Szabadulószoba programozó

Fórumok

Szabadulószoba típusú játékok gyártásával foglalkozó csapatunkba főállású programozót, mérnökinformatikust keresünk.

Újonnan induló gyárunkban 4. generációs szabadulószobák és kapcsolódó játékok készülnek, amiket világszerte exportálunk. Ezeket a szobákat számzáras lakatok helyett központi informatikai rendszer működteti. A mindennapi műszaki megoldások között RFID olvasók, programozható ledek, érintőkijelzős játékok, mágneszárak, füstgépek és még sok más is szerepel. Ezeknek az effekteknek a tervezéséhez, összeállításához és programozásához keresünk további munkatársakat.

Téged keresünk, ha változatos műszaki területek iránt érdeklődsz, van programozási tapasztalatod, és szívesen részt vennél szórakoztató ipari játékok tervezésében, gyártásában és tesztelésében egyaránt.

Elvárások:

  •  Programozási tapasztalat C, C++ vagy hasonló programnyelven.
  • Hálózati alapismeretek (ethernet, ip, tcp)
  • Git verziókezelő ismerete
  • Angol nyelvtudás

Előnyt jelent:

  •  Elektronikai alapismeretek
  • Beágyazott rendszerek programozásában szerzett tapasztalat
  • Gyengeáramú villamos hálózatokban szerzett tapasztalat
  • Rendezvénytechnikában - hang és fénytechnika - szerzett tapasztalatok

vagy a következők technológiák, szoftverek ismerete: Adruino, Atmel AVR, VSCode, PlatformIO, RP2040, MQTT, KiCAD, BricsCAD, Raspberry Pi, Ubuntu, Paradox, DMX, RS485

Feltételek, juttatások:

  •  Munkaadó: OCTOPUS Kiállítás Kft.
  • Napi 8 órás munkaviszony, normál munkarend szerint
  • A munkavégzés helyszíne: Tura
  • Céges buszjárat Budapestről
  • Fizetési sáv: br. 600 000 - 1 000 000 Ft releváns tapasztalattól függően


Érdeklődni és jelentkezni e-mailben vagy telefonon:

Kérdésekre szívesen válaszolok itt a HUP-on is.

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

Mintaértékű hírdetés. Az összes többinek is ilyennek kéne lennie.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Köszönöm! Sajnos egy fontos információt mégis kifelejtettem:

A munka jellegéből adódóan gyakran személyes jelenlét szükséges a hatákony munkavégzéshez, ezért ezt preferáljuk, de természetesen van home-office lehetőség ha közösen olyan munkarendet találunk amiben a home-office is hatékony megoldás.

Az állásajánlat - és a bérsáv - alapvetően junior, sőt akár pályakezdő kollégának szól.

Az elképzelésünk szerint elsősorban nem árversenyezni szeretnénk a legtapasztaltabb szakemberekért, hanem tehetséges lelkes kollégának olyan munkakörnyezetet biztosítani ahol tanulásra, fejlődésre, önmegvalósításra is lehetőségek vannak. Az iparágban abban a szerencsés helyzetben vagyunk hogy lazább szabályok mentén az átlagosnál nagyobb szabadságot, kisérletezési lehetőséget tudunk biztosítani mindenkinek, anélkül hogy ez végső minőség kárára menne.

Természetesen ha valaki a legtöbb, számunkra fontos területen sok tapasztalattal rendelkezne, azt bérezésben akár az itt feltüntetett bérsávon jelentősen túlmenően is honorálni tudjuk és fogjuk.

Bevallom, nem számítottam rá hogy ilyen sokan érdeklődnek az elektronika-programozás-rendezvénytechnika határterület iránt. Én minden érdeklődő fórumtársat arra szeretnék bíztatni hogy egy telefonhívást szánjanak ránk - a vonal túlvégén általában én vagyok. Az anyagi elvárások és képességek, érdeklődési kör függvényében szerintem gyorsan el tudjuk dönteni hogy tudok-e az ajánlaton kölcsönösen előnyos módon változtatni.

Negyedévente kérek piaci benchmark-ot a projektjeimen lévő pozíciókra, külső fejvadászoktól - belefér a bérsávba, aminek az alja 800 ezer Forint körül van.

