Új kinézettel lepi meg használóit a Google Chrome

Címkék

Meglepetést ígért a Google a felhasználóknak a 10. évfordulója alkalmából. A meglepetés megérkezett: új kinézet. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Nekem Firefox van, remélem nekem is készültek valami kis újdonsággal a guglinál :)

Be is frissítettem rá. Egész kellemes lett! Modern, letisztult design.
Szeretem ezeket, mert ahogy romlik a szemem úgy lesznek egyre átláthatóbbak a felületek, mintha nekem fejlesztenének :)

Na, elkúrták a Chrome-ot is, hát gratulálok. Egyrészt mi ez az Android keverve két évvel ezelőtti Firefoxszal akarok lenni kinézet egy Maces (akármilyen) desktop alkalmazásban? Meg platformok közötti azonos kinézet, mert unified product image, ÚJRA N-edszer is ez a baromság? Már minden UI/UX-es nettó megőrült?

Másrészt úgy látom mostantól ha beloginolok pl. a (céges) GMail accountomba, akkor a browser észreveszi és a saját UI-ján is megjelenik h. beloginoltam, és szinkronizáljam a Chrome-ot az eszközeim között meg minden. Vagyis egy kvázi független böngésző felől méginkább eltolták az egészet arrafelé, hogy csak a Google szolgáltatásokhoz tartozó kliens legyen, nagytesó deluxe included. Well, fuck you very much.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

+1

Köszönjük meg szépen idealistáéknak a designer-diktatúra újabb mérföldkövét, mellyel sikerült egy desktop (!) alkalmazásból touchscreen alkalmazást készíteni, amit persze továbbra is desktop-on (is) kell majd használni. A kis összefoglaló videóból is jól látszik, milyen fő feature-öket szán egy "modern" böngészőnek a Google-ba is beférkőzött designer-, UX- és marketingdiktatúra. Animálódó kezdőlap, egy mozdulatra beállítható háttérkép, illetve fekete háttér átváltás, elhomályosított, szarul-húgyul hintelt webfontnok. Ezt hívják ma fejlődésnek™ és innovációnak™. Tapicskoló Tamás egységsugarú tech-fogyasztó birka biztos tapicskol örömében az ilyenek láttán. Én meg ilyenkor örülök, hogy nem kell frissítenem XP-n. Sőt, még véletlenül se tudok.

Tényleg, ezt a lakájmédiát mindig elfelejtem, pedig állati nagy szöveg :D

Lassan már addig fog trollkodni az XP-vel, hogy az egyik USB-s teszt SSD-mre fel fogom tenni a 2009-es Posready kiadást, azt még úgyis csak videón láttam, és poénból kipróbálom mi minden megy még rajta. Szerintem 5 perc alatt el fog tőle menni a kedvem, akkora fos lesz, és nem fogja megérni a rá feccölt időt.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

a feheres szin ok, de a + gomb nem tetszik (pont olyan csunya mint az "uj level" a gmailben), es a teljesen fuggoleges oldalu tabok sem

Vicces, hogy miután sok év után eljutottunk oda, hogy az eredetileg szögletes GUI elemeket minden szoftverben jól lekerekítették, akkor kitalálták, hogy legyen minden teljesen szögletes, majd mire az elterjedt, addigra újból lekerekítenek mindent.

Egyetértek. Nekem sem tetszik ez az új design, pedig a Chromium 69 megérkezésével megkaptam én is az arcomba. A régit nem kapcsolom vissza, mert előbb-utóbb úgyis kiveszik a lehetőségét. Úgyis max. csak másodlagos böngészőnek használom.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Eddig még nem vettem észre semmi lényeges változást. Ahogy látom minden maradt a korábbi helyén. Az, hogy a design egy kicsit megváltozott, nem igazán érdekel. A legutóbbi Gmail módosításnál már más volt a helyzet. Ott elég zavaró lett, hogy az egyes részeket nem sikerült jól láthatóan elkülöníteni. Például még most is úgy kell keresni, hogy hol van a kereső mező. Na, az zavaró.

