlament es direktben valasztott elnok)

Ez nincs 1 százaléka az EU lakosságának. ROTFLMAO :D :D :D

Egyrészt marginális kisebbség. Másrészt az EU megtette a dolgát, mint írtam:

1, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta,

2, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll,

3, ha van legalább egy miniszterelnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik,

4, 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma.

Minden más csak maszatolás.

Csak azt nem ertem, hogy miert mutogatsz nyolcadjara is felelosokre, mikozben az emberek ebbol a 8 esetben legalabb 6-bol nem felelost, hanem megoldast kerestek.

Annyira szabad ez a vilag, hogy a megoldashoz sok penz kell? Mennyibe kerul nekem elernem, hogy mind a 27 miniszterelnok felfogja vegre?

mikozben az emberek ebbol a 8 esetben legalabb 6-bol nem felelost, hanem megoldast kerestek

Képviseleti demokráciában a megoldás az, hogy írsz a felelősöknek, de ezt is írtam már.

Mennyibe kerul nekem elernem, hogy mind a 27 miniszterelnok felfogja vegre?

Mint írtam: elég, ha egy felfogja és napirendre veszik. Írtál már?

Ha nem írsz, és más sem, akkor BIZTOSAN nem fog megoldódni a probléma.

Ha elég sokan vagytok vele, hogy ez nektek probléma, és írtok a képviselőidnek, és mégsem veszi napirendre - akkor legközelebb tessék másik képviselőt választani. Jövőre úgyis EP-választás.

Ha meg mégis napirendre veszi, akkor jól képviseli az érdekeidet.

 

Látom tanulni kell még a képviseleti demokrácia működését 2023-ban.

akkor legközelebb tessék másik képviselőt választani

Az en szavazatom nem er semmit. De ha lenne tobbmilliard dollarom propagandat csinalni, hogy a nekem tetszo emberre szavazzanak az emberek: na az mar erne valamit.

De hat oriaslobbistakkal nehez versenyezni, igy oriasallamok demokraciajaban az o szavuk dont.

Csak ne csinaljatok akkor ugy, mintha tehetnek valamit. Mondjuk ki: loszart sem tehetek hogy ne legyen oraatallitas. A szabadsag annyit jelent, hogy nem visznek el holnap amiert ezt kimondtam.

Fogadsz velem, hogy ha irok, akkor sem fog tortenni semmi? :)

Te is tudod, hogy ha egyedül te írsz, akkor semmi nem fog történni, pont úgy, mintha nem írnál. Ha több ezren írnak - mert ugye fontos, akkor viszont fog történni. Ez ilyen.

Mert bazzeg, ha irok, es marciustol nem kell atallitani, nekem nem fog derogalni elismerni, hogy igazad volt. :D

Amúgy gyakran vagy ennyire hülye?

Valahogy mindig pont akkor tunok a leghulyebbnek, amikor megprobalom ertelmezni, amit irsz. ;)

Minden jel szerint tudtad értelmezni.

De nalad gyakrabban nehez hulyenek lenni. De batran beszalltam a versenybe, hatha sikerul. :)

Akkor most örülhetsz, mert sikerült jóval hülyébbnek lenned. Nem csak nálam, hanem szinte mindenkinél.

Képviseleti demokráciában a megoldás az, hogy írsz a felelősöknek, de ezt is írtam már.

 

Egyszer nem lattam meg embert, akinel ez mukodott volna. (Nem csak Magyarorszagrol beszelunk)

Teljesen vilagos, hogy:

  1. Az EU es a benne talalahto gittegyletek (EP,EB,ET) fatoku imbcil kretenek gyulekezete
  2. Senki nem akarta ezert korrumpalni a donteshozokat, emiatt nam is fontos
  3. Itt testesul meg, mit is jelent a nepakarat

Arra tekintettel irom ezt, hogy nincs meg egy olyan temakor az EU -ban, ahol ekkora egyseg van a szavazok kozott; ezt a donteshozok is tudjak. Csak ebbol nem lehet lopni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

  1. Az EU es a benne talalahto gittegyletek (EP,EB,ET) fatoku imbcil kretenek gyulekezete

Ez tök fura, mivel az EP tagokat a választópolgárok közvetlenül választják, az ET tagokat meg közvetetten (a tagországok kormányának tagjai).