Ha publikálni fogja a HWSW a Hays bérsávokat, látni fogjuk, hogy az álláskereső kollégák bérigénye követte az inflációt.

Attól függ, mi a stack, nem véletlenül írtam a Scalát. :)

Én anno úgy kaptam Scala dev pozit, hogy az interjún megkérdezték, milyen funkcionális nyelvekről hallottam, és a felsoroltakban nem volt benne a Scala. Ezen a piacon ~nincs olyan ember, akit ne kellene hónapokig pátyolgatni, vagy ha igen, az ennél jóval többet fog kérni.

Nezopont kerdese szerintem. Ahol ez valoban junior fizetesi savnak szamit az az ugynevez "szarkupac rakodo" munkakor, amikor beulsz egy csilli-villi irodaba multihoz es a feladat, hogy az evek soran felhalmozott szarrakas kodot tartsd karban, adj hozza uj funkciokat, ejszaka ebredj fel es rakd rendbe az SQL-t, stb. Ja, es lesz majd greenfield, csak nem most.

Na, ilyen helyen (netto!) 7 szamjegyrol indulunk es tapasztalattol fuggoen megyunk feljebb.

Ellenben a fenti munka mar elso hallasra is sokkal erdekesebb, izgalmasabb, a "field" is teljesen mast jelent, raadasul olyan szeleskoru (szobak tervezese, elektronika, fizika, halozat, stb.) ismereteket igenyel a programozason kivul, hogy az unalmat es a tul hamar belefasulast ki is zarhatjuk. Nekem nagyon tetszik es siman elvallalom alacsonyabb bersavban is, a kihivas es a kevesebb stressz sokkal tobbet er.

Azazhogy csak vallalnam, mert zero relevanas tapasztalatom van sajna, C-t utoljara egyetemen lattam.

Azazhogy csak vallalnam, mert zero relevanas tapasztalatom van sajna, C-t utoljara egyetemen lattam.

 

Pedig felig hobbi. Szerintem mindenki csinal valami ilyesmit otthon.

Mondjuk en pythonban nyomulok (esp), meg az a fixa ideam  hogy mindennek kell mukodnie internet nelkul, szoval a klasszikus okosotthont ruhellem, ugyanakkor megiscsak azt csinalom.

Multkot sajat tervezesu zarat csinaltam esp alapon, amit en is hegesztettem (megtanultam hozzá awival hegeszteni, vettem 10kobos palackot, szoval ilyen 300k-t lazan rakoltottem, meg 2 evig csinaltam:)

 

Ugyanakkor nem hinnem, hogy arduinoban annyira profi lennek, sztem felvetelin elbuknek:)

 

Szoval ha erdekel, probald meg. Egy munkahely fele a hangulat.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor elárulom hogy nálunk is működnie kell mindennek internet nélkül. A szobák vezérlő rendszerének központi eleme egy MQTT szerver, ehhez kapcsolódik minden játék.

Az Arduino programozásban nálunk nem hiszem hogy elbukna bárki is, a rendszerszemlélet sokkal fontosabb. Az egyetlen ami miatt a C/C++ "vagy hasonló" nyelv elvárás, az a statikus típusosság és memória kezelés ismerete. Egy-egy játék kódja egyébként párszáz maximum párezer sor, tehát nem egy giga monolit amit lehetetlen lenne végigcsinálni.

 

Ha nem lenne elegendően vonzó a változatosság önmagában, akkor még azt is bedobnám hogy fut nálunk egy greenfield projekt is: Az Arduinó frameworköt korossága és az alkatrészek ára miatt is ARM alapúra (valószínűleg RP2040) cserélnénk, és felmerült a custom TinyGo kliens / Go server setup is. A micropython+esp sajnos nálunk nehézsúlyú lenne, bár az Arduinot ki lehetne vele váltani, de ha már platform csere akkor low-latency remote sensing jellegű képességeket szeretnénk, ahhoz pedig az micropython nem ideális.

Szóval lehet részben greenfieldezni is nálunk :-). Írjatok e-mailt!

greenfield projekt is: Az Arduinó frameworköt korossága és az alkatrészek ára miatt is ARM alapúra (valószínűleg RP2040) cserélnénk, és felmerült a custom TinyGo kliens / Go server setup is.

