Megérkeztek a Stackoverflow fejlesztőkről szóló, 2019-es felmérésének eredményei

 ( trey | 2019. április 10., szerda - 8:30 )

Az összesített eredmények megtalálhatók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Developer Type-nál csak nekem hiányzik a 'Mindent a Stackoverflow-ról kivág/beilleszt "fejlesztő"' típus?

--
trey @ gépház

Szerintem az nem ciki, ha valakinek nem megy valami fejből. A ciki az, ha nem ismeri fel a jó megoldást. Innen nem nehéz rájönni, hogy semmi baj azzal amit írsz.

Itt a hangsúly a _mindent_-en volt, ami azt jelenti, hogy bármit, ész nélkül.

--
trey @ gépház

Ok. Igazából a végterméken ez látszik, mert bloatware lesz.

Ugye meg sosem volt szerencsed pl. indiai fejlesztokhoz? Nem a bloatware lenne a problema, hanem az, hogy talalnak valami olyasmit, amit meg kene csinalniuk, es gondolkodas/ megertes lemasoljak az ott latottat. Innentol mar nalad is van egy katasztrofalis implementacio...

HAHAHAHAHA
sírnom kell :(

Másik tőlük a "please advise" basztatás kétnaponta, minden fórumon, SO-n, chaten, mintha nekem kötelességem lenne segíteni neki.

Régi "szép" emlékek jutnak eszembe amikor egy indiai csapat mellett (utánuk...) kellett dolgoznunk. Ráadásul még arcuk is volt, amikor finoman érdeklődtünk, hogy miért nem úgy csinálnak bizonyos dolgokat mint ahogyan kb rajtuk kívül mindenki (Rails), előadták, hogy ezek a dolgok egyik napról a másikra változnak. Ma ez az ipari standard, holnap más... Konkrétan a schema.db kommitolásáról volt szó. Szerintünk felesleges... Miközben a Rails leírásában is benne van, hogy erősen ajánlott és mindenki így is csinálja.

Vicc az egész

Mindenkinek vannak már érdekes emlékei. Indiaiak az IT bohócai.

+1

nem az a baj, hanem amikor 6x egymás alá

Ismerek egy ilyet, többen is elmentek miatta a csapatból (egy nagyon jó indiai fejlesztő is), igazi antitálentum. Valami magas kasztba tartozik és nem szereti, ha megmondják neki, hogy nincs igaza.

Őszintén kétlem, hogy ez a módszer a gyakorlatban tényleg működne.

Ámbár az is igaz, hogy amióta az egyik informatikusokat képző intézményről elárulták nekem, hogy a hallgatóik egy jelentős része brute force módszerrel megy át bizonyos vizsgákon (értsd: 10-12 próbálkozás), azóta hajlamos vagyok számomra kényelmetlenül nagynak tűnő marhaságokat is mérlegelni.

---
Science for fun...

Látszik, hogy nem olvasol thedailywtf.com-ot :).

Es van hogy szerencsetlen kis indiai nem a megoldast hanem a kerdest (kod) cut+paste-eli. Komolyan. Tobbszor belefutottam :D

Akkor jöjjenek a mémek:

Klasszikus

Ez is(?)

- - -
TransferWise

- És ez a kód mit csinál?
- Nem tudom, stackoverflow-ról másoltam.
- De a kérdésből vagy a válaszból?

"Developers' Perspectives By Gender"
Zseniális..... Nézzétek! :D
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Épp most akartam feldobni ide :)

Már nagyon hiányzott ez nekünk...

"Of the top countries on our survey, China has developers that are the most optimistic, believing that people born today will have a better life than their parents. Developers in Western European countries like France and Germany are among the least optimistic about the future."

Erre kiváncsi lennék részletekben. A francia és német gazdasági jövőképe nem olyan szép, vagy félnek az AI-tól, vagy mitől van ekkora eltérés?

https://insights.stackoverflow.com/survey/2019?utm_content=launch-post&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dev-survey-2019#developer-profile-_-will-people-born-today-have-a-better-life-than-their-parents

Pártfegyelem. Kínai kötelező optimizmus, mert a kommunizmus győzni fog!
Nézd meg, >0 ember szavazott Xi Jinpingre mint "most influential" a techszcénában.

Már meglenne előre a pontgyűjtő rendszerük által sugalmazott mentalitás, hogy minden szép minden jó mindenki akkor kap enni ha mosolyog? Azért a stackoverflow szavazás még gondoltam nem torzít, de igaz lehet.

A pontgyűjtés még nagyon kevés helyen működik. Ha azt látod, hogy 20 év alatt 100x-osára növekedett az átlagkereset, a szegénységi ráta meg 90%-ról 10%-ra esett, akkor nem nehéz optimistának lenni.

