Újra erősödni látszik az nyílt forráskódú/szabad szoftver vs. Microsoft ellentét

Címkék

A Software Freedom Conservancy a közelmúltban két figyelmeztetést is kiadott a szabad szoftveres projektek számára a Microsofttal kapcsolatban. Az egyik a GitHub Copilot nevű, AI-alapú kódíró eszközével, a másik pedig a Microsoft Store-jával kapcsolatos.

A GitHub Copilot-tal kapcsolatban az SFC arra hívta fel a figyelmet, hogy a Microsoft egy év alatt sem volt képes megnyugtató válaszokat adni az SFC aggályaira, illetve arra, hogy a Microsoft elzárkózik a nyilvános vagy akár a privát párbeszédtől. Az SFC szerint a GitHub-ról való váltás nem lesz egyszerű, de szükséges lépés a szabad szoftveres projektek számára, ha nem szeretnék megismételni a SourceForge-dzsal kapcsolatos korábbi hibájukat. Részletek itt.

A másik figyelmeztetés az SFC részéről a Microsoft alkalmazás-áruházát érinti.

Az SFC szerint a Microsoft ki akarja tiltani a kereskedelmi open source alkalmazásokat a Microsoft Store-ból. A szervezet szerint a Microsoft nemrég titokban frissítette a Store felhasználási feltételeit, beszúrva a következőket:

all pricing … must … [n]ot attempt to profit from open-source or other software that is otherwise generally available for free [meaning, in price, not freedom].

 Az FSC egy hosszabb blogbejegyzést szánt a problémának. A hír eljutott a Microsofthoz is, ami egyelőre jegelte a tervét és a későbbiekben további információkat ígért ezzel kapcsolatban:

Hozzászólások

FLOSS komjuniti, Microsoft - két jó barát, együtt isszák egymás borát.

Azért figyelni kell, nehogy az elmúlt évek "nagy barátságából" végül kipattanjon a háború!

trey @ gépház

azert, mert a github egy amugy mellekes szolgaltatasert penzt ker?

nem ertem a felhajtast.

teszem azt, privat repo-d se lehet a github-on, ha nem fizetsz.

Alapvetoen teljesen korrekt rendszer OSS fejlesztoknek. Az meg, hogy a github actions is ingyer' van, +1 -t erdemel, nem szivatast.

Ez a copilotos dolog szerintem így amúgy is marhaság. Max. akkor lenne értelme, ha teljesen offline lenne, de azt szerintem kevés nem opensource helyen vállalják be, hogy a copilot olvasgassa a forráskódot, és esetleg egy-két dolgot átemeljen belőle oda, ahová nem akarják hogy átkerüljön. Magyarul Kezdő Pistike nagyon boldog lesz tőle hogy segít megírni neki a házi feladatot, de kb. itt vége is a dolognak.

> a GitHub-ról való váltás nem lesz egyszerű, de szükséges

pedig epp mostanaban kezdtem azon gondolkozni, hogy a mindenfele tooljaimat sajat szerver helyett a githubra kene feltolni, hogy megmaradjon az utokornak :)

kerdes, miert szamit? git repo-t attolod gitlab-re, vagy barhova mashova, es kesz vagy. A tobbi alapvetoen csak eye candy; hibakat fogjak ujra reportolni, amiatt ne aggodj :D, a CI-t meg nem nagy durranas beloni legalabb alapszinten.

mondjuk egy full OSS dev portal nem lenne rossz, az igaz. a gitlab.com a non-oss enterprise verziot futtatja.

