Bejelentés

Megjelent a Node-RED 1.0.0!

Címkék

IoT berkekben ismerős lehet, de más automatizálásra is remekül lehet használni.

Pár sorban az újításokról:

 • Asynchonous message passing
 • Node Send API
 • Cloning messages
 • Reorganised palette
 • Removed nodes
 • Subflow Instance property UI
 • Action List
 • Visual JSON Editor
 • New wiring tricks
 • More search results
 • New Import/Export dialogs
 • Context Sidebar auto-refresh
 • Picking your language
 • Editor CSS restructuring
 • Editor dependencies
 • Node updates
 • New Docker Images
 • Flow Library Update

Részletek a bejelentésben.

Elindult a Szegedi Szabad Szoftver Konferencia látogatói regisztrációja

Címkék

Megnyitottuk a látogatói regisztrációt. Ha tervezel részt venni, kérjük regisztrálj most, hogy minél hamarabb lássuk a várható résztvevőszámot és a különböző témák iránti érdeklődést. A regisztráció díjmentes és feltétele a részvételnek.

További információk a konferencia weblapján.

Szabad Szoftver Konferencia Szegeden - 2. felhívás

Címkék

Ahogy a korábbi felhívásunkban is bejelentettük, október 11-én, pénteken rendezzük meg újra Szegeden a Szabad Szoftver Konferenciát.

Szeptember 6-ig várjuk az előadók jelentkezését: ha van kedved előadni a szabad szoftverek világához kapcsolódó témában, jelentkezz a weboldalunkon! Egy-egy előadásra várhatóan 20-30 perces időkeret lesz. Az eddigi témajavaslatokat a weboldalunk programfüzet menüpontján kísérheted figyelemmel.

Ugyancsak várjuk még együttműködő partnerek, szponzorok jelentkezését, hogy idén is színvonalasan tudjuk az eseményt megrendezni.

További információk a konferencia weboldalán.

FSCKin' cloud

Címkék

Volt az az incidens hétvégén, és többen kérdezték, hogy mi történt, így gondoltam leírom itt, talán egyszerűbb. :)

A hosting szerződések átalakulása miatt el kellett költöztetni a gépet a korábbi helyéről. Ez is megérne egy misét, majdnem pontosan nyolc évig voltak ott a gépek, előtte a Petőfi Sándor utcai Adatparkban pedig közel 11-et. Minden elődjével együtt 22 éve üzemeltetem a site-ot...
Ennyi (mármint a 8 év) idő alatt persze jól bele is kötöttek a rackbe, pár dolgot alig bírtunk kiszedni, volt olyan sín, ami annyira bele is ragadt, hogy ottmaradt. (időközben azért sikerült kiszabadítaniuk a srácoknak, YAY!)
Szóval nyolc év után ismét költözni kellett, amit július 27-én, szombaton le is tudtam. De ahogy ez lenni szokott a nem túl fiatalos gépeknél, a fizikai mozgatással meghibásodások is járnak.
Halt meg diszk, meg teljes gép is, de ezek közül szerencsére egyik sem érintette az ftp.fsn.hu-t, a hibák a költözéssel együtt megszüntetett legacy cuccoknál jöttek elő.
Örültem is, mint majom a farkának, hogy ennyivel megúsztam, aztán este jött a riasztás, ami után már az újraindulás sem ment, a gépre belépve a ZFS-vallásúak instant kiábrándulását okozó Guru Meditation^w^w I/O error hiba fogadott:

cannot import 'data': I/O error
Destroy and re-create the pool from
a backup source.

ftp.fsn.hu szolgáltatáskiesés

Címkék

Sajnos szombat éjjel az ftp.fsn.hu gondolt egyet, és valami rosszaságot firkált a lemezeire, amely miatt egyelőre nem sikerült visszaállítani a rajta lévő adatokat.
Az esemény elképzelhető, hogy valamilyen szinten kapcsolatban áll azzal, hogy szombaton költözött (nem mai gép már, lehet, hogy érzékeny a helyváltoztatásra :).
Pár dolgot még megpróbálok, aztán ezek sikertelensége után gyalulom az egészet, és elkezdem újratölteni amit lehet.
Ezek fényében bizonytalan ideig a korábban elérhető szolgáltatások nem fognak működni.