 

En nem akarom szabaduloszoba szakertonek kikialtani magam. De en a magam reszerol ugy csinaltam, hogy ami faek egyszeru dolog, azt esp-bol atteszem padauk-ra, a ~~3~~ 9 centes mcura.

Most gondolkodom bevezetni a nuvoton n76e003-at, de egyelore meg nem erkezett meg. De a lenyeg annyi, hogy ami nem fer ra a padaukra, de az esp-ben 100%-osan fut, es mar nincs hova reszelni, azt leteszem egy ilyenre. De ez csak terv.

Az rp2040-nel az a bajom, hogy divat MCU. Kifejthetem, de lehet, csak nem ertek hozza...

 

 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nagyon kicsiben és nagyon nagyban is igazad van, de a szabadulószoba gyártás pont a kettő közé esik.

Szempont pl. hogy a monitorozás miatt minden beszéljen ethernetet, az is ami egy faék egyszerű relé vagy gomb lenne csak. Aztán az is szempont hogy cserékhez vagy meghibásodásokhoz kevés féle alkatrészt kelljen készletezni. Abból a kevés fajtából viszont rengeteg kell, és emiatt fontos az ár. Aztán olyan dolgok is bejönnek hogy párszázas tételben SMD-t anyagilag megéri készre szereltetni, a DIP-et viszont házon belül kell forrasztani.

 

A RP2040 divat kontroller, de garantált elérhetőséggel nagy tételben is, ami chiphiányos időkben fontos szempont. A PIO-tól azt várjuk hogy az egyedi szenzorokhoz is kevesebb fajta nyákra lesz szükség, az SMD kiviteltől pedig azt hogy csökkennek az összeszerelési költségek.

Aztán lehet hogy ezekben mind tévedek, az RP2040 projekt még csak tervekben létezik. A sikeres jelentkező meggyőzhet ezeknek az ellenkezőjéről :-)

> A RP2040 divat kontroller, de garantált elérhetőséggel nagy tételben is, ami chiphiányos időkben fontos szempont.

 

Fura mod az esp elerhetosegevel sincs semmi problema, ellentetben mondjuk egy stm32 mcu-val.

Namost egy padauk mcubol en (mint maganszemely), vettem 150 darabot kemeny 10USD-ert. nekem ez kitart (ez nem a legolcsobb valtozat, de annyira nem vagyok szarrago:), ha cegkent csinalnam, akkor raszannek 250USD-t, es vennek 5000 darabot.

 

Az RPI-vel az a bajom, hogy reteg MCU, kb. megcsinaltak az apple-t az  MCU piacon. Azaz nincs belole se dragabb se olcsobb valtozat, de legalabb kelloen kulonbozik.

Azaz igazan sorozatgyartott cuccban nem fogsz talalkozni vele, mivel nagytetelben se adjak olcsobban (pont mint az apple termekeit), igy elterjedni csak az erre fogekony hobbi piacon tud. Es a Raspberry foundation nem volt golyoallo chip shortage-ban, RPI hiany meg mindig van.

Az, hogy ez pont nem erintette az RP2040-et, az nem biztos hogy kobe volt vesve. Lehet csak nem volt akkora kereslet ra. Lehet, hogy a normal RPI karara gyartattak elegendo rp2040-et (nem ismerem az anyagi oldalat a foundationnek).

En erre a retegtermekre hosszu tavon nem alapoznek. Egyebkent mas gyartok is igernek hosszu tavu tamogatast.

Pl. az esp-kre 12 evet igernek:

https://www.espressif.com/en/products/longevity-commitment

De azt vegyuk eszre, hogy egyik ceg se igerheti, hogy piacon lesz es eletkepes lesz 12 ev mulva:) Annyit igernek, hogyha megy a szeker, akkor 12 ev mulva is gyartanak belole egy batchet (es addig is, ahogy igeny van ra). Se tobbet se kevesebbet.

Padauknal meg mondjuk nincs ertelme longevity commitmentrol beszelni, mert elore megveszed magadnak 10 evre 10 dollarert, oszt' elfejtetted.

