Óraátállítás, most akkor mi van?

Fórumok

Sziasztok!

Szeretném megtudni, illetve véleményeteket kikérni az óraátállítással kapcsolatban.

Most lesz az utolsó? Vagy marad minden ahogy volt?

Van értelme kapcsolgatni? Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről? (pl. helyi internetidő szórás stb.)

Hozzászólások

Idén most lesz az utolsó. A következő jövőre lesz :D

Én úgy tudom, hogy nem lesz változás. Az EU feldobta, hogy megszünteti, de nem tudtak megegyezni a tagállamok, hogy akkor ki milyen rendszert követ helyette, nyári vagy téli időszámítást, aztán jött a covid-cirkusz, és félbemaradt a projekt. Addig meg az van, hogy a régi rendszer él tovább, tekergetik az órát. Szerintem vissza fognak rá térni, kérdés mikor, és mikor lép életbe ténylegesen. Ez lehet akár évek is.

A legtöbb IT eszköz ezt firmware/OS adatbázissal (tzdata, NTP settings) oldja meg, hogy egyes időzónákban (földrajzi területeken) mikor kell órát állítani.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A legtöbb IT eszköz ezt firmware/OS adatbázissal (tzdata, NTP settings) oldja meg, hogy egyes időzónákban (földrajzi területeken) mikor kell órát állítani.

Izgalmas lesz majd, amikor a sok ezer éve frissített rendszer nem fog tudni az óraátállítás megszűnéséről, és majd akkor meg ez lesz a probléma. 

1989-ben készítettem 2 féle igazolványképet egy szabványosat (egyfajta)  a másik egy speciális a BM -részére az hiszem belépőhöz.

Ma a laborgépben 93 féle igazolványkép van programozva. Kb. 70% -ka EU területére szól.

Szerinted lesz bármi megegyezés egy ilyen egyszerű dologban mint óraátállítás. Csak kis hazánkban Budapest független akar lenni Magyarországtól.

Ha Magyarország téli időszámítást akar, akkor Budapest nyárit. és így tovább...

Ha Magyarország téli időszámítást akar, akkor Budapest nyárit. és így tovább...

Értem, hogy mindenért Budapestet kell hibáztatni, de nem arról van szó, hogy a főváros mást akarna mint a vidék szánt szándékkal, egyszerűen csak a nagyvárosokban, beleértve akármelyik másik nagyobb várost más életvitelt és igényeket támasztó emberek élnek. 

Teljesen felesleges hangulatkeltés az egész erről beszélni, amikor egyáltalán nincs is szerepe a fővárosnak ebben a döntésben.

Sokkal fontosabb, hogy délután-este még tudsz valamit csinálni, tudsz a szabadban időt tölteni. Az lehet picit egészségesebb, mint hogy reggel épp világos van-e, amikor várod a buszt.
A Föld különböző részein - az időzónák szélesége miatt -  eltérő, mikor megy le a nap.
Mi a saját zónánknak pont a szopó oldalán vagyunk - ne akarjuk már még ennek tetejébe a szopóbb lehetőséget is választani.
Lehet éntőlem téli időszámítás, de akkor célszerű volna a román zónához csatlakozni, így annak legalább a jobbik végén lennénk.

Sokkal fontosabb, hogy délután-este még tudsz valamit csinálni, tudsz a szabadban időt tölteni. Az lehet picit egészségesebb, mint hogy reggel épp világos van-e, amikor várod a buszt.

Neked sokkal fontosabb, de kifelejted azokat akik reggel fél órákat vagy többet vezetnek munkába, azokat akiknek a munkája a vezetés vagy akik reggel nem épületen belül dolgoznak, hanem utakon, földeken, stb. 

Kicsit önzőség ezzel szembeállítani azt, hogy te tudj este még "valamit csinálni" munka után. 

Én is vezetek reggel munkába. Van az autón lámpa, és tök szép látni a napfelkeltét. Másrészt azért normál munkába járáskor nyáron, nyári időszámítással már reggel is világos van.
Akik eleve odakint vannak nap közben, azoknak elhiszem, hogy ez nem számít. Szerencsések.
Egy csomó embernek viszont azon múlik, tud-e egyáltalán kint lenni a szabadban, hogy meddig van világos.

Ezzel csak az a gond, hogy reggel általában egyszerre indul meg a nép, egyik piacra, másik ügyet intézni, a harmadik dolgozni, orvoshoz, stb.. és nem igazán kifizetődő, mikor a sötétben a gyalogosokon keresztülmennek a kómás félvak sofőrök. Hazafelé nem egyszerre érnek, hanem mindenki szállingózik ahogy tud.

Tudom-tudom, aki félvak minek ül autóba. Kérdezd meg tőlük. Jó sokan vannak. A gyalogos meg minek jár feketében.

A biológiai óránk is úgy működik, hogy amikor belesüt a Nap a szemedbe, akkor automatikusan megébredsz. Korábban azért elég fájdalmas tud lenni, mikor az alvási ciklusodat félbeszakítja az ébresztő óra. Hosszú távon abszolút nem egészséges. Nem véletlenül van az már több országban és itthon is vakaróznak rajta, hogy eltolják a reggeli iskolakezdést, mert a gyerek egyszerűen egy élő zombi reggel. Több kutatás is van mögötte. Ez nyilván nem csak a gyerekekre jellemző, de az emberek vedelik a kávét és azt hiszik, hogy az mindent (is) megold.

Délután amikor lemegy a nap, nem leszel álmos azonnal. Ahhoz normál esetben, természetes körülmények között kb. 2 órára van szükség. Én télen délután ugyanúgy megcsinálom a kaját a családnak sötétben is. FIlmet is lehet nézni, a bringán, rolleren van lámpa, görkorizni nem fogok. Sétálni, futni mindenhol lehet.

Én azt mondom, akkor indul a nap, amikor az éjszaka nappalra változik. Akkor ér véget, amikor akarod.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hát nem tudom, én mindenképp sötétben kelek télen. Innentől kezdve több előnyét látom annak, hogy nem 16:00-kor van sötét. A gyerekek is sötétben indulnak így is, úgy is. Cserébe legalább nem sötétben érnek haza....

Ha pedig eltolnák az iskolakezdést, az biztosan jót tenne a gyereknek, ha este 17:00 után érne haza és kezdhetné a házifeladatot megírni... Így is túl sok órájuk van.

Ne túlozzunk, 4:30 körül szokott nyáron hajnalodni. 3:30-kor még sötét van és csend. Olyankor a legjobb dolgozni. Aztán amikor 4:30-kor elkezdenek a madarak csivitelni, akkor be lehet fejezni a munkát és lehet menni aludni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem meg pont fordítva van: akkor indul a nap, amikor akarod. És akkor ér véget, amikor a világosság sötétségre változik.

Ha nem a nyári marad, akkor szerintem semmi értelme nincsen az óraátállítás eltörlésének. Mert nem jobb lenne tőle az életünk, hanem nyáron is rosszabb.
Vagy lehetne időzónát ugrani, és csatlakozni a románokhoz. Az is egy megoldás.

Szerintem kb. mindenkinek mindegy, hogy 4-kor vagy 5-kor kel. Be tud sötétíteni ellene. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy sötétben indul a napod vagy világosban. Otthon tudsz világosítani, de az utcán már nem nagyon.

A cirkadián ritmus miatt az lenne a jó, ha világosban indítod a napot és az ébrenlét során minél hosszabb  ideig van világos.
Aki 8.30-kor indítja a napját, annak teljesen jó a nyári, aki 7.30-kor (vagy előtte), annak jobb a téli.
Persze ez csak az egészség szempontjából. A szervezet képes a rosszabbhoz, az egészségtelenhez is hozzászokni.

Szerintem ugyanarról beszélünk. Nem elviseli, hanem hozzászokik. Így a visszaszokást is erőltetni kell.
Lásd pl. egészségtelen kaja (pl. édességek), légzés sebessége (CO2 tolerancia), reggeli kihagyása, ...
Ha csak elviselné, akkor könnyű lenne visszaállni, de nem könnyű.

Nekem nagyon nem mindegy, hogy reggel elmegyek pirkadatban a munkába, a 3db felülvilágitóval kivitelezett irodába, illetve a természetes fény nélküli gyártócsarnokba, illetve kijövök du. 4-kor a vaksötétbe. Gyakorlatilag 0 napfény az év 200 napján a téli időszámítással. Így is meglátszik az eredmény a D-vitamin szintemen. Szóval nekem nem mindegy, melyik időszámítás, aki meg a szabadban dolgozik, az úgyis az aktuális fényviszonyokhoz igazítja napját. 

"Nem is azok, akik figyelembe veszik, hogy élettani következménye van annak hogy reggel amikor munkába mész, vagy épp nem házon belül dolgozol akkor épp sötét van-e vagy sem."

Ja, olvastam valahol ezt én is, de szerintem ezt valami világlustája találta ki, aki amúgy is délben kel.

Számomra annak van igen súlyos élettani következménye, hogy amikor kijövök a melóból, már vaksötét van. Konkrétan el van b...va a napom. Sok más emberrel egyetemben nem zavar, ha reggel sötétben megyek dolgozni (mellesleg voltam olyan 6-14h közti munkarendben régebben, amelynél tökmindegy volt, milyen évszak van és milyen időszámítás, mert tutti, hogy még sötétben keltem fel).  Ellenben rohadtul zavar, ha meló után vaksötétben megyek ki mozogni az egész napos íróasztal mellett tespedés után.

Csak az ilyen ellustult orszagban elo es dolgozo ITsek egy resze teheti meg, hogy nem frissit rendszeresen tzdata-t.

Csak tavaly kis RH changelog:

There were also some DST related changes in 2022. Palestine moved their March DST transition forward a day to March 27 and the transition back shifted to October 29. Chile delayed DST by a week in September. Iran will no longer observe DST after 2022. Syria and Jordan also canceled DST transitions and instead will remain at UTC+03 permanently.

Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről?

IMHO a hálózat üzemeltetők legalább 20 éve nem foglalkoznak ezzel a témakörrel, mert nagyjából minden normális informatikai eszköz képes időzónák kezelésére és képes az aktuálisan megfelelő helyi idő megjelenítésére.

Azért van némi izgalom it egy egy új TZ megjelenésével, vagy esetleg az óraállítás megszűnésével,  vagy módosulásával kapcsolatban. Ami nem triviális, hogy támogatott az OS által az összes eszközön adott időpontban, és vannak még vicces dolgok, de tény, hogy nem egy kezeletlen probléma ...

De, annak triviálisnak kéne lennie, hogy nem támogatott OS-ű eszközre ne támaszkodjon senki komolyan. Hobbira, retróra, legacy dolgok futtatására oké, de komoly in productionre vicc. A tzdata meg nem csak az óratekergetés miatt kell, mert pl. azt is jelzi, ha valahol nem tekergetnek, meg pl. a szökőmásodperceket is lekezeli.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Egyebkent is ~GMT+0 ra illik syncelni az "epoch idot", mas idot csak a nem IT-nak ebbol kepezve ;-)

Az nem ido mero, aminek nincs egy pontos nulla helye ill. egy allando ido egysege.
Halandok bohockodnak midenfel szoko idovel ..

NTP sajnos UTC -t mutat, ugyhogy ebbol is szamoni kell a normalis idot ;-)
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A GMT egy nagyon aluldefiniált kifejezés. Szóval mit értesz GMT+0 alatt?

Jelenthet UTC+0-t, ekkor ugyanúgy van benne szökősmásodperc, mert csak egy offset az UTC-hez (0 offsettel).

Jelenthet navigációs célból UT1-et is, abban valóban nincs szökőmásodperc, cserébe eltér a civil életben lévő faliórák által mutatott időtől és nem követi le a Föld forgásának egyenletlenségét.

Jelenthet olyan időt is, ami a UK ideje, ami nyári időszámításban (British Summer Time) UTC+1-et jelent, téli időszámításban  

viszont ugyanúgy UTC+0-t. Ebben az órában is van diszkontinuitás, ugyanúgy, mint az UTC-ben, csak nem csak a szökőmásodpercek, hanem a DST miatt is.

"Halandok bohockodnak midenfel szoko idovel .."

Szökőnapokat pont azért vezetünk be, mert azalatt az idő alatt, amíg a  Föld Nap körül 1-et kering, nem egész számú  tengely körüli forgást tesz meg. Hasonlóan, a Föld tengely körüli keringése nem egész számú másodpercig tart, hanem változó számú, nem egész másodpercig tart (nem egyenletes). Emiatt vezetünk be szökőmásodperceket, mert azt viszont szeretnénk, hogy a tavaszi napforduló viszonylag azonos napra essen, illetve lehetőleg egy napon belül délben a Nap tényleg a meridiánra essen.

Sajnos a Föld keringését és forgását nem tudjuk befolyásolni, nekünk földi halandóknak így kell reagálnunk erre.

~GMT+0  a tilde korulbelult jelent.
UT1 inkabb.
Minden eszkozt egytelen idozonara allitani aminek nincs (veletlenszeru) nyari /teli valtozata.

Tobb atom ora-bol adodo idore es egy megvalsztott nulla pontra gondolok (ill helyre).
TAI

"Sajnos a Föld keringését és forgását nem tudjuk befolyásolni, nekünk földi halandóknak így kell reagálnunk erre."

Nem kell, de igy reagaltunk hogy megszokott dolgok mukodjenek megszokott modon,
de kepzeljunk el olyan vilagot ahol modjuk szoko mm -ek lenenek , idoben kb olyan marhasag, es volt olyan hogy  valami kiraly labahoz igazitott hosz merteket hasznaltak ..

Az emberi ido forma, azert olyan bajos mert kivalsztottak tobb olyan jelenseget ami nem olyan allando mint gondoltak, es nem is egymas egeszamu tobbszorose, mint ahogy regen veltek.
Ezert kell egy egyseg elem-es ido.

Nekem total nincs kedvem idot utazni mindenfele piros vonal atlepesekor sem, illetve
midenfele zavarba keveredni hogy mikor is van az esemeny amit valaki valahol a bolygon csak ugy modnott, hogy holnap 14h.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Néhányan nem tudtok elvonatkoztatni attól a helyi időtől, amiben éltek.

Az élet napi ritmusa nem változna, vagyis ugyanúgy reggel ébrednének és este feküdnének le aludni az emberek, mint eddig, csak az óra mutatna más számokat.

A te példád kicsit kevésbé önkényesen megválasztott számokkal így nézhetne ki: napkeltekor 20:00-t mutat az óra, a boltok 22:00-kor nyitnak, ebédidő 02:00-03:00 között van (amikor delel a Nap), 05:00-kor végeznek a munkával az emberek, és 10:00-kor (naplementekor) fekszenek le.

Alaszkában vagy Hawaii-n kb. ilyen ritmusban élnek az emberek, ha UTC-ben számoljuk, és szerintem nem panaszkodnak. :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Nem volt kedvem számolgatni, de azt ugye látod a te példádból is, hogy bárkinek aki nem a saját időzónájában van ideiglenesen - és azért ez egy sokakat érintő probléma - annak ez nagyon kellemetlen lenne, és folyamatos félreértésekhez vezetne.

Elhiszem, hogy Alaszkában így élnek, de az teljesen más, ha ez a megszokott. Én azokról beszélek akik nyaralnak, üzleti úton vannak, kiköltöznek 1-2 hétre vagy hónapra valahova, stb. Ez sem elhanyagolható tömeg, és nyilván nem véletlenül alakult ki a világ úgy, hogy majdnem mindenki számszerűen ugyanakkor kel és fekszik.

Ezzel valójában nem oldottuk meg az időzónák közötti eltérések problémáját, csak egy másik, "költségesebb" szinten foglalkozunk vele. Ami mondjuk egy utazásnál kb. automatikusan megtörtént (telefonod átállítja az óráját, stb.), az most egy folyamatos kognitív feladat lesz.

De a szoftverfejlesztésben is ugyanúgy figyelni kellene továbbra is az időzónákra, semmivel nem lennénk előrébb. Pl. egy calendar appnak ugyanúgy figyelnie kell a napszakot, hogy ne ajánlja fel egy meetinghez a reggel kilencet, ha budapestiek és seattle-iek is vannak a meghívón.

