Rövid időre a Microsoft volt a legértékesebb amerikai vállalat

 ( trey | 2018. november 26., hétfő - 11:46 )

A legnépszerűbb és legértékesebb technológiai részvényeket tömörítő FAANG csoportra - Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Google (Alphabet) - rájár a rúd mostanában, jókora esést voltak kénytelenek elkönyvelni az elmúlt napokban. Például az Apple nemrég még 1 billió dolláros értékű cégnek számított, de pénteken volt olyan pillanat, amikor 23,7%-kal volt lejjebb az októberi 3-i rekord záróáránál. Így történhetett meg, hogy ha csak egy kis rövid időre is, de a Microsoft megelőzte. Most fej-fej mellett versenyeznek az előkelő pozícióért.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

játék a betűkkel. bocs, számokkal.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Értékes nem egyenlő azzal, hogy értéket teremtő.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Azt jelenti profitot termel, vagy meg van benne a potenciál a profittermelésre. A profit pedig érték. Szóval végül is egyenlő.

Ideje lenne Apple-eknel ujra ramenni a minosegre es arkategoriaban maradni. Az valahogy Jobs idejen meg egy ideig utana "valami csoda folytan" mukodott.

Nekem nem az aremeleseikkel van bajom. Hanem azzal, hogy kozben nem hogy a szoftver, de a hardver is egyre gyengebb minosegu.

Meg ahogy ismerem oket, tudnanak ok jobban fizetni az alkalmazottaknak is, meg nem kene az igazi tehetsegek kedvet tizenfordulos interjukkal elvenni attol, hogy eszukbe jusson ott innovalni.

modták is, innen már csak lefele

Ez azert nem igaz, eszhez lehet terni a lejton es visszafordulni. A Microsoft is levonta a tanulsagot pl. a Vista es a 8 kudarcabol, vagy akar anno a Win 2000 kudarcabol. Hiaba puffogtatjatok, hogy "innen mar csak lefele". Szoftverben amugy a legalja az iOS 10-11 volt es a Mac OS X 10.10-10.11, elindult valami javulas, igaz valami lassulas is. De a nem benchmarkolhato hardverek minosege az Apple-nel epp tortenelmi melyponton van. Pedig Jobs idejen ezzel differenicaltak magukat a piacon, kiemelkedoen jo volt az a hardver is, amit nem mertek. Remelem visszafordul.

Amúgy ezt a "sikertelen Windows 2000, Vista, 8" toposzt is előbb - utóbb ideje lenne felülvizsgálni. Én úgy látom, hogy mindhárom olyan főverzió volt, amely újításaival megalapozta az őket követő "kicsiszolt" verziók (XP, 7, 8.1) sikerét. Kétségtelen, hogy mindegyiket jellemezte, hogy erősen "sorjás" volt, például: 2000-nél és Vista-nál a hardvertámogatás és teljesítmény problémái, 8-nál az erőltetett tempójú platform-megújítás kísérlete.

Üdv,
Marci

Akkor mondjuk inkabb azt, hogy igazi penzugyi sikerszortik voltak? :D

Most nincs kedvem régi pénzügyi jelentéseket előásni, meg ugye mondhatnád, hogy kreatív könyvelés.
Inkább fordítsuk meg: ha Szerinted nem ezek voltak a saját idejükben a pénzügyi sikersztorik a hasonló célú (versenytárs) termékek közül, akkor melyikek voltak azok?

Üdv,
Marci

Igazából tök mindegy mit mondasz nekik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tartok tőle én is.

Üdv,
Marci

Kapcsolódó jelenség: https://index.hu/belfold/2018/11/26/itt_a_megfejtes_miert_vonatoznak_kevesen_magyarorszagon/

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És a win10 mikor "csiszolódik ki"? (A köztudatból. :P )

És a win10-re adott visszajelzésekből mikor vonják le a tanulságot? Mert a win10 nem azért terjedt el annyira, amennyire, hanem mert lenyomták az emberek torkán, a többi - még használható - windows-t meg megpróbálják szépen lassan ellehetetleníteni, hogy egy idő után ne is legyen választás a win10-en kívül.

Szerinted mi a levonható tanulság?

Üdv,
Marci

Ne erőltessék azokat a "feature"-öket, amik a userek agyára mennek? (Pl. rolling release, erőszakos frissítések, meg az, hogy ők akarják eldönteni, hogy mit csináljon a user a gépén.)

