Hónapok óta ismert volt a windows 10 októberi frissítésének törölgetős bugja

 ( TCH | 2018. október 9., kedd - 15:57 )

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nice \o/

Mondjuk vedelmukben elmondhatjuk ,hogy kaptak kb 10 hasonlo bejegyzest es volt kb 3 upvote mindegyiken -----> ergo tesztben erintett 30 embert legyunk nagyvonaluak es mondjuk hogy ez elesben jelent mondjuk 3000-t.
Ez meg mindig kb valami kerekitesi hiba ( 0.00004% ) a 700M win 10-et futtato gepek szamahoz kepest.

Szoval ez csak siman atcsuszott a radar alatt.

Akarmilyen hibajelentes ami tartalmazza a "deleted" "lost" szavakat az ilyen frissitessel kapcsolatban, azonnali kritikus besorolast kene hogy kapjon. Upvote meg anyam kinja ide, vagy oda.

Ha nem volt backup, nem volt fontos. (Nice sales move again)

Ez éppenséggel 100%-ban igaz mondás, a href tartalma persze tetszőlegesen megválasztható. Ettől függetlenül persze sz*rt nem kéne gyártani, mit keres az OS upgrade processz egyáltalán a home-ban?

Számára felesleges dolgokat.

Szerintem ennek a problemanak semmi koze ahhoz, hogy van-e backup vagy sem.

Lényeg, hogy a Microsoftnak van: https://m.hvg.hu/tudomany/20181008_microsoft_windows_10_oszi_frissites_telepitese_fajlok_torlese_microsoft_magyarorszag_telefonszam

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És ha a háttértárolón már felülíródtak azok a szektorok, ahol korábban azok az adatok voltak? Akkor hogy hozza vissza az ms a törölt fájlokat?

Pedig rémegyszerű, ezek szerint megvan náluk is. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na, pont ettől tartottam én is. :(
Mondjuk érdekes lesz, hogy mi lesz erre a reakció, hogy a felhasználók háborogni fognak, hogy hogy képzeli ezt az ms, hogy kérdés nélkül lemásolja a személyes fájljaikat, vagy pedig hallelujázni fognak, hogy ez mekkora feature... Tartok tőle, hogy az utóbbi.

Kérdés nélkül biztosan nem, a kérdésre már válaszolt mindenki, aki telepítette a windowst.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És gondolom nemmel nem lehet válaszolni. :/

Választhatsz, hogy sok adatot vagy kicsit kevesebbet engedsz. Vagy ne tedd fel. Nem kell ezen szomorkodni, ha nem tetszik nem használod.

--
openSUSE - KDE user

Nem énrólam van szó, én semmilyen windows-t nem használok. Azokról a felhasználókról van szó, akiknek az adatait az ms a levesbe küldte.

Ja, ezért vettem Windows-t! Ha valami elveszne a gépemről, csak meg kell kérnem a MS-t vagy a NSA-t, hogy küldjék már el. :)

besirtam

Komolyra forditva a szot nem veletlenul van onedrive naluk. A tudatos felhasznalok oda rakjak a faljaikat. Igy nem kell az MS-nek titokban masolgatnia azokat. :D

De ha a OneDrive mappából letörlöd, akkor letörlődik a felhőben is.

hat persze.... ;)

Ez nem csak akkor lenne lehetséges, ha be is kapcsoltad azt, hogy szinkronizálja az OneDrivera a known foldereket?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Vajon ez egy burkolt beismerés, hogy minden adatunkról van egy backup-juk :), vagy technikailag hogy lehetséges ezt a "visszaadást" kivitelezni? (ötlet: lehet nem is törlődtek a fájlok fájlrendszer-szinten, "csak" nem látszanak a megfelelő mappákban?)

Esetleg csinált az upgrade előtt egy snapshotot.

Érdekesnek ígérkezik ez a szál.

(sub)

Nem rossz ötlet, ilyet én is felvetettem amikor ott dolgoztam. Ironikus módon nem lett belőle semmi, mert nem kapott elég upvote-ot. :D

:DDDD ez kurvajó, de remélem csak vicc.

Nem, ment róla egy darabig a levelezés, hogy ez milyen jó ötlet, meg Azure Machine Learning kell bele az a tuti, aztán emlékeim szerint senki nem karolta fel a projektet. Aztán lehet hogy mégis, de arról már nem tudok.

