KDE Plasma 5.15

 ( trey | 2019. február 12., kedd - 14:32 )

Megjelent a KDE desktop környezetének, a Plasma-nak 5.15-ös verziója. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak azt a kérdést ne plíiiz! Csak azt ne!!! :D

--
robyboy

https://giphy.com/gifs/CzbiCJTYOzHTW

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Akkor a válasz: 42.

Jól ráragadt szegény KDE-re az a bizonyos kérdés :-)

Le nem mossa már magáról soha... :-P

Azért kiváncsi lennék hány olyan másik, esetleg külföldi fórumot lehet találni, ahol ezt kérdezik unos untalan :)

Ez csak nálunk van, mint hungaricum! :-)

Youtube-on megy ezerrel régebbi zenéknél pl. hogy ki hallgatja ezt vagy azt 2019-ben? Stb. hasonló téma. Idáig süllyedt az Internet Népe.

--
robyboy

Nekem egyre jobban tetszik, nem unom :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Tegnap én is rá akartam nézni. A kubuntu-desktop csomag 1.4 Gb -ot használt volna fel. Nincs valami KDE minimal csomag ? Nem az appok érdekelnek hanem a desktop.

Én arra a bizonyos kérdésre gondoltam, nem a KDE-re. Arról fogalmam sincs, happy gnome user vagyok.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Bocsi, nem néztem mire válaszoltál.
> Happy gnome user
Én is azt használom, de szerintem még most sem olyan használható mint annak idején volt a Gnome2. Ja és nálam heti 1-2 shell restart ráfér, mert hajlamos kifagyni. Szóval ha van jobb akkor azt megnézem, de mikor utoljára néztem a KDE-t akkor idegesítő volt.

Cinnamon
Pantheon

Ezek nem Gnome származékok ?
Mert akkor nem érdekelnek. Van egy használható gnome desktopom amit 10 perc alatt bármikor beállítok a vanilla gnome desktopból. Tudok vele produktivan dolgozni. Nem hiányzik semmi sem amit erre építettek, mert már az alapoknál elszúrták.

A Cinnamon már olyan messze került a Gnome-tól amennyire csak lehetett.
Pantheon Gnome "származéknak" tekinthető de jól használható DE.
A MATE meg kimaradt az előbb.

Nekem 2-3 havonta ha egyszer lefagy. Milyen GPUval és driverrel tolod? (Nálam intel)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A GPU kényszer elég nagy negatívum a Gnome3-nál.

Mire gondolsz?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Hardveres GPU támogatás nélkül nem használható a Gnome3. Így például VNC-hez (nem x11vnc) használhatatlan.

Nálam is intel:
Intel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz
Édesanyámnál haskell i3 waylandal, havonta egyszer-kétszer kilépteti a gdm-be böngészés közben.
Én ha észreveszem időben ,hogy kínlódik akkor gyorsan "alt+f2 r" így még menthető.
Meggyőződésem, hogy valami az alapoknál van összekuszálódva ugyanis minél több minden van minél tovább nyitva annál gyakrabban csinálja. Ha nagyon besűrűsödik akkor frissítem a rendszert és restart. Ez 1-2 havonta történik meg. Közben meg suspendet használok. Az újraindítás után általában nincs baja egy ideig.

Végül én is a folyamatos gpu mem leakek miatt váltottam linuxról. Egyszerűen akármit csináltam, akármilyen gpu-val/driverrel egy idő után mindig elleakelődött valahova a videoram DE-től függetlenül. Csinálta a KDE és Gnome is, 1-2 hónap uptime után olyan súlyosan, hogy scrollozni is alig lehetett chromeban.

"A kubuntu-desktop csomag 1.4 Gb -ot használt volna fel. Nincs valami KDE minimal csomag ? Nem az appok érdekelnek hanem a desktop."

Package: kde-plasma-desktop
KDE Plasma Desktop and minimal set of applications

Akkor, hogy mindenki értse: ez már tényleg az ötös? :D

Ps.: bocsi :)

Nem négyes? :)

Koszi, epp meg akartam kerdezni, hogy mi is az a kerdes?
--
:wq

Az eredeti troll-poénkodás ez volt: "Ez már a KDE4?"

