FSF/GNU/GPL

SFC: Lépéseket foganatosított a Tesla a GPL megfelelősége terén

 ( trey | 2018. május 20., vasárnap - 8:36 )

A Tesla a Tesla Model S-sel több GPL sértést is elkövetett. A Software Freedom Conservancy 2013. júniusa óta áll kapcsolatban a vállalattal ez ügyben. Most úgy ítélik meg, hogy a Tesla elkezdett megfelelően állni a dologhoz:

Conservancy has been engaging with Tesla on its GPL compliance since June 2013, when we advised Tesla that we had received multiple reports of a GPL violation regarding Tesla's Model S. [...] We're thus glad that, this week, Tesla has acted publicly regarding its current GPL violations and has announced that they've taken their first steps toward compliance. While Tesla acknowledges that they still have more work to do, their recent actions show progress toward compliance and a commitment to getting all the way there.

Részletek itt.

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 - előadáslista, időbeosztás

 ( trey | 2018. április 22., vasárnap - 8:53 )

Elérhető a május 12-én megrendezésre kerülő Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 rendezvény előadáslistája és időbeosztása. A látogatók számára ingyenes rendezvényre regisztrálni a weboldalon lehet.

34 éves a GNU Projekt!

 ( trey | 2017. szeptember 28., csütörtök - 8:01 )

Boldog születésnapot!

10 éves a GNU GPLv3!

 ( trey | 2017. július 1., szombat - 15:26 )

Boldog születésnapot!

Visopsys 0.8

 ( trey | 2016. szeptember 19., hétfő - 17:39 )

Visopsys 0.71 #20

A Visopsys (VISual OPerating SYStem) (korábbi HUP cikk képekkel). egy alternatív operációs rendszer PC-kompatibilis számítógépekhez. Fejlesztője 1997 óta fejleszti, fejlesztését 0-ról kezdte. A Visopsys szabad szoftver, licence GNU GPL. A programkönyvtárak és header fájlok GNU LGPL alatt érhetők el.

Megjelent a Visopsys 0.8-as kiadása. Letölthető innen. Teljes változások listája itt.

A hamburgi bíróság elutasította Christoph Hellwig VMware ellen indított keresetét

 ( trey | 2016. augusztus 17., szerda - 8:37 )

Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztő a Software Freedom Conservancy (SFC) segítségével 2015. tavaszán indított pert Németországban a VMware ellen. A felperes azt állította, hogy a VMware nem tesz eleget a GPL-ben foglalt feltételeknek. A per 2015. őszén folytatódott, előbb a VMware védekezésével, érvelésével, majd Hellwig ezekre az érvekre benyújtott válaszával.

Az ügy új folyománya az, hogy hamburgi tartományi bíróság nemrég elutasította az ügyet. Christoph Hellwig weboldalán közzétett nyilatkozatában aláhúzta, hogy a bíróságnak formai problémái voltak a benyújtott bizonyítékokkal kapcsolatban, így a bíróság nem is foglalkozott az üggyel érdemben. Hellwig fellebbez a döntéssel szemben és reméli, hogy a fellebbviteli bíróság majd az ügy lényegével fog foglalkozni.

Az SFC a napokban egy összehasonlítást tett közzé, amelyben Hellwig és a VMware kódjait hasonlítja össze.

Az SFC közleménye itt olvasható.

A Creative Commons BY-SA 4.0 licenc egyirányú kompatibilis lett a GPLv3-mal

 ( trey | 2015. október 10., szombat - 13:37 )

Creative Commons License

A Creative Commons részéről Mike Linksvayer tegnapelőtt bejelentette, hogy a Creative Commons BY-SA 4.0 licence egyirányú kompatibilis lett a GNU GPLv3-mal. Ez azt jelenti, hogy a CC BY-SA 4.0 felől mehetünk GPLv3 irányba, viszont visszafelé ez nem működik.

32 éves a GNU projekt!