Az EB tagjait is közvetetten választják, mert azokat meg a tagországok országgyűlései delegálják.

Ha ezek fatökűek, akkor a tagországok választópolgárai fatökű embereket választanak meg.

Ezzel azt akarod mondani, hogy a gyakorlatban europai polgarokkal nem mukodik a kepviseleti demokracia?

Nincs ezzel semmi baj, csak akkor mas topikokban se sirasd, ha allitolag vege van.

Es pont ez a baj a persicsb/Franko hozzaallassal. Miert vedje meg a demokraciat valaki, akihez ilyen lenezoen szoltok, mint valasztopolgarra?

Ha a valasztopolgar a hibas, akkor a valasztopolgar rajon, hogy a demokracia nem is fontos. Meglepetes: igy mukodnek az emberek, ha tetszik, ha nem.

Es pont ez a baj a persicsb/Franko hozzaallassal. Miert vedje meg a demokraciat valaki, akihez ilyen lenezoen szoltok, mint valasztopolgarra?

Én teljesen jól megvagyok azzal, hogy a balfasz választó balfasz vezetőt választ meg, sőt, alapvetően direkt demokráciát szeretnék, a képviseleti demokrácia felett elrepült az idő. Azzal nem vagyok megelégedve, amikor a balfasz választó nem vállalja fel a döntésének a hátrányos következményeit.

Ha a valasztopolgar a hibas, akkor a valasztopolgar rajon, hogy a demokracia nem is fontos. Meglepetes: igy mukodnek az emberek, ha tetszik, ha nem.

Amikor a demokrácia kikerül a lehetőségek közül, akkor meg arra jön rá a polgár, hogy még mindig jobb volt, mint ami helyette lett. Csak általában akkor már késő erre rájönni.

alapvetően direkt demokráciát szeretnék, a képviseleti demokrácia felett elrepült az idő

Hat ebben teljesen egyetertunk.

Csak általában akkor már késő erre rájönni.

Egyebkent ezt sem vitatom. Sot.

Csak itt jon az, ahol nem ertunk egyet: minel tobb ember "kepviseleti demokraciajarol" van szo, annal inkabb rajon a valasztopolgar, hogy "ugy sincs hangom, ennyi erovel diktatura is lehetne". Ezert nem hiszek ezekben a 300-600-800 millios oriasallamokban, valaki meg 8 milliard emberre akar one size fits all jelleggel torvenyhozast eroltetni.

Itt allunk es azon vitatkozunk, hogy kinek a hibaja a 600 millio EU-s polgar kozul, hogy meg mindig van oraatallitas. Ez a kepviseleti demokracia csodje ebben a meretben.

Csak itt jon az, ahol nem ertunk egyet: minel tobb ember "kepviseleti demokraciajarol" van szo, annal inkabb rajon a valasztopolgar, hogy "ugy sincs hangom, ennyi erovel diktatura is lehetne".

Rájöhet, csak arra is rájön idővel, hogy a diktatúrában egyáltalán nem lesz hangja.

Ezert nem hiszek ezekben a 300-600-800 millios oriasallamokban, valaki meg 8 milliard emberre akar one size fits all jelleggel torvenyhozast eroltetni.

A baj az, hogy a demokrácia alapvetően nem arról szólna, hogy a többség akarata érvényesül abszolút módon a kisebbség akarata felett, hanem arról, hogy mindenki akarata számít kompromisszumokkal. Erre a direkt demokrácia alkalmas, vagy olyan választási rendszer, amelyik kiszűri a szélsőségeket, akár olyan egyszerűen, hogy mindenkinek van egy pozitív és egy negatív szavazata, a végeredmény pedig ezek összessége. Na, de a jelenlegi választási rendszerek egyre szélsőségesebbé váló két-három - általában egymást 4-8-12 évente váltó - nagy pártra vannak kitalálva és alakítva, amelyeknek nem jó, ha kizáródnak a hatalomból, szóval a választási rendszer marad olyan, amilyen. A legtöbb esetben nem a demokrácia a baj, hanem a választási rendszer és a tömbösödés.

A legtöbb esetben nem a demokrácia a baj, hanem a választási rendszer és a tömbösödés.

En ezzel szemely szerint teljesen egyetertek. De mit lat az atlagos valasztopolgar? Azt, hogy az a (fajta) demokracia, amit neki mutatnak szar es kesz.

