FSF/GNU/GPL

Francia bíróság 650 ezer euró kártérítést ítélt meg GPL sértés miatt

Címkék

A Court of Appeal of Paris (Párizsi Fellebbviteli Bíróság) összesen 650 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a francia Orange-t, mert úgy találta, hogy a telekom szolgáltató megsértette a GPL-t, illetve a Entr'Ouvert Lasso nevű C library szabad szoftverének szerzői jogait. Az Orange egyrészről köteles 500 ezer euró kártérítést fizetni, valamint 150 ezer eurót kiadni erkölcsi károkozás miatt.

Részletek itt.

Nyílt forráskódúvá vált a Zed kollaboratív kódszerkesztő

Címkék

A Zed kódszerkesztő/kommunikációs platform fejlesztői bejelentették, hogy mostantól a projekt nyílt forráskódú. Maga az editor GPL-essé, a szerveroldali komponensek pedig AGPL alatt terjeszthetők. A Zed szerkesztő eddig a macOS-re összpontosított, de mivel most nyílt forráskódúvá vált, remélhetőleg Linux alatt is hamar használhatóvá válik.

Bejelentés itt, forráskód a GitHub-on.

Frissült a CMS oktatást támogató virtuális Drupal oktatóterem

Címkék

Két újabb funkcióval bővült a virtuális Drupal oktatóterem, a https://drupal.wdh.hu. Az idei évtől lehetősége van arra a diákoknak, hogy az elkezdett munkájukat a saját gépükre lementsék és azt a következő órán vagy otthon visszatöltsék és folytassák. Ez a mentés az adatbázist és a feltöltött fájlokat tartalmazza, a Drupal rendszert és a futtatásához szükséges környezetet azonban nem. 

Ezért készült egy másik fejlesztés, mely segítségével egy olyan verziót is le tudunk tölteni, amely tartalmazza a Drupal rendszert is. Ennek a futtatásához szükségünk lesz egy XAMPP rendszerre bekapcsolt GD támogatással. Nem kell mást tennünk, mint a webszerver gyökerébe (Linuxon: /opt/lampp/htdocs Windowson: C:\xampp\htdocs) kibontatni az így kapott fájlokat és a böngészőbe megnyitni a http://localhost/drupal/web URL-t. 

Ez utóbbi lehetőséget biztosít a tanárnak arra, hogy a https://drupal.wdh.hu felületén előkészítsen egy Drupal oldalt, majd azzal dolgozzon az órán a diákokkal. Ilyenkor nem lesz szüksége internet kapcsolatra, így gyenge netkapcsolat esetén is lehet órát tartani. A diákok az editor/editor név/jelszó párossal tudnak bejelentkezni az oldalra.

Természetesen ezt a csomagot fel lehet használni számonkérésre is. Ilyenkor a diákoknak nem kell mást csinálni, mint a webszerver gyökrében található drupal/ mappát tömöríteni és elküldeni a tanárnak.

A projektet az FSF.hu Alapítvány a Szabad Szoftver Pályázat 2023 keretén belül támogatta.

Tesztelhető a GNU Boot 0.1 RC1-es kiadása

Címkék

A GNU Boot egy, a szabad- és nyílt forráskódú programokat promotáló GNU projekt berkeiből származó boot firmware, amely inicializálja a számítógépben található hardvert (pl. memóriavezérlő, CPU, perifériák). A GNU Boot ezután elindít egy rendszerbetöltőt az operációs rendszer betöltéséhez. Vagyis, helyettesíti a proprietray BIOS/UEFI firmware-t, amely általában megtalálható a számítógépekben. A GNU Boot kompatibilis az Intel/AMD processzoros x86 architektúrájú számítógéptípusokkal. A GNU Boot jól működik GNU/Linuxszal és BSD operációs rendszerekkel. A GNU Boot állítólag a Libreboot forkja.

Részletek a bejelentésben.

SFC: John Deere, légy szíves tegyél eleget a GPL/LGPL kötelezettségeidnek!

Címkék

A Software Freedom Conservancy évek óta küzd a színfalak mögött a legnagyobb amerikai földművelési eszközöket gyártó vállalattal, a John Deere-vel. A türelmük elfogyott a privát egyeztetések során, ezért most nyilvánosan is felszólították a vállalatot, hogy az mihamarabb tegyen eleget a GPL/LGPL licencekből fakadó kötelezettségeinek:

Az Ortur lézervágó gyártója megnyitná a firmware-e forráskódját, miután felhívták a figyelmét a GPL sértésre

Címkék

A régi nóta: az Ortur a GPL licencű grbl-t használja lézervágója firmware-éhez. Egy ügyfél kérte a firmware forráskódját a gyártótól több alkalommal, de elhajtották azzal, hogy a firmware "üzleti titok". Nem hagyták annyiban, megszületett a fenti videó. A nyilvánosság hatására az Ortur meggondolta magát és megnyitná a firmware-e forráskódját. Jelenleg tanácsokat kér a közösségtől, hogy hogyan tudná ezt minél hatékonyabban megtenni.

Újra erősödni látszik az nyílt forráskódú/szabad szoftver vs. Microsoft ellentét

Címkék

A Software Freedom Conservancy a közelmúltban két figyelmeztetést is kiadott a szabad szoftveres projektek számára a Microsofttal kapcsolatban. Az egyik a GitHub Copilot nevű, AI-alapú kódíró eszközével, a másik pedig a Microsoft Store-jával kapcsolatos.

A GitHub Copilot-tal kapcsolatban az SFC arra hívta fel a figyelmet, hogy a Microsoft egy év alatt sem volt képes megnyugtató válaszokat adni az SFC aggályaira, illetve arra, hogy a Microsoft elzárkózik a nyilvános vagy akár a privát párbeszédtől. Az SFC szerint a GitHub-ról való váltás nem lesz egyszerű, de szükséges lépés a szabad szoftveres projektek számára, ha nem szeretnék megismételni a SourceForge-dzsal kapcsolatos korábbi hibájukat. Részletek itt.

A másik figyelmeztetés az SFC részéről a Microsoft alkalmazás-áruházát érinti.

Isztambul Eyüp kerülete Linuxra és egyéb szabad szoftverekre váltott

Címkék

Az Eyüp kerület Isztambul európai felén fekszik az Aranyszarv-öböl partján. Területe 242 négyzetkilométer, teljes népessége majdnem 400 ezer fő. A 2014-es önkormányzati választások után az új vezetés felismerte, hogy jelentős összegeket költenek proprietary szoftverek licenceire. A költségek csökkentése érdekében a vezetőség tanulmányt készíttetett. Az Eyüpsultan önkormányzat informatikai osztálya azt javasolta, hogy a Microsoft Windows-t cseréljék le török kormányzat támogatásával fejlesztett, Debian-alapú Pardus GNU/Linuxra.

Az önkormányzat jóváhagyta a projektet és 2015 januárjában az Eyüpsultan önkormányzat megkezdte az ingyenes szoftveralkalmazások (pl. LibreOffice) használatát. Ezt követte a Pardus GNU/Linux telepítése a számítógépekre.

Részletek a Free Software Foundation blogbejegyzésében.