Nekem inkább úgy tűnik, hogy ezen a téren a Microsoft inkább alkalmazkodott a korszellemhez és leutánozta a többi platform viselkedését...
Ezért nem valószínű, hogy jelentős irányváltás lenne ezen a téren - a külsőleg észlelhető jelek alapján nem lehetett (lehet) kis mutatvány megszabadulni a tesztelőktől, átállni sűrűbb release-ekre, átállni kumulatív kötelező patchelésre stb.

Üdv,
Marci

Az sosem mentség, hogy "de a másik is"...

És amúgy se minden platform ilyen; nincs mindenütt rolling release, nem veszi át minden rendszer a géped felett az uralmat, a frissítéseket meg - tudtommal - egyetlen más desktop operációs rendszert készítő cég, vagy szervezet sem tolja ennyire erőszakosan. Tehát maximum más köcsög cégek (pl. kugli) által szállított OS-ek viselkedését utánozta le és azt is nagyon nagy kár volt.

Szó sincs itt mentegetőzésről.
Amúgy meg:
-nem igazi rolling release, amit a Microsoft csinál, egyik channel-en sem.
-nem értem, mit értesz az alatt, hogy átveszi a géped felett az uralmat.
-a frissítések telepítése is finoman szabályozható az arra való kiadásoknál.

Üdv,
Marci

> -nem igazi rolling release, amit a Microsoft csinál, egyik channel-en sem.

Akkor máshogy mondom: nem kéne azt csinálni, hogy minden féléves frissítéskor kérés és kérdés nélkül letörli a régi rendszert és újrahúz egy új és teljesen másik windowst, amiben ráadásul "véletlenszerűen" törnek el dolgok, mint valami rossz rolling-release Linux alatt.

> -nem értem, mit értesz az alatt, hogy átveszi a géped felett az uralmat.

Mondjuk azt, hogy önhatalmúlag telepítgeti és törölgeti a programokat (a személyes fájlokról nem is beszélve), hogy fogja magát és felülbírálja a beállításaidat, hogy folyamatosan monitorozza és jelenti mit csinálsz.

> -a frissítések telepítése is finoman szabályozható az arra való kiadásoknál.

Azért kapcsolja vissza minduntalan a services.msc-ban letiltott Windows Update szolgáltatást? Persze biztos van valami módszer, amivel permanensen meg lehet fékezni a WU-t, lehet mondani, hogy talán érteni kéne a rendszerhez, de emlékeim szerint pont a windows volt úgy aposztrofálva, hogy a felhasználóbarát rendszer, amihez nem kell érteni.

"letörli a régi rendszert és újrahúz egy új és teljesen másik windowst" -- így oldották meg.

""véletlenszerűen" törnek el dolgok" -- elég baj az! Viszont hol vannak azok a rendszerek, amiket tisztességes fejlesztési ciklusokban, tisztességes tesztelés mellett adnak ki? Kihalva vagy kihalófélben. Ezt a trendet nem a Microsoft kezdte el -- csak megpróbált nem kihalni és alkalmazkodott.

"telepítgeti és törölgeti a programokat" -- épp Te írtad le, miért. Újratelepít.

"(a személyes fájlokról nem is beszélve)" -- szégyellnivaló bug egy visszavont frissítésben, ebből nem általánosítanék.

"emlékeim szerint pont a windows volt úgy aposztrofálva, hogy a felhasználóbarát rendszer, amihez nem kell érteni." -- Az egyik legnagyobb tévedés.

"letiltott Windows Update" -- de miért kell letiltani? Jobb beállítani igényeid szerint (ha arra alkalmas kiadást használsz).

Üdv,
Marci

> így oldották meg.

Elég rossz megoldás.

> Viszont hol vannak azok a rendszerek, amiket tisztességes fejlesztési ciklusokban, tisztességes tesztelés mellett adnak ki? Kihalva vagy kihalófélben. Ezt a trendet nem a Microsoft kezdte el -- csak megpróbált nem kihalni és alkalmazkodott.

Először is, ez azért túlzás, hogy kihaltak, vagy ki akarnak halni. Csak nincs már túl sok, de ami van, az azért tartja magát.
Másodszor is, ami a lényeg: a windowsnak volt egy normálisnak mondható ütemezése (akkor adták ki, ha késznek ítélték, aztán ezt vagy jól ítélték meg, vagy nem, de ez most mellékes) és támogatottsági ideje (sok év) és ezt cseszte el az ms; a win10-ből félévente adnak ki újat és másfél évig van támogatva az adott release. Ennél már egy szutykos LTS Linux is tovább van támogatva. A usereknek szerinted ez jó? Az meg még mindig nem mentség vagy indok, hogy de a többi is.