Amikor pedig hosszú idő után valóban kijött a KDE4, hát talán jobb lett volna ha marad végleg a KDE3. :)
Utána elsütötték ugyanezt 5-re is.

A KDE 4 úgy jött ki, mint anno a Python 3: kb. az első két nagyobb frissítésig csak erős kompromisszumokkal volt használható. Talán a 4.3-nál mondták azt a KDE fejlesztők is, hogy ez már tényleg KDE 4, nem csak valami alpha kiadás. A trollkodó kérdés ekkor született meg a közösségben, és azóta is töretlen lelkesedéssel írja be valaki minden egyes KDE-s hírhez. Hagyománnyá vált, mint az Alma együttest linkelni az évfordulós posztokhoz.

Az 5-ös is félkészen jött ki. Ezt a hagyományt a kde folytatja és a tapasztalatok alapján a következő se lesz jobb.

miért, már tesztelhető a KDE6?

Még nem, de kénytelen leszel, ha ők úgy döntenek.

"félkészen jött ki. Ezt a hagyományt a kde folytatja"

Megnyugodtam hogy még jó párszor elsüthetjük itt a fórumon "azt a bizonyos" örökzöld-kacagtató kérdést... =-)

https://i.imgflip.com/2tjyud.jpg

---------------------------
Oszt jónapot!

Mint egyszerű felhasználó továbbra is túl komplexnek látom a KDE projektet. Véleményem szerint le kéne róla választani, önálló projektté tenni a Koffice/Calligra akármit, mind fejlesztési, mind pedig pénzügyi szempontból. Indoklás: ha kizárólag az asztali környezetre és az alapvető alkalmazásokra koncentrálna a projekt jobb lenne. De lehet, hogy én látom rosszul. Nem vagyok Hajbazer, de szerintem a Plasma desktop manapság már túlságosan feature rich. No persze a Gnome a másik véglet, igaz annak ott vannak az extensionök. Eleve minek három médialejátszó projekten belül? (Kaffeine, KMPlayer, Dragon Player), aztán oké rendben van, hogy a KHTML adta a Safari a Google Chrome és még sokan mások alapját, de szerintem a Konqueror kicsit már outdated. Régen szerettem használni, mert nem kellett fájlkezelő, mivel a Konqueror fájlkezelő IS. No de mióta a Dolphin van, Firefoxot használok, azóta nem értem a Konqueror létjogosultságát. Persze biztos nagyon sokan használják ma is alapértelmezett webböngészőnek, de hiányzik belőle sok manapság már jól megszokott szolgáltatás, amit a Firefoxban megkapok (send tab to device, ez elég új, de használom, tök jó), Sync, Pocket, Reader mode satöbbi..
Kate vs Kwrite, tudom, benzin vs gázolaj, de nekem mindkettő text editorként kell, scripteket szerkeszteni max (már amennyire kell egy hétköznapi felhasználónak.. régebben használtam Be::Shellt a bloated Plasma Desktop helyett, akkor szerettem a Kate-t használni az asztali elemek szerkesztéséhez.. Openboxból ragadt rám a minimalista asztali környezetek szeretete, ott is Obconf helyett inkább egyetlen egyszer beállítok mindent magamnak egy Geany-ben, aztán úgy jó)
Minek a widgetek? Minek egyáltalán a widgetek lehetősége manapság? Használ még valaki asztali widgeteket? Én vagy webböngészőablakot nézegetek, vagy Discord, Messenger, szövegszerkesztő, dokumentum megjelenítő, fájlkezelő ablakot.. Na jó, meg a Spotify, Netflix, valamilyen Médialejátszót.. Ki az, aki egy widgeten keresztül néz manapság pl időjárás infót? Ott a 'zokostelefon 'zokosóra satöbbi ilyenekre.. Már sokszor a Discordot, messngert is onnan használom. Lehet ezzel egyedül vagyok így, de a desktop használatakor nálam már a háttérkép is a boot folyamat kellemes befejezésének van, arra a három másodpercre, amíg eldöntöm, hogy webböngészőt nyitok, zenét hallgatok, szövegelek, vagy játszok..

