FSF/GNU/GPL

SFC: John Deere, légy szíves tegyél eleget a GPL/LGPL kötelezettségeidnek!

Címkék

A Software Freedom Conservancy évek óta küzd a színfalak mögött a legnagyobb amerikai földművelési eszközöket gyártó vállalattal, a John Deere-vel. A türelmük elfogyott a privát egyeztetések során, ezért most nyilvánosan is felszólították a vállalatot, hogy az mihamarabb tegyen eleget a GPL/LGPL licencekből fakadó kötelezettségeinek:

Az Ortur lézervágó gyártója megnyitná a firmware-e forráskódját, miután felhívták a figyelmét a GPL sértésre

Címkék

A régi nóta: az Ortur a GPL licencű grbl-t használja lézervágója firmware-éhez. Egy ügyfél kérte a firmware forráskódját a gyártótól több alkalommal, de elhajtották azzal, hogy a firmware "üzleti titok". Nem hagyták annyiban, megszületett a fenti videó. A nyilvánosság hatására az Ortur meggondolta magát és megnyitná a firmware-e forráskódját. Jelenleg tanácsokat kér a közösségtől, hogy hogyan tudná ezt minél hatékonyabban megtenni.

Újra erősödni látszik az nyílt forráskódú/szabad szoftver vs. Microsoft ellentét

Címkék

A Software Freedom Conservancy a közelmúltban két figyelmeztetést is kiadott a szabad szoftveres projektek számára a Microsofttal kapcsolatban. Az egyik a GitHub Copilot nevű, AI-alapú kódíró eszközével, a másik pedig a Microsoft Store-jával kapcsolatos.

A GitHub Copilot-tal kapcsolatban az SFC arra hívta fel a figyelmet, hogy a Microsoft egy év alatt sem volt képes megnyugtató válaszokat adni az SFC aggályaira, illetve arra, hogy a Microsoft elzárkózik a nyilvános vagy akár a privát párbeszédtől. Az SFC szerint a GitHub-ról való váltás nem lesz egyszerű, de szükséges lépés a szabad szoftveres projektek számára, ha nem szeretnék megismételni a SourceForge-dzsal kapcsolatos korábbi hibájukat. Részletek itt.

A másik figyelmeztetés az SFC részéről a Microsoft alkalmazás-áruházát érinti.

Isztambul Eyüp kerülete Linuxra és egyéb szabad szoftverekre váltott

Címkék

Az Eyüp kerület Isztambul európai felén fekszik az Aranyszarv-öböl partján. Területe 242 négyzetkilométer, teljes népessége majdnem 400 ezer fő. A 2014-es önkormányzati választások után az új vezetés felismerte, hogy jelentős összegeket költenek proprietary szoftverek licenceire. A költségek csökkentése érdekében a vezetőség tanulmányt készíttetett. Az Eyüpsultan önkormányzat informatikai osztálya azt javasolta, hogy a Microsoft Windows-t cseréljék le török kormányzat támogatásával fejlesztett, Debian-alapú Pardus GNU/Linuxra.

Az önkormányzat jóváhagyta a projektet és 2015 januárjában az Eyüpsultan önkormányzat megkezdte az ingyenes szoftveralkalmazások (pl. LibreOffice) használatát. Ezt követte a Pardus GNU/Linux telepítése a számítógépekre.

Részletek a Free Software Foundation blogbejegyzésében.

Hogyan működik az FSF e-mail rendszere?

Címkék
Email is a key service we provide. Besides it being one of the FSF campaigns and licensing teams' most important ways of communicating, we also support thousands of mailing lists for other free software projects, which send millions of emails per year. [...] At the heart of the FSF's email servers is a mail transfer agent called Exim. One of Exim's key functions is to send email to and receive email from other email servers on the Internet. Exim is licensed under the GNU GPL version 2 or any later version. Over many years, the Exim project has done a wonderful job of advancing its capabilities and maintaining superb documentation. The email domains the FSF tech team spends the most time administering are fsf.org, gnu.org, nongnu.org, and libreplanet.org.

Itt olvashatók további részletek arról, hogy az FSF hogyan kezeli ezt az óriási mennyiségű levelet.

[Videó] Az FSF arról, hogy miért érdemes harcolni a javításhoz való jogért

Címkék

Fight to Repair" is an animated video from the Free Software Foundation (FSF) about two free software engineers rushing to fix a life-threatening problem in a vehicle's autopilot code.

Coming up with a fix for the bug is only the first step in their journey, which has them facing off against the malicious proprietary software corporation DeceptiCor, and culminates in a high-speed motorcycle chase.

Részletek a témában itt.

GPL sértési pert indított az SFC a Vizio nevű TV készülék gyártó ellen

Címkék

A Software Freedom Conservancy bejelentette, hogy GPL sértési pert indított a Vizio Inc. nevű TV készülék gyártó ellen. A SFC szerint a nevezett cég ismétlődően nem tartotta be a GPL még legalapvetőbb követelményeit sem. A szervezet a problémát már 2018 augusztusában jelezte a Vizio felé, de 2020 januárja óta a TV gyártó nem reagál a megkeresésekre.

Részletek a bejelentésben.