Komoly büntetést kell fizetnie a Microsoft Magyarországnak korrupciós ügye miatt

 ( trey | 2019. július 22., hétfő - 18:34 )

Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Microsoft Hungary), a wholly owned subsidiary of Microsoft Corporation, has agreed to pay a criminal penalty of more than $8.7 million to resolve the government’s investigation into violations of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) arising out of a bid rigging and bribery scheme in connection with the sale of Microsoft software licenses to Hungarian government agencies. [...] In a related matter with the Securities and Exchange Commission (SEC), Microsoft Corporation agreed to pay to the SEC disgorgement and prejudgment interest totaling approximately $16,565,151 for conduct in Hungary.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (DoJ) bejelentése itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szóval a Kelet-Indiai angolszász társaság 21. századi leszármazottai teszik a dolgukat, erre az anyaország megbünteti a gyarmati helytartóit és ezzel még több pénzt pumpál ki birodalmi központ felé.
Egyben éreztetik erkölcsi feljebbvalósságukat a lenézett peremvidékkel szemben.
Ügyes!

nagyon érdekes lehet, hogy ezt a kárt vajon megpróbálja e az m$ legalább névleg behajtani a magyarországi leányvállalaton, ill. a magyarországi m$ leányvállalat partnerein, volt vezetőin...

vagy hagyja futni őket :Đ

Gondolod, hogy ezekről Redmondban semmit sem tudtak.

--
trey @ gépház

azt gondolom, hogy kifizetik a büntetés összegét, aztán gyorsan elfelejtik, ill megpróbálják elkenni a részvényesek előtt azzal, hogy ami amerikán kívül történik, az amerikán kívül marad :))

meg azt is, hogy ez nem lesz feltétlenül annyira sikeres akció.valamit kénytelenek lesznek csinálni ezekkel a leányvállalatokkal.

Őszintén? Simán el tudom képzelni, hogy a hazai mutyi Redmond háta mögött zajlott. Abszurdisztánban bármi lehetséges, pláne ha azt nézzük, hogy az illetékesek sikeresen a kormányzati kondér közvetlen környezetébe kapituláltak.

Persze: csökkents költséget és növeld a bevétel nagyságrendjét: nem érdekel hogy csinálod, csak jöjjön a $ :). Leszarják hogyan, csak oldd meg..

Dolgoztam több banknál az idők során. Mindenhol végig kellett menni ugyanazokon az oktatásokon, amik persze nem is az IT-ra voltak szabva, hanem a valódi bankárokra.

Mindenhol elmagyarázták, hogy "ismerd meg az ügyfeledet" jól, figyelj a szokásostól eltérő vagy az ismereteidnek ellentmondó viselkedésmintákra, mi az, ami pénzmosás, vagy terroristák pénzelése, ez mind mennyire tilos, ezek és ezek a törvények szabályozzák a dolgot, Te magad is börtönbe mégy, ha megszeged ezeket!!!!! Ha gyanúsat látsz, ide jelentsd, meg ez, meg az.

Mindezt Angliában, ahol az egész ország egy jelentős gazdasági aktivitása és bevételi forrása az, hogy külföldiek pénzét mossa, oroszokét, arabokét, valójában mindegy, kié, csak sok legyen.

Az egyik konkrét banknál is, ahol dolgoztam, ahol mindenkinek az első héten végig kellett ülni a tanfolyamokat, később kiborult az egyik bili, hogy jé, hát hogy-hogynem, pénzt mostak. Nahát... Akkor fizessetek egy kis büntit, és legközelebb ne derüljön ki! OK?

Na, sok beszédnek sok az alja.

Nem csodálkoznék, ha M$-nél is hasonló lenne a megközelítés. Tilos, törvény tiltja, nem szabad... kivéve, ha elég magas szinten vagy, és a nagyfőnök cinkosan rádkacsint, akkor már mehet, de csak fű alatt, ügyesen.

A hazai, a kínai, az orosz, a román, az olasz .... Naiv elképzelés, hogy erről ott senki sem tudott.

Mindeközben, mikor 20 éve ebben a szakmában kezdtem dolgozni, már akkor is ismert fogalom volt a Microsofttal kapcsolatban az "incentives" fogalom.

--
trey @ gépház

mindig olyan szépen tudnak fogalmazni :)

valaki már megkérdezte, hogy került-e valaki börtönbe :))))))

A bolgár srácot akarják odarakni.

Árultak volna Linuxot!

Nagyon helyes, valamiből fizetni kell a családtámogatásokat!

Már régesrégen be kellett volna tiltani a külföldön gyártott zárt szoftverek kormányzati felhasználását, illetve ezeknek a programjainak az oktatását az iskoláinkban!

Utolsó mondatra: Nemzetközi versenyképességnek eléggé betenne.
Idejönne egy nagyobb cég, és nem ismernék az emberek a világon mindenhol használt szoftvereket.

Hogyne ismerhetnék. Sok cég ingyen licenszet ad a diákoknak, hogy beletanulhassanak. Nálunk meg piaci áron vagy afelett fizet az állam érte.

Most miért?

Lehetne használni Blackpathert vagy Uhut, és hipp-hopp versenyképesebbek lennén, mint a világ többi része a házi készítésű szarjaikkal.

Félreértettem, nem nekünk fizet, hanem az USA-nak?

Félre.

A "mi" részünk annyi benne, hogy közpénzből sikerült több állami cégnél is a bolti egy darabos árnál több pénzért venni Microsoft licenceket disztribútor cégeken keresztül, amelyekben megjelentek Mészárosék és Tiborczék is, ezért Polt érdemi vizsgálat nélkül bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

Abban igazad van, valamiből fizetni kell a családtámogatásokat, csak tudod, ilyenkor nem a családokra gondolnak, hanem A családokra.

--
https://iotguru.live

Az amcsi állam kapja a pénzt, a magyarnak ehhez semmi köze. A magyaroknak annyi köze hozzá, hogy a büntetésként kifizetett pénzt az ms magyrország szedte össze a magyar ügyfelektől.

szerk: ah kicsit zavaros volt az előzmény. Szóval valsz ugyanarról beszélünk.

miért fizetne "nekünk"? (mm a Magyar államnak?):

Az eljárást nem a Magyar állam végzi, hanem az USA egy hivatala..
A pénz útja:
átlagpolgár(adó) -> Magyar Állam
1-> "Köztisztviselő"
2-> MicroFo$ -> SEC

Amit csinálni kéne:
1. eljárást indítani azok ellen a faszkalapok ellen akik a lefizetés "áldozatai"
2. eljárást indítani az MS Hungary ellen
3. eljárást indítani azok ellen akik 1. & 2. -at elmulasztották ezidáig :)
de, hogy a realitásoknál maradjunk, ez nem olyan foci ami itthon megtörténik, ilyen prominens amerikai cégbe(és leányaikba) ugyanúgy nem kötnek bele mint a német autógyártókba..

Azért van egy komoly wtf faktor abban, hogy a magyar adófizetőknek és mindenféle szomszédos és keleti országnak okozott károkért a magyar ms leány fizet büntetést az amerikai állam felé. Ügyes.

jaja. Korrupt voltal? Akkor fizess ide is!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

Welcome to the World 2019

--
robyboy

Nem ez a wtf faktor, hiszen egy amerikai cég fizeti a büntetést. Sokkal inkább az, hogy itthon vajon miért nem kapnak ugyanekkora bírságot, és a kirúgott vezetők közül páran vaaaajon miért az államigazgatásban folytatták? :D

+1000

NER csak!

A büntetés harmadát a magyar cég fizeti. A kérdésed meg költői kérdés, tudjuk rá a választ, hogy Polt miért nem látott bűncselekményt.

--
https://iotguru.live

"Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Microsoft Hungary), a wholly owned subsidiary of Microsoft Corporation"

Kinek kellene szerinted fizetnie?

--
trey @ gépház

Sokkal inkább az, hogy itthon vajon miért nem kapnak ugyanekkora bírságot

Szerintem itt az MS-re gondolt, szóval nem értem a gondodat. És azok valóban jogos kérdések, hogy:
- emberünket hogy-hogy nem egy zárkában tartja el a magyar kormányzat (valami kirakat pozíció helyett),
- miért az amerikai bírság fáj a Microsoft-nak a legjobban, hogy-hogy nem a magyar hatóságok cseszik meg őket alapos(abb)an (mivel ugye itthon ügy sincs, így elég nehéz).
--
https://naszta.hu

Nekem meggyőződésem, hogy erről tudtak Redmondban is és azt sem tartom kizártnak, hogy onnan jöttek az utasítások közvetlenül. Emlékszünk még a tojásdobálásra (2008, 25 milliárd forint, második Gyurcsány-kormány?), amikor nagyorgy korrupciót kiáltott? Ballmer személyesen látogatott el azokba az országokba - köztük hozzánk is -, ahol "vissza kellett téríteni az igaz útra az eltévelygőket".

Ballmer személyesen jelent meg Münchenben is (magyarul), félbeszakítva fontos (síelés) dolgát, amikor megtudta, hogy a német város Linuxra akar váltani.

Az én feltételezésem az, hogy az itteni MS vezetők megkapták kintről, hogy mit kell csinálni. Akik itt részt vettek benne az éppen aktuális kormányzat részéről, pontosan tudták, hogy nem azokat kellene elsősorban elítélni, akik itt parancsot teljesítettek, hanem a szálak az USA-ba vezetnek. Ott pedig nincs jogköre a magyar hatóságoknak.

Ezt az egészet a Microsoft képmutatásának tartom. Damage control. Hogy ne gyűrűzzön ki hozzájuk a balhé, elfojtják az országokban levő leányvállalataik szintjén. Kb. mint a szervezett bűnözés. Ott sem az utolsó embertől jön a parancs, hanem a főnöktől. De a legritkább esetben megy börtönbe a szervezet vezetője.

--
trey @ gépház

Azt ugye tudod, hogy ebben az esetben a Microsoft nem igazán profitált ebből, a profitot kiszervezték a disztibútoroknak?

Másrészt megint ott tartunk, hogy x éve mi volt? Felmentés, hogy másik is lopnak? Hol a nyomozás?

--
https://iotguru.live

Nincs itt semmiféle felmentés. A Microsoft megérdemelte amit kapott, ennél sokkal többet érdemelt volna. Nem itt tartana a szoftvervilág, ha ezt 10 vagy 20 évvel ezelőtt megkapta volna. Értem én, hogy merre akarsz terelni, de itt most a Microsoft kapta meg méltó büntetését és itt most erről van szó elsősorban.

--
trey @ gépház

Nekem nagyon hiányzik a képletből a másik érintett fél, illetve a tényleges elkövetők méltó büntetése. Tudod, akiből miniszteri biztos lett, meg a többiek, akik lefölözték a hasznot.

--
https://iotguru.live

Bocs, hogy IT oldalon elsősorban egy korrupt IT világcég van a radaromon. Amelyik ugyanezt csinálja több országban, amelyik ugyanezt csinálta az OOXML szabványosítás körüli szavazások előtt stb. Évtizedek óta.

Elég régóta vagyok itt, hogy ne csak a az elmúlt pár évre emlékezzek.

A te aggályaiddal sincs semmi probléma, azon kívül, hogy kissé földhözragadtak. A probléma itt kicsit nagyobb ennél. És hiába viszik börtönbe az éppen aktuális megvesztegetettet, amíg lesz vesztegető, örömmel áll egy másik azonnal a helyére.

Javaslom megnézni a Pablo Escobarról szóló Narcos című sorozatot. Megérted majd utána, hogy miről beszélek.

--
trey @ gépház

> Azt ugye tudod, hogy ebben az esetben a Microsoft nem igazán profitált ebből, a profitot kiszervezték a disztibútoroknak?

