Érdekes hírek a Skype-ról Linux felhasználóknak

 ( kris | 2016. július 10., vasárnap - 8:04 )

Izgalmas Skype bejelentés linuxosoknak

Érdekes bejegyzés jelent meg a napokban a Skype termékblogján: Linux felhasználók számára izgalmas bejelentésre készülnek július 13-a (jövő szerda) délután.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Talán kiadnak egy következő verziót, ami valamelyest felzárkózik a windows-os verzióhoz. Kicsit talán sajnálom is. A skype mostani linuxos verziója elavult, de a felület legalább kompakt és reklámmentes.

az NSA elégedetten a linuxos verzióval :))

és az hagyján de a TEK is

Már egy jó ideje hanyagolom a desktop verziót. Azt hiszem egyszer még a SElinux is szólt, hogy hozzá akar nyúlni az /etc/passwd -hez

----------------
http://nagyorgy.com

Használnám a webes verziót, ha volna értelmes böngésző kiegészítő ami rendes alkalmazásként prezentálná (lásd: Hangouts) és ha nem sajnálnák a hanghíváshoz szükséges kiegészítőt elérhetővé tenni linux alá.

Működik a webes verzió, csak el kell hitetni, hogy IE-t használsz. Itt a leírás.

Egyébként, lehet, hogy pont ezt fogják bejelenteni :)

Ez aztán óriási probléma. Az /etc/passwd az direkt world-readable.

Nem írta, hogy read vagy write.
A cat sem nyúl hozzá.
Bár ez egy kommunikációs program, tán install közben, pont a jogosultságok biztosításához akart bejegyezni egy pszeudo usert.
A linux meg nem windows, a skype lehet egy userspace program mindenféle jogok nélkül.
Akár lehet programhiba is.
A "word-readable" szerű adatvédelmi tévedések meg előfordulnak a való világban is, csak ott "nyivános adat" a neve. Az pedig olyan, ami nem titok, de nincs jogod publikálni, harmadik személynek átadni, vagy kezelni.
Mottó: Ha valaki szkeptikus - ahhoz minden joga megvan. ;)

:'D

Én is felszenvedtem valamikor ubira de már csak telefonon használom. Gépről már leszedtem mikit, kamerát mindent.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hááát.
Az elég katasztrófának tűnik, ha felzárkózik a windowsos verzióhoz!

skype reklammentesites: a kovetkezo sort tedd be az /etc/host file-odba:

127.0.0.1 apps.skype.com

problem solved ;)

+1

Meg ezt: 127.0.0.1 rad.msn.com

Mondjuk ettől még a desktop windows kliens laggolni fog mint állat. :D Vicces, hogy az OS X kliens mennyivel simabban működik.

-------
It is our choices that define us.

Számomra a mai napig rejtély a hangkezelése. Néha teljesen spontán elfelejti a ki- vagy bemenetet, hol Pulseaudioval működik jól, hol nélküle.

---
Science for fun...

https://aur.archlinux.org/packages/purple-skypeweb-git/

Pont a héten töröltem egy az egyben azt a fost :)

--
arch,debian,osmc,android,windows

Na, hátha sikerült megoldaniuk a képernyőmegosztást és a fájlküldést. Nem biztos, csak reménykedem...

szerintem a fájlküldés eddig is működött, csak nem szabad avi mp3 meg ilyesmi kiterjesztéssel küldözgetni fájlokat. be kell csomagolni zipbe v. ilyesmibe, lehetőleg jelszóval, hogy ne is lehessen belenézni.

A képküldés is? Én csak egy linket kaptam, ahol nem is az eredeti, hanem egy erősen lebutított verziót kaptam meg. Mivel grafikusoktól kapok design elemeket, nem túl szerencsés hogy tömörítgetik a képet.

azt nem tudom ilyesmiket nem nagyon küldözgetek, csak házi videókat meg ilyesmit.

Megoldható az is, csak vedd rá a grafikust hogy ne képként küldje, hanem fájlként. Vagy csak simán nyisd meg a webes skype klienst

„Megoldható az is, csak…”

20 évvel ezelőtt örültem ilyenkor. Most már elvárom, hogy egyszerűen csak működjön. Trükkök nélkül.

