KDE

200 ezer dollár adományt kapott a KDE projekt a Pineapple Fund-tól

 ( trey | 2018. február 19., hétfő - 17:40 )

A Bitcoin korai napjaiban egy személy úgy gondolta, hogy van fantázia a kriptovalutában, ezért bevásárolt belőle. A befektetése olyan jól forgott, hogy rohadt sok pénze lett. A Bitcoin címe állítólag a 250 leggazdagabb Bitcoin cím közt található. Mivel ennyi pénzzel - saját állítása szerint - nem tud mit kezdeni, létrehozta a Pineapple Fund-ot és jótékonykodásba kezdett. A célja az volt, hogy (a bejelentéskori árfolyamon) 86 millió dollár értékű Bitcoin-t (5057 BTC) fordítson jótékony célokra. Eddig 52 612 250 dollárt adományozott. A kedvezményezettek közt található az EFF, az OpenBSD projekt, az Internet Archive, az Apache Software Foundation, az FSF, a Let's Encrypt.

A legfrissebb megadományozott projekt a KDE, amely 200 ezer dollárt kapott a Pineapple Fund-tól.

Működő KDE Plasma a Nintendo Switch-en

 ( trey | 2018. február 19., hétfő - 10:26 )

Nemrég volt szó arról, hogy a fail0verflow csapat sikeresen törte a Nintendo Switch boot folyamatát és Debiant hackelt a játékkonzolra. Itt a folytatás: működő KDE Plasma-t is hegesztettek rá.

KDE Plasma 5.12 LTS

 ( trey | 2018. február 7., szerda - 12:06 )

Video:

KDE Plasma 5.8.8 LTS és 5.11.2

 ( trey | 2017. október 25., szerda - 15:19 )

Hibajavító kiadásokkal állt elő a KDE projekt a Plazma-hoz. Részletek a bejelentésekben itt és itt.

21 éves a KDE!

 ( trey | 2017. október 15., vasárnap - 8:28 )

Egy kis retro képvisszatekintéssel kívánunk boldog születésnapot a projektnek! Abból az időből (2002. május 26. vasárnap), amikor a HUP_ot még portal.fsn.hu-nak hívták!

KDE Plasma 5.9

 ( trey | 2017. január 31., kedd - 15:40 )

Videó:

A Slimbook és a KDE együtműködésének eredménye a KDE notebook

 ( MichaelSD | 2017. január 30., hétfő - 9:15 )

KDE Notebook

Úgy tűnik a KDE csapat megunta, hogy nem megy minden tökéletesen a notebookjaikon, ezért összeálltak a spanyol Slimbook céggel és megalkották a KDE notebookot. A notebookokon KDE Neon disztribúció található előtelepítve. A sima Slimbookokra Ubuntu is választható, így elég jó az esély arra, hogy bármilyen más disztribúció is elmegy rajta. A két CPU ami között választani lehet, az az Intel i5-6200U és a Intel i7-6500U. A CPU-tól eltekintve a két gép megegyezik. Nagyobb memória, SSD és WiFi felár ellenében válaszható. A notebookok technikai adatai itt találhatók.

Megértük hogy van KDE logós notebook, bár örök rejtély marad, hogy a Windows gombot miért nem cserélték le pingvinesre. Az előrendelések kiszállítását március 15-e után kezdik.

KDE Slimbook honlap itt, eredeti hír itt.

20 éves a KDE!

 ( trey | 2016. október 16., vasárnap - 7:59 )

Boldog születésnapot!

Elindult a KDE Neon projekt

 ( trey | 2016. február 2., kedd - 9:25 )

A FOSDEM rendezvényen bejelentették a KDE Neon projekt elindulását. A KDE Neon célja, hogy a felhasználók hozzájuthassanak a legfrissebb KDE szoftverekhez mihamarább, pontosabban azok kiadásának napján. A KDE Neon alapja Ubuntu LTS kiadás.

A KDE Neon projekt mögött az a Kubuntu alapító Jonathan Riddel áll, aki hosszas és nyilvános vitában állt az Ubuntu Community Councillel, majd végül tavaly októberben lemondott a Kubuntu kiadásáért felelős vezetői posztjáról.

A bejelentés itt olvasható. Interjú Jonathan Riddellel a KDE Neon apropóján itt.