Azért ez nem így megy. Persze, ha korrupcióval lehet valamit csak eladni, az drága. Megvan az illendő költsége ennek a fajta sales tevékenységnek, azt fizették így ki. Ettől még maradt profit is.

Ráadásul a Microsoft számára a közigazgatás és az oktatás nem csak a közvetlen licenszeladások miatt érdekes, hanem főleg azért mert ezen a két trójai falovon keresztül az egész gazdaságra rákényszerítik a Microsoft termékek használatát. Nekik még úgy is megérné ezekben a szektorokban ott lenni, ha fizetniük kellene érte. Ahhoz képest a kedvezményes árú eladás is megéri.

Ugyanazt a műsort nézzük?

"A kormány még 2014-ben írt ki közbeszerzési pályázatot Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) néven, a magyar közigazgatás digitalizálására fejlesztési 1,42 milliárd euró (450 milliárd forint) EU-s forrást osztottak szét. A programból végül alig valósult meg bármi, a pénzből ehelyett rengeteg szoftverlicencet vett a kormány, sokszor a piaci árat jelentősen meghaladó áron, magyar beszállítócégeken keresztül. [...] a közbeszerzések szervezésekor jelentős szerepet játszott Orbán Viktor veje, Tiborcz István és testvére, Tiborcz Péter, akik befolyásolták a döntőbíróságot arról, melyik szállító cég felé lejtsen a pálya a beszerzéseknél. A lap szerint a Tiborcz-testvérek az egyik nyertes cégben, a HCS Experts-ben levő informális érdekeltségeken keresztül húzhattak hasznot a közbeszerzésekből."

--
https://iotguru.live

Ugyanazt: jól jártak akik az üzletet intézték, és jól járt a Microsoft is. "A programból végül alig valósult meg bármi, a pénzből ehelyett rengeteg szoftverlicencet vett a kormány" Azért csak eladott egy rakat licenszet a Microsoft, és helyi kompetencia sem keletkezett, tehát minden úgy alakult, ahogy az MS-nek a legjobb. Az, hogy itt is kerestek rajta páran sokat, az az MS-nek nem fáj. Ami az MS-nek fájt volna, az az ha mondjuk ebből a pénzből ésszel elkezdenek Microsoft licenszű rendszereket FOSS alternatívára váltani.

Amiről például atya írt lentebb: az ő projektjüket is lehetett volna ilyen pénzből tolni, a pénznek nagyrésze itthon maradt volna, és az MS-nek is fájt volna, ezért nem engedhették. Körülbelül úgy állnak a számok, hogy még 80%-ot elsikkasztva is simán tudták volna ebből finanszírozni pár évíg atya fórumtárs projektjét. Közpénzt lopni itthoni projekten is lehet. Ezzel kellett a Microsoftnak versenyre kelnie. Talán most hogy megveszik a T csoport egy részét végre lesz NER kézben szoftveres cég, és nem kell az ilyen programokkal kényszerűségből a Microsoftot finanszírozni :-)

Azt érted félre, hogy nem mentegetem Tiborczékat, hanem csak annyit állítok, hogy a dolgok kimenetele a Microsoft érdekeit is tükrözte, egyáltalán nem volt a Microsoft ezekben az ügyletekben átverve, vagy kijátszva.

Igen érdekes adat például, hogy kiszámoltuk, hogy ha itthoni cégnél hazai fejlesztőket fizet az állam, akkor a pénz kb. 70%-át azonnal visszakapja SzJA, járulék, ÁFA és a bénább cégeknél nyereségadó formájában. Szóval ilyen projekteket venni lényegesen olcsóbb, mint az azonos áron vett külföldi szoftver. De ez persze senkit nem érdekelt.

Meg aki megkeresi a pénzt, az el is költi, és még jópárszor körbeforoghat a gazdaságban. Ha egy magyar ember gazdagabb lesz egy kicsit, akkor egy kicsit több helyi "luxus" szolgáltatást fog igénybe venni: étterem, nyaralás, takarító, kertész, stb. Ezek is végsősoron adót fizetnek, ha mást nem ÁFÁ-t abba, amit vesznek. Végsősoron többszörösen megtérül itthoni projekteket finanszírozni.

+2

+1

-s-

> a pénz kb. 70%-át azonnal visszakapja

mondjuk ez is egy eleg nagy problema :D

Igazad van, de a hazai adózást nem akartuk megreformálni, szóval azt adottságnak vettük :D

Abból, hogy a fejlesztő bérének a 70%-a visszavándorol az államhoz, miért következik, hogy olcsóbb fejleszteni, mint a kész terméket megvenni? :O

Szia

Gondoltam szólók.
Megnéztem a személyes oldalad

A women.ubuntu.hu oldal
Acces Denied hibát ír.

*******
Ij

https://imgur.com/a/Ux6dDJS

Szép szinonima a disztribútor szó a pártkasszára! :)

"Akik itt részt vettek benne az éppen aktuális kormányzat részéről, pontosan tudták, hogy nem azokat kellene elsősorban elítélni, akik itt parancsot teljesítettek, (...). Ott pedig nincs jogköre a magyar hatóságoknak."

A korrupció gyanúja Mo-on merült föl. Két fél kell hozzá: aki korrumpál és akit korrumpálnak. Mindkét fél tevékenysége a Btk. XXVII. fejezete alapján büntetendő. Aki itt tevékenykedik arra a magyar jogszabályok vonatkoznak - néhány kivétel van; akiket kivesznek törvénnyel a magyar jog hatálya alól.

ebben igazad van, csakhogy magyarország - már rég - nem jogállam.

a kérdés inkább az, hogy az egyesült államok miért nézte el eddig a korrupció ilyen magas szintjét. - lényegében az egész régióban -

és ha már nyomozás indult - mint tudjuk az fbi is vizsgálódott az microsoft magyarországnál - akkor az eu hatóságai miért maradtak ki az egészből eddig?

Segítek: ezt úgy hívják, hogy korrupció. Hajlamosak egyesek ezt a dolgot csak közép-európai vagy fejlődő országok-béli problémának látni vagy láttatni. De aki azt hiszi, hogy nincsenek korrupt emberek bárhol a világon, az hülye.

--
trey @ gépház

sajnos azonban ennek az ágazat méretekből eredően mindenbe belekotor.
nem egy utca közvilágításáról van szó. - bár akár ebbe is beleszólhat :) -

Pl.:
nemzetbiztonság
honvédelem
kormányzás
önkormányzatok
oktatás
törvényhozás/parlament
egészségügy
...

ugye nem kell sorolni, jelentősen túlmutat önmagán.

valójában nem akarok vádaskodni - pedig fogok :) - de nem kevés támogatást kaphattak a korrupcióhoz bizonyos szervezetektől ezeknek a cégeknek a képviselői :)

Bocs, biztos az én hibám, de nem igazán értem, hogy mit akarsz mondani.

--
trey @ gépház

azt hogy maga a korrupció megszünteti a használt szoftverek sokféleségét.

példa rá a nagyibrittanai kórházak esete, - ha még emlékszünk erre - ahol egész kórházak álltak le egyetlen window$t érintő smb hiba miatt, beleértve a window$ szervereket, röntgen gépeket, ct-ket, meg ki tudja még mi a francot.
és itt még különösebben nem is a korrupció volt az ok, csak a sokféleség hiánya.

ha még emlékszünk rá, sok időbe telt, mire rájöttek a magyar közigazgatás it-s szakemberei, hogy ha mindenütt window$ munkaállomásokat/szervereket használnak, az nem csak anyagilag fog sokba kerülni, ekkor kezdék el szabad szoftveresíteni kormányzati szerverparkokat a politikai/korrupciós nyomás ellenére.
reklámozni is csak módjával reklámozták ezt a tevékenységüket:)

sokszor írtak ki pályázatot arra, hogy visszaszorítsák a window$ használatát a közigazgatásban, és legalább részben vegyes rendszert alakítsanak ki. ahány kísérlet, annyi bukás..

és így tovább..

Biztos a Windows volt a hibás, és nem az a tény hogy 1000 éves, utoljára 2004-ben (túlzok persze) patchelt OS-t futtattak azokban a kórházakban a szkilles szakemberek. Láttam már hajmeresztően összerakott ezeréves valami csiribiri szép nagy Linux rendszert is 1 karakteres, ssh képes root jelszóval, oda sem kéne az NSA hogy szarrá rombolják. Illetve mekkora dili üzemeltetési szempontból például egy nagy cégnél, ha "sokféleség" és nem egy, hanem tizeniksz fajta OS-t kell támogatni - a hülyének is megéri kétszer-iksszer akkora támogató személyzetet fizetni. Meg aranyanyám - window$, microfo$, nőjetek már ki ebből a szandálos/fehérzoknis disselésből. Disclaimer: IBM Poweren szocializálódtam, most meg leginkább Linux alapú rendszerekkel bajlódom, Windowst sem utálom, mert miért is kéne.

nagyon vicces:)

one size fitts all?

Tűzoltás. Boldogabb lesz tőle valaki? Persze. Éppen pártállásától függően az aktuális ellenzéki. Én nem veszem el tőled ezt, ítéljék el. De nem ez itt a probléma gyökere. Ahogy feljebb leírtam, az ügyben egyetlen állandó volt, amelyik tök mindegy, hogy baloldali, tök mindegy, hogy jobboldali volt a kormány, ugyanazt csinálta. És sokan állítják, hogy csinálja világszerte. Ez pedig a Microsoft.

Itt 20 éve írunk a korrupciós ügyeiről, amelyet világszerte alkalmazott. Jó katonái védték mindig, de azért előbb-utóbb utolérik a vádak.

--
trey @ gépház

A bűnök esetén nem boldogságról van szó, hanem jó esetben igazságról, igazságosságról.
Még milyen bűnök gyanúja esetén vagy hasonló véleményen?
Kik ítéljék el?
A pártpolitika nem tudom hogyan kerül ide.

Bűnök esetén is mérlegelhet az igazságszolgáltatás és az igazságszolgáltatás is ismeri a vádalkut. Pontosan azért, hogy ne egy-egy helyi bűnbaknak kelljen feltétlen elvinnie a balhét, hanem azoknak érdekükben álljon terhelő vallomást tenni az igazi elkövetőkre.

Nem azt mondtam, hogy ne ítéljék el, hanem azt, hogy itt is jó eséllyel az értelmi szerzők azok, akik megint megúsznák.

--
trey @ gépház

Ebben a konkrét esetben - tekintetbe véve az USA igazságszolgáltatásának a képmutatását - az USA bírságot szabott ki. Ugyan ebben az ügyben Mo-n nem történt semmi. (Optimista: Biztosan éppen folyamatban van a történés.)

FBI nyomozás alatt, után vagy mellett sem neveztek meg felelősöket. Te úgy gondolod, hogy a magyar nyomozóhatóságoknak több eszköz van a kezükben arra, hogy felgöngyölítsenek egy, az USA-ig érő ügyet úgy, hogy biztosan azok menjenek börtönbe, akik a valódi elkövetők?

Nem véletlen az, hogy ez az ügy el lett sikálva ezzel a (valódi súlyához képest) vicc összegű peren kívüli bírsággal.

--
trey @ gépház

Az egy hipotézis, hogy kevesebb eszköz van a kezükben, mint az FBI-nak.
Állampolgárként - az igazságszolgáltatás fenntartójaként - elvárásom, hogy akármennyi eszközük is van, tegyenek meg mindent.

Ja, hát előttem van, ahogy Kovács hadnagy beállít Redmondba és kérdőre vonja az ottani vezetőket... ugyan legyenek már kedvesek megnevezni, hogy a magyar alkalmazottak közül kik vettek részt ebben a korrupciós ügyben.