Van értelme kapcsolgatni? Hálózat üzemeltetők használnak valami lokális varázslatot, hogy mind frissüljön egy ti általatok adott helyről? (pl. helyi internetidő szórás stb.)

A rendesen frissülő osek kezelik ezt, lásd Raynes válaszában a tzdata, ott megvan, hogy mi hogyan, ezt rendszeresen basztatják is (mi üzemeltettünk olyan rendszert, amit nem sokan, 100+ országban biztos volt install, nem nagyon volt olyan ősz/tavasz, amikor valahol ne csavargattak volna valamit).

Kevésbé frissülő eszközöknél (random faszom sose frissülő firmware a háztartási szórakoztató elektronikában, autó fejegységben, ilyesmi) nyilván el tud romlani az automata pipa.

Ugyanebben a válaszban az ntp kicsit félrevezető. Az a pontos órához kell, de ő semmit nem foglalkozik az időzónákkal, az ntp UTCben dolgozik, az, hogy a helyi idő mi, az őt nem érdekli

Újabb EU- sikertörténet.

trey @ gépház

Én szerencsére vasárnapokon csak ritkán dolgozom, így mindegy hogy mikor kelek fel.
Ezért észre sem veszem az óraátállítást, csak ilyenkor ősszel bosszankodok, hogy hazafelé menet a munkából kicsivel 16 óra után már sötét van! :(
Én ha nem akarják állíthgatni, akkor a GMT+2 (nyári óra) mellet vagyok!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az egész más. Egyrészt elfáradok az utazás alatt, így aznap biztos kivagyok ütve. Egy alvás után, az ottani időben ébredve már jobb. Másrészt ha elmegyek ilyen messze, akkor nyaralni megyek. Az meg egy izgi dolog, az embert hajtja a felfedezési vágy, nem érzem hogy valami is más lenne. Nem ezen pörög az agyam ugye.

Na de itthon, ha a megszokott hétköznapok menetrendébe zavar ez be, azt már megérzem. 

Hmmm. Most így belegondolva. Lehet óraátállításkor kell beszervezni valami utazást :)

Egy óra az semmi. kelet-nyugati utazásnál egy jó 5 órás eltérés az már igen, ahhoz már tényleg át kell állítania az embernek a szervezetét.

Az óraátállítást észre se veszem. De persze az emberek különfélék, lehet, hogy van olyan, akinek ez tényleg gond.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Volt egyszer, hogy Brazíliába repültünk. Ugye kora reggel Európában felkeltünk, reptérre ki, check-in, biztonsági ellenőrzés, várakozás, beszállás, gépre szálltunk, repültünk, kiszálltunk, összeszedtük a holmit, kimentünk az autóbérléshez, adminisztráltunk, vezettem másfél órát, parkolóhelyet kerestem, leparkoltam, elsétáltunk a templomhoz, vártunk, a barátaink megesküdtek, autóhoz vissza, vezetés, parkolás, kezdőtött a lagzi. Eddigre Európában már éjfélre járt az idő. Eltelt pár óra, ettünk, tánc kezdődött, én meg már baromira elálmosodtam, le is dőltem pár összetolt székre.

Hiába, nem vagyok már annyira fiatal.

Viszont egy alvás után már nem szokott gond lenni. Se az elalvással se a felébredéssel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na várj, nem az a gond, hogy az óra mást mutat, hanem az, hogy ha adott időben elálmosodsz, de az mondjuk a nap közepe, vagy adott időben felkelsz, és az az éjszaka közepe.

Egy pilóta, ha megvan, hogy hány órakor indul a gép, akkor ahhoz időzíti az elalvást, felébredést, elkészülést és reptérre kimenést. Teljesen mindegy, hogy mit mutat az óra vagy éppen hol jár a nap.

Illetve az egész csak akkor számít, ha valahova elutaztál és ott is maradsz pár napot. Ha elutaztam valahová aztán másnap továbbállok, akkor irreleváns, hogy ezen a közbülső állomáshelyen épp mennyi az idő, amikor már nem vagyok ott. Nem?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egy óra az semmi.

Az óraátállítást észre se veszem.

Eközben pedig bizonyítottan sokakat megvisel az az egy óra elcsúszás, és ez látszik például a balesetek, rosszullétek számában is.

Neked ez nem szempont, remek, de azért ettől még létező problémáról van szó, amit ideje lenne megoldani.

azt ne mond hogy minden melos hetvegen is reggen fel7kor kel, mert kulonben megzavarja a biologiao orajat! raadasul eddig az osszes atallitas mindig hetvegen volt, tehat a masnap szarulvagyok meloban csak egy kisebb csoportot erint.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem azt mondom. Azt mondom, hogy azoknak, akik a munkanapokon amúgy is kialvatlanul kelnek rohadtul nem mindegy, hogy épp mínusz egy órában vannak még ahhoz képest is. 

Ja és nem én mondom, már évek óta bizonyított hogy negatív élettani hatása van a dolognak, és statisztikák meg minden mutatja hogy több a baleset meg a lebetegedés. Ja hogy ez csak egy kisebb csoportot érint, akkor jólvanazúgy.

ahogy irtam is, ugy emlekszem az oraallitas eddig mindig hetvegere esett. akik meg megis meloznak azok lefekszenek 1 oraval korabban. regen rossz ha valakinek evente 2szer, 1 ora idoeltolodas betesz. (ha mondjuk 8 ora valtas lenne arra azt mondom baj).

15-en turazni mentem, a szokasos 8 ora helyett, 6korra huztam az ebresztot, akkor en most nagyon odab*sztam a biologiai oramnak? :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Azért ez nem ennyire egyszerű. Ha elfáradsz a túrázásban, akkor leülsz és ha hazaérsz, de nincs kedved mondjuk rendet rakni, akkor ledőlsz a kanapéra. Ezt mondjuk áthelyezni egy munkahelyre, kicsit érdekes reakciót váltana ki a főnökből...
Az, hogy lefekszem előbb, szintén életszerűtlen, hiszen nem vagyok álmos (majd reggel leszek), arról meg ne is beszéljünk, amikor ezt a helyzetet kisgyerekkel tetézed.
 

regen rossz ha valakinek evente 2szer, 1 ora idoeltolodas betesz.

Az orvosok szerint meg nem így van. Nem baj ha inkább nekik hiszek? Amúgy meg az, hogy valamit (még) nem érzel fizikálisan, nem jelenti, hogy "nem tesz be" neked.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Ne legyél már ennyire fafej. Ha ez olyan egyszerű lenne, hogy hétvégére esik az óraátállítás, és különben is, mindenki feküdjön le egy órával korábban, akkor szerinted miért mutatják a számok, hogy az óraátállítás után több a baleset és rosszullét? 

Nem, egy órával korábban ébredés a többségnél nem fog látványos vagy akár észrevehető hatással járni. A baj amúgy sem abból van, hanem abból, hogy észre se veszi az illető, de rosszabbak a reflexek, lassabban gondolkodik, figyelmetlenebb, stb. 

De ne velem vitatkozz, erről, mert nem a véleményemet mondom, hanem tényeket amik évek óta bizonyítottak és folyamatosan ki vannak tárgyalva óraátállításkor. 

https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/az_oraatallitas_ka…

nyilvan van hatasa az 1 oranak is (ezt nem is tagadom), de hogy ketszer (2) evente egy ora allitastol aztan mindenki intenzivre kerul, mert annyira hu-meg-ha a biologiara. azt nem veszem be, annyira elenyeszo. (a kiveteleket meg jol felnagyitja az ilyen orvosi cikk) raadasul ez nem nemetsztrajk, hogy penteken derul ki a moka, hanem elore le van fixalva. _tudatosan_ is lehet ra keszulni, annak akit erint.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egy szál cigi sem okoz -jó eséllyel semmit- a rendszeres dohányzás viszont káros, még ha a 60-as évekig tagadták is. A megfogalmazásod sem szerencsés, mert ennyi erővel bagatellizálhatnád az allergiásokat is...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

jah, csak a rendszeres dohanyzas az nem evi 2 szal cigi. egyre szarabb peldakat hozol :D

btw, erdekes a kovidnal nem foglakoztatok ennyire a masik egeszsegevel. (vo, "leszarom hogy kohogok es mas is elkapja, akkor is lemegyek boltba/meloba", "nemkerek oltast, mert elmegy a menzeszem!".) \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

jah, csak a rendszeres dohanyzas az nem evi 2 szal cigi. egyre szarabb peldakat hozol :D

Miért is? Egy átállítás belefér, hetven meg lehet, hogy kinyír.

 erdekes a kovidnal nem foglakoztatok ennyire a masik egeszsegevel

Köszönöm, de maradék az egyes számnál és nem más, hanem a magam és a szeretteim egészségével foglalkozom. A covid hogyan jött ide??? Lassabban terjed, ha állítgatjuk az órát? :)

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Jólvan, akkor csak vitatkozz a valósággal, meg éljél a kis álomvilágban, mert az a valóság amit te elhiszel. A többiek meg rohadjanak meg, az a pár elenyésző eset elszenvedője megérdemli a sorsát, mert nem készült tudatosan.

Elég önző a hozzáállásod valami olyasminek a védelmében, amire semmi szükség.

A városlakó biológiai órája eleve egy megbuherált valami, ami pont a városi életmód miatt szükséges. Lehet, hogy a szervezetednek az óraátállítás pont az utolsó csepp a pohárban, de ha az óraátállítás egészségtelen és balesetveszélyes, akkor a műszakos melózás egyenesen a sátán műve.

Mert csak városlakók járnak műszakos melóba szerinted

Hogy micsoda? Te emlegetted a városlakókat, én csak reagáltam.

A figyelmes olvasó egyébként észreveheti, hogy a kommentem nem konkrétan a városiakról szólt, hanem arról, hogy a modern társadalmi berendezkedés ("városi", ha úgy tetszik) eleve egy megerőszakolása a biológiai órádnak, az óraátállítás már csak a hab a tortán.

Érdemes észrvenni, hogy ezt az egyébként súlytalan gumicsontot az EU-s parlamenti választások előtt dobták be, hogy valami kézzelfoghatóan, megtapasztalhatóan jóságos és polgárközeli legyen az EU, de amint véget értek a választások, low priority lett a project, és az EU képtelen volt implementálni. Megint kiderült, hogy a polgár addig fontos, amíg húz egy 'x'-et, utána magasról van lealázva. Ami még kínosabbá teszi az egészet, hogy az EU bürokrácia ugat következetességről a demokrácia nevében, de egy ilyen pimf dolgot sem képes implementálni. Jegyzem meg, nem kell egyeztetni. Minden ország vezesse be, ami neki tetszik, s utána azt használják, ne mozgassák az időt.

Én amúgy GMT+2 párti vagyok. Budapest keleti hosszúság 19 fokon van, így 19 / 360 * 24 = 1:16, tehát GMT + 1:16-ra vagyunk pontosan csillagászatilag. Igaz, hogy a télihez vagyunk közelebb, de a téli és a nyári között, a télitől 16 percre, a nyáritól meg -44 percre. Ennélfogva a nyári időszámítás mindössze 44 - 16 = 28 perccel rendelkezne nagyobb hibával, mint a téli, csak a másik irányban, így én teljesen legitimnek gondolom a nyári időt, cserébe legalább nem lenne télen délután 4-kor sötét, nyáron meg sokáig lehetne élvezni a nappalokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"EU bürokrácia ugat következetességről a demokrácia nevében, de egy ilyen pimf dolgot sem képes implementálni."
Azert nemi ellentmondast velek felfedezni a mondatodban. Azert nem kepesek implementalni ezt, mert demokracia van es a tagallamok nem szavazzak meg. Az mas kerdes hogy meg kellene reformalni a szavazasokat valamilyen formaban hogy hatekonyabb legyen az egesz.

Ne izgulj, putyin, csajna, vagy a malackank E-koreaban  siman bevezet ilyen intezkedest pillanatok alatt. Te is azt a rendszert szeretned?

Az EU vezetését nem azért tartjuk, hogy legyen munkájuk, hanem azért, hogy végezzék a koordinációs munkát, ha kell ösztökéljék, ösztönözzék a tagállamokat a cselekedetre.

Igen, én örülnék egy határozottabb EU vezetésnek.

Végül is, az egységes mobiltöltőhöz is kell 15+ év nekik, szóval nem kell aggódni, óraállítás ügyben is lesz valószínűleg valami 2035-re.

trey @ gépház

Hát, de ha ennyire balfaszok, akkor nem mindegy? Vagy van kettő EU? Egy balfasz és 15 éven át totyogó, amikor a közös ügyekről van szó és ezer dolgot kell egyeztetni és egy szabályokon átgázoló diktátor, amikor a magyarokat meg a lengyeleket kell bántani?

Amúgy meg nem ugat bele, az EU egy társasház, ahol vannak a lakások és közös tér, ezekre vannak szabályok és a lakásokban se lehet mindent csinálni, arra is vannak szabályok, amelyeket elfogadtak a lakók beköltözésnél. Az, hogy magyar úr lakásából bűz árad, az közös ügy, akkor is, ha magyar úr kitűzi az ajtajára belülről hetente, hogy a padlóra szarni ősi magyar szokás, a nemzeti öntudat része és mélységesen fel van háborodva, hogy nem szarhat a padlóra a közös tereken. Az is igaz, ugyanez a magyar úr 20 éve még mélységesen fel volt háborodva, amikor valaki a padlóra szart, igaz, akkor magyar úr még a Liberális internacionálé alelnöke volt.

igen, ez a #teamfidesz kiskáté felmondva. Van azért egy furcsa bája annak, hogy egy 30 éve középbalról induló és most épp szélsőjobb kapujánál tartó párt hívei kérdezgetik felháborodottan, hogy az EU miért változott annyit. A 20 évvel ezelőtti Fidesz is még ádáz ellenzéke lenne a mai önmagának, nemhogy a 30 évvel ezelőtti.

A 20 évvel ezelőtti Fidesz is még ádáz ellenzéke lenne a mai önmagának, nemhogy a 30 évvel ezelőtti.

 

Ahogy -optimális esetben- te is. Ezt hívják fejlődésnek ;)

"Aki húsz évesen nem liberális, annak nincs szíve, aki 30 évesen is liberális, annak meg esze nincs..."

Mondjuk ettől még nem vagyok a szimpatizánsuk, de jelenleg sajnos nincs ellenzék akire szavazhatnék...

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

igen, az jutott eszembe , hogy fiatalon az első tüntetésen ott voltam: zászlóval: "...Azért a víz az úr! " felirattal..

Liberáis, zöld forradalmár voltam :-D -  mi az hogy gátat építenek a Dunára, tönkre teszik a teljes ökológiát stb..

Ma már másként látom, életkor és tapasztalat :

eredmény:

- Bős-nagymarosi vízlépcső megépült

- Nemzetközi bíróság - kimondta, hogy a Dunát nem szabad lett volna elterelni - ejnye bejnye !!

- Magyarok o. felrúgta a szerződést fizessen kártérítést és a Ausztriának az elmaradt villamos energiáért..

For Whites Only meeting room!

Más helyeken meg ostobaságnak.
Nyilván el kell(ene) tudni különíteni az állandó, és a változó dolgokat (emberöltői viszonylatokban!). Aki erre nem képes, annak általában sem önkritikája sem megbecsülése nem lesz. Tehát pl. a szülők iránti tisztelettel kapcsolatos nézeteim nem változtak a 20-30-40 évvel ezelőttihez képest, viszont jóval környezettudatosabb vagyok és teljesen másként viszonyultam ezekhez a kérédésekhez (és a véleményem is más volt) a '80-as, '90-es években, mint most. Nem gondolom, hogy gerincesebb lennék, ha pont úgy gondolkodnék erről, mint akkor - de nem lehetünk egyformák.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Tolsz egy teljesen átlátszó hazugságot a másik fél álláspontjának hiteltelenítésére, majd amikor rámutatnak, akkor fogalmad sincs hogyan táncolj ki a helyzetből úgy, hogy ne kelljen elismerned a szalmabábozásod.