Kurvaronda.
Már ha a v69 új dizájnjára gondoltak.
Érdekes módon a Canary (v71-től kezdve) visszaállt a régire xd

Sting ma is alkotott: https://pcforum.hu/hirek/20805/10-eves-lett-a-chrome-meglepetest-igert-…

"2016-ban ugyanis a Chrome piaci részesedése - történetében először - meghaladta az Internet Explorer-ét is"
Hivatkozás természetesen saját maga. :) Én úgy emléxem, hogy 2016-ban az IE már csak integetett a Chrome kondenzcsíkjának.

És a HUP és a Statcounter szerint is már 4 évvel korábban megelőzte a Chrome a Microsoft böngészőjét.

Valószínűleg a Windows-alapú vállalati infrastruktúrákból indult ki, ahol sokkal magasabb az IE részesedése, mint odakint a vadonban, ugyanis nem trend- és divatalapú döntések mentén készül el a szabályzat, hogy milyen böngészőt kell használni. Más kérdés, hogy az IE csak 6.0-ig volt király, utána az is egy csiligány vacak lett, de legalább nem basszák el még jobban minden évben és nem akkora bloat, mint a Chrome vagy a Firefox. Sőt értelmes hardvergyorsítás is van neki, ami mellett a Chrome messze elbújhat a semmivel sem kompatíbilis, raszter-idealista, driver-workaround-os, GPU-bloat trágyadombjával. Aminek köszönhetjük nagyjából azt, hogy egy 720p/1080p/4K videó lejátszása 2x/3x/4x akkora erőforrást igényel ugyanazon a hardveren, mint egy natív videólejátszóval. És ez még mindig igaz. Inkább ezen kéne dolgozni, nem az új kinézeten. IT világ szégyene.

Hat kiscsiko az IE midnen volt csak nem hasznalhato, plane nem a 6ig. Utana kezdett felnoni legalabb es mar megjelenithetok voltak benne a weboldalak is ugy, ahogy azoknak ki kellett nezniuk. Most az ajax baromsagukat hagyjuk is.

Ilyenkor mindig latszik, hogy fingod sincs semmirol csak oltari nagy arcod van hatalmas szajjal, ami jo sok huyleseget tud a vilagra okadni. Mert korulbelul annyit er mindn hozzaszolasod, mint amit egy-egy durva buli utan az ember kenytelen kikerulni a jardan. :D

Az IE 6.0 használható volt és a mai napig használható egyszerűbb és static HTML weboldalak esetén. Nem az IE hibája, hogy a sok webökörnek már akkor sem volt elég egy szimpla, emberi léptékű honlap [1], helyette csiligány parasztvakítást akart összetákolni. Amire egyébként semmi szükség nem lett volna, csak animálódó szarokkal és csili grafikával jobban lehet manipulálni a birkákat, hogy olyan dolgokra költsenek, amikre valójában nincs szükségük.

A Microsoft-nak az XP-nél tapasztalthoz hasonló fejlődésmániás, idealista, manipulatív kampányra és FUD-ra volt szüksége, hogy leszoktassa az embereket az IE6-ról. [2] [3] Az emberek használhatatlan dolgokhoz nem szoktak ragaszkodni. Attól igyekszenek megszabadulni. Persze, van az a réteg, akiknek mindegy (ma: egységsugarú Chrome felhasználók), ők viszont semmihez nem szoktak ragaszkodni.

Ettől függetlenül, a maga idejében a Netscape, a Mozilla Suite és a Firefox természetesen használhatóbb, konfigurálhatóbb és kifinomultabb volt. Cserébe lassabb, memóriazabálóbb és érezhetően nagyobb bloat. Bár ez a Netscape-re még nem volt igaz, inkább csak a forkjaira. Megjegyzem, hogy jómagam is sokat használtam régen Netscape-et. Szerettem.

Mert korulbelul annyit er mindn hozzaszolasod, mint amit egy-egy durva buli utan az ember kenytelen kikerulni a jardan.

