FSF/GNU/GPL

RMS: nem lesznek radikális változások a GNU projekten belül

 ( trey | 2019. október 12., szombat - 17:29 )

Richard M. Stallman egy rövid nyilatkozatot tett közzé, miszerint nem várhatók radikális változások sem a GNU projekt céljaiban, sem az irányelveiben:

As Chief GNUisance, I'd like to reassure the community
that there won't be any radical changes in the GNU Project's
goals, principles and policies.

I would like to make incremental changes in how some decisions are
made, because I won't be here forever and we need to ready others to
make GNU Project decisions when I can no longer do so. But these
won't lead to unbounded or radical changes.

--
Dr Richard Stallman
Founder, Free Software Foundation (https://gnu.org, https://fsf.org)
Internet Hall-of-Famer (https://internethalloffame.org)

Richard M. Stallman és a GNU projekt

 ( trey | 2019. október 8., kedd - 7:59 )

Ugyan nyomás hatására Richard M. Stallman (RMS) nemrég lemondott az FSF elnöki és az igazgatótanácsban betöltött tisztségéről, továbbra is a GNU projekt vezetője, s így, továbbra is szoros együttműködésben van az FSF-fel. Erről RMS tegnap levélben tájékoztatta az érintetteket és a széles nyilvánosságot, illetve a GNU projekt is megerősítette ezt.

Mindeközben GNU szoftverek karbantartóinak egy csoportja közös állásfoglalást adott ki, amelyben RMS elmozdítását és új GNU vezetőséget sürget:

We believe that Richard Stallman cannot represent all of GNU. We think it is now time for GNU maintainers to collectively decide about the organization of the project. The GNU Project we want to build is one that everyone can trust to defend their freedom

Richard M. Stallman lemondott az FSF elnöki és az igazgatótanácsban betöltött tisztségéről

 ( trey | 2019. szeptember 17., kedd - 15:42 )

Az FSF a rövid közleményében nem jelölt meg okokat. A Twitteren található reakciók és kommentek azt sejtetik, hogy az Epstein-botránnyal kapcsolatos nézetei nyomán kialakult nyomás miatt döntött a távozás mellett.

Előadást tartott RMS a ... Microsoftnál

 ( trey | 2019. szeptember 8., vasárnap - 9:23 )

Miközben Richard M. Stallman évtizedek óta hű a szabad szoftveres filozófiájához, a Microsoft változik. Olyannyira, hogy már az sem (nagyon) meglepő, hogy RMS a Microsoft Research-nél tartott előadást a minap. Pedig RMS nem bánik éppen kesztyűs kézzel a redmondi szoftveróriással. A jelenlevők szerint a szabad szoftveres mozgalom atyja a szokásos témáiról beszélt főként: a szabad szoftver fontosságáról, a GPLv3-ról, a GNU és a Linux kapcsolatáról, de fogalmazott meg kéréseket is:

Részletek itt.

A VMware ígéretet tett arra, hogy eltávolítja a vmklinux-ot a vSphere-ből, Christoph Hellwig úgy döntött, nem fellebbez újra

 ( trey | 2019. április 4., csütörtök - 9:04 )

Az előzmények itt és itt és itt. Több évnyi pereskedés után az ügy lezárulni látszik. A VMware közölte, hogy eltávolítja a kifogásolt vmkernel kódokat a vSphere-ből (valamelyik közeli major verzióban), Christoph Hellwig pedig úgy döntött, hogy nem fordul újra bírósághoz ez ügyben.

The Hamburg Higher Regional Court affirmed the lower court's decision, which dismissed the case on purely procedural grounds; they did not address the main question of the case. (The February 28th decision can be found here.) Hellwig has decided with his legal counsel, Till Jaeger, and after conferring with Conservancy, to not appeal the case further in German courts. [...] VMware, in their news item about the decision by the Court, announced that they will finally remove vmklinux from vSphere. Both Hellwig and Conservancy had asked VMware to remove the Linux code from VMware's proprietary kernel many times. While the preferred form of GPL compliance is release of the entire work under the terms of the GPL, a common alternative is to merely remove the GPL'd code from the product. VMware chose the latter method to comply.