De én érzem, hogy sikerülni fog neked, ne add fel, gyerünk, próbáld meg, adj bele mindent!

Indokold meg, hogy miért nem? Mi az,a mi nem nemzeti hatáskör, mi az, ami eldönti, hogy mi az, ami nemzeti hatáskör meg mi nem?

Legfeljebb annyi történhet (az EU erről szól), hogy szuverén államok önként létrehoztak egy olyan gazdasági szervezetet, ahol megállapodtak abban, hogy bizonyos kérdésekben összehangolják a működésüket, és önmagukra nézve kötelezőnek fogadják el a közösen hozott döntéseket.

Azaz az államok szövetsége közösen döntötte el, hogy mi az, amiben együttműködik EU szinten, és mi az, amiben nem (pl. a külügy nincs összehangolva, mint ahogy az adópolitika sem, meg sok minden más sem). Nincs az sehol előírva egy Nagy Egyetemes Emberi Törvénykönyben, hogy mi nemzeti hatáskör meg mi nem, ezt a nemzetek döntik el közösen, hogy milyen területeken működnek együtt, és fogadják el kötelezőnek a közös döntéseket.

Miért kéne mondjuk Portugáliának ugyanolyan időzónában lennie, mint Görögországnak? Vagy éppen Romániának meg Svédországnak?

Semmi nem indokolja. Ha mindkettőre egyazon időzónát szabadítasz rá, akkor mindenkit megszívatsz, aki a széleken él. Az USA-ban sincs egységes időzóna, Oroszországban sem. Kínában igen, de hát ott leszarják, hogy mit gondolnak az emberek.

Azért mert amit kiválasztottál 2 hely közt konkrétan a legnagyobb különbség és ha a Portugália maradt nyári időzónában  és egységesíti a most is 2 db időzónáját akkor az UTC+1  (ne felejtsd el 6 hónapig úgy is az van használva) és ha Görögország áttér télire  UTC+2 ami könnyebbség (és 6 hónapig úgy is az van használva most is) akkor a kettő közt pontosan 1 óra van amit talán nem akkora különbség amit nem lehetne meglépni (nem elfelejteni, a legnagyobb különbségről beszélünk)

Persze amíg nem dolgozol olyan környezetbe ahol ez számít nem érdekes. Maradjunk abban, rakás pénzt meg lehet vele spórolni. Hidd el az embereknek ez addig gond, ameddig meg nem szokják (1x) 

Persze amíg nem dolgozol olyan környezetbe ahol ez számít nem érdekes.

Ez bullshit, ha áttérnénk UTC-re, akkor se kelne fel korábban bárki, hanem elkezdenének a saját bioritmusuknak megfelelően dolgozni és ugyanúgy lennének időzónák, csak nem lenne hivatalos. Nem fog egyszerre kilenckor dolgozni kezdeni egy román és egy portugál.

Mi az,a mi nem nemzeti hatáskör, mi az, ami eldönti, hogy mi az, ami nemzeti hatáskör meg mi nem?

A szövetség feladata lenne ennek a definiálása és egyértelművé tétele, nem?

Hogy egy konkrét dolgot nézzünk, sehol nem látok egzakt definíciót és pontosan megfogalmazott elvárásokat a kívánatos jogállamiságra, ami egyébként kizárólag belügyi kérdése egy országnak.

Hogy egy konkrét példát nézzünk, van ahol a kormány választja ki közvetlenül a legfőbb bírót NYE-ban, nálunk ehhez kétharmados felhatalmazás kell.

Magam részéről a közös piac felügyeletén felül a kül- és biztonságpolitikát, valamint ezek fedezetét tartanám közösségi hatáskörbe, ezen felül az állam szervezésének (belügyek) teljes egészében nemzeti hatáskörben kellene maradnia.

"A jogállamiság megértéséhez az emberi jogok egyetemes nyilatkozatából kellene kiindulni."

Akadnak gondok, amikor abban a törvény előtti egyenlőségről van szó. A minden megkülönböztetésben benne van nem csak a negatív, de a pozitív diszkrimináció tilalma is. Ha ez lenne a közös alap, akkor át kellene fogalmazni a 7. cikket:

7. cikk

A törvény előtt mindenki egyenlő és minden megkülönböztetés nélkül joga van a törvény egyenlő védelméhez. Mindenkinek joga van egyenlő védelemhez a jelen Nyilatkozatot sértő minden megkülönböztetéssel és minden ilyen megkülönböztetésre irányuló felbujtással szemben.

A család leírása is elavult az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában:

16. cikk

 1. Mind a férfinak, mind a nőnek a házasságra érett kor elérésétől kezdve joga van fajon, nemzetiségen vagy valláson alapuló korlátozás nélkül házasságot kötni és családot alapítani. A házasság tekintetében a férfinak és a nőnek mind a házasság tartama alatt, mind a házasság felbontása tekintetében egyenlő jogai vannak.
 2. Házasságot csak a jövendő házastársak szabad és teljes beleegyezésével lehet kötni.
 3. A család a társadalom természetes és alapvető alkotó eleme és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére.

Itt az EU-s jogharmonizációhoz szükség lenne házasság tekintetében a többes szám alkalmazására "férfinak és a nőnek" helyett, mert a család az család, akkor is ha nem egy férfi és egy nőről van szó.

Egy az egyben kockázatos volna átvenni, alaposan át kellene fésülni és aktualizálni mert jelenlegi formájában nem teljesen felel meg.

Két férfi esetén a házasság nem férfinak, hanem férfiaknak illetve két nő esetén nem nőnek, hanem nőknek kellene szerepelnie. A férfi+nő az a hagyományos házasság férfiak vagy nők házassága meg a nem hagyományos.

Illetve a transzfóbiát elkerülendő nem is kellene a nemeknek szerepelnie, valahogy így:

A házasság tekintetében a férfinak és a nőnek házastársaknak mind a házasság tartama alatt, mind a házasság felbontása tekintetében egyenlő jogai vannak.

Tényleg nem tudok válaszolni rá.

Ha konkrétan és részletesen definiálod a kritériumokat, akkor mondhatják, hogy indokolatlanul avatkozol bele egy szuverén ország belügyeibe.

Ha nem konkrétumok mentén, hanem a berendezkedés eredőjét nézed, akkor részrehajló lehetsz.

El lehet felejteni az egészet, de még egy lazább gazdasági szövetség sem működhet jogállami berendezkedés nélkül - gondolj csak a polgári jogra.

Most akkor az a baj, hogy nem eléggé szól bele a tagállamok belügyébe az EU?

Máskor meg az a baj, hogy nem hagynak döntési lehetőséget a tagállamok kezében.

 

Az a baj, hogy túl demokratikus, de közben meg diktatórikus? Nem értem én ezt. 

Döntsétek már el, hogy most akkor mi van. 

Nem azt mondtam, hogy szóljon bele, hanem azt, hogy egyeztessen. Az óraállítás tipikusan olyan döntés, amit egy ország nem tud meghozni anélkül, hogy ne érintené a közvetlen szomszédait. Tehát, itt pont hasznos lenne az EU koordináció. Buziügyben Gyereknevelésben nem kell.

HTH

trey @ gépház

Minek ide EU akkor?

Ki a faszom döntött róla és dobta be a gyeplőt?

Az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését.

Hogyhogy, hogy jön ide? Kiderül a végén, hogy ebben is a Patás patája van benne?

trey @ gépház

Nem tudom, mennyire ismered az EU döntéshozatali mechanizmusát.

Ahhoz, hogy valami EU szabályozás legyen, három helyen kell átmennie - Európai Parlament, Európai Unió Tanácsa, Európai Bizottság.

Ebből az első szavazott róla, ők elfogadták - az EP az, ahol az emberek által közvetlenül választott képviselők vannak, olyanok, akikre te is szavazhattál, téged is képviselnek.

Ezután az EUT előtt áll a dolog - ebben a szervben a 27 EU tagállam kormányfői vannak jelen, Magyarországot Orbán Viktor képviseli itt.

 

Ők még nem szavaztak róla. Ha ők is elfogadják, az azt jelenti, hogy az adott országuk, akit képviselnek, elfogadják ezt.

Fontos: ők nem az EP szavazásának elfogadásáról döntenek, hanem tőlük függetlenül.

Ha mindkét szerv azonos állspontra jut, akkor megy el a Bizottsághoz a dolog és lesz belőel EU szabályozás.

 

 

Szóval nincs olyan, hogy "az EU így döntött". Az EU egyik, népképviseleti szerve döntött így, de ez nem jelenti azt, hogy ez egyből EU szabály lesz. Most a kormányfők jönnek.

Most a kormányfők jönnek.

És mit tesz az EU, amelyik hozott egy döntést, hogy a kormányfők tessenek jönni? Ki tudna határidőt szabni? Ki tudnak egyeztetéseket folytatni vitás kérdésekben?

A határozatlanság ára:

A cseh kormány megelégelte, hogy az Európai Unió tagországai egyszerűen képtelenek megállapodni arról, hogy miután szabadon dönthetnek az óraátállításról, a nyári vagy a téli időszámításnál maradjanak-e [...] Csehország ezért úgy döntött, tovább folytatják az átállást ősszel és tavasszal a kétféle időmérés között. A döntés öt évre vonatkozik.

Nekem ebből az jön le, hogy ez a hajó lassan megint elmegy a külön utas döntések miatt. 

trey @ gépház

 Ki tudna határidőt szabni? Ki tudnak egyeztetéseket folytatni vitás kérdésekben?

Nincs olyan, hogy "az EU". Az EU egy intézményrendszer, amely intézményrendszeren belül az egyes részek önállóan dolgonak. Például nincs senki, aki az EUT-ot utasítaná, hogy kormányfők, 2021. október 15. 15:00-kor össze kell ülni és meg kell beszélni azt, amiről az EP már szavazott.

Az EUT alakítja a saját munkarendjét. Ha a kormányfőknek ez nem annyira fontos téma, akkor majd később döntenek róla, mert éppen van más, fontosabb dolog.

Itt például megnézheted, miről fognak egyeztetni, dönteni: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/calendar/?daterange=future

Például a következő ülésen ( https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/european-council/2021/10/21… ) ezek a témák lesznek:

 • COVID
 • Digitalizáció
 • Energiaárak
 • Migráció
 • Kereskedelem
 • Külkapcsolatok

Ha a csehek például megelégelik ezt, akkor ők (mivel reprezentálva vannak az EU minden intézményében ugyanúgy, mint minden más tagállam), élére állhatnak ennek és mondhatják, hogy kedves EUT tag kormányfők, üljünk össze 2021. október 15-én 15 órakor, mert erről döntenünk kell.

De ők a különutasság mellett döntenek, ez nem valami konstruktív. Lehet az EU nélkül is élni, nem muszáj tagnak lenni, de ha tagok vagyunk, akkor az intézményrendszeren belül kell megoldani a problémákat. Persze, könnyű mutogatn egy 27 ország képviselőiből álló rendszerben, hogy miért nem hívja össze valaki más a megbeszélést, miért nekem kell, de hát istenem, néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ha valakinek baja van, miért mutogat másokra, miért nem áll az élére a dolognak? Erről szólna a kooperáció.

Lehet az EU nélkül is élni, nem muszáj tagnak lenni, de ha tagok vagyunk, akkor az intézményrendszeren belül kell megoldani a problémákat.

Hát, igen. Erről beszélek. Azért mentek külön útra, mert ennek az intézményrendszernek a működés szar|nem megfelelő|lassú|bürokratikus|elavult|nem hatékony|nem átgondolt|reformra szoruló (mindenki válasszon magának).

trey @ gépház

Sokszor említettem már, hogy nekem ez a demokrácia túl lágy. Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. Ez a feladatom.

Ezt várnám az EU-tól is.

trey @ gépház

Sokszor említettem már, hogy nekem ez a demokrácia túl lágy.

Gondolom ebbe beleérted, hogy amíg a bot kellemesebb oldalán vagy. Az a fajta vagy, hogy amikor már a te hátadat ütik a bottal, akkor gondolkodsz csak el, hogy ez mégse jó így.

Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. Ez a feladatom. Ezt várnám az EU-tól is.

Az EU pont ezt csinálja, csak sokkal több résztvevővel és nincs egy darab főnök. Nyilván sokkal egyszerűbb és gyorsabb lenne a folyamat, ha lenne egy diktátor, csak az hosszútávon nem jó.

Épp' most olvastam, hogy beszerzési áron adunk el vakcinát.

Beszerzési áron 400-400 ezer vakcinát adott el Magyarország Vietnámnak és Thaiföldnek – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán.

Adományozást pedig szinte el is várnak bizonyos szervezetek. 

A járványnak továbbá még nincs vêge. Majd a vêgén összesítünk.

Utólagos okoskodás mindig egyszerű.

"Van"-tól nem kell félni. A "nincs" a probléma.

trey @ gépház

Épp' most olvastam, hogy beszerzési áron adunk el vakcinát.

Ez AstraZeneca, ennek van piaci ára. A kínai vakcinákat ajándékba adták, ez mintegy 4,4 milliárd forintba került.

Utólagos okoskodás mindig egyszerű.

Hát, azért van foka annak, hogy előre mennyire hülyék... a 16 ezer lélegeztetőgép szimpla lopás volt, ha tudták, hogy nincs képzett ember hozzá. Ha nem tudták, akkor meg balfaszok. Egyik se néz ki szépen, ha az ember körül nincs narancsköd. Pláne úgy, hogy az egyik egyfős portyázó cégből mintegy 15 milliárd osztalékot vettek ki. Remek példák arra, hogy BDFL nem működik.

Ennek semmi köze a BDFL-hez, ezt pontosan tudod. Akkor meg minek erölteted?

Hogyne lenne köze, ezek egyszemélyi döntések voltak.

Mennyi ember nincs itthon beoltva? Mire kellett volna számítani? Kinek nem kellett volna adni, ha egyszerre mindenki keri? Na, ugye. Okoskodsz utólag.

Más országok valahogy faszán megoldották mutyi és kavarás nélkül, ráadásul jobban is állnak átoltottságban és a járvány se ütötte meg őket annyira. Na ugye. Okoskodsz itt.

Igen, hallottam a "sikerprogramokról". Romániából ide hordják a betegeket és a halottakat. Pedig, volt itt olyan topik, hogy mennyivel jobban csinálják mint mi. Hallom ma reggel, hogy románoknál nem lehet bevezetni korlátozásokat mert a megbukott kormány helyén "működő" ideiglenes nem hozhat olyan határozatokat, mint pl. a kijárási korlátozás.

Igazi sikerprogram, amivel pár hónapja még itt haknizott néhány HUP tag. Azóta persze elbujdokoltak.

trey @ gépház

Igen, hallottam a "sikerprogramokról". Romániából ide hordják a betegeket és a halottakat.

Romániában alacsonyabb az átoltottság és itt is ugyanaz az exponenciális felfutás van, csak három-négy héttel le van maradva az ország, láttunk már ilyet, nemde, hogy semmi baj, semmi baj, aztán meg hopp, 30 ezer halott, a jelenlegi számaik nagyjából ott vannak, ahol a magyarországi számok voltak az előző hullámál. És nem olyan jó az átoltottsága a népnek itt se, hogy az elég legyen önmagában.

Igazi sikerprogram, amivel pár hónapja még itt haknizott néhány HUP tag. Azóta persze elbujdokoltak.

Te sokkal elegánsabban csinálod: egyszerűen nem válaszolsz többé az adott szálban, amikor sarokba szorultál.

nem akarlak semmiben megcáfolni - DE senki ne vegye valós adatnak a covid halálozási számokat, mert a magyar kórházak MINDENKIT - még az autós balesetben elhunytat is belevették.. - finanszírozási pontok miatt.

konkért esetét láttam.

For Whites Only meeting room!

nem akarlak semmiben megcáfolni - DE senki ne vegye valós adatnak a covid halálozási számokat, mert a magyar kórházak MINDENKIT - még az autós balesetben elhunytat is belevették.. - finanszírozási pontok miatt.

Asszony patológus, semmi ilyen nem történt.

konkért esetét láttam.