Most mondanam, hogy mi vagyunk olyan muveltek, hogy beletartozunk abba az 5%-ba, aki tudja, hogy "van ennel jobb fajta demokracia is". De meg ebben az 5%-os elitben sem tudunk egy olyan kompromisszumos megoldasra jutni, hogy ne full online legyen a szavazas, hanem szemelyi bemutatasaval huzhass ki egy boritekbol egy nevtelen szavazo-hash-t.

En ezzel szemely szerint teljesen egyetertek. De mit lat az atlagos valasztopolgar? Azt, hogy az a (fajta) demokracia, amit neki mutatnak szar es kesz.

Edukálni kell a választópolgárt, csak ez nem cél, mert az okos választópolgár veszélyes.

De meg ebben az 5%-os elitben sem tudunk egy olyan kompromisszumos megoldasra jutni, hogy ne full online legyen a szavazas, hanem szemelyi bemutatasaval huzhass ki egy boritekbol egy nevtelen szavazo-hash-t.

Kompromisszumra lehet jutni, hogy használjuk-e vagy sem, az viszont nem kompromisszum kérdése, hogy van-e bizonyított matematikai alapja az online anonim szavazásnak és a vita ez volt, hogy van-e vagy nincs, nem arról ment a vita, hogy használjuk-e. A használata már részletkérdés, mindennek van előnye és hátránya, a láncszavazást például nem akadályozza meg a névtelen hash, a plusz-mínusz szavazat viszont eliminálja a hatalomból a megosztó és kompromisszumra képtelen politikusokat.

Nem kompromisszum kell, hanem kisebb csoportokra kell csak azonos szabályokat írni.

Egyrészt: azért annak örülsz, hogy nincs kétszázféle konnektor, amikor telefont kell tölteni, nem? Másrészt neked kisebb csoportban is komoly problémát okoznánk a szabályok, ha azok nem illenek pont rád. Az a hamis képed van a világról, hogy a szűkebb környezeted pont olyan, mint te, pedig nem, nem olyan.

Sokkal több közös pont van kisebb közösségek életmódjában. Vallási szokások például. Amíg nincsenek kevert társadalmak, nem kérdés, hogy kendőben legyenek a lányok az iskolában, vagy ne, lehetnek-e úgy, vagy sem. Vagy a szieszta kérdése, vagy a keddi, csütörtöki ünnepnapok esetén a szombaton ledolgozott hétfők, péntekek. De az óraátállítás is ilyen, hogy a hosszabb nyári esték - ez amúgy télen is jól jönne - miatt jó volna meghonosítani statikusan is az UTC+2-t, ha már amúgy is UTC+1 és UTC+2 között vagyunk ténylegesen. Akkor is, ha Nyugat-Európa elhelyezkedése miatt már UTC+1, nagyon nyugaton pedig akár UTC.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sokkal több közös pont van kisebb közösségek életmódjában.

Nem feltétlen.

Vallási szokások például.

Ezért van három temető és minimum két templom egy kis faluban is, ja.

Amíg nincsenek kevert társadalmak

Szerintem lapozgasd kicsit a történelemkönyveket, mert mi pont egy kevert társadalom voltunk és vagyunk is, bár a hozzád hasonlók párszor megpróbálkoztak egy-egy népirtással vagy legalábbis erősen elgondolkodtak rajta...

Inkabb itt arrol van szo, hogy nem mindegy, hogy szomszed varosig, szomszed megyeig, szomszed orszagig, szomszed kontinensig, vagy egy masik bolygora kell-e atmenni legalis abortuszert.

Toltos hasonlatodhoz meg: nezzuk meg mennyire lesz sikeres az a 8 varos egy orszagban, meg a tagabb kornyezeteben, ami megszavazza, hogy nem erdeklik a toltoszabvanyok. :) Foleg, ha 6-bol 4 szomszedos orszag betiltja az USB-C port nelkuli telefon ertekesiteset.

Vagy mennyire nem tartják a jobb kormányos autók az értéküket, pl. Angliában, amikor a közelben kb. minden más országban bal kormányos autókat akarnak venni a használt autó vásárló tömegek.

