Az iPhone-ok és Apple Watch-ok tényleg allergiásak a héliumra

 ( trey | 2018. október 31., szerda - 8:58 )

Az egyik Chicago-i kórházban 40 iPhone téglásodott el gyanús körülmények közt miután 120 liter folyékony hélium szabadult el. Az iFixit utánajárt a dolognak. Kiderült, hogy az iPhone és az Apple Watch allergiás a héliumra. A nyomozás során az is napvilágot látott, hogy ez ismert tény, az Apple is leírta, csak nem ismert széles körben:

Exposing iPhone to environments having high concentrations of industrial chemicals, including near evaporating liquified gasses such as helium, may damage or impair iPhone functionality. … If your device has been affected and shows signs of not powering on, the device can typically be recovered. Leave the unit unconnected from a charging cable and let it air out for approximately one week. The helium must fully dissipate from the device, and the device battery should fully discharge in the process. After a week, plug your device directly into a power adapter and let it charge for up to one hour. Then the device can be turned on again.

Videó:

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Newsflash: a vízálló iPhone-ok után jövőre Tim Cook héliumálló iPhone-okat jelent be!

--
trey @ gépház

Komolytalan, hogy nem reagálsz a hozzászólásaimra és ignorálsz, de azért ide idézgetsz. :)

Én héliummal még csak lufikban találkoztam, gyanús, hogy nem emiatt fog tönkremenni egyik iEszközöm sem. :)

A hír szerint az Apple mérnökei tudták, hogy a hélium ilyen problémát okozhat. Ők úgy gondolták, hogy ez nem baj, mert a készülékek nem fognak héliummal találkozni. Most már tudják, hogy tévedtek.

Érdekes adalék, hogy az iFixit cikk szerint a technikus Android telefonjának meg sem kottyant a hélium:

"He started investigating, and learned that every single impacted device was made by Apple — the technician’s Android phones were fine. And it was a wide-sweeping issue, impacting 40 different devices. What the heck?"

--
trey @ gépház

most akkor jön az, hogy úgy csinálunk, mintha minden sarkon lenne 120 liter folyékony hélium ami random lékelődik, és emiatt minden hülye buzi birka apple felhasználó iphoneja elromlik 1 hétre minden második héten?

Nem. Úgy kell csinálni, hogy biztos vagy benne, a Te telefonoddal ilyen soha nem fordulhat elő. Ennek a hitnek az lehet az alapja, hogy az eddigi iPhone-os problémák kapcsán a Te készüléke(i)d még nem voltak érintettek. Ha ezt extrapolálod, akkor soha nem is lesz ilyen problémád. És mivel a Te készüléked nem érintett benne, nyugodtan hiheted azt, hogy a hiba nem is létezik.

10 év alatt történt egy ilyen eset. komolyan, hol a f*szomba találkozol a mindennapi életed során ipari mennyiségű héliummal? vagy úgy egyáltalán héliummal?

A hélium a levegőbe került és nem a szifon került a héliumba.

Legyen csak 1 troll haverod, heliumos lufival... :D olyanja mindenkinek van. Marmint troll haverja. ;)

-------
It is our choices that define us.

nem tudom, nincsenek olyan barátaim / ismerőseim akik szándékosan károkat okoznak nekem. :)

Nem ismerjük a koncentrációt, de vélelmezhetjük, hogy a károsítás kisebb dózisnál is megtörténhet.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Atmosphere_gas_proportions.svg

Rosszul állsz hozzá. Ez egy eddig nem dokumentált fícsör: az Apple készülékei így jelzik, ha emberi hanyagságból hélium szivárog a közelben. Bezzeg az Android-os telefonokban nincs ilyen funkció!

I bet the nurse’s voices were higher pitched that day!

:)))

„40 iPhone téglásodott el gyanús körülmények közt miután 120 liter folyékony hélium szabadult el”

Informátoraim szerint Samsungos szerelőknek öltözött Google mérnökök fúrták meg a tartályt és a vezetékeket. Az eredeti terv nem ez volt, de a Xiaomi által szállított tömítések nem mentek elég gyorsan tönkre, így áttértek a B-tervre.

