A főállású fotós végül összeállította linuxos szerszámkészletét és elégedett vele

Címkék

Riley Brandt főállású fotós 2012 nyarán arra a kérdésre kereste a választ, hogy a hozzá hasonló, fényképezésből élő szakemberek képesek-e Linux felhasználásával elvégezni munkájukat. Elkészített egy "Linux is Sexy" című képsorozatot, aminek érdekessége, hogy Ubuntu 12.04 alatt szerkesztette őket. Ugyan a munka során használt nyílt és zárt forrású programokat egyaránt, ezek mind natív Linux programok voltak. Nem használt sem Wine-t, sem virtuális gépet.

A tapasztalatait - a monitorkalibrálástól kezdve a GIMP-ben való szerkesztésig - leírta a Professional Photography in Linux, Part 1 és Professional Photography in Linux, Part 2 cikkeiben.

A kérdésre, hogy egy főállású fotós válthat-e teljes mértékben Linuxra, Brandt válasza akkor a következő volt: majdnem. 90%-ban kész a váltásra.

Közben eltelt 3 év és a fotós most újabb cikket publikált a témában. Mint írja, több évnyi kísérletezgetés és kudarc után végül lett teljesértékű RAW fényképszerkesztési, fényképkezelési munkamenete és elégedett vele.

Az általa felhasznált alkalmazások nem csak, hogy natív linuxosak, de egyben szabad és nyílt forrású programok.

Hogy miből áll a szerszámkészlete?

  • Geeqie
  • dispcalGUI vagy Gnome Color Manager
  • Rapid Photo Downloader
  • ArgyllCMS
  • darktable
  • GIMP

A cikk elolvasható itt.

Hozzászólások

Az utolsó kettőn kívül egyik szoftverről sem hallottam még soha.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Lehetni, lehet... csak nyögve-nyelős még! Én is folyamatosan követem, próbálkozok vele, de a még nem az igazi! A Darktable/GIMP páros sokat fejlődött, de még vannak hiányosságaik. Workflow szempontból viszont még nagyon nem áll össze az egész!

*** SnowmanX11 ***

Nálam a workflow az Aftershot, utána gimp(*). Szerencsére nem kell nyomdai cuccokat csinálnom, így megmenekülök a színterek közti konvertálgatástól.

*) Ha nagyon kell, akkor az elméleti lehetőség megvan a windowsos, félautomata alkalmazások használatára, de az csak akkor kerül képbe, ha csak a laptop van nálam és sok képet kell gyorsan letolni, pl. utazáskor.

Ami viszont nagyon hiányzik, az egy Geosetter tudású valami Linux alá, de ezt nem tekintem profi felhasználáshoz szükséges eszköznek, inkább csak amolyan hobbista játéknak.

Lol... Na jó, hogy komoly legyek: másra nem. De a geotaghoz nagyon nem is kell más. Nyilván lehetne akár parancssorból bűvészkedni az exiftool-lal, de nekem ez vált be. Részben az, hogy rém könnyű akár egy, akár sok fájlt megfelelően módosítani, részben az, hogy a térképen könnyen lehet módosítani a pozíciót és irányt.

A négy éve nem fejlesztett cucc... hát, én nem találtam benne se bugot, se hiányzó funkciót, bár biztosan van. Jobb szeretem a régi, de működő, mint az új, de sajtreszelő dolgokat.

Darktable-t már használtam, de úgy vettem észre, hogy mint ha a RAWTherapee jobban kezelné a kontraszt-fényerő kérdését. Ugyan az a probléma a darktable-el is, mint a GIMP-el ilyen téren. Borzasztó, amit csinál a képekkel...

Linux Mint 17.2 "Rafaela"

Emelj/csökkents egy RAW-on kontrasztot vagy fényerőt Darktable-ben, majd emelj Rawtherapee-ban is. A Darktable olyan eljárást használ ehhez, mint a GIMP vagy az ősrégi photoshop verziók... a kép kifehéredik vagy elsötétül ugyan, de ezzel arányosan csúnya is lesz. Ezzel szemben a Rawtherapee a mai photoshophoz hasonlóan sokkal jobban kezeli a kontrasztot-fényerőt, sokkal szebb hatást ad ha emeled/csökkented. Több mindent enged állítani is.

Linux Mint 17.2 "Rafaela"

Elkészített egy "Linux is Sexy" című képsorozatot, - csak en nem tudom megnezni? "Page Not Found Sorry, but what you're looking for could not be found."

/sza2

szerintem mára épp ez biztosítja a Linux ökoszisztéma egyik fékező erejét: általánosságban beszélve a felhasználói oldalról tapasztalható felszopkodás, bőséges elégedettség és a "használj más [akár alap] szoftvert a totálisan szétfragmentált háttérből" jellegű tanácsok részben megmagyarázzák az 1%-ot.

bővebben: ha az a cél, hogy ne egy hosszú sw lista kelljen ahhoz, hogy akár csak 1 kényes feladathoz is megfelelő legyen az adott alternatív operációs rendszer, akkor azt inkább rugdosni kellene 3 éven át - nem pedig annak vigadni és hangot adni, hogy 3 év alatt már egy embernek majdnem jó. főleg a kezdetben érzésre és százalékosan bemondott értékről indulva, mert már az is gyilkos volt. király kis hírek, lehet akkor másnak is használni: csak annyi hiányzik, hogy tömegesen üljenek át a potenciális felhasználók akár csak próba erejéig és az élettől is elmegy majd a kedvük.

nagyjából ebben a folyamatból nem tud kitörni a GIMP sem, hiszen "zászlóshajó" ill. "a szabad szoftverek büszkesége" meg mittudomén. sajnos.