+1

+1

Szazszor egyszerubb egy CTRL-V nyomni a skypeban, mint a kepet beilleszteni egy uj Word doksiba, menteni, aztan a word doksit kuldeni (lattam mar ilyet). Jo, ez most tulzas volt, de egy kepszerkesztobe bele kell rakni (irfan vagy paint) menteni es ug ykuldeni. Normalis diolog ez ?
Foleg azert zavaro, mert mittomen, ot eve nem volt ilyen problema...Nem az az igazan duhito, ha valami nem mukodik, hanem az, ha regebben mukodott, csak elbasztak...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Akkor használj Windows-t, vagy OSX-et. Ezt nem én mondom amúgy. Ezt nekem mondták többször is, amikor valakinek kellemetlenséget okoztam azzal a három extra kattintással, amennyivel körülményesebb fájlként küldeni egy képet (akkor még nem tudtam, hogy a webes verzió mutatja a teljes méretű képet). Mert _nyilván_ egy teljesen más operációs rendszer megszokása és begyakorlása kevésbé időpazarló mint pár extra kattintást intézni.

azért azt ugye látjuk, hogy nem mindegy kinek az ideje pazarlódik a te fejlövésed miatt? :)

és azt látjuk-e hogy ha képként küldöd, akkor azzal az erővel akár képmegosztóra is feltehetnéd, amikor 1-2 kattintásra vagy a magán v. üzleti titok megóvásától?

De ez most hogy jön ide -- avagy ne terelj -- ? Semmiféle üzleti titokról nem volt szó. Arról volt szó, hogy a képet csak úgy be lehet illeszteni, vagy trükközni kell vele, és hogy kinek okoz extra munkát az, hogy a kolléga kliensében valami nem működik normálisan.

a fájlátvitel működik.

hogy képet miért nem akar átvinni, az valószínűleg nem a klienseken múlik.

és egyébként meg jó hogy nem visz át képet, videót, audiót, mert legalább rákényszerít hogy a saját érdekeidet komolyan vedd.

amúgy meg emodzsikat folyamatosan kapok, -nem szmájlit - azok meg képek, így valószínűleg csak a képek méretével lehet gond..

A fájl átvitel sem működik.
Csak egy linket kapok a fájl helyett, ami eddig simán ment.
Mióta a küldőnél automatikusan frissültek a Skype-ok, azóta nem tud küldeni semmit, csak e-mailben, ami gyakran 1 órát késik

ezek mindig annyira aranyos érvelések, hogy nem baj, hogy nem működik egy feature, mert úgyis hülyeség.

És a Zoom, van tapasztalata valakinek?

Van, illetve lesz, a LA miatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy magától elindul a program egyszercsak.

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
http://www.hbone.hu/hu/hirek/hbone_workshop
http://videotorium.hu/hu/channels/details/814,BME_Villamosmernoki_es_Informatikai_Kar

Talán végre tartalmazni fogja a magyar fordítást is?

Mit ajánlotok helyette?
P2P, Desktop Linux és Android verzió érdekelne, természetesen titkosított csatornán történő kommunikáció, fájlküldés, chat.
Hanghívás és videóhívás nem fontos.
Jah és a "többiek" miatt Windows kliens sem ártana
Google cuccai és webes dolgok nem érdekelnek.

Tox.

--
arch,debian,osmc,android,windows

Régebben néztem, de volt körülötte valami balhé. Azóta nem néztem rá, megnézem.

Telegram esetleg válasz a kérdésedre?

A Telegram válasz a kérdésemre? Te használod, ismered?

Használom a KDE neon csoportban való kommunikációra. A célnak megfelel.
Nyilván kisebb a jelenléte, mert nem tartozik nagy céghez, nem nyomul aggresszivan, és a hirekbe is csak a tenoristák miatt kerül be. :D

Felületesen ismerem, pont ezért kérdeztem rá, hogy vajon jó lehet-e. Egyébként kissé utánanézve:

Van kismillió kliens mindenféle desktop és mobil os-re, van emellett webes verzió is.
Azt hiszem nem p2p, cserébe tud end-to-end titkosítást, ami gondolom pótolja azt, ha normálisan van megcsinálva. Az más kérdés, hogy hogy valósítja meg ezt, és hogy ez tényleg elég biztonságos-e.
Nincs reklám.