További probléma, hogy a KDE/Plasma Desktopon belül mindenhez lehet letölteni kiegészítőket, témákat egyéb vacakokat, viszont ezek nincsenek kellőképp ellenőrizve.. Vannak pl olyan kiegészítők amelyeknek a letöltés gombjára kattintva csak egy error üzenet jön, hogy nem lehet telepíteni, nézz fel a projekt weboldalára. Melyen rendszerint egy hosszadalmas "how to build this feature from source using git"- leírás..

KDE PIM.. A mai rohanó Gmailes/Exchanges/mindenilyesmitwebesfelületenvagymobionelintézős világban, ki az aki asztali alkalmazást használ a mail csekkolására? Ki használ pl Akregatort hírolvasásra? Van -e értelme egy asztali környezet részeként ezt a másik féllábú óriást magán cipelnie a projektnek?

Mindezek ellenére, tehát amiket itt fent leírtam, a Plasma Desktop/KDE már hosszú évek óta sokkal professzionálisabb környezet hatását kelti számomra, mint a Gnome. Ez elmondható volt már a KDE 3.5 óta, a Gnome 2.32 idején a KDE 4 is sokkal profibb cucc volt. De kicsit le kellene pucolni.

Ami nagyon tetszik és ha épp KDE/Plasma Desktopot használok, használom is:

- ablakkezelő funkciók (egyedi ablakkezelési/elhelyezési módok alkalmazásspecifikusan pl.: preferences ablak mindig középen, webböngésző mindig maximalizálva ablakkeret nélkül, Kate Kwrite szintén)
- KDE connect. A jóisten megáldja azt aki ezt kitalálta!! Akárki/akármi is legyen az istene.
- Krunner
- Dolphin, szerintem a létező legjobb fájlkezelő alkalmazás Linuxra, mármint ha a feature rich alkalmazásokat nézzük.. Fapadban továbbra is a Ranger ver mindent
^ nagyjából ennyi. lehet, hogy ezért is az a véleményem, amit kifejtettem, mert hosszú évek alatt melyeket Openboxon töltöttem, megszoktam, hogy nem vesz körbe widget/biszbasz arzenál, amit folyton csesztethetek és csak minimális userlandet tartok, minden feladatra ha lehet csak egy alkalmazást. Pl asztali zenelejátszó alkalmazást sem használok már egy ideje, mióta előfizetek Spotify-ra.
A Vlc is lassan csak feleslegesen kerül fel, mivel mára már csak a családi videók megtekintésére szolgál. Tartalmat jelenleg leginkább Youtube-ról, vagy Netflixről fogyasztok.

U.I.:
Tudom, referáljam ezt a KDE.org-on. Lehet, hogy majd megteszem, de szerintem pusztábakiáltás... Szurkolok a projektnek, hogy a sok pénzügyi támogatottságot jó ötletekre tudják felhasználni.

Hasonló boncolgatásom itt:
https://hup.hu/cikkek/20181019/elementary_os_5_0?comments_per_page=9999#comment-2278308


Manjaro_on_Nitro

Magyarországon laksz?

miért?


Manjaro_on_Nitro

Ezért: "A Vlc is lassan csak feleslegesen kerül fel, mivel mára már csak a családi videók megtekintésére szolgál. Tartalmat jelenleg leginkább Youtube-ról, vagy Netflixről fogyasztok."

Magyarországon VLC csak azoknak kell akik szoktak néha filmeket is nézni.

> Magyarországon VLC csak azoknak kell akik szoktak néha filmeket is nézni.

Nem lehetne, hogy ilyenkor egyből a csattanóig elmondod a sztorit, és nem kell mondatonként visszakérdezni?

Na mindegy, legyen, miért kell Magyarországon VLC a filmnézéshez?

Mondjuk mert a Netflix filmkínálata nevetséges Magyarországon.

