Véget ér a Windows 10 version 1507 biztonsági támogatása

 ( trey | 2017. május 4., csütörtök - 7:53 )

A Microsoft bejelentette, hogy 2017. május 9-cel véget ér a Windows 10 version 1507 (lásd: winver parancs) biztonsági és minőségi támogatása, azaz hozzá sem security, sem quality frissítések nem érkeznek az említett dátum után. A Microsoft azt javasolja, hogy a nevezett verziót futtatók mielőbb frissítsenek a legfrissebb W10 verzióra.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hát ez jó hamar megromlott. nemigen volt benne elég védőgáz.

btw össze akartam foglalni, hogy bizonyos architektúrákon nincs frissítés, más architektúrákon nincs support, ha eddig okkal nem frissítettél W10 verziót és vígan élted a napjaid akkor most megint csak leshetsz, stb. de nem tudom jól összefoglalni, mert kezdem nehezen követni ezeket az okosságokat :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Időközben megjelent 3 service pack / verzió / akármi (1511, 1607, 1703), illetve a negyedik már preview-ban van (Redstone 2).

Eddig is hasonló volt a policy ("When a new service pack is released, Microsoft provides either 12 or 24 months of support for the previous service pack, varying according to the product family"), tulajdonképpen nem történt semmi meglepő.

okés, de ez a policy hasznos így? mármint nem nektek, hanem nekünk :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Fix me, de én úgy tudtam MS nem ad ki többé serice packeket. Vagy most akkor mégis kiad?

Ne hozd a Microsoft dolgozókat kellemetlen helyzetbe, mert nem tudhatják ők sem, hogy a héten mi éppen az ultimate irány a cégnél.

--
trey @ gépház

amúgy fasza lehet úgy dolgozni, hogy ha kérdezel egy random MS alkalmazottat jó eséllyel nem tudja megmondani igazából mi van. de ha tudja, akkor síri csend - belső körökből látszólag nincs kritika: semmi meglepő, ez így jó, íme egy 4 soros link már leírtuk, haladjunk tovább stb. egész pofás kis helyzet :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Valóban nem a megszokott értelemben vett service packekről van szó, ezért írtam úgy, hogy "service pack / verzió / akármi". :)

Kb véletlenszerű, hogy mikor hogy hívom őket, lehet update, release, milestone upgrade, teljes nevén "Creators Update", vagy akármi. Általában érteni szokták, miről van szó - trey-ék művi értetlenkedése nem mérvadó.

Te egyébként milyen területen és pozícióban vagy a Microsoftnál?

--
trey @ gépház

Service Delivery Manager, Microsoft Services

Lehet, hogy felháborító lazasággal utalok a Creators Update-re, ennek főleg az az oka, hogy nem csak informatikusokkal kell beszélnem, és a build/release/stb. szavakat sokan nem tudják hova tenni.

tegnap telepitettem vm-be egy win10, fel napig updatelte magat, de most is 1607 mond a winver, es nincs tobb update. a 1703 hogy/mitol/mikor lesz? 64bit eng enterprise amugy, tavaly novemberi isobol.

Ha jól tudom az Enterprise verziók nem fogják magukat frissíteni az update-en keresztül.
ISO képfájllal kell ezt megoldani manuálisan.

___________________________________
"Bízzál Istenben és mentsél rendszeresen!"

Igen. Szépen csendben lejárnak a támogatások, az új verziókra már nem lesz driver régi (de még kifogástalan, és a Windows 10-et is jól futtató) hardverekre.

Idézet:
Míg a Microsoft az előremutató kompatibilitást vágta el, az Intel a visszafelé mutató hidakat perzseli fel. A chipgyártó a Windows 10-zel rengeteg hardver támogatását szüntette meg, így az integrált grafika esetében a Sandy Bridge (2011) és Cloverview (2012) generáció, a NUC esetében a 2013-as modell számít tabunak a Windows 10 számára.

Aztán majd egy OS-be integrált hirdetés figyelmeztet arra, hogy most már azért illene új gépet venned, meg arra, hogy hol. Teljesen mindegy, hogy a meglévő ugyanúgy képes lenne mindenre, csak driver nincs hozzá. Szánalmas és undorító vadkapitalista arrogancia, amit mostanában hardver- és szoftvergyártóék képviselnek.

Ha összeszámolnánk, hány gépet dobtak (és majd dobnak) ki a lejáró frissítések miatt, mindezt forintosítanánk és az egészhez hozzáadnánk a biztonsági incidensek által ténylegesen okozott kárt, akkor szerintem egy olyan összeg jönne ki, amiből lehetne egy security szolgáltatást kifejleszteni, ami megvédi a már nem támogatott rendszereket. De az is lehet, hogy a 0patch.com-ot kéne belőle támogatni.