Részletek itt.

66 éves Richard M. Stallman!

 ( trey | 2019. március 17., vasárnap - 9:35 )

Tegnap töltötte be 66. életévét Richard M. Stallman, a szabad szoftver filozófia atyja, a GNU mozgalom elindítója, a GCC, az Emacs és a GPL megalkotója. Boldog születésnapot!

A GNU projekteken belüli udvarias kommunikációt elősegítő útmutatót jelentett be Richard Stallman

 ( trey | 2018. október 23., kedd - 17:43 )

Richard Stallman bejelentette a "GNU Kind Communications Guidelines" dokumentumot, amelynek célja a kedves, udvarias kommunikáció elősegítése a GNU projekteken belül. Elolvasható itt. RMS kísérő magyarázata itt.

35 éves a GNU kiáltvány!

 ( trey | 2018. szeptember 28., péntek - 12:01 )

35. születésnapját ünnepli az a GNU projekt, amelynek az egész szabad szoftveres világ rendkívül sokat köszönhet. Richard Stallman 1983. szeptember 27-én küldte el a szoftvertörténelem meghatározó részének számító bejelentését a net.unix-wizards,net.usoft hírcsoportba "new Unix implementation" címmel:

A GPL licenc visszavonhatatlan, avagy folytatódik a Linux kernel CoC körüli balhé

 ( trey | 2018. szeptember 27., csütörtök - 9:17 )

A Linux kernel projekt új magatartási kódexének (Code of Conduct - CoC) megvitatásakor néhány ember felvetette, hogy azok a hozzájárulók, akik elutasítják a magatartási kódexet, esetleg bekavarhatnak a Linux kernel licencelésébe. Ugyan ez nem valószínű, de hogy mindenki számára egyértelmű legyen, a Software Freedom Conservancy egy külső szakértővel együttműködve kibővíttette a Copyleft and the GNU General Public License: A Comprehensive Tutorial and Guide című dokumentumot. Belekerült egy új szekció, ami a GPLv2 visszavonhatatlanságáról szól.

Részletek itt.

Boldog Software Freedom Day-t!

 ( trey | 2018. szeptember 16., vasárnap - 10:06 )

A Software Freedom Day-t minden évben, szeptember harmadik szombatján ünnepeljük, 2006 óta.

SFC: Lépéseket foganatosított a Tesla a GPL megfelelősége terén

 ( trey | 2018. május 20., vasárnap - 8:36 )

A Tesla a Tesla Model S-sel több GPL sértést is elkövetett. A Software Freedom Conservancy 2013. júniusa óta áll kapcsolatban a vállalattal ez ügyben. Most úgy ítélik meg, hogy a Tesla elkezdett megfelelően állni a dologhoz:

Conservancy has been engaging with Tesla on its GPL compliance since June 2013, when we advised Tesla that we had received multiple reports of a GPL violation regarding Tesla's Model S. [...] We're thus glad that, this week, Tesla has acted publicly regarding its current GPL violations and has announced that they've taken their first steps toward compliance. While Tesla acknowledges that they still have more work to do, their recent actions show progress toward compliance and a commitment to getting all the way there.

Részletek itt.

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 - előadáslista, időbeosztás

 ( trey | 2018. április 22., vasárnap - 8:53 )

Elérhető a május 12-én megrendezésre kerülő Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2018 rendezvény előadáslistája és időbeosztása. A látogatók számára ingyenes rendezvényre regisztrálni a weboldalon lehet.

34 éves a GNU Projekt!

 ( trey | 2017. szeptember 28., csütörtök - 8:01 )

Boldog születésnapot!

10 éves a GNU GPLv3!

