Kijött az iOS 12; A CSS crash / reboot / respring hiba benne maradt a végleges kiadásban

 ( trey | 2018. szeptember 18., kedd - 7:54 )

Előzmények itt.

Részletek itt.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most két dolog merül fel bennem:

- Az Apple nem hallott a hibáról. Ha így van, akkor elég lamer, mert a Twitteren széthivatkozták neki
- Az Apple leszarta. Ez a nagyobbik baj, ugyanis ez azt jelenti, hogy hiába ígérgette a szoftverfejlesztési és -kiadási folyamatainak átszervezését, az nem nagyon sikerült.

Kérem, hogy kíméljetek a "téged ez miért foglalkoztat", "úgysem érint" szar megjegyzésekkel.

De, érint.

--
trey @ gépház

- nem tolták el miatta a rajtot és egy héten belül jön a 12.0.1?
--
https://naszta.hu

Azért ez elég komoly hiba ahhoz, hogy "eltolják" a rajtot. Milyen rajt egyébként? Mert valami hülye gyerek kitalálta, hogy be kell előre jelenteni és attól eltérni nem lehet?

"It appears to be worse on #iOS12: Safari, Chrome, Brave, Firefox, Edge, and DuckDuckGo all cause complete restart. Third-party browsers were just Springboard restarts under iOS 11."

--
trey @ gépház

Szerintem sima reláció: a keynote-ról még az index is ír, ezt a hibát meg olvassa a szakma. Szerinted melyik halmaz a nagyobb? Az Apple - feltételezem - úgy van vele, hogy nagyobb blama, ha mindenki arról ír, hogy eltolták a rajtot, mintha egy szűk csoport pörög, hogy maradt bug. BTW: egy ideális világban persze igazad lenne, de pont frissítés ügyében az Apple a jelenlegi világban még a jobbak között van.
--
https://naszta.hu

Magyarul, elnézést kértek, változást ígértek. [...] Hazudtak.

Szerk: "megmérnökölték" a problémát. Ahelyett, hogy megfixálták volna a hibát, az eredeti URL-t letiltatták a Git-en. Most 403. De hát, már csillió helyre szétmirrorozták.

--
trey @ gépház

Ez se rossz: https://twitter.com/teroalhonen/status/1041588132901269504

iOS 12 Mail Not Working With Exchange ActiveSync, Intune, MDM For O365

Gondolom valakinek az incentive-je fuggott attol, hogy idoben legyen release. A tobbi nem szamit.

Érdekes, hogy az AirPower-t is ki tudták hagyni a bejelentések közül és még az írmagját is eltüntették az apple.com-ról. Állítólag szar az egész, túlmelegszik nagyon.

Szóval, annyira nem lenne indok az, hogy bejelentették, várják.

--
trey @ gépház

Most nem azert a ketto forintert, de ha en bejelentek valamit nyar elejen (MDM valtozasok, ujdonsagok az iOS 12-ben), majd errol meg WWDC sessiont is tartok, ahol kerdezni lehet, tovabba kiderul a beta 1-nel hogy a megvaltozott MDM mellett az Infuse app nem mukodik jol az ujdonsagaimmal, akkor nem kellett volna ezt az idot, a harmadik felnek arra hasznalnia, hogy elkeszitse es deployolja az ehhez szukseges patcheket a sajat rendszereben mielott eltelik ez a 2-3 honap es nem csak a tesztereknel, hanem mindenkinel jelentkezik a problema? Nem az Applet akarom vedeni, de ha egy beta tesztelesi lehetoseggel rendelkezo OS uj verzioja barhol problemakat okoz (legyen az iOS vagy akar Windows), akkor pont azert van ez az idoszak, hogy ezeket a valtozasokat a fejlesztok lekovessek?

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Activesync works for me on 12

Könnyen lehet, hogy az iOS 12 build-ek már megvoltak, mikor a hiba kiderült. Én nem látom, hogy az Apple hazudott volna, sehol nem írta, hogy a következő release-ben javítva lesz ez a hiba (ami ez esetben a hétfői). Viszont nagyon meglepne, ha 1-2 héten belül nem jönne erre fix. Mindenesetre fura, hogy az iOS 12-ből csak ezt az egy hibát sikerült kiemelni...
--
https://naszta.hu

LOLmao.

Múltkor az volt a baj, hogy ez egy béta. Most ott a release-ben, ja, ez csak egy első release. Komolytalan.

"Mindenesetre fura, hogy az iOS 12-ből csak ezt az egy hibát sikerült kiemelni..."