> épp Te írtad le, miért. Újratelepít.

Mit? A Candy Crush Saga-t? És még egyszer: ki kérte, hogy egyáltalán újratelepítsen és ezzel lezúzza a user programjai és beállításai egy részét? Ki kérte, hogy amit kínkeservvel összevadászgatott és beállítgatott az ember, azt ő legyalulja, alaphelyzetbe hozza, vagy rosszabb esetben betolja az új default beállítást, mert az az ms szerint jó? Ez megint csak ugyanaz: el van döntve, hogy márpedig ő újratelepít, és mindent összerondít, akár kéri a user, akár nem. Tehát átvette a kontrollt a gép felett.

> szégyellnivaló bug egy visszavont frissítésben, ebből nem általánosítanék.

Ha csak bug volt, akkor valóban csak égés. De érdekes módon a letörölt fájlok egy részét az ms vissza tudta állítani a felhőből, ahová az egységsugarúak sosem töltötték fel...de nem kérdezték, hogy hogy került oda, csak örültek neki, hogy de jó, hogy megvan. Milyen jó dolog ez a felhő, gondolja csórikám és legközelebb már önszántából teszi oda mindenét...

> Az egyik legnagyobb tévedés.

Mi? Az, hogy felhasználóbarát? Az tuti, hogy tévedés, a win10 a felhasználó legnagyobb ellensége. Vagy az, hogy nem kell érteni hozzá? Jó, az rendben van, nyilván érteni kell mindenhez, amit használ az ember, de ehhez hogy a fárasba értsen, ha az ms minden lényegi dolgot a jobbára dokumentálatlan registry mélyére dug el? És lényegi dolog alatt nem azt értem, hogy semmit ne lehetne beállítani a vezérlőpultban, hanem azt, hogy amit a user nagyon ki szeretne kapcsolni, de a mikiszoft nagyon nem szeretné, ha a felhasználó azt kikapcsolná.

> de miért kell letiltani?

Hogy ne rombolja pár perc alatt porig azt a setupot, amit az ember esetleg hetekig telepített és konfigolt össze. Meg, hogy ne törje el a működő szoftvereket, mert összetúrták benne az API-t.

> Jobb beállítani igényeid szerint (ha arra alkalmas kiadást használsz).

Bevallom, ezt nem értem. Arra alkalmas kiadás? Mire? Hogy beállítsam? Ezt nem lehet minden kiadással? Ez már rosszul kezdődik...

Mi nagyon máshogy használjuk, úgy látom.

Üdv,
Marci

Ezt kifejthetnéd bővebben, mert ez nem válasz azokra, amiket felsoroltam. Nem arról volt szó, hogy mi hogyan használjuk, hanem, hogy a jónép hogyan szívja meg vele.

Csakis ital mellett. :)

Üdv,
Marci

Miért? Hozzám már inni kell? Vagy inkább a win10-hez kell inni? :P

Azt nem tudom, de nekem a Win 10-hez nem kell... :)

Üdv,
Marci

Akkor miért is nem fejted ki bővebben; miért nem reagálsz érdemben?

Hosszú és meddő. De asztal mellett szívesen folytatom.

Üdv,
Marci

Ami meddő, annak asztal mellett sincs értelme. Szerintem is kár folytatni, mert túl erős érveket a win10 mellett eddig sem mondtál, mondjuk nem csoda: nem is nagyon lehet.

Mivelhogy nem volt téma a Windows 10 melletti érvelés ebben a szálban. :D

Üdv,
Marci

win10 melletti érv: értsd, amit a mentségére lehet felhozni. Ugyan mondtad, hogy nem mentegeted, de mégis azt csináltad.

Idéznéd?

Üdv,
Marci

Tessék pár:

> Nekem inkább úgy tűnik, hogy ezen a téren a Microsoft inkább alkalmazkodott a korszellemhez és leutánozta a többi platform viselkedését...

> Ezt a trendet nem a Microsoft kezdte el -- csak megpróbált nem kihalni és alkalmazkodott.

> épp Te írtad le, miért. Újratelepít.

> szégyellnivaló bug egy visszavont frissítésben, ebből nem általánosítanék.