Lehetünk egyedül / kevesen különbözőek, ha hajlandóak vagyunk viselni ennek a negatív következményeit is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezért kellenek a nemzetállamok. Ha túl sok emberre erőltetik ugyanazt, akkor az lényegében mindenkinek kompromisszumos, kényelmetlen, rossz, élhetetlen lesz. Kisebb csoportokra, úgynevezett nemzetekre kell osztani a sokaságot, s a hasonló kulturájú, gondolkodású, igényű emberekre olyan szabályokat kell szabni, amelyeket ők el tudnak fogadni, sőt, akarnak, mert az megkönnyíti az életüket. Tehát nem sok emberre kellenek azonos szabályok, hanem csak kevesekre, a másik kevesekre meg másik szabályok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nemzetállamok

Meg kisebb egyseget mondok: onkormanyzatok. Amik ironikusan pont addig tehetik a dolgukat, amig a varos/falu onellato/nyereseges, vagy a nemzetallam nem egy diktatura. Ami meg pont addig teheti a dolgat, amig az orszag nyereseges, vagy a nemzetszovetseg nem egy diktatura.

Az EU es ENSZ elott a nemzetszovetsegi diktaturat tudod hogy hivtak? Ugy, hogy vallas, egyhazak.

Ha azt hiszed, hogy egy nemzetállamban nem ugyanaz van, hogy tömegek úgy érzik, hogy rákuk erőltettek valami kompromisszumos szart, kényelmetlen és élhetetlen, akkor álomvilágban élsz.

Ha nem hiszed, nézd meg az országgyűlési választások eredményeit. Nem úgy tűnik, hogy 99+% egy irányba szavaz, és egy elenyésző kicsi csoport az, aki elégedetlen a mindenkori eredménnyel, hanem ennél sokkal közelebb van a fele fele arányhoz az eredmény. Nem csak Magyarországon, nem csak az utolsó választásokon.

Egyébként szerintem igazad van a kisebb csoporttal, csak a nemzetállam az pont nem eléggé kicsi csoport. Régionális önkormányzat, városi önkormányzat, társasház lakógyűlése mind közelít, és még ezek is nagyok annyira, hogy legyen elég ellentmondás, és kompromisszum kényszer.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mert észre sem vesszük azokat a dolgokat, amelyekben egyetértés van. Nyilván a különbözőségeken van vita. Magyarokat nem láttam arról vitázni, hogy maradjon-e a szombaton ledolgozott munkanap, ha cserébe négynapos hétvége lehet. Viszont Nyugaton ez gazdasági érdekeket sérthet, így esetleg nem ott is bevezetik, hanem majd elveszik ezt tőlünk. De gyanítom, a görögök sem vitatkoznak a sziesztán, az ellentétek más kérdésekben jönnek elő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugy kedvem lenne Vilagallam politikusakent megmondani, hogy az ausztraloknak hogy kell banniuk a kengurukkal. :) Sot, csak nehany whitelistelt pokot lehessen megolni amibol tul sok van, igy fekete ozvegyet agyontaposni is legyen tilos: jol megmondtuk mi legyen a szabaly ilyen messzirol.

Es kurvara remelem, hogy ilyesmit soha nem tehetek majd meg, de mas se, aki meg nem hagyta el soha ezt a kurva kontinenst.

Magyarokat nem láttam arról vitázni, hogy maradjon-e a szombaton ledolgozott munkanap, ha cserébe négynapos hétvége lehet.

Ha lenne peticio, hogy toroljek el a ledolgozos szombatot, gondolkodas nelkul alairnam. Jaj de jo, lehet szombaton dolgozni (nyilvan nem, ki dolgozik ilyenkor?), csak hogy kovetkezo heten a tomegnyomorba mehessek valahova, mert ugye mindenki akkor megy.

Hat a nagy lopikulat. Legyen csak szepen csutortokon az unnepnap, ha eppen csutortokre esik, aztan aki szeretne hosszuhetveget, az kiveszi a penteket szabinak.