Hát azért... oké, masszívan sáros ebben az MS és hülye volt (a lent linkelt magyarázat alapján még inkább...), de nagy az isten állatkertje, ha nem lehet reprodukálni a hibát és feltűnően kevés embert érint, simán hiheted azt, hogy user error.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Node a rendszer, főleg alfa tesztelő verzióban, gyűjt is mindenféle telemetriát. Nem tudom, hogy ez a feedback mennyire felhasználóhoz kötött, de lehet, hogy még a panaszos konkrét telemetriái is hozzá linkelhetőek.

Ezek szerint egy kerekítési hiba miatt kellett leállítani az update terjesztését. Szívás.

Hat igen amikor kiderul ,hogy az a kerekitesi hibanyi ember tele tudja harsogni az internetet ezzel rossz kepet festve a termekrol akkor mindjart mashogy ertekelodik a statisztika.

Lasd ugyanezt mondjuk repulogep szerencsetlensegre vetitve. Ugye ez az ezrelekben merheto szam vicc kategoria. Megis headline lenne mindenhol ,hogy lezuhant 10 gep es meghalt 3000 ember :D

Nézőpont kérdése. Lezuhant egy gép, a balesetet 7.655.634.978 ember élte túl. :D
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Nézőpont kérdése. Lezuhant egy gép, a balesetet 7.655.634.978 ember élte túl. :D
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Te az MS markeing osztalyan dolgozol e? :D
Ha nem rugasd ki a sok lehutot es vetesd fel magad, mert jobban csinalod naluk. :D
Hehh, az MS sem a regi mar, csak az ugyvedjeik tartjak meg a frontot. Igaz mar ott is megkezdodott a hanyatlas. Szivarognak at az Oracle-hez. :D

Jó, legyen, kevés embert érintett. De akkor minek tartanak Insider programot meg Insider tesztelőket, ha nem hallgatnak a visszajelzéseikre?


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Magyarázzák a bizonyítványt...
https://pcforum.hu/hirek/20894/kiderult-hogy-miert-torolt-fajlokat-a-windows-10-oktoberi-frissitese

Régen minden más volt... ma meg minden a régi.

Idézet:
Az új Windows 10 verzió ugyanakkor települése során letörölte a régi tárolási helyet, amiről azt feltételezte, hogy a továbbiakban már nem volt használatban.

Egek! De egyáltalán miért feltételez egy operációs rendszer a felhasználó home könyvtárában található adatokról bármit?! Pláne azt, hogy le lehet őket törölni...

"Jó ötletnek tűnt." - szokták mondani. :)
Vagy van valami tervük egy újabb néhány száz gigás fejlesztés kiadására (Paint 3.0), és igyekeznek helyet csinálni az ügyfelek gépein.

Ez fájt. :D

Azért feltételez bármit, mert ne piszkáld a gyárilag kitalált mappastruktúrát :D Ha a májkroszoft azt mondja, hogy a dokumentumok könyvtárad a c:\users\usernév\documents, vagy a c:\users\userném\onedrive\documents legyen, akkor te legyél szíves és ne legyél okosabb azzal, hogy mindenféle d: meghajtókra pakolgatod át... :D
Egyébként komolyra fordítva a szót: Egyetértek azzal, ami írtál. Ha majdnem 20 évig jó volt, hogy nem lettek a letöltések törölve (alapvetően ebből indult ki szerintem a probléma, mármint a szemét takarításából, amit túltoltak és a régi dokumentumok mappa itta meg a levét), akkor ez mit fájt a májkroszoftnak?


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Igazából bármit, ami az user könyvtárában van, csak az user jóváhagyásával lehetne törölni.