Kérhetek konkrétumokat? Utánakérdeznék, hogy hol és mi történt.

Erről én is hallottam, és itt a UK-ben is ez megy állítólag. Tehát aki ilyen autóbalesetben, munkahelyi balesetben (ráesett mondjuk egy gerenda, zongora), rákban, műtéti szövődményben, szervi elégtelenségben hal meg, aminek semmi köze nincs a covidhoz, ha a boncolásnál kimutatják nála a vírust, akkor megtévesztő módon a covid számlájára van írva a halála, és hivatalosan azt kamuzzák, hogy a covid ölte meg. Azzal indokolják, hogy igaz, hogy másban halt meg, de nem lehet tudni, hogy a vírusból kigyógyult volna-e, vagy abba halt volna meg később, ezért úgy kell venni, hogy az ő esetük is halállal záródott covid-megbetegedési eset. Természetesen igazából csak racionalizálás, meg hazudozás, hogy támogatásokat vegyenek fel, meg mindent rá lehessen fogni a covidra.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nézd, nem tudom bizonyítani, nem is fogom. De annyi ember mondja, már annyi helyről, hogy ez több, mint ilyen f452bukos összeesküvés-elmélet. Ráadásul a statisztikák is alátámasztják, hogy szomszédos országok számai is gyakran indokolatlanul eltérnek a covid halálozások számában.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

valakiben kimutatható a vírus, nem jelenti sem azt, hogy annak következtében hunyt el

Hát ha a vonat ütötte el akkor tényleg nem, de ha bármi másban akkor az elégtelen véroxigén szint elég sok alapbetegség katalizátora.

Alapvetően azért tesztelik, hogy milyen védőöltözetben boncolják.

Ritka amúgy az, hogy klinikai előzmény nélkül esik be halott (lakásos halottnak hívják), ha meg klinikai előzménye van az elhunytnak, akkor még az életében tesztelték, mert nem egyik napról a másikra halnak meg és specifikus tünetei vannak...

abban a kórházban, ahol párod dolgozik lehet, hogy nem vagy nem tud róla - gondolom nem ő tölti ki a statisztikát..

de Szentesen történt..

Egyébként időskori covid (magas) halálozáshoz egy vélemény:

- sajnos ilyen rossz egészségügyi állapota az időseknek kevés országban van... Nem kell azon gondolkodni, hogy mit csinálnak nyugdíjas korukban az  emberek, mert gyorsan eltelik. 

Dohányosok magas aránya stb.. Egy covid fertőzés csak gyorsít az eseményeken. 

Ennek nem kellene így lennie..

For Whites Only meeting room!

Igen valóban, te hallottál egy esetet, még az is előfordulhat hogy így történt. Ebből gyorsan lekövetkeztetjük, hogy a nagy része ilyen volt a halálozásnak. Hát bravó. 

Bocs nem értem mi a lényege a második szöszenetnek, de azért érted, hogy radikális különbség van a halálozási korfában a vírus első hulláma és a második közt, nagyrészt azért mert a töketlen vezetés elbalfaszkodta az intézkedések meghozatalát tavaly ilyenkor. Miért jelenik meg ez a különbség a halálozásban?

Attól hogy van igazság abban amit írsz, mi köze ennek az idősekhez? Az idősek immunválasz csökkenése egy természetes folyamat.

Ezt Müller Cecília is többször lenyilatkozta, hogy mindenki, akinek volt korábban pozitív tesztje, azt koronavírus áldozatnak számolnak a statisztikáknál. Az, hogy mi a megállapított halál oka, az egy másik kérdés.
Illetve azt is lenyilatkozta többször, hogy a statisztikában szereplő koronavírus halottaknak kb. 3-4%-ának okozhatta a halálát ténylegesen a koronavírus.

Ezt Müller Cecília is többször lenyilatkozta, hogy mindenki, akinek volt korábban pozitív tesztje, azt koronavírus áldozatnak számolnak a statisztikáknál.

Egyszer nyilatkozta le szegény és akkor se úgy értette. Mondott ő már olyat is, ugye, hogy szülésnél csak az egyik szülő lehet benn, mégse citálod minden egyes alkalommal. A magyarországi kb. 1,5 millió igazolt pozitív tesztes ember meg fog halni valamikor, ők akkor mind Covid-halottak lesznek? A Covid-halálozás így idővel 100 százalékos lesz, mert mindenki meg fog halni, akinek valaha volt pozitív tesztje.

Illetve azt is lenyilatkozta többször, hogy a statisztikában szereplő koronavírus halottaknak kb. 3-4%-ának okozhatta a halálát ténylegesen a koronavírus.

Nem, ott azt mondotta vala, hogy 3-4 százaléka esetén nem volt semmilyen más ismert krónikus betegsége. Az "önmagában" és a "ténylegesen" szó között van némi különbség. Ha pofán csaplak, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy megszédülsz, elesel és beütöd a fejed és belehalsz, ha bármi egyéb bajod is volt a pofán csapás pillanatában, de makkegészségesen is megesik az ilyen. Ez nem jelenti azt, hogy csak akkor haltál meg a pofán csapás miatt, ha semmi más bajod nem volt.

abban a kórházban, ahol párod dolgozik lehet, hogy nem vagy nem tud róla - gondolom nem ő tölti ki a statisztikát..

Hát de, ez például patológus munka alapvetően a szövettani diagnózisokon kívül, hogy ha nem egyértelmű a halál oka, akkor kiderítsék. De biztos van egy kórházi háttérhatalom, amiről ott senki nem tud, csak azok, akik mindenről is tudnak, mert olvasták az interneten.

de Szentesen történt..

Aha, tehát ott van egy kórház kis hazánkban, ami a rettentően erős központosítás ellenére merőben másképp működik, mint a többi, ahol pontosan mi is történt?

Nincs plusz pénz se Covid-beteg, se Covid-halott miatt, az egészségügy a háta közepére se kívánja azt, hogy a normál terhelésen felül (lásd békeidőben is milyen várólisták vannak) kelljen foglalkozni egy fertőző betegséggel, aminek, kurvára nem akarnak minden nap védőöltözetbe beöltözni és 12 órás műszakban ellátni olyanokat, akik meg fognak halni, mert ez fizikálisan és pszichésen is megterhelő. Semmi előnyük nem származik abból, hogy Covid-statisztikákat hamisítanak szakmányban.

Ennek nem kellene így lennie..

Oké, de mégis minek nem kellene hogyan lennie?

köszönöm - a tényszerű informatív válaszokat 

Leírtad, hogy Te hogyan tudod/gondolod, de abban egyetérthetünk, hogy a kórházak finanszírozása függ a tevékenységtől - külön elmagyarázzák a fiatal orvosoknak/asszisztenseknek, hogy mit lehet még ráírni egy-egy esetre, ami még bele fér a protokollba (pontrendszer).

Nem akarok ezen lovagolni tovább..

Arra gondoltam azzal a mondattal, hogy nem kellene, így lennie:

- hogy ennyien meghalnak Covid miatt vagy a Covid közvetett hatása miatt 

- hogy ilyen rossz az idősek egészségügyi állapota és az átlag magyarnak se..

az tény hogy nem kell sokáig fizetni a nyugdíjat.. (szarkazmus - ha Sheldon is olvasná)

For Whites Only meeting room!

"Ha én főnök vagyok és kiadok egy feladatot, az ott nem ér véget a szerepem. Követem, státusztoltatok, ellenőrzöm, ha megakad, továbblököm. "

Még mindig nem érted. Nincs olyan az EU-ban, hogy "A Főnök". Vannak intézmények, amely intézményekben minden tagállam véleményét megkérdezik, lehet vétózni bárkinek. Itt nincs király, vagy államfő, az EU nem egy állam, nem egy felsőbb szerv. Ez egy szervezet, amelyben a munkát a tagállamok végzik. Nincs olyan, hogy van három brüsszeli bürokrata, és akkor ők "Az EU", akik majd megmondják, hogy mit csináljanak a választott képviselők, meg delegált kormánytagok, meg feladatot adnak ki.

Itt a kormányok mondták azt, hogy bakker, kéne egy állandó egyeztető fórum a gazdasági tevékenységünk összehangolására, ahol megállapodunk abban, hogy milyen szabályok szerint működünk együtt. Na, ez az egyeztető fórum és intézményrendszer az EU. Nem egy európai kormány, nem egy Európai Egyesült Államok kormányszerve meg államszervezete. Hanem egy egyeztető fórum, amely fórumon történt megállapotásokat a tagállamok maguk számára kötelezőnek ismernek el.

Ha jól értem, akkor te egy sokkal erősebb, sokkal kevésbé tagállami érdekeket figyelembe vevő, a tagállamoknak sokkal kevesebb önállóságot nyújtani tudó EU-ban hiszel, ahol van egy EU kormány, aki kiadja az európai kormányoknak a feladatot, státuszoltat, ellenőriz, továbblök.

Most akkor te erős EU-t akarsz, vagy egy olyat, ami csak egy egyeztető fórum, és nem szól bele a tagállamok dolgaiba? Döntsd már el.

De nincs ilyen szerve az EU-nak, mert a tagállamok nem akarták, hogy legyen - mert van nemzeti önállóság az EU-ban, nincs olyan ember, szerver, kormány az EU szervezetei között, amelyik bármit elvárhatna a tagállamok demokratikusan megválasztott államfőitől. Mert az EU tagállamok úgy döntöttek, hogy ez nem lenne jó, nem akartunk Európai Egyesült Államokat.

Tegyük fel, hogy akarunk egy ilyen szervet. Milyen módon képzeled el a működését? Ki választaná? Milyen hatásköre lenne? Utasíthatná például a magyar Országgyűlést arra, hogy márpedig most össze kell gyűlnötök és napirendre tűzni valamit? Utasíthatná mondjuk Orbánt vagy Macront, hogy márpedig tessék holnap reggel 10-kor megjelenni itt és itt, és számot adni az ügyek haladásáról? Nem gondolod, hogy ez túl nagy beleszólást jelentene a szuverenitásba?

Még mindig nem érted szerintem, hogy az EU az nem egy olyan szerv, mint mondjuk az USA szövetségi kormánya. Persze, lehetne ilyen, de ezt nekünk, tagállamoknak kell akarnunk - mi alakítjuk az EU-t olyanra, amilyen nekünk tetszik. Nem valaki kívülről mondja meg, hoyh az milyen legyen, nincs egy Világkirály, aki kimondja, hogy tessék, én vagyok a minden tudás megmondója, és előírom, hogy hogyan működjön az EU.

Értem, amit írsz. Ezért tartom egy lomha, kalap szarnak az egészet. Nem csak én vagyok elégedetlen a működésével (pontosabban a nem működésével), hanem olyanok is kritikákat fogalmaznak meg vele kapcsolatban, aki tök másik oldalon áll. Kérdezd meg pl. Szargentínit, hogy mennyire elégedett a Magyarország elleni fellépéssel :D

trey @ gépház

"Ezt várnám az EU-tól is." - A döntéshozatal rövid leírása fentebb már olvasható volt. Most az EUT a következő lépés. Oda Orbán Viktor is bevihetné a javaslatot, hogy az EUT vegye napirendre ezt a kérdést. DE a csehek is megtehették volna - de nem tették ők sem.
Amíg egy országnak nem fontos annyira egy kérdés, lett légyen EU parlamenti döntés róla, vagy sem, hogy az EUT elé vigye, addig arról a kérdésről nem fognak tárgyalni, addig abban a kérdésben nem lesz előrelépés. Az más kérdés, hogy van-e (nincs) hatóköre a Parlamentnek a Tanács munkarendjébe beleszólni, azaz a döntést továbblökni.

Jelen esetben nem főnök-beosztottak viszony van, hanem egy egyetértésen alapuló demokratikus intézményrendszer, ami ha tetszik, ha nem, így működik. Amikor a döntés (Parlament, Tanács, Bizottság) végleges lesz, onnantól van "kiadva a feladat" az országoknak, hogy a döntést hajtsa végre.

"miért kellene megváltoztatni" - Amihez ugyanezen a döntési mechanizmuson kéne a változtatást áttolni. Egyébként amit te szeretnél, az első blikkre egy Európai Egyesült Államok, bizonyos dolgokban az USA mintájára, más dolgokban meg annál szorosabb vagy épp lazább központi irányítással. Lehet_ne_ ilyen is, de az EU-t ilyen módon történő átalakítását felvetni...  -mondjuk úgy- elég merész gondolat lenne. Bár való igaz, lenne pozitív hozadéka is.

a az erőlködései helyett mondjuk a $title-ben írtakkal foglalkozna

Ha jól értem a fentiekből, konkrétan az EUT tagok, köztük Viktor az aki lépést tehetne ez ügyben. Miért nem őt kérdezed, hogy neki miért nem fontosabb a megfelelő keretek közt ezt az ügyet továbblendíteni?

Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy egy nem létező szervezettől várod el ami a főni(k) feladata lenne most épp ebben a stádiumban.

Elve, úgy kezdődött, hogy nem is akart mindenki tag lenni (Izland, Liechtenstein és Norvégia). Már van egy kilépett (Nagy-Britannia) és rebesgetik a Polexit-et. Ráadásul az EU jelenlegi északi spúr tagjai szívesen megválnának valami (hacsak technikai módon is) a déli pazarló tagoktól. 

Így már nem is olyan ragyogó a kép.

trey @ gépház

Mondok egy konkrét példát erre: EB az eljárást addig nem akarja elindítani Magyaroszágon ellen, ameddig az Európai Bíróság nem dönt arról, hogy az új jogállamisági mechanizmus megfelel az EU jognak. Tehát, képesek voltak olyan jogszabályt alkotni, ami nem sért felsőbb szintű jogszabályokat vagy szerződéseket.

Magyarország március elején fordult az Európai Bizottsághoz, most lassan november van, érdemi előrelépés nem történt.

Magyarországon az AB-nek 30 napja van lefolytatni a normakontrollt egy új jogszabály kapcsán.

Miért ilyen bűn lassú a folyamat?

Miért nem lehet a kihirdetés előtt ezeket a vizsgálatokat lefolytatni?

"Az EU vezetését nem azért tartjuk, hogy legyen munkájuk, hanem azért, hogy végezzék a koordinációs munkát, ha kell ösztökéljék, ösztönözzék a tagállamokat a cselekedetre."

 

Sajnos ennél sokkal rosszabb a helyzet. Az eu vezetőit azért tartjuk, hogy legyen aki átveri nemzetállamok választott kormányain az eu bürokratákat zsebükben tartó érdekkörök akaratát.

Aki nem ért egyet az nevezzen már meg az utóbbi 20 évből mondjuk 3 olyan eu vezetőt, aki hazájában is sikeres, komoly eredményeket felmutatni tudó politikusi múlttal rendelkezik. Az eu 90%-ban egy kádertemető, ahol a legsilányabb, otthon  használhatatlan politikusok lopják a napot.  ( az alkesz isiászbajnok félék nem számítanak, mert bár többször megválasztották, nem egy országot, hanem egy pénznosodát kormányzott)

Az eu vezetőit azért tartjuk, hogy legyen aki átveri nemzetállamok választott kormányain az eu bürokratákat zsebükben tartó érdekkörök akaratát.

EU alatt te most mit értesz? Az Európai Parlamentet? Oda a nép választja a képviselőket pártlisták alapján, amelyet a nemzetállamok pártjai állítanak össze. Az Európai Tanácsot? Oda a nép által választott kormányfők mennek. Az Európai Unió Tanácsát? Oda a nép által választott kormány által delegált szakminiszterei mennek. Az Európai Bizottságot? Oda minden tagállam nép által választott kormánya egy embert delegál.

Az eu 90%-ban egy kádertemető, ahol a legsilányabb, otthon  használhatatlan politikusok lopják a napot.

Hát ja, mondjuk Deutsch Tamás is EP képviselő, van ebben valami.

Gondoltam, hogy nem sikerül egyetlen értékelhető eu vezetőt felhozni. De ha nem ismered a vezető szót,

A vezetéket azok közül választják ki, akik az általam felsoroltak közé jutnak: a nemzetállamok választó juttatják oda mindegyiket, közvetlenül vagy közvetve. Mire is akarsz kilyukadni? Látszólag fogalmad nincs se az EU működéséről, se arról, hogy kiket kit választanak meg vagy kik delegálnak oda embert. 

