Augusztus 29-én költözik az FSN (és a HUP!)

Címkék

2011. augusztus 29-én -terv szerint- hajnali 4-től 9-ig költözik az FSN (és a HUP is) a Petőfi Sándor utcai Adatparkból a Dataplexbe.
A költözés ideje alatt egészen biztosan, utána pedig csak a jószagú branch predictor tudja, hogy meddig nem lesznek elérhetőek bizonyos gépek.

Jó indok ez arra, hogy kicsit elgondolkozzam ezen a történeten, mert őszintén szólva én már úgy érzem, hogy az egy hárommal előtti, feledésbe merült életem lehetett, és csak az összevissza jegyzeteim (hol volt még akkor a blogolás!) -és az, hogy ezek egy részét megtaláltam a HUP Wikiben- segítenek.

Némi csapongás következik pár emlékmorzsával.

Az első írásos nyomot 1996. 07. 02-áról találtam meg anno:


Re: Frissebb Netscape
To: linux@cc.u-szeged.hu
Subject: Re: Frissebb Netscape
From: Fonya@bull.jozsef.kando.hu
Date: Tue, 2 Jul 1996 13:39:01 +0200 (DFT)
Cc: Linux levelezolista <linux@cc.u-szeged.hu>
In-Reply-To: <Pine.LNX.3.91.960701005547.334C-100000@irinyi.isk.huninet.hu>
Old-Return-Path: <fonya@bull.jozsef.kando.hu>
Reply-To: linux@cc.u-szeged.hu
 
On Mon, 1 Jul 1996, Gal Geza wrote:
 
Szia!
 
> Bocs, de nem talalok Netscape-t, csak a ftp.kfki.hu-n,
> az meg azt mondja, hogy tul oreg mar, csak ftp-re jo.
> Honnan tolthetek le ? Mennyit szamit hogy nalam mi fut ?
> ( 1.2.1-es kernel, 2.2.0-s Slack.)
Az ftp.bme.hu-n fennvan a 3.0-as {es az ftp.jozsef.kando.hu-n is a 
pub/linux/www konyvtarban}
 
Ciao:
    Fonya
        INet   : Fonya@bull.jozsef.kando.hu
        FIDONet  : Fonya@2:371/38
        FIDONet	 : Fonya@f38.n371.z2.fido.hu
        Fonya BBS : (361) 261-44-14 /Op.:22-06 WE.:22-09/

az ftp.jozsef.kando.hu nevű FTP szerverről, amely az akkori Kandó Kálmán Műszaki Főiskola józsefvárosi telephelyén működött, egy igen vastag, 64 kibps-es bérelt vonal végén.

Fonyát már korábbról ismertem a BBS-én, illetve a fidón keresztül, ő akkor a fentieken kívül egy Macekkel teli számítógépes labort üzemeltetett. Az maga volt a mennyország, ha nem számítjuk azt, hogy amikor tele volt a labor, szinte használhatatlanul lassú volt az internet (bár erről az óbudai intézménybe járók kicsit más véleménnyel voltak, ott ugyanis kollégium is volt a 128k-n, így néha pár doboz floppyval átjártak letölteni :), de legalább volt, és nem kellett izgulni a hóvégi telefonszámla miatt.
Na meg ha jó napod volt, azért az otthoni 9k6 (14k4? Nekem '94 körül biztosan 2400 bps-es [találós kérdés: na de vajon hány baudos?] volt, talán 97 környékére sikerült valahonnan kunyerálnom egy 14k4-eset) modem sebességét még mindig bőven überelte.
A fentin kívül két akadály állhatott még az internetre éhes diáksereg útjába: a helyszűke (volt, hogy sorban álltak a gépekért), és a System 7, ami ritka szar volt. Legalábbis ezeken a gépeken. Bocs Steve, a kooperatív multitasking 1997-ben már láma volt. :)
1997-ben jártam első alkalommal abban a laborban. Az első weblap, amit megnéztem a freemail.c3.hu volt (fejből emlékszem a "kockás" háttérre, és arra, hogy "designed by aDaM studio". OMG!). Regisztráltam is egy címet, sosem használtam. A Fido jobb volt. :)
Viszont járt vele napi 10 perc behívási lehetőség, amin keresztül le lehetett POP-olni a leveleket. Ez ígéretesnek tűnt (nekem akkoriban a fidót valami vidéki node küldte hajnali 5-kor, hogy a reggeli mellé legyen mit olvasni, és este 10 körül, hogy még lefekvés előtt is legyen csomag), az internetes maileket addig UUCP-n húztam, de mint fent említettem végül más lett a megoldás. :)
Apropó, tudtátok, hogy a freemail dialupos elérhetősége a mai napig működik?