@hory, @LCoder:

Nemrég egy csávó protestből letörölte a github tárhelyéről a cuccokat, a mikiszoft meg kibannolta a fickót és visszarakta őket. Felteszem a kérdést, hogy milyen jogon? Ha forkolta volna és felrakja egy új repository-ba, akkor oké, de így? A fickó nem mondott le a szerzői jogairól, csak megengedte, hogy a kódot szabadon felhasználhassák; de a kódot, nem a nevét, meg az accountját; tkp. a nevében tárolnak ott most dolgokat.
Aztán ott volt az az eset, amikor a RIAA egyetlen füttyentésére leszedték a youtube-dl-t, mert "az egy kalóz cucc". Nem foglalkoztak a kérdéssel, hogy igazából az egy generikus letöltő, amivel free tartalmakat is le lehet tölteni, nem foglalkoztak vele, hogy nem csak a youtube-ról lehet vele letölteni és nem foglalkoztak azzal sem, hogy ha a youtube-ról egy adott tartalmat letölteni kalózkodás vele, akkor a letöltendő anyag maga is kalózanyag (hacsak nem a szerző/kiadó rakta fel), azaz a kalózkodást maga a tecső is elköveti, ha nem szedi le.
Ehhez képest még a júzereket is befenyítették, hogy aki forkolni, reupload-elni meri a youtube-dl-t, az szintén banhammer alá kerül.
Slusszpoén: végül meg kellett hátrálniuk.

Tehát nagyon is számít, kinek a kezében van a github. És jelenleg egy gátlástalan és profitéhes multi kezében van, aki nemhogy a törvényeket, de a saját (megvásárolt) portálja szabályzatát is vastagon leszarja, csak a saját érdekeit nézi, meg a hasonszőrűekét. Nem az számít, hogy le lehet-e klónozni onnan valamit, hanem, hogy mit lehet oda feltölteni és tárolni és kinek a nevében, hogy ha használod, akkor igazából van-e kontrollod afelett, hogy mit rakhatsz fel oda, vagy mit rakhatnak fel a nevedben. És a válasz az, hogy nincs: a mikiszoftnak van.

Gratulálok, szintet léptél a piramisban...lefelé, a személyeskedésbe: "a vitapartner személyes tulajdonságát vagy tekintélyét támadja, miközben az érve lényegével nem foglalkozik".

El kell, hogy keserítselek, tök mindegy, hogy hogy és milyen nyelven írtad, mert valótlant írtál. Ez nem úgy működik, hogy te kijelented, hogy csökkenti a mondanivaló értékét, ha a nevekkel szórakozik az ember és akkor az tény és punktum. Nem, az egy vélemény, a te magánvéleményed.

Valami érv is van esetleg azok ellen, amit elmondtam?

Ez nagyon gyenge hazugság volt. Már az első posztodban sem arról írtál, amit írtam, csak a hangvételt (nevekkel való szórakozás) kifogásoltad. A második posztodban viszont már inverz módon ("reméled nem") feltételezted (sugalltad), hogy az egyszerű magyar szövegek feldolgozásával is problémáim vannak, ami viszont már személyeskedés. És most is ezt csinálod, amikor próbálod sulykolni, hogy nem értem, hogy mit írtál, vagy nem tudom, mi a személyeskedés, amikor még be is citáltam a definíciót: "a vitapartner személyes tulajdonságát vagy tekintélyét támadja, miközben az érve lényegével nem foglalkozik". Te pedig már két poszt óta ezt csinálod. Az általad kifogásolt komment érdemi részére meg kínosan nem akarsz reagálni, csak engem próbálsz hitelteleníteni.

Azaz, csak a szokásost tolod már megint. Valami érv is van esetleg azok ellen, amit elmondtam? Vagy kérdezzem úgy, hogy azok ellen is van érved, amit elmondtam, vagy csak ellenem?

Csak ismételni tudod magad, stimmel. Csak mondod a magadét. Én belinkeltem és be is idéztem a fogalmakat. Te meg csak mondod a magadét. Érdemi érv, cáfolat: semmi. Továbbra is engem támadsz, ahelyett, hogy az érveimet támadnád.

Erre lehet érdemben válaszolni. De borítékolom, hogy erre továbbra sem leszel képes, hanem csak magadat tudod majd ismételni: "D-d-detenemértedamitmondok, m-m-megnemvagytisztábaafogalmakkal, é-é-ésnemlehetigazadhakifigurázodvalaminevét!!!4"

Égsz.