Akkor mondom/illetve írom:
- jelenleg még kb nyár elejéig külföldön dolgozom, de hazamegyek innen végleg mert nem bírom a gyerekek nélkül és nem minden a pénz
- amikor itt kint vagyok (Németország, Viersen) akkor hétköznap örülök, hogy élek, hétvégén meg főzés, mosás, takarítás, Youtube, Spotify, Netflix, most nézegetem a HBO go-t, majd eldől, hogy melyik marad a két videós platformból, amit otthon is tudok majd használni.
- amikor otthon vagyok, voltam, van ugyan TV-nk, de a szabadidőmben a két gyerekkel épp kitelik annyi időm, hogy már esetleg csak egy egy órám marad kockulni, amikor ők már alszanak. Ilyenkor meg gyorsan HUP, Discord, Phoronix, Slasdot, Unixmen, Deviantart, satöbbi satöbbi, rengeteg túl sok témakör van amit abba a kis időbe bele kell szorítanom... Vagy Youtube de ott már csak több kisebb 10 perces videó, valamelyik általam kedvelt csatornáról, jellemzően motoros témakör vagy kockulós Linux related stuff, amit még a hentes agyam megemészt(érdekes módon egyre többet emészt meg, pedig egyre hülyébbnek kéne lennem és egyre rugalmatlanabbnak így negyven felett). No meg az internet bugyrai nekem épp elég olvasgatni valót rejtenek.
- vannak napok amikor csak azzal, hogy a Linux rejtelmeit boncolgatom magamnak autodidakta módon, elvagyok és kikapcsol. Cserébe nem szorulok segítségre, megpróbálok mindent magam megoldani, egyre ritkábban kell kérdeznem fórumokon, sőt, olykor már másoknak is tudok segíteni. Ez nekem egyszerű plebsként élő blörónak hatalmas katarzis, hogy olykor nálamnál sokkal tanultabb és az informatika terén sokkal szakavatottabb emberekkel beszélgethetek, sőt olykor még bizonyos témákban megtapasztalhatom az egyetértést is.
- a gyerekeket sem szoktatjuk a képernyő elé, így napközben én sem vagyok TV előtt, majd ha felnőnek annyira, hogy látom értelmét annak, hogy meglegyen az első számítógépük/laptopjuk, akkor majd szépen be is vezetem őket az informatika világába, természetesen hangsúlyozva, hogy ez ennél sokkal többet rejt, mint amit apátok megtaníthat.

^^na én ezért nem nézek filmet offline. Na jó, a Trónok Harca az egyetlen, aminek várom a befejező évadját, de azt majd a HBO GO-n megnézem..
Remélem kielégítő választ adtam..


Manjaro_on_Nitro

Nevetségesen egyszerű egy vpn ugrópontot létesíteni tetszőleges országban is :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Azért fölhasználói oldalról nem olyan bonyolult a helyzet, ha vmi nem szimpatikus, egyszerűen

# dnf remove konqueror
Függőségek feloldva.
==================================================================================================================================================
Csomag Arch Verzió Tároló Méret
==================================================================================================================================================
Eltávolítás:
konqueror x86_64 18.08.3-1.fc29 @System 20 M
Függő csomagok eltávolítása:
konqueror-libs x86_64 18.08.3-1.fc29 @System 3.9 M

Tranzakció összegzés
=================================================================================================================================================
Eltávolítás 2 Csomagok
...

Mivel szabad szoftverekről van szó, azt a pár fejlesztőt meg, aki pl. még mindig a konquerort akarja pátyolgatni, kár molesztálni :-)

En csakis asztali alkalmazast hasznalok email "csekkolasara" es nem tudom elkepzelni, hogy ki az aki kepes bongeszot hasznalni erre (latva a GMail komoly emailezesre hasznalhatatlan feluletet)?
En legszivesebben mindenre hasznalnak asztali alkalmazast amire csak lehet, mert a bongeszoben futo alkalmazasok, foloslegesen felfujtak, lassuak, nehezkesek es nincsenek jol integralva az asztali kornyezetbe.
En VIM-et hasznalok megse gondolom, hogy a Kate folosleges.