--
trey @ gépház

Számodra elfogadható, hogy az akinek tennie kell, nem tesz semmit, bár a semmittevés nem leplezhető cinizmussal.
Bár én Orwell összest olvastam (lásd pl. Állatfarm), mégsem fogadom tételmondatát: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Többedik alkalommal akarsz olyan dolgokat a nekem tulajdonítani, amiket én nem mondtam. Ráadásul mellébeszélsz. Gondolom te jól tudod, hogyan kellene kinyomozni azok nevét, akikét a Microsoft az eljárás során szándékosan titkolt.

Ja, vagy azt gondolod, hogy úgy kellene, hogy nézzük meg, ki volt ebben az időben a TOP10 Microsoft Magyarország alkalmazott, azok biztos tudtak róla, vessük őket börtönbe?

Valóban, ez is lehetne egy nyomozás. Mondjuk, ehhez a szinthez nem kell FBI, az tény.

--
trey @ gépház

Nem beszélek mellé, nézetbeli különbség van köztünk.
Nem gondolom, hogy mit kellene tenniük, de hogy valamit igen, az gondolom.
A mondatod cinizmusából az következik, hogy ami nálunk történt az ügyben, az elégséges.

Nem, a mondatom cinizmusából az következik, hogy ha a Microsoft bűnpártolást végez, azzal nehéz mit kezdeni itthonról.

--
trey @ gépház

Akkor csukjuk be az ügyészséget, rendőrséget és a versenyhivatalt. Vagy komolyan azt gondolod, hogy csak USA-ban tartózkodó, amerikai állampolgárok sarasak egy magyar korrupciós ügyben?
--
https://naszta.hu

Komolyan nehezedre esik a szálban olvasás, vagy csak itt csatlakoztál be és azért beszélsz vadakat?

Leírtam feljebb, hogy ha van itt bűnös, ítéljék el. Csak meg ne álljanak itt, mert attól nem oldódik meg a probléma.

Egyébként tudsz terhelő dolgokat bárkire nézve is? Tegyél feljelentést a rendőrségen. Vannak itt az olvasók közt egykori vagy akár aktuálisan Microsoft Magyarország alkalmazottak. Ők tettek feljelentést? Ha nem, miért nem? Hát pedig ott dolgoztak. Ilyen faszságokat én is tudnék írni.

Értem én azt a fotelszakértői fogalmatlanságot, amikor egyesek elkezdik szajkózni a "miért nem csukták be" hülyeséget, de a rossz hír az, hogy az igazságszolgáltatás sokszor kénytelen olyanokat is elengedni, akikről tuják, hogy bűnös, de nincs ellenük bizonyíték.

Tessék konkrétumokkal előállni! Aki leginkább konkrétumokkal tudna előállni az ügyben, az maga a Microsoft (anyacég). Sajnos, pont ugyanúgy sunyul az ügyben, ahogy szokott.

--
trey @ gépház

Leírtam feljebb, hogy ha van itt bűnös, ítéljék el. Csak meg ne álljanak itt, mert attól nem oldódik meg a probléma.

Igen, pont azért válaszoltam, mert azt látjuk, hogy az MS-t az USA-ban megbüntették (ami nagyon helyes és valószínűleg igazad van abban, hogy kevés, hiszen abban is igazad van, hogy kb. a teljes régióban ezt tették). De a korrupció itt történt, a magyar felelősök mellett az esetleges amerikai szálat is innen lenne érdemes elindítani. (V.ö.: magyar számlákon landol a pénz, magyar stróman cégek vesznék részt benne, magyar MS alkalmazottak voltak a kulcs alakok stb.) Más országokban ebből durva botrány volt/van. Nálunk nincs semmi látnivaló...

Egyébként tudsz terhelő dolgokat bárkire nézve is?

Ezt kéne megugrani, hogy ez lenne a magyar hivatásos szervek feladata. Értem, hogy jobb a hit rate a városi kivezető szakaszokon a 70-es táblánál 80-al száguldó autósoknál, de a rendőrséget, az ügyészséget és a versenyhivatalt ezért is fizetjük.

Nézzük másképp: neked nem lóg ki a lóláb, hogy az USA-ban szétbüntetnek egy céget, mert itt korrupt, de itthon "semmi nem történt"?
--
https://naszta.hu

A korrupciót nagyon nehéz leleplezni. Ha nincs tettenérés (titokban készített videó vagy hangfelvétel stb.), tanúvallomás, akkor gyakorlatilag lehetetlen.

A Microsoft nem tett terhelő vallomást az alkalmazottaira. A FBI nem hozta nyilvánosságra az adatokat. Nem hiszem, hogy egyszerű feladat lenne, ráadásul az amerikai hatóságok is hagyták inkább (aprópénzt kiszabták, hogy legyen valami) - tehát részesei a korrupciónak.

A "szétbüntettek" az a valódi felelősségre vonás elmaszatolása volt.

Miattam börtönbe zárhatnák a Microsoft komplett volt magyarországi vezérkarát, ha bűnösök. Meg a kormányzati oldalról is, aki elfogadta az esetleges kenőpénzeket. Meg a disztribútori oldalról. Egyik sem kutyám-macskám, hol érdekel szerinted?

Annyit mondtam, hogy szerintem itt a legnagyobb disznó az (és mindig is az volt), aki szokás szerint megússza. És a probléma ezzel nem megoldottá vált, csak elkenték.

--
trey @ gépház

"A Microsoft nem tett terhelő vallomást az alkalmazottaira"
Egy cég, hogy tud terhelő vallomást tenni? Gondolom átadták a levelezést meg a dokumentumokat.

A Magyar emberek megkárosításárt lehetne elítéli őket.
Ha nagyon akarnának a Magyar hatóságok sokkal eredményesebben nyomozhatnának, csak a pénz útját kéne követniük.
MS kedvezmény kevesebb pénz ment mint kellet volna (olcsóbban adta).
Disztribútor olcsóbban kapta, drágábban adta na itt kelne keresni a pénz és visszakérni. Tulajdonosok vagyonelkobzás börtön, vezetők szintén. Ja hogy elkezdenének beszélni, hát nem lesz itt semmi.

loop

Onnan, hogy a Microsoft Magyarország jelenlegi vagy votl alkalmazottai feljelentést tehetnének. Majd szólj, ha megtörtént!

--
trey @ gépház

Az ügyészség meg indíthatna hivatalból eljárást. ;) (Tudom itthon sci-fi kategória :))

Ja, a gazdasági rendőrség meg nyomozhatna évekig is, akár százmilliókat elköltve arra, amit megtudhatnák az amerikaiaktól tíz perc alatt, akiktől egyébként nem áll messze a mószerolgatás, ha az éppen érdekükben áll (Vida Ildikó és tsai. ügy).

Csak most valamiért nem áll. Ja, már tudom miért! Mert nemzetgazdasági ügy nekik a Microsoft! Tehát, azt sem tartom kizárnak, hogy amerikai nyomásra vagy kérésre nem történik semmi különös.

Ez is a sci-fi kategória.

--
trey @ gépház

Mivel gondolom az érintett beszerzések nagy része közbe-szerzés volt, így azért annyira nem lenne nehéz kinyomozni ki és miért. Az más kérdés, hogy a NER-ben sem érdeke ez senkinek. ;)

Kár NER-ezni, mert ha ezt megkapargatnák, az elmúlt min. 20 évre visszamenőleg sok ezer embernek kellene böribe vonulnia. Meglepődnél, de ha szigorúan vesszük, ez a korrupció egészen lenyúlna akár cégek informatikai beszerzés döntéshozói szintig is. Nem csoda, hogy ekkora ügynek senki sem áll neki, mert a végén kiderülne, hogy a munkaképes lakkosság szemmel látható részének kellene Sopronkőhidán helyet szorítani.

Ja, és ha végeztek az IT beszerzésekkel, akkor következhetne az autó beszerzés stb.

--
trey @ gépház

Ezért írtam azt, hogy a NER-ben sem. ;)

Értem én ezt a gyermeki naivitást, ami egyesek részéről érkezik, de azt is pontosan tudom, hogy az emberek jó részének az a baja az ilyen korrupciós üggyel, hogy ő kimarad belőle.

Csak, hogy lezárjuk, egyetértek Gino-val, aki mondta a majálison:

"Rossz emberek vannak... A rosszakat el kell ítélni. Akik bűnösek, szenvedjenek"

--
trey @ gépház

Mi szerepelne abban a feljelentésben?

Feltételezem, terhelő vallomástételre jelentkezés, kétes ügymenetet alátámasztó dokumentumok, bármi stb. Ugye itt mindenki tudni véli, hogy kik az elkövetők. Megy az értetlenkedés, hogy miért nem ülnek még. Hát, akkor tessék őket megnevezni egy feljelentés keretében.

--
trey @ gépház

Tudod jól h. nem lehet nevesíteni az elkövetőt feljelentéskor még akkor sem, ha a szemed láttára gyilkolta meg a szomszédodat. Különben ha kiderül a nyomozás végén h. mégsem ő volt, akkor visszaperel és te mész az akasztófára.
--

Azt nem tudhatjuk a cikkekből, hogy a Microsoft HU-nak a történetben milyen felelőssége van.

A hírek szerint kedvezményes áron adták a szoftvereket a kereskedőknek (gondolom a HumanSoft, 4IG, EuroOne, Nádor közül kerülhetett ki), ők viszont piaci vagy magasabb áron adták az államnak.
Ebből nekem nem következik egyenesen, hogy egyáltalán tudtak róla, vagy bármilyen ráhatásuk lett volna.

"Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Microsoft Hungary), a wholly owned subsidiary of Microsoft Corporation, has agreed to pay a criminal penalty of more than $8.7 million to resolve the government’s investigation into violations of the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) arising out of a bid rigging and bribery scheme in connection with the sale of Microsoft software licenses to Hungarian government agencies." - írta a DoJ.

Gondolom, ártatlanságában beleegyezett a több mint 8,7 millió dolláros bűnügyi büntetés kifizetésébe.

--
trey @ gépház

És nem ezt pofáztam eddig? Hogy az amerikaiaknak kellett volna kiadni az adatokat? De. Végig.

"Meg se szólalhatnak az igazságügyi minisztérium nélkül [...] A két cég azt is vállalta, hogy az üggyel kapcsolatban nem adnak ki semmiféle közleményt és nem tartanak semmiféle tájékoztatót az igazságügyi minisztérium csalás elleni osztályának előzetes tájékoztatása és véleményének kikérése nélkül."

Vagyis, ahogy korábban írtam, az egészen rajta tartja az DoJ a kezét. Nemzetgazdasági érdek, azt sem tartom kizártnak, hogy, hiába keresi meg a magyar ügyészség az amerikai társszervet, egy kurva mondatot nem fognak kapni tőlük. Onnantól kezdve pedig baszhatod az egészet.

Ha pedig így lesz, szándékosan lehetetlenítik el az ügy részleteinek feltárását.

--
trey @ gépház

Véleményem szerint elvi ellentét van köztetek is.
A bűncselekmények, talán 10 taxatíve felsorolt kivételével, hivatalból üldözendőek, amiknek a gyanúja esetén az eljárást a hatóságnak meg kell indítania.
Valóban, bárki tehet feljelentést, az minden esetre életszerűtlen, hogy az esetleges érintettek tegyék meg.
Nagyon népszerű, szerintem meglehetősen cinikus álláspont, főleg politikusi körökben, ha bárki gyanút lát, tegyen följelentést. Csakhogy fenntartunk egy komplett hatalmi ágat, aminek éppen a törvényesség fenntartása és ellenőrzése a dolga.
Vannak ez alól kivételek ("nemzetgazdasági érdek", stb.), amiket ha nem törvény rögzít, de érzékeljük, akkor úgy tűnik, hogy vannak egyenlő és vannak egyenlőbbek, így a törvények tájékoztató jellegűek.