 ( trey | 2015. szeptember 27., vasárnap - 10:06 )

Ma ünnepli 32. születésnapját az a GNU projekt, amelynek az egész szabad szoftveres világ rendkívül sokat köszönhet. Richard Stallman 1983. szeptember 27-én küldte el a szoftvertörténelem meghatározó részének számító bejelentését a net.unix-wizards,net.usoft hírcsoportba "new Unix implementation" címmel:

12. Software Freedom Day

 ( trey | 2015. szeptember 19., szombat - 20:44 )

A 30 éves Free Software Foundation arra emlékeztet, hogy ma, szeptember 19-én ünnepeljük a 12. Software Freedom Day-t. Az FSF arra biztat bennünket, hogy az ünnepnap alkalmából küldjünk be szabad szoftverrel kapcsolatos hibabejelentéseket vagy új funkciókra, szolgáltatásokra irányuló kéréseket (feature request), illetve, ha így teszünk, akkor azt osszuk meg az FSF-fel például a Twitter-en keresztül.

Részletek a bejelentésben.

A Canonical megnyitotta az egykori Ubuntu One szolgáltatásának kódját

 ( trey | 2015. augusztus 11., kedd - 16:14 )

Az Ubuntu mögött álló Canonical 2009 májusában indította el Ubuntu One nevű online fájltárolási, fájlszinkronizációs szolgáltatását béta üzemmódban, amelynek bezárására 2014 nyarán került sor.

A Canonical most bejelentette, hogy AGPLv3 alatt elérhető az egykori szolgáltatás szerver oldali kódja. Ez az a szolgáltatáskomponens, amelynek fejlesztésébe a legtöbb energiát ölte a cég az elmúlt években. A forráskód elérhető itt. Részletek a bejelentésben.

30 éves a GNU-kiáltvány

 ( trey | 2015. március 18., szerda - 19:10 )

A GNU-kiáltványt Richard M. Stallman írta és publikálta 1985 márciusában a Dr. Dobb's Journal of Software Tools kiadványban a GNU projekt magyarázataként, céljainak definiálásaként, valamint azért, hogy támogatókat és résztvevőket toborozzon.

A GNU-kiáltványt nagy becsben tartják szabad szoftveres körökben, hiszen a mozgalom alapvető filozófiai forrásának tekintik.

A GNU-kiáltvány a lelkes fordítók és az FSF.hu munkájának köszönhetően elolvasható magyarul itt.

Válaszolt a VMware a GPL sértés vádra

 ( trey | 2015. március 11., szerda - 14:25 )

Mint az ismert, az SFC és Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztő a napokban pert indított a VMware ellen vélt GPL sértés miatt.

A VMware reagált a vádra. A cég úgy hiszi, hogy a vádak alaptalanok és a következőkre hivatkozik:

GPL pert indított a Software Freedom Conservancy a VMware ellen

 ( trey | 2015. március 5., csütörtök - 23:07 )

A Software Freedom Conservancy ma bejelentette, hogy Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztővel együttműködve GPL per indult Hamburgban a VMware ellen. A per során azt szeretnék a felperesek elérni, hogy a VMware feleljen meg a GPLv2 feltételeinek.

Christoph Hellwig már 2007-ben nyilvánosan szót emelt amiatt, hogy a VMware nem a licencnek megfelelően használ fel GPL-es kódokat. Később a Conservancy felfedezte, hogy a VMware a Busybox-szal sem a licencnek megfelelően jár el.

FSF - User Liberation

 ( trey | 2014. december 30., kedd - 16:07 )

A legtöbb ember minden nap kapcsolatba kerül szabad szoftverekkel, de sokan közülük nem tudják, hogy mi is az a szabad szoftver. Az FSF ezen változtatni szeretne, ezért megbízást adott az Urchin Studios-nak, hogy készítse el a fenti rövidfilmet, ami a reményeik szerint könnyen megérthetővé teszi az emberek számára, hogy mi az a szabad szoftver. Az Urchin Studios a filmet kizárólag szabad szoftverek felhasználásával készítette el.

Nem mellesleg folyik az FSF éves pénzgyűjtő kampánya. Az FSF 525 ezer dollárt szeretne összegyűjteni január végéig. Aki szeretné támogatni az alapítvány munkáját, az megteheti itt.

