Egyszerűbbé teszi a Canonical a Livepatch szolgáltatása használatát Ubuntu 18.04 LTS-en

 ( trey | 2018. április 12., csütörtök - 12:49 )

A hírek szerint a Canonical közvetlenül integrálja az Ubuntu 18.04 LTS disztribúcióba a Livepatch szolgáltatását. A beállítási lehetőségek a Software & Updates alatt lesz majd megtalálható. A fizetős szolgáltatás Ubuntu One fiókonként 3 gépen ingyenesen használható akár desktopon is. Cserébe regisztrálni kell és a regisztrációs adatokat az említett helyen meg kell adni. Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon jó dolog és az is, hogy 3 gépre ingyenes.

Mondjuk ahol erre tényleges igény merülhet fel, ott valószínűleg amúgy is meg tudnák fizetni.

Nem gondolnám, hogy erre a funkcióra csak haladó felhasználás mellett van igény.

Egyszerű átlag felhasználók vannak a családomban néhányuk Ubuntus laptoppal, akik használaton kívül szimplán lehajtják a gép fedelét. Eszükbe se jut újraindítani, még akkor sem, ha a frissítéskezelő szól, simán van, hogy hónapokig a régi kernel fut.

Nekik ugyanúgy hasznos lehet egy hasonló frissítési mechanizmus, és ők mégsem az a réteg, akik meg tudnák, vagy akarnák fizetni.

+1

+1

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

> simán van, hogy hónapokig a régi kernel fut.
Mennyivel jobb lenne ha naponta 20 kernel update jonne, ugyanennyi reboot igennyel, ha mar biztonsag :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Néha olvasom ezeket a hozzászólásokat, és lefagyok, mert annyira nem tudom hova tenni azt, hogy érkezik egy ilyen hozzászólás, hogy még értelmes válasszal sem tudok előállni.

Én egy valós helyzetet vázoltam, amin segítene a live patch. Ebben a valós helyzetben havonta néhány kernel frissítés van. Hogy jön ehhez a te mondanivalód? Vagy mire válaszoltál egyáltalán?

> Ebben a valós helyzetben havonta néhány kernel frissítés van.
Epp ez a baj. Ne ragozzuk.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Érdekesen hangzik de magamból kiindulva meg lenne is értelme.

Nem gondolnám, hogy erre a funkcióra igény van. Főleg akkora, hogy fizetős, meg korlátozott felhasználású legyen.

Nem halnak bele, ha a grafikus frissítéskezelő szól, akkor újraindítják a gépet. Ha SSD van a gépben, csak néhány másodperc. X időnként úgyis érdemes újraindítani a gépet, erre meg kiváló alkalom egy kernelfrissítés vagy valami más fontos rendszerkomponens frissülése (systemd, glibc, stb.). Sőt, tovább megyek, még újraindítani sem kell, csak fedéllecsukás helyett meg kell nyomni a gép kikapcsológombját, ha már úgyse akarja használni a gépet. Még senkit nem vitt el a mentő, aki ezt a veszélyes mutatványt megpróbálta otthon. Még azt sem mondanám, hogy nagy időkülönbözet. Legközelebb lehet kicsit tovább tart, mire feláll a rendszer, de abba a pár extra másodpercbe sem halt még bele senki. Így is örülni kell, hogy Linuxon nem tekeri a procit meg lemezt órákig az Update, ahogy Windowson, hanem sokkal gyorsabb, és leállításkor vagy bekapcsoláskor sem szivat olyannal, hogy a Windows frissítéseket telepít, ne kapcsolja ki a gépet, aztán várakozhatsz rá hosszú percekig.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Munkamenet kérdése. Ha több, lassan induló alkalmazást kell használj, vagy rengeteg ablakban rengeteg mindened van nyitva, akkor elég szívás tud lenni a hülye updatek miatti újraindítás, percekig tarthat amíg visszaállítod az eredeti munkamenetedet.

Igazából elég gyász szerintem, hogy 2018-ban még itt tartunk desktopon, újra kell indítgatni a gépet meg újranyitogatni mindent. Droidon legalább a megnyitott alkalmazásaid megmaradnak reboot után. Nyilván együtt lehet élni a dologgal, csak a használt technológiáink bénaságán kívül nem igazán indokolja semmi.

Sőt, továbbmegyek, eleve suspendelni egy felesleges extra lépés, egyszerűen lehetnének idle alatt is fokozatok a prociban, ahová szépen lekapcsolná magát felhasználói interakció hiányában, szintén lásd mobil platformok. Nem használod a géped -> nem is fogyaszt.

Ezt értem, hogy van, akinek kényelmetlenebb újraindítani. De nekik is újra kell előbb-utóbb. Pl. most 5 perce jött le Archon az új Mesa csomag (18-as verzió). Cseszhettem volna akármilyen LivePatcht, újra kellett indítani, hogy életbe lépjen az új verzió.