Igen, de itt nem errol van szo. Hanem arrol, hogy mondjuk meg mi magyarok, hogy ledolgozos szombatot akarunk 4 napos hetvegevel (sot, szavazhassuk meg megyenkent), vagy megmondhassak ezt nekunk Brusszelbol, sot, egyenesen az ENSZ kozpontbol. Tobb szempontbol nem hatekony, de ertheto pelda. :)

sot, szavazhassuk meg megyenkent

Egyébként több országban láttam már példát arra, hogy pl. tartományonként volt eltérés ünnepek között. Ez pont egy olyan példa, amit nincs értelme központosítani és szándék sincs erre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ugyan. Ilyenkor az a tény, hogy alig mennek be dolgozni az emberek, vagy kiveszik szabadságként, sőt, sok cég el sem várja a szombat ledolgozását (egész egyszerűen nem produktív egy hatnapos munkahét hatodik napja).

Semmi értelme a szombati munkanapnak, simán legyen ilyenkor plusz egy munkaszüneti nap a hétfő/péntek és kész.

Semmi, de semmi nem történik abból, ha egy évben 2-vel vagy 3-mal több a munkaszüneti nap, mint amúgy.

Főleg, hogy sok esetben meg hétvégére esik a munkaszüneti nap. Hosszú távon teljesen kiegyenlítődik.

Raadasul tegye fel az a kezet, aki meg nem jart ugy, hogy szabadsag/hosszu hetvege elotti/utani utolso/elso napon tobb orat kellett dolgoznia, mert a hataridok amugy nem valtoztak.

Leginkabb amugy az ugyfeleseket sajnalom a ledolgozos szombatokon. A tobbiek tobbnyire tenyleg lecsavarhatjak/lecsavarjak a munkat.

Ugyan. Ilyenkor az a tény, hogy alig mennek be dolgozni az emberek, vagy kiveszik szabadságként, sőt, sok cég el sem várja a szombat ledolgozását (egész egyszerűen nem produktív egy hatnapos munkahét hatodik napja).

Szerintem sokan szívesen fogadnánk az állításaidat Magyarország viszonylatában alátámasztó forrásokat.

:)

https://www.hrportal.hu/hr/szukseg-van-e-a-szombati-munkanapokra-201204…

Itt olvashatsz interjúkat vállalatvezetőkkel.

Itt meg statisztika: https://hvg.hu/gazdasag/20190807_szombat_munkanap_ksh_statisztika_pihen…
 

  • egy átlagos munkanapon 3,8 millióan használtak asztali gépet, közülük 900 ezren munkahelyit
  • a rendes hétvégi napokon 2,8 millióan neteztek asztali gépről, közülük csupán 100 ezren a munkahelyükről,
  • a szombati munkanapokon összességében ugyanannyian neteztek, mint egy átlagos hétvégi napon, de közülük 450 ezren ültek be a munkahelyi gépükhöz – tehát többször annyian, mint egy átlagos hétvégén.

350 ezerrel többen ültek le munkahelyi gép elé dolgozós szombaton, mint egy sima szombaton, ez 40%-a a normál munkanapoknak. A többség nem dolgozik a dolgozós szombatokon.

Egy régebbi cikk: https://hvg.hu/gazdasag/20121027_Negynapos_hetvegek_ledolgozos_szombat

De vannak mobilcella alapú kutatások is: https://infostart.hu/tudomany/2018/10/15/tudomanyos-kutatas-kar-lehet-a…

Legyen csak szepen csutortokon az unnepnap, ha eppen csutortokre esik, aztan aki szeretne hosszuhetveget, az kiveszi a penteket szabinak.

Ugye tudod, hogy ez a szabály nem rád vagy rám lett szabva, hanem azokra, akiknek valóban az MT szerint adja ki a munkáltató a szabadságot? Persze, te vagy én kivesszük azt a szabadságot, de van egy halom ember, akinek nem lenne hosszú hétvégéje, mert ha térden állva is könyörögne a főnökének, akkor sem adnák ki azt a nyamvadt pénteket neki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Legyen csak szepen csutortokon az unnepnap, ha eppen csutortokre esik, aztan aki szeretne hosszuhetveget, az kiveszi a penteket szabinak.

Csak mondom, Angliában a Karácsony kivételével az ünnepek hétfőre esnek. Legfeljebb nem május elsején van az ünneplés, és nem a munka ünnepének hívják, hanem majd lesz mondjuk május 6-án, és Early May Bank Holiday a neve.