Attól még, hogy a HUP ügyeletes fősodratú beszólóemberének tartod magad, továbbra is csak egy Ctrl+C/Ctrl+V egyéniség nélküli birka maradsz, aki félszavakból következtet ki féligazságokat, majd azt magas lóról, szélsőségesen elitista stílusban, abszolút igazságként igyekszik előadni.

Te nagyon szerencsetlen kisgyerek Te. Sajnalhatnalak is, de te egy melyidiota vagy. :D
Tobbszor bebizonyitottad, hogy nem csak fogalmad nincs az informatikarol, de meg csak erzeked sincs hozza. Akkorakat nyulsz melle a hozzaszolasaidban, hogy az mar megmosolyogtato lenne, de az ember azon sem szokott mosolyogni, ha valaki maga ala szarik aztan szetkeni az arcan. Azt szanja az ember. Mint teged. :D

Itt egyetlen ember adja elo magat az abszolut igazsag bajnokakent, az meg Te vagy. Es sajna mostanra mar onismetlo lettel, igy nem is szorakoztato. Bar a homlokodra festetted a celtablat az igaz kisgyerek! :D

Kezded érteni. Van X-Y-Z alternatíva. Mind szar, de valamit használni kell, egyébként csak a kőbalta marad. Te ebből azt mondod, hogy az X a legkevésbé rossz. Mi meg azt mondjuk, hogy az X teljesen elavult, az Y a legkevésbé rossz, de te meg azt szubjektív okokból bloatnak nyilvánítod, és nem adsz neki komoly esélyt. Z-t ki sem próbálod, mert gétékahárom, meg 15% CPU-kihasználtság. Így nem nagyon lehet veled mit kezdeni.

Persze, most még elvagy XP-n meg régi verziós Chrome-on, de mi lesz akkor, ha már azzal sem mennek a weboldalak, meg a progik? Mit fogsz akkor csinálni?

Vagy mondjuk a géped tönkremegy, úgy, hogy anyagilag nem érdemes javíttatni, vagy nem kapni kompatibilis hardvert bele, vagy régi használtat, és az új géphez meg nem lesz XP-s driver (se chipset, se SATA, se GPU, se Wi-Fi, se semmihez). Mihez fogsz kezdeni? Az a legnagyobb bajod, hogy szemellenzős van, meg nagyon ragaszkodsz régi beidegződésekhez, mondvacsinált elvekhez.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem teljesen úgy szokott ez menni, ahogy leírod. Úgy szokott menni, hogy ti X-et a kőbaltának feleltetitek meg, miközben évezredek választják el tőle. Példának okáért, egy 486-os a te szavajárásoddal élve biztos, hogy sokkal "szarabb", mint egy Pentium 3-as. Viszont, megfelelő szoftverrel lehetne róla Facebook Messenger-ezni, elvégre 48x48-as ikonokat (szmájlik, profilképek) és sima szöveget meg tud jeleníteni. Szöveget is lehetne rajta szerkeszteni, akár Office 95-tel, akár a régebbi brancsba tartozó Word for Windows-zal (még ami Windows 3.1-re volt). Ha pedig valaki megírná rá, csoportosan is lehetne dolgozni egy dokumentumon. Mert általában az ilyen idealista fícsöröket szokta minden innovációbuzi hiányolni, amikor megemlítem, hogy a régi is jó. Holott, még a Word for Windows funkcionalitását sem használják ki birkáék vagy titkárnőék az i5-ös csiligépükön. Cserébe, avagy a fejlődés fémjeleként, van ribbon, meg szemkifolyató ClearType.

Z-t ki sem próbálod, mert gétékahárom, meg 15% CPU-kihasználtság. Így nem nagyon lehet veled mit kezdeni.

Amit írsz, az egész egyszerűen így nem igaz. Elegendő GTK3-as alkalmazást kipróbáltam ahhoz, hogy tudjam, miről beszélek. Ráadásul többféle Linux rendszeren is. Sőt, képzeld, a napokban még NetBSD-n is. Megjött a kedvem minekután valamelyik fősodratú leszólta az egyik topikban. Egész jó kis rendszer. A GTK3 pedig ott is egy hulladék.

mi lesz akkor, ha már azzal sem mennek a weboldalak, meg a progik?