Az én olvasatomban az első három nem a Windows 10-ről szól, hanem a Microsoftról.
Nem mentegetés egyik sem - egyszerűen elmondtam, én hogyan látom, miért van úgy, ahogy. Nem mondtam, hogy ettől jó, sem azt, hogy ettől rossz.
Az utolsó valóban egy Windows 10 bugról szól, ami olyan súlyos volt, hogy a Microsoft kénytelen volt visszavonni egy Windows főverzió kiadását, amit azóta se bírt összerakni rendesen. Annyit mondtam, hogy az, hogy a kellően teszteletlen buildben benne maradt egy ilyen ocsmány bug, azt még nem mondanám a gép fölötti uralom átvételének. Ha ez mentegetésnek minősül, vess a mókusok elé.

Üdv,
Marci

> Az én olvasatomban az első három nem a Windows 10-ről szól, hanem a Microsoftról.

Annak a kapcsán, hogy miért olyan a win10, amilyen, tehát közvetetten a win10-ről szól.

> Nem mentegetés egyik sem - egyszerűen elmondtam, én hogyan látom, miért van úgy, ahogy. Nem mondtam, hogy ettől jó, sem azt, hogy ettől rossz.

Bocsánat, én azt állítottam, hogy az, amit az ms a win10-zel művel - meg maga a win10 is - egy katasztrófa, te pedig ezeket soroltad fel, az állításom cáfolatára, hogy az azért nem úgy van. Ha az az állítás, hogy katasztrófa a win10 és te ez ellen érvelsz, akkor mit csinálsz, ha nem mentegeted?

> Az utolsó valóban egy Windows 10 bugról szól, ami olyan súlyos volt, hogy a Microsoft kénytelen volt visszavonni egy Windows főverzió kiadását, amit azóta se bírt összerakni rendesen. Annyit mondtam, hogy az, hogy a kellően teszteletlen buildben benne maradt egy ilyen ocsmány bug, azt még nem mondanám a gép fölötti uralom átvételének.

Erre itt válaszoltam is, erre a posztra nem adtál még épkézláb választ.

Az uralomátvételről meg itt írtam, de a felsoroltak nagy részére egyáltalán nem adtál választ, csak a kéretlen telepítés/törlésre egy-egy olyat, amikre meg megint a fentebbi megválaszolatlan posztban válaszoltam.

"a letörölt fájlok egy részét az ms vissza tudta állítani a felhőből, ahová az egységsugarúak sosem töltötték fel..."
Ezt honnan veszed például? Olyan sosemvolt dolgokról írsz, hogy az ember haja szála égnek áll!

Nézd el nekem, hogy nem tudok erre most több időt szánni.

Üdv,
Marci

> Ezt honnan veszed például? Olyan sosemvolt dolgokról írsz, hogy az ember haja szála égnek áll!

Innen.

> Nézd el nekem, hogy nem tudok erre most több időt szánni.

Olcsó kifogás.

Lécci, ne! "They have the tools to get you back to a good state."

Üdv,
Marci

Ez így nem mond semmit, ez nem válasz, ez egy nulla. Miféle tool-okról beszélünk? Undelete? A linkelt szálban is ez volt a kérdés, hogy mi van, ha a háttértárolóról már nem lehet visszanyerni a fájlokat, mert felülíródtak azok a szektorok?

Azt főleg nem mondja, amit kiolvastál belőle. Ugyanis ez volt a hír forrása, amit linkeltél imént...

Üdv,
Marci

Nem egyedül én olvastam ezt kis és nem is én mondtam ki először.

Viszont akkor ez a válasz, hogy nincs válasz? Mert a kérdésre nem válaszoltál, hogy akkor mégis hogy adja vissza az ms a letörölt fájlokat, milyen módon, milyen toolokról beszél a hír forrása.

Csak zitev smiley-t is tett a végére. Kérlek, nézd el: kiszálltam.

Üdv,
Marci

Tehát nem tudod a választ, hogy hogy állítják vissza a letörölt fájlokat? Mert ez volt a kérdés és erre sokadjára sem válaszoltál. Nagyon nem akarsz...

Jelenleg úgy áll a helyuet, hogy a HP Compaq Windows 7 Pro-ról ingyenesen frissített Windows 10 Pro (féléves nem célzott frossítési csatorna) szeptember óta nem képes az aktuális patcheket sem telepíteni. Ez a következménye a tesztelések hiányának, illetve a sűrűbben kiadott és netán ellenőrizetlen frissítéseknek. Két megoldás van: az eredeti Win7 Pro visszaállítása, (persze lemezformázással és egy jól belakott rendszer elvesztésével) vagy vitatkozás a supporttal, miután már minden létező hibajavítás megvolt természetesen eredmény nélkül. Előbb persze egyszerűbbnek tűnik, de kompromisszumot igénye, utóbbi logikusabb lenne, de nem ebben az új kiadási és fejlesztési modellben, amely minimális tesztelést tartalmaz.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ez van srácok. Szerintem rá kell arra szocializálódni, hogy a Windows nem házikedvenc, hanem vágóállat.
Régebb óta nem próbálom "jól belakni". Használom és kész.
(Mondom ezt úgy, hogy az éles Windows 10-emet 2015. december 14., egy MS belső Redstone 1 build óta nem húztam újra, csak frissítettem/upgrade-eltem és nincs panaszom rá...)