Le van írva. "users with KFR reported an extra, empty copy of Known Folders on their device"

Ami bajok voltak:

  • Using KFR the user redirected a known folder to a different drive. For example, suppose you ran out of space on your C drive. You want to save some files separate from your primary folder, so you add another drive to your system for these. You create “D:\documents” and change the location of the files known folder from the original “old” location c:\users\username\documents to D:\documents. In some cases, if the contents of c:\users\username\documents were not moved to D:\documents, then a user could also encounter this issue. When the October 2018 Update was installed the original “old” folder was deleted including the files in that folder (in this example c:\users\username\documents would be deleted; d:\documents, the new location, would be preserved).
  • The user configured one or more of their Known Folders (Desktop, Documents, Pictures, Screenshots, Videos, Camera Roll, etc.) to be redirected (KFR) to another folder on OneDrive. For example, the user changed the location property of the documents folder from c:\users\username\documents to another folder. During this process the system prompts the user and asks if they would like to move the files to the new location. If the files were not moved and the October 2018 Update is installed the original “old” folder was deleted including the files in that folder.
  • The user used an early version of the OneDrive client and used the OneDrive settings to turn on the Auto save feature. This feature turned on KFR for the Documents and/or Pictures folders based on the user’s choice but did not move the existing files from the original “old” location to the new location. For example, if a user turned on Auto Save for pictures the location of the Pictures folder would be changed from c:\users\username\pictures to c:\users\username\onedrive\pictures, but no files would be moved. The current version of this feature moves the files. If the files were not moved and the October 2018 Update was installed the original “old” folder was deleted including the files in that folder (in this example c:\users\username\pictures would be deleted; c:\users\username\onedrive\pictures, the new location, would be preserved).

Azaz röviden: pár usernél mégse volt üres a könyvtár. Egy egyszerű check hogy üres-e az üres könyvtár megmentette volna a helyzetet.

Mondjuk az is gond, hogy Windowsban nem igazán van üres könyvtár, egy-két hidden/system file valahogy mindenhova beeszi magát :D.

De teljesen érthetetlen, hogy miért áll neki törölni egyáltalán, még akkor is, ha esetleg tényleg üres az a könyvtár.

> De teljesen érthetetlen, hogy miért áll neki törölni egyáltalán, még akkor is, ha esetleg tényleg üres az a könyvtár.

+1

Bocsánat, de szerintem itt a fő probléma az nem az a marhaság volt, hogy elfelejtették leellenőrizni a könyvtár ürességét, hanem az, hogy egyáltalán le akarták törölni. Ha nem akarták volna, mindegy, hogy üres-e vagy sem. De ők megint jobban akarták tudni, hogy mit kell törölni, ami hiba; az ms csak ne minősítgesse önhatalmúlag szemétnek az user könyvtárának elemeit.

Mi van, ha a Windows nem törölte, hanem egyszerűen nem hozta létre újra az adott könyvtárakat? Lehet valami változott a felhasználói fiókok szerkezetében ezért próbálta a régi fiókokból újragenerálni, és amiről azt hitte (tévesen) hogy nincs használatban, azt egyszerűen nem importálta.

Én egy olyan hülye programozó vagyok aki még ráadásul lusta is, és ezt az energiaminimumra törekvés elvére keni, - ami nem fair de legalább működik, - na az én stratégiám az, hogy ami nem az én dolgom, ahhoz nem nyúlok.
A felhasználó szemétdombja a felhasználóé, ergo ahhoz a mappához nem nyúlok.
Sem kicsit, sem nagyon.

Egyébként is, mit kell ezt túlmisztifikálni? Ez egy sima update, ami lecserél egy adag állományt amiről pontosan tudja, hogy mik azok, (izé.. remélhetőleg tudja. Ugye tudja, és nem heurisztika hajtja a Windows DLL csereberét?!) meg fakultatíve belerondít a registrybe, aztán kalap-kabát, kész a frissítés, ja meg egy reboot, mert az hagyomány.

Nem igazán látom a fenti folyamatban azt az elemet ami a felhasználó könyvtárain belüli kotorászást igényi.
Egy apt vagy dnf még csak bele sem olvas a /home alatt semmibe, akkor hogy jön ide az írás? Kit érdekel, hogy milyen linkek hova mutatnak belőle?
IMHO az update törődjön a maga dolgával, és ami nincs a listáján azt ne babrálja.
Ez olyan, mintha egy sima hétvégi porszívózáskor kivágnám a kukába a feleségem zoknis fiókjának a tartalmát. Nem őrültem én meg, semmi kedvem a kanapén aludni... :-)

+1

https://wiki.samba.org/index.php/Roaming_Windows_User_Profiles
Még Windows 10-en belül is van kétfajta profil (igaz ezek a roaming profilok, de gondolom azért van többféle, mert más Windows verziók máshogy tárolják a felhasználói adatokat, XP meg az utána jövő verziók között meg elég éles volt a különbség, ha belekukkantott az ember)
Lehet, most készítenének elő egy új profil verziót csak még nem egetrengető a különbség

A baj nem a tárolás módjával volt, hanem a felesleges törléssel. Az user fájljait nem piszkáljuk. (Amúgy ebben a cikkben sincs ilyen utalás, hogy piszkálni kéne őket...)