Asszem ezek a fontos szempontok :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Wire_Swiss

Nem P2P, abbol lassan mar csak a tox es baratai vannak, amik viszont elkepesztoen nem user fiedly-k. (nem rossz, csak epp 0.000001 ismerosomet tudom ravenni, hogy probalja ki, es ne dobja sutba azonnal, mihelyst rajon, mennyire sok eroforrast, netet eszik, es mennyire atgondolatlan az UI) :)

Furan hangzik, de a WhatsApp is titkosnak tunik, nem is kicsit (eltekintve, ha ellopjak a telefonod GSM komunikaciojat)

P2P a Seren is, írtam is róla blogot. Használom, működik. Igénytelen, terminálos, fapados, de remekül lehet vele beszélgetni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ma van a nagy nap... Vajon mi lesz ebből?

Ha jól látom, pezsgő bontás, 2016-ban eljutottunk a 64 bites változat alfa kiadásáig! :D Ja, ez nem vicc, hanem komoly. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jobb későn, mint soha.

--
robyboy

Olyat teszek, amit nem gondoltam volna: Megdicsérem az új skype klienst. A dizájnt jól eltalálták - nagyon persze nem kellett ötletelniük, úgy néz ki, mint a webes, vagy a Windowsos kliens. Le merném fogadni, hogy a kliens webes technológiákkal van implementálva, és az alkalmazás csak egy webview eköré. Az alkalmazás frankón reszponzív, megfelelően kicsi ablakban a partnerlista összeszűkül ikonokra, teljes képernyőn és kompakt méretben is jól néz ki és használható. A partnerlista és a chat amúgy egy ablakban van, valójában az egész alkalmazás egy ablakos.

Tudja az új dolgokat, úgymint óriás emotikonok, animációk, beépített giphy támogatással, meg minden. Az utóbbi hasznossága megkérdőjelezhető - gondolom a fiatalok fele próbálnak ezzel nyitni - viszont azt elárulja, hogy ez egy naprakész kliens, semmi hiányossággal, lemaradással a Winndowsos vagy az OSX-es társaihoz képest.

Azért meglepő furcsaságokat is találtam... pontosabban nem találtam: A beállítási lehetőségek elég foghíjasak. Lehet csak azért, mert ez alfa verzió, lehet, hogy az egyszerűsítés jegyében ritkultak meg a korábbi verzióhoz képest, lehet, hogy okosodott a rendszer, és csak a releváns beállításokat mutatja (minek lenne lehetőségem kamerát választani, ha csak egy van).

Ami első blikkre fájóan hiányzik az a keresés lehetősége. A régi fapados kliensen be tudtam tölteni akár egy évre visszamenőleg is a chat logot, és keresni benne, itt a korábbi beszélgetéseket csak kitartó scrollozás eredményeképp tudok előcsalni, keresésre utaló opciót pedig nem találtam.

Ajánlom mindenkinek a kipróbálását, ugyanis - legalábbis a deb verzió - a meglévő Sype verzió mellé települ Skype for Linux Alpha néven, nem írja felül az előzőt, még csak nem is ugyanazt a config mappát használja, úgyhogy simán lehet őket párhuzamosan használni.

Csak hozzáfűzni tudok ehhez: szerencsére a fájlküldés megy, tehát képeket is megkap az ember,és nem csak egy linket, de az üzeneteket nem mindig kapom meg, persze ez csak az alfa verzió, szóval ahhoz képest, elég jó.

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Fedora twentyfour

A windowsos verzió nemrég tért át a fájlküldésnél a 300 MB-os limitre, azelőtt nem volt limit.

--
robyboy

+1
- szinten nincs config
- egy honapra visszamenloeg latom a beszelgeteseket

Viszont tenyleg gyors, nem csak minden masodik alkalommal indul el. Jobban nem tesztelgettem, kb. felorat szantam ra ket napja

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.