Öt év Satya Nadellával felturbózta a Microsoftot

2018 novemberében a világ legértékesebb cége lett a Microsoft, és meg is tartotta ezt a címet egy ideig

[...]

Korábban elképzelhetetlen volt, hogy a Microsoft a nyílt forráskód mellé álljon, Ballmer gyűlölte a Linuxot. Ehhez képest Nadella a Microsoftot a Linux egyik legnagyobb támogatójává tette (az a platina szintű tagság legalább évi félmillió dolláros hozzájárulást jelent), kiadta a népszerű SQL szerverét Linuxra, és megvették a fejlesztők nyílt forráskódú projektjeit gondozó Githubot 7,5 milliárd dollárért. Attól sem kaptak szívbajt, hogy bebukott az Edge böngészőmotor, és inkább úgy döntöttek, hogy az elterjedtebb Chrome motorját építik be a böngészőjükbe.

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/02/04/satya_nadella_ot_ev_microsoft/

Kérdés, mostmár jócég a Microsoft, vagy még nem? :)

Hozzászólások

Kár hogy ez együttjárt azzal hogy a QA a béka alfele alá süllyedt.

"Kérdés, mostmár jócég a Microsoft, vagy még nem? :)"

Ez a kérdés 2-3 évtizeden belül még nem aktuális.

Vettek maguknak helyet a boardon es bevasaroltak egy sikeres cegbe. Mitol lennenek ettol tobbek\jobbak?
Majd meglatjuk h mihez kezdenek a lehetosegeikkel.

Az biztos, hogy ez egy másmilyen MS, mint az előző vezetés(ek) alatt volt. Ha 10 évvel ezelőtt megkérdezett volna valaki, hogy fogok-e valaha a mindennapi munkám során Linux alatt egy nyílt forráskódú MS terméket használni (VS Code), akkor azt válaszoltam volna, hogy nem. Hogy jócég-e már, az teljesen más kérdés. Aki tanult valszámot, az nem fekete-fehéren látja a világot. Több tekintetben az MS elmozdult a jócég felé pár képzeletbeli csúszkán, más területeken meg maradt a nemjócég tartományban.

Hha. A közösség meg gyülöli a Windowst. Támogatás ide vagy oda.
Akinek nem inge...

--
robyboy

"..we all use some kinda -ix here. it would be silly if it was only because we hated microsoft. if that was the case, we would all steal windows." - abdiel, kde-look.org

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Utálom magamat, mert megint politizálok, de a felvetett kérdésröl egyböl a nyugdíjprémium jutott az eszembe, meg a 10 ezer forintos Erzsébet utalvány.

--
robyboy

Annyi biztos, hogy pár szempontból elindult a jócég irányba. Mellé viszont a QA brutálisan hanyatlik, lásd utolsó win 10 frissítések. Illetve ez a kevesebb kontrollt adunk a power userek kezébe dolog sem tetszik. A frissítés miatt önkényesen újrainduló gép sem kap kockacukrot (miért kell a feladatütemezőben és a csoportházirendben mászkálni ahhoz, hogy ez kikapcsolható legyen?). Ahogyan az sem jócéges, hogy szalagcímen szereplő fejlesztés az, hogy kapott az OS dark témát is. Szóval nem, még nem jócég a Microsoft.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Tudom, hogy MS!=Windows, de ami a Windows-al történik az durván szem előtt van. Ugyanígy az Office is bugzik. A licencelés sem a jócég kategória. Kb a fél országot át kell kutatni, hogy legyen valaki, aki A-t vagy B-t tud mondani egy viszonylag egyszerű kérdésre. Habár tény, hogy az ópenszósz nyitás pozitív fejlődés.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Én innen azt mondanám, hogy még mindig a Ballmer éra okozta kárt takarítják, de amúgy jó irányba mennek... :)

--
https://iotguru.live

"Kérdés, mostmár jócég a Microsoft, vagy még nem? :)"
Nálam már régen elkúrták ezt. Ma már nem számít.

előrevetítem nem használok MS termékeket se szolgáltatásokat, szóval valamelyest partvonalról pofázom.

amit én látok a dologból az arculatváltás egyértelmű, de ezt nem feltétlenül nevezném a "jócég" irányába történő haladásnak. Van ami pozitív változás, a posztban felsoroltak alapvetően ilyenek (a github felvásárlását leszámítva) de vannak egyértelműen rossz irányba mutató fejlemények is, pl a QA megszüntetése hogy csak egyet emeljek ki. Ezt a váltást én nem igazán fejlődésnek, inkább a ballmer utáni szarhalom apránkénti ellapátolásának tudom felfogni.