Biztos, hogy Windows alatt vannak a usereknek fajljai?!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lévén épp most törölte őket a mikiszoft, nem biztos. :P

Hjam ezt en sem ertem. Legrosszabb esetben ha a felhasznalo valamit nagyon megkavart a gepen akkor max lenne egy torott linkje a Documents mappara. Azt meg eleg konnyu potolni es nem lenne siras sem a fileok miatt.

Mondjuk mar az is erdekes ,hogy mi volt az az uj talalmany ami miatt eltorne egyaltalan ez a link es azt ugy kell megelozni ,hogy ujra letrehozzuk a mappat torolve az elozot?

Miota letezik winben az a feature ,hogy at lehet iranyitani a Documents mappat en ugy hasznalom.

Raadasul az enyem meg fel is van fuzve win2012 ala a work folders nevu josaggal es minden syncelve van. Ha be is utne a gebasz akkor a serveren elozo verzio visszaallaitasa ha megnagyobb akkor meg backup turkalas.

" Ez egy sima update, ami lecserél egy adag állományt amiről pontosan tudja, hogy mik azok,"

hát ebben tévedsz. A win10 óta minden major, nevesített update egy teljes windows újratelepítés. De úgy is mondhatnám, hogy olyan, mint 7 -> 8 vagy 8-> 10 frissítés. A korábbi win off fityeg egy windows.old mappában egy darabig még. Vannak mappák, amelyek tartalmát jobb esetben nem cseszi szét, meg vannak olyan dolgok, amit az előző telepítésből átimportál, ha akar -> ezért is áll vissza sokminden ilyenkor az ms marketingesek által megálmodott állapotra, mert direkt nem importálja őket.

Gondolom azért ez a megközelítés, mert képtelenek kezelni az inkrementált frissítéseket, ezért inkább full újrateszik félévente. Meg így talán nem lassul le, mint ahogy a korábbi verziók.

Ezt nem tudtam. Meg voltam győződve róla, hogy az update alapjaiban nem más mint meghatározott fileok törlése, felülírása, illetve módosítása, esetleg szabványos api hívásokkal a registry módosítása.
De elhiszem, hogy ez nem így van, mert ha csak ennyi lenne, akkor valószínűleg olyan flottul működne mint ahogyan a dnf/apt is működik már évtizedek óta.

Ha a MS tényleg nem tudja rutinszerűen karban tartani a saját binárisait és konfigurációs állományait, ha képtelen rendet rakni a saját szobájában, akkor ez elég rossz fényt vet rá.

Egyre inkább beigazolódni látszik az a hozzáállásom a Windowshoz, hogy applikációként használva (pl. virtualizálva) nincs vele gond, - mert könnyű visszaállni egy snapshotra ha bebolondul, - de fő operációs rendszernek inkább olyat szeretnék, ami nem végez rajtam lobotómiát amíg alszok.

> Meg voltam győződve róla, hogy az update alapjaiban nem más mint meghatározott fileok törlése, felülírása, illetve módosítása, esetleg szabványos api hívásokkal a registry módosítása.
De elhiszem, hogy ez nem így van, mert ha csak ennyi lenne, akkor valószínűleg olyan flottul működne mint ahogyan a dnf/apt is működik már évtizedek óta.

Korábban nem telepítette újra az egész windows-t az update alatt, még sem működött flottul, hanem szívtak vele a felhasználók. Mondjuk ennyire nagy szamárságot nem csinált régebben a WU, vagy legalábbis én nem emlékszem rá.

Ennél összetettebb a helyzet. Gyakorlatilag ugyanaz van most már mint pl. egy Ubuntunál is, hogy fél évente van egy-egy verzió (1809 -> 2018 szeptember). Ezek gyakorlatilag upgradek és a fenti módon települnek: mostani Windows és kapcsolódó Program Files bejegyzések mennek a Windows.old alá, talán egy hónapig ott marad, utána törlődik automatikusan, de ez mintha állítható lenne.

