Ubuntu-val is kapható lesz a HP Elitebook Folio 1020 sorozat

 ( trey | 2014. december 3., szerda - 14:33 )

HP Elitebook Folio

A HP tegnap jelentette be "a világ legvékonyabb és legkönnyebb üzleti szintű notebookjai" szlogennel reklámozott termékvonalát. A HP Elitebook Folio 1020 és a HP EliteBook 1020 Special Edition a bejelentés szerint 15,7 milliméter vékony, továbbá az SE a HP különleges magnézium-lítium ötvözetből és újrahasznosított karbonszálból álló megoldásnak köszönhetően mindössze 1 kilogramm tömegű.

A HP weboldala szerint a gépek Windows mellett Ubuntu-val és FreeDOS-szal is kaphatók lesznek.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mert a design is csak újrahasznosított. :)

... almalé újratöltve ... /fúúúj/ :):):)
/off
/off
/off
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Jó lenne ha 15.6-os notira is ilyen felbontásokat adnának nem