Amikor az ügy napvilágra került (2018), a mo-i ügyészség nem látott erre utaló jeleket, így nem indított eljárást, hivatalból.
Tettek feljelentést, amit az ügyészség 2018. április 14-én "bűncselekmény gyanújának a hiányában" elutasított.

te nem hallottad?

szijjártó megmon'ta! a jogállamisággal finnország vannak problémák, nem pediglen nálunk. sajtószabadság meg a fasorba' sincs ott, nálunk pedig mindent lehozhat a közmédia amit a kormány csak szijjártó szájába ad :)

jó lenne megjegyeznéd mostmár.
különben lesz itt olyan bevándorlózás terroristázás libsibolsizás hazaárulózás oriásplakátozés és sorosozáz no meg persze kisvasutazás, hogy attól kódulunk

Hallottam, megjegyeztem. Minden esetre köszönöm, hogy figyelmeztettél.

"ha bárki gyanút lát, tegyen följelentést"

Csak jelezném, hogy aki bűncselekményről tud, de hallgat róla, az is bűnös. Tétele is van a BTK-ban. Tehát, kötelesség lenne.

"Tettek feljelentést,"

Kik?

--
trey @ gépház

A jelzéseddel magam is tisztában vagyok.
Az esetleges érintettek ritkán tesznek feljelentést.
Szerintem nem lényeges, hogy ki tett feljelentést, de politikus volt, és az elutasításra adott ügyészi válasz is politikustól származott.

Számomra az az érdekes, hogy az ügyészség nem látta indokoltnak az eljárás megindítását a napvilágra került információk alapján, majd a feljelentés (hivatali visszaélés és hűtlen kezelés) alapján megállapította, amit.
(Megj.: A románok ebben az ügyben "kicsit" szigorúbbak voltak.)

A feljelentést ismeretlen tettes(ek) vagy konkrét személyek ellen tette?

--
trey @ gépház

Volt bizonyithato tetteneres? Ha nem, akkor jo esellyel ismeretlen.

Ja, hát ez olyan mint a helpdesk-re a bejelentés, hogy a "buzi Windóz megint szar". Az ilyet én is a helyén kezelem.

--
trey @ gépház

A helpdeskes hasonlat annyiban sántít, hogy ebben az esetben talán tovább kérdezel (feljelentés kiegészítés).
Ha konzultálsz egy jogásszal, ő pontosan elmondja, hogy miért ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést, ha bűncselekményre utaló eseményt veszel észre.

"Ha konzultálsz egy jogásszal, ő pontosan elmondja, hogy miért ismeretlen tettes ellen tegyél feljelentést, ha bűncselekményre utaló eseményt veszel észre."

Magánemberként talán még érthető is lenne, de politikusként már kevésbé (mentelmi jog).

--
trey @ gépház

Egy alkalommal vezetőként tettem feljelentést nevesítve. Maga a nyomozó szerv hívta föl a figyelmemet arra, hogy ezt így ne. Majd ők felderítik és megnevezik az elkövetőt.

És miért ne? Mit számít az, hogy mit mond a nyomozó szerv?

Nekem az a bajom ezzel, hogy az interneten mindenki olyan kurva bátor, akkora a pofája, de ha oda kellene állni, nevet és arcot kéne tenni a konkrét gyanúsítás mellé, ami vissza is üthet, mert ha mellélőtt, akkor szopóka van, akkor már mindjárt eltűnik a bátorság.

--
trey @ gépház

Nekem sem számított, hogy mit mond a szerv. Az internetes bátorsággal kapcsolatos véleményeddel egyetértek.

A köztünk lévő beszélgetés tárgya esetén bonyolultabb a helyzet. Itt gyanúról van szó, aminek igazolása vagy cáfolata a nyomozószervek dolga.

Talán korábban kellett volna idézni:
https://www.justice.gov/opa/pr/hungary-subsidiary-microsoft-corporation-agrees-pay-87-million-criminal-penalties-resolve

Ennek a harmadik bekezdése közöttünk a vita tárgya: a mo-i ügyészség nem talált gyanút sem, aminek szerintem a negyedik bekezdésben említett négy partner az oka.

Ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt azután, miután a WSJ írt az USA-ban induló vizsgálatról.
Megj.: A WSJ írásban a vizsgálat a jelentős kedvezménnyel történő értékesítésről szól, miközben teljes áron értékesítette a közvetítő a kormányzati szerveknek és ezt a különbözetet használhatták-e megvesztegetésre.
A közvetítő cégek mo-i cégek voltak, akiknek a tulajdonosai ismertek. Bár ez biztosan előtted sem ismeretlen.

"Bár ez biztosan előtted sem ismeretlen."

Fogalmam sincs kikről és mikről van szó. Én leragadtam a Microsoft megint korruptkodott dolognál. A büntetést is rájuk szabták ki, tehát értem a mutogatást, de melyek is voltak ezek a cégek? A Wall Street Journal említi őket név szerint?

--
trey @ gépház

A WSJ cikk nem említ neveket.
A vizsgálatot lezáró közleményben ez van:
"...legalább 2013 elejétől 2015-ig a leányvállalat egyik vezetője és más munkatársai megnövelték a haszonkulcsot a szoftverlicencek magyar kormányzati szerveknek való eladásakor."
"Ennek elősegítése érdekében a Microsoft Hungary vezetői és alkalmazottai hamisan arról tájékoztatták a Microsoftot, hogy túlzó árengedményekre volt szükség a Microsoft-szoftvereket kormányzati vásárlóknak forgalmazó viszonteladóknál" (pl. HCS Experts, Euro One, Racionet, usw.)

Abban nincs vita köztünk, hogy az MS korruptkodott.

Ez csak néhány kiemelt bűncselekményfajtára igaz.

Szerintem nem csak az aktuális ellenzékinek kellene boldogabbnak lennie, hanem mindenkinek (kivéve, aki épp az állami korrupció részese, akár lebukott már, akár sosem fog).

"A Microsoft a vizsgálat kapcsán egyetlen alkalommal sem nevezett meg személyi felelőst, az eljárás során csak annyi derült ki, hogy a cég egy "magas rangú vezetője" és "több alkalmazottja" volt érintett az ügyben - ők már nem dolgoznak a Microsoftnál."

Szerinted a Microsoft miért védte őket? Tippeld meg! A szent Microsoft miért nem nevezte meg a felelősöket a saját volt alkalmazottai közül? Miért igyekezett peren kívül megegyezni?

Nekem van rá észszerű válaszom.

Az FBI nyomozott. Mi lett a nyomozás eredménye? Hol vannak megnevezve a bűnösök? Hol van itt az igazságszolgáltatás? Az amerikai szervek a peren kívüli megegyezéssel nem éppen elsikálták a kellemetlen ügyet?

Kérdések, amik válaszra várnak.

--
trey @ gépház

Egy korrupciónak minimum két vége van. Tehát az, hogy a Microsoftot megbünteti az amerikai állam, elrendezte az egyik végét (legalább részben). A másik vége (az állami fél) viszont továbbra is vígan elvan, mert 'nem történt bűncselekmény'. Ha nem történt, akkor miért a büntetés? Ha meg történt, akkor nem kéne gyanúsítottként azt is elővenni, aki szerint nem történt?

"Tehát az, hogy a Microsoftot megbünteti az amerikai állam, elrendezte az egyik végét (legalább részben)."

Dehogy rendezett! Nem tudom, hogy mióta lehet személy által elkövetett bűncselekményt egy cégre kirótt pénzbüntetéssel kiváltani?

"A másik vége (az állami fél) viszont továbbra is vígan elvan"

Ja, hát ezért kellene először az alkalmazónak (Microsoft) megnevezni, hogy a saját berkeiben ki volt a tettes. Majd azt begyűjtve vallomásra kényszeríteni, hogy ki volt a megvesztegetett fél.

"miért a büntetés?"

Ahogy feljebb írtam, kármegelőzés. Ha a bűnösök megbüntetése lett volna a cél, akkor megnevezték volna név szerint az elkövetőket.

"Ha meg történt, akkor nem kéne gyanúsítottként azt is elővenni, aki szerint nem történt?"

De. Azzal együtt, aki bűnpártolást követ el.

--
trey @ gépház

Szerintem felesleges sorrendhez kötni. Az a cél, hogy a korrupcióban résztvevő szervezeteket valamint személyeket azonosítsák. Azt, hogy 'először a Microsoft', felesleges meghatározni. El kellene indulni mindkét végén, sőt, ha lehet, akárhol, ahol megfogható. Viszont ezt a folyamatot semmiképpen nem mozdítja előre sem az, hogy arra várunk, hogy 'kezdjék a Microsoftnál', sem az, hogy bűncselekmény hiányában lezárják a nyomozást. Pedig az az egy dolog látható, hogy bűncselekmény volt.

Feltételezem, azért bírságoltak az USA-ban is céget, mert nem lett meg a tettes vagy tettesek. Vagyis a vége az lett, hogy nem konkrét ember(ek) vesztegettek (gondolom a Microsoft nem volt partner a nyomozásban, a hatóságok meg semmi konkrétra nem jutottak), ezért nem embereket ítéltek el, hanem vállalatot bírságoltak.

Vagyis, bűncselekmény (bizonyíthatóságának) hiányában _személy(ek)_ ellen lezárták a nyomozást, a céget meg megbírságolták.

Máshogy nem tudom elképzelni azt, hogy hogyan kapott bírságot egy cég ahelyett, hogy konkrét személyeket neveztek volna meg (pedig ez nagyon jól ment korábban, embereket is tudtak kitiltani az USA-ból) és ítéltek volna el, vagy neveket hoztak volna nyilvánosságra.

De nyugodtan javíts ki, ha elolvastad a periratokat és többet tudtál meg a konkrétumokról.

"El kellene indulni mindkét végén, sőt, ha lehet, akárhol, ahol megfogható."

Konkrétan ezt hogyan gondoltad? Komolyan érdekel.

"Pedig az az egy dolog látható, hogy bűncselekmény volt."

Kinek a részéről? Hogyan lehet azt bizonyítani szerinted, hogy jött egy utasítás az anyacégtől, hogy ezt meg ezt kell csinálni, majd kerestek egy balekot, aki aláírt néhány papírt, azzal, hogy úgysem lesz baj, Redmondból jött a parancs, business as usual, 30 éve így csináljuk? Ezt tanúvallomás, terhelő bizonyíték, vagy bármi nélkül hogyan tudod megfogni?

--
trey @ gépház

Gondolom, te sem olvastál egyetlen periratot sem, mégis roppant határozottan fogalmazod meg az álláspontodat. Szóval ezt talán ne kérd számon máson.

Hogy kellett volna nekifogni?
Pl. a magyar ügyészségnek talán nem bűncselekmény hiányában kellett volna lezárni a nyomozást. Én még azt is elhiszem (bár ehhez megfelelő naivitás kell, de azt vállalom), hogy semmit nem tudtak bizonyítani, de akkor azt kell mondani, hogy 'megpróbáltuk, de nem tudtuk bizonyítani, vagyis bizonyítottság hiányában kellett volna lezárni, de az, hogy kijelentik, hogy nem történt bűncselekmény, durva. Nagyjából a 'oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló'.

És nem azt kell bizonyítani, hogy mi jött az anyagcégtől (ha egyáltalán jött), hanem azt, hogy túlszámláztak MS szoftvereket. A tényleges beszerzési áraknak mindenképpen van nyoma, ehhez nem kell a Microsoft belső dokumentumait keresni, mert a számlák elérhetőek. Ha meg nem, akkor a bizonylati fegyelem megsértése helyből fennáll, ami szintén bűncselekmény.

Bocsánat, de roppant határozottan állítottátok, hogy semmi sem történt. Így kezdődött a szál.

