Megérkezett a Raspberry Pi hivatalos érintőkijelzője

 ( trey | 2015. szeptember 8., kedd - 21:17 )

Hosszas várakozás után megérkezett a Raspberry Pi hivatalos, 7 hüvelykes érintőkijelzője. További részletek, képek, videók a bejelentésben. Megrendelhető a Swag Store-ból. Ára 60 dollár (plusz helyi adó, plusz szállítási költség).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Swag Store? Az összes értelmes név foglalt volt már? :)
Nem is rossz mondjuk ügyféltájékoztató rendszerhez, sorszám-autómatához, stb.

Szerintem a fentiekhez e-inkes kijelző is bőven elég.

Ha nincs szükség interakcióra, színekre és sebességre, akkor igen. Mivel az e-ink kijelző monokróm, kicsi, lassú és hiába taperolod...

Ave, Saabi.

"Nem is rossz mondjuk ügyféltájékoztató rendszerhez, sorszám-autómatához, stb."

Végfelhasználóként (is) vagyok ügyfél, szerintem a monokróm nem probléma, a kicsin már lehet vitatkozni - nyilván azon múlik, ez hol van kirakva, a lassúságával az a helyzet, hogy még így is gyorsabb, mint az ügyintéző, és ellentétben néhány ügyintézővel, ezt tényleg semmi értelme taperolni.

Vannak szines es gyors e-ink-ek. Az pedig, hogy van-e erinteserzekeny panel rajta nem is ertem, hogy hogy jon ide. Gyors es erinteserzekeny applikaciora jo pelda a Kindle Paperwhite, a szinesre pedig a Pebble Time.

Nézted a bejelentett eszközt és amit Zahy linkelt?

Ave, Saabi.

Felreertettem a hozzaszolasod, azt hittem, hogy az e-inkrol altalanossagban beszelsz.

Előfordul, semmi gond. :-)

Ideje volt, mert az Odroidnál ez az ügyes kiegészítő szintén régebb óta a kínálat része és úgy néz ki többeknek hiányzott az Rpi kiegészítők közül.
http://www.pollin.de/shop/dt/OTk1OTgxOTk-/Bausaetze_Module/Entwicklerboards/ODROID_C1_3_2_8_13_cm_TFT_Display_mit_Touchscreen.html

Azért ez eléggé más. GPIO portra csatlakozó kijelző RPi-re is van számos. Csak azok egyrészt elviszik az összes SPI buszt, másrészt letakarják a fel nem használt GPIO pineket is. (bár találkoztam különböző megoldásokkal, melyek ezt a problémát megkerülik) Az a kijelző amiről a cikk szól az RPi "display" portjára csatlakozik, a GPIO pinek szabadok maradnak. Nem mellékesen egy tízpontos, kapacitív kijelzőről beszélünk, nem egy stílussal bökendő, kisfelbontású, nyomásérzékeny cuccról. Szóval almával sikerült összehasonlítani egy körtét.

Ave, Saabi.

"Szóval almával sikerült összehasonlítani egy körtét."

Nu megjött az Apple-fanboy ;-)

És hogy ontopic legyek, olyan GPIO-t használó kijelzőt nem lehetne csinálni, ami a teljes tüskesort átvezeti a nyákon, oszt ami neki kell azt használja, a többit meg odaadja a többieknek? (Elismétlen, nyilván nem a kijelzőpanelen, hanem az alatta levő nyáklapon gondolnám mindezt végrehajtani.)

Csinálhatsz bármit, a pi-n két SPI chipselect van, és a legtöbb touchscreen egyet elhasznál a kijelzőnek, egyet a touch controllernek.
Technikailag viszont tudják ezt pl az adafruit kijelzők:
https://www.adafruit.com/products/1601
Az kijelző oldalán a tüskesor további perifériák láncolására van.

ardu cuccoknál gyak az összes midnenféle shield ezt csinálja....

RPi-nél csak három(négy) féle HAT-tel találkoztam, ebből három kijelző, de egyik sem biztosította stackelhetőséget, még a Piface Digital 2 sem, pedig attól elvárható volna. Két LCD kijelző esetében van alternatív megoldás, más kérdés, hogy kényelmes vagy kényelmetlen használni. Az Unicorn HAT semmilyen további kapcsolatot nem biztosít, persze áthidaló megoldás erre is van, kérdés újra, hogy kényelmes-e?

Ave, Saabi.

megmondom őszintén, pi-m sose volt, arduinoval játszom picit, azokra a célokra egy microcontroller jobb eszköznek tűnik, de ahogy néztem ott a filléres cuccok is figyelnek ilyesmire. Valószínűleg amögött jobban elektros emberek vannak, mint az alapvetően olcsólinux pi mögött. (Ami tettenérhető olyanokban imho kissé vadhajtásokban is, mint hogy a Yun (ami egy rendes microcontroller, meg valami wrt-s linux összekötve) adott bridge library úgy van összerakva, hogy az ardu vezérli a linuxot alapvetően. Ami mondjuk imho kissé a lovon fordítva ülés esete)

Arduinóból inkább a Nanót használom (bár van egy megám is), így shieldekkel nem igazán találkozom. Bár RPi-hez is vannak stackelhető modulok, az sokkal használhatóbb önmagában vagy egyetlen HAT-tel mint egy mikrovezérlő. Gyanítom ez áll a stackelhetőség elhagyása mögött, de vannak esetek, mikor ez komolyan zavaró. (PiFace Digital 2)

Ave, Saabi.