Így nincs szombati dolgozás, de minden egyes ünnep hosszú hétvége (3 nap, kivéve a Karácsonyt és a Húsvétot, ami 4, mert Nagypéntek is munkaszüneti nap).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyrészt ez a "mi" kifejezés nálad mekkora csoportot takar? Mert úgy tűnik, hogy a fogalmaid szerinti "mi, magyarok" között sincs ebben egyetértés, szóval akkor a "mi" az valami szűkebb csoport lehet a magyarokon belül.

Másrészt "ti" folyton meg akarjátok változtatni mások életét, folyton bele akartok szólni mások életébe, folyton meg akarjátok mondani, hogy mások hogy éljenek. Most épp a hagyományaink szerint, jelentsen ez bármit is nálad, de szerintem sok köze nincs a hagyományokhoz. Ha tippelni kell, akkor neked nem hagyományaid, hanem csak szokásaid vannak.

A hagyomány a jelenben szokás.

Nem, a hagyomány és a szokás nem ugyanaz.

Ha nincs is konszenzus, de van a viselkedésnek egy elég markáns metszete.

A hagyományokból és szokásokból sincs konszenzus, se markáns metszete, tudod: ahány ház, annyi szokás. Egy faluval arrébb teljesen más hagyományok vannak, sőt, időnként a falu két utcája nem tud egyetérteni, és szó szerint késhegyre menő viták alakultak ki. Neked valami igen idealista elképzelésed van arról, hogy egy nemzet majd mennyire egyetért dolgokban és azok a dolgok mennyire olyanok, mint amit te szeretnél.

Ezt a propagandát tolod, mert mielőbb fel akarod számolni a nemzetállamokat. Épp a hit adta azt a mindenkire érvényes erkölcsi alapot, amely a konszenzust adta. Azzal, hogy európaiak egyre inkább eltávolodunk a hitünktől, a muszlimok pedig megtartják azt, valóban esélyes, hogy legyőzzenek minket saját hazánkban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a propagandát tolod, mert mielőbb fel akarod számolni a nemzetállamokat.

Igen, ezért dolgozok például népi hagyományokat, zenéket, táncokat katalogizáló adatbázissal is. Ja.

Épp a hit adta azt a mindenkire érvényes erkölcsi alapot, amely a konszenzust adta.

Hát, nem igazán... tényleg több történelmet kellene olvasnod.

Azzal, hogy európaiak egyre inkább eltávolodunk a hitünktől, a muszlimok pedig megtartják azt, valóban esélyes, hogy legyőzzenek minket saját hazánkban.

Neked milyen hited van amúgy? Díszkeresztény, kirakatkeresztény, statisztikai-keresztény, minden másnap (húsvét és karácsony másnap) templomba járó keresztény, vasárnap délelőtti keresztény vagy amolyan mélyen hívő keresztény?

Az a helyzet, hogy ha nem távolodtunk volna el a hitünktől, akkor pont olyanok lennénk, mint a fanatikus muszlimok, lásd a középkort. Szerencsére itt volt felvilágosodás, humanizmus, szekularizáció és jelentősen hanyatlott-szűkült a vallások és egyházak ráhatása az életre. Amit te most hagyományos alapértéknek gondolsz, az nem a hit adta oda, hanem a vallás és az egyházak ellenében vívták ki vérrel, verejtékkel egy-két évszázada.

Viszont Nyugaton ez gazdasági érdekeket sérthet, így esetleg nem ott is bevezetik, hanem majd elveszik ezt tőlünk.

Az EU-ban sok országban sokkal több munkaszüneti nap van, mint itt.

Magyarországon 11 nap van. Ausztriában 13, Svédországban 13, Németországban 9 szövetségi szintű, a tartományok meg egyedileg adnak még munkaszüneti napokat, Bajorországban például 13 van.

Szlovákiában 15 van. Spanyolországban 9 szövetségi szintű, a régiók meg egyedileg adnak meg, van olyan régió, ahol 14 van. Szlovéniában 13 munkaszüneti nap van, ahogy Csehországban is. Romániában 16 van.

Bulgáriában 12. Horvátországban 14.

Magyarokat nem láttam arról vitázni, hogy maradjon-e a szombaton ledolgozott munkanap, ha cserébe négynapos hétvége lehet.