(nem tudom, más észrevette-e/írt-e ezzel kapcsolatban, ha igen, bocs)

Én amúgy GMT+2 párti vagyok. Budapest keleti hosszúság 19 fokon van, így 19 / 360 * 24 = 1:16, tehát GMT + 1:16-ra

0-val indexelünk :), tehát 0 és 15 fok között van UTC. Nálunk GMT+1 van normál esetben, nyáron vagyunk UTC+2-re (ha jól tudom, a nyári időszámításban GMT != UTC, olyankor a GMT is UTC+1-re vált)

Szóval szerintem jól számolsz, és ha jól értelek, akkor te a földrajzi elhelyezkedésnek megfelelő időzónát választanád, az viszont GMT+1.

Jó, bocs a hibáért, UTC + 1:16-ra gondoltam földrajzilag.

UTC + 2-t választanék, az érveimet leírtam. Tehát igaz ugyan, hogy UTC + 1-hez (téli időszámítás) vagyunk közelebb, de a téli és nyári között, és szubjektív okokból szimpatikusabb a nyári, továbbá csak 28 perccel vétenénk nagyobb hibát UTC + 2 alkalmazása esetén, mint UTC + 1 esetén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a GMT+1:16 legfeljebb átlagban igaz. A tényleges dél az éven belül ehhez képest kb. +- negyed órával eltérhet.

Időegyenlet

A napkelte - napnyugta adatok alapján:

Pl. Feb 25-én: Napkelte 6:31, napnyugta: 17:21, ennek a középértéke: 11:56 (téli)

Október 30-án: Napkelte 6:24, napnyugta: 16:29, a közepe: 11:26 (téli)

Így van, a legjobb az lenne, ha az EU az asztalra csapna, és rákényszerítené a tagállamokra az akaratát. Brüsszel!!44!4!

Amúgy a svédek a finnekkel, a németek a franciákkal vesztek össze, févente feldobják a témát, de akkora a véleménykülönbség, hogy vitázni sem érdemes, ezért semelyik soros elnök sem akar vele foglalkozni.

Szerintem legyen mindenhol UTC.

Nem teljesen mindegy, hogy valahol a világban 21:00-tól 05:00-ig dolgoznak, ha ugyanúgy kelnek-fekszenek, mint eddig?

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Ugyanúgy szopás lenne, mert az emberek nem az órához, hanem a napfényhez igazítják az életritmusukat, és ehhez igazítjuk az órát is. 

"John, legyen 10 órakor a megbeszélés! Ja, hogy akkor te még alszol, Fushiki meg már alszik? Nektek 20 órakor lenne jó? Én akkor épp színházban vagyok." 

Oké, a 18:30 UTC esetén hol van munkaidő/munkanap? Ja, hogy minden országhoz hozzárendelünk legalább egy "x" eltolást, és azzal nézzük meg, hogy pl. bantusztániában a normál munkaidő a nálunk 9:00 UTC / 17:00 UTC helyett 2:00 UTC és 10:00 UTC között van (azaz -7 órával kell számolni)... Ééés bingo: feltaláltuk a helyi időt, illetve globálisan kiterjesztve a zónaidőket...

"Maximum egyiknek nem süt akkor a nap." - A kérdés az, hogy kinek süssön a nap a normál "nappali" időszakban...?

Hasonló megoldás lenne, ha marad az óraátállítás (mivel az EU-s szinten kötelező), de minden a régi idő szerint menne tovább. Pl. iskola kezdés, munkaidők, nyitvatartások, ...
Mondjuk ez elég kivitelezhetetlen, mert össz társadalmi egyetértés és akarat kellene hozzá.

Félig ez már így van. Értsd: a polgári életben vannak az időzónák, meg óratekergetés, de az UTC-t használják a műszaki életben, ezen alapul az NTP is, fájlrendszerek is UTC-ben tárolnak, pont azért, ha pl. valaki időzónákon repül át, akkor ha helyi időben lenne tárolva a fájloknál, mappáknál, naplóknál az elérési és módosítási idő, akkor az újabb fájlok látszhatnak régebbieknek, ami backup megoldásoknak bekavarhat. Ezért nagyon sok helyen csakis az UTC-t veszik figyelembe, és UTC-ben óraállítgatás sincs. Az atomórák is mind UTC-ben vannak, ez egy abszolút univerzális idő.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az UTC nem abszolút univerzális idő, az atomórák se ezt mérik. Az UTC egy nagyon jó időszabvány a civil életben, de máshol nem használják, a szökőmásodpercek miatt. Hogy értsd: az UTC egy nagyon jó időszámítás az emberi viszonyokra. Azonban csillagászati, műszaki esetben nem mindig megfelelő (egy UTC óra például nem mindig 3600 SI másodperc hosszú). Erre való a TAI és az UT időszámítás, az atomórák TAI-et mérnek, mert ők nem ismernek olyan fogalmakat mint óra, perc, nap stb., csak szépen mérik az SI másodperceket egymás után.

Az UT pedig a Föld forgása alapján mér, ez ismer olyan fogalmakat mint nap meg év, mert a tengely körüli forgást és a Nap körüli keringést méri. Mivel a Föld forgása nem egyenletes, ezért 1-1 tengely körüli forgás nem írható le egész számú SI másodperccel, ahogy egy Nap körüli keringés ideje sem írható le egész számú tengely körüli forgással, a kettőt szinkronizálni kell. Ez a szinkronizálás az UTC, amely szökőmásodpercek segítségével éri el azt, hogy a tengely körüli forgás által adott egy napnyi idő, és a 24 óra alatt eltelt 86400 SI másodperc között kevesebb, mint egy másodperc legyen az eltérés. 

Azaz az UTC az a csillagászati UT időnek és az atomórák által mért SI másodperceknek a kompromisszuma.

Nem tökéletes (semmi nem tud az lenni), mert nyilván kell tartani szökőmásodperceket, emiatt csak táblázat alapján lehet kezelni az UTC órákat helyesen.

 

De nem lehet mit tenni, ilyen ez a fránya Föld, az alakja sem rendes ellipszoid, a forgása sem egyenletes, a keringése sem. Aztán mi meg szeretjük az életünket a Föld által diktált bioritmushoz igazítani, ezért van a naptárrendszerünkben szökőnap meg szökőmásodperc. 

Szerkesztve: 2021. 10. 15., p – 12:51

Érdekesség: Oracle10.2-nek a 2021 tavaszi előreállítás már nem volt benne a tudásában. Jókat teszteltem májusban, hogy régi/új kliens vs régi/új szerver kombinációi milyen hibákat eredményeznek, illetve a 10.2 melyik alverziójába lehet újabb timezone fájlt betenni (10.2.0.5).

Off: van egy 'timestamp with timezone' tipus, ebből a timestamp utc-ben értendő, a timezone pedig lehet abszolút (utc+1, utc+2) vagy szimbolikus (pl. Europe/Budapest).

Vagy csak benézted.

Az USA óraátállítás localtime 02 órakor előre vagy hátra.

Pl. a magyar UTC 01 órakor előre vagy hátra. Ez néha localtime 02 óra, néha localtime 03 óra.

Ezért pl. a 4-es AIX, ha beállítottad az NFT+1DST tz értéket, akkor az USA szabálynak megfelelő időpontban állt át. A helyes beállításhoz meg kellett adni a tavaszi és őszi átállás pontos időpontját is hónap+hét+óra formátumban.

Ezt nem ismerem, valami adatbáziskliens-progi, ahogy nézem, de azt nem értem, hogy ezt miért kell bedrótozni neki. Ez elvileg az OS dolga, amin fut. Legalábbis szerintem. Azt nem tudom, hogy egyes disztrók ezzel hogy állnak, de Archon pont tegnap frissült nekem a tzdata, a 2021d verzióra. Azt nem tudom, hogy mit újítottak rajta a 2021c verzióhoz képest.

Egyébként meg ezt a tzdata-zást az NTP részévé tehetnék, hogy az idővel együtt letölthető legyen valahonnan mindig a legfrissebb verzió, OS-től függetlenül, hiszen fél mega sincs (nyilván tömörítve), és nem frissül túl sűrűn. Ennél már bármelyik weboldal meg webes elem, JS, stb. nagyobb, nehogy már ezen múljon valakinek a sávszélessége 2021-ben. Főleg, hogy a rendszeres lekérésnél elég lenne csak egy 40 bájtos SHA1 sumot lekérni, ha az változott, csak akkor lekérni az egész adatbázist. Tudom, hogy az SHA1 már támadható, de az MD5-nél jobb, és erre a célra még megfelelő, ha sávszélt akarnak kímélni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A téli-nyári időeltolásnál sokkal nagyobb eltérést lehet tapasztalni a világos/sötét órák számában, ha a szélességi körökön megyünk le/fel. Menj el nyáron pár száz km-rel északabbra, korábban fog kelni és később fog lemenni a nap. Ezért nincs értelme csak az időzónákkal foglakozni, a szélességi kör figyelebe vétele nélkül.

Igen, ebben igazad van, talán ez a legfőbb szempont, hogy teljesen mindegy milyen megoldást követünk, az időszámítás mindig erősen kompromisszumos lesz, egyes helyeken előnyösebb, másokon hátrányosabb lesz, olyan nincs, hogy mindenkinek a legjobb megoldást megtalálni. Ezért írtam már a múltkor két HUP-os szavazásnál is, mikor az EU-s hír kapcsán felmerült, hogy akkor most téli vagy nyári időszámítás legyen tartósan, az óraállítgatás kivezetése után. Nekem mindegy, de következetesen legyen eldöntve, az eddig kb. egy időzónába tartozó régiónál egységesen, és utána tartsa magát hozzá mindenki, onnantól ne legyen játszadozás, tekergetés, meg egyik ország ide, szomszéda oda csatlakozik a vonatkozó megoldását tekintve, ahogy esik, úgy puffan alapon újabb káosz legyen belőle.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Viszont ettől még dél ugyanakkor van (ugyanakkor van a Nap a meridiánon). Annak meg sok értelme nem lenne, hogy a dél előtti időszak sokkal tovább tartson, mint a dél utáni, vagy épp sokkal rövidebb legyen. Mármint úgy értve, hogy déli 12 óra az legyen csak tényleg a napsütéses órák közepén lehetőleg.

tl;dr:

Tippelni tudtok, hogy mikor lesz ebből az eltörlésből valami?

Kis segítség: az mobiltöltők egységesítéséhez nem volt elég 12 év :D

trey @ gépház

Hát, ismerve az EU-s bohócok kompetenciáját, lehet ebből is lesz 12 év. Pedig a megoldás egyszerű lenne. A döntés megszületett, a tagállamoknak egy határidőt adni, hogy eldöntsék melyik időszámítás legyen helyette, ha nem tudják eldönteni, vagy nem egységesen, akkor erőszakkal úgy kivezetni az állítgatást 1 éven belül, hogy minden országra az a rendszer lesz érvényes automatikusan, amit az oda/visszaállítgatási rendszer bevezetése ELŐTT közvetlenül követett. A politikához kell egyfajta határozottság, kemény gerinc, tökösség, különben kiszalad a vezetés keze közül a gyeplő, abból meg csak káosz lesz, meg polkorrektkedős nyáladzás. Lehet ezt nem szeretni, hogy diktatórikus, meg népszuverenitás, meg möhöhő, de végeredményeben ez az igazság.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

" A döntés megszületett, a tagállamoknak egy határidőt adni, hogy eldöntsék melyik időszámítás legyen helyette"

Egy adott szinten megszületett a döntés, a további szinteken napirendre kell tűzni, és elfogadni. Na az a szint, ahol egy ilyen határidőt kiköthetnek a tagállamoknak, az még odébb van. (Volt már szó a topicban arról, hogyan működik az EU döntéshozatala, mikor, illetve mely szinten lehet kötelező érvényű "feladatot kiosztani" a tagállamoknak)

Ühüm. Tehát, ez egy olyan nagyszerű társaság, hogy ha Viktor nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács, nem csinál semmit. Noha az EU polgárai kérték fel a helyzet rendezésére az EU Parlamentet, nem Viktort. Nektek fizetnek azért, hogy ilyen védhetetlen szarokat foggal-körömmel védjetek?

trey @ gépház

ha Viktor nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács, nem csinál semmit.

Ha Viktor vagy valamelyik másik vezető nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács nem csinál semmit.

Noha az EU polgárai kérték fel a helyzet rendezésére az EU Parlamentet

Az EU Parlament már végigvitte azt, ami az ő részük volt. Most jönne az, hogy valamelyik ország egyik vezetője a Tanács elé terjeszti ezt a témát.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha Viktor vagy valamelyik másik vezető nem lép a Tanács elé, akkor a Tanács nem csinál semmit.

Szuper kis gépezet! Viktor említése itt gondolom a hangulat fenntartása miatt van részetekről, mert rajta kívül 20 nagyságrendű az, aki nem csinál semmit. Vajon miért? Tipped van?

Az EU Parlament már végigvitte azt, ami az ő részük volt. Most jönne az, hogy valamelyik ország egyik vezetője a Tanács elé terjeszti ezt a témát.

Igen, ezt a maszatolást már feljebb leírták. Engem nem a szarul működő mechanizmus szépre festése érdekel, hanem az, hogy mikor lesz ennek a deadlock-nak megoldása. Szerinted kinek kellene ezt kezdeményezni?

trey @ gépház

Szerinted kinek kellene ezt kezdeményezni?

Már hogy micsodát? Az óráállításos balhét? Valamelyik miniszterelnöknek.

Az EU intézményi reformját? Fogalmam sincs. Vannak pártok, vannak rajongói csoportok, akik mindenféle alternatív EU berendezést tartanak jobbnak és erről szeretnek beszélgetni. Feltételezem, ha valamelyik irány elég támogatást kap a kis csoporton kívülről is, akkor majd ők kezdeményezik maguktól.

ajta kívül 20 nagyságrendű az, aki nem csinál semmit. Vajon miért? Tipped van?

Tippem? Hát végül is tippelhetek. Lehet, hogy lusták. Vagy szeretnek órát állítgatni évente kétszer. Vagy fontosabb dolgok érdeklik őket és azokkal foglalkoznak. Vagy félnek, hogy Pandora szelencéjét nyitnák ki ezzel, és ezért inkább elsomfordálnak és úgy tesznek, mintha mással foglalkoznának. Örülök, hogy segíthettem a tippeléssel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Összefoglalom: tehát akkor, az EU polgárai, akik az EU egyik intézményéhez fordultak megoldásért (feltételezem ráuntak arra, hogy nincs megoldás nemzeti kormányok szintjén*, ezért fordultak egy központi szervhez) LE VANNAK SZARVA?

Szuper hír! :D

(* ami talán nem róható fel, mert nem egyszerű a kérdés, ezért kellene egy supervisor a témában)

trey @ gépház

Az Európai Tanácsnál van a téma, ahova az EU tagállamok államfői, elnökei vagy miniszterelnökei mennek, ők dönti el, hogy milyen témában mikor ülnek össze, milyen napirendi pontokkal, mikor vitatják meg a témát és mikor szavaznak róla.

Ha úgy érzed, hogy lassan mennek a dolgok, akkor a témában keresd fel Orbán Viktort és kérdezd meg, hogy miért nem halad az óraátállítással kapcsolatos ügy.

Tehát, te ezt üzened azoknak az EU-s állampolgároknak, akik pont azért fordultak az EU-hoz (ami szeret tetszelegni egy központi hatalom szerepében), hogy STFU, forduljanak azokhoz, akikhez hiába fordultak.

Na, ezért gondolják azt az emberek, hogy ez

 • sóhivatal
 • rakás szar

 Egyébként, nem lenne ezzel semmi baj, ha egyébként nem ugatnának bele egyéb más, nemzeti hatáskörbe tartozó témákba. De, előszeretettel teszik. Azokban, amik nekik tetszenek.

trey @ gépház

Nem, én csak leírtam, hogy mi az Európai Tanács, kik a tagjai és mi a dolguk. Ha neked nem felel az Európai Tanács működési sebessége az óraátállítás kapcsán, akkor fordulj bizalommal Orbán Viktorhoz, esetleg cseréld le másra, aki jobban képes képviselni az érdekeidet az Európai Unióban.