 

En is ethernetben gondolkodtam itthon, akartam is venni wesp32-ot. De a fogyasztas necces.

Megvettem ugyan a PoE kepes switchet (mikrotik, 48 portos ), lehet is kapcsolgatni a cuccokat switchbol, meg latni a fogyasztast. De baromi sokat eszik mar maga a switch.

Most a tesztprojektem az, hogy lemegyek 20uA ala, es akksi. A rezsidemon kikenyszeritette. Egyelore nem megy.... :-\

 

A pozitiv oldal, hogy RP2040-re is van python, szoval a fejlesztes lehet porgos. Tudja fene. En dragallom az rp2040-et (kb. egy ar az esp-vel), plane hozza valami homebrew ethernetet.

Ha idomilliomos lennek, akkor esp32 es egy celchip az allando feladatokra, hogy ne az esp32 ebredezzen es kajalja a naftat.

 

edit: Innen nezve ez az egesz szabaduloszobasdi olyan, mintha csinalnatok egy Paradox/DSC/whatever riasztokozpontot ethernet alapon. A fogyasztas meg le van ejtve.

Mondjuk en nem vagyok egy nagy szabaduloszobasdi, mert szerintem az csupan egy rejtveny megszinhazasitva. Azaz van egy feladvany, ahogy kigondolta a kitalaloja ugy kell megoldani. Nem pedig fogsz egy reszelot a sarokbol, es kireszeled magadat az egerlyukon keresztul:) Ezert nem elvezem a legtobb szamitogepes jatekot, mert valahogy en mindig mashogy gondolkodom, mint a tobbi ember (ami a legtobbszor hatrany, mert senki se erti a poenjaimat).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A pozitiv oldal, hogy RP2040-re is van python, szoval a fejlesztes lehet porgos. Tudja fene. En dragallom az rp2040-et (kb. egy ar az esp-vel), plane hozza valami homebrew ethernetet.

Az RP2040-ben nagyon érdekes ez a PIO modul, hogy nem implementált perifériákat is meg tudsz valósítani vele. Nem kizárt, hogy egy Ethernet RMII is kihozható belőle. Kár, hogy nincs belőle nagyobb, több GPIO-val.

Próbáltam, de a 10Mbps ethernet nekünk időnként kompatibilitási gond, plusz az RMII elégé "eluralja" a kontroller képességeit, pl fixen underclockolni kell.

Kis mennyiségben nem jön ki olcsóbbra mint mellédobni egy WizNet chipet, és az hobbi/POC jellegű felhasználásra lényegesen barátibb is.

A wifi chip SDIO-s, igen, de fent azt írtad, hogy az "RMII elégé "eluralja" a kontroller képességeit", viszont én nem látok semmilyen RMII-n hozzáillesztett PHY chipet az általad linkelt pico_eth github oldalon (az RMII egy 10 vezetékes interface az Ethernet vezérlő és a PHY közé). Ezért gondoltam, hogy a PIO modul segítségével meg lehet valósítani egy ilyen Ethernet vezérlőt, ami a transmit/receive adatokat az RMII 2 bites RX/TX vonalaira shifteli (és az RMII 100 MBit/s sebességű, 50 MHz-es órajellel 2 biten), ha már az SDIO interfacet is megcsinálták (ezt mondjuk ki akarom próbálni SD kártyával, hogy végre ne SPI módban kelljen használni).

Amit én próbáltam ott a fizikai réteghez egy külön chipet építettünk be az RP2040 és a fizikai réteg közé: https://github.com/sandeepmistry/pico-rmii-ethernet Első pilantásra feltételeztem hogy a fent linkelt holysnippet féle Github projekt ugyan ezen az elven működik, ebben tévedtem.

Mélységében nem ismerem az RMII és az ethernet fizikai réteg pontos paramétereit. Elképzelhető hogy jobban megéri PIO-val egyenesen low-level ethernetet implementálni mint RMII stanadard interfacet?

Mindenesetre a WizNet W5100/W6100 hobbi célokra könnyen és gyorsan integrálható, ezért nem igazán küzdöttem tovább a direkt ethernet kapcsolattal.

