A StatCounter adatai szerint a Google Chrome első ízben nyomta le az Internet Explorer-t

 ( trey | 2012. május 22., kedd - 9:52 )

 a Google Chrome a  legnépszerűbb böngésző

Decembert írtuk, amikor a pár éve a semmiből jött Google Chrome lenyomta a Mozilla Firefox-ot. A StatCounter adatai szerint világviszonylatban tekintve a Google Chrome már az Internet Explorer-t is átlépte. Igaz, hogy csak egy napra, de ez mindenképpen mérföldkőnek tekinthető a Google webböngészőjének életében.

A StatCounter bejelentése itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na legalább a böngészők között van egy szép kis verseny. Én maradok a ff-nál, a "trend" ellenére. Szerintem kb forma forma a kettő.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

szintén maradok ff-nél. szerintem a tudáson túl az egy komoly érték, hogy a mozzila a leginkább független.

nálam is a Firefox marad az első böngésző. de azért meg kell hagyni, hogy ilyet csak a Chrome tud:)
http://www.naclbox.com/gallery

Engem frusztrál a Chrome... A Google-ről nyilvános, hogy adatokat gyűjt és harmadik személynek azokat átadhatja. Nem is igazán értem az embereket, miért használják ezt a böngészőt.

Akkor használsz Chromiumot, ennyi. Talán azért használják ezt a böngészőt, mert pl. a megjelenés idejében kilométereket vert minden másra és ez a tudat sokakban megmaradt, azóta fejlődött sokat a Firefox, de nekem látványosan lassabb, főleg az erősen HTML+JS alapú oldalaknál, rendszeresen adok neki esélyt, de engem még nem tudott meggyőzni, holott Chrome előtt évekig azt használtam.


=Λ=

Amíg a Chrome pluginokkal testreszabva 3 másodperccel a klikk után már tölti az oldalakat, a legeslegeslegeslegeslegújabb friss firefox release meg ugyanazon a gépen 30 másodpercet szarozik minden plugin, és akármi nélkül, hogy egy nem kattintható üres keretet feldobjon, és újabb 15 másodpercet, hogy egyáltalán elkezdje betölteni a nyitóoldalt, addig szerintem a Chrome nem nagyon lesz leváltva. Az meg, hogy a GMail, a Google keresések, Facebook like-ok mellett még a böngésző is feljegyzi, hogy mi érdekel, és ezért relevánsabb hirdetéseket szolgál ki, engem abszolút nem zavar. Volt már, hogy google-hirdetés miatt találtam meg terméket, ami érdekelt.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

Negyvenöt másodperc - három másodperc = negyvenkét másodperc naponta. Már töltöm is a Chrome-ot. Ja, nem, már le is jött.

Csak vicceltem.

:)

Erdekes, hogy jo par weboldalon, amit hasznalna az ember (lasd pl ELMU oraallas bejelentes) a chrome-ot nem ismerik el bongeszokent, csak firefox-ot vagy IE-et hajlandoak kezeleni. Ezt mondjuk sose ertettem: egyreszt minek szurni: ki lehet irni, hogy nincs tesztelve XYZ browser-re, de miert nem engednek tovabb? Masreszt, pont a Chrome-ot nem engedni kisse fura, amikor mar a firefox-ot is lenyomta ... Irtam nekik mar parszor, megcsak valaszra sem meltatjak.

nincs konkurenciájuk, azért.
Bár ha megcsinálnák normálisan a webes bejelentést, és nem lenne íly körülményes, akkor hosszútávon a telefonos operátorokon nem kis pénzt tudnának spórolni. Bár évente pár millió FT nem tétel az ELMÜnél.

A telefonos bejelentes soran en egy automataval szoktam "beszelgetni". Szerintem itt nem sporolnanak az emberi eroforrassal.

Itthon mundjuk Firefox-Chrome-IE a sorrend. Ettől függetlenül nem helyes hogy kizárnak böngészőket.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ha jól emlékszem az elmű valami SAP-s "csodát" használ, biztos le van írva a felhasználási feltételekbe, hogy X és Y az böngésző, a többi nem. Senki nem meri megkérdőjelezni a Szerződést :P

Egyfelől örülök neki, másfelől szívesebben látnám a Firefoxot első helyen :) A Chrome népszerűsége nem véletlen, hiszen a Google kezdőoldalán már nagyon régóta kint van egy jó nagy Chrome reklám "legjobb böngésző" címszó alatt.

nem csak a marketing, a chrome valahogy gördülékenyebbnek tűnik nekem mint a többi...