Amúgy a kínát követő, optimista országok neve szerintem sokkal érdekesebb:
- (China 81.3%)
- Ukraine 80.9%
- Russian Federation 79.4%
- Romania 77.4%
- Brazil 76.2%
- Bulgaria 74.1%
- Iran 73.4%

Itt azért bőven lenne ok a pesszimizmusra

Megfogtam kb. a legkevésbé részletezett részét a kimutatásnak, de tényleg érdekes kérdés lehet hogy egy majdnem háborúban álló Ukrajna (vagy mi most az aktuális helyzet) mitől ilyen rohadt optimista? Azt, hogy az oroszok, vagy épp a brazilok azok, azt értem (bár utóbbiról nincs sok információm). Érdekes, na. Kínai importtal foglalkozó ismerősöm már kb. 8 éve mondta, hogy ezt a minden-kínai-szegény ezt hagyjuk már abba, közepes méretű városban mászkálva is mindenkinek okostelefonja volt, nyilván nem reprezentatív, de már akkor azt mondta, hogy iszonyat előrelépés történt csak mióta ő kijár kereskedni.

Amúgy elég valószínű, hogy az ukránok, bolgárok, románok azért olyan optimisták, mert végre elhagyták/elhagyhatják az országukat.

Az "ennél csak jobb lehet" fíling talán.

A kínaiak szuper telefonjai annyira szuperek, hogy félévente vesznek újat, mert a HUF 20k egyenértékű Cubot és egyéb fosok addig bírják. De jól néznek ki mint a kurvaélet, és ott ez számít.

Tényleg nem csórók a városiak, ezt szerintem a piacos kínaiak miatt hisszük csak.

> A kínaiak szuper telefonjai annyira szuperek, hogy félévente vesznek újat, mert a HUF 20k egyenértékű Cubot és egyéb fosok addig bírják.

Csak, hogy ragaszkodjunk a valósághoz:

2018Q4 China Smartphone Share (%)
Huawei    28%
Oppo/OnePlus 20%
vivo     19%
Apple    12%
Xiaomi    9%
Meizu     2%
Others    10%

https://www.counterpointresearch.com/china-smartphone-share/

ránézésre egyik se echte EU/Amcsi, az Applét kivéve -_-

Ezek közül egyik se 20ezer forintos kategória.

Összehasonlításképpen hazai top 10-ben 7db Huawei, 2db Samsung meg 1db Xiaomi van (arukereso alapjan)

Btw van egyáltalán echte EU/Amcsi telefongyártó Applét kivéve?

Az Apple miért az? A Nokia (hmd), vagy a Google nem legalább annyira az?

Valószínű az iphone-ban van a legtöbb usa-ban tervezett alkatrész. Oké Nokiát mondhatjuk EU gyártónak, de a Google Pixeleket elvileg a HTC gyártja:

Google's Nexus brand is dead, leaving the Nexus 6P as the last high-end phone in this fan-favorite line. The 6P was designed and manufactured by Huawei, but Google didn't want its device partnership to end there. According to a Huawei executive, Google asked Huawei to make the Pixel phones as well. However, Huawei wasn't interested.

With Huawei out, Google went to HTC. This once-dominant smartphone maker is in dire straights after several years of disappointing sales, so it was happy to accept Google's money in exchange for manufacturing the Pixel and Pixel XL. There's no HTC branding anywhere on the phones, except for on the (non-removable) battery.

https://www.forbes.com/sites/ryanwhitwam/2016/11/14/huawei-refused-to-make-googles-pixel-phones/#445951505c8b

Fun-fact: Nokia phones are being investigated for allegedly sending data to China

Nekem két és fél éve van meg a Huawei telóm, és eddig semmi problémám nem volt vele. A főnököm privátja pedig egy Xiaomi.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Azért nem érted, mert rosszul gondolkodsz erről.

Az optimizmus leginkább kulturális hagyomány, és nincs közvetlen kapcsolata a jóléttel.

Erről tudsz adni valami bővebb forrást?

Kínában azért nem nehéz azt gondolni, hogy jobb élete lesz, mint a szüleinek. Valamint ott államilag gondoskodnak róla, hogy a negatív hírek ne jussanak el az emberekhez.
A nyugati demokrácia meg egyre inkább hajlamos felnagyítani a negatív dolgokat (23 millió román, migránskaraván, globális felmelegedés), mert rájöttek, hogy a félelemkeltéssel nagyon hatékonyan el tudják érni, hogy rájuk szavazzanak/kattintsanak.

Ezen gondolkodom én is, hogy az "AI kiváltja a programozókat IS!" cikkek náluk úgy szólnak, hogy a "Kínai AI váltja ki az európai programozókat!" :). Viccet félre, tényleg iszonyat nyomasztó hangulatot tol a média minden oldalról (kivéve Comedy Central :) ), ahogy látom külföldön is, illetve az is jogos, hogy sok programozónak lehet már most is bőven jó életszínvonala van a szüleinek, ahhoz képest ő nem fog előre ugrani, de már a szinten maradás is masszívan nagyon jó. Kb. mint az, amikor az amerikai kommunista mondja, hogy 1% leggazdagabb így úgy, közben az amerikai lakosság jelentős része világszinten az életszínvonalban pont a legfelső sávokban van. Ugyanakkor vannak afrikai régiók, amikben boldogabbak az emberek, mert haladnak valahova, mindegy, hogy a térdig érő problémakupacból, de kifelé haladnak, és boldogok.