Na ez már az.

Elképzelhető hogy jobban megéri PIO-val egyenesen low-level ethernetet implementálni mint RMII stanadard interfacet?

Ezt kötve hiszem. Ráadásul az eredeti, amit linkeltél, csak 10 Base-T, és a README-ben meg is van említve, hogy a 3.3V-os GPIO használata nem igazán korrekt elektronikailag. Bár az RMII-s verzió is csak 10 MBps-re van butítva, az talán javítható.

De ez a Wiznet nem egy full Ethernet chip, nem csak PHY?

Full TCP/IP over Ethernet chip, de van neki buta "L2-only" módja is, ilyenkor minden packetet akár ethernet frammel együtt is lehet átadni/átvenni.

Ha nincs különleges igény akkor a TCP/IP-t egy az egyben rá lehet bízni a WizNet chipre, ha van akkor LwIP alá "csak PHY" interfacenek is be lehet rakni, így szinte minden usecase esetében alternatíva.

Most beágyazott rendszerprogramozó vagy beágyazottrendszer-programozó? :)

Hát, ez nagyon király munka lehet!

Rettentő régen olvastam olyan álláshirdetést, ami tartalmilag korrekt, benne van minden információ ami érdekes lehet, és ráadásul olyan munkát hirdet, ami igazán érdekesnek tűnik!

Remélem hamar meglesz a megfelelő ember!

Nagyon tetszene, ha álláskereső lennék, mert eredetileg elektronikai műszerész végzettségem van (ez érdeklődési szintű dolog maradt, sosem dolgoztam benne), gyerekkorom óta programozok mindenféle nyelven és IT üzemeltetésből élek lassan 25 éve. Az érdeklődésem (ha a tapasztalatom nem is) lefedi a hirdetést szerintem :-D. Ilyen alapokkal igazán érdekesnek tartom a feladatot!

De szerencsére jól működik a cégünk, így nem kell állás után néznem jelenleg, így most erről lemaradok.

Nem a büntetés végrehajtó intézet állás hirdetése ? :-D

"szabadulószoba"

For Whites Only meeting room!

Én azon mosolyogtam, hogy Manchesterben pont a Strangeways börtön mellett van egy indoor climbing hely :) Ha úgy érzed, hogy oda kerülhetsz, akkor lehet érdemes a falmászást gyakorolni előtte :)

Erről amúgy akartam már blogolni is. Nyáron elkezdtem a falmászást, irgalmatlan jó testedzés!

Adruino helyett természetesen Arduino platformra gondoltam. ¯\_(ツ)_/¯

"Beágyazott rendszer programozó szabadulószobákhoz"

Itt pedig biztosan nem olyan beágyazott rendszerre gondoltál, amit programozással foglalkozó szabadulószobákhoz használnak.

Csak mert a szavak így lerakva egymás mellé, azt jelentik.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Talán valóban nem volt a legszerencsésebb a cím választás. Mint mindenkinek, sajnos nekünk is limitáltak az erőforrásaink, és ezek szerint lehet hogy eggyel kevesebbszer néztük át a hirdetést mint kellett volna. Lecseréltem a címet, remélem így már senkinek sem szúrja majd a szemét

Szerkesztve: 2022. 12. 26., h – 23:50

Ha még hinnék álommelókban, és az anyagiak nem számítanának, nekem kb. ez lenne az álommeló, imádok/dunk szabadulószobákba járni és kb. minden tudok ami szoftveresen és elektronikailag az összerakásukhoz kell. De az élethelyzet nem olyan és a német fizetésből és full homeoffice-ból ez masszív visszalépés lenne. De azért csendben irigykedni fogok arra, aki megkapja az állást végül. Egy kicsit.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nekem pont ez a munkaköröm, mint a hirdetésben szereplő, igaz másik cégnél. 

Az álommeló stimmel, gyakorlatilag egy brutálisan túltolt okosotthon az egész úgy alapjaiban, amiket imádok.  Megunni idő nincs, nagyon sokféle probléma tud felmerülni. Inkább visszatérő idegesítő meghibásodások vannak, főleg szadista játékosok vagy valami bug miatt. Ha ki kell találni valamit, ott meg hajt az, hogy hogyan lesz jó, aminek el kell készülnie.  Valósabb veszély inkább a túlhajszoltságtól kiégés, tudni kell időben elmenni szabira. 