Véleményem szerint annyiról van szó hogy a MS a Gates-ballmer féle agresszív-kismalacból-lett-piacvezető profil megy át egyre határozottabban és egyértelműen a többi techóriásra jellemző Big Brother stílusba.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Nézz fel egy Azure-ba, egy Visal Studioba vagy egy Azure DevOps -ba (VSTS szolgáltatás új neve). Támogatják a gitet, Linuxot, meg mindenféle openszorsz cuccot. Kilométerekre vagyunk már attól hogy az MS simán csak nem vett tudomást a világ többi részéről. De ez logikus is, hiszen tudják ők is hogy a szolgáltatásoké a jövő, a kód meg a zárt dobozos termékek eladása "mellékes".

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Úgy tűnik a végén minden cég "jócég" lesz, aki termeli az openszorsz -t, de jó nagy cloudokat üzemeltet és a jófejségért cserébe az emberek adatait söpri be.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Satya Nadella?
Inkább Sunyi Nutella - annak van értelme!

Én Satnya Nutellának hívom az ürgét. Persze tudom hogy írják/ejtik a nevét, de akkor is mindig ez jut eszembe a névről. Egyébként meg nem egy jó vezető szerintem, legalábbis a windowsos részleg hanyatlik az irányítása alatt. Az meg szép, hogy beállnak most már opensource projektek mögé is, csak ez önmagában kevés.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Annak, hogy (és ha) hanyatlik a windowsos rész (nem ellenőriztem, megvagyok nélküle), más oka is lehet, nemcsak Nadella úr vezetői képességei. Az egész PC piac lelassult, mert megjelentek más, internetezésre (kommunikáció, szociopata hálók, web, vásárlás) alkalmas, könnyebben hordozható, fotelben kényelmesebben használható eszközök (tablet, nagyképernyős telefon), és a PC egyre inkább újra munkaeszköz lesz. A linuxos PC is sokat fejlődött az utóbbi időben.
Lehet, hogy az MS erre válaszul átpozicionálja magát, és nem a windows lesz a fő terméke, hanem egy csomó szolgáltatás (felhő), pl. office 365, azure, ... .

"Lehet, hogy az MS erre válaszul átpozicionálja magát, és nem a windows lesz a fő terméke, hanem egy csomó szolgáltatás (felhő), pl. office 365, azure, ... ."

Egyrészt ez már elég régóta így van (Office, WS vonal (Exchange, SQL Server, stb.), xbox, stb.), másrészt igen.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Érzi és csinálja is a Microsoft, teljes mértékben előrefelé menekülnek. Nagy erőkkel alakítják a saját online portfóliójukat (azure, vsts, webes office, webes exhange, github, linkedin, skype, meg még a tököm tudja).

A PC piacot temetni azért nem kell, hiszen céges/munka környezetben valószínűleg sokáig élni fog még, de az átlagos user egyre inkább a smartphone/tablet irányba moccan át, és ott az android meg az ios társaságát találja 10ből 9szer, és nem a Windowst.
De ez az MS-t nem annyira zavarja, lehúzta a Windows phone -t is a klotyón, hiszen ugyanúgy tovább fogják használni az emberek a szolgáltatásaikat, ezekhez megvannak az alkalmazások iosban és androidban is.
Sokat változott a világ na, most már senki se retteg hogy az xyz vastagklienses exéjét hol fogja futtatni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez valahogy úgy van, hogy egyszer már eljátszott bizalmat nem lehet percek alatt visszanyerni. Ha valaki már a 90-es években használt számítógépet, akkor azért összegyűjtött pár olyan rossz tapasztalatot az MS termékeivel és üzletpolitikájával kapcsolatban, amik megalapozták a gyanakvást:
- zárt file-formátumok, ráadásul sok helyen csak ilyen formátumú dokumentumokat fogadtak el
- hazug marketingkampányok ("If you're downloading linux, you're downloading communism.")
- böngészőháború
- SCO-ügy.
Nem öt évig kell rendesen viselkedni ahhoz, hogy elmúljon a gyanakvás.

Nem hiszem el egy percig sem, hogy 5 éve rendesen viselkednek. Amit tesznek, kényszerből teszik. A világ kurva nagyot változott azóta, amióta Bill Gates elérte, amit elért. Ma a smartphone-ok világában egyre kevesebb a desktop felhasználó, szerver fronton meg a különböző linux-ok, bsd-k jobban teljesítenek.

Szóval a mosoly Satya arcán inkább kényszeres grimasz.

--
robyboy

Nem az a kérdés jó cég-e. Az a kérdés, képesek-e a Windowst úgy fejleszteni, hogy megszűnjön az állandó homokórázás, azaz a "ledsor körbe-körbe", a türelemkérés, a Defender állandó blokkoló ténykedése, időnként a hálózati (smb) kapcsolatok ad actra tétele, Egyáltalán, hogy a felhasználó azt érezze munka közben, hogy a Win van őérte és nem fordítva. (Az, hogy a telemetriát miként bonyolítják, mára már nem is érdekes, de senki ne vegye észre helyben ennek erőforráspusztító mivoltát.)