KDevelop 5.0.0 Beta1

 ( trey | 2015. október 28., szerda - 10:29 )

A KDevelop fejlesztői csapat bejelentette, hogy a közösség több mint egy évnyi folyamatos munkájának köszönhetően elérhető tesztelésre a KDevelop 5.0.0-s kiadásának első bétája. A bejelentés elolvasható itt.

Trinity Desktop Environment R14.0.1

 ( trey | 2015. szeptember 2., szerda - 11:18 )

Trinity Desktop Environment R14.0.1

A Trinity Desktop Environment projekt célja a KDE 3.5 életben tartása polírozgatás és új funkciók hozzáadása által. A projekt nem hivatalos KDE projekt, hanem egy független fork. A fejlesztői csapat bejelentette a Trinity Desktop Environment R14.0.1-es kiadását. A kiadás egyik érdekessége az kezdeti, alapszintű FreeBSD támogatás megjelenése.

Részletek a bejelentésben.

Plasma Mobile, a szabad mobil platform

 ( batyu | 2015. július 25., szombat - 15:27 )

Nem újdonság, hogy nem csak a Canonical vetette rá magát mobil platform fejlesztésre, de eddig viszonylag kevés szó esett arról itt, hogy a Plasma (leánykori nevén KDE) fejlesztői is dolgoznak a saját megoldásukon. Ennek a munkának a gyümölcse lassan érik, így ma a KDE.news oldalán egy hosszabb cikk foglalkozik a jelenleg még csak fejlesztői prototípusként jellemzett stuffal.
Jelenleg LG Nexus 5-re illetve x86-os buildként érhető el, ez utóbbi csak teszt célokat szolgál. A hivatkozott cikkbe ágyazott videó alapján azt kell mondjam, hogy egész tetszetős lesz :)

KDE Plasma 5.3

 ( trey | 2015. április 29., szerda - 9:05 )

KDE Plasma 5.3

A KDE projekt bejelentette népszerű, nyílt forrású Plasma desktopja újabb nagyobb (major), 5.3-as verziószámot viselő kiadását. A terjedelmes (a 5.2.2-höz képesti) változások listája megtalálható itt. További részletek a képekkel tarkított bejelentésben.

KDE Plasma 5.2.2

 ( trey | 2015. március 25., szerda - 14:37 )

A KDE projekt bejelentette Plasma desktopja 5-ös verziójának legújabb karbantartási, bugfix kiadását az 5.2.2 képében. A változásokról részletesen a full changelog számol be. A bejelentés itt olvasható. Plasma teszteléshez live lemezképfájlok és instrukciók elérhetők itt.

Trinity Desktop Environment R14.0.0

 ( trey | 2014. december 18., csütörtök - 11:11 )

Trinity desktop környezet r14.0.0 - Trusty Live CD

A Trinity Desktop Environment projekt célja a KDE 3.5 életben tartása polírozgatás és új funkciók hozzáadása által. A projekt nem hivatalos KDE projekt, hanem egy független fork. A fejlesztői csapat bejelentette a Trinity Desktop Environment R14.0.0-s kiadását. A kiadás két évnyi fejlesztés eredményeit összegzi. Újdonságok közt említhető az új, udev-en alapuló hardverkezelő (a HAL-ra a továbbiakban nincs szükség), a teljes értékű network-manager 0.9 támogatás, a vadonatúj compositor (comptron) a beépített threading támogatás stb.

Részletek a bejelentésben.

Plasma 5.0.2

 ( ulysses | 2014. szeptember 20., szombat - 19:13 )

Elérhető a 2014. július 15-én megjelent Plasma 5 második hibajavító kiadása. Ebben a kiadásban a hibajavítások és teljesítménybeli javítások mellett frissebb fordítások is megtalálhatók.

A teljes bejelentés elolvasható magyarul a kde.org oldalán. A bejelentésben vagy a KDE bármely részében talált fordításokat az Openscope-ban lehet bejelenteni.

KDE Frameworks 5.2.0

 ( ulysses | 2014. szeptember 16., kedd - 12:19 )

2014. szeptember 12-én pénteken megjelent a KDE Frameworks 5.2.0, amely az idén júliusban megjelent Frameworks 5 második, hibajavításokat, apróbb fejlesztéseket és javított fordításokat tartalmazó kiadása.

A Frameworks 5 a KDE függvénykönyvtárak következő modularizált, optimalizált generációja a Qt alkalmazásokkal való egyszerűbb integrációért. Épp ezért keresztplatformos, egyes elemeinek függősége minimális

A teljes bejelentés elérhető magyarul a kde.org oldalon. A KDE Frameworks 5.0 bejelentése elolvasható angolul, a magyar fordítás a későbbiekben várható.

