"Bitcoin-vonatra száll Magyarország: nagy lépés a szabályozásban"

Az uniós direktívának való hazai megfelelést szolgálja a kriptoeszközök piacáról szóló törvény, amelynek a tervezetét a kormány március 7-i határidővel bocsátott társadalmi egyeztetésre. Az elvileg június 30-tól hatályos szabályozás a Magyar Nemzeti Bankot teszi meg felügyeleti szervnek. Az EU-tagországok, köztük Magyarország lépése az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint tovább növelheti a magánszemélyek és az intézmények kriptoeszközökbe vetett bizalmát, valamint újabb látványos tőkebeáramlást hozhat, mint az amerikai tőzsdefelügyelet januári döntése.

[...]

A szakember hangsúlyozta, hogy az uniós direktíva magyar jogrendbe történő átültetésével a kriptoeszközök szabályozását beillesztik a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról, illetve a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvénybe, felügyeleti szervként pedig a Magyar Nemzeti Bankot jelölik ki.

[...]

Mogyorósi Attila szerint így a „bitcoin inflációja” arra mutat, hogy csökkenő kínálattal találkozik a növekvő kereslet, miután sorra kopogtatnak a befektetési alapok a kriptovaluták ajtaján. Míg sokan korábban 100-150 ezer dolláros bitcoin-árfolyamot vizionáltak, addig ma már egyesek a 250-500 ezer dolláros kurzust sem tartják elképzelhetetlennek.

Részletek itt.

Hozzászólások

A tulipán elhervad, a piramis összedől...

igen, de a piramis kő, a bitkong meg csak levegő, valami megfoghatalan izé, aminek az értéke 0-ra esik. Bezzeg a dollár az papír, bár azt meg lehet fogni. Ha elértéktelenedik is, wc papírnak jó lesz. Amúgy is meg, ha nincs villany mit csinálsz a bitkongáddal? GPU árak is milyen magasak! A sok bitkong bányász csak feltolja a GPU-k árát!

Nem gránit szilárdságú a Bitcoin, ezt elfogadom. Néhány sztratoszférában robbantott nukleáris fegyverrel az egész infra megsemmisíthető. De azzal a bankvilág elektronikus infrája ugyanúgy elillan. 

A dollár is ugyanúgy levegő, az euró meg még az sem, inkább légüres tér! :-D Fedezetlenül nyomtatják, másfél évtizede minden korábbinál nagyobb ütemben. Azaz nem is nyomtatják, mert nem bírnák a bankónyomdák. Fiktív számokat írnak be adatbázisokba. Az amerikai gazdaság már régóta nem tekinthető komoly fedezetnek, mert nincsenek komolyan vehető tömegtermékei. Ilyen volumenű pénzteremtéshez legfeljebb Kína gazdasága tudna elég valódi terméket betenni, de ők ebben nem érdekeltek. Petrodollár marad így az egyetlen valós fedezet, de itt felelőtlenül megkavarta a szart az USA és európai csatolt protektorátusa. Be is jött a Jüan a dollár mellé az olajbizniszbe. Azon a napon amikor az arab olajhercegek bejelentik, hogy a jövőben csak Jüant vagy jövőben a szerepét átvevő BRICKS közös fizetőeszközt fogadják csak el az olajukért cserébe összeomlik a dollár árfolyama. 

Szintén gyengíti a dollárba és a köré épült bankrendszerbe vetett bizalmat, hogy kiderült a király meztelensége. Nem képez pragmatikus, semleges, értékalapú rendszert, hanem az USA globális imperialista politikájának egyik fegyverneme. Bármikor bárkinek, országoknak is zárolhatják a dollárban tartott vagyonát, elvághatják a rendszertől. A dollár pozíciója csúcsán, kolumbiai drogbárók ugyanúgy megbíztak a dollárban és annak értékében mint az ideológiailag ellentétes oldalon álló szélső-balos terrorszervezetek. Mára ez a bizalom elpárolgott a rövidlátó, felelőtlen döntések sorozata miatt. A kriptó, benne a bitcoin egy lehetséges alternatíva. Egyébként eléggé körülményes alternatíva. Túl transzparens, a táskákban vitt dollármilliókhoz képest egyáltalán nem láthatatlan. A magas tranzakciós díjakkal be van építve a rendszerve egy kvázi Tobin-adó. 

Ezekkel a hátrányokkal együtt is a bitcoin sokkal stabilabb lábakon áll mint a dollár. De természetesen nincsenek illúzióim. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nem tudom az elmúlt két évben hány tíz (száz??) milliárd forintot mostak tisztára itthon, de az biztos, hogy a kormányközeli vállalkozók szívügye a bitcoin.. Mit szívügye? pénztárcaügye :) A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módja bármilyen mocskos pénzt patyolattisztára mosásának a bitcoin.

de igazad van, visszavonom. akkor úgy fogalmazok, hogy akinek létezik otthon fekete készpénze, 5-10-20 évvel ezelőttről, most kvázi ingyen tisztára moshatja. a ner rendszerben nem keletkezik fekete készpénz, minden számlásan és tisztán megy, a jogszabályoknak megfelelően. pontosan így lett kialakítva a rendszer, hogy ne kelljen a készpénzzel tökölni.

Hogy kell ezt elképzelni?

1. A 20 évvel ezelőtti (mára kb semmit nem érő) készpénzéből vesz bitcoint. Hol is? Automatában csak bankkártyával tud, tőzsdén végképp, ott ráadásul teljes és erős személy ellenőrzés van, az alsógatyád méretét is hitelesitik, magánembertől meg nem fog tudni nagy mennyiségben.

2. Várja a nagy emelkedést vagy éppen nem várja és kiveszi a tiszta(??) pénzét. Hol is? Automatában nem tudja, tőzsdén, magánembertől meg lásd az 1-es pontot.

3. Tegyük fel mégis valahogy kivette azt amit már betenni sem tudott a fekete kp-éből. Jön a NAV és megkérdezi honnan van. Ott egész pontosan mit mond, mit mutat meg?

Gondolom arra céloz, hogy majd most utólagosan mossa tisztára a korábbról összegyűlt pénzt. Erre egy teljesen transzparens platform, ahol minden tranzakció teljesen nyilvános eléggé alkalmatlan. Nyilván csak a pénztárcák azonosíthatóak meg a közöttük zajlott tranzakciók, de a "tisztára mosás" szükséges feltétele, hogy már a platformon kívül lenyilatkozza az illető, ez és ez a pénztárca az enyém. Onnan pedig bárki számára visszakövethető mikor és hogyan került bele a BTC. 

Kamuba inkább azt lehet beadni, hogy 15 éve bitcoin bányászatra akkor megfelelő számítógépekbe rakta a pénzét, és azok termelték meg azt a BTC mennyiséget amivel most nevesítetten előáll. De ehhez kellene találni valakit, aki tényleg ezt tette a valóságban és tőle megvenni személyesen. Ez pedig már annyira körülményes, hogy az egész nem éri meg. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ha meg úgy nézed, annak az 5+ éves jövedelemnek az eltitkolása már elévült ügy, szóval ha megfogta hadd vigye. Az elévülés törvényi lehetőség. Másrész volt már nem egy erre irányuló adóamnesztia, aki akarta eddig is tisztára moshatta, olcsóbban.

BTW 15% az a "kvázi ingyen" plusz a nem csekély inflációs adó

Csak nehogy idővel kötelező legyen...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

remelem majd a bitkojn-lakashiteleseket is ugy kell mentegetni, mint a devizasokat... :)