"hogy túlszámláztak MS szoftvereket"

Úgy érted, hogy aki a számlát kiállította, azt kell tömlöcbe vetni? :D Egy, az USA-ig gyűrűző ügyben? :D

--
trey @ gépház

Aki kiállította, és aki elfogadta. Függetlenül attól, hogy meddig gyűrűzött az ügy. Aztán lehetne görgetni a szálat, feltehetőleg senki sem szereti egyedül elvinni a balhét, főleg, ha más sárosabb, mint ő.

Nem rémlik, hogy határozottan állítottam volna, hogy semmi sem történt. Szóval még akkor is, ha esetleg valaki ezt állította (nem tudom, nem néztem vissza), nem szeretném, ha összemosnál vele.

+1

A minimum lett volna az, hogy Magyarországon is kiszabnak valami büntetést.

Ettől még persze ugyanúgy mehettek volna a kirúgott vezetők az államigazgatásba :-D

+10000

Ez az amerikai hatóságok vizsgálata az amerikai microsoft felé - az már szervezeti kérdés, hogy a büntetést a magyar leánnyal fizettetik ki. Majd ha Magyarország megvizsgálja, hogy miért kell évtizedek óta milliárdokkal tömni az MS -t, akkor majd Magyarországnak fizetnek. Semmiféle furcsaság nincs benne.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

'miért kell évtizedek óta milliárdokkal tömni az MS -t'

ez a milliárdokkal tömni az ms-t elég szűk értelmezés.
ahhoz, hogy a kormányzatok, cégek elnézzék azt, hogy a szoftverek mindenféle adatot gyűjtsenek magánszemélyektől/cégektől/hivataloktól stb stb, és ezekkel az adatokkal tegyenek azt amit tesznek, ill ezek a kormányok/cégek/hivatalok ezeket az adatszivárgásokat saját erőből próbálják meg betömködni, ill akadályozni, és ne pereljék lépten-nyomon az m$-t - nem beszélve azokról a tömbnyire 3 betűs hivatalokról amik erre kényszerítik - valami pluszt nyújtani kell.

hogy ez a plusz melyik régióban mit jelent, az már más kérdés.

az utóbbi időben azonban felerősödött a kiber-hideg-háború, és mindenki meglepetten tapasztalta, hogy elszaladt velük a ló. most próbálnak utána szaladni, és nyerget dobni rá. ráadásul trump sem segít ebben, hanem további frontokat nyit..

szóval nem az lehet a fő probléma, hogy az m$ korrupcióval jut üzlethez, hanem az hogy nem hozza vele az elvárt 'hasznot', sőt mások is ezeket a módszereket kezdik használni, nem kis részben a 3 betűsök hanyagságából eredően.

most kaptak egy pár dolcsis büntetést, - tekintve az m$ tényleges anyagi helyzetét ez csak aprópénz - hátha megemberelik magukat :Đ

Sajnos rosszkor próbáltunk szabad szoftver kompetencia központot csinálni. Az elején meggyőzően mondták, hogy szeretnének ebbe az irányba menni, de utána folyton falakba ütköztünk. Így már az is érthető, hogy miért lett egyszer csak vége a központ támogatásának minden eredmény ellenére. Sajnálom azt a két kidobott évet az életemből :(

leírhatnád valahol a sztorit hosszabban -ha még nem tetted meg, vagy épp nincs jobb dolgod- csak a tanulságok kedvéért...

+1

Az volt a koncepciónk, hogy a kormányzatnak (és a zembereknek) úgy lenne a leghatékonyabb, ha belső kompetenciát, ütőképes csapatot építene és szabad szoftvereket használna, ahol csak lehet. Például a szervereken, ahol a Linux és a szabad szoftverek már bizonyítottak.

Csináltunk szoftver katalógust a tipikus felhasználási területekre, írtunk hozzá könyveket, csináltunk oktatást (és videókat), hogy a leendő adminoknak legyen honnan elindulni, átképződni. Igyekeztünk összeszedni azokat az anyagokat, amit érdemes elolvasni, megvizsgálni. Megvan még a honlap, meg lehet nézni, hogy mik készültek el.

Akár egy közepes projekt MS vagy Oracle licencein meg lehetett volna spórolni több évi költségvetésünket. Elmondtuk, hogy hol, mire lehetne szabad szoftvereket használni. Nem igazán voltak ellenérvek. Sem műszakiak, sem egyebek. Csak amikor vége lett a projektnek - mivel a KK EU-s finanszírozású volt - sajnos nem találtak sehol pénzt a további működésre.

Érdekes tapasztalat volt. Az igaz, hogy bölcsebb lettem tőle. Cserébe sajnos két értékes évemet dobtam ki, feladtam pár fontos dolgot érte. Ma már nem hinnék semmilyen állami cégnek, senkinek nem ajánlom.

Ennél több szót nem vesztegetnék rá.

Ez egyezik azzal a tapasztalattal, hogy mindenféle vezető (állami vagy akár nagyvállalati) abban érdekelt, hogy a költségvetését növelje. Tehát, hogy spórolni lehetett volna a licenceken, az nem egy működő érv.
--
ulysses.co.hu

Ez melyik kormány alatt volt? Én nem emlékszem, hogy akár a mostani, akár a korábbi kormányok alatt olyan nagy támogatottsága lett volna a FLOSS-nak itthon. Sőt, inkább az van meg, hogy az elmúlt 15-20 évben, amióta a HUP megvan, folyamatosak voltak a hírek a kétes szoftverbeszerzésekkel kapcsolatban. Lusta vagyok előásni a linkeket, de ti biztos jobban emlékeztek erre.

Na, jó, mégis:

Egy cikk 2009-ből:

https://hup.hu/cikkek/20091006/minel_dragabb_annal_jobb

"Az Index tényfeltáró cikke szerint a több minisztérium szoftverbeszerzését végző Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tevékenységét nemcsak szakmai döntések, hanem a jutalék is erősen befolyásolja. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2%-os részesedésével közvetlenül is érdekelt abban, hogy minél többet költsön szoftverekre. Erre utal, hogy a négyéves futamidőre szánt 25 milliárdos Microsoft szoftverbeszerzési keretnek az 55%-át egy év alatt elköltötték, valamint a cég (az Index szerint az Unióban elsőként) elkezdte a Microsoft Office 2007 bevezetését az érintett minisztériumokban az ott elrendelt összköltségvetési spórolás ellenére."

Semmi sem változott. Egy közös van az ügyekben. A Microsoft.

--
trey @ gépház

Nekem ehhez csak annyi hozzáfűzni valóm lenne, mert látom, aki nem az állami szférában doldozik, annak fingja nincs. Múzeumban dolgozom, így fenntartója a város, attól felfele meg az állam. Alapból csóróság van. Már jópár éve dolgozom itt és rájöttem hiába teszek erőfeszítéseket, hogy hol mit lehet spórolni. Volt egy külső cég hosszú évekig informatikai feladatokat hajtott végre aranyáron. Magyarán lófaszt csináltak olyan összegekért, amiért már szervert szokás beüzemelni/migrálni. Az elődöm ebbe fáradt bele. A produktív munkájáért bagót kapott, informatikai döntés előkészítésekből kihagyták és azt a politika által behozott külső cégre bízták, akinek az volt a legfőbb célja, hogy minél nagyobb hasznot húzzon, mert nemcsak szolgáltatással hanem számítástechnikai cikkek értékesítésével is foglalkozott. Az elődöm ebbe

Aztán amikor változás állt be a városvezetés összetételében, mert nem volt "kötelező" alkalmazni őket, megváltunk tőlük. Most ugyanezt nekem kell a szerény béremből megoldani, csak jobban és igényesebben.

A legszebb az egészben, hogy munkakörömből adódóan rálátok az informatikai költségvetésre. Éves szinten ez a szarházi cég alsó hangon elvitt négy milliót. Ebbe nem számoltam bele azokat az eszközöket, amit a piaci árnál drágábban vásároltunk és az általuk javasolt oki nyomtatókat, amiknek a fenntartási költségei az egekbe rúgtak.

Miféle állat vesz oki kis irodai színes lézer nyomtatót? A garnitúra alap tooner készlet 130 ropi, aztán átlagban 3-400 oldalt bírt, ezen felül a dobegység, szalagegység, meg nem tudom még mi megint egy százas. Azóta átálltunk nyomtatóbérlésre.

Most hogy ezek a plusz kiadások nincsenek, ugyanúgy nincs pénz semmire. Na erre mondjatok valamit.

Tök mindegy melyik kormány van hatalmon. A visszaosztás meg a mutyizás mindenkinél divat.

powered by ©gentoo

> Éves szinten ez a szarházi cég alsó hangon elvitt négy milliót.

Evente negymillio? Annyiert egy palyakezdo IT-st nem kapsz full time-ban a piacon.

Miert vagy meg ott?

Nemrég volt egy cikk, amiben azt számolta ki valaki, hogy közalkalmazottként diplomával, nyelvvizsgával, valami 30 év munkaviszony után lesz annyi a fizetése az embernek, mint amennyit a McDonald's ad a bármilyen utcáról beesett pályakezdő betanított munkásainak.

Hogy miért van még _bárki_ ott, na az egy jó kérdés.

Talán nincs elég McDonald's az országban :-)

Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy a McDonald's-ban is pont annyi láblógatás és alibi munka (munkakerülés) van, mint a közszférában.

--
trey @ gépház

Na az lehet.

Meséltem már a közalkalmazottként szerzett tapasztalataimat?

1) Egyik nap épp az íróasztalra borulva aludtam, és arra ébredtem, hogy a szomszédos asztalnál ülő masszív alkoholista jogtanácsos nagy puffanással leesett a székéből. Néztük, hogy mi van, elnézést kért, elsétált a kabátjáig, aminek a belső zsebébét a szájához tartotta, kabátot megbillentette. Visszabotorkált a székéhez, leült és mindenki aludt tovább.

2) Volt egy csoport polgári szolgálatos srác, aki ott "dolgozott". Emlékszem, mennyi órát húztunk le a folyosón, mindenféle dolgokkal ökörködve.

3) Készítettem egy csatlakozót, és az Amigámat rá tudtam dugni a PC helyett a VGA monitorra, így valami értelmes dologgal is el tudtam ütni az időt.

Emellett egyébként voltak hajtós napok is, volt olyan is, amikor túlórázni kellett, mert nem lehetett munkaidő alatt végezni mindennel.
Illetve dolgoztam máshol is, ott kb. folyamatos, de nem megterhelő volt a workload. Néha elfogyott a paksamétahalom, és akkor volt egy szusszanásnyi idő (mondjuk egy óra, a munkaidő végéig, hogy aztán következő nap újra lehessen kezdeni mindent elölről.)

Nem kell, ismerem a közszférában levő dolgokat. Mondanék is példákat, ha tehetném.

--
trey @ gépház

"masszív alkoholista jogtanácsos"

Nálunk ~tíz éve, amikor még nem dolgoztam itt az igazgató úr volt maga az alkesz. 4 évig kihúzta, utána mást választottak meg, ő pedig maradhatott nyugdíjig osztályvezetői pozícióban. Ezek ám a szomorú dolgok, hogy ezt nem csak a szocializmusban lehetett megcsinálni. És ráadásul ez az ember egy gerinctelen rosszindulató utolsó szemétláda. Sajnos nekem is sikerült vele találkoznom párszor és meg tudom erősíteni.

powered by ©gentoo

Ezt rohadtul jól látod. Te is dolgoztál a közszférában?

Annyiban meg kell védenem a közszférában dolgozókat, hogy a láblógatás belefér ilyen fizu mellett, hogy lehessen keresetkiegészítésnek maszekolni, mert nem lehet eltartani családot ilyen fizetésből.

Nem akarom védeni a multikat, de azt sem tartom jónak, hogy látszólag jól fizet, de a beledet kidolgoztatják Veled.

Egy dolog közös a közszféra, a multik meg a vállalkozásokban. Mindenhol imádnak az informatikán spórolni, ahol csak lehet. Ezek közül csak az informatikai tevékenységet végző cégek kivételek, mert ők tisztában vannak a következményeivel.

powered by ©gentoo

Soha nem dolgoztam a közszférában, de nem tudom megszámolni azt, hogy hányszor dolgoztam olyan _helyett_, aki a közszférában dolgozott.

--
trey @ gépház

Hasonló korrupció cégeknél is simán előfordul. Mivel a vezető nem a saját pénzével garázdálkodik, ezért simán megérheti neki külsős cég által korrumpálódni túlárazott szolgáltatásra. A lényeg, hogy a korrupciós pénz több legyen, mint a költségcsökkenés bónusza.

A másik trükk, hogy kiszerveznek látszólag olcsón, de valójában nem működőn valamit. A költségcsökkentés miatt megkapják a bónuszt plusz a kenőpénzt a beszállítótól, a baj pedig 1-2 év múlva üt csak be - mert pl akkorra válik katasztrofálissá a karbantartatlanság. A legjobban olyan dolgokat lehet így kiszervezni, amik rendben vannak - ilyen sztorikat itt a hup-on is lehet olvasni exrendszergazdák-tól. Amikorra jön a baj, addigra már egy másik cégnél csinálják a "költségcsökkentést". Ezt legjobban fejlesztési projekteknél lehet eljátszani, mert azoknak a hatása csak évek alatt lesz mérhető.

Csak azért írom, hogy a korrupció egyáltalán nem állami cég specifikus probléma. Mindenhol felüti a fejét, ahol emberek mások pénze felett rendelkeznek.

En dolgoztam, raadasul olyan projektben, ahol nem igazan lehetett labat logatni. Igaz, a fizetesbol meg is lehetett elni, mert nem ragaszkodtak a bertablas minimumhoz.

> Nem akarom védeni a multikat, de azt sem tartom jónak, hogy látszólag jól fizet, de a beledet kidolgoztatják Veled.

Van egy kosza tippem, miszerint ezek a gonosz multik osszessegeben kevesbe viselik meg az ember idegeit (es szabadidejet), mint egesz napos lablogatas es tonercserelgetes utan meg masodallasban dolgozni valahol.

"Van egy kosza tippem, miszerint ezek a gonosz multik osszessegeben kevesbe viselik meg az ember idegeit (es szabadidejet), mint egesz napos lablogatas es tonercserelgetes utan meg masodallasban dolgozni valahol"

Nincs láblógatás, sem idegeskedés. Mert a másodállást főmunkaidőben oldják meg. :)

Nagyon jó multinál dolgozni. Két unokatesóm és öcsém nője az Audinál dolgozik. Öcsém meg egy olyan cégnél, aki az Audinak bedolgozik. Öcsém egy csomószor bent van hétvégén gépészmérnökként, a nője meg unokatesóm elég sokat túlórázik. Hétig bent vannak, meg hazaviszik a munkát.

Ha meg bekalkulálom mennyivel drágább az élet Győrben és összevetem az általam másodállásból főmunkaidőben összeszedett keresetemmel, nos nem érné meg a csere.

powered by ©gentoo

Idézet:
Van egy kosza tippem, miszerint ezek a gonosz multik osszessegeben kevesbe viselik meg az ember idegeit [], mint egesz napos lablogatas es tonercserelgetes utan...

szembesülni azzal, hogy hó közepén elfogyott a fizetés, pedig csak kaját vett és rezsit fizetett az ember.

"Idézet:

Van egy kosza tippem, miszerint ezek a gonosz multik osszessegeben kevesbe viselik meg az ember idegeit [], mint egesz napos lablogatas es tonercserelgetes utan...

szembesülni azzal, hogy hó közepén elfogyott a fizetés, pedig csak kaját vett és rezsit fizetett az ember."

Ügyesen kijavítottad/kicserélted a mondókád végét, de ebből nekem az jött le, hogy

- vagy nem érted
- vagy csak incselkedsz.

Nos, velem lehet, én szeretem az ilyet.

Ha én is azt csinálnám amit írtál, mikkel ütötted az időt, aludtál, ökörködtél, amigáztál stb..., szóval amíg amigázhatnék, ökörködhetnék, meg aludhatnék (nyáron néha szoktam van egy emeleti helység ággyal berendezve, még prostikat is vihetnék be úgy hogy nem tudná meg a vezetőség, megvesztegetéssel) szóval én inkább maszekolok, mellette hivatalosan leadózott egyéb bevételem is van, pl. képviselői tiszteletdíj. Szóval nekem ez bejött, a multi meg nem, Neked meg fordítva. És mindezek felett még van időm itt a hupon hirdetni az igét, szórakoztatni a népet, de Te is látom nem vagy rest munkaidőben írogatni. Nem félsz, hogy erről a munkahelyről (is) kirúgnak? A multik nem díjazzák, ha a munkaidőnek legalább a 130-150%-át nem munkával töltöd.

powered by ©gentoo

> Nem félsz, hogy erről a munkahelyről (is) kirúgnak? A multik nem díjazzák, ha a munkaidőnek legalább a 130-150%-át nem munkával töltöd.

Nem ertem, ha egyebkent elvegzi a feladatait, akkor miert kene piszkalni valakit, mert ket tonercsere/build/deployment/akarmi kozott odabofog valamit egy forumra?

Mondjuk ha ilyen helyen dolgoztal, akkor elfogadom, hogy idegenkedsz a private sectortol.

"Hogy miért van még _bárki_ ott, na az egy jó kérdés."

Hát elmondom, mert Veled együtt úgy a magyar emberek 99,9999%-ának az egyetlen istene a pénz.

A múzeológusnak nem az. Imádja a szakmáját, nem akar más pályát választani azért, hogy ugyan anyagi problémái ne legyenek, de cserébe egész életében heti negyven órát olyan munkával töltsön, amit nem szeret, még akkor sem, ha el kell tartania, meg taníttatni három gyereket.

Te sem választnál ügyvédi meg orvosi pályát úgy ha az informatikán belül találtad meg a "gyönyört". Lehet hiába magyarázom Neked, nem fogod megérteni soha az adatlapod alapján Londonban élsz, tehát nem elégedtél meg a kis hazánkban kapható fizetéssel az IT szektorban.

powered by ©gentoo

> cserébe egész életében heti negyven órát olyan munkával töltsön, amit nem szeret, még akkor sem, ha el kell tartania, meg taníttatni három gyereket
> Te sem választnál ügyvédi meg orvosi pályát úgy ha az informatikán belül találtad meg a "gyönyört"

Hat kinek mi a prioritas, de ha nekem lenne harom gyerekem, es csak ugyvedkedesbol lehetne megelni, en siman mennek ugyvednek. Brutto 195 (?) ezerbol 3 gyereket nevelni csak akkor, ha nincs mas lehetosegem.

Vidéken sokkal korlátoltabbak a lehetőségek. Az én munkahelyemen tök mindegy IT-s vagy vagy sem, ránk ugyanúgy vonatkozik a közalkalmazotti bértábla.

De, hogy a szakmától elrugaszkodjak. Itt a háromdiplomás muzeológusok is éhbérért dolgoznak. Annyit kapnak, mintha egy diplomájuk lenne. Csak az kap tobbet, aki valamilyen vezetői beosztásban van.

"> Éves szinten ez a szarházi cég alsó hangon elvitt négy milliót.

Evente negymillio? Annyiert egy palyakezdo IT-st nem kapsz full time-ban a piacon."

Persze, hogy nem. De ez a cég ezért havonta átalánydíjas karbantartás címen leült 10 gép elé, vírusellenőrzést végzet meg megnézte a HD Sentinel jelentést, futtatta a lemezkarbantartót meg megnézte fent vannak-e a Windows sürgős frissítései. Ha ezen felül kellett problémát elhárítani, akkor kiszállás 7000+áfa úgy, hogy 50 méterre van a cég székhelye a múzeumtól. Nyomtató kipucolás 25 ezer+áfa (ezt megcsinálja más cég 5000+áfáért), monitor tisztítás 25 ezer+áfa. Ezen felül számomra is értelmezhetetlen módon béreltünk tőlük egy 50 ezer Ft értékű sim kártyás routert havi 22 ezer Ft-ért. Na utóbbi kettőt elődömmel sikerült felszámoltatni, abban bízva hogy azt a pénzt másra fordíthatjuk informatikán belül.

"Miert vagy meg ott?"

Ez nagyon összetett. A legfőbb ok, hogy annyira vidéki vagyok, hogy csak falun vagyok hajlandó lakni, dolgozni meg maximum 40 km-es körzetben.

Meghalnék, ha csak Győrben kellene dolgoznom, pedig az egy Pesthez képest tanya. Tudom Ti nagyvárosiak ezt soha nem fogjátok megérteni, nem is akarom megértetni.

Ráadásul ezen a környéken nagyon korlátozottak a lehetőségek.

Ezen felül, mivel ez nem multi, és jóformán egyedül vagyok leszámítva a helyettesemet, tehát kiskirály lehetek. Nem csesztetnek, nem szólnak bele a dolgaimba, mivel nem is értenek hozzá. Meggebedni a munkától nem kell. Az élelemes ember még maszekolni is tud, ha akar.

powered by ©gentoo

Idézet:
Az élelemes ember még maszekolni is tud, ha akar.

Az egyik haverom meséli mindig a történetet: kifejlesztettek egy szoftvert egy állami szektorban létező ügyfélnek. Nem emlékszem pontosan, nevezzük Vámhatóságnak a céget. A szoftver leszállítása után a Vámosok főnöke megkörnyékezte a haveromat, hogy nem váltana-e esetleg, dolgozhatna náluk. Megkérdezte a srác, hogy mégis, mennyiért. Megmondták neki, ő meg csak azért nem röhögött visítva, mert nem tudta, jól értette-e. Ígyhát rákérdezett, hogy ez most komolyan ennyi lenne? És erre a cég főigazgatója vagy micsodája pont ezt mondta neki, hogy nem kell megszakadni a munkában, lehet mellette fusizni is és abból rendes fizetést is összeszedni.

Na idáig szokta bírni röhögés nélkül a mesélést a srác.

Nem a bérért, hanem az ismerősi körért és az azáltal elérhető lehetőségekért éri meg. Nagyon szép!

Na erről van szó. Ha itt elkezdenék basztatni az embereket, mindenki elhúzna aztán bajban lenne az állam. Ezt tudja a vezetőség is. Mellesleg a fejétől bűzlik a hal. A vezetők sem kivételek.

Én dolgoztam multinál IT és más munkakörben is. Lehet én vagyok idegileg gyenge, de nem vagyok hajlandó olyan helyen dolgozni, ahova már hajnalban azért forgolódok, hogy megint be kell menni. Nincs az a pénz, hogy bevállaljam. Az egészségem és a nyugalmam mindennél fontosabb.

powered by ©gentoo

> Itt a háromdiplomás muzeológusok is éhbérért dolgoznak. Annyit kapnak, mintha egy diplomájuk lenne.

Ugy vettem eszre, a legtobbet 1-2 diplomaval lehet keresni, hacsak a harmadik diploma nem egy iparban eladhato teruleten szerzett PhD. Amikor megvolt a masodik muzeologus diploma, akkor nem lattak, hogy ebbol nem lesz penz?

> A legfőbb ok, hogy annyira vidéki vagyok, hogy csak falun vagyok hajlandó lakni, dolgozni meg maximum 40 km-es körzetben.
> Ráadásul ezen a környéken nagyon korlátozottak a lehetőségek.

Ha internet van, akkor ez nem lehet problema. Remote munkavegzes, heti-havi nehany alkalommal erot veszel magadon, es bemesz az irodaba, egyebkent maradhatsz otthon, a faluban. Vagy meg ezt sem, sok helyen keresnek 100% remote embert, akar kulfoldi ceghez is.

> mivel ez nem multi, és jóformán egyedül vagyok leszámítva a helyettesemet, tehát kiskirály lehetek

Na, hat ez remek, ha az embernek ilyesmi motivacioi vannak, de akkor ne tessek azon sirni, hogy allami szfera igy meg ugy, csorosag van, "szarhazi ceg" kilapatolja a penzt, stb.

Ez a közel 100%-s remote nem működik itthon, alig van ilyen opció.

Kínomban már teljes otthoni munkavégzéssel hirdettem egy betöltetlen pozíciót, amire a jelentkezők száma a húszszorosára emelkedett.

Ha feltetlenul itthoni Kft. payrolljan akarsz lenni, akkor tenyleg keves van, de itt az EU, ugy mar eleg sok a lehetoseg. Igaz, most a Brexit miatt kicsit kevesbe kiszamithato a terep, a legtobb linkedines megkeresest remote pozikra Londonbol kapom.

Egyebkent en pl. nem tudnek ennyire elszigetelten dolgozni, de ha a kolleganak erre van igenye, azert talalna par lehetoseget a muzeumi IT helyett.

"Csak amikor vége lett a projektnek - mivel a KK EU-s finanszírozású volt - sajnos nem találtak sehol pénzt a további működésre."

Ez egy rendszeres "jelenség" számos, ún. EU-s projekt lezárását követően. Szerintem sok esetben már a kezdetekkor nem gondolják komolyan, hogy a lezárást követően (pénzkivételt követően) folytatni akarják.

köszönöm.

Ez az országos botrány! És erről senki nem beszél, mindeni a "korrupción" nyálazik, ami "nyilvánvaló" csak nem bizonyított (és talán nem is bizonyítható).

A vesztegetéshez értelemszerűen két fél kell: aki veszteget (adja a pénzt), és akit vesztegetnek (elfogadja a pénzt). Itt egyelőre csak egy félről esett szó. Csak nekem hiányzik itt valami?
--
ulysses.co.hu

A hazai hatóságok nyomozás hiányában megszüntették a bűncselekményt.

Nem inkább bűncselekmény hiányában megszűntették a nyomozást? :|
--

Nem, Abszurdisztánban nem.

"és akit vesztegetnek (elfogadja a pénzt)"
A kérdés ilyenkor mindig az, hogy akik esetleg érintettek és azóta fölfele buktak :D, azok épp jóban vannak e Phinthér úrral :D.
Az ország legnagyobb maffiózóján múlik, hogy ki esik és ki kel..

Sajnos amíg a Microsoft részéről felmerül a bűnpártolás gyanúja (tudja kik az elkövetők, de nem nevezi meg azokat), addig elég nehéz lesz rábizonyítani bárkire is a valódi bűn elkövetését.

--
trey @ gépház

Én csak azt nem értem, hogy ha az Ethernet, a TCP/IP, bluetooth, WiFi és hasonló szabványok létrejöttek, elterjedtek, hogy azokat szinte mindenki egységesen használhassa aki szükségét érzi, akkor miért nem lehet szabványosítani mondjuk egy szövegszerkesztő feladatát? Aztán lehet belőle fizetős vagy ingyenes, de elméletileg a főbb részekben kompatibilisek lehetnének. Később persze szükség esetén továbbfejlesztik a szabványt. Jelenleg sajnos ott tartunk, hogy LibreOffice-ban bedobok 4 képet egy oldalra, rámentek, bezárom és ha újra megnyitom teljesen össze-vissza vannak mindenhol. Egyszerűen nem tudok egy meghívót összerakni benne. Persze a végén pdf-ben mentem, de a sablont valahogy szerkeszthető formában kellene hagyni. Én erősen akarom az m$ termékeket figyelmen kívül hagyni de így nem megy.
---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

"Jelenleg sajnos ott tartunk, hogy LibreOffice-ban bedobok 4 képet egy oldalra, rámentek, bezárom és ha újra megnyitom teljesen össze-vissza vannak mindenhol."

Tapasztalataim szerint, ilyenkor nem a szerszámmal, hanem legtöbbször a hozzáértés hiányával van probléma. Pl. Enter-rel igazított sorok stb.

Biztosan megfelelően csinálod a feladatot LibreOffice-ban?

--
trey @ gépház

Régebben nem volt ilyen jellegű problémám. Anno a szakdolgozatomat is azzal csináltam minden gond nélkül. Azóta is használok MS és LibreOffice szoftvereket folyamatosan (attól függően, hogy munkahely vagy otthon), ez mostanában jött elő. A horgony pedig direkt az oldalhoz van igazítva, hogy a sorok elrendezése ne befolyásolja.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Előfordult már, hogy az Openoffice calc-ban talált hibát jelentettem be nekik, és ugyan nem azonnal, de nem túl sok idő múlva valaki ránézett, aztán elég sok idő múlva egyszercsak már nem jelentkezett a hiba.

Én megelégedéssel használom mind az ms, mind a libre office programokat. A magán gépemen linux alatt csak a libre van, a céges gépemen windows alatt mindkettő.

Saját magam számára készített dolgokat (főleg táblázatok) libreoffice calc-ban szoktam csinálni. (Excelben is lehetne, ugyanaz lenne a vége).

De azt azért látni kell, hogy hibátlan program nincs. Láttam már hibát ms office-ban is és ooo/libreoffice-ban is. Ha épp olyasmit akarsz használni, ahol előjön a hiba, akkor megszívtad sajnos. Vagy keresel más eszközt, vagy megváltoztatod azt, amit csinálni próbálsz.

Megnéztem, hogy mi történik pontosan.
Van egy 2 hasábos fekvő oldal és ha beszúrok egy kézi hasábtörést, akkor minden rendben. Csinálom a kis dolgom, elmentem a doksit, bezárom. Ha megnyitom újra, akkor a hasábtörés már oldaltörésként viselkedik. Vissza kell töröljem és újra beszúrni, hogy jobb legyen csak sajnos emiatt sok más dolog is elcsúszik ilyenkor.

Hol lehetne ezt bejelenteni?
Pontosabban kiderítem még, hogy mi miért történik.

---
- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Csak mondom: megpróbáltam reprodukálni, nem sikerült.

Windows, Libreoffice 6.2.3.2

Libreoffice és Word is jól nyitja meg, továbbra is csak egy oldal van és ami a második oszlopban volt az továbbra is ott van.

Úgy tűnik, hogy a bugreportba a fentinél több információra lesz szükség.

Érdemes csatolni egy doksit, ahol előjön.

Igen, ezt szokták is kérni.

De ha mondjuk csak bizonyos verzión jön elő, vagy csak bizonyos OS, bizonyos DE, bizonyos beállítások mellett, akkor azokat mindenképp le kell írni.

Én is szakdolgoztam az elmúlt 1-2 évben, és sikítófrászok közepette hagytam ott a LibreOffice -t, és nyargaltam át Word -re. A dokumentumok nem estek szét, de egy ilyen komolyabb doksihoz szükséges "advanced" ficsőrök messzemenőkig emberbarátabb módon vannak megvalósítva az MS-es verzióban (pl. fej-láblécek machinációi, tartalomjegyzék generálás, módosított oldalszámozás, és ami Word-ben rögtön sikerült, az LO-ban kismilliárd kattintás és kézimunka árán ment csak: hivatkozáskezelés úgy, hogy kevés dokumentumból, de összességében sok hivatkozás kezelése. Merthogy a LO-ban nem volt erre megfelelő megoldás, Wordben meg igen (kérem az xy könyvet hivatkozásként, de ez alkalommal pl. a 95. oldalra, és ezt sok-sok oldalon keresztül)).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nem bírom felfogni, hogy ami basic dolgokat az office már 97-ben lekezelt, azt az openszosz konkurrencia 20 évvel később még miért nem képes? Álruhás MSFT-os beépített emberek rothasztják a kódot a libreoffice szervezeten belül?
--

Maximálisan egyetértek. El nem tudom képzelni, hogy ha akarnák nem tudnák egy 2007-es office minőségét osszehozni.

DE ugyanígy értetlenkedem a Sambával, mármint az AD-DC faszságával. Miért van az, hogy 2019-ben még csak a 2008R2-es domain erdőt tud. Mikor éri el a Winserver 2008R2 életciklusának végét? 2020-ban? Gratulálok.

Ami pedig az MS Office-t illeti, így tudják ilyen jó áron tartani. A minőséget meg kell fizetni. Ettől függetlenül az Outlookjuk olyan gyermekbetegségekben szenved még 2019-ben is, hogy el nem hinné az ember. Szerintem jogosan utálom a 2016 és a 2019-eset is.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

Szövegszerkesztésben a LibreOffice semmivel sem gyengébb, mint a Word, sőt van néhány olyan képessége, amiben jobb nála. Akinek gondja van a LibreOffice Writer-rel, annak a baja a tapasztalat szerint abból fakad, hogy úgy szeretne valamit megcsinálni, ahogyan azt a Wordben megszokta - amit a LibreOfficeban sokszor nem lehet, vagy nem úgy lehet. Irodai szövegszerkesztési célra a LibreOffice Writer jobb termék mint a Microsoft Word.

Más a helyzet az Excellel, abban sajnos a Microsoft messze jobb mint a LibreOffice Calc. Kérdés, hogy azokon a helyeken, ahol állami korrupció révén Microsoft termékeket vettek, van-e szükség magasabb szintű Excel képességekre. Ha van, akkor az ügyön az állam sokat nyert - ha pl. a beszerzés egy része valamilyen EU forrásból származik - és a Microsoft is nyert, a büntetéssel együtt is. Attól tartok, hogy ilyen vizsgálat nélkül mondtak le a korábbi opensource termékek beszerzésére vonatkozó döntésről, ami sokkal nagyobb botrány, mint amin itt a korrupcióféltők aggódnak. Ezzel ugyanis az államot és az adófizetőket súlyos kár érte azért, mert Microsoft terméket kényszerítenek használni ott, ahol ilyenre egyébként semmi szükség. Ez sztem súlyos bűncselekmény.

btw, pages / oldalszám mező a libreoffice bibliography-ban is van. Ránézésre a mostani verzióban kb egyforma képességű. De custom mező is definiálható. Meg az is, hogyan legyen formázva, milyen mezők legyenek felsorolva a listában.

Úgy látom már 7 éve is megvolt
https://www.youtube.com/watch?v=3kzBemgUbYA

Van valami open document szabvány, ami egész jó is volt (nem ismerem a részleteit, de lelkesedett érte az Internet), aztán az MS beleerőltette a saját dolgait, amiben bennemaradtak bináris blobok, amiknek a specifikációja az volt, hogy úgy kell értelmezni ahogy az MS Office 2001 teszi. Vagy valami ilyesmi, emlékezetből írom.

A baj szerintem az, hogy egyrészt a dokumentumok bonyolultsága az általad citáltakhoz képest sokszoros, másrészt pedig itt a nagy cégek - akik a bizottsági tagokat delegálják - többnyire ellenérdekeltek, és inkább fúrják az együttműködést, mint előretolnák. Ethernet, TCP/IP stb vonalon nincs egy gyártó, akinek akkora részesedése volna, hogy érdeke lenne a többivel szándékosan inkompatibilisnek maradni.

A LibreOffice-os problémádra: szerintem nem PEBKAC, valóban vannak bénaságai, én is néha találkozom ilyenekkel.

"aztán az MS beleerőltette a saját dolgait,"

Már megint egy Microsoftot érintő korrupciós ügyről beszélsz, ejnye!

--
trey @ gépház

Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy 2013 előtt miért kellett itthon a Microsoftnak vesztegetési botrányba keveredni ahhoz, hogy közbeszerzést(?) nyerjen.

Mostanra érett meg a konkurencia (G Suite/LibreOffice, Gnome/KDE) arra a szintre, hogy értelme legyen elkezdeni egy nagyobb volumenű váltást.

A Microsoft ebből épp nem profitált...

--
https://iotguru.live

Ez a problémám! :D Miért érte meg? 2013 előtt kizártnak tartom, hogy le tudták volna váltani a Microsoft cuccait a teljes állami szférában. Akkor miért volt szükséges a korrupció?

Az Intel ugye anno azért ment egyes partnereknél messze ár alá, mert gátolni akarta az AMD termékek terjedését. Itt nem látom mi volt az ok.

Á, most már sajnos értem. Szóval maga a MS is ki volt ebből hagyva és pár magyar jómadár csinált magának szerencsét. Elég fura, hogy ekkora függetlenségben dolgozhatnak a vezetők a cég berkein belül, hogy még előléptetést is kapott az egyik, mielőtt kirúgták.

Érdekes ez a Microsoft nevű cég, ahol felső vezetés soha nem tud semmiről, az alkalmazottaik pedig - természetesen soha nem tudva egymás dolgairól, hisz nem egyeztetnek - számos országban korrupciós ügyekbe keverednek. Olyan életszerűnek hangzik.

--
trey @ gépház

Miért? Hiszen, ez a cél.
Intézzék ez a disztribútor cégek (lehetőleg a MS leányvállalat ne tudjon róla semmit), így nem kell amerikai törvényt sértenie az MS nek.
Ott ez tilos, megállapodás viszont része a hagyományaiknak.
Nagyon megégette magát a Magyar Telekom a Balkánon

Kicsit sem komoly ez a büntetés, lásd menyi pénzt vittek ki az országból például 2017-ben: http://www.minuszos.hu/korrupcio-nagyon-olcson-uszta-meg-a-microsoft-magyarorszag/

A "licenc" menetjegy egy körre a végtelen befogadóképességű körhintán. A szoftverlicencelés sok esetben csak a profitmaximalizálásról szól, nincs mit csodálkozni az "egyéb" eszközökön.

Aki a bankjegyeket nyomtatja röhög a pénzbüntetésen.

-s-

.

"A Microsoft stratégiája érthető volt, de attól még nem volt szimpatikus. Az amerikai cég ugyanis arra optimalizált, hogy nehogy olyan elmarasztalást kapjon, amely miatt nem indulhat később az amerikai közbeszerzési eljárásokon, ráadásul költségoldalról is a minél gyorsabb lezárás volt az érdeke.

Gyakorlatilag a négy távozó magyar munkavállalót nevezte meg felelősként, illetve bejelentett mindenféle lépést a transzparencia irányába (Discount Transparency Program), miközben a korábbi diszkontpolitika természetesen nem valami helyi kezdeményezés volt, hanem belesimult a cég nemzetközi gyakorlatába."

Bűnbak keresés?

"Az ügyre rálátással bíró egyik szakember szerint például olyan gyakorlatok is felbukkantak, amelyekkel a Microsoft egyes munkatársai a saját bónuszcéljaikat optimalizálták.

A bónusz eléréséhez a Microsoftnál egy úgynevezett balanced scorecard, vagyis egy átfogó teljesítményértékelő rendszerben kellett megfelelni. A legfőbb paraméter az árbevétel volt, de a két tucat cél között voltak elérendő iránymutatások a portfólió „színességére”, például az új termékek értékesítésére, a nyereségtartalomra és sok minden egyébre is."

A Microsoft mellett más nagy amerikai IT vállalat is alkalmazza ezt a kis stiklit.

"A rezümét talán az a beszélgetőpartnerünk foglalta össze a legjobban, aki szerint „minden amerikai cég megpróbál Afrikában, vagy Kelet-Közép-Európában is úgy csinálni, mintha olyan tisztán működne, mint az amerikai piacgazdaságban, de ez baromi nehéz. A Microsoftot sok helyen elkapták, de most igyekszik megmutatni, hogy valójában nála minden rendben van. Kijelöl pár felelőst, túllép rajta, a részvényesi érték nem csökken nagyon, de azért mindenki érzi, hogy lehetett volna ezt elegánsabban is."

Akinek szemernyi kétsége volt afelől, hogy ez így van, az inkább kezdje elhinni. Aki pedig elhiszi, hogy az igazi felelősök nem az USA-ban vannak, annak gyermeki a naivitása:

"Arra, hogy a Microsoft esetében nem elszigetelt esetről volt szó, az is utal, hogy 9 miniszter érintettségével zajlik a román sajtóban csak a „Románia történetének legnagyobb korrupciós ügye” címen ismert eset, de az említett szaúdi, török, thai ügyekben is olyan alapok létesültek, amelyekből jutalmazták az állami vevőket. Úgy tudjuk, hogy volt hasonló eset Kínában, Oroszországban, Pakisztánban és a kelet-közép-európai régió több államában is."

Most akkor a Microsoft tényleg magyar hivatalnokokat kent meg?

--
trey @ gépház

Jellemzően magyarországot az m$ anyavállalat a balkáni, ill. az ázsiai autokráciák közé sorolta, és így is állt hozzá.

ez - habár minősíti az m$ hozzáállását - nekünk elsősorban a magyar állapotok gyalázatos, és szégyenletes voltát jelzi.
no meg azt, hogy 30+ éve semmi sem változott.
vagyis igen.
beigazolódtak murphy törvényei, hogy pl.: amikor már azt hiszed, hogy rosszabb nem lehet, akkor rosszabb lesz.

ilyen szempontból nem vigasztal, hogy romániától türkménországon át, oroszországon keresztűl kazasztánig és pakisztánig ugyanilyen a helyzet.

sőt..

lassan csak ezekkel az országokkal üzletelhetünk. ezek meg csak fabatkával fizetnek, de aranyat kérnek..

és amit fizetnek azt is csak sok hónapos késéssel. ha egyáltalán..

Naiv vagy. A Microsoft azért tud otthon tiszta kezű cégnek látszani, mert a szemetét (illegális tevékenységeit) exportálja máshova. Nem szarik oda, ahol él. Nem gondolod, hogy a müncheni Linux kitúrásban nem csúszott kenőpénz az ottani hivatalnokokhoz? :D

--
trey @ gépház

miért nem exportálja vajon kanadába ezt a tevékenységet. miért pont magyarországra.

mert kanada nem vevő rá?
magyarország meg mitől is vevő erre?
minket ezek a cégek beáraztak a banánköztársaságok közé, a politikusainkat meg a béna bohócmaffiózók táborába, mert mi banánköztársaság vagyunk. ebben mi a naivitás nem tudom, de biztosan igazad van.

az pedig hogy münchent meg lehetett vásárolni és nincs belőle balhé, az csak azt jelenti hogy nekik van eszük és tehetségük, és 'rendes becsületes fehérgalléros bűnozőik', hogy legalább ne bukjanak meg. nekünk meg csak sima ostoba, kapzsi, és ügyetlen sikkasztók jutottak politikus/üzletember címkével, csak a suhogó dzsoggingot, makkos cipőt, és a parasztmercit cserélték le :)

> nekik van eszük és tehetségük, és 'rendes becsületes fehérgalléros bűnozőik', hogy legalább ne bukjanak meg.

A túrót! Azt hiszed, hogy érdekli őket a korrupció? Mikor az USA-ban legális ugyanez, csak ott lobbizásnak hívják? Feltűnhetett volna már, hogy az egész balhé politikai nyomásgyakorlás. Pláne most, hogy belengették Orbán nevét is. A németek viszont úgy táncolnak, ahogy az usákok fütyülnek nekik. Ami nem is csoda, hiszen a mai napig USA megszállás alatt vannak. A Szovjetek legalább kivonultak, de az USA hadserege "elfelejtett" kivonulni Németországból. Ezért nem "derülnek ki" ott hasonló balhék.

Meg ne lepődj nekem nagyon majd, de elárulom neked, hogy melyik országon csalja el a Microsoft és a többi az adója nagy részét. Tippeld meg!

Megfejtés: Írország - https://www.seattletimes.com/business/microsoft/how-microsoft-parks-profits-offshore-to-pare-its-tax-bill/

--
trey @ gépház

Ez az írország is biztosan valami Mészáros Lőrinc vállalkozás lehet :)

Írország? Juj.

Nekem erről ez jut eszembe. https://www.civiltech.hu/

Volt szerencsém több ízben rendelni, rendelést intézni tőlük. Nem tudom lehet-e ennek a külföldi szervezetnek köze hozzá, de nekem picit gyanús.

Aki nem ismeri, röviden. Nonprofit (civil) szervezetek juthatnak hozzá szoftverekhez, hardverekhez nagyon olcsón. Nekem csak a Microsoftos cuccokkal van tapasztalatom. A nagyon olcsó annyit tesz, hogy valójában a szoftver ingyen van, az a párezer forint a program adminisztratív költségeinek fedezéséhez kell. A lényeg, hogy ha van egy egyesületed, alapítványod és beregelsz, elküldöd a szükséges bírósági papírokat, hogy valóban létező és elvileg működő szervezet vagy. Valami kis rizsát beírsz, a tevékenységről és vehetsz Windowst 3-4000 Ft-ért, office-t meg 7-8000 Ft.
Ami nekem feltűnt, hogy nagyon felületesen kezelik az egészet, nem igazán ellenőrzik, vizsgálják felül, hogy valóban nem teszi lehetővé a szervezet anyagi helyzete a szoftvervásárlást, továbbá nem ellenőrzik, hogy van-e a civil szervezetnek számítógépe és nem a vezetőségi tagok privát gépére megy a cucc.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

> nem igazán ellenőrzik, vizsgálják felül, hogy valóban nem teszi lehetővé a szervezet anyagi helyzete a szoftvervásárlást

"Ez az adomány bármilyen nagyságú működési költségvetéssel rendelkező szervezet számára elérhető."

Megis miert kellene vizsgalni?

"Megis miert kellene vizsgalni?"

A visszaélések megakadályozása miatt. Lehet azon vitatkozni, hogy kinek a feladata/kötelessége ellenőrizni, van-e megfelelő jogköre hozzá, de így teljesen felesleges az elbírálás.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo

"Felhívjuk figyelmüket, hogy a CivilTech Programban kizárólag nyilvános könyvtárak, illetve KÖZHASZNÚ FOKOZATTAL RENDELKEZŐ, vagy 1% GYŰJTÉSÉRE JOGOSULT alapítványok, egyesületek és nonprofit gazdasági társaságok vehetnek részt."

Vizsgaljak, hogy a palyazo szervezet kozhasznu-e? Igen.

"Ez az adomány bármilyen nagyságú működési költségvetéssel rendelkező szervezet számára elérhető."

Vizsgaljak, hogy a palyazo meg tudna-e venni a cuccot listaaron? Nem.

Hol itt a gond? Milyen visszaelesekrol van szo? Nem kap mindenki szoftver, csak aki a felteteleknek megfelel. Ezen kivul miert akarsz tovabbi korlatozasokat bevezetni?

Bakker szigorítottak.

2007-ben indult a program, akkor csak a kiemelkedően közhasznú státusszak rendelkező szervezetek pályázhattak, aztán pár év múlva a simák, aztán a civil törvényben megszűnt a kiemelkedően közhasznú fokozat, majd a civiltechben valamikor 2012-13 körül eltörölték ez a korlátozást és a nem közhasznú szervezetek is vehettek. Csak négy ilyennek közreműködtem a beszerzésben, de az utolsónak is valamikor 2017-ben, azóta szigorítottak. Visszavonom. De volt egy pár éves időszak, amikor linkeskedtek.

---------
Ha trollokkal akarsz harcolni, csak akkor van esélyed a győzelemre, ha magad is azzá válsz.

powered by ©gentoo