Lófaszt, nehogy már... te kövek alatt élsz egy barlangban, mondom én, hogy van egy torz világképed arról, hogy nagy egyetértés van magyar-és-magyar között, holott lófaszt, még ilyen apróságokon is késhegyre menő vita van. :D

De, ez az időszámítás olyan, hogy nem lehet nemzeti államozni, mivel nem lehet össze-vissza alkalmazni, hogy minden szomszédos országonként váltakozzon nyári, téli, óraállítgatós szisztéma, mert abból a káosz lesz csak. Azért kell kompromisszum legalább egy komplett régióra, és az, mint olyan, valakinek mindenképp fáj.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem amúgy mindegy, az alvási ciklusom van annyira rendezetlen, hogy ne számítson. Hogy a pékség mikor nyit, azt meg majd megmondják az erre kitalált rendszerek, nekem nem káptalan a fejem:

 

$ sudo apt install tzdata
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
tzdata is already the newest version (2023c-0ubuntu0.22.04.2).

Ha meg zárva a pékség, akkor addig sütök palacsintát vagy valami... 

A kutyámnak NEM tudom elmagyarázni, hogy most téli időszámítás van - ott ül a konyhában és várja a kaját és nyüffög nem érti, hogy mi f.szé nem adom már neki !

Nem akarok nyári időszámítást, mondjon le !

For Whites Only meeting room!

folyt.kieg:

a kutyám gyomra svájci óra:

07:00 - gyógyszer (májasba csomagolva)

08:00 - 100g monoprotein kutya kaja, inzulin

12:00 - 100g mono, hal, brokkoli, karfiol, csont és izület erősítő

19:00 - 100g mono konzerv, inzulin

23:00 - 100g mono konzerv

 

inzulin miatt nagyon pontosan kell adni neki időben és mennyiségben.

For Whites Only meeting room!

a kutya szempontjából mi a különbség ?

egyébként beteg kutya - ritka fajta sztem Ma-on nincs 50db

a tenyésztést ne keverd össze a szaporítással. A szaporító akár egy alomból is..

A tenyésztő kizárólag egészséges, nem azonos vérvonalból származó egyedeket pároztat.

2-3 kennel van és csak ívartalanítva adják el - nehogy hazai szaporításba kezdj.

For Whites Only meeting room!

a kutya szempontjából mi a különbség ?

Semmi. Nem a kutyát kérdeztem, és ő nem tehet semmiről.

 

egyébként beteg kutya - ritka fajta sztem Ma-on nincs 50db

Tehát nagy valószínűséggel egy kitenyésztett fajtájú kutya.

 

a tenyésztést ne keverd össze a szaporítással. A szaporító akár egy alomból is..

A tenyésztő kizárólag egészséges, nem azonos vérvonalból származó egyedeket pároztat.

Így is előfordulhatnak "selejtes" egyedek. Ráadásul egyes kutyafajtáknál kb. a "selejtes" a normális (pl. a nyomott pofájú zsebkutyák esetén).

:)

a cukorbetegség - nem csak születt betegség lehet. Egyes fajtáknak nagyobb a hajlama, de simán kialakulhatott kutya kajától , ember élelmiszertől. Egyébként nem ilyen zsebkutya.

A francia bulldog - tartását és tenyésztését én valóban megszüntettném.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2024. 03. 10., v – 07:02

Kire kell szavazni majusban a 'zeus valasztasokon, hogy eltoroljek vegre ezt a szart?

Vagy a politikusok mar annyira szarnak az emberekre, hogy mar meg se igerik ezt se? Egyik politikai formacio se? Mar a populistak se?

Valaki szoljon mar a kutyapartnak, hogy legalabb ok igerjek meg. Ok azt mondtak, mindent megigernek. Bar ugy nez ki az ingyen sort konnyebb betartani...

Kire kell szavazni majusban a 'zeus valasztasokon, hogy eltoroljek vegre ezt a szart?

Egyrészt mit érdekel téged, mint életvitelszerűen UK-ban élőt? Amúgy, az UK már eltörölte? :D

Márészt annyira jó, hogy továbbra sincs halvány fogalmad az EU működéséről és/vagy játszod a hülyét. A'zeus választáson EP választás van, az óraátállítás az EP-n már 2019-ben átment, komplett javaslattal, szakértői elemzésekkel, megvitatva, megszavazva, szóval teljesen mindegy, hogy kire szavazol, az EP ennél többet nem tud tenni.