Szabad szoftver segítségével kommunikál a Reboot Project az aggastyán ISEE-3 űrszondával

 ( trey | 2014. augusztus 9., szombat - 9:46 )

Az NASA ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer-3) űrszondájának pályafutása 36 éve, 1978-ban indult. Felbocsátása után a Nap-Föld rendszerben tevékenykedett, ahol a kozmikus sugárzást, a napszelet és a mágneses teret mérte, vizsgálta. Később, a '80-as évek derekán felhasználták több üstökös (Giacobini–Zinner, Halley) megfigyelésére, majd ezután, egészen 1997-ig a NASA a napszél és a koronakitörések kutatására vetette be. Később sem kapcsolták le, de egyre távolodott a Földtől, így a jeleinek vétele egyre nehezebbé vált. Az űrszonda most ismét a Föld közelébe ért, így fel lehetett vele venni újra a kapcsolatot. Kora ellenére az űrszonda egész jó állapotban van, műszereinek jó része még mindig üzemel.

GPLv2 alatt is elérhető a Plan 9 forráskódja

 ( trey | 2014. február 16., vasárnap - 13:24 )

(A Bell Labs korábbi anyavállalata, az AT&T 1996-ban, a készülékgyártás többségével együtt kiszervezte a Bell Labs-t egy új, Lucent Technologies nevű cégbe. 2006 áprilisában a Lucent Technologies bejelentette, hogy összeolvad az Alcatel-lel, így megszületett az Alcatel-Lucent.)

A Plan 9 from Bell Labs egy nyílt forrású, szabad operációs rendszer a Bell Labs-tól. A Berkeley Egyetem (University of California at Berkeley) engedélyt kapott az Alcatel-Lucent-től, hogy a Lucent Public License v1.02 alatt levő összes Plan 9 szoftvert GNU General Public License, Version 2 alatt is kiadja.

Ezzel a Berkeley berkein belül fejlődő, GPL licencű Akaros operációs rendszer számára (és természetesen más projektek számára is) elérhetővé váltak a Plan 9 kódjai.

További részletek itt.

#ILOVEFS

 ( trey | 2014. február 14., péntek - 13:51 )

#ILOVEFS

Valentin-nap. Változó, hogy ki hogyan áll hozzá. Egyesek szerint gonosz virág- és bonbonkereskedők által kreált, idegenből behozott, mű, gagyi, puszta üzlet stb. Mások - jellemzően párkapcsolatban levők - ezt máshogy gondolják. Vagy önszántukból vagy kényszerből. De a facér vérkockának sem kell ma feltétlen szeretete kimutatása nélkül morgolódnia.

Az FSF Europe azt javasolja, hogy minden ember, aki szabad szoftvert használ, szeresse ma a szabad szoftvereket. Gondoljon ilyenkor a szabad szoftveres közösségben keményen dolgozókra. Írjon egy köszönőlevelet kedvenc projektjének, microblogoljon ilovefs hashtag-gel (#ilovefs), blogoljon I love Free Software címmel, tartalommal.

GNU Guix 0.4

 ( trey | 2013. szeptember 30., hétfő - 18:10 )

GNU Guix 0.4

Ludovic Courtès nemrég bejelentette a csak "The GNU System"-ként aposztrofált GNU Guix 0.4-es kiadását, amely 5 ember 2 havi, összesen 300 commit-ot kitevő munkáját reprezentálja. A kiadás egy bootolható QEMU virtuális gép image fájllal érkezik. Az image segítségével az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba a fejlesztői folyamatba, amelynek végcélja a Guix csomagkezelőt használó, azzal azonos nevű, önálló GNU rendszer megalkotása. A Guix jelenleg még GNU Linux-Libre kernelt bootol és GNU dmd init rendszert használ. A 0.4-es verzió jelenleg "csak konzol" kiadás és elsődlegesen a Guix csomagkezelő kipróbálására használható.

30 éves a GNU projekt!

 ( trey | 2013. szeptember 28., szombat - 8:01 )

Éppen tegnap ünnepelte 30. születésnapját az a GNU projekt, amelynek az egész szabad szoftveres világ rendkívül sokat köszönhet. Richard Stallman 1983. szeptember 27-én küldte el a szoftvertörténelem meghatározó részének számító bejelentését a net.unix-wizards,net.usoft hírcsoportba "new Unix implementation" címmel:

Visopsys 0.72

 ( trey | 2013. augusztus 29., csütörtök - 16:10 )

Majdnem két év után új kiadással - 0.72 - jelentkezett a Visopsys, azaz a VISual OPerating SYStem (korábbi HUP cikk képekkel). A Visopsys egy egyszemélyes projekt. Maga az operációs rendszer a fejlesztője, J. Andrew McLaughlin szerint kicsi, gyors, grafikus felhasználói felülettel rendelkezik, teljesen multitasking, 100% védett módú, nyílt forrású. A Visopsys szabad szoftver, a GPLv2 (vagy újabb) feltételei szerint terjeszthető.