Nekem nem... hosszas tesztelés után a Firefox bizonyult stabilabbnak. A Chrome néha olyan weboldalakon elgondolkozott pár pillanatra, ahol a Firefox nem. Ráadásul több memóriát is eszik, mint a tűzróka. Ha nem lenne kint a reklámja a világ leglátogatottabb oldalának főoldalán (ahol ráadásul az az egyedüli reklám, a legfeltűnőbb helyen), akkor jó esetben is "csak" 10-15% körüli lenne a részesedése. Ső, YouTube-on és hasonló oldalakon is fent volt/van Chrome reklám. Ezzel szemben a Firefox reklámját sehol nem látom, ami nem is csoda, hiszen egy nonprofit szervezet áll mögötte, ezért nincs pénze reklámra. Plusz még itt van az újdonság ereje is. A mai tizenévesek még nem voltak jelen akkor, amikor megjelent a Firefox, az IE nagy kihívója... ők már úgy néznek a Firefoxra, mint valami régiség, ami mindig is itt volt és most jött a friss, üde Chrome.

Biztos a reklam is szamit, de azert nem hinnem, hogy csak az. En kiprobaltam es tetszett az egyszerusege, gyorsasaga. Tetszett, hogy a feluleten csak annyi dolog van, ami surubben kellhet. Ennyi!

A Firefox is gyors, stabil, sőt...

A felülete pedig legalább annyira letisztult, egyetlen felesleges elem sincs rajta. A szememben sokkal szerethetőbb és megbízhatóbb böngésző. Plusz az erőforrásigénye az összes közül a legkisebb.

Ezt csak azért írtam, hogy lássuk, hogy elsősorban a marketing miatt lett ekkora népszerűsége a Chrome-nak, egyáltalán nem azért, mert az abszolút legjobb böngésző lenne a piacon. Ha ez számítana elsősorban és nem a marketing (a pénz), akkor már az Opera is rég az IE előtt lenne.

,,Plusz az erőforrásigénye az összes közül a legkisebb."

A K-Meleonnak kisebb az erőforrásigénye. Windowsos környezetben nem igen van annál jobb.

Csak már nem fejlesztik sajnos, vagy legalábbis én nem látok fejlesztést az oldalukon.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

"A mai tizenévesek még nem voltak jelen akkor, amikor megjelent a Firefox, az IE nagy kihívója..."

Hát még amikor az ie jelent meg, a Mosaic nagy(on erőltetett) kihívója....

--
http://csuhai.hu

Jó hát az még nagyon régen volt, a mostanihoz képest alig volt valakinek internetelfizetése és csak 5 évig fejlesztették, nem volt igazi kihívó. Az áttörlést a tűzróka hozta.

Mármint az áttörést a Netscape veresége után...

Egyébként azt nem veszed figyelembe, hogy akkor, amikor a Chrome megjelent, a többi böngésző sehol nem volt hozzá képest a sebességet, erőforrásigényt tekintve. Azóta persze a többi böngésző (beleértve az ie-t is) beérte, meg persze azóta a web is átalakult.

Ami még érdekes, hogy bár az ie csak most kezdi el elveszíteni első helyét a böngészőpiacon, pár évig a mozillának volt a legnagyobb befolyása a webes technológiákra. Ha a firefoxban megjelent egy webes technológia támogatása, nemsokkal később azt elkezdték aktívan használni a weben. Mára ezt a státuszt átvette a google a chrome-mal, és mozilláék kénytelenek beállni a sorba, ha nem akarnak lemaradni.

Azért vicces amit mondasz, mert a firefox elég sokat költ reklámra. Abból a pénzből, amit a google ad neki. :)

Hozzáteszem, hogy én főleg firefox-ot használok, viszont számos erősen JS-t használó oldalnál egyszerűen megdöglik és kintmarad a "load bar" anélkül, hogy történne valami. Ilyenkor nyitok egy Chrome-t és általában működik. A másik, hogy a Jango-t hallgatva a firefox egy nap alatt csontra fagyasztja a rendszeremet (este itt hagyom, mert néha elfelejtem kikapcsolni), reggelre se hang, se kép, még konzolra se tudok kilépni egy pkill gdm-re. :D
Mióta a Chrome-al használom a jango-t, azóta ezzel nincs gond. Mondjuk szinte csak arra ahsználom a chrome-t. :)

Szóval nem a reklám ereje csak a Chrome előretörése. Hidd el! És nem vagyok divatbrowserfüggő se fiatal. :D

Én magamnak hiszek és a saját tapasztalataimban :) Firefox reklámot pedig évek óta nem láttam sehol. Biztos van olyan oldal, ahol a Chrome jobb, ezt nem vitatom. Olyan is van, ahol az IE, vagy az Opera. De összességében nálam a Firefox bizonyult a legmegbízhatóbbnak.