Nekem mondjuk a nanohoz pont van "shieldem", bár az azért, hogy legyen normális tüskesor :)

Lehet, hogy ez van mögötte, nem tudom. Az, hogy magában mennyire használható gondolom függ a felhasználástól, de gondolom nagyon bonyi elektronikai vezérlést RPIn nem annyira szoktak, azt kicsapják másra (én ezert legalábbis ezért vettem inkább ardut. Meg azért, mert mondjuk a kínai nano konkrétan gombokért van)

Sajnos fogyatékos vagyok. Nincs röntgen látásom, így a kijelző felé már nem szeretnék semmit tenni. :-)

Kicsit komolyabban: A kisebb kijelzők esetén, amelyek nem szalagkábellel csatlakoznak, hanem közvetlenül a csatlakozósorra, egyszerűbb a dobozolás, ha az LCD kijelzőt tesszük legfelülre, tehát azoknál már nem lenne probléma, hogy nem stackelhető. Persze azt is megtehetnék a fejlesztők, hogy a csatlakozósort derékszögben elfordítva vezetik el, de ez nem minden esetben praktikus, és akkor nagyobb doboz kell a készüléknek.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A stackelhetőséget nyilván én sem várom el egy kijelzőtől. :-) De a nem használt pineket nem csak felfele lehet kivezetni. A Watterott kijelzőmön egy, az aljához csatlakozó szalagkábellel lett ez megoldva, az indiai TinyLCD-nél egy letörhető breakout board van a kijelző mellett. Egyik sem kényelmes, az indiait ráadásul csak úgy lehetne dobozba szerelni, ha letörném róla a breakout részt.
Ezért írtam, hogy van a fel nem használt pin-ek elérésére megoldás, kérdés, hogy az mennyire kényelmes. A fenti megoldások nem azok.
Harmadiknak egy olyan vacakkal próbálkoztam, ami egy vékony PCB, amit ráhúzok a GPIO pinekre és oldalra kivezeti azokat. Mivel elég vékony, lehet fölé mondjuk egy kijelzőt tenni. Sajnos nem találom, honnan van, így nem tudom belinkelni. Amúgy egy megbízhatatlan vacak. Úgy biztosítja a kontaktust, hogy "össze-vissza" vannak kifúrva rajta a lukak, így a pin-ek befeszülnek. De annyira bizonytalan, hogy használhatatlan, végül ráforrasztottam egy PiFace Digital 2 tetejére rakott pinsorra. Na, ez is egy vicc. Hogy ez a board miért nem stackelhető, el nem tudom képzelni. Utólag ráforrasztott pinekkel négyet is egymásra lehet tenni és működnek gond nélkül. Csak kijelző ne legyen a tetején, mert összevesznek az SPI portokon.

Ave, Saabi.

Vagy lehet venni RPi helyett valami random más cuccot, amin van külön LVDS/TFT kimenet, ahova extra vezérlő nélkül, direktben lehet kötni a $25-os kijelzőket, és még GPIO-k is maradnak... Pl. Orange/Banana Pi.

És akkor nem kerül az egész hókamóka >$100-ba, mint itt.

Egyébként már régóta van olyan 7"-os kijelző RPi-hez, aminek a hátára ugyanígy fel lehet szerelni a gépet, csak az HDMI-n csatlakozik és felesleges taperolni, nem izgul fel tőle.

Ave, Saabi.

... továbbá nyilván nem $25 az ára, ha HDMI interfésze van (ahhoz ugyanis külön HDMI receiver kell, az meg nincs ingyen).

a hivatalos megoldasban pont az a pláne, hogy érintőképernyőd is van, és a HDMI-d is megmarad.
Szóval hozzáköthetsz egy TV-t amin filmet játszol le, és van egy érintőkijelződ ami ettől független guit jelenít meg.

Egy alkalmazási terület lehet pl. egy sorszámkijelző egy váróteremben. Tipikusan egy TV van a falon, és egy állványon pedig a sorszámosztó gép.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én értem ezt, nem én hoztam fel ellenpéldának egy GPIO portra ülő kijelzőt.

Ha egyszer veszed a fáradtságot és eljössz, három különböző megoldást is mutatok erre a problémára és utána eldöntheted, jók-e?

Ave, Saabi.

No igen, mondjuk a 31 kHUF-os ára (kerettel és legolcsóbb szállítással) kicsit böki a szemem.
-------------------------------------------------------------------------------
Az életben csak egy dolog a szép, de az épp nem jut eszembe.

Slackware Linux 14.1 | 3.10.84-janos

Ha már számítógép, akkor szerintem egy olyan dokkolható tabra lenne szükség, ahol a billentyűzetben van a nagyobb akksi

Szervác Attila - http://321.hu/sas

csak én érzem ettől magam úgy, "vegyen egy tabletet kettő áráért"?

Vegyél.
De azt nem te barkácsolod össze és előfordulhat hogy nem úgy működik ahogy szeretnéd ergo szidhatod a gyártót.
Ha meg te barkácsolod össze magadnak, többet fizetsz, ráadásul nincs kit szidnod ha valami nem úgy működik ahogy szeretnéd, csak magadat.

Az előbbi kényelmesebb és kevesebbet is fizetsz.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nekem a tabletekkel az a bajom, hogy a markasabbak beszerezhetosege 6-10 honap, a kinaiake pedig 3-6 honap.
Magyaran nem lehet ra epitkezni semmit se. Sajat kernelt meg ne is akarj forditani.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....