Egyébként, nem lenne ezzel semmi baj, ha egyébként nem ugatnának bele egyéb más, nemzeti hatáskörbe tartozó témákba.

Van erről valami jogerős bírósági ítélet vagy csak érzésre mondod? Mert ha nincs, akkor STFU van, ahogy mondani szoktad.

Szuper ember ez az Orbán Viktor (jelentsen ez bármit is :D). 3,9 millió EU-s polgár kérését így nem szart még telibe senki. Ilyen elegánsan :D

Tényleg javaslom, hogy kérdezd meg tőle, miért nem halad az óraátállítás ügye. Gondolom nem ér rá, mert akkor kevesebb ideje van építeni a privát kis birodalmát.

A 3,9 millióban nem csak magyarok vannak. Kit tudnál még felelőssé tenni Orbánon kívül (vigyázz: csapda!)? :D

Illetve itt hol látod Orbánt?

amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Thx!

trey @ gépház

A 3,9 millióban nem csak magyarok vannak. Kit tudnál még felelőssé tenni Orbánon kívül (vigyázz: csapda!)? :D

Magyarország miniszterelnökeként ő is annak a szervezetnek a része, ahol épp meg van akadva a folyamat. :D

Illetve itt hol látod Orbánt?

Az Európai Tanácsban látom, ott, ahol dönteni kellene az óraátállítás kapcsán valamit. Te hol nem látod? Ismered te egyáltalán az EU felépítését és működését? Thx! :D

Terelsz. Ezért hagyom ott a szálaidat.

A valóság:

Nem azért nincs előrelépés, mert Orbán (pont olyan vagy, mint a Sorosozók BTW.), hanem azért, mert nincsen az államok közt konszenzus, nem tudnak dönteni. Deadlock.

A polgárok emiatt a deadlock miatt feljebb akartak lépni. Amit itt látunk, az bürökratikus lehárítás.

Ha valamiben jó az EU, ebben szuper egyébként.

trey @ gépház

Milyen terelés? Az óraátállítás labdája az Európai Tanácsnál pattog. Orbán Viktor tagja az Európai Tanácsnak. Orbán Viktor az egyik olyan személy, aki közvetlenül előre lendítheti az óraátállítás ügyét, ha felveti a témát az Európai Tanácsban (nincsenek amúgy sokan, tagállamonként egy ember).

Ha úgy érzed, hogy lassan halad az ügy, akkor nyaggasd Orbán Viktort, hogy tolja az ügyet és ne sírj folyamatosan, hogy az EU nem működik és bürokratikus. Egyszerűen Orbán Viktor nem ér rá erre és/vagy nem érdekli, hogy bajod van, csak ezt nem tudod kimondani a politikai vallásod miatt, inkább felteszel egy olyan rettentően hülye kérdést, hogy mi köze Orbán Viktornak az Európai Tanácshoz.

Orbán Viktor az egyik olyan személy, aki közvetlenül előre lendítheti az óraátállítás ügyét,

Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás. Ha a többi nem partner ebben, akkor egyedül ezen nem tud segíteni.

és ne sírj folyamatosan, hogy az EU nem működik és bürokratikus.

Minden jogom megvan ahhoz, hogy 3,8 millió* európai polgártársammal ott sírjak emiatt, ahol akarok. Ráadásul, itt még otthon is vagyok. 

(* ezek csak azok, akik kinyilvánították a szándékukat, nem számolva bele azokat, akik nem jelezték azt)

trey @ gépház

"Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás."

Neked mint magyar állampolgárnak, Orbán Viktor az, akit "utasíthatsz", hogy tegyen az ügy érdekében, ő képvisel téged a Tanácsban. Nem Macron, nem Babiš, nem Merkel, nem más, hanem ő. Ha neked bajod van a Tanács működésével, akkor a te képviselődet basztathatod miatta, ő az, akit kijelöltünk mi magyarok arra, hogy ott üljön minket képviselve.

Sírni meg bárhol sírhatsz miatta, legfeljebb nevetni lehet rajta. Olyan ez, mint a részeg, aki ott keresi a pénztárcáját, ahol világít a közvilágítás, mert ott legalább világos van és látja. És nem ott, ahol elhagyta.

Egy a 20+ közül.  Ehhez képest, nem megy itt más, csak orbánozás. Ha a többi nem partner ebben, akkor egyedül ezen nem tud segíteni.

Honnan tudod, hogy nem Orbán Viktor blokkolja azzal, nem nem ér rá ilyen dolgokra, mert építkezik és azzal törődik inkább? Megkérdezted már tőle? Ha bajod van az Európai Tanács működési sebességével, akkor első körben meg kell az ügyről kérned az ország képviselőjét, vagyis Orbán Viktort, hogy vesse fel témaként és hívjon össze a témában egy találkozót. Minden joga megvan rá, ha ennek ellenére nem nyomja az ügyet, akkor hibáztasd őt.

Minden jogom megvan ahhoz, hogy 3,8 millió* európai polgártársammal ott sírjak emiatt, ahol akarok. Ráadásul, itt még otthon is vagyok. 

Rossz helyen sírsz, ahol sírnod kellene, az Orbán Viktor. Sírtál már nála? Nem. Legalább a parlamenti képviselődet felkerested az ügyben? Gondolom nem.

Megkérdezted már tőle?

Megkérdezték a kormányszóvivőtől a kormányinfón, megtekinthető a válasz online. Önmagában Magyarország ebben a kérdésben nem tud előrelépni.

Gondolom, kisujjeltatósként nem nézel kormányinfót.

trey @ gépház

Megkérdezték a kormányszóvivőtől a kormányinfón, megtekinthető a válasz online.

Összehívta Orbán Viktor az Európai Tanácsot az ügyben vagy nem? Ha igen, akkor minden oké, ha nem, akkor ezen a kormányinfón csak mellébeszélés történt, ahogy szokott lenni.

Önmagában Magyarország ebben a kérdésben nem tud előrelépni.

Az akarat amúgy megvan a pofázáson kívül? Orbán Viktor kezdeményezett bármit is? Ha nincs meg a magyar akarat sem, akkor nyilván nehéz lesz előre lépni.

Nem jól foglaltad össze: ha az Európai Tanács nem foglalkozik érdemben a kérdéssel, akkor kérdezd meg az ügy állásáról a magyar Európai Tanács tagot: Orbán Viktort, hogy miért nem halad az ügy, kérj tőle tájékoztatást, ezért tartjuk alapvetően, ezt jelenti, hogy képvisel minket az Európai Tanácsban. Nem a bürokrácia és az egyéb dolgok miatt nem halad, hanem azért, mert többek között Orbán Viktor is szarik magas ívben erre a dologra, és magyarként elsősorban tőle kellene megkérdezned, hogy miért szarik rá. Az Európai Tanács nem egy megfoghatatlan bürokráciai útvesztő, ahogy azt elképzelted, nem egy távoli "Brüsszel", hanem egy-huszonheted részben Orbán Viktor, aki egy-huszonheted részben szarik az ügyedre.

Ezen már túl vannak a polgárok. Loop.

Nyilvános konzultációnk keretében európai polgárok milliói adtak hangot véleményüknek. Üzenetük egyértelmű: 84 %-uk nem kívánja többé átállítani az órát. Ennek megfelelően fogunk cselekedni, és jogalkotási javaslatot készítünk az Európai Parlament és a Tanács számára, amely intézmények ezután közösen határoznak.”

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_18_5302

trey @ gépház

Miért, a polgárok csak és kizárólag az Európai Bizottság felé jelezhetik, hogy valamit szeretnének? Nyilván nincs így. Vagy te úgy gondolod, hogy a német, magyar, francia stb. polgárok jelezték már a saját miniszterelnöküknek, hogy hékás, eltelt két év az EP szavazás óta, légyszíves dolgozzatok már a Tanácsban is!

Értem. Ez esetben a EP, ET, Junker úr (akinek szívügye volt a kérdés (meg a szesz)) utódja közölhetné a várakozó polgárokkal, hogy azért nincs előrelépés évek óta, mert Orbán.

Történt ilyen?

Vagy csak kiküldték politikai haszonszerzésből a kérdőívet, de a valódi eredmény már nem érdekli őket?

Az Európai Bizottság ma közzétette az európai óraátállításról szóló nyilvános konzultáció előzetes eredményeit.

A szóban forgó online konzultáció során, amely 2018. július 4. és augusztus 16. között zajlott, 4,6 millió válasz érkezett a 28 tagállamból, ami az eddigi legmagasabb válaszadási arányt jelenti a Bizottság nyilvános konzultációinak történetében.

trey @ gépház

Egy szóval nem írtam ezt, annyit írtam, hogy neked halvány fogalmad se volt arról, hogy kik alkotják az Európai Tanácsot, különben nem kérdezed meg, hogy hol jön képbe Orbán Viktor, és arról sincs fogalmad, hogy működik az EU, de azt tudod, hogy rossz, mert nem érted és nem látod át. Viszont az óraátállítás ügy kapcsán egy lépést nem tettél, hogy az általad meg és beszavazott képviselőid mennyi munkát tettek abba, hogy haladjon az ügy.

Kérdezted bármikor is bármelyik általad megválasztott EU parlamenti képviselőt, hogy mit tett az ügy érdekében? Kérdezted az Európai Tanács tagját, hogy mit tett az ügy érdekében? Kérdezted az Európai Bizottságba delegált szakminisztert, hogy mit tett az ügy érdekében? Gondolom nem kérdezted, ehelyett itt sírsz, hogy az EU nem működik, holott olyan embereket szavaztál be az EU szerveibe, amelyek nem működtetik és téged se érdekel annyira, hogy megkeresd őket egy-egy ügy kapcsán. Ha meg ennyire nem érdekel a dolog, akkor miért is sírsz?

Tehát, szakértő úr, Ön, aki szemmel láthatóan ehhez is ért, mikor lesz valami a témában?

Tippelni tud? Mármint, hogy az EB által szavazásra feldobott témában mikor lesz előrelépés? Vagy feldobott egy olyan témát, ami nem tartozik a kompetenciájába? Hogy van ez?

trey @ gépház

Tippelni tud? Mármint, hogy az EB által szavazásra feldobott témában mikor lesz előrelépés?

Mint írtam, meg kell kérdezni Orbán Viktor urat, hogy az Európai Tanács tagjaként mikor hajlandó foglalkozni a témával. Ha tippelnem kell, akkor Orbán Viktor úrnak tengernyi egyéb problémája van és lesz az elkövetkező egy évben, szóval vélhetően nem fog ilyen szarságokkal foglalkozni.

Ha ez neked nem tetszik, akkor vagy jelezd a választott képviselődnek vagy igyekezz máskor olyan pártra szavazni, amelyiknek fontosak a problémáid.

Nem feltétlen, de ha egyszer tagja egy olyan tanácsnak, aminek a dolga a kérdéses ügy, akkor nem árt, ha ő is foglalkozik az üggyel, jelenleg ugyanis annál a szervezetnél pattog a labda, ahol az állam- vagy kormányfőknek kellene beszélni a témáról. Ha ők nem beszélnek róla, mert van más fontosabbnak ítélt dolguk, akkor nyomást kell rájuk gyakorolni, hogy változtassanak a prioritásokon.

Kicsit érdekes megfogalmazás az, hogy az EU-t kell rugdalnia, amikor saját magukat kellene ugye.

Orbán egymagában valószínűleg nem tud elég nagyot rúgni.

Viszont a többiek se tudnak egyedül eleget.

Ezért kellene számos ország választópolgárainak rávennie a saját képviselőiket, hogy nyomják a témát, mert együtt egy csoport képviselő már hatásosan tudná rugdalni az EU-t.

Orbán ott jött a képbe, hogy ha mi, választópolgárok azt szeretnénk, hogy valami történjék, akkor annyit tudunk tenni az ügy érdekében, hogy megpróbáljuk aktiválni a képviselőnket, Orbánt, hogy csatlakozzék a rugdosó csapathoz.

Szóval nem Orbánnak kell rugdalnia, hanem Orbánnak _is_ kell rugdalnia.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Halló, már túl vagyunk ezen!

Az Európai Bizottság felmérte az igényeket, a polgárok meg elmondták az Európai Bizottságnak a véleményüket. Az, hogy az EP-re, Orbánra, meg 19 másra várnak :D

Hallod, ha nálunk ilyen ügyfélkiszolgálás lenne ... szerinted mennyi ügyfelünk lenne? Itt az európai polgárok az ügyfelek, akik szopnak. Egymásra mutogatás, teszetoszaság miatt.

Nem arról van szó, hogy kemény egyeztetések folynának az ügyben, hanem arról, hogy semmi sem történik. Az évek meg telnek közben.

Ezért kellene számos ország választópolgárainak rávennie a saját képviselőiket, hogy nyomják a témát, mert együtt egy csoport képviselő már hatásosan tudná rugdalni az EU-t.

^^ áldozathibáztatás tipikus esete

Szóval nem Orbánnak kell rugdalnia, hanem Orbánnak _is_ kell rugdalnia.

^^ diagnosztizált Orbanitisz betegség

trey @ gépház

:D :D :D

Aktuális kórkép az EU működéséről:

Eddig várt az Európai Parlament, beperli az Európai Bizottságot, mert még mindig nem indult el Orbánék felelősségre vonása az uniós pénzek felhasználása miatt.

Orbán is azért csinál belőlük bolondot, mert ilyen ócska az egész. Hát, még az EU-t szopkodó Dobrevék is feljelentették teszetoszaság miatt.

Értem, hogy vannak gátak az agyatokban, ami miatt nem tudjátok leírni, hogy szar ... én leírom helyettetek. :D

EU-s teszetoszasági "sikersztorik":

 • egységes töltő
 • óraállítás
 • migráció kezelése
 • vakcinabeszerzés
 • Orbánék felelősségre vonása
 • határozottság hiánya
 • következetesség

De, folytassátok, kenjétek Orbánra az egészet.

trey @ gépház

A modern demokráciák működése olyan, hogy bonyolult kérdésekre nem tud egyszerű választ adni. Csak bonyolultat.
Azért, mert bonyolult kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok. 
Mikránsok haza, soros, brüsszeli bürokraták, ezek mind azok az egyszerű válaszok, amiket bonyolult kérdésekre adtak itthon. Látjuk is az eredményét.

Mivel az agyunk úgy van huzalozva, hogy az egyszerű válaszokat jobban kedveli, ezzel lehet megfogni a tömeget. De látni kell, nekünk kell látni(!) hogy mi folyik valójában. Aki bedől ezeknek a trükköknek, már nem marad ereje, kisiklik a normalitás vágányáról.

Úgy vélem, hogy itt a hup-on magasan felülreprezentált a főiskolát/egyetemet végzettek aránya, tehát a klasszikus értelmiség. Nekünk kell átlátni ezen, nekünk kell felnyitni a szemeket, nekünk kell vezetni a kis közösségeinket, hogy ne merüljenek nyakig-orrig-homlokig az egyszerűsítő, gyűlöletkeltő, felelősséget-másra-kenő politikának.

A mi felelősségünk, ha ez a rohadó, pofátlan banda további évekig-évtizedekig a nyakunkon marad! Mindenki nézzen magába és vegye fel, vállalja a felelősséget. 

jaku:

"Pl. a bírkamenet szervezője. :)"

nem tudom miért kell negatív jelzőkkel illetni a másik embert, olyan mint a fociban hogy az ellenfél szurkolóit becsmérlik..

Ők ezzel szimpatizálnak mások mással, 4 évente lejátszák a meccset.. hol ez hol a másik nyer

Előszeretettel aggatunk negatív jelzőket - mint egy vudu babára - azzal akarjuk megsemmisíteni, ignorálni - alánk pozicionálni a másikat.