Az ilyesmi engem is felháborít. Én addig akarok használni egy gépet míg tönkre nem megy vagy míg alkalmatlan nem lesz a használatra. Mondjuk manapság a figyelmes gyártók már gondoskodnak arról, hogy ez hamar bekövetkezzen, lehetőleg a garancia lejárta után egyből :P.
És a PC-ken még jó a helyzet, az Android telefonok helyzetéhez képest...
--
:wq

+1

Igen, sok online szolgáltatás kikényszeríti a legújabb app használatát. Például fb-ből is pár hónapja csak a legfrissebb klienssel megy a messenger telefonon. Ami persze 2x annyi erőforrást emészt fel és tele van olyan funkcióval amire _nincs_ szükségem, mégis rámerőltetik. Elég rossz, hogy win téren is ilyesmi felé tendálunk.

Tipikus tendencia szoftvermultiék részéről.

Ettől függetlenül a Facebook-nak még jár a pirospont, mert ott a Facebook Lite. Próbáld ki, hátha megtetszik. Persze ezt sem a két szép szemünkért készítették, hanem hogy a fejlődő országokban is elég felhasználót tudjanak Facebook-függővé tenni. Ott ugyebár nem futja csúcsmobilra, ami megvételtől számított 2-3 évig még használható sebességgel futtatja a bloat-ot (pl. Messenger).

Messenger Lite

az élősködő zöldek amúgy hol bujkálnak ilyenkor? tollvonásra készül szemét az eszközökből, jóval a hardverbe "írt" kihordási idő előtt. szóval a legyártásukkor keletkezett kínai brutálszmog, az előállításra fordított kicsit sem zöldike energia így részben felesleges áldozat és pocsékolás. aztán mesterségesen felgyorsítva megy a hulladék a harmadik világba, ahol a nemesfémek kinyerése után még nehezen lebomló szemétdomb is marad.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

+1

Ki és mit vesztett két-három windows 10 service pack között? Úgy érzem, itt most csak ez a releváns dolog.

Ez miben nyilvánul meg? Nálam megy w10-el az i3-2310m egy laptopban, ami sajnos már nem mai gyerek, de még egészen jól használható.
Nem lesz hozzá intel driver frissítés?
Nem fog működni?

----
FreeBSD, Solaris, Debian, LMDE

Nem lesz hozzá frissítés, ez biztos.

Egy idő után pedig előfordulhat, hogy idealistáék (Windows 10 fejlesztők) olyan cuccokat építenek az OS-be, ami már új driver-t kíván meg.

Tehát nem fog működni, így hardver- és szoftvermultiék profitérdekei miatt kell kidobnod a géped, nem azért, mert amúgy a hardver alkalmatlan lenne a feladatok elvégzésére.

Ha a windows 10-et kicseréled a xp szócskára, ugyan ez igaz. Vanilla <> SP3. Csak ott még, ha jól emlékszem, a használhatónak nevezhető vas mennyiségi minimuma is nagyot ugrott. PII233mhz+32MB ram vs P4+512MB. Bezzeg a 98 SE... :D

i5-530M :)
User Win 10-et akart, user Win 10-et kapott... komolyabb baja nincs vele (ill. olyan komolyabb baja, ami erősebb HW-n nem lenne)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem ezzel a windows 10 - "the last and only release" dologgal kapcsolatban még mindig nem sikerült eldönteni, hogy rolling release legyen-e vagy sem.
Vagy nem tudják azt hogyan kell? :D

Most csak azt sikerült összehozni, hogy win 10 a neve, de a különböző release-ek teljesen külön életet élnek. Szóval adtak a szarnak egy kurva nagy pofont. Most release számokkal kell pöcsölni, nem nevekkel. Monjuk már tulajdnonképpen eddig is ez vol csak SP{1-9} -nek hívták a nagyobb release-eket. :)

Köszönjük.

De hogy konstruktív is legyek:
radírozzák ki a 10-es számot, és maradjon csak
Windows Desktop/Server "build number"

(Persze gondolom ez másnak is ezsébe jutott már ;)

--
zrubi.hu

Ennél nagyobb probléma, hogy nem csak a fejekben, de a WSUS-ban is nagy a kupleráj.

Pedig keresett a Microsoft olyan embert a WU oldalra, aki a káoszban rendet tud tenni:

https://www.theregister.co.uk/2016/09/30/microsoft_windows_update_manager_job/

Ezek szerint nem sikerült megtalálni.

--
trey @ gépház

Most én is ezért nézek nagyokat...

Faszság az egész, tuti, hogy 10 év múlva nem lesz "Windows 10" megnevezés. Vagy húsz év múlva.
Jönni fog egy új név, és ennyi. Szóval a marketing-bullshit bingónak nem kell beugrani.

--
robyboy

Támogatom, tisztább lenne a kép.

Akárhogy is nézzük, rolling release lett a Windows 10-böl.

--
robyboy

Ezzel kiérdemelte a leghosszabban támogatott Microsoft operációs rendszer aranyérmet.

--
robyboy

+1

Lehet, Gates bácsinak vissza kellene ternie... ugyanazt érzem az MS-nel is mint az Applenel. A vezetői hiányt a termekportfolio és a minőség téren. Ha van is innováció, bárcsak ne tettek volna érzésem van. :(