Ez nem mostanában lesz. Ráérek akkor gondolkodni rajta, amikor eljön ez az idő.

Vagy mondjuk a géped tönkremegy, úgy, hogy anyagilag nem érdemes javíttatni

Azt, hogy nekem anyagilag mi éri meg, azt én döntöm el. Nagyon sokan próbáltak már minden szart rám tukmálni. Általában abba a (szervizelést is vállaló) üzletbe nem megyek többet. Egyébként, még mindig jobb magyar szervizest támogatni a pénzemből egy javíttatással, mintsem profitfarkasokat egy új gép vásárlásával. Sokkal jobb. És etikusabb.

Az a legnagyobb bajod, hogy szemellenzős van, meg nagyon ragaszkodsz régi beidegződésekhez, mondvacsinált elvekhez.

Azokhoz az elveimhez ragaszkodom, amik működnek és van értelmük. Vagy adjam fel őket holmi tech-divat vagy éppen a fősodor miatt és legyek én is olyan jellemtelen birka, mint Tapicskoló Tamás?

A 486-os nem szarabb. Gyengébb és régebbi. Nem netezni meg Office 95-özni való, bár az utóbbi elmegy rajta. 486-osok között is sok a különbség, a korai 16 MHz-es 486SX köszönőviszonyban sincs egy kései 100 MHz-es 486DX4-gyel vagy egy 133-160 MHz-es 5x86-tal. A 486-os DOS-ozni való, meg Win 3.x-ezni. Bár elmegy rajta a Win95-98-Me-NT3-NT4 is, meg talán még az Office 97 is, csak egyre lassabban. NetBSD-d elvileg fel lehet rá szögelni, de kérdés mire használod egy ilyen gépen. 486-osnál az is erősen korlátoz, hogy a legtöbb hozzá való alaplapban 16-64 MB RAM a plafon, meg a bele való videókártyák is limitálva vannak videóüzemmódokban, felbontásokban, így modernebb dolgokra már csak ennél fogva is alkalmatlan.

A FB nem csak szövegből meg ikonokból áll ám. Egy csomó protokoll van mögötte, scriptek, szöveg mellett egy tonna kép és egyéb médiatartalom. Sokszor egy Atom vagy Celeron N proci is le tud térdelni tőle, nem hogy egy 486-os. Elhiszem, hogy te a szöveget látod csak rajta, és nem nézel mögé, hogy mi van mögötte. De a P3 épp ilyen limitekkel teli platform, az sem modern webre való, ennek ellenére megvan a felhasználási helye, pl. retrózás.

A ClearType-pal semmi baj. Normális kijelzőn kell használni vagy be kell kalibrálni. Én még CRT-t is használtam, ott is jobban kímélte a szemem, igaz egy kicsit homályosított, de összességében mégis természetesebbek a betűk vonalai. Mai LCD/LED kijelzőkön meg egyenesen kötelező, annyira pixelesek a betűk anélkül. Kiváltképp alacsonyabb felbontáson vagy nagy fontoknál. A ribbont én is utálom, ennek ellenére tőlem megférne, ha nem tennék sok alkalmazásban kötelezővé. Linuxon egyelőre nem erőltetik be kötelező jelleggel, használni sem szokták nagyon, egyedül a LibreOffice-ról tudok, de abban is opcionális a használata.

Az meg csak szerintem szájhősködés, hogy ha úgy elromlana a régi géped, hogy már nem lenne gazdaságos javítani, akkor anyagi bukóval inkább javítatnád, minthogy olcsóbban egy modernebb gépet vegyél. Ilyen normális ember nem tenne. Ez van, fejlődik a technika. Sokat szerették a hagyományos csengettyűs, forgótárcsás telefont is. Manapság meg modern digitális meg VOIP hálózatra rá sem lehet kötni, mivel nem tudja előállítani a tárcsahangokat, de már nagyon vezetékes telefont sem használ senki cégeken kívül. Tudni kell elengedni a régi technikát, vagy lehet tartani, de csak ilyen kiegészítő, retró jelleggel.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Sokszor egy Atom vagy Celeron N proci is le tud térdelni tőle, nem hogy egy 486-os.

