Megjelent az Uyuni 4.0.2-es verziója, benne egy nagy újítással!

 ( Vamp | 2019. augusztus 5., hétfő - 15:53 )

Az Uyuni (A SUSE saját Spacewalk forkja) végre valahára elérte a 4.0.2-es verziót, ami főleg az Ubuntu szervereket használók körében lesz nagyon népszerű. Eddig a Spacewalk segítségével is meg lehetett valósítani ugyan a .deb alapú csomagkezelést, de az Uyuni új verziójában mindenféle "trükközés" nélkül is megy ez. Ezzel az Uyuni lett a Landscape elsőszámú ingyenes alternatívája.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Epp tesztelem egy ubuntu kliensel.

A Bootstraping opcioval csak SSH managelessel idaig szuper!

Kliens oldalon nem kell elotelepiteni semmit, nincs agent, meg semmi egyeb. Csak kell egy root user, amivel az uyuni tud tenykedni. (ezt nem art definialni az uyuni configjaban, ha ez tortenetesen nem maga a "root", de ez ubuntu alatt alapbol nem megy nyilvan, visudo-val (no PASS) erdemes beallitani egy root usert, pl uyuniservice.)

Mielott hozzaadunk egy channel-t, erdemes a GPG keyt beallitani (doksiban le van irva hogy) ezek utan minden folvett channelunk alapbol ezzel a GPG vel lesz alairva, illetve a salt minion (over SSH) is ezt a GPG-t allitja be a kliensnel.

Spacewalk nyogvenyelos/raeroltetett Ubuntu supportjahoz kepest nagyon durva a kulonbseg!!

Konkrétan mire használod/használnád?

--
trey @ gépház

Jelenleg Spacewalk-al managelek kb 15 Linux (Ubuntu/Debian) alapu servert. (de a szamuk novekszik)

Alapvetoen patch management a celja, igy telepitem a fontos biztonsagi frissiteseket, illetve kb minden package-et, amit a userek kernek. Meg persze a telepitett programokat is ezen keresztul frissitem (Gitlab, Docker, Urbackup, minden ami kell)

Minden nap szinkronizalja a main/update/security repokat localba (persze csak a valtozasokat), illetve vettem fel custom repokat is (mysql, docker, urbackup...)

Viszont Spacewalk Ubuntu/Debian supportja siralmas... Nincs hozza normalis (repobol telepitheto) agent, csak valami ezer eves, forrasbol forditott cucc... OSAD package-et kb az uj verziohoz (2.9) sehol nem talalok... Ezert vagyok meg 2.8-on...

Uyuni ezzel szemben Salt alapu (is), igy ubuntu ala is siman telepul. A Bootstrap miatt lenyegeben minimalis pre-config kell a klienseknek. Valamit a GPG alairas is szepen mukodik, ami Spacewalk-Ubuntu-val megint maceras/nyakatekert...

Miben más, mint az Ansible?

A funkcioja hasonlo, igazabol egy alternativanak mondanam.

Uyuni/Ansible AWX/Spacewalk/The Foreman-Katello kb mind hasonlora lehet oket hasznalni es mind valamelyik nagyobb Enterprise gyarto sajat megoldasanak az upstream projektjei.

Probaltam tobbet is a fontiekbol es eddig az Uyuni volt a legszimpatikusabb, mert egyszeru telepiteni/beallitani. igaz nem tud annyit, mint egy Ansible / Foreman-Katello, de ha tenyleg csak package/patch management a celod (nemi kis config/image deploymentel) akkor sztm jobb alternativa a fentieknel.

Sub

Ez nagyon jó hír. A spacewalk és fizetős változata egy nagyon jó, ms környezetben gpo+sccm párosnak betudhato megoldás, Red Hat, suse és ubuntu rendszerekre.

Ha tudom, kipróbálom.