Adócsalás, adóoptimalizálás, pénzmosás

Gyakran tűnnek fel ezek a szavak itt hup-on, láthatóan a fogalom mögötti definíció ismerete nélkül. Nem kívánok pontos definíciót adni, inkább csak bemutatni a fogalmak mögötti folyamat lényegét.

Pénzmosás

A célja: az eredmény növelése
Illegális tevékenység. Esetünkben van egy bevételünk valamilyen illegális tevékenységből. Ez akár adócsalásból is származhat, de lehet drog, kurvák, betörés, bankrablás, politikus kenőpénze. Tök jó, hogy van pénzünk, de még jobb lenne legálisan használni, befektetni, ingatlanokat venni, etc. Ehhez az kell, hogy legyen egy vállalkozás ami tevékenysége során tisztára mossa. Lényegében ezt kétféleképpen teheti. Költségeit nem számolja el és/vagy forgalmat generál fiktív számlakibocsátással. Az így keletkezett és leadózott különbséget szokták valamennyi díjért mosni. Értelemszerűen ehhez még kell az adóoptimalizálás, hogy a "veszteség" alacsonyan maradjon.

Adócsalás

A célja:  az eredmény csökkentése
Illegális tevékenység. Lényegében a pénzmosás ellentettje. A módszere a bevétel csökkentése (számla nélküli eladások) és/vagy fiktív kiadások elszámolása, számlavásárlása pl.: egy pénzmosótól. Az adócsaló jövedelme magasabb, mint az adózott pénze. Több ok miatt is bevállalják ezt az emberek. Haszonból és emellett tudatlanságból. Ha valaki túlcsalja magát vicces módon idővel lehet pénzt kell mosnia a fehéredéshez, hogy a vagyonára legyen valós fedezete.

Adóoptimalizálás

A célja: az adó csökkentése és az eredmény növelése
Legális tevékenység. Nem adócsalás! Módszere tevékenységek kiszervezése adóparadicsomokba. Ilyen lehet pl. egy jogdíj fizetése egy alacsony adózású országban lévő vállalkozás számára. A módszer még szívesen alkalmazza, a közvetítőcégeken keresztüli vásárlásokat is, így az eredmény átvándorol a közvetítőhöz.

 

Nem használt források, inkább csak további olvasni való:
https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nzmos%C3%A1s
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%B3csal%C3%A1s
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ad%C3%B3paradicsom

Hozzászólások

Tesó! Van számla eladó, kicci óccó ezeöccázz!

Sub helyett

Adóoptimalizálás [...] Legális tevékenység.

Adóoptimalizálás [...] (Morálisan kérdőjeles) Legális tevékenység.

trey @ gépház

Morálisan kérdőjeles törvények következménye.

Pont a politikusok szeretik köpködni az ilyen tevékenységeket, miközben a cégek a törvényi keretek között mozognak és abból próbálják kihozni a legtöbbet. Köpködés helyett legyen szívesek jobb törvényeket írni.

Szerintem olyan fogalmakat hasznalsz definialasra, ami a tobbseg szamvitellel kapcsolatos alapmuveltsegebe itt nem fer bele (eredmeny, koltseg, szamla, stb.)

Attol hogy valami legalis, tehat jogszeru meg lehet etikatlan.

Meg arrol is lehetne beszelni hogy a 'nem tilos' az egyenlo-e azzal hogy 'szabad' (jogilag lenyegeben igen, nyilvan)

Tipikusan vesztes stratégia bármilyen vitában etikára hivatkozni, ugyanis az az üzenete, hogy tiéd a pálma, de legalább én ülhetek az erkölcsi magas lovon. Ha egy vitába kívülről csöppensz bele, és az egyik etikusságra hivatkozik, tök biztos lehetsz abban, hogy ő a lúzer a szituban.

Csaba

Kiegeszitenem. Amit te leirtal az a "Sajat penz mosas" Amugy a definicio szerint mas altal buntetendo cselekmenybol szerzett...

Tehat ha nem buntetendo cselekmeny akkor az nem penzmosas, hanem adooptimalizalas.

Nagyon szepen ki van hegyezve, megfelelo lavirozassal akar a koltsegvetesi csalasbol szarmazo osszeg is feheritheto.

Lasd ct/mr beszerzes ugyet.

Amugy ezen tetel egyike azon kevesnek, ahol bejelentesi kotelezettseged van, amit ha nem teljesitesz akkor felelossegre vonhato leszel.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én viszont ide írom a kommentem:

Amit írsz azzal 100%-ban egyetértek. Kiegészíteném: az egykulcsos adórendszer előnye, hogy bevonja az adózásba az összes polgárt. Nem az lesz, hogy a jövedelme növekedésével egyszer csak megjelenik az életében az adózás., majd kövedelme további növekedésével ugrik az adókulcs. Az egykulcsos adórendszer startból beterel az adózásba. A többkulcsos főleg, ha az első lépcső 0% kivezet onnan. Vótmá.

A saját viselkedésem: egy többkulcsos adórendszer esetén elköltöznék az országból. Egyszerűen az élet költsége olyan drága lenne itthon, hogy olcsóbban jobb minőséget tudnék élni családommal pl Floridában.  Gyerekeim jobb oktatást kapnának ingyen, olcsóbban jobb autóim lennének. Az ingatlanom lehetne bármekkora (Bp.-i 400 nm korlát). Hajóm lehetne a kertem végében. Síkterepen egész évben outizhatnék öregségemre. Szóval: bassza meg az összes kommunista. ;)

> elköltöznék az országból

Bocs, de ez mit számít? Nyilván bármilyen adórendszerrel van aki jobban jár és van aki rosszabbul. Ha felmegy a 3.5%-os tej ára, akkor egyesek 1.8%-os tejet kezdenek el inni. Az összkép számít.

Másrészt össze lehet rakni egy többkulcsos rendszert úgy, hogy a gazdagok ne járjanak annyival rosszabbul. Eddig én szinte csak többkulcsos országokban dolgoztam, és jellemzően kevesebb adóval, mint ami Magyarországon lett volna.

Illetve politika/világnézet kérdése, szerintem pont a többkulcsos az igazságosabb, de a 0%-kal én sem feltétlenül értek egyet.