Nem ez lenne a helyzet, ha nem böngészőben futna.

Normális kijelzőn kell használni vagy be kell kalibrálni.

Tehát mindenkivel, akinek a monitorán kalibrálás után is szarul néz ki a ClearType (ellentétben a Windows legacy, normálisan kinéző betűivel), azzal új monitort vetetnél. Tudom, nem vagy mérnök, de pont emiatt vagy fősodratú.

természetesebbek a betűk vonalai

Már ha egyáltalán vannak kivehető vonalai. Megszokás kérdése egyébként. Az én szememnek sokkal jobbak a kicsit pixeles, de tűéles betűk.

A ribbont én is utálom, ennek ellenére tőlem megférne, ha nem tennék sok alkalmazásban kötelezővé.

Pont ez a baj, hogy azzá tették. Ahogy a szarul hintelt, szemkifolyató betűket is.

Ilyen normális ember nem tenne.

Pedig költöttem már erre a gépre elég sokat. Például vettem bele egy félterás SSD-t, ami drágább volt, mint egy ugyanilyen gép használtan (kb. 60 000 Ft). Meg vettem bele 4 GB memóriát, kb. 10 ezerért. Esetleg a számlákat is megkeressem, hogy elhidd? Próbáld meg felfogni, hogy az általad normalitásnak elfogadott birkalegelőn kívül is van élet. Valaki a Hitgyülire költ havonta egy gép árát, én pedig abban hiszek, hogy ami javítható, azt meg kell javítani. Nem bármi áron, de nem baj ha egy új eszköznél drágábban.

Tudni kell elengedni a régi technikát, vagy lehet tartani, de csak ilyen kiegészítő, retró jelleggel.

A kidobatás túl gyors ütemével van baj. És azzal, hogy ezek a technikák alklamasak lennének hardvermódosítások nélkül, akár Facebook-ozásra is, ha lenne rájuk natív szoftver. Nem úgy mint egy forgótárcsás telefon, ami hardvermódosítás nélkül nem fog DTMF-elni.

Pedig biztos vagyok benne, hogy azért van problémád a fontsimítással, mert nem kalibráltad rendesen. Nem kötelező használni, ki lehet kapcsolni, de nem értem miért követne el ilyen merényletet a szeme világa ellen.

SSD-re költeni jó befektetés, azt később más gépbe is átrakhatod. 10k RAM-ért meg nem drága, azt megéri még régi gépre is rákölteni. Én nem ezekről az esetekről beszéltem. Hanem pl. ha laptopban alaplap fingik ki, vagy valami arra integrált cucc, amit csak alaplappal együtt lehet cserélni. Gyakran a lap ára több, mint ha vennél egy másik gépet. Vagy esetleg panelt kell cserélni. Van egy pont, hogy régi gépbe nem éri meg a pénzt beletolni.