A problémáktól függetlenül aki szereti az arduinozást, okosotthonozást, elektrózást, mindenképpen csak bíztatni tudnám, hogy csinálja, mert tényleg egyátalán nem teher ilyen helyre és jó csapatba dolgozni járni és elég látványos, ha az ember itt halad valamivel.

Az oké, de nem kell sehol megöregedni, itt sem. A magam nevében beszéltem, hogy most úgy érzem, hogy rohadtul élveznék valami ilyesmit. Egy darabig, nyilván. De bármilyen melóra igaz, hogy lehetőleg addig kell csinálni, amíg örömet, vagy megelégedettséget, vagy valamilyen szintű pozitív érzést okoz (adja hozzá saját kulcsszavát ill. nem kívánt törlendő). A mi szakmánkban meg talán vagyunk annyira szerencsések, hogy bőven lehet szakterületek közül válogatni, ráadásul "felfelé" is van kilépési lehetőség, ha valaki hajlandó önképezni és továbblépni, mert úgy érzi, egy életre kikódolta magát, és a korábbi tapasztalatokat sem kell elfelejteni. A fejlesztői vagy mérnöki hátterű managerekre óriási igény van olyan helyeken, ahol értik ennek az előnyeit.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

fejlesztői vagy mérnöki hátterű managerekre óriási igény van olyan helyeken, ahol értik ennek az előnyeit

Iparági tévedés, ha alapvetően műszaki beállítottságú embereknek karrierútként a munkaadójuk csak egyetlen "feljebblépési" lehetőséget tud adni: a people managerkedést. Nagyon jó műszaki szakembereket belekényszeríteni abba h. bio emberekkel kelljen foglalkoznia onnantól kezdve, az kb. olyan jellegű büntetés, mint -lehet nagyon elcsépelt v. giccses filmes példát hozok- mikor a terepen jól és hatékonyan dolgozó nyomozót v. vadászgéppilótát bezavarják előléptetés címszóval egy íróasztal mögé ott "megdögleni". Jó szakiknak emberrel foglalkozni az ultimate büntetés. Ha azt kellene csinálnom amit a közvetlen főnökömnek, itt ebben a környezetben ilyen fölötte levő szociopatákkal napi szintű kapcsolatba kényszerítve, 1 hétig ha bírnám. De az az 1 hét a földi pokol lenne, hát még a rámerőltetett 60 nap felmondási idő.

Szomorú hírem van, egy idő után az előrelépés mindenféleképpen magával fogja hozni azt, hogy emberekkel kelljen dolgozni. Abban teljesen egyetértünk, hogy a legyél people manager egy kifejezetten kellemetlen, és nem túl hasznos irány*, de kb minden másnál is elő fog jönni. Nyilván az előrelépés az valami olyasmi, amit szegről végről más most is látsz másokat csinálni magad körül.

Architect leszel: kénytelen leszel igényekről beszélgetni. Ha jó a PO/BA (akárhogy is hívják épp az embert, aki megérti, mit kéne eladni), akkor leginkább csak vele, ha nem akkor azért gyakran másokkal is. Kénytelen leszel lóli mínionoknak elmagyarázni, hogy valójában mi is van abban az architectúrában, és miért úgy, sőt arra is, hogy kiszedd belőlük, hogy mi az, amit az elefántcsont toronyból szarul láttál. Elég nagy esélyed van rá, hogy időnként reviewzhatsz is (és az ilyesmi a mostanában divatos minden is 'as code' miatt egyre inkább nem csak a konkrétan szoftverreseket fogja érinteni). Ha egy valami termék fejlesztés vagy infra közelében vagy, akkor szükségszerűen bele fogsz folyódni egy csomó dologba, ha meg projekt jellegű melók vannak, nos ott ügyfelezni kellesz.

PO irány: ezt gondolom nem kell kifejteni, sok szempontból ugyanaz, csak több a biznisz meg a fogalmatlannal beszélgetés.