"amerikai lakosság jelentős része világszinten az életszínvonalban pont a legfelső sávokban van"
hát ez a legdurvább vicc, amit eddig a hupon hallottam

> A francia és német gazdasági jövőképe nem olyan szép, vagy félnek az AI-tól, vagy mitől van ekkora eltérés?

/óvatosan körülnéz
jönnek a migráncsok!
/elfut
lol

--
GPLv3-as hozzászólás.

Linux részesedése a fejlesztésre használt oprendszerekből (primary OS) ~25%.

Ez azért nem semmi, gyakorlatilag elérte a macOS-t és félúton van a Windows felé (~50%)

Masszív térnyerésnek tűnik.

Ráadásul a Legjobban Szeretett Platform (Most Loved Platform) messze a Windows és a macOS fölött, azaz nem lenne meglepő ha a részesedése tovább nőne.

Továbbá platform vonalon is nagyon erős a Linux: Most loved platform: első helyen 83%, Most used platform: 53%, a Windows előtt.
(Ami még tetszett az a Vim a Most popular DE-k között. Átalában 25%, de a DevOpsoknál 43%.)
--
Csaba

Azért ezzel a Most Loved kategóriákkal vigyázni kell. Pl. nyelvekből milyen jó a Most Loved helyezése a Rust, Go, stb. divatnyelveknek, de ha megnézed a tényleges használati statisztikákat, akkor nincsenek sehol.

De abban egyetértek, hogy a tényleges 25%-os részesedése a Linuxnak ennek ellenére szép.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az a helyzet, hogy én évek óta abbahagytam az SO böngészését, a problémáimra ott úgyse találok megoldást. Sokat válaszolgattam egy időben, de már ahhoz sincs kedvem. Ezt a kérdőívet sem töltöttem ki. És saját példámból kiindulva nem tartom eléggé reprezentatívnak sem :).

> Az a helyzet, hogy én évek óta abbahagytam az SO böngészését, a problémáimra ott úgyse találok megoldást.

kb +1, en is ezt vettem eszre, bar csak most realizaltam, hogy megemlitetted

A régi munkahelyemen nagyon sok third party megoldást használtunk fel és/vagy csomagoltunk újra. .NET-en történt a fejlesztés, SQL szerver volt az adatbázis, SharePoint-on is voltak cuccok, stb. Természetes, hogy ezekre nagy közönség van SO-n.

Most viszont szinte minden házon belülről van. Testre szabott Linux, testre szabott IntelliJ, saját build rendszer, mindenre saját framework, saját RPC/web szerver, saját container megoldás, és lehetne sorolni. De legalább házon belül van rendes support is, még az SO-nál is reszponzívabb, és sokkal könnyebb upstream hibákat javítani.

(Az a jó így, hogy sokkal több tapasztalatot lehet gyűjteni, sokkal több lehetőség van a kreativitásra, és nincs olyan frusztráló helyzet debugolás során, hogy disassemblerhez kell nyúlni, vagy még avval se derül ki, mi a baj a 3rd party lib 3rd party libjének a 3rd party libjében, és külső segítségre kell várni, vagy netán egy új release-re heteket/hónapokat. Egy hátránya is van: ha innen elmegyek, és pl. egy interjún azt mondják, fejlesszek valami J2EE-ben, akkor meg fognak lepődni, hogy én olyat még nem is láttam :).)

Na és ebből azt extrapolálom, hogy a mi cégünk nem kevés munkavállalója, illetve sok hasonló cég még több munkavállalója olyan bonyolult vagy egzotikus problémákkal találkozik, hogy nem képezik az SO közönség részét. Tehát helyén kell kezelni ezeket a statisztikákat.

Költségoldalról elég magas lehet annak a terhe, hogy ennyi saját fejlesztés fut, és első érvként szokott felmerülni a kódbázis kiteszteltsége a nyílt project-eknek. Ugyanakkor én is kifejezetten mérlegelni szoktam, hogy megéri-e berántani egy rakás 3rd party lib-et úgy, ha tudható, hogy csak egy egész kis részét fogom használni (persze én a saját időmmel játszok :) ).

Gyakorlatilag alig volt eddig olyan 3rd party könyvtár, amit az elmúlt 15 év iparban eltöltött időm alatt ne kellett volna
megdebuggolnom. Innentől kezdve teljesen megértem a kollégáék cégét.

A "kolléga cége" ha jól tudom, a Google. :D

"A professzionális fejlesztők mintegy 65%-a hozzájárul a nyílt forráskódú projektekhez évente egyszer vagy többször. A nyílt forráskódban való részvétel nyelvenként változik. Azok a fejlesztők, akik a Rust, a WebAssembly és az Elixir programokkal dolgoznak, a legmagasabb arányban járulnak hozzá a nyílt forráskódhoz, míg a VBA, a C # és az SQL munkatársak körében a fejlesztők kb. fele."

A kb. fele és a 65% között nem túl sok a különbség.

A fizetéseken szoktam mindig elcsodálkozni... De hát, India is benne van a statisztikákban, akkor nekem mér' mindig kevesebb, mint az átlag!
---
Airconditioned terminal, do not open Windows.