A változások listája itt. A bejelentés itt.

A Software Freedom Conservancy segített a Samsungnak megfelelni a GPL feltételeinek

 ( trey | 2013. augusztus 18., vasárnap - 10:25 )

Software Freedom Conservancy keretein belül működő GPL Compliance Project for Linux Developers projekt bejelentette, hogy segítségével a Samsung sikeresen megoldott egy GPL-megfeleléssel kapcsolatos problémát.

A megfelelési probléma akkor került a Conservancy látókörébe, amikor egy linuxos exFAT driver forráskódja rejtélyes körülmények között, "véletlenül" kikerült a GitHub-ra. Később a Conservancy megállapította, hogy hasonló driver van bináris formában az egyik Linux-alapú Samsung tableten (és mivel forráskódot a Samsung nem adott ki, így ez sérti a GPL feltételeit).

Dr. Fernando Perez és az OpenMRS nyerte az FSF 2012-es díját

 ( trey | 2013. március 24., vasárnap - 20:06 )

Március 23-án a LibrePlanet 2013 rendezvényen Richard M. Stallman, a Free Software Foundation elnöke bejelentette a 2012-es év szabad szoftveres elismeréseinek díjazottjait. Az évente kiosztásra kerülő díjak a hagyományoknak megfelelően két kategóriában kerültek odaítélésre. Az OpenMRS projekt az "Award for Projects of Social Benefit", míg Dr. Fernando Perez - az IPython megalkotója - az "Award for the Advancement of Free Software" elismerésben részesült.

60 éves Richard Stallman

 ( trey | 2013. március 17., vasárnap - 12:59 )

Lehet szeretni, gyűlölni, egyetérteni vele, vagy vitatkozni nézeteivel. Egy biztos, nem lehet elvitatni tőle azt, hogy nagy befolyása volt szoftvervilág fejlődésére, átalakulására. Richard Matthew Stallman (RMS) - a Free Software Foundation elnöke, a GNU projekt alapítója, számos fejlesztői eszköz létrehozója, szabad szoftver aktivista - tegnap töltötte be 60. életévét.

Boldog születésnapot, RMS!

Felkerült az Ubuntu RMS spyware listájára

 ( trey | 2012. december 9., vasárnap - 9:15 )

Az Ubuntu vásárlási lencséivel kapcsolatos privacy aggályok okán RMS hivatalosan felvette spyware listájára a Windows, az Apple i* eszközei, az Amazon Kindle, a Macintosh, a PlayStation, a "legtöbb mobiltelefon" stb. mellé az Ubuntu-t is. Az FSF első embere az FSF szimpatizánsoknak, aktivistáknak azt javasolja, hogy ne ajánlják, ne terjesszék az Ubuntu-t. Ha Software Freedom Day-eken, FLISOL rendezvényeken, installfest-eken vesznek részt, akkor ne telepítsenek, ne ajánljanak Ubuntu-t, hanem mondják el az embereknek, hogy az kerülendő kémkedés miatt:

GNU Guix - 100%-ban szabad GNU rendszer és csomagkezelő projekt

 ( trey | 2012. november 26., hétfő - 14:57 )

Ludovic Courtès pénteken bejelentette a GNU Guix projekt létezését, amelynek célja egy használható csomagkezelő és egy hozzá kapcsolódó, szabad GNU rendszer szoftverdisztribúció létrehozása. A szokványos csomagkezelői funkciókon túl a Guix támogatna tranzakcionális frissítést, visszagörgetést (roll-back), felhasználónkénti profilokat stb. A Guix az alpha kiadáshoz közelít. Jelenleg még nem egy bootolható disztró, egyelőre egy működő GNU/Linux rendszer fölé lehet majd telepíteni.

Részletek a bejelentésben.