"egy nonprofit szervezet áll mögötte, ezért nincs pénze reklámra."

Ez így ebben a formában nem teljesen igaz, lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Corporation
___
Arany János: Grammatika versben

Na, már a Google Fordítóban is ott a Chrome reklámja (fordítás után kiírja, hogy próbáljon ki egy jobb böngészőt, a Chrome-ot). Nem tetszik ez az agresszív reklámkampány a Chrome mellett.

Egy cég a saját termékeiben hirdeti a saját termékét, micsoda világ. Ideje átszokni Bing-re. ;)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

egy anti-trust pert rajuk engedhetnenek ;)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

az az "egy napra" dolog egy régebbi hír volt, ez a mostani egy egész hetes intervallumra igaz

Érdekes. Szerintem 1 évvel ezelőtt pl. sokkal jobban muzsikált a Chrome (~ium), mint most. Sokkal többet fagy, és lassabb lett. Ezzel szemben a Firefox sokkal többet fejlődött. Nekem megfordult az arány. :)
___
Blogom

+1 Ki is dobtam a Chrome-ot, miután sebességben kezdte felvenni a versenyt a FF.

Azzert, amikor a Chrome-ot elkezdtem hasznalni, akkor a FF nem volt epp a helyzet magaslatan. Lenyegesen lassabb, volt mint a Chrome. Azota persze sok minden tortent, sokat fejlodott. Majd egyszer, ha sok idom lesz es semmi egyebbel nem tudom magam elfoglalni, kap megint egy eselyt.

Amugy szerintem nincs nagy kulonbseg a ketto kozott. Ugy is fogalmazhatnek, hogy egyik sem jelentosen jobb/rosszabb a masiknal.

Chrome import...

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

+1 Főleg a memóriaigény kezd az FF javára billenni.

Csak én használok Operát? :) Na jó, vegyesen Firefoxszal. Ez utóbbi iszonyú bloatware lett az évek alatt, az Opera sok mindenben körberöhögi. Viszont ez utóbbi még bizonyos dolgokban mindig nem olyan kényelmes (pl. jelszómenedzser), mint a FF.

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Az utóbbi verziókban a Firefox sokat fejlődött, minden tekintetben. A Firefox 4-6, tényleg nem volt túlontúl optimális. Most már a Chrome-ből is tud importálni, ha valaki visszatérne.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Én is operát használok kb 5.x széria óta. Mellette FF az enterspájz dolgokra :D

Fedora 16, Thinkpad x61s

Nekem opera az elsődleges, rekonq meg másodlagos. Van Firefox is, de nem használom.
---------------------------
Oszt jónapot!

Első tapasztalatom a krómmal. Nem sokkal megjelenés után feltelepítettem. Betöltöttem a kezdőlapot, megjelent a systrayen a Google Updater kis ikonja. Mondtam neki, hogy állj le. Pár másodpercen belül újra futott. Ezután a Chrome mindenestül repült le a gépről.

Azóta javult a helyzet? Nem mintha váltani szeretnék, csak kérdem.
----
Hülye pelikán

Ilyet én nem is láttam. Most akkor van csak tray ikon, ha felraksz egy webes alkalmazást (pl Google Offline Mail). Utána alapból futni fog a tálcában, ha csak rá nem kattintassz. Ekkor a menüben rábökhetsz az opcióra, hogy ne fusson a háttérben. Az updater azóta már service Windows alatt (amit sosem látsz), illetve Linux alatt tárolókat használ.

A Chrome 18 eléggé félresikerült release volt szerintem, viszont a 19 már újra méltó a Chrome névre. Amit szeretek a Chromba az, hogy bárhol bármilyen gépen amin van Chrome másodpercek alatt otthon érezhetem magam(könyvjelzők, kiegészítők stb szinkronizálása, tudom már az FF-ben is van valami hasonló). A másik ami gyors és kényelmes az a Chrome Web Store sokkal gyorsabban megtalálhatok benne bármilyen kiegészítőt amire szükségem van. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a Chrome szállítja magával a flashplayer-t, ami megint egy plusz, mert nem kell bajlódni a telepítgetéssel és a véget érő linux támogatás után sem kell szenvednünk.

Ez a Firefoxban is jól meg van oldva. A Flash nélkül meg csak kibírom valahogy. Bár fent van, és azért nem nehéz telepíteniu, de persze kényelmesebb ha bundle lenne, csak hát az azért az ördögtől való lenne.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Hallkan megsúgom, hogy ezt a fajta szinkronizálási lehetőséget először az Opera tudta, mindegyik böngésző tőlük "nyúlta" le.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Jah, és az Operánál egy magyar származású emberke találta ki.