Bocsánat, hogy itt műszaki szempontból érdekelnek a dolog, kevésbé abból, hogy mennyi új tátogi szarmoji került egy rendszerbe.

Azt megtalálod más oldalakon.

--
trey @ gépház

A hiba itt a hup-on vasárnap (1 nappal a release előtt) jelent meg (nem látom az eredeti dátumot, érthető okokból leszedték a repot). Ha nem az Apple lenne a projekt gazdája, hanem valami jó cég (Google?), akkor is úgy gondolnád, hogy a széles körben hirdetett release date-et el kéne halasztani miatta úgy, hogy a korábbi verzión tartás sem igazán oldja meg a gondot? Vagy ott beleférne egy-két hét a fejlesztésbe, tesztelésbe és release-be miközben kimegy egy már megígért release?
--
https://naszta.hu

Mutatom, így kell ezt csinálni:

https://hup.hu/cikkek/20180806/linus_torvalds_linux_4_18-rc8

--
trey @ gépház

És ő is bejelentette a consumer piacon több millió embernek a release date-et előre...

Ráadásul az új verzió nem rontott a helyzeten (igaz, nem is javított), tehát a bug szempontjából a helyzet nem változott egyik irányba sem azzal, hogy az új OS kiment. Viszont ha nem adja ki az új iOS-t, az Apple megégeti magát.

A user-ek szempontjából sem az a jobb a visszatartós forgatókönyv: így kint van az új OS az eredeti hibával, míg ha eltolják akkor nem lenne, de az eredeti iOS-ben ugyanúgy benne lenne a hiba.
--
https://naszta.hu

Az ilyen súlyosságú hibát - minden felhasználót érint, rendszerösszeomláshoz vezet - release critical hibának hívják mindenhol, ahol valamennyire adnak a fejlesztésre. Ilyennel nem adnak ki rendszert.

Azt meg nem is kezdem el magyarázni, hogy mi az elméleti hiba, mi a PoC-tel megtámogatott, de nem "in wild" hiba és a "PoC + in wild" hiba közt a különbség. Ez az utóbbi kategória.

Ráadásul egyelőre csak annyi ismert, hogy csúfos DoS, de egyébként kiderülhet még, hogy ennél sokkal súlyosabb hibáról van szó.

--
trey @ gépház

Soha nem írtam, hogy nem súlyos a hiba. Az én állításom az volt, hogy a hiba szempontjából nem oszt, nem szoroz, ha a fix előtt kimegy még egy verzió. Mivel a hiba 16-án lett meg, számoljunk 2 héttel, hogy lesz fix hozzá (ez egyébként nem egy bő határidő: fix, test, approve-ok stb.), kb. 30-ikára van megoldás. Az Apple-nek kb. az volt a döntési lehetősége, hogy ég egy nagyot a hiba ÉS a release halasztása miatt, vagy ég egy nagyot a bug miatt úgy, hogy a release legalább kimegy és 2 hét múlva - gondolom - kijön a fix is. Mivel nem rontott alapvetően az állapoton (a korábbi iOS verziók is érintettek), nem ítélem el a döntése miatt (feltéve, hogy hamar jön a 12.0.1), hogy kiment a nagy release-zel és nem égett még nagyobbat.
--
https://naszta.hu

Közben a 12.0.1-ben sem lett javítva...
--
https://naszta.hu

Almánál egyáltalán van olyan, hogy visszajelzés alapú szoftverfejlesztés?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Valamennyire biztosan, nekem a feedbackek felére jött válasz vagy followup kérdés. Neked nem szoktak válaszolni?

Nem olyan régóta vagyok az ökoszisztémában, ezek szerint érdemes feedbackelni. Már összegyűjtöttem pár dolgot akár IOS-re, akár MacOs-re.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Nade ha ez érintette a 11-est is, akkor nem tökmind1?

Szóval egyik lehetőség, hogy marad mindenki az ugyanúgy bugos 11-en, majd mondjuk október 1-én kijön a bugmentes 12.

vs

Kiadják javítás nélkül a 12-est, ámde egy halom featurével amit az userek várnak, majd kiadnak egy frissítést (12.01), mondjuk október 1-én ami javítja a bugot.

Mitől más a két dolog? Már azon kívül, hogy a második esetben a várt featureket legalább lehet használni tegnaptól.

Attól, hogy azt hazudták a sok blama miatt, hogy az iOS 12-vel befejezik a feature-ök belapátolását és inkább a hibajavításra fókuszálnak.

Volt itt minden ígéret:

https://www.hwsw.hu/hirek/58379/apple-ios-11-12-iphone-ipad-javitas-problema-bug-fix.html

--
trey @ gépház