Az ombudsmani hivatal az egyenlő bánásmód sérelme miatt indított eljárást épp valaki ellen, mert sértő jelzőkkel illetett egy közösséget, csoportot...

For Whites Only meeting room!

magyarul egy 25 évvel ezelőtti valamire emlékszel.

Ez egészen pontosan 2015-ben volt, a magyar-román meccs után, pár hónapra rá költöztem el onnan, ez is egy nagyobb csepp volt a pohárban, ami megtelt. Azóta csak hírből láttam őket, de azok alapján nem igazán változott a habitusuk, az utóbbi két év azért volt csendesebb, mert járvány volt, nem azért, mert hirtelen megjavultak volna.

Mit is szeretnél mondani?

Ez egy pártpropaganda rendezvény nem ember(ek) egy csoportja. Naponta kapok kéretlen SMS-eket a FIDESZ irodából, amiben agitálnak a birkameneten való részvétre. Még csak nem is majális jellegű, lehetőség, hanem olyan '80-as évekbeli május 1.-i felvonulás, ahová mennie kellett akinek szóltak, hogy jöjjön! Azaz bírkamenet, ahogy szokták volt mondani.

Úgy kezdődött hogy jött sok sok busz, rengeteg idegen emberrel. Elmondták nekik hogy hova kell menni a szalámisszendvicsért és a 20.000Ft-ért. A Rákóczi és Kossuth L. úton végig ott parkoltak a buszok, amik a bírkákat szállították, vidékről, Erdélyből stb. A buszok járó motorral várták a hordákat a körnéken.

Képzeld busszal hoztak embereket még Olaszországból meg Lengyelországból is! És volt pofájuk a színpadról üdvözölni is őket. Hát kérem micsoda dolog ez.

A szemétládák eljöttek Erdélyből idáig: 20e Ft-ért meg egy szalámis szendvicsért. Mekkora üzlet, hát barátom Te egy zseni vagy. Tudod miért jöttek? El akarják venni a munkádat! Sőt, titokban az ő szavazatuk 4et fog érni a következő választáson, a Tiedet meg összetépik!!! Megnézik a titkos hekkerek a szavazó urnák tartalmát és amiben nem viktátoros előre gyártott szavazatok vannak azokkal felgyújtják az autódat!

Ez az egész tömeg fizetett bérencekből áll akik jakubovics-ot akarják hergelni!

Amúgy nem volt senki a vonuláson, a tömeg csak 1 emberből állt, az is csak balhézni ment ki, hogy megint megzavarja a békés provokátorokat.

Ráadásul az egész körnéken lábszag van az 1 emberes fizetett felvonulótól biztos ez is valami idegen!

"Képzeld busszal hoztak embereket még Olaszországból meg Lengyelországból is!"

Ez abból a szempontból marha vicces, hogy pont a kormány támadta azzal az ellenzéki tüntetéseket, hogy oda külföldről fuvaroznak tüntetőket, és mint ahogy később kiderült, ez is hazugság volt...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Segítek a lengyelek az október 23-i megemlékezésre jöttek. Sajnálatos, hogy a 65 éve meg a 15 éve történt események egy napra esnek, még sajnálatosabb, hogy az 50 éves évfordulón sikerült drámai módon tömegbe lövetéssel emlékeztetni és így a fiatal generációk számára is személyes élménnyé tenni '56-ot.

**

Szerintem jó lenne, ha sikerülne megkülönböztetni a megemlékezést a tüntetéstől. Persze ezen nem segít, hogy az egészhez kapcsolódik az aktuális helyzet.

**

'56ban az is csodálatos volt, hogy kor és társadalmi szereptől függetlenül fogott össze nagyon-nagyon sok ember. Manapság minden kapcsán a megosztottság kap hangsúlyt, talán a hasonlóan elemi baj esetén valósul meg ilyen teljes összefogás: árvízi védekezés, hóban rekedt emberek stb. Remélem mihamarabb túl leszünk a kampányon& a választásokon és a szövegelés/szereplés helyett ismét a tevékeny megvalósításon lesz a hangsúly mindenütt :).

ahová mennie kellett akinek szóltak, hogy jöjjön!

ki fenyeget azzal, hogy elveszted az állásod, ha nem mész?

**

Tipp: jelöld spam-nek a számot és töröld az sms-t. Én az mlm rendszerektől mostanság több telefonhívást kapok mint a pártoktól, bár az előválasztás kapcsán is kaptam 2 hívást (DK) az elsőt felvettem, a másodikat már csak rögzítés céljából...

Vezetékes számról szerencsére ritkán hívnak, így az esetek többségében helyből kinyomom..

Most elmondanád, hogy a "Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay" hogyan kapcsolódik az 56-os megemlékezéshez? Ha a válaszod a "sheogy", akkor ez egy pártpropaganda rendezvény, aminek célja Orbáni propaganda terjesztése. Amennyiben a 2006-ra emlékeznének, akkor szeptem 17.-én kellene ezt a vonulást tartani. Némi információ a 2006-os helyzetről: https://444.hu/tldr/2021/10/23/amikor-orbant-magara-hagyta-a-fidesz

 1. ez hogyan kapcsolódik a szülőhöz? :)
 2. paywalled link
 3. 2006 október 23-i eseményekről van fogalmad? Nem úgy tűnik. Jah, tudom, neked az a kocsid gyásznapja. Történt aznap még egy pár súlyosabb személyi sérülés is. Rendőrök&civilek között is.
 4. Ha találok akasztott mikulást december 6-n, akkor a fehér igazából vörös. /fck logic/

pár bejegyzéssel fentebb sikerült már egy értelmetlen kreténség cserét végezni. megint ilyesmi lenne a cél?

Ha találok akasztott mikulást december 6-n, akkor a fehér igazából vörös. /fck logic/

 • A FIDESZ csinál október 23-án pártrendezvényt.
 • A Coca-Cola a mocskos kommcsi, ők szinezték a mikulást vörösre.
 • Ingyen csak krumplit osztogatnak a narancsosok fiatal demokraták. Normál esetben mindenért fizetsz, ha máshogy nem a reklámfogyasztással.

Akárcsak a május elsejei felvonuláson... mondjuk ránézésre eléggé nagy az átfedés a két felvonulás között, Bencsik 1986-ban még Érzelmi kötődés címmel írt remek cikket a Magyar-Szovjet barátságról, most meg ott tartunk, hogy szóról-szóra igaz, csak a "szovjet" szó cserélendő "orosz" szóra benne. :D

Az aktuális telefonszámom kb. tíz éve van meg, gyakorlatilag az összes létező állami szervezetnél ez van leadva, nem mellesleg ezalatt az idő alatt állami projektek tucatjain dolgoztam, sőt, még kormányzati szervnél is dolgoztam egy rövid ideig. Egy kósza SMS nem jött még soha a Fidesztől. Még anno a belügyes SMS-t sem kaptam meg, amiből kiderült volna, hogy át kell-e szállnom másik autóba. Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? :) 

Ettől még megértem, hogy idegesít, nekem a Lenkeiék szoktak jelentkezni, hogy szerintük több vitamint kéne az arcomba pakolni, szóval átérzem a problémát – csak nem értem, miért kapsz te ilyesmit.

 • egységes töltő -> döntés megszületett, alkalmazása folyamatban. 
 • óraállítás -> döntés van, cselekvés kellene, te néha a cselekvést hiányolod, néha sokallod, nehéz a kedvedre tenni, tény én is jobban örülnék egy erősebb föderációnak főleg ilyen kérdésekben. 
 • migráció kezelése -> migráció kezelése nem annyi, hogy elutasítjuk. A széllel is lehet vitázni, csak nem érdemes
 • vakcinabeszerzés -> ugye te ezt kritizáltad, azért az európai országok többségére nem igaz, hogy vakcina ellátási hiány miatt probléma lenne, Románia is egy jó példa a vakcina nem elég, be is kell tudni adni
 • Orbánék felelősségre vonása -> ez a magyar választók dolga
 • határozottság hiánya  -> annyira határozott amennyire egy ilyen hibrid rendszerben lehet
 • következetesség  -> demokratikus intézmények általában többségi döntés alapján cselekszenek, a kisebbség alapvető érdekeinek figyelembe vételével, ez sokszor nem lehet következetes, mert ezek változó dolgok. 

Ha már megemlítetted Orbánt, hát nem épp arról híres hogy együttműködne valamilyen EU intézménnyel. Persze amikor szankciókra kerül sor, akkor már baj a határozottság.

Értem én hogy a hangulat az, "nade mit adtak nekünk a rómaiak" erre van egy jó videóm Sir Patrick főszereplésével, még brexit előttről. 

https://www.youtube.com/watch?v=ptfmAY6M6aA

hátha hasznos lesz 

 • egységes töltő -> döntés megszületett, alkalmazása folyamatban. 

12 éve húzódó ügy, aminek végrehajtása minimum 2 év mostantól. Én nem hiszek benne. Sikersztori!

 • óraállítás -> döntés van, cselekvés kellene, te néha a cselekvést hiányolod, néha sokallod, nehéz a kedvedre tenni, tény én is jobban örülnék egy erősebb föderációnak főleg ilyen kérdésekben. 

Hát, a cselekvés hiányát érzem itt is. Pedig már Junker úr is szívügyének érezte. Junker úr mióta is nincs?

 • migráció kezelése -> migráció kezelése nem annyi, hogy elutasítjuk. A széllel is lehet vitázni, csak nem érdemes

Ühüm. Nem volt olyan fórum, ahol el ne mondtak volna minket mindennek a kerítésépítés miatt, miközben máshol is álltak kerítések. Most pedig lassan nincs olyan keleti, déli határa az EU-nak, ahol ne építettek volna vagy ne lenne folyamatban kerítésépítés. Hát, ez is egy igazi sikersztori.

 • vakcinabeszerzés -> ugye te ezt kritizáltad, azért az európai országok többségére nem igaz, hogy vakcina ellátási hiány miatt probléma lenne, Románia is egy jó példa a vakcina nem elég, be is kell tudni adni

Én a beszerzést kritizáltam, amit nem csak én, hanem számtalan EU ország vezetője, de még az EU tisztviselői is kritikus szavakkal illettek. 

 • Orbánék felelősségre vonása -> ez a magyar választók dolga

LOL, hát éppen erre készül most Dobrev és tsai vezetésével az EP. Ami pert indított a saját Bizottsága ellen, teszetoszaság indokkal. 

 • határozottság hiánya  -> annyira határozott amennyire egy ilyen hibrid rendszerben lehet

Semennyire.

 • következetesség  -> demokratikus intézmények általában többségi döntés alapján cselekszenek, a kisebbség alapvető érdekeinek figyelembe vételével, ez sokszor nem lehet következetes, mert ezek változó dolgok. 

Lásd: kerítésépítés. Ha a spanyolok, franciák, britek építettek az jó, ha a magyarok, akkor rossz. Ha az osztrákok, akkor pedig nem kerítés, hanem kapu szárnyakkal. :D

trey @ gépház

Energia árak:

Franciaországban:

- minden átlag alatti kereső kap 100EUR a gáz ár miatt - 38millióan - Nettó 2000EUR a 67millió lakosból.

- 5millió háztartásban ez év végégig befagyasztják a gáz lakossági árát.

Ez olyan, mint a rezsicsökkentés ?? vagy minek nevezzük, ha a nyugat csinálja ?

For Whites Only meeting room!

Pont ugyanez a teszetoszaság volt tetten érhető az EU részéről a mobiltöltők egységesítése témában. Az is Orbán. Biztos.

:D

Sajnos látni kell, hogy az ez a gépezet egy lomha, nyikorgó, nem jól teljesítő, reformokra szoruló valami. Szinte minden komolyabb döntés esetén ezt láthatjuk. De hát, mint várhatunk onnan, ahol "Az Európai Parlament elnöke felkérte szakjogászait, hogy készítsenek elő egy pert, amelyet az Európai Bizottság ellen indítana" na miért?

Segítek: a semmittevésért :D

trey @ gépház

A parlament döntése alapján a tanácsnak kellene tárgyalnia erről. Amíg a tanács nem tárgyalja, addig nem halad az ügy. Alapvetően két dolgot tehetsz: Megbombázod a tanács tagjait (EU-s állam- és kormányfők) írásos kérdéssel/kéréssel, hogy legyenek szívesek ezt a kérdést is megtárgyalni. A másik, hogy megvárod, míg a csüngőhasút is magában foglaló grémium hajlandó lesz tárgyalni és dönteni az óraállításról.

Tehát, te ezt üzened azoknak az EU-s állampolgároknak, akik pont azért fordultak az EU-hoz 

Melyik állampolgár fordult "az EU-hoz?" Megjegyzem, nincs olyan, hogy "az EU-hoz". Olyan van, hogy az EU egyik intézményéhez fordultak legfeljebb. Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy azzal, hogy bemész a rendőrségre, "a Magyar Államhoz fordultam". Csak éppen mondjuk a rendőrségen nem tudod kérni, hogy módosítsanak jogszabályokon.

Az egésznek a története a következő:
1. Az Európai Bizottság megkérdezte az emberek véleményét, hogy mi legyen az óraállítással. 84%-a a válaszadóknak azt mondta, hogy ne legyen. https://ec.europa.eu/transport/themes/summertime/news/2018-08-31-consul…

Magyarországról a lakosság 0.25%-a válaszolt.

2. Ezután az Európai Bizottság elindította a folyamatot a változtatásra. Beindult az EU döntéshozatali folyamata. 2019-ben az Európai Parlament elfogadta, hogy ne legyen óraállítás többé.

3. A Tanács jön ezután. A Tanácsnak fontosabb dolgai vannak, nem tűzik napirendre a kérdést, szarnak bele.

 

Hát így állunk most. Az EU-ban nincs olyan szerv, nincs EU-elnök, nincs EU-hajcsár, aki a Tanács tagjait utasíthatná - hiszen azok szuverén államok vezetői, nekik senki nem parancsolgathat.

Hagyjuk már a terelést, hogy mi az EU meg mi nem az ... értem mivel takaróztok 22-edszerre is.

Melyik állampolgár fordult "az EU-hoz?"

Itt olvashatsz erről:

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/press-room/20190321IPR32107/az-e…

A Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását.

A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknrk 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A Bizottság javaslatot nyújtott be, amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

További információk:

trey @ gépház

Így van, ezt írtam én is, hogy most a covid után, meg a gazdasági visszaesés miatt fontosabb kérdéseket akarnak napirenden. Nem csak az EU-ban van ez, pl. a UK-ben is marad az óraállítgatás, pedig a Brexit ellenére itt is tervezték megszüntetni, csak ugye ez most itt is huszadrangú kérdés, majd évek múltán visszatérnek rá, ha nem felejtik el. Pedig itt könnyebb lenne kivezetni, mert nemzeti kérdés, nincs már EU, úgy szabályozzák, ahogy akarják, csak azt kéne kitalálni, hogy téli vagy nyári, de még az is adná magát, mert itt a GMT volt az óraállítgatás előtt szokásos, azt a lakosság is simán támogatná. Csak hát nem foglalkoznak vele, mert van helyette fontosabb probléma.

Az most teljesen formális, hogy a tagállamok, vagy a Tanács, a kettő kb. azonos, hiszen a Tanácsban tagállami vezetők (miniszterek) vannak, ha a tagállamok meg tudnak egyezni, akkor a Tanácsnak sem lesz probléma a döntés, mert szentesíti. Csak hát a megegyezési képtelenség, meg most az egész kérdésnek nincs prioritása.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Azért a UK-ben nem olyan egyértelmű a helyzet, hogy GMT, azt' kész, mert sokkal északabbra fekszik.

Nyári időszámításban ma 7:50-kor kel a nap, és 17:50-kor nyugszik. Ez nyilván nem jó, mert télen 8-9 körül kezdene el világosodni. Szóval télen a GMT a jó megoldás.

Nade nyáron BST alapon kb. 4:30 körül kel a nap és valamikor este 10 körül nyugszik. GMT esetén ez 3:30 és este 9 lenne, ami szar, mert a franc se akar hajnali 3-kor kelni, viszont jobb, ha nyáron az este tovább világos.