Szóval 97-ben (vagy volt az már 98 is talán) átvettem Fonyától a linuxos üzemeltetést, kb. ott szerettem, és utáltam meg a pingvines stuffot. Elég komoly szopás volt akkoriban SS5-ös pizzadobozban ilyet működtetni, minden release-t elb.sztak a tisztelt mérnökurak...

98 körül (én későbbre emlékszem, de ha ezt írtam, biztos így van) megérkezett a főiskolára a várva-várt 2 Mibps. Mikrón, még az illető nevére is emlékszem, aki a tetőre szerelte az antennát, ami a VH tetején lévő ugyanilyenre nézett.
2 Mibps akkor nem volt kevés (igaz nem vetekedhetett az egyetemek 10-34M-ás (ATM) kapcsolataival, viszont az egyetemeknek mind volt kollégiumuk. Tovább azt hiszem nem kell mondanom. ;)
Szóval az ftp.jozsef.kando.hu-ra többen "rászoktak", majd aztán 99-ben (hello Raas!) egyszerűsödött a név ftp.kando.hu-ra. Sokan (külföldiek) azt hitték ez valami japán site, elég érdekes dolgokat kerestek akkoriban. És az incoming könyvtárban (mert abban az időben még az is divat volt) is egyre sűrűbben kellett törölgetni, és menteni az odahányt gyémántokat, mielőtt valaki ideszólt Amerikából, hogy vegyük le...
99-re már annyira népszerű volt a site (és nem az incoming könyvtár miatt, az megszűnt a proftpd-vel együtt, amikor egyik éjszaka rámtalkolt egy ismeretlen valahonnan Oroszországból a saját accountommal :), hogy a 2 Mibps-t felfelé irányban teljesen kitöltötte (a teljes alatt azt értem, hogy egy vízszintes vonal volt az upload, minden nap 24 órájában), ez pedig már kezdett nem jó lenni. Igaz, annyira rossz sem volt, mert kollégium híján (:) jellemzően lefelé jöttek a bitek, felfelé amúgy is csak az ACK-ok mentek, így a traffic shaping is megvolt rögtön.
A SzTAKI-sok (az MTA intézménye, ők üzemeltették az akadémiai gerinchálózatot) mindenesetre rendkívül segítőkészek voltak, így az akkori összekuporgatott fizetésemből vettem egy dual P2-es alaplapot, amelybe némileg meghackelt Celeron(cs) processzorokat lehetett tenni, kiegészítve mindenféle összelop^H^H^Hharácsolt SCSI-s diszkkel.
Így lett a 2 Mibps-es uploadból 100 Mibps, ami nagyon szuper volt, egészen addig, amíg a SzTAKI rá nem nézett az akadémiai gerinc nemzetközi grafikonjaira, majd látván, hogy az mennyire tele van, nem kért emelést -az akkor még a Matávval közösen (felesben úgy emlékszem) használt nemzetközi link- ATM PVC sávszélességén...
... és döbbenten konstatálta, hogy az emelés előtt és után is tele van a cső... :)
És így lett a 100 Mibps-ből 10 (switchport speed állítással). :)
-Közben Willynek és a domain-liberalizációnak (korábban nem lehetett csak úgy akármilyen domaint regisztrálni a .hu alá) hála, 2000-ben megszületett az fsn.hu domain-