Egyébként az Apple már dolgozik a probléma megoldásán. Két készüléket fognak kifejleszteni. Az egyik készülék 50%-kal felgyorsítja a telefon helyreállításának folyamatát. Az 1 hetes „pihentetés” után, elegendő lesz 30 percig tölteni az iPhone-t a bekapcsolás előtt.

A másik készüléken lesz egy 5"-os kijelző, amelyen egy visszaszámláló mutatja, hogy mennyi idő van még hátra a szellőztetésből, illetve utána a töltés végét is jelzi.

A készülékek közös jellemzője*, hogy mindkettőnél vállalják, hogy a szoftverük legalább 5 évig kap frissítést. Utána már csak biztonsági frissítés lesz, de az is legalább 3 évig. A készülékek várható ára 300, illetve 500 dollár lesz.

Eredetileg egy harmadik készüléket is terveztek, ami kivonja az almából a héliumot, de a mérnökök nem találták meg a fogásának helyes módját, így felhagytak a fejlesztéssel.

*: Apró betűs rész: A készülékek tárolásánál és használatánál ügyelni kell, hogy héliummal közvetve se érintkezzenek!

óvatosan a fikával, nehogy ezután véletlenül kiderüljön, hogy nem csak az apple készülékei reagálnak így. :) pont mint a bendgatenél.

:D

--
robyboy

tl;dr:

Az Apple annyira szofisztikalt, state-of-the-art komponensekkel szereli az eszkozeit, hogy mostmar molekularis szintu problemakkal kell szembenezniuk.

A quartz nem volt elég jó..

"MEMS are microelectromechanical systems that are used for gyroscopes and accelerometers in phones, and helium atoms are small enough to mess up the way these systems function," reports Motherboard. What's odd is that Android phones were not affected. Apparently, the reason "is because Apple recently defected from traditional quartz-based clocks in its phones in favor of clocks that are also made of MEMS silicon,"
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

lehet, hogy olcsó hélium volt, és tartalmazott egy kis klórt és/vagy fluort :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mit csinál vele a Hélium? Az nem nemesgáz, ami szinte semmivel nem lép reakcióba?

Egyébként ha csak ennyi marad az áldozatok száma, akkor valószínűleg tényleg nem érte volna meg Héliumállóra fejleszteni a készülékeket.

Hosszasan le van írva a linkelt cikkben (hint: itt) technikailag. A lényeg kümmencs ember nyelven:

"the helium molecules are small enough to get inside the device, physically stop the clock, and turn your phone temporarily into a paperweight."

--
trey @ gépház

Köszi, bocs az eredeti cikkes dolgokat nem mindig nézem meg, csak a magyar összefoglalót :-P

Igy már sejtem mi lehet a gond. Belemegy a hélium a kondenzátorok fegyverzetei közé, ezáltal megváltozik a kapacitásuk. Ebben a megközelítésben minden eszköz érintett, amiben van kondenzátor... vagyis jóformán minden, pl. egy zsebrádió is elhangolódik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem aluminium folia elkok vannak mar ezekben. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

tudom, de az elvük az ugyanaz... akkor is, ha nanotechnológiával képzik a fegyverzet-szigetelő-fegyverzet rétegeket.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Kiveve, ha az legmentesen lezart epoxigyanta-hazban van, amibe ugye nem jut be a helium.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

én már pedig dobom is ki a francba, itt nálunk a levegőben egész nap terjeng a hélium, az utcán is ez van. sajnos így használhatatlanok az ifos eszközeim. :(

Ez érdekes, tippre még egy halom cuccnak lehet gondja a héliummal.