Már rég átmentél személyeskedőbe. Szerinted az, ha azt sugallod, hogy az egyszerű magyar szövegek feldolgozásával is problémáim vannak, az nem személyeskedés, amikor a személyeskedés definíció szerint az, hogy "a vitapartner személyes tulajdonságát vagy tekintélyét támadja, miközben az érve lényegével nem foglalkozik"?

Égsz. Nagyon.

Erre lehet érdemben válaszolni.

Így kell lesöpörni az érveket az asztalról. Akkor tisztázzuk le:

- Nem számít, hogy te mivel foglalkozol, vagy sem.
- Nem számít a véleményed sem, hogy neked nem tetszik a mikrofos nevének kifigurázása, attól az érvek még állnak.
- A lesöpréssel nem cáfolsz semmit.
- Azt sem bizonyítottad be - hiába ismételgeted görcsösen, mint egy megkattant szajkó - hogy én nem értem, amit mondasz, amikor mindent is ignoráltál, amit belinkeltem és beidéztem.
- Egész végig csak engem támadtál, abból, amit mondtam, nem cáfoltál semmit. Így csak magadat égetted le.

Mondom, ezt lehet leérvelni. Addig csak a szádat jártató, hazudozó, személyeskedő, butthurt mikrofos fanboi maradsz.

Olyan vagy, mint Steve Jobs volt a Szilicium völgy kalózaiban, az IBM-et szapulta, mint a NAGY ellenséget, miközben a Microsoft-tól kellett volna tartania, te meg még most is a Microsoft-ot szapulod, miközben vigyázó szemeidet a Google felé kellene fordítani, aki pl a Chrome OS Flex-szel céges és oktatási környezetben hatalomátvételre készül.

Orbitális tévedésben vagy. Kétszeresen is. Egyrészt nézd csak vissza itt a hupon a kommentjeimet: a másik cég, akit folyton szapulok, az a kugli, szóval nem mondtál újat. Másrészt meg, attól, hogy a kugli tényleg egy nagy geci, attól még a mikrofos is az, ld. on topic: github. Apropó, github... Esetleg van valami érv is azok ellen, amit fent leírtam? Mert eddig érv egy darab nem volt, neked is csak engem sikerült támadni.

Hát persze, mert te egyetértettél velem. Mert azt szoktad. És nem a szerecsent mosdatni. (Meg aztán: te meg a jó szándék...te vagy az egyik legrosszindulatúbb ember itt.) Elég gusztustalanul próbálsz kihátrálni a dologból: miután előadtad a meg nem indokolandó szellemi és morális fölényt, amivel sikertelenül próbáltad lesöpörni, amit mondtam, mert csak beégni sikerült vele, cáfolni bármit nem, így most előadod, hogy igazából te egyetértettél, csak én hülye vagyok, mert ezt nem látom. Ugyanaz a duma pepitában: már megint, illetve még mindig én vagyok a hülye. Szerinted. Még mindig ugyanazt tolod: engem támadsz, az érveim helyett.

Ez még mindig csak a te kutyát nem érdeklő véleményed. Ha pedig egyetértettél volna, akkor azt mondhattad volna már az elején, hogy amúgy egyetértesz, de szerinted gáz ez a mikiszoftozás. Így most már hiszi a piszi, hogy nem megint csak szerecsent akartál mosdatni. Persze adott a másik lehetőség, hogy tényleg nem a mikiszoftot akartad védeni, hanem megint csak engem akartál basztatni. Kedves szokásod amúgy is. Nem tetszik a véleményem, ott személyeskedsz, iszonyat sunyi módon, ahol csak tudsz. Érveid persze sosincsenek, csak aljas szurkálás, meg fölényeskedés.

Visual Studioban át lehet állítani a GitHUB-ot, már GIT szerverre? Akár Gitlab-ra?