A helyzet egyre tarthatatlanabbá vált, főleg miután az NIIF felajánlotta, hogy nagyon szívesen hostolják továbbra is a gépet, ha kifizetem az elhasznált sávszélességet.
Amihez persze akkoriban három Borsod megyei falut kellett volna akciós JPY- és CHF-alapú hitellel elzálogosítani -beleértve Mari nénit és Bodri kutyáját is-, hogy összejöjjön a pénz.
Szerencsére a BIX (vicces visszagondolni rá, hogy milyen switchek is voltak benne akkoriban, és még viccesebb az enable prompt, kedves elvtársak :) is ott volt, és Tüdős András (C3, BIX, Matávnet, you rule!) meglátott benne(m) valamit, így felkarolta az ügyet.
Már csak a Matávnet IDC (Internet Data Center, a Petőfi Sándor utcai épület harmadik emeletén egy kis gépterem, sok ismerőssel futottam ott össze később :) elkészültét kellett kibekkelni, ami meg is történt 2001-ben, így azév január 18-án az ftp.fsn.hu felkerült az IDC Dexion polcára.
Emlékszem, hogy először középre tettük(-tem?), de olyan hülyén nézett ki ott, mivel azokon a polcokon még semmi más nem volt... Szó szerint a központban volt az a hajtogatott hullámbádog.
Idáig egy kisebb vagyont elköltöttem már a gépre, de nem bánom, rengeteget tanultam belőle, és jobban jártam, mintha cigire, piára, drogra, vagy Microsoft-részvényekre költöttem volna. :)
2002-ben a gép süllyedt egy emeletnyit, az ügyfél-hosting kinőtte a harmadik emeleti kis géptermet, így az újonnan megnyílt második emeletibe került (a gépek száma nőtt, de azóta is ott vannak).
Ezután indult be a rengeteg segítség, kaptunk vasat magánszemélyektől (belföldről, külföldről egyaránt), cégektől, non-profit szervezetektől, és sok-sok támogatást TŐLETEK (2004-tégla-projekt).

Közben pedig bejött a képbe a HUP (portal.fsn.hu, debian.szintezis.hu) is, amely Trey "under the desk" gépéből indult, majd 2002. márciusa körül költözött fel Győrből Pestre, hogy aztán 2002. szeptembere körül új vasra kerüljön (Intel szerver), 2006-ban újabb vérfrissítést kapjon (HP DL385), és a legújabb, mai formáját (Sun x2250) 2009-ben nyerje el. Atya ég. :)

Az a dual Pentium Pro a bele hackelt táppal rémesen csúnya volt! Sőt, még az is, mert még megvan. Nem akarja valaki elvinni?

10 év, 7 hónap és 12 nap, ennyit töltöttünk az Adatparkban. Nyugodjék békében. :-O

Hozzászólások

szábszkráéjb
------------------------------------
A Windowsról sokat elárul, hogy Slackwaret könnyebb telepíteni.

Na ez jó volt :)

Hangosan gondolkodok kicsit, jó?

"vagy Microsoft-részvényekre költöttem volna. :)"
Hát ha akkor vettél volna, most minden HUP tag kaphatna ingyé vasat azért cserébe, hogy össze tudja adni "harmincöt+ötvenkettő"-t. Na mindegy, erről már lecsúsztunk. Lassan ötödik éve rontom itt a levegőt, nekem még nem kellett összeadnom. Mondjuk csak megoldottam volna.

"Nem akarja valaki elvinni?"
Történelmi darab. Szerintem tedd el emlékül, hátha kiállítják egyszer, mint ahogyan a google első szerverét.
De ha nagyon útban van, viszem, s elárverezem pár év múlva (jól jön majd a gyerek óvodai tanulmányaihoz). :D

Megnéztem, sacc/kb olyan 2-4% hozamot jelent az osztalék évente. Tehát ha nem is változott volna a részvényárfolyam (de változott, esett), legjobb esetben akkor is infláció alatt lennék.
Szó sincs arról, hogy most dőzsölnék a pénzben. Banki betéttel jobban jártam volna. (de nem számoltam ki, mert ahhoz nyilván évről-évre tudni kellene, hogy mikor mennyi pénzből tudtam volna MSFT-t venni).

>Nem akarja valaki elvinni?

muzeumba vele!
a magyar szamitastechnika tortenete kiallitasra :)

--
Live free, or I f'ing kill you.

Jut eszebe, Trey valamikor, pár éve a HUP anyagi hátteréről annyit mondott, hogy e-mail-ben bárkinek beszámol. Nem lehetne ez egy alkalom arra, hogy közzé tegye? Hátha kellene valamire ismét pénz. (Sör, új autó, sata kábel stb.)

"Az a dual Pentium Pro a bele hackelt táppal rémesen csúnya volt!"

Pedig még fizettem is érte. A alaplapot és a 2 darab Pentium Pro-t 22 ezer forintért vettem meg. Ez volt egy cég NT szerverének alapja több évig, amíg egyszer a tápja le nem égett (szó szerint). Utána toldoztam össze valami AT táppal és abból lett az, amit elvittél azon a régi nyári napon. :)

--
trey @ gépház

Kösz a leírást, jó volt kicsit visszamenni az időben :)

"Az a dual Pentium Pro a bele hackelt táppal rémesen csúnya volt! Sőt, még az is, mert még megvan. Nem akarja valaki elvinni?"