Másik meg a már ismert WU, ami a szokásos patchelési folyamatot használja.

Ezt a rendszert több dolog indokolta:
- Fél évente lehet új featuret pakolni a rendszerbe, ami korábban nem volt jellemző, maximum egy SP-vel vagy egy új Windows verziótól.
- Korábbi Windows Update frissítései külön-külön telepíthetőek, és leszedhetőek(!) voltak. Emiatt egyrészt jóval komplexebb maga az update mechanizmus, mint pár fájl felülírása, másrészt mivel ki tudja, hogy épp ki mit nem rakott fel, vagy mi nem ment fel valami okból kifolyólag (pl. mert összeakadt valami user által telepített dologgal, teszem azt egy vírusirtóval), nagyon el tudtak divergálni a Windowsok egymástól.
- Különféle updatekhez meglehetősen sok visszaállítási pont, uninstall lépés készült, ette a helyet.

Emiatt van az, hogy gyakorlatilag arra jutottak, hogy egyszerűbb az egész rendszert egy konzervként odaadni félévente és közte csak patchelgetni, mint azon rágódni, hogy egy 5-10 éves Windows telepítésen épp melyik patch miért nem ment fel, amire alapozna a következő update featureja. Valószínűleg megoldható lenne a feladat végtelen mennyiségű idővel, csak minek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát ha ez tényleg így volna, akkor az még durvább elkúrás lenne...

Gondolom zavaró volt hogy egy könyvtár kétszer volt meg. Persze mondhatták volna, hogy akinek ez zavaró, az törölje a C:\valami alól a felesleget, de akkor kb. ugyanez lett volna a vége (user ész nélkül töröl), csak nem automatizáltan.

Zavaró volt? Kinek? Az ms-t miért zavar bármi ami az user gépén, pláne a saját könyvtárában van?

Öhh, ez amúgy _AZ_ a "2018. október havi biztonsági frissítés", amire ma jött a govcert-től az email, hogy rakjuk fel?

Nem.

--
trey @ gépház

Nem.
Amiről szó van az a SP3, vagy a törvényes nevén a Windows 10 October 2018 Update (1809-es verzió).

Amiről te beszélsz, az pedig a havi biztonsági frissítés, ami minden hónapban van. A kettő nem összekeverendő. Előbbi user adatokat töröl, utóbbi (remélhetőleg) security hole-okat foltoz.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Ha nincs adat amit el tudnanak lopni az is -1 sechole.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ilyen alapon nem lehetne az r=1 usereket is törölni? :D


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Let's end that September :)

Áh, ez meg Insider (béta). Értem, köszi!

<sarcasm>W10 Storage Sense feature túlspilázta a szerepét.</sarcasm>

Nekem éppen ma alkalmatlankodott a Storage Sense, hogy azt akarja, mindenképpen nézzek rá a beállításaira.

--
trey @ gépház

hogyan közölte? Dühösen toporogva követelte, hogy állítsd meg vagy nem vállal felelősséget a tetteiért? :D

Notification area-n pattogott. Mondjuk eddig azt sem tudtam, hogy van ilyen funkció. Nem mintha hiányzott volna.

https://blogs.technet.microsoft.com/filecab/2018/08/30/9205/

--
trey @ gépház

Mindez csak annyit jelent, hogy igazi nagyvállalati rendszerrel állunk szemben. Kell hozzá egy IT főosztály, hogy el lehessen lavírozni vele a zátonyok között. Otthoni használata nem javasolt.
--
ulysses.co.hu

Pontosan.

De legalább tenne oda a telepítő egy where_did_my_file_go.txt állományt, hogy tudjam, hogy hol keressem, amit letörölt. :D

Ne keverd a törlést a mozgatással :-)

"To find your missing files, transfer 0.15 BTC to the following wallet" ;)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A Microsoft, híven a játékfejlesztői hagyományaihoz, a Windows felhasználókat már az operációs rendszer megvásárlásával egy kalandjáték részesévé teszi.

Ez nem kalandjáték: kockázat.

Kockázat nélkül nincs rizikó!

Nagy igazság!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Melyik filmben is?
Hogy otthagyják a foguk az rizikó :)