 ( trey | 2017. július 1., szombat - 15:26 )

Boldog születésnapot!

Visopsys 0.8

 ( trey | 2016. szeptember 19., hétfő - 17:39 )

Visopsys 0.71 #20

A Visopsys (VISual OPerating SYStem) (korábbi HUP cikk képekkel). egy alternatív operációs rendszer PC-kompatibilis számítógépekhez. Fejlesztője 1997 óta fejleszti, fejlesztését 0-ról kezdte. A Visopsys szabad szoftver, licence GNU GPL. A programkönyvtárak és header fájlok GNU LGPL alatt érhetők el.

Megjelent a Visopsys 0.8-as kiadása. Letölthető innen. Teljes változások listája itt.

A hamburgi bíróság elutasította Christoph Hellwig VMware ellen indított keresetét

 ( trey | 2016. augusztus 17., szerda - 8:37 )

Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztő a Software Freedom Conservancy (SFC) segítségével 2015. tavaszán indított pert Németországban a VMware ellen. A felperes azt állította, hogy a VMware nem tesz eleget a GPL-ben foglalt feltételeknek. A per 2015. őszén folytatódott, előbb a VMware védekezésével, érvelésével, majd Hellwig ezekre az érvekre benyújtott válaszával.

Az ügy új folyománya az, hogy hamburgi tartományi bíróság nemrég elutasította az ügyet. Christoph Hellwig weboldalán közzétett nyilatkozatában aláhúzta, hogy a bíróságnak formai problémái voltak a benyújtott bizonyítékokkal kapcsolatban, így a bíróság nem is foglalkozott az üggyel érdemben. Hellwig fellebbez a döntéssel szemben és reméli, hogy a fellebbviteli bíróság majd az ügy lényegével fog foglalkozni.

Az SFC a napokban egy összehasonlítást tett közzé, amelyben Hellwig és a VMware kódjait hasonlítja össze.

Az SFC közleménye itt olvasható.

A Creative Commons BY-SA 4.0 licenc egyirányú kompatibilis lett a GPLv3-mal

 ( trey | 2015. október 10., szombat - 13:37 )

Creative Commons License

A Creative Commons részéről Mike Linksvayer tegnapelőtt bejelentette, hogy a Creative Commons BY-SA 4.0 licence egyirányú kompatibilis lett a GNU GPLv3-mal. Ez azt jelenti, hogy a CC BY-SA 4.0 felől mehetünk GPLv3 irányba, viszont visszafelé ez nem működik.

32 éves a GNU projekt!

 ( trey | 2015. szeptember 27., vasárnap - 10:06 )

Ma ünnepli 32. születésnapját az a GNU projekt, amelynek az egész szabad szoftveres világ rendkívül sokat köszönhet. Richard Stallman 1983. szeptember 27-én küldte el a szoftvertörténelem meghatározó részének számító bejelentését a net.unix-wizards,net.usoft hírcsoportba "new Unix implementation" címmel:

12. Software Freedom Day

 ( trey | 2015. szeptember 19., szombat - 20:44 )

A 30 éves Free Software Foundation arra emlékeztet, hogy ma, szeptember 19-én ünnepeljük a 12. Software Freedom Day-t. Az FSF arra biztat bennünket, hogy az ünnepnap alkalmából küldjünk be szabad szoftverrel kapcsolatos hibabejelentéseket vagy új funkciókra, szolgáltatásokra irányuló kéréseket (feature request), illetve, ha így teszünk, akkor azt osszuk meg az FSF-fel például a Twitter-en keresztül.

Részletek a bejelentésben.

A Canonical megnyitotta az egykori Ubuntu One szolgáltatásának kódját

 ( trey | 2015. augusztus 11., kedd - 16:14 )

Az Ubuntu mögött álló Canonical 2009 májusában indította el Ubuntu One nevű online fájltárolási, fájlszinkronizációs szolgáltatását béta üzemmódban, amelynek bezárására 2014 nyarán került sor.