Vagy a politikusok mar annyira szarnak az emberekre, hogy mar meg se igerik ezt se? Egyik politikai formacio se? Mar a populistak se?

Mivel az óraátállítás ún. nemzeti hatáskör, a döntés az Európai Tanácsnál áll évek óta, az Európai Tanács a tagországok miniszterelnökeiből áll, ha van legalább egy miniszterelnök, akinek ez fontos, akkor napirendre tűzik, de 2019 óta nincs se ilyen miniszterelnök, se ilyen soros elnök, tehát nem fontos a téma. Populistáknál sem.

Amúgy Magyarországnak és bármelyik másik országnak is szuverén joga lenne megszüntetni az óraátállítást, ahogy az UK-nak is, abszolút semmi nem áll a változás útjában, tehát továbbra is értelmetlen az EU-ra mutogatni, aminek nincs hatásköre ebben. De persze akinél egy marék szárított lepke is okosabb, azok még mindig az EU-ra mutogatnak... kezdődjön a flame! :D

most januárban jártam úgy hogy 1 hónapig úgy jártam be dolgozni hogy sohasem láttam a napfényt.

vagy otthon lámpafényél, vagy irodában vagy kint de már sötét volt

és kezdtem becsavarodni

és akkor megértettem miért fontos hogy reggel munkába menet az emberek napfényben menjenek be dolgozni, és az óraátállítást is

Akkor kicsit gondold tovább. Amit most tapasztaltál, az a 'standard' idő, mert a téli egyezik meg a természetes időzónával, azaz akár lenne óraátállítás, akár nem, ezt akkor is tapasztalnád.

Az első munkahelyemen a standard munkaidő 7-kor kezdődött és 3/4 4-ig tartott. Természetesen 7-kor még sötét volt, 4-kor meg a januári időszakban már sötét volt, ezt az időszakot bányászműszaknak neveztük. Bárhogy tologatod az időzónákat, mindig lesz olyan időszak, hogy a nappal hossza kisebb, mint 9 óra, tehát ez a probléma mindig fenn fog állni. A kérdés inkább az, hogy mikor szeretsz inkább sötétben lenni: munkakezdés előtt vagy munka után?

Érdekes, nekem meg az a fontos, hogy világos legyen, amikor konditerembe vagy boltba kell menni, mert a sötét az hangulatgyilkos, viszont én kellemes lámpafénynél szeretek dolgozni, nem szeretem, amikor a napfény miatt alig látom a monitort, mert a cégnél az idióták az északi oldalról lespórolták a rolót. Kb. minden szarról visszatükröződik a fény a monitorra meg az arcomba. Home office-ban meg nettó veszteség, hogy akkor van világos, főleg napsütés, amikor a munka miatt nem élvezhetem.

Egyébként legalább másfél évtizeden át sötétben keltem korán, sosem voltam koránkelő típus, de ha nem kell azonnal teljesíteni kora reggel, akkor be lehet úgy osztani az időt és feladatokat, hogy reggel 1-2 kávéval felébredjen az ember munka közben.

Munkába sietsz, mész zombulva.
Munka után talán még tudnál is csinálni valamit, ha nem lenne sötét.

A téli időszakban ki szoktam menni kajaidő környékén vásárolni, vagy csak bóklászni. Nekem ez segít picit.
Nyilván nem ugyanaz, mintha munka után tudnék még világosban futni, vagy az udvaron lenni.

Fura, hogy nem veszed észre miért írtam.

A fenti egy általános elvű kinyilatkoztatás. Nem úgy kezdődik, hogy "nekem", hanem egy általánosan megfogalmazott kijelentés "mi a fontosabb" jellegű kérdésre. Nem tartalmaz semmilyen körülményt miért fontosabb, miért általánosan fontosabb, stb. 

Ahogy ezt a késztetést később fel is oldotta a hozzászóló és végre tartalom lett, amivel lehet vitatkozni és nem olyan szinten, hogy "miért csúnya szín a kék"

Reggel az ember szerintem ingerszegény környezetre vágyik. Amúgy nem a tél a probléma, hanem a nyár, amikor téli időszámítás szerint irreálisan korán kelne a Nap, és elég hamar lenne sötét is. Takarodjon mindenki haza a kirándulásról, romantikus sétákról, mert sötét van, de el se induljon oda, mert mire végez a munkahelyén, már nem is érdemes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE