Minél drágább, annál jobb

Az Index tényfeltáró cikke szerint a több minisztérium szoftverbeszerzését végző Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tevékenységét nemcsak szakmai döntések, hanem a jutalék is erősen befolyásolja. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2%-os részesedésével közvetlenül is érdekelt abban, hogy minél többet költsön szoftverekre. Erre utal, hogy a négyéves futamidőre szánt 25 milliárdos Microsoft szoftverbeszerzési keretnek az 55%-át egy év alatt elköltötték, valamint a cég (az Index szerint az Unióban elsőként) elkezdte a Microsoft Office 2007 bevezetését az érintett minisztériumokban az ott elrendelt összköltségvetési spórolás ellenére.

Hozzászólások

velejéig romlott ez az egész. ez a legjobb:
"Az Office 2007 megjelenése óta uniós tagállamok egész sora (Hollandia, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Norvégia, Dánia) döntött úgy, hogy az MS-termékek helyett a nyílt szoftvereket alkalmazza. Olyan európai kormányzat pedig még nincs, ahol központilag bevezették volna a 2007-es csomagot, így lényegében Magyarország lenne az amerikai szoftverbirodalom európai pilotprojektje."
hiszen mi állunk a legjobban az eu-országok közül - oh wait...

Azért óvatosan a demagógiával is... Ez igy országos szinten emlitve csak egy nagy büdös hazugság, finoman fogalmazva. A valóság inkább az, hogy ezekben az országokban bizonyos közintézmények, bizonyos részterületein megpróbálnak (sok helyen még csak maximum valami főokos előadta a tervet) kiváltani bizonyos termékeket...
Aztán mire elér ez a hir bizonyos emberek agyához, legközelebb már országos/kontinentális szinten betiltott/lecserélt ms termékekről megy a hadoválás. Moszkvai lada fosztogatás tipikus esete :)

Ejnye, ennek bűncselekmény szaga van... Olyan hűtlen kezelés-féle...

--
Én egy divathupper vagyok. :)

Pont nem. A közbeszerzési törvény azért ilyen formában van megfogalmazva, hogy lehetőség legyen a közbe-szerzésre. Ezért lehet pl. olyanokat is belevenni a feltételek közé, hogy pl. a vásárolni kívánt autómárka logója 4 karika legyen... és még végtelen hosszan lehetne sorolni a törvénnyel kapcsolatos kormányzati visszaéléseket. Kiíró biztosra mehet, hogy azt kapja, amit akar, pályázó szintén biztosra mehet, mert ő ugye "helyzetben" van, holdudvaron belül...

-------------------------
Trust is a weakness...

azért, mert valamit nagyon olcsón és nagyon pocsékul nagyon egyszerű megoldani.
Szerintem az ideális irodai programcsomag nem a vim (+ latex prezentációkészítéshez), sc, és mysql konzol :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Most őszintén. Ki vár mást. Ezek a politikusknak nevezett lopógépek, mi mást tennének. Remélem chemoterápiás szerere költik az így ellopott pénzt. Nem humánus, de én így gondolom. Az sem humánus, hogy a valóban rákos betegekkel hónapokat váratnak a kezelésre, mert kilopják a pénzt az egészségügyből is.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Vaskosan be kellene árazni valamelyik fizetős disztrót és úgy pályázni.

Három ügynök egyszerre látogat meg egy múzeumot.
Közben észreveszik, hogy a hátsó kerítés javításra szorul, hát mind a hárman felajánlják, hogy megszervezik a munkálatokat a múzeumnak. Az első, Béla megméri centivel a kerítést, felír néhány számot, majd kiböki:
- Azt hiszem, 90.000 forintért meg tudnám csinálni. 40.000 az anyagköltség, 40.000 a munkások bére, és 10.000 lesz az én hasznom.
A következő, Endre szintén méricskél, számolgat, aztán:
- Szerintem ki lehet hozni 70.000-b~ol is. 30.000 az anyag, 30.000 a melósok, és 10.000 nekem.
A harmadik, János odanéz zsebretett kézzel, és foghegyről odaveti:
- 270.000 forint.
A múzeum munkatársa teljesen elhűlve:
- Hogy jön elő ekkora összeggel, amikor meg se nézte rendesen, hogy mit kell csinálni, mint a többiek!!!
- Roppant egyszerű. 100.000 magának, 100.000 nekem, és a munkával megbízzuk Endrét.
- OK tiéd a meló!!

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

En csak azt nem ertem hogy az "index" a "tenyfeltaro" es a "cikk" hogyan szerepelhet egy mondatban?

A 'zindexnel az a nagyfene van, hogy qrva nehez kategorizalni ...
Meg Internetto korban - vsz romantika miatt - nagyon jo volt, majd meg indexkent is nagyon jo volt, majd szep zuhanorepolesbe kezdett, egy gyakorlatilag most is a beka feneket nezegeti alulrol.
De az utobbi idoben (2-3-4 ev ... (?)) feltuntek rajta cikkek! Tenyleg ugy tunik, hogy egy-egy temat koruljarnak ... ~alaposan (=alaposabban, mint ahogy en ismerem es kevesebb/ugyesebb csusztatassal minthogy kilogjon a lolab ...)
Olyan ez, mint az Oscar dij ...
Volt idoszak, mikor az Oscar garancia volt arra, hogy a film jo ... aztan arra volt garancia, hogy a film nezhetetlen ... ma meg az Oscar semmire sem garancia ...

k.

phejj, mindenki köpköd. Nyilván lehívják az x milliárd nagyobbik részét minél előbb. Azt a pénzt szerződés szerint el kell költeni, és arra, amiről a szerződés szól.
Nomármost, ha nem költik el minél előbb, akkor jó eséllyel a következő kormány zsebébe vándorol a pénz. Tehát, aki itt puffog, az jobboldali politikus, és irigy ;)

Azt ténynek veszem, hogy az indexen közölt tények kb. fele igaz. Szó se róla, a közölt tényeknek a fele is elég, elvégre vagy kevesebb korrupciót akarunk, vagy több benne való részvételi lehetőséget. Jövőre minden más lesz. Más zsebbe kerül ugyanaz.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Microsoft Office 2007 bevezetését"

Az nem jó, azt nem oktassák az iskolában / tanfolyamokon csak a korábbi változatokat (Office 97, 2000, XP, 2003).

Marika végveszélyben, mit fog kezdeni az új kezelőfelülettel? Egyáltalán, mit történik ha Windows 7-re váltanak majd egyszer, hogy fogja megtalálni a Start menüt?

"Ezért a zökkenőmentes kommunikáció érdekében – ha már elkezdték – mindenhol végre kell hajtani az átállást, ami a beszerzésre fordított milliárdok mellett rengeteg oktatási költséggel járna, és újabb évekre blokkolná az olcsóbb lehetőségek bevezetését."

Na majd amikor elfogy a pénz, akkor jönnek az állami cégeknél és hivatalokban dolgozó, szarul fizetett informatikusok, akik majd megoldják szinte ingyen a felgyülemlő problémákat. :) Mert a nap szarkenés nélkül nem telhet el.

A legszomorúbb az egészben, hogy azokat az irodai feladatokat egy tizenéves Microsoft Works-el is szépen meg lehet oldani.
A pénzpocsékoláson kívül "szép" példa arra, hogy ezzel a beszerzéssel hogyan kényszerítik rá az ország ÖSSZES egyéb közintézményét az Office-ra. Hiszen nem mondhatod egy minisztériumnak, hogy nincs ilyen terméked, és a rommá formázott dokumentumát nem tudod mivel szerkeszteni...

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Nemrég - múlt pénteken - volt Szegeden a TIK-ben a Szabad Szoftver Konferencia, ahol (ha jól emlékszem fejből) Balsai Péter elmondta (nem szó szerinti idézet):
"Mo.-on elfogadott szabvány a nyílt dokumentum formátuma (ODF). Így elméletileg az összes (ön)kormányzati szervnek fogadni kell(ene) ezeket. Ellenben a törvény(?) végrehajtási rendelete (?) már nem fogalmaz ilyen pontosan, hanem hablatyol. Mellébeszél. S megkéri a kedves ügyfelet, hogy inkább küldje már el MS-ben..."

Az egy dolog, hogy Szeged és Törökbálint (Önk.) fogadja ezt a formátumot is, de mi van e téren a többi ~3150-nel?

Valahogy nekem ebből az jön le, hogy totálisan szembe megyünk az EU elképzeléseivel, és valaki előbb írta: miért nem azért kap plusz pénzt a megbízott koordináló állami fenntartású szervezet, ha kevesebbet költ az adófizetők pénzéből! Tényleg, miért is?

Az Office 2007-be beépített ODF-támogatás gyakorlati szempontból nem megfelelő, mivel nem igazán interoperábilis és kompatibilis a többi ODF-et használó alkalmazással – mondja az ODFA. Két eset lehetséges. Vagy béna a Microsoft, vagy megtréfálta a felhasználókat, és mondjuk betű szerint implementálta az ISO szabványt, a nem specifikált részeknél eltérve a meglévő implementációktól. A felhasználóknak ez nem jó, de lehet majd szidni az ODF-et, hogy nem jó szabvány.

Ezért kétélű fegyver nyílt szabványokról beszélni nyílt forráskód/szabad szoftver helyett. Ha a Microsoft izomból implementálna egy olyan ODF-et, ami 100%-ig kompatibilis az OOo-félével, akkor mint mondanának a nyílt szabvány hívei (akik közben nyílt forrásra, a saját megoldásaikra gondolnak)? Onnantól jó lenne az MS Office is?

Egy jellemző reakció:
"Inkabb, miert nem azert kap jutalmat ha kevesebbet kolt ???"

Valójában az ellenkezője a természetes. A managernek a nagy összegű projekt olyan, mint halnak a víz. A manager éppen attól lesz manager, hogy nagy összegű projekteket vezet. Ha az összeg nem elég nagy, hát növelni kell.

Mindez pártállástól független.

A szabad szoftvernek éppen ez rontja le az esélyét: Nem elég drága.

--
CCC3

"A szabad szoftvernek éppen ez rontja le az esélyét: Nem elég drága"

Erre van egy jó megoldás, a speciális "Government" és "Corporate" edition.

Ha jól emlékszem valamelyik hacker találkozón (talán a HIP...) lehetett rendelni a normál belépő árának többszöröséért vízjeles, dombornyomott belépőt, ami ugyanarra jogosított fel mint a normál.
Ezt kifejezetten nagy cégek embereinek szánták, akik így el tudtak jönni egy "komoly biztonsági konferenciára" céges pénzen.

Gusztustalan, undorító, hányadék,
pénzéhes, zsírfejek, tudatlanok.

Ebből a tudatlannal mindenképp vitatkoznék, ha a dolgukhoz nem is, ahhoz értenek, amiért ott vannak, vélelmezve rosszmájúan, hogy nem az ország szeretete vitte rá őket, hogy jelentkezzenek eme álásokra… :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Legjobb tudomasom szerint a Volume Licensek eseten, amit a nagyobb szervezetek hasznalnak. Ott a licensz dijban benne van automatikusan a legujabb verziora valo frissitesi jog is. Igy ha minden igaz akkor a Office 2007 bevezetes a jelenlegi koltsegek mellet nem jelent tobblett.