Üdv,
Marci

Én sem szeretem az éles gépeimet újrahúzni, általában a vas szokott kihalni alóluk. Egy másik bejegyzésedre reagálva a Win 2K igenis az egyik legstabilabb volt minden hibája ellenére. A korai 2000-es években az NT a nevéhez híven még elég minőségi volt, gondoljuk arra, hogy a mai Windows-like desktop Linuxok szinte még sehol sem voltak, nem beszélve a MacOs-ról.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Mondtam volna olyat, hogy a Windows 2000 nem volt stabil?

Üdv,
Marci

Driverproblémákat említettél, ami azért a stabilitásra is kihat. Egyébként sokak szerint az egyik utolsó jól sikerült kiadás volt.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

"hardvertámogatás"-t említettem, nem driverproblémát. Például az ASPI scannerekkel emlékszem ilyen gondra.

Üdv,
Marci

Te ebben a váltásban már nem vettél részt?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ott voltam, mikor zajlott, de ezekről itt a fatornyos végeken semmiféle belső kommunikáció nem volt (emlékeim szerint).
Amit az interneteken olvasni lehetett, annyit tudok róla.

Bizonyos belső programokból azért sejtette az ember, hogy változik a fejlesztés.
Ilyen volt például az LQG (Language Quality Game). Ebben több termék esetén is részt vettem - de nyilván sejtettem, hogy a szabadidőmben olyan dolgot csinálok, amit régebben csak pénzért tudott megoldani a Microsoft...

Üdv,
Marci

Nekem erősen úgy tűnik, úgy általánosan piaci trendforduló van egy ideje (bika -> medve piac), a túlárazott, hájpolt cégekre meg nyilván jobban rájár a rúd.

Nincs ebben semmi meglepő, kész elmebaj volt, hogy mennyivel értékesebbnek számít a trendi, túlárazott konzumer termékek gyártására alapuló cég (aki pár rossz lépéssel könnyen menthetetlenül a lejtőn találná magát), mint a teljes - de főleg céges - palettát lefedő, nyilvánvalóan komoly helyzeti energiával rendelkező Microsoft (vagy éppen Google).

Mivel Tim Cook rárántott virtuálisan amikor a cége elérte a bűvös 1 billió dolláros értéket, azt vártam volna, hogy kommentel szerényen valamit a ~ hónap alatt bekövetkező 200 milliárdos buktára. A 200 milliárd dollárban értendő.

De nem :(

--
trey @ gépház

Most nem timkuki ránt rá, hanem a részvényesek nyúlnak magukhoz. Csak ők kínjukban, nem örömükben. ;)
Portfólió, meg a hasonszőrű szennylapok gondolom kiemelt hírként hozták ezt is (én nem tudom, nem olvasok se CEO röfögéseket, se gazdbulvárt).

+1

minden esik, a kerdes most kell befektetni, vagy tovabbi esesek varhatoak a kovetkezo evben.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez a 200 Mrd dodós kérdés!
--

Ez hülye kérdés, mivel bizonyíthatóan nem adható rá válasz. :)

Közép-hosszútávon az átlaghoz való visszatérés elve alapján (illetve egyéb, közvetlenebb okoknál fogva - pl. kamatemelések) további esés várható, így én erre tippelnék. De erre tippeltem volna az év eleji zuttynál is, aztán lám, milyen agyament rallyt nyomott még utána a piac. Simán benne lehet még egy/több ilyen visszapattanás a történetben.

Legegyszerűbb, ha elengeded az időzítéssel rulettezést és DCA-zol, vagy ilyen buborékos időkben inkább nem is veszel semmit.

http://news.goldseek.com/GoldSeek/1540490981.php

Ezek szerint kozeleg a tel, ize medve ..


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ha véleményre vonatkozott a kérdés, akkor szerintem is. Persze az én véleményem (vagy bárki másé) pont annyit ér a történetben, mint tavalyi kalendáriumon a légypiszok.