Szabad Szoftver Konferencia lesz Szegeden

Címkék

Néhány év kihagyása után idén újra megrendezzük a Szegedi Szabad Szoftver Konferenciát október 11-én.

Keresünk:

 • előadókat: ha van kedved neked előadni a szabad szoftverek világához kapcsolódó témában, vagy ha te magad nem, de van ötleted, hogy kit lenne jó meghívnunk (ha nem magadat küldöd be, azt mindenképp jelezd a leírásban!),
 • szponzorokat: akik lehetővé teszik, hogy a konferenciát idén is színvonalasan (és a résztvevők számára díjmentesen) szervezzük meg,
 • együttműködő partnereket: bármilyen jellegű együttműködési ötlettel (pl. média együttműködés), szívesen fogadjuk, ha megkeresel minket.

További információk a weblapunkon.

Gamer böngésző az Operától!

Címkék

Játékosokkal együttműködve fejleszt böngészőt az Opera, mely az Opera GX ( GX = Gamer Xtreme) nevet kapta.

A jelenleg béta állapotú böngésző főbb funkciók:

 • Tudja mindazt amit a hagyományos Opera is kínál
 • Szabályozható RAM és CPU használat
 • Twitch integráció
 • Különféle szoftver árbúházak által kínált játék árak összehasonlítása
 • Pop out videó lejátszás, akár játék közben is
 • Modern külső, amit kedvünkre színezhetünk

Hogy mikor lép ki a béta fázisból, arról egyelőre nincs infó, de béta addig is ingyenesen letölthető, tesztelhető.

Szabad Szoftver Konferencia 2018 - regisztrálj, és gyere el!

Címkék

Elindult a regisztráció az idei Szabad Szoftver Konferenciára, amelyre 2018. május 12-én kerül sor az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületében. A konferencián négy szekcióban párhuzamosan zajlanak majd az előadások. Az előadások leírása megtalálható a konferencia honlapján. Több szabad szoftveres közösség és támogatóink (Andrews, Novell, Rackforest, Serverside, NISZ) is készülnek kiállítói asztallal, így az előadások közötti szünetekben sem maradtok program nélkül. Idén is készülünk értékes nyereményekkel, sorsolunk pólókat, és díjazzuk a konferencia legjobb előadóját.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk és regisztráció a konferencia honlapján (konf.fsf.hu).

Április 16-tól megújul a PyPI (Python Package Index)

Címkék

A következő hétfőn, április 16-án, a tervek szerint átbillentik a kapcsolót az új PyPI-n, és a régi python.pypi.org-ra irányuló kéréseket már az új Warehouse kódbázis fogja kiszolgálni (a jelenleg még béta pypi.org-on).

A történelmi előzményekről, a fejlesztésről és a változásokról elolvasható Sumana Harihareswara cikke az LWN-en.

Szerdán kiemelt frissítés érkezik a Drupal 6.x, 7.x, 8.x verziókhoz

Címkék

E hét szerdán a Drupal Security Team felhívást tett közzé, amelyben előre, egy héttel korábban tájékoztatja a közösséget, hogy március 28-án este magyar idő szerint este 20 és 21.30 óra közötti másfél órás időablakban várható, hogy egy kritikus biztonsági hibát javító új verzió fog megjelenni.

Mivel a leendő javítás valamennyi, D7-es és D8-as alaprendszereket érinti, ezért a Drupal Security Team kéri valamennyi, ezen főverziókon üzemelő éles webhely tulajdonosát és üzemeltetőjét, hogy időben kezdjen el felkészülni, hogy a frissítés megjelenését követően mielőbb a javított főverziót futtathassák.

A helyzet komolyságára való tekintettel a javítást elkészítik hivatalosan már nem támogatott Drupal 8.3.x és 8.4.x alverziókra is.