A Canonical most bejelentette, hogy AGPLv3 alatt elérhető az egykori szolgáltatás szerver oldali kódja. Ez az a szolgáltatáskomponens, amelynek fejlesztésébe a legtöbb energiát ölte a cég az elmúlt években. A forráskód elérhető itt. Részletek a bejelentésben.

30 éves a GNU-kiáltvány

 ( trey | 2015. március 18., szerda - 19:10 )

A GNU-kiáltványt Richard M. Stallman írta és publikálta 1985 márciusában a Dr. Dobb's Journal of Software Tools kiadványban a GNU projekt magyarázataként, céljainak definiálásaként, valamint azért, hogy támogatókat és résztvevőket toborozzon.

A GNU-kiáltványt nagy becsben tartják szabad szoftveres körökben, hiszen a mozgalom alapvető filozófiai forrásának tekintik.

A GNU-kiáltvány a lelkes fordítók és az FSF.hu munkájának köszönhetően elolvasható magyarul itt.

Válaszolt a VMware a GPL sértés vádra

 ( trey | 2015. március 11., szerda - 14:25 )

Mint az ismert, az SFC és Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztő a napokban pert indított a VMware ellen vélt GPL sértés miatt.

A VMware reagált a vádra. A cég úgy hiszi, hogy a vádak alaptalanok és a következőkre hivatkozik:

GPL pert indított a Software Freedom Conservancy a VMware ellen

 ( trey | 2015. március 5., csütörtök - 23:07 )

A Software Freedom Conservancy ma bejelentette, hogy Christoph Hellwig Linux kernelfejlesztővel együttműködve GPL per indult Hamburgban a VMware ellen. A per során azt szeretnék a felperesek elérni, hogy a VMware feleljen meg a GPLv2 feltételeinek.

Christoph Hellwig már 2007-ben nyilvánosan szót emelt amiatt, hogy a VMware nem a licencnek megfelelően használ fel GPL-es kódokat. Később a Conservancy felfedezte, hogy a VMware a Busybox-szal sem a licencnek megfelelően jár el.

FSF - User Liberation

 ( trey | 2014. december 30., kedd - 16:07 )

A legtöbb ember minden nap kapcsolatba kerül szabad szoftverekkel, de sokan közülük nem tudják, hogy mi is az a szabad szoftver. Az FSF ezen változtatni szeretne, ezért megbízást adott az Urchin Studios-nak, hogy készítse el a fenti rövidfilmet, ami a reményeik szerint könnyen megérthetővé teszi az emberek számára, hogy mi az a szabad szoftver. Az Urchin Studios a filmet kizárólag szabad szoftverek felhasználásával készítette el.

Nem mellesleg folyik az FSF éves pénzgyűjtő kampánya. Az FSF 525 ezer dollárt szeretne összegyűjteni január végéig. Aki szeretné támogatni az alapítvány munkáját, az megteheti itt.

Szabad szoftver segítségével kommunikál a Reboot Project az aggastyán ISEE-3 űrszondával

 ( trey | 2014. augusztus 9., szombat - 9:46 )

Az NASA ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer-3) űrszondájának pályafutása 36 éve, 1978-ban indult. Felbocsátása után a Nap-Föld rendszerben tevékenykedett, ahol a kozmikus sugárzást, a napszelet és a mágneses teret mérte, vizsgálta. Később, a '80-as évek derekán felhasználták több üstökös (Giacobini–Zinner, Halley) megfigyelésére, majd ezután, egészen 1997-ig a NASA a napszél és a koronakitörések kutatására vetette be. Később sem kapcsolták le, de egyre távolodott a Földtől, így a jeleinek vétele egyre nehezebbé vált. Az űrszonda most ismét a Föld közelébe ért, így fel lehetett vele venni újra a kapcsolatot. Kora ellenére az űrszonda egész jó állapotban van, műszereinek jó része még mindig üzemel.