Semmi gond nincs a lecserélés ütemével sem. Régen még gyorsabban avultak el a hardverek, a 90-es években ahogy hazavitted a boltból, már el is avult, mert addigra megjelent valami olyan új proci, technológia (pl. 3D gyorsítás), új csatolók, foglalatok, vagy kijött egy új Windows-verzió, meg évenként duplázódtak majdnem a RAM-mennyiségek is. Manapság meg egy 10 éves C2D-szintű géppel is el lehet lenni, ha beletolsz SSD-t meg egy kis plusz RAM-ot, de sokszor egy használt i5 szintje sem sokkal drágább. Az IT mindig is a fejlődésről szólt, technológiák, szabványok jöttek-mentek, a gépeket mindig cserélték le. A tévéket is cserélik idő előtt, nagyobbra, 4K, HDR támogatásúra, okosra, vagy valami csatlakozó miatt. De aki nem cserélte le a nagyon régi tévéjét, annak is pl. set top boxot kellett venni digitális átálláskor. Vagy pl. DVD lejátszót sem nagyon használ már senki, hanem okostévét vagy valami médialejátszót, media PC-t helyette, ami USB-ről meg hálózatról, esetleg HDD-ről lejátszik mindent. Androidos telefonok többségét is azért cserélik le, mert a készülék már nem kap új Android verziókat, nem azért, mert tönkrement. Ilyen a technika, bele kell tenni a pénzt, hogy kompatibilis tudj maradni azzal, amit a többség használ. Valamennyire szembe lehet ezzel menni, ha értesz hozzá, hogy a régebbi technikát is működőképesen tartsd (mondjuk Linuxszal), de van egy pont, ahol már csak önszopatásra jó, és még a rászánt időt sem éri meg, nem hogy még költeni rá.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Az IE világ életében egy bloat fostalicska volt. A 6.0-ig legalább a szabványokat sem követte, hanem diktálni próbálta. Csak azért nem tűnik bloatnak, mert sok eleme a rendszerrel együtt, abba beleintegrálva töltődik be. Már a netes őskorban is, akinek volt egy kis technikai vénája, Netscape-et használt, vagy valami másik füles böngészést kínáló böngészőt, majd mikor megjelent, akkor Firefoxot, vagy annak elődprojektjét. Esetleg Operát, míg a 13-as verzióval elkezdve a Chrome-alapra tétellel nem cseszték szét azt is.

Nekem a Chrome sose jött be. Sokáig a leggyorsabb volt, de a fapadossága sose tetszett. Sokáig reménykedtem, hogy a hiányzó funckiókat beleintegrálják idővel, de nem történt meg 10 év alatt sem.

A vállalati szféra meg azért maradt sokáig IE-n, mert először a legtöbb weboldal azzal ment, meg az eleve be volt építve az OS-be, és nem kellet külön validálni, aztán meg elkezdték összegányoltatni tömegesen az MS only ActiveX-es sz@rj4ikat, ami nem ment másik böngészőn.

Itt szépen látszik, ahogy a FF ikonját is visszabutították az évek során, de a felhasználói felület is ezzel arányosan csúnyult. Pedig nekem alapvetően még be is jönne a minimalizmus, meg a flat design (tud az jól kinézni transzperanciával, 3D effektekkel), de abban a gusztustalan, primitív formában, amiben mostanában erőlteti mindenki, tényleg hányinger.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A 3.5-ös ikon messze a legszebb a felsorolásból.
Egyébként csinálhatnának egy rendes 3D-s, egy flat, meg egy monochrome verziót, aztán a téma gazda kitalálja, éppen melyiket használja a rendszerében. Francnak kell 4 (most már ráadásul kevesebb...) évente ikont cserélni?

Lehet, hogy rossz szokás, de én a könyvjelzőket könyvtárakba (mappákba) rendezem.
Nos ez eléggé eltér a Firefoxban megszokottól.
Hogyan lehet rendezni betűrend szerint egy könyvárban elhelyezett könyvjelzőket?
Persze kerestem bokkmark sortert, meg bookmark organizert meg boomark managert, de mind gagyi.
A managerek többsége valamilyen felhős módon szinkronizálni akarja a könyvtárakat, amit ugye a Chrome is meg a Firefox is saját alapvető szolgáltatásként nyújt, tehát tök fölösleges.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezt ajánlott kiélvezni, mert nem adok 1-2 főverziónyi időt, és ki fogják venni ezt a fallback feature-t. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de majd meglátod. Mondanám, hogy fogadjunk, de biztosra nem illik fogadni. Legrosszabb esetben azt tudom elképzelni, hogy nem 1-2 főverziót kell várni, hanem 3-at. Puff.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Borzalmas, de legalább vissza lehet állítani.
--
ne terelj

Szerintem semmi gond a kinézettel - gyorsan megszokam.

ahogy latom nem csak az ablak kinezetet valtoztattak meg hanem pl a kezdolapot is.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!