Attol meg, hogy te nem hasznalsz valamit az nem folosleges.
--
:wq

Szerintem sem a Kate a felesleges, inkább azt tartanám meg a Kwrite helyett, bár ez olyan hasonlat kb, mint az Atom meg a Gedit...
Legszívesebben én is, csak asztali alkalmazást használnék mindenre, ha a böngésző nem lenne szinte állandóan nyitva és ha meg már nyitva van, akkor csak két kattintás a gmail felülete, amilyen ritkán levelet írok, nekem elég. Emellett akármilyen szar is a webes felület, mondjuk egy újratelepítés után simán a böngésző telepítésével azonnal elérem az összes levelemet, nem kell hosszú perceket várni egy Thunderbirdre pl, hogy használhatóvá váljon, miután sikeresen szinkronizált mindent...

De jó, akkor vegyük azt, hogy nem felesleges.... Kéne egy szavazás (ha csak már nem volt itt erről is..) hogy ki használ ma levelezőklienst.. Otthon... Nem a munkahelyen, hanem otthon. Melóhely az más, ott előírja a helyi policy, hogy csakis az outlook vagy ekvivalens megoldás.. Na de akkor jön a másik kérdés: ki használ melóhelyen exchange, meg egyéb M$ related stuffra Kmailt, vagy a KDEPIM csomag egyéb szoftvereit?

Léteznek olyan kisvállalkozások, ahol váltottak Gmailre, mert nem éri meg fenntartani egy saját mailservert..

De amúgy van webes outlook, meg webes office is...


Manjaro_on_Nitro

"Léteznek olyan kisvállalkozások, ahol váltottak Gmailre, mert nem éri meg fenntartani egy saját mailservert."

Le- és rászoktatás időszaka. Nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Van aki nem csak a pillanatnyi költséget nézi, hanem a hosszú távú stratégiai előnyöket is aminek része a lehető legkevesebb függőség más vállalkozásoktól.

A KWrite nem csak egy egyszerű szövegszerkesztő, hanem egy beágyazható "KPart", amit egy csomó más KDE alkalmazás használ amikor haladó szövegszerkesztésre van szükség. Talán még a Kate is a KWrite-ra épül, de ebben nem vagyok biztos.

Én otthon is használok, mondjuk otthonról dolgozok ami bonyolítja a dolgokat. Evolution-t használok, mert GApps-t használunk.

Szerintem fölösleges azon rugózni, hogy mi fölösleges a KDE-ben. Ezeken az alkalmazásokon önkéntesek dolgoznak, ingyen, és azt csinálnak amihez kedvük van. Az aki a KDEPIM csomagon dolgozik (mert valamilyen oknál fogva ebben leli örömét) az azon fog dolgozni akkor is ha ő az egyetlen felhasználója, és semmilyen szavazás vagy statisztika nem fogja meggyőzni arról hogy az fölösleges és inkább X projekten kéne dolgozzon ami valakinek (aki soha nem is fizetett érte) fontosabb.
--
:wq

Elegáns és felhasználóbarát a KDE Plasma, de ugyanazok a hibák most is megvannak, amik 15 éve, pl. egy asztali ikonra kattintva nem indul el az alkalmazás.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ezt nem egészen értem.

1) Pl. a dolphinban megnyitva egy desktop fájlokat tartalmazó könyvtárat, ott valamelyik desktop fájl ikonjára kattintva elindul a megfelelő alkalmazás - föltéve, hogy föl van telepítve, és a desktop fájl is korrekt információkat tartalmaz.
2) ha a desktopra (pl. drag-and-drop-pal) kiteszem ugyanezt a desktop fájlt, dettó.
3) ha a desktopra (pl. drag-and-drop-pal) kiteszek egy ikon fájlt, akkor persze nem a képen látharó alkalmazás, hanem az ikonszerkesztő indul el.

Honnan tudná a rendszer pusztán egy ikon fájlból, hogy én mit szeretnék elindítani?