Egy gyors, reszponzív grafikus felületet szeretnénk kb. mindannyian, akik jelenleg hányunk tőle.
(És k*rvára nem érdekel senkit közülünk, hogy az Azur-ban milyen sikeresek Satnyáék.)

Minden lehetőség adott a normális munkára, ott van a desktop Linux meg az OSX. Szerintem nagyon ritka ma már az a progi, ami Windows-only lenne. Ha meg van is ilyen, az elfut Crossover/Wine -ban. Ha esetleg mégse, akkor meg szopóág van, de szerintem ez a szopóág elég ritkán fordul elő :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Sajnos a tendencia rossz, ha a Microsoft eddigi munkáját nézzük, azt látjuk, hogy úgy lassítják a szoftvereiket, ahogy gyorsulnak a hardverek. Ergo a felhasználói "élmény" ma is ugyanaz kb. mint 20 évvel ezelőtt.

Azért már dolgoznak azon is, hogy az Azúr beégjen, elég ha a pár nappal ezelőtti SQL-adatvesztéses zakót nézzük.

Az IBM helyében összeszedném magam, és kiadnám az OS/2 aktuális verzióját, tarolni lehetne vele a piacon.

--
robyboy

"azt látjuk, hogy úgy lassítják a szoftvereiket, ahogy gyorsulnak a hardverek."

Aha, lol. VS2010 nem picit gyorsult a VS2008-hoz képest, ami ótvar lassú volt. Windows 10 meg elfut egy 12 évvel ezelőtti gépen is. Gondolom te sem láttál Windowst az XP óta.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Windows 10 meg elfut egy 12 évvel ezelőtti gépen is

mesélj még. komolyan, mert ilyet én még tényleg nem láttam. ismerősi körben többen kerestek meg engem (ami jó vicc mert én büszkén vállalom hogy a windowshoz már túl buta vagyok, csak Linuxhoz meg *BSD-hez értek valamennyire) hogy a 6-7 éves laptopjaikon a win7 még ment, a win10 viszont értelmezhetetlen dolgokkal rendesen elhasalt.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Van egy 3800+-os Athlon X2-m, 2007-ben volt 14000 forint körül dobozosan, hűtővel. Nagyjából a leginkább low-end kétmagos. Van benne 4 GB DDR2 meg egy HD4850. Mivel egy ATA100-as IDE vinyóra van feltelepítve, ezt a részét bele kell számolni a programok indulásába. Viszont login screenigmég így is gyorsabban jut el a rendszer, mint annak idején XP-n vagy Windows 7-en. Netezni még nagyjából lehet rajta, World of Tanks low grafikán 30-40 FPS. Visual Studio szintén fut rajta, egy időben néhány egyszerűbb Unity-s kísérleti cumót is csináltam rajta pár évvel ezelőtt (bár akkor még szerintem csak Win8 volt rajta).

Gép szüleimnél van, régi lomokból lett összerakva, hogy ha nem akartam hazavinni notit vagy kellett valamire Windows.

Nyilván nem volt száguldó villám a kőkorszaki HDD miatt, de működött, lehetett használni. Nem a Windows volt a legszűkebb keresztmetszet.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Windows 10 meg elfut egy 12 évvel ezelőtti gépen is" - Igazolom.., elvánszorog. Vagy 30 gépen tapasztalom nap-mint nap. De, hogy gyorsabban mint a WinXP, azt alapból cáfolom, mert van pár gép olyan is. Azok valósággal száguldanak, még akkor is, ha még néhány generációval idősebb processzoron, gépen futnak. (SSD meg eszébe se jusson ilyen gépeken az embernek. Mondjuk SATA-1, esetleg max. 2, stb.)

Alaplapon van SATA. A probléma ott kezdődik, hogy az egész gép értéke kisebb, mint egy SSD-nek és mivel átlag 2-3 havonta használtam egy hétvégét, még ezt is sajnáltam rá. Most meg vettem egy Latitude 11-et (tablet-noti között félúton lévő kis, pici cucc), így a kérdés is kezd eléggé érdektelenné válni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sarki kiskerben bruttó 7e környékén már lehet SSD-t kapni, 120-ast. Ha nem kapsz használt SSD-t 3-4e körül, akkor szerintem innen indul az ára, ami nem túl sok.

Mert szerintem nem az a kérdés, hogy a gép értéke mennyi, hanem hogy ennyit megér-e a kényelmed. És jó eséllyel nem fogod a géppel kidobni majd selejtezéskor...