Mivel néhány nap alatt megjavul, ez nem nagy gáz. Aki meg napi szinten dolgozik héliummal (vagy más vegyszerekkel), az meg gondolom képben van azzal, hogy melyik használati tárgyra kell jobban vigyáznia (pl. jó eséllyel valami erős sáv sem tesz jót a fémnek vagy erős lúg az üvegnek).
--
https://naszta.hu

A hélium elég nagy gáz. Ha nem lenne, a naprendszerben nem nagyon lenne élet. :D

--
trey @ gépház

Az a még kisebb hidrogén inkább, ami a motorja, bár ha arra utlasz, hogy különböző magreakciók során a csillagokban nehezebb atomok is keletkeztek a köztes héliumból, pl a szén, akkor igaz, bár azok még nem a mi napunkból származnak, hanem már kipukkadtakból.

Régi ismereteim szerint a Nap hidrogénbül csinál magfúzióval héliumot. Ha nem lenne ez a folyamat, aminek a végén hélium keletkezik, nagy bajban lennénk. Főként, hogy nem is léteznénk.

--
trey @ gépház

> bár azok még nem a mi napunkból származnak, hanem már kipukkadtakból.

Ez egyébként bizonyított? Mert a napkitörések során akár ki is tudna jönni a Napból a többi elem is. Vagy az lehetetlen?

AFAIK, nem tud keletkezni a napban héliumnál nehezebb elem, mert nincs elég súlya, hogy a közepén elég nyomást tudjon fenntartani. (EDIT: ez a jelenlegi fejlettségi állapotában igaz - vörös óriás stádium elérésekor fog héliumot szénné fúzionálni.)
Ettől még persze a napban vannak nehezebb elemek, amiből ki is dobódhat valamennyi napkitörés alkalmával, de az mind "hozott anyag".

Persze szigorúan véve ez nincs "bizonyítva", de tudtommal jelenleg nincs olyan kísérleti eredmény, ami komolyan kétségbe vonná a jelenleg elfogadott elméletet. Csillag méret-energiatermelés statisztikák is eléggé mellette szólnak.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kicsit off: Az a még kisebb hidrogén inkább

Nem, a hidrogén nem kisebb a héliumnál. Eleve a hélium egyatomos, a hidrogén meg kétatomos (ha éppenséggel nem lenne az, akkor olyan körülmények közé kerültél, ahol legkisebb gondod az iphone lefagyása lenne). Másrészt a kétszeresen pozitív atommag "közelebb húzza" az első elektronpályát, mint az egyszeres (miközben az atomfizikusok és vegyészek sztereóban sikítanak a leegyszerűsítő magyarázatomtól :) ), de általánosságban igaz, hogy azonos perióduson belül a növekvő rendszámmal csökken a keresztmetszet, bár néha a minimum nem pont a nemesgázoknál, hanem mondjuk a halogén főcsoportnál van.

Szóval igen, a hélium a legkisebb. Ennek örömére tényleg kb bármilyen szilárd anyagon keresztüldiffundál.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

'Ennek örömére tényleg kb bármilyen szilárd anyagon keresztüldiffundál.'

Így van, ezt a gyerekek tudják a legjobban, mert másnap már kúszik a héliumos lufi..

Ez egy safety feature. Ha kikapcsol a telefonod, menekülj.
https://en.wikipedia.org/wiki/Inert_gas_asphyxiation

Nem hallottunk halálesetről, sem ájulásról ott, ahol akkora koncentrációban volt jelen, hogy az iSzutykok megálltak.

Magyarul, az ember jobban van összerakva.

--
trey @ gépház

és tudsz meg egy olyan esetről a fentin kívül ahol bármikor is megtörtént? vagy csak jött ez a hír, és egyből felállt hogy megint lehet fikazódni? :D

A profibb búvárok palackjaiban is nagyrészt hélium van nitrogén helyett (trimix) a dekompressziós betegség (DCS) elkerülése végett. ;)
Innen van az okosság:
http://www.scubadiving.hu/diving/perfectgas.htm

Erre amúgy mi a tech magyarázat? :D
Nem kap levegőt, és elájul? Vagy vékony lesz a cpu hangja, és nem érti meg az IO bus? :D
--
"Sose a gép a hülye."