Olyan ember ritkán kell ma ebben a szakmában, akit be lehet zárni egy szobába, tud neki valaki értelmes inputot adni, amit be lehet tolni a pizzás doboz tetején az ajtó alatt, csinálja a dolgát, és az komoly értéket termel.

Ha meg nem mozogsz valamerre, akkor "megragadsz" senior szaki szinten, de a kiscserkészek pátyolgatását akkor se fogod megúszni, kell majd mentorkodni, reviewzni, ilyesmi. Ha kiírod magad, hogy téged ezzel hagyjanak, akkor majd akkor leszel kénytelen, mikor már elbaszták, kb ugyanott leszel, csak szarabb lesz kb mindenkinek. A elefántcsont tornyot is jó eséllyel neked kell majd alulról rugdosni, hogy nagyságosúr nézzemá' legyen kedves, mi van itt.

*már leszámítva azokat, akikből így lesznek a "fejlesztői vagy mérnöki hátterű managerek". de rajtuk általában eleve látszik, hogy fekszik nekik az az irány is.

Én már 15 éve is konzultánskodtam, emberekkel ültem le megbeszélni mit akarnak, hogyan lehet megcsinálni. Az a sajat szintemen ment is,  szerettem is csinálni. Eladni viszont sosem tudtam, őszintén nem is akartam. Ahhoz kell az a bizonyos piacos-lókupec-autónepper-seftelőzsidó mentalitás, illetve ha bármilyen szürkezónára téved az ajánlat, a borderline hazudozás süketelés és bullshit. Azokat én relatíve rosszul csinálom ha belekényszerítenek. A másikon mondjuk fel tudom néha fedezni mikor hazudik (üzletkötők kb. mindig, ez a szakmájuk elsődleges ismérve).

A people manager alatt azt értem, mikor mérnökből megtesznek a mérnök csapat főnökének. Nem szakmai munkát csinálsz innentől, hanem reportolsz felfelé az itteni mikromenedzserkedő felülről vezérlő szociopatáknak. Hallgatod a pénzemberek faszságait hogyan kell a dolgozót ember helyett egy kibaszott excelben azonosítószámként látni, állat módjára kihajtani. Valamint a napiszintű pepecs szarságok: jóváhagyod a beosztottjaid szabadságát, basszogatod vegye ki év végéig a bentmaradt 120 napját, felvételiztetsz, kirúgsz, stb. Azaz onnantól nem mérnök vagy, hanem egy ledelegált személyzetis. Az év 365 napjából van 2-3, amikor valami szakmai feladat rajtad megy keresztül, véletlenül. Ezt a földi poklot a jó mérnök, aki a szakmájában akar jó maradni, úgy kerüli, mint a bubópestist.

Mikroszoftos melósoktól látom redmondban, h. van amelyiknek 30-35 évig sikerült abban a halálgyárban életben maradniuk. Nem baszták ki egyszer sem, egyik csoportos leépítéskor sem. Tipikusan amikor rábasznak valami jól hangzó termékre h. adjál bele apait anyait, viszont a balfasz marketingeseik sales-eik nem tudják eladni. Aztán jön a Ballmer vagy most már a nutella egy tollvonással kivégzi a product-ot, az összes oda beosztott szerencsétlen meg mehet isten hírével 2 hónapon belül, hiába ők jól dolgoztak. Az élelmesebbje ilyenkor gyorsan átrimánkodja magát valami másik csapatba, részlegbe, még mielőtt elérné az eredeti csapatát a guillotine szele. Na ezek az igazi túlélők, ha ott 30-35 évig ezt képesek volták csinálni abban az ellenséges gusztustalan Employee Stack rating-es környezetben. Mikor akármelyik csapatban ki kellett rúgni a lowperformer 5-10%-ot minden évben. A  jól teljesítő csapatokból is.

igen, ezt mondom,hogy a tényleg people manager szívás, nem akar az ember excel emberezni, szabival meg beosztással baszakodni, performance reviewkat csinálni meg ilyeneket, de kb nem nagyon van olyan feladatkör, ahol ne kellene emberekkel is folglalkozni, akkor se, ha te vagy a műszakis. Pl ok, hogy nem te leszel a line, vagy a team lead, de arch sapiban is az lesz, hogy el kell kezdeni foglalkozni az egésszel már idejekorán, segíteni kell feladatot scopeolni, segíteni kell kitalálni, hogy kell csinálni, ilyesmi.