Pedig már gondolkoztam, hogy felajánlom hajbinak. 3000 forintot SEM ér meg. Vagy az, hogy telepítsek SSD-re bármit is. Az egy romhalmaz.

Épp azért hoztam példának. Mert egy régi szar, hajbazer pozitív romhalmaz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ennél sokkal jobb a helyzet.
A fentiekhez képest Athlon X2 4600+, 2x2 GB DDR2/800 (swap nélkül), HD4350 (passzív hűtés), Windows XP N/SP2 (+ Nlite, minden kihagyva, lekapcsolva, beállítva, néhány util, tűzfal). A diszkek (sata3, az alaplap sata2): 64GB SSD, 2x 1TB HDD. Csak 16GB NTFS-t használok (Dokumentumok mappa), a többi exFAT. Van USB3 is, amin az USB2-es eszközök (oszcilloszkóp, logikai analizátor) gyorsabban és leakadás nélkül mennek. Az alaplap 10 éves, de időközben felújított Nexus táp hajta.
Ezzel a géppel lehet 30MB/s torrentezni, >120MB/s diszkről diszkre másolni, dolgozni.
Két gyenge pontja van:
- csak a firefox 52.9 megy rajta, de néha az is lassú
- a tls 2.0-t használó idegen programok nem működnek - az Outlook Express egy freebsd proxy-n keresztül dolgozik pl. a gmail irányába.
Az utóbbinál a fontos programokat megírták úgy, hogy XP-n is működjenek - pl. a foobar2000 frissítés.
Az installer signature ellenőrzés MS javaslatára az embedded rendszerekhez járó patch segítségével szintén működik.

De, SSD mindenképp jól jön az ilyen régi rendszerekbe is. Nyilván limitálni fogja a SATA2 vezérlő, de ez a betöltési időket nem igazán befolyásolja, inkább csak a nagy fájlok másolásánál a szekvenciális átvitelt. Szóval teljesen jó egy olcsó, belépő szintű 120 gigás SSD-t tenni az ilyen gépbe, 6 ezerért már lehet kapni ilyet.

A Win10 teljesen jól elmegy egy C2D-ós gépen is. Annyi a titka, hogy min. 4 GB RAM kell neki, meg SSD-t kell alátenni.

Én a Win10-et a frissítései miatt utálom főleg. Bár már 5 éve Linux a fő rendszerem, azóta vagy Windowsom sincs, vagy ha van, akkor csak 1-2 játék futtatására. Most van fent az egyik SSD-n Win10, de már vagy 2 hónapja nem bootoltam át rá. Nem is hiányzik.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez mind remek, csak a probléma itt nem a Windows 10-el van - az önmagában köszöni magát jól érzi itt is - hanem azzal, hogy közben egy csomó minden más gépigénye is nőtt. Példának okáért ott a Firefox meg az összes elmúlt 10 évben komplexebbé váló weboldal. Ezen csak korlátozott mértékben fog segíteni az SSD.

Másrészt ezt a gépet az elmúlt évben kb. 2-4 havonta kapcsoltam be egy-két napra hétvégére. Azaz évente használtam kb. 3-4 alkalommal talán summa 20 max 30 órára. Egy egész évben.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Windows 10 meg elfut egy 12 évvel ezelőtti gépen is"

Nekem használni kellett tavaly fél évig egy top-top dell gépen windows 10-et. Szánalmasan lassú volt (és bugos). Persze volt fent pár céges monitoring/security cucc, de nem gondolom hogy ezeknek a tökéletes használhatatlanságig kellene húzniuk.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Definiald kerlek a joceg fogalmat peldakkal.

Az MS nem csak Windowsból meg Azureből áll. Amit a C#-val csináltak kifejezetten jó irány, és messze a legkedveltebb programozási nyelvem.

Sanszos, hogy annak semmi köze az MS-hez mint céghez. Az ott dolgozó, esetenként kiváló programozók saját munkájának támogatására jönnek létre az ilyen sikerek. (Senki nem ellensége saját munkavégzésének, viszont mivel általában szereti amit csinál, hát kettőzött erővel dolgozik a közvetlen, saját munkáját támogató projekteken. - És kevésbé annyira a menedzserek által időröl-időre újratervezett célokon.)

Kéne egy bot a D8-as HUP-ra, ami az obligát kommenteket azonnal posztolja egy cikk alá, így nem vesztegetnénk a userek értékes idejét.

Ilyenekre gondolok:
- Embrace extend extinguish!!4!
- eZ mÁr A kDe NéGy?
- M$
- Kezdjük tehát a vizsgálatot ott, annál a kérdésnél, ahová feltett szándékuk, hogy soha ne jussunk el.
- stb.