:)

Most ez vicceskedés, vagy komoly? 2006 környékén már szinkronizáltam a My Operán keresztül a böngésző könyvjelzőit, jegyzeteit. Ráadásúl remekül működött az Opera Minivel is.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Vicceskedés, de akár igaz is lehet.

Megyek a járdán, és jön velem szemben egy autó Az Opera előbb tudott böngészni mint te! feliratokkal matricázva, és akkor kellemetlenül érzem magam. Na nem azért, mert az Opera előbb tudott böngészni, hanem azért, mert egy őrült jön velem szemben a járdán, autóval. Hozzáteszem, szinte mindig operás autó jön a járdán, ami a vezetője által annyira szeretett bithalom népszerűségére igencsak rosszul hat, legalább is az én esetemben, hiszen ami ennyire őrültté tesz embereket, egy bolondnak nem való.

:)

Jó hát, mit nem az Opera talált ki? :) (tudom, a tabos böngészést)
----
Hülye pelikán

Mellényúltál. A tabos böngészés is az ő érdemük.

Tudod, az Opera mostani hitvány piaci részesedése nem az innovációiknak köszönhető, hanem annak, hogy elbaszták az üzletpolitikájukat. Ha a 2000-es évek elején nem csinálják meg ezt a fizetős mizériájukat, akkor most nem itt tartanának. Ráadásúl ha mostanában nem baszakodnának annyit a béta verziók körül, akkor talán nem lennének ennyire lemaradva. Ők mindig a piaci körülményekhez képest tökéletes böngészőt akarnak piacra dobni, míg mások a béta szarjaikat adják ki főágba. Hogy érthető legyek. A 12-es Opera béta már most egy nagyon jó böngésző bármelyik cucchoz képest, és nem értem, mi a f.szért ücsörögnek rajta. A többi cég is ezt csinálja, amióta a Google belehajszolta őket ebbe a verzióőrületbe. Béta állapotú tákolmányokat adnak ki főverziónak, a tesztelést a felhasználókra bízzák, félévente, vagy valami nagyobb hiba esetén meg úgy is kint van egy újabb változat.

És mielőtt még valaki felhánytorgatná, hogy egy másik topicba arról írtam, hogy Operáról Chromera álltam át, ez nem végleges. Csak is két indokom van. A mainstream Opera és Debian párosítás alatt folyton beragad a flashplayer, és pörög a proci 100%-on, és 20+ megnyitott tab után ez a helyzet. A 12-es béta alatt minden oké, de én olyan pöcs vagyok, hogy béta állapotú böngészőt nem használok élesbe.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem tudom, te miért akarsz megtéríteni, illetve fizetnek-e érte neked, vagy saját fanatikusságodból csinálod, de egyrészt én is Operát használok, másrészt nem, nem ők találták fel a tabokat (nem böngészőkben jelent meg először), és nem is az Opera volt az első tabos böngészde.

Igazán utánanézhetnél, mielőtt másokat oktatsz ki.
----
Hülye pelikán

> hogy elbaszták az üzletpolitikájukat. Ha a 2000-es évek elején

Na ez az. Kár, hogy ezt nem fogják fel az emberek. Az Opera egy shareware progi volt. Nekem nagyon teccet anno, főleg hogy az IE-t és a Mozillát helyből lenyomta. De, hogy egy brózerért fizessek az kemény volt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Chrome előtt Operát használtam. :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods
Get dropbox account now!

A chrome/chromium gyorsabb, mint a firefox, de joval tobbet memoriat is eszik. Firefox tobb oras hasznalat utan se tobb mint 300 mb a ramban, a chrome mar nem sokkal inditasa utan, 5-6 oldalt megnyitva siman 1+ gb ramot, kivancsi lennek meddig none fel napos hasznalat utan.

Tovabbi dolog, hogy firefoxhoz minden kiegeszito ingyenes, chrome-nal meg sok fizetos.

Tovabba ott a google statisztikagyujtese, ami nekem nem igazan tetszik, igy nalam mindenkepp a Firefox a nyero.

Mindennek ellenere korulottem latom, hogy a tobbseg Chrome-t hasznal, bizony reszt vesznek rendesen a statisztikagyujtesbe, gmail-el bejelentkezve, akar google plus-al es facebook-al is es nem is tudjak, mi az, hogy elozmenyek torlese vagy kijelentkezes valahonnan, ugyhogy a statisztikagyujtes mukodik ezerrel.