25 éves a Slackware!

Címkék

Patrick J. Volkerding legalábbis erre csodálkozott rá a minap a Twitteren. Boldog születésnapot, Slackware!

Hozzászólások

Hmmm, regi emlekek. 1994 augusztusaban a 2.0 mar kint volt, de ugy emlekszem, hogy meg csak az 1.2-vel kezdtem linuxozni - egy cimbimnel telepitettuk, direkt emiatt atvittem az akkori PC-met. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Jó volt a slacki 16 évesen hackelgetni, de mai fejjel nálam a debian/ubuntu, centos/redhat és arch a disztribúció, a többi vagy ezek másolata vagy mint a slack esetében, komoly múlttal rendelkezik, de megmosolyogjuk a csomagkezelőjét.*

*amennyiben olyasmi mint 2006 körül

BSZ!

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

valahogy így. régen az embernek volt ideje bitenként állítgatni mindent, aztán ahogy a szabadidő fogy, úgy kezdi egyre jobban értékelni az ember azokat az eszközöket amik levesznek a válláról különböző feladatokat. aztán volkerding egészségével is volt probléma, akkor elég kérdéses volt megy-e tovább a projekt, szerencsére javult az állapota, viszont nagyon már nem követtem az eseményeket utána. így lehet már ő sem nyomul annyira, mint a betegsége előtt.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Sosem tetszett a Slackware-ben, hogy gyakorlatilag mindent mindig feltelepít, biztos ami biztos.
Egy komoly csomagkezelö sem ártana bele, akkor még versenyképes is lehetne akár.

--
robyboy

Nem pont a Windows-zal akartam összehasonlítani, de nekem nem kell Qt, ha GTK-t akarok és fordítva.
Persze ha mindent felraksz, akkor nem fog hiányozni semmi. Ez is egy filozófia.

De ha már szóba került a Windows is, /off rúgjunk bele egy jó nagyot, mert a tököm tele van vele, hogy teleszarja a winsxs könyvtárát a C: meghajtón, amit emiatt nem érdemes tovább relatív kis méretüre azt létrehozni.

--
robyboy

regen evente volt 2 release, most mar 2 eves az utolso (14.2) es nincs is hir a kovetkezorol. kar erte, en szerettem, hasznalom is meg sok helyen.

A Slackware-t még mindig folyamatosan fejlesztik, csak a stabil kiadások ritkultak meg; a current néhány naponta frissül.

És ahogy nézem, hallgatnak is az userekre, mert a 14.2-ben debütált a pulseaudio, mert a BlueZ 5. generációja infecteddé vált, viszont a mostani current changelogban már benne van, hogy opcionálissá tették (current changelog Thu Apr 26 01:34:12 UTC 2018), tehát a következő stable Slackware release ismét (opcionálisan) pulse-mentes lesz.

Sajnos esélytelen. De ha csak egérhez/billentyűzethez kell - azaz alkalmazásaid nincsenek, amik használják - akkor lehet jobban jársz, ha lebuildeled a BlueZ 4.101-et. 2012-es ugyan, de ha a Slackware is kibírta vele 2016-ig, akkor ki lehet vele bírni 2018-ban is. Ha vannak alkalmazásaid, amik konkrétan Blue Z 5.X-re dependelnek, az szívás, mert az API nem kompatibilis a 4.X verziókéval.

Jó ez még most is. Nekem minden gépen Slackware van 13.37-14.2-ig. Remélem engem még kibír a
Slackware, ha 1-2 éven belül van új kiadás, akkor már biztosan...

> Sol omnibus lucet.

Többször szemezgettem vele, de a csomagkezelése és a viszonylag kis csomagszám miatt végül sosem maradt fenn a gépemen pár hétnél tovább. Aztán tavaly valahogy elkapott a geek életérzés, és azóta nagy megelégedettséggel használom. Elképesztően kevés macera van vele. Van néhány dolog, amit fejben kell tartani, de ezen kívül ha egyszer be lett lőve, akkor minden egyszerű és fájdalommentes. Debiannal (de még Linux Minttel is) több problémám van mint Slackwarrel. Egy ideig még marad a Debian a munkahelyi gépemen, de nagy az esély, hogy 1-2 éven belül véglegesen migrálok Slackwarre.

Az extra csomagokra ott van a sbopkg, ami függőségeket is kezel. Ennek eredménye egy stabil/konzervatív/alaposan kitesztelt alap, folyamatosan friss csomagokkal. Ideális rendszer. Lelkes önkéntesek KDE5-öt, Cinnamont és MATE-t is csomagolnak hozzá, szóval ezeket nem kell forgatni, ha éppen ezek valamelyikét szeretné valaki használni.

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

akkor sokat változhatott ahhoz képest amikor használtam. akkor még tgz állományokat szedtem le, amit installáltam, a parancsra már nem emlékszem, és ha volt függősége, akkor azt a tgz-t is le kellett szednem kézzel, azt installálnom, ha annak is volt függősége, akkor így tovább körbe-körbe. ettől még szerettem, mint rendszer, sokáig használtam, csak volt egy olyan pont, amikor erre már nem volt időm. akkor lett debian, pár egyéb kör (caldera, suse és freebsd) után.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A sbopkg nem csak egy frontend a slackbuilds.org-hoz? Vagyis lehet vele keresni az ottani slackbuilds file-ok kozott, majd buildelni es installalni a letrejott csomagot. Igaz, hogy a slackbuilds.org-on fel vannak tuntetve a szukseges illetve javallott fuggosegek, de a sajat elmondasa szerint "Sbopkg will not check dependencies since that is not a feature native to Slackware"

Sic Transit Gloria Mundi

Az sbopkg onmagaban nem old fel fuggosegeket, viszont kezel "queue" file-okat amik tartalmazzak a korrekt build order-t.

A queue fileokat pedig egy kis script segit legeneralni ami az sbopkg-vel erkezik: sqg

Az alabbi parancs 8 szalon legeneralja a queue fileokat minden slackbuild-hez aminek vannak fuggosegei.

sqg -a -j8

DE!

Van egy python ui is ami kezeli a fuggosegeket mindenfele elozetes szript futtatgatas nelkul:

http://gernot-walzl.at/index.php?nav=Slackware%2Fsbopkg_gui

http://gernot-walzl.at/Slackware/sbopkg_gui/screenshot.png

A current szerint hamarosan 15.0 lesz.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!