* egyébként örülök, hogy a fotósunk megtalálta amit keresett.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ohh, hát én kezdetektől (~2005) fogva kizárólag linuxot használok a képeim feldolgozására.

amit hozzátennék:
http://hugin.sourceforge.net/

És amit jelenleg is használok RAW feldolgozásra - de ajánlani senkinek nem merem:
http://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot-pro/

A végeredmény pedig megtekinthető a galériámban:
http://photo.zrubi.hu

* Ennyi idő alatt sokszor gondolkodtam már azon, hogy hagyom az egészet a p*csába és megveszek egy Lightroom-ot, de:
- az hozzá szükséges OS-t jelenleg is csak játékra használom, és szerintem másrta nem is való.
- az adatvédelmi gyakorlata és politikája sem a Microsoftnak, sem pedig az Adobe-nak nem tetszik, és számomra mindkettő elfogadhatatlan.

A fenti két ok (az eslőt lehetne még tovább is fejtegetni) miatt továbbra is kitartok a linux-on futó szoftverek mellett. Az Aftershot kidobása épp folyamatban, darktable lesz helyette RAW fotók esetén is - De még ez a váltás sem egyszerű!

--
zrubi.hu

Hát szinte csak az van vele, mióta megvette a Corel :D

- egy normális rpm csomagot nem képesek gyártani, sem értelmes release notes, se egy checksum nincs hozzájuk.
- minden egyes frissítésnél le kell vakarni a régit, csak úgy megy fel az új verzió.
- random (véletlenül?) változtatgatják a konfig állományok helyét/neveit.
- már vagy harmadszor változtattak olyat, ami miatt az összes 3rd party plugin használhatatlanná vált. Ez meg azért probléma, mert sok plugin fejlesztő megunta, és áttért másik alkalmazásra. Ennek az eredménye, hogy az adott plugint már gyakorlatilag nem lehet használni. Ez nekem a "nostalgia" miatt igen fájdalmas.
Semmilyen GUI-val nem barátkozik, több monitor esetén még a fullscreen is random üzemmódban működik.

- "auto levels" használata egy csomó helyen bekavar, gyakorlatilag nem használható.
- évek óta meglévő bug-ok javítatlanok, helyette inkább új senki által nem kért fícsöröket és új bugokat tolnak csak bele.
- "noise ninja" bele volt építve, majd dobták, ami helyette jött az meg semmire nem jó.
- "bug report" mint olyan nincs is értelmezve náluk.
- a hivatalos forum: "users to users" - tehát a fejlesztők pont leszarják úgy ahogy van.
- a beépített catalógus kezelés katasztrófa, a Bibble-ben általam használt fajtát (copy to catalog) pl migrálhatatlan állapotban hagyták, majd később dobták is. A maradék (linked catalog) kezelése rémálom.
- Az általa használt tag-ek semmivel nem kopatibilisek, csak a programon belül van értelmük :(

Röviden ennyi :)

--
zrubi.hu

.deb csomagokat használok, azokkal nincs bajom :D A konfig állományok változása talán épp ezért nem tűnt fel. A pluginek abba dőltek bele, hogy 32-64 bit váltás is történt, és a Nostalgia bizony máig csak 32 bites, ezért volt sokáig 32 bites verzióm belőle. GUI szempontjából nekem Openbox van, azzal jól el van, de csak egy monitorom van. Katalógust régen se használtam, eleve nem akartam bezárni magamat egy szoftver őrületébe. A tagelés engem is zavar amúgy, jó lenne ha más is értené az xmp-t és ugyanúgy kezelné, sajnos ahogy láttam, kb. mindenki a saját feje után írja-olvassa. Az tény, hogy a support az szánalom, úgy egyáltalán a Corel egészében.

Összességében én elégedett vagyok vele, bár tény, hogy a pluginek hiányát eleinte megsínylettem, de most jövök rá, hogy még a NoiseNinját se tettem vissza. És ahogy nézem nem is fogom, mert már nincs, photo ninja van helyette, szóval ez lehet hogy nem a Corel/AS bűne :D

Viszont a Wavelet Denoise tökéletesen bevált az utóbbi időben, ezért se tűnt fel, hogy a NN már nincs is.

A pluginek abba dőltek bele, hogy 32-64 bit váltás is történt, és a Nostalgia bizony máig csak 32 bites, ezért volt sokáig 32 bites verzióm belőle.

Igen először abba... Aztán most ebbe is:

http://www.aftershotpro.com/en/support/updates/update-222.html

Szerintem ez a kegyelemdöfés.

--
zrubi.hu

Mint mukedvelo, en egy csomoszar a Krita-t hasznalom a Gimp helyett.
Bar a Gimp egy csomo egyszeru feladatra nagyon kezre tud allni,
viszont a Kritat fejlesztik a Gimppel ellentetben:
https://krita.org/

Tud HDR-t es CMYK-t is. Bar inkabb a digitalis festes az iranyvonala.
Azert fotoszerkesztesre (hatter eltuntetese, ember kivetele egy keprol, anyajegy, tetovalas eltuntetese) nem igazan alkalmas.

update: Azert a gimpet is fejlesztGETik mostanaban:
https://git.gnome.org/browse/gimp/log/?ofs=50

update2: Ugy nezem mar nightly build is van a gimpbol:
https://blogs.gnome.org/alexl/2015/10/06/nightly-devel-builds-using-xdg…

update3: ezen a videon latszik a GTK3-as gimp (1:40):
https://www.youtube.com/watch?v=dHIdsnMMJUU

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oszinten szolva LightRoom nelkul el sem tudnam kepzelni az utofeldolgozast... Abban minden benne van ami kell. PS-t az uj rendszeremre mar fel sem telepitettem...