Add oda Kutornak! Tuti orulne neki. ;) Szoljak neki? :)
--
http://szolarenergia.hu

Re: Frissebb Netscape

Kedves béna balfasz kandós.

Az ftp.sunet.se-ről már vagy közel 20 éve le lehet tölteni a legújabb Netscape verziót. Kérdezz bátran megtalálsz a #magyar-on. ^^

Üdv,
b

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1. 1996-ban még nem, de 1997-től már működött a hazai Netscape tükörszerver is, ami egy SparcStation 20-as volt, 64MB memóriával meg 4GB diszkkel... ( http://www.fsz.bme.hu/wn/misc/wn_h.html http://web.archive.org/web/19970626202954/http://www.icon.hu/Funny-link… )
Nem semmi munka volt benne, picit "elvarázsolt" volt a site, ahonnan szedtük a frissítéseket - gyakorlatilag a fájlnevekből kellett kitörpölni a szoftver típusát, verzióját, nyelvét, az os-t,amire való, stb. Talán már el lehet mondani, de emlékeim szerint nagyon nem volt egységes nevezéktana a fájloknak...

Emlekeim szerint volt tobb tukor is, a bme-n, a kfki-n, es talan az elten is, viszont rendesen akadoztak, nem, vagy csak lassan frissultek. Mar meg nem mondom, hogy en tukrot akartam-e, vagy egyszeruen csak volt ejjel szabad kapacitas, es ezert konyvtarastul huztam le az altalam hasznalt progikat, es elerhetove tettem masnak is /igy volt proftpd, apache, es talan mod_ssl, openssl "tukor" is/
Es igen, az a nevezektan, amit alkalmaztak a netscape-nel... Nem volt egyszeru :D

Lehet/szabad tudni valamit a költözés okáról?

megszunik az adatpark (a petofiben levo gepterem), mar eleg regota aruljak az epuletet.partnereknek vannak ott gepei, azok is a dataplexbe mennek, de talan itt a hupon is volt forumtopik.a dataplex is a telekome, miutan 3-4 honapnyi tulajdonlas, es par milliard haszon utan tuladott rajta a wallis.ez biztos nem "bennfentes" kereskedes volt. :)
--
zsebHUP-ot használok!

> Apropó, tudtátok, hogy a freemail dialupos elérhetősége a mai napig működik?

jó, de kinek van vonalas telefonja? :-)

~10 év után elővettem a szekrényből az 56k fax modemet...felteszem vaterára 1Ft-ért.

Nekem speciel kb 1,5 eve kellett volna az a freemail-es behivos ize, de valahogy nem sikerult osszeszednem a hozza tartozo infokat. Ha valaki most megadna ezeket az infokat, lehet hogy kesobb meg jol jonne.

(Es igen, sok - nem egyedul, bar foleg - idosebb embernek van meg vonalas telefonja.)

Ez igaz. Mondjuk velem is előfordult néhányszor, hogy freemailes címet adtam meg (nem akartam megadni fontosabb címet), de az érdemi levelezésem nem azon folyik.

Ettől függetlenül azért sokan használhatják akár elsődleges/egyetlen címként is, igaz.

Arra lennék még kíváncsi, hogy az egykori ingyenes betárcsázós netek közül működik-e még valami.
Egyszer jó lenne ennek is utánanézni...

Régi szép idők... Egyébként anno a Miskolci Egyetem is (ha jól emlékszem) csak 2Mbit-et kapott, a vastagabb "drót" csak jóval később ért oda.
Szomorú "elbúcsúzni" a Petőfi S. utcai épülettől nekem is, de ilyen az élet - hol MATÁV-os, hol meg más "sapkában" sokat jártam oda...
Jó munkát az éjszakázóknak, aztán holnap éledjen minden úgy, ahogy azt terveztétek!

Várjuk vissza.

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Ez már a KDE 4? :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

> Bocs, de nem talalok Netscape-t, csak a ftp.kfki.hu-n,
> az meg azt mondja, hogy tul oreg mar, csak ftp-re jo.
> Honnan tolthetek le ? Mennyit szamit hogy nalam mi fut ?

Ejejejj!! Csak nem foglalkoztatok warez terjesztéssel??
:-)

karizmatikus