Az openSUSE rolling KDE release repository-ra vált

 ( trey | 2014. március 31., hétfő - 12:32 )

Az openSUSE részéről Raymond Wooninck - hivatalos KDE tárolók karbantartója - a napokban a Google+-on bejelentette, hogy rolling KDE release repository-ra váltanak. Ez azt jelenti, hogy a KDE 4.12.4 kiadásával (ami várhatóan kedden érkezik) az openSUSE KDE:Release:xy tárolók egyesülnek egy darab KDE:Current tárolóvá, amelyből mindig az aktuális KDE SC kiadás lesz elérhető.

A változtatástól az openSUSE KDE csapat azt várja, hogy a felhasználók egyszerűbben tudják majd követni a KDE SC kiadásokat és egyszerűbben tudják KDE környezetüket naprakészen tartani anélkül, repót kellene váltaniuk.

Az openSUSE KDE felhasználóknak mostantól négy opciójuk lesz:

Plasma Media Center 1.1

 ( trey | 2013. augusztus 20., kedd - 17:55 )

A KDE közösség ma bejelentette, hogy elérhető a Plasma Media Center 1.1-es kiadása. A Plasma Media Center célja, hogy könnyen használható és kényelmes felületet biztosítson a felhasználóknak zene, film, kép stb. tartalmaik egy helyen való kezelésére. Az 1.1-es kiadás fő újdonsága a zsír új YouTube-mód.

Részletek a bejelentésben.

Amarok 2.8

 ( trey | 2013. augusztus 18., vasárnap - 13:18 )

Amarok 2.8

Az Amarok fejlesztői csapat a 2.8 bejelentésében úgy fogalmazott, hogy egy "nagyon erős" kiadással jelentkeztek. A csapathoz visszatért Mark Kretschmann, az alkalmazás eredeti szerzője és a projekt alapítója, így az újraegyesült régi csapat az eddigi legjobb Amarok verziót tehette a felhasználók elé.

A 2.8-as kiadásban a szokásos hibajavítások, felhasználói felület csiszolgatások mellett megjelentek az idei Google Summer of Code tanulók első kódhozzájárulásai is.

További részletek a itt.

KLyDE - pehelysúlyú K Desktop Environment készülőben

 ( trey | 2013. április 12., péntek - 8:53 )

Will Stephenson a KDE blogban arról ír, hogy régóta foglalkoztatja a gondolat, egy minimál, pehelysúlyú KDE-t kellene létrehozni. Neki is állt a megvalósításnak. A projekt kódneve: KLyDE, mint "K Lightweight Desktop Environment". A célok három témakör köré szervezhetők: minimal footprint (memória és CPU használat optimalizálása stb.), egyszerű konfigurálhatóság, gyors indulás.

A projektről részletesen itt. A tervezés nyomon követhető a Trello-n.

A KDE szerint a Sony artwork bitorló

 ( trey | 2013. február 21., csütörtök - 14:16 )

A KDE blogon Jonathan Riddell arról ír, hogy a Sony egyik weboldalán bitorolja a KDE Oxygen projektjének egyik elemét, a "preferences-system.png"-t. A blogbejegyzés itt olvasható.

KDE Software Compilation 4.10

 ( ulysses | 2013. február 6., szerda - 14:13 )

A mai napon megjelent a KDE Software Compilation 4.10-es kiadása. A Qt Quick/QML keretrendszerre portolás tovább folytatódik, többek között a képernyőzároló és a háttérképekért felelős modul már QML alapú.

Amarok 2.7

 ( trey | 2013. január 21., hétfő - 20:22 )

Az Amarok fejlesztői csapat bejelentette az Amarok zenelejátszó 2.7-es (kódnevén "A Minor Tune") kiadását. Benne néhány vadonatúj, a tavalyi Google Summer of Code (GSoC) keretében készült funkció. Úgymint:

Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

Jobb KDE kijelzőkezelésen dolgozik a Red Hat és a Blue Systems két hackere

 ( trey | 2012. december 29., szombat - 19:53 )

Dan Vrátil (Red Hat) és Àlex Fiestas (Blue Systems) fejlesztők azon dolgoznak, hogy a KDE alatt még egyszerűbb és könnyebb legyen a kijelzők kezelése. Eddigi munkájuk eredményét mutatja be a fenti videó. Részletek itt és itt.