Akkor már rákérdezek itt, mert ez a része a munkajognak kicsit halovány nekem:

ha a munkavállaló akar máról holnapra felmondani ("azonnali hatállyal"), akkor csak a munkáltató jóindulatán / kompromisszumkészségén múlik h. elengedi-e azonnal? Ekkor azonnali hatály helyett közös megegyezés lesz a papírforma, ha az azonnali hatály-hoz szükséges kritériumok (pl. munkáltató kötelezettségszegése) nem áll fenn? 

Avagy foggal körömmel fog ragaszkodni a munkaszerződésben szereplő 60 napos határidőhöz, még ha ezzel ki is baszhat a munkavállalóval (nyilván nem ez lesz a hivatalos indoklás hanem a szokásos bullshit másik embert kell találni a helyét átvenni, akit a kilépőnek kellene betanítani stb.)

3 opció van a felmondásra:

1) munkáltató mond fel - ebben az esetben (úgy tudom) lehetőséget kell biztosítani a munkavállalónak az új munka keresésére, a felmondási idő 50%-t el szokták engedni, nyomos indoknál azonnal felmondás is lehet. Attól függően, hogy mióta van alkalmazásban, kaphat végkielégítést

2) közös megegyezéssel bármi is lehet

3) munkavállaló mond fel - na itt 2 dolog lehet: 
a) megegyeznek  abban, hogy a felmondási idejének x részét kitölti, esetleg segít betanítani az utódját
b) onnantól csak bejár a munkahelyre, de kb csak a levegőt rontja (nem biztos, hogy ez hatékony)

azért lássuk be,hogy próbaidő után mindkét félnek van kötelezettsége. A munkavállalónak az a kötelezettsége, hogy dolgozni fog - erre joggal számít a munkáltató. Ha munkavállalóként beadtad a felmondást - amit nem fogadtak el azonnali hatállyal - akkor két lehetőséged van:
a) beteget jelentesz (és alátámasztod orvosi papírral a hátralévő időre)
b) lenyeled a békát (esetleg megpróbáljátok a közös megegyezést, mindkét fél részére a legkevesebb problémával)
 

a 3)-as szituáció (munkavállaló mond fel, és azonnal el akar menni) volt a téma. Az azonnali hatályú munkavállalói oldali  felmondásnak szigorú szabályai vannak (a munkáltató a saját kötelezettségeit súlyosan megszegi), amik ha nem teljesülnek, akkor ez nem opció. Akkor meg csak a közös megegyezés marad, aminél mint fentebb írtam a munkáltatón múlik h. elfogadja v. sem. Ha nem, akkor marad a 60 nap időhúzás. Szóval akkor nem nagyon van semmilyen alternatíva a munkavállalónak.

Itt két opció van:
1) a munkáltató ki akar ba..ni a(z ex-) dolgozóval (és ezzel saját magával is - hiszen érdemi munkára kevésbé számíthat, fizetést meg kéne adni)
2) vagy megegyeznek egy köztes megoldásban, ami mindkét félnek legkevésbé hátrányos

Hacsak nem tud felmutatni olyat a munkavállaló, ami a munkáltató súlyos szerződésszegésére utal. Amennyiban van ilyen adu a kezében - még mindíg jobban jár a közös megegyezéssel (azt "kizsarolva") mint bíróságra járni v felnyomni a munkáltatót bizonyos szerveknél.
 

Szóval akkor nem nagyon van semmilyen alternatíva a munkavállalónak.

 

Mégis milyen alternatíva mentené fel a munkavállalót a szerződéses kötelezettsége alól?

Ez 99% rámszabott munka, mintha csak én lennék a hétköznapokban. Nem csak az elvárások, de az előnyök pontjait is ki tudom elégíteni. (Miért jött ez most velem szembe??? /: )

Szerkesztve: 2023. 01. 06., p – 07:43

* szál a topiknyitó kérésére moderálva * - a szerk.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!