De pl. nagyobb DE-kben meg komolyabb szoftverekben eleve van beépített munkamenet-kezelés újraindítás esetére.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én értem, hogy jelenleg újra _kell_ indítani, én arról beszéltem, hogy ez nem feltétlenül kellene, hogy így legyen.

Pl. új Mesa csomag simán felmehetne újraindítás nélkül is. Windowson grafikus driverek furcsa mód tudnak frissülni úgy is, hogy 1-2 másodpercig ugyan nincs kép, de nem kell hozzá újraindítani a gépet, újrainicializálja magát futó OS felett a grafikus stack.

>De pl. nagyobb DE-kben meg komolyabb szoftverekben eleve van beépített munkamenet-kezelés újraindítás esetére.

Gnome alatt tudtommal sajnos nincs, ha jól nézem KDE tényleg tudja, bár nem tudom, mennyire hatékony.

Valóban meg lehetne oldani, hogy SEMMIHEZ ne kelljen újraindítani, de ahhoz gyökeres architekturális változások kellenének. Plusz a rendszert bonyolítaná, a bootot lassítaná, mikor tényleg újra kell indítani valami bug miatt. Szóval lehet erről álmodozni, hogy de szép lenne egy olyan rendszer, amit soha nem kell újraindítani, kérdés, hogy megérné-e azt az árat, amit fizetnénk érte. Szerintem nem véletlen, hogy erre külön nem megy rá senki.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Tandem. Tudtommal elég sokáig voltak, akik megfizették az árát. Hogy most hányan vannak, azt nem tudom.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

> Eszükbe se jut újraindítani

Nekem se jutna, ha a gnome-shell nem memleakelne ugy, hogy naponta kifut a memoriabol a gep :D

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Nekem se jutna, ha a gnome-shell nem memleakelne ugy, hogy naponta kifut a memoriabol a gep :D"

Az szép. Nálam KDE4, Slackware14.2 64bit:

bash-4.3$ uname -r && free -m && uptime
4.4.75
total used free shared buff/cache available
Mem: 3828 2157 632 97 1038 1162
Swap: 16191 812 15379
20:51:26 up 236 days, 22:38, 10 users, load average: 0.70, 1.52, 1.07

Kényelmes, otthoni felhasználáskor.

Alt-F2-be beirod, hogy restart :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

3.2 óta használom (ati-intel-nvidia driver is volt már alatta, ha az bármit számít) és ilyet nem csinál nálam. Minden verziónál előadja ezt neked?

Szerintem ez egyfajta demó ami éles is és szabadon használható. Ahol számít egy reboot ott nem számít egy kis elofizetes de 3 darab egy clustert ellát és 5 évig lehet hogy nem kell leálni főleg ha publikus.

Ez régen nem Ksplice néven futott? Én maradtam le valamiről? És már akkor is ingyenes volt Ubuntun, nem?

Lemaradtál :)

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Az másik volt, én használtam egy időben, de asszem megvette az Ora.

Sokan, köztük én is, szidták az MS-t, hogy ilyen-olyan adatokat gyűjt a számítógépről. Akit ez zavart, az nem árt, ha elolvassa a Livepatch Terms of Service-t, mielőtt nekiáll a telepítésnek.

"We may also collect certain non-personally-identifiable information, which is located on your computer. The information collected may include statistics relating to how often data is transferred, and performance metrics in relation to software and configuration. You agree this information may be retained and used by Canonical."

Azért ez messze van attól, hogy a Windows-hoz hasonlóan még a billentyűleütéseket is elküldje.

Nem állítottam olyat, hogy a két eset pontosan megegyezik. A célom annyi volt, hogy felhívjam a figyelmet: nincs ingyen ebéd.

Arra tippelek, hogy x idő múlva valaki majd észreveszi, hogy itt adatgyűjtés is folyik. Miután erős felháborodásából megnyugodott, ír egy cikket róla. Ami után lehet aztán köpködni a szemét céget. Pedig megint csak annyi történt, hogy nem olvasták el a használat feltételeit. Ami nem is apró betűs szöveg.

Másrészt teljesebb lett volna a hozzászólásod, ha az idézett bekezdést követő részt is beszúrod. Ugyan abban sincs semmi meglepő, de nagyon sokan mégis meg szoktak lepődni rajta.

Pontosítom saját magamat:

Ha kijelentik, hogy a törvényeknek megfelelően, a törvényben előírt esetekben átadják a hatóságoknak az adatokat, akkor az azt is jelenti, hogy a begyűjtött adatokat nem anonimizálják. Mert ha így tennének, akkor nem lenne mit átadni a hatóságoknak.

Ha nem anonimizálják, akkor a feltételek későbbi módosítása után bárkinek átadhatják azok adatait, akik elfogadják a módosítást. Mivel a módosításra figyelmeztető email után a többség nem fogja elolvasni a módosítást, így közel mindenki el fogja fogadni.