Érkezik a Librem 5 "Birch" kötege

Címkék

A Purism alapító-vezérigazgatója, Todd Weaver bejelentette, hogy elkezdték kiszállítani az "etikus", linuxos telefon, a Librem 5 második, "Birch" kódnevű kötegét (batch). A Purism azt a módszert választotta, hogy folyamatosan fejleszti a készüléket és az egyes, újabb szállítási kötegekben egyre fejlettebb készülékekhez juthatnak a megrendelők. A Birch hardveres újdonságai:

We made a number of hardware improvements from the Librem 5 Aspen to the Librem 5 Birch batch. We have a much improved antennae design, shield protectors across all components on the PCBA, rubber bumpers to help tighten up the fit of component placement, strong clips to secure the WiFi and Cellular cards, shorter cables to clean-up the cable routing, tighter overall tolerance, improved thermal dissipation into the case.

Az első köteg az "Aspen" volt, a jelenlegi a Birch, amelyeket a Chestnut, Dogwood, Evergreen, Fir követ majd. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Kivancsi leszek, hogy papirnehezeken kivul mire is lesz jo. No offense, jo dolognak tartom, bar kicsit draga.. Akkor mar PinePhone ha lehet valogatni. 

AlexC

Hol irtam ilyet? :D Pont azert voltak/vannak (hacsak nem kaptak valahonnet toke injekciot) a bedoles hataran mert nem kapta meg atlag halando es mar jottek is figyelmeztetesek, hogy akinek van esze az kihatral belole. Azota nem kovettem az esemenyeket de ha fogadni kellene en arra tennem a penzemet, hogy poruljaras lesz.

Legjobb tudomásom szerint az első batch majdnem teljesen a céghez közel álló, jórészt purism dolgozó, vagy önkéntes emberekhez ment, akik nagyjából alfa tesztelésre használták. Ez szerintem kommunikációs trükk volt, egy csúsztatás, ami nem teljesen korrekt, és fekete pontot érdemelnek miatta, de technológiai szempontból érthető.
Ők már nem a laborból, hanem az üzemből kikerülő "kvázi kész" eszközt kaptak, amit megpróbáltak használni, tudván, hogy a szoftver és a firmware rétegben is vannak még lukak és ismert hibák.

Én örülök, hogy nem úgy vágják hozzá a telefont a megrendelőhöz mint ahogy a MS a Windows 10 -et, hogy nesztek, teszteljétek le amiért fizettetek, hanem rendesen megkérdezték, hogy inkább türelmetlen vagyok, és kérem félkészen, vagy türelmes, és megvárom míg kijönnek a rejtett hibák?
Ez egy rohadt nagy piros pont a részükről.

A második batchről most kezdenek szállingózni a hírek, de szerintem még nem érdemes nagyon figyelni, mert ez még mindig béta teszt, mutatja a működés jeleit, de még nincs kész.

A harmadik és a negyedik batch lesz az amiben már (majdnem) minden működni fog, és a nagy szériában készülő ötödik, Evergreen revision lesz az, ami minőségben nem olyan lesz, mint a "rosszul fogod" szlogennel reklámozott szintén nem olcsó telefon. Lehet, hogy ott is jobb lett volna, ha nem hazudják azt a marketingesek, hogy ők már elsőre mindent jól csinálnak?

Disclaimer: A szerző az Evergreen -re vár, és emiatt nem hajlandó meglátni semmi olyan tényt ami elkedvetleníteni, vagy nem egyezik az előítéleteivel.

Ahogy én kivettem, egy 699$-os hulladék lett...

Nem értem a fanyalgást. Korrekten bejelentették a problémákat, transzparensen tájékoztatnak a projekt állapotáról, és senki nem mondta, hogy ez egy széria telefon. Az általad linkelt cikkeknek szerintem inkább pozitív kicsengése van. Itt az ár egy fejlesztés előfinanszírozásáról szól, nem pedig arról, hogy megveszed egy neves és tőkeerős gyártó csúcstelefonját.

Korábban azon ment a szájtépés, hogy úgyse tudnak szállítani, most hogy szállítanak meg azon megy a szájtépés, hogy a köztudottan előszériás darabok nem olyanok, mint a nagy gyártók kiforrottabb modelljei.

Ahhoz billentyűzet is kellene... remélem, idővel lesz ilyen kiegészítő is.

Részemről érdekesség egyébként - vélhetően lesz rá néhány rendszer, szabadon lehet cserélgetni őket és megnézni, mi a helyzet ezen a téren.
Azt nem várom, hogy ez egy tökéletesen használható telefon lesz, de érdekességnek éppen érdekesség...

...mármint a PinePhone, a Libremért ennyit nem szeretnék adni...

"We made a number of hardware improvements from the Librem 5 Aspen to the Librem 5 Birch batch. We have a much improved antennae design, shield protectors across all components on the PCBA, rubber bumpers to help tighten up the fit of component placement, strong clips to secure the WiFi and Cellular cards, shorter cables to clean-up the cable routing, tighter overall tolerance, improved thermal dissipation into the case."

Ezek azért elég komoly változtatások, nem bánom hogy várok :)

Ez azért nem egy üdülési jog, hogy 3 milliót be kelljen tenni és mindig csak felfele upgrade-elhess... kickstarter kampány. Beleteszel max párszázezer forintot aztán vagy kapsz valamit a pénzedért, vagy nem, ennyike.

ezért hívják befektetésnek, nem vásárlásnak.

ezt en nem vagom. Miert kene barkit is lebeszelni?
 

En orulok, hogy lesz egy ilyen, megha nekem szemely szerint perpill nincs ra szuksegem.

De amint egy onvezeto traktort epitenek, rogton berendelnek belole 10-15 darabot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Multkori topicba be volt linkelve. Megkeresed elolvasod levonod a tanulsagot.

Tomoren: sok jel arrafele mutat, hogy kb zsonglorkodnek a projekt eletbentartasaval. Akinek nincs 100K buknivalo penze az jobban teszi ha meg most elall a vasarlastol es nem varja meg amig bejelentik, hogy bocsesz elkurtuk...

ezt nem tudom mibol vontad le.

Engem egy dolog erdekelne, hogyha ilyen telefonon tornem a fejem:

szoftverfejlesztes hogyan halad.

Kb. semmi mas.

Ezt elnezve

https://source.puri.sm/explore

 

Nem latok kulonosebb foghijat. Szepen kalapaljak a diot vagy amit kell:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hat ez nem mondott sokat.

 

osszefoglalva: van egy ficko akinem a fizeteset csokkentettek es alapito tag. Sose volt benne a phone teamben. Rengeteg dologgal nem ert egyet.

 

Lehet, hogy sz*rban van anyagilag a ceg, de ezt a telefont valszeg ki tudja izzadni.

Aztan meglatjuk.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....