CentOS 8

 ( trey | 2019. szeptember 24., kedd - 19:02 )

We would like to announce the general availability of CentOS Linux 8 and the new CentOS Stream, on all architectures. [...] This is the first release for CentOS Linux 8 and is version marked as 8.0-1905, derived from sources published by Red Hat, delivered via git.centos.org

A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem tudom miért nem csináltak belőle dvd5-ös formátumú dvd ISO képet, ha már egyszer nem elég a mai világban a boot vagy egyéb netinstallos lemezkép. Mellesleg mi akadálya van annak hogy a netinstallos telepítő ne tartalmazzon tükör listát és ne kelljen azt vadászva pötyörögni? Vagy mindenki fejből tudja rajtam kívül? Ha ezt az a buziseggnyaló Debianban meg tudták oldani, meg egy rakás más ingyenes disztrón, azért ne legyen már az az űberkirály istencsászár Piroskalapos szuperlinuxban, aminek pofátlanul vastagon elkérik az árát, ez olyan nagy luxus, hogy ne tegyék bele. Remélem fröcsögésem jogos, hamár pénzt kérnek érte.

Én már az újat is fejből vágom ::P

Viszont ebben már elvileg van ilyen opció, hogy legközelebbi mirror de az nem akart működni, így beírtam kézzel, ahogy a 7nél.

Fedora 30, Thinkpad x220

A boot isojával még vannak gondok. Egy ilyet találtam.

https://bugs.centos.org/view.php?id=16456

Azt ugye tudod, hogy a CentOS-ért nem kérnek pénzt?

+1 :D kissé mellélőtt a kollega :) Amúgy a mirror listát jogosnak érzem én is :) Igazán belerakhatnának valami automatic mirror* listát az installerbe.

Azért nincs benne, mert az az upstream default use case, hogy Red Hat Satellite felhasználóként úgyis a céges mirrort fogod használni, mert az kezeli a telepíthető csomagokat és verziókat, annak meg ugye nem tudhatják a címét.

Nos igen.

Tudom a CentOS már beolvadt a Redhat alá, de nem hiszem, hogy RH kikötne olyat hogy az installerbe márpedig soha sosem nem lehet se nem... sose nem.. beletenni CentOS mirrorokat a válaszható listába :)

Ennek ellenére én elvagyok vele, nem mondom hogy fejből tudom, de mikor kinn vagyok a telepen akkor kb mobil + könyvjelző és beír.

Ennyi :)

"hogy RH kikötne olyat" nem pont forditva van? hogy a centos probl olyan lenni mint a RH, es ha RHban ugy van akkor ebben is? egyaltalan a RH miert szolna bele a centosba?

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Nem ugy tunik, mintha a frocsogesen kivul masrol is lenne fogalma.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"Nem ugy tunik, mintha a frocsogesen kivul masrol is lenne fogalma."

De nagyképű valaki.

Neked meg az ékezetes betűkről nincs. Ha olyan okos vagy, fejből tudhatnád hol vannak. A kiosztás átkapcsolásának módjait majd privátban megírom.

> being this butthurt

"Azt ugye tudod, hogy a CentOS-ért nem kérnek pénzt?"

Tudom. Red Hatért kérnek. De mivel CentOS a Red Hat forráscsomagjaiból épített disztró, ráadásul itt már többen irták, hogy a fejlesztők jól összeborultak a Red Hat-tal, azért feltételezhetem, ha RH tudná ezt a feature-t, akkor Centos is. A téves feltételezés jogát fenntartom, mivel Red Hat linuxszal még nem volt dolgom.

"buziseggnyaló Debian"

Hmmm...ha csak ennyi vanmeg a Debianrol, ezt tartod a legerdekesebbnek roluk....erdekes allaspont.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"Hmmm...ha csak ennyi vanmeg a Debianrol, ezt tartod a legerdekesebbnek roluk....erdekes allaspont."

nouveau
Gnome3
systemD és most a wayland

Most hirtelen ezek jutottak eszembe, amiért nem szimpi. A pride-os dologgal csak megkoronázta. Én már a systemD óta nem debianozom. Az másik dolog, hogy azóta megbarátkoztam systemDvel, de gentoon a laptopomat kivéve nem használom a többi eszközömön.

A nouveau-val és a waylanddel mi a gond?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Önmagában a nouveauval nem lett volna bajom, az nem tetszett, hogy bele tették a kernelbe és nem külön debian csomagból telepíthető kernel modul. Én ezt vártam volna debiantól. Ez lehet számotokra furcsa, de utálom, ha olyan kernel modul bent van a kernelben, amire nincs az eszközömnek szüksége, aztán blacklistelni kell, hogy ne kavarjon be.
A wayland meg komoly kívánni valókat hagy maga után. Nem méltó egy stabilnak nyilvánított debianba.
Meg abból lett elegem, hogy debian kitalál valamit, ami mentén a fejlesztés halad, aztán hirtelen felrúgják. Állandóan variálnak.

Idézet:
az nem tetszett, hogy bele tették a kernelbe és nem külön debian csomagból telepíthető kernel modul.

Gondolom mérlegeltek, hogy hány olyan ember van, akinek Nvidia GPU-ja van, így out-of-the-box kap _valami_ grafikus teljesítményt, szemben azzal, akinek nem Nvidia GPU-ja van, de nem szeret felesleges kernel modulokat a futó rendszerében [de akkor már nem a nouveau az egyetlen, van ott még pár ;) ].

Idézet:
A wayland meg komoly kívánni valókat hagy maga után. Nem méltó egy stabilnak nyilvánított debianba.

A Wayland még mindig a protokoll, aminek van egy raklap implementációja (a Weston referencia implementáció, a GNOME3-as GNOME Shell, a KDE-s KWin stb.). Melyik _implementációval_ volt bajod?

Idézet:
Meg abból lett elegem, hogy debian kitalál valamit, ami mentén a fejlesztés halad, aztán hirtelen felrúgják.

És a Debian még a konzervatívabb disztrók közül való... ugyanezt az érvet rá lehetne húzni az Ubira (az Upstart jövő... ja, jó, systemd. A Mir a jövő... ja, jó, Wayland. A...), akik ténylegesen belső fejlesztésű projekteteket toltak le a userek torkán, csak hogy utána egy hátraarccal kiálljanak mögülük.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Speciel nvidia.com-rol szarmazo drivert hasznalok evek ota, tavaly (vagy tavalyelott) valtottam icewm-rol mate-ra, nagyjabol meg mindig init.d-t hasznalok (tavaly vagy tavalyelott volt gond a networking scripttel, amikor a systemd atallas volt, azota nincs vele bajom)

Szoval tovabbra se ertem, de vegulis mindegy. Sok csomag elerheto hozza, szamomra jol hasznalhato. Igaz, a CentOS ugyanigy, de azt szervereken hasznaltuk.
Neha kiakaszt ugyan valami, de nagyjabol jol megy, most nyaron meg veletlenul sikerult automatan frissitenem az uj kiadasra - total problemamentes volt, ugy remlik, pedig van par kulso repo (emiatt is volt a frissites, a debian-multimedia.org-on atallitottak a "stable"-t a 10-esre es par csomag lefrissult, aztan torte a rendszert. De ez nem a Debian hibaja, en nem figyeltem)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.