Én a BST-nek örülnék, mert szeretem, hogy tovább van világos az ébrenlétem alatt nyáron. A tél meg amúgyis szar depresszív, szóval a reggeli sötétség nem oszt, nem szoroz.

Na, itt bicsaklik ki a gondolatmenet. Pont emiatt lett bevezetve az óratekergetés is, nyilván, hogy télen téli, nyáron nyári időszámítás legyen, mert az jobban egybevág a napfényes napszakokkal. De pont ez az, amiből mindenkinek ki van a valaga, ez az állandó buzi állítgatás, húzogatás, sokak szervezete megsínyli, meg elfelejtik, nem áll át az óra, közlekedés késik le, nem érik el az átszállást, megbonyolítja a műszakidők számítását (pl. éjszakás műszakban), gondok okozhat bank elszámolásokban, átutalási időben, informatikai rendszereknél, adatbázisokban, kialvatlanság miatt baleseteket okoz, stb. vég nélküli szopás, és mindezt azért, hogy egy kis világítási extra költséget megspóroljunk, mikor már az elektromos hálózatban is a világítás a legkisebb fogyasztó, főleg, mióta ilyen energiatakarékos ledekkel világít mindenki.

Igen, pont erről van szó, hogy akármit vezetnek be, mindig lesz olyan régió, meg évszak, hogy valakinek nem lesz jó. Azért kell ezt elvi síkon eldönteni, és ahhoz tartani magát az illetékeseknek, és nem úgy, hogy ide meg oda úszik a szar a szennyvíz felszínén, egyszer jobbra, egyszer balra, épp hogy tűnik épp akkor jobb ötletnek. Itt egy sokkal nagyobb összképet kell nézni, mint hogy mi mikor nyugszik, meg mikor van világos.

Nekem, ahogy írtam, a BST ellen sem lenne kifogásom, akkor felőlem legyen az, de akkor meg tartsák magukat ahhoz, és ne legyen fetrengés belőle később, hogy jajj, mégis más, mégis hamarabb lett sötét, ízé, megint változtassunk, vagy inkább mégse, tekergessünk megint. Ehhez alapvető komolyság kell csak, és azt megérteni, hogy a modern ember, legalábbis a világ normálisabb felén már 100+ éve ipari, műszaki, elektronikus civilizációban él, és nem a napszakokhoz igazítja az életét, hanem az órához, meg azon alapuló egyéb menetrendekhez, és ezek mentén alakítja ki a napi életritmusát. Ha hamarabb lesz sötét, megoldja a világítást (és nem alszik be, mint egy letakart papagáj), ha meg későig van világos, akkor besötétít.

Mert mi most van, az döntésképtelenség, meg bohóckodás, hogy még 100 éve egyszer valaki kitalálta még a gáz/petróluemlámpák korszakában, aztán mai napig állítgatunk, mert képtelenek a társadalom meg a politikai vezetők ebben normálisan megegyezni, meg szabályozni. Vicc kategória, abból is a rosszabbik fajta.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

"Mert mi most van, az döntésképtelenség, meg bohóckodás ..."

Az elején lett elrontva. Úgy kellett volna feltenni a kérdés, hogy:

1. Maradjon az óra tekergetés
2. Fix téli
3. Fix nyári

Ekkor megvan mit akarnak az emberek, nincs kavarodás, hogy most melyik legyen, nem kell kitalálni, hogy melyik miért jó vagy rossz, nincs ezen rágódás.

Az emberek döntenek, csak végre kell hajtani.

Igen, ez a három opció volt/van terítéken, jelenleg az "emberek döntenek" és a  "végre kell hajtani" között áll a dolog, a tanács ugyanis a döntés 2. lépcsőfoka (itt kellene tárgyalni/elfogadni egyet a három közül), majd a bizottság elé kerül, ahol a döntést "ezt kell végrehajtani" formába öntik, határidőkkel, miegyébbel, és utána jöhet a "végre kell hajtani".

 

Ebben elvi síkon igazad van, így lett volna tiszta, viszont ez magában hordozta volna a veszélyét, hogy egyes tagállamok véletlenszerűen választottak volna fix időszámítást, és az 1 hagyományos időzónán belüli régióknál össze-vissza lett volna +1 és -1 majd megint +1 óra, ez meg élből komolytalan lett volna. Ma már egyik állam sem légüres térben létezik, kereskedelmileg, idegenforgalmilag függ a szomszédaitól, nemzetközi egyezményektől, így hiába a nemzeti szuverenitás, azért nem csinálhatnak mindent úgy, ahogy akarnak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

"Ebben elvi síkon igazad van, így lett volna tiszta, viszont ez magában hordozta volna a veszélyét, hogy egyes tagállamok véletlenszerűen választottak volna fix időszámítást ..."

Nem erre gondoltam. Mindenki egységesen bevezeti vagy a megszavazott télit vagy nyárit. Csak be kell vezetni, nem kell semmi máson változtatni vagy vitatkozni és tologatni ide vagy oda.

Ezzel nem értek egyet. Tényleg annyira nehéz tudomásul venni, hogy pl. ausztriai partnercéget egy órával később hívsz fel telefonon? USA keleti parttal megy az a 6 óra, de a szomszéd ország esetén hisztizünk az esetleges egy óra miatt is?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tényleg annyira nehéz tudomásul venni, hogy pl. ausztriai partnercéget egy órával később hívsz fel telefonon?

Nyilván nem ez a probléma, hanem az hogy pl. nálunk van nyári, aztán Ausztriában téli, és Németországban nyári, Szlovákiban téli, míg Cseheknél meg nyári, míg Horvátoknál nyári. Azt már épésszel nem sokan tudták volna lekövetni.

Az összes időzónában mindenkinek azonos időszámításra kéne beállni. Az nem érdekes hogy mire, de az logikus volna hogy azonosra. 

Azért a nemzetközi fuvarozás/tömegközlekedés témában eléggé kaotikus helyzetet tud teremteni az, hogy oda-vissza változk a helyi idő út közben határátlépések során, illetve valamennyi határidős tevékenységnél is előjön, hogy ott, ahol a határidőt megadták mennyi a pontos idő?

Azért a nemzetközi fuvarozás/tömegközlekedés témában eléggé kaotikus helyzetet tud teremteni az, hogy oda-vissza változk a helyi idő út közben határátlépések során, illetve valamennyi határidős tevékenységnél is előjön, hogy ott, ahol a határidőt megadták mennyi a pontos idő?

Érdekes, hogy ezt le tudják kezelni most is... tiszta káosz lehet USA fuvarozása és tömegközlekedése, ahol a keleti és a nyugati part négy időzóna távolságra van. A menedzserek is tiszta idegek állandóan, amikor határidőkről van szó.

VAGY

Megtanulták, hogy hol mennyi a helyi idő.

Keleti és nyugati part 4 óra - jellemzően nem egy napon belüli a fuvar, de ne zavarjon. Európában simán mutatható olyan útvonal, ami 4-5 óra alatt akár 3-4 határátmenetet is érint, ennek megfelelően 4-5 ország,  4-5 egyedileg eldöntött GMT+1/GMT+2 állapot, de ha picit keletebbről jön, akkor GMT+3 is bejátszhat... Néhány órán belül. Ha meg közben valamelyik ország váltogat, akkor az tovább bonyolítja a helyzetet. Egyébként nem tudják az USA-ban sem mindenhol, hogy melyik állam melyik időzóna, jellemzően ott, ahol ez fontos, több időzónát megjelenítő órákat használnak.
 

Keleti és nyugati part 4 óra - jellemzően nem egy napon belüli a fuvar, de ne zavarjon.

Szóval repülővel nem visznek USA-ban semmit sehova. Ha mégis, akkor aznap már nem száll le, mert szétszakad a téridő kontinuum. Egyébként ha másnap ér oda, akkor miért nem számít az időzóna?

Ja, USA négy időzónája ~2500 kilométerre van, az kb. egy Bukarest - London. Ami - tadamm - három időzónát érintő szállítás. Világvége.

Európában simán mutatható olyan útvonal, ami 4-5 óra alatt akár 3-4 határátmenetet is érint, ennek megfelelően 4-5 ország,  4-5 egyedileg eldöntött GMT+1/GMT+2 állapot, de ha picit keletebbről jön, akkor GMT+3 is bejátszhat... Ha meg közben valamelyik ország váltogat, akkor az tovább bonyolítja a helyzetet.

Na, jön megint a zeller féle túlkomplikálása a helyzetnek, sejtettem. Ezt most úgy mondod, mintha nap közben változna ez a dolog, lecsapna orvul egy időzóna váltás, akár a nyári zivatarok, naponta többször is és nem lehet hónapokkal vagy horrible dictu évekkel korábban tudni, hogy adott napon melyik országban milyen időzóna lesz.

Egyébként nem tudják az USA-ban sem mindenhol, hogy melyik állam melyik időzóna, jellemzően ott, ahol ez fontos, több időzónát megjelenítő órákat használnak.

Túl sok filmet nézel szerintem.

"Szóval repülővel nem visznek USA-ban semmit sehova." - Ahogy Anglia és mondjuk Ukrajna között, Az USA-ban is visznek. A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

"Na, jön megint a zeller féle túlkomplikálása a helyzetnek, sejtettem" - Azért a délszláv utódállamokon a Görögöktől az olaszokig végigautózva kellemesen lehetne sakkozni, hogy hol, milyen helyi időt használnak, és számolgatni egy ellenőrzésnél, hogy az indulástól valójában hány óra is telt el (hint: vezetési idő maximuma).

"Túl sok filmet nézel" - te meg vagy túl sokat iszol, vagy egyszerűen csak egy kötekedős f@sz vagy.

Ha időkülönbséget akarsz számolni, azt UTC-ben kell megtenni, s minden jó.

A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

Miért? Mert a repülőnek szárnya van, az autónak meg kereke?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A légiközlekedésnél nem gond, ha út közben 2-3-4-n alkalommal változik alattuk a helyi idő.

Miért, a földön miért baj, ha változik alattuk a helyi idő?

Azért a délszláv utódállamokon a Görögöktől az olaszokig végigautózva kellemesen lehetne sakkozni, hogy hol, milyen helyi időt használnak, és számolgatni egy ellenőrzésnél, hogy az indulástól valójában hány óra is telt el (hint: vezetési idő maximuma).

Erre már rég feltaláltak mindenféle okosságot, a tachográf és a hozzá kapcsolódó pihenőidő ellenőrzés például alapból leszarja az időzónákat és a ténylegesen eltelt időt nézi, az meg ugye nem változik jelentősen, amíg nem közelítjük a fénysebességet. Apropó, a relativitáselméletet nem akarod behozni? Hiányolom a komplex világképedből.

Az országok között amúgy az helyi idő a legkevésbé változó dolog, amihez hozzá kell szokni, sokkalta több szabály változik, ugye például nálunk van egy kurva komplex útdíj rendszer.

te meg vagy túl sokat iszol, vagy egyszerűen csak egy kötekedős f@sz vagy.

Ha egyszer sok hülyeséget beszélsz, mert mindig mindenre meg tudod mondani, hogy miért nem jó és mindig fel tudsz építeni egy komplex szcenáriót a fejedben, ami aztán összeomlik kártyavárként az első fuvallatra. :D

nocsak, itt is előjött ez a téma..

A légi és vizi közlekedésben a fedélzeten nem feltétlen annak az országnak a joga érvényes, amely felett elhaladnak. (a fehérorosz gépeltérítés kapcsán elég friss kell legyen ez az infó)
Szárazföldi közlekedésben viszont mindig odaver annak az országna a jogi rendszere, amin épp halad.

nocsak, itt is előjött ez a téma..

Tulajdonképpen itt jött elő előbb.

A légi és vizi közlekedésben a fedélzeten nem feltétlen annak az országnak a joga érvényes, amely felett elhaladnak. (a fehérorosz gépeltérítés kapcsán elég friss kell legyen ez az infó)
Szárazföldi közlekedésben viszont mindig odaver annak az országna a jogi rendszere, amin épp halad.

Igen. És?

Nem, de pl. már a GMT és a középeurópai időzóna között is már okoz súrlódást az, hogy kiír valaki egy meetinget mondjuk 9-re, és akkor az angol kolléga húzza a száját, mert nála az reggel 8, és ugyanez fordítva, amikor az angol az ő napjának a végére már nem tud semmi megbeszélést tenni, mert a többiek már mennének.

Persze ha épp nincs meeting, valaki egyedül dolgozik valamin, akkor teljesen mindegy.

Csak együttműködés esetén számít, de akkor nagy előny, ha az idő ugyanaz mindenhol.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az idő lehet ugyanaz mindenhol, de az életritmus nem lesz.

Azért van vége a napjának, mert lassan lemegy a Nap, sötétedik, este lesz. És nem azért, mert nem 3-mat, hanem 6-ot mutat az óra.

Azaz hiába ugyanaz az idő mindenhol (mindenhol 3 óra van), az emberek nem fognak mindenhol tömegesen nappal aludni, vagy éppen este fent lenni, csak mert másnak akkor éppen napsütéses délután van.

Az emberek bioritmusát nem tudod megváltoztatni,. Tök midnegy, hogy nálam és Amerikában is ugyanannyit mutat az óra, ha az egyik helye este van, ott bizony pihenni, aludni akarnak majd az emberek.

Az idő lehet ugyanaz mindenhol, de az életritmus nem lesz.

Azért van vége a napjának, mert lassan lemegy a Nap, sötétedik, este lesz. És nem azért, mert nem 3-mat, hanem 6-ot mutat az óra.

Ez azért nem teljesen így van. Volt olyan, hogy Marokkóból átautóztunk Ceutába, és feltűnt, hogy baromira kihalt minden. Aztán kiderült, hogy azért, mert Marokkó GMT és nincs nyári időszámítás, Ceuta meg Spanyolország többi részével együtt középeurópai időzóna és nyári időszámítás, vagyis a határ másik oldalán hirtelen két órával mutattak többet az órák.

Marokkóban este 10 után még zajlott az élet, 50 méterrel odébb, Ceutában meg 5 perccel később éjfél után már minden zárva volt, szinte sehol senki.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, de pl. már a GMT és a középeurópai időzóna között is már okoz súrlódást az, hogy kiír valaki egy meetinget mondjuk 9-re, és akkor az angol kolléga húzza a száját, mert nála az reggel 8, és ugyanez fordítva, amikor az angol az ő napjának a végére már nem tud semmi megbeszélést tenni, mert a többiek már mennének.

Ez időzónától és óraátállítástól teljesen független dolog, ne tegyünk már úgy, hogy mindenki 9-17 között dolgozna, ha az egész bolygón átállnánk ugyanarra az időre. Nem fog egy portugál és egy magyar ugyanakkor és ugyanannyira dolgozni, ha ugyanabban az időzónában is vannak jelenleg.

Csak együttműködés esetén számít, de akkor nagy előny, ha az idő7 ugyanaz mindenhol.

Aha, legyen egy időzóna a világon mindenhol.

Mer néha van egy egy tök, akinek nincs beállítva pl a work hours, meg ha tényleg messze van, akkor lehet, hogy néha kell beszélni valakivel, hogy értem, hogy este 7, de melyik nap fér bele, ilyesmi. Természetesen bőven megugorja általában a technika.

(Aztán persze, van, hogy ad hoc, és nincs, vagy nem fér hozzá rendesen a technika, mert mindenféle random kliens. Na, akkor lehet, hogy kell a 23 másodperc)

Mer néha van egy egy tök, akinek nincs beállítva pl a work hours

Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor volt ilyen. Az Outlook gyárilag asszem 8-17, vagy valami hasonlót állít be, de tény, hogy volt aki lelkesen átállította magát 0-24-re. Természetesen akkor ment a reschedule, illetve ő is tanult az esetből, legközelebb már nem volt gond.

ha tényleg messze van, akkor lehet, hogy néha kell beszélni valakivel, hogy értem, hogy este 7, de melyik nap fér bele, ilyesmi

Igaz, de ezek eseti dolgok általában, és inkább a kivételek. Nyilván, ha a következő szabad időpont jövő nyáron van, akkor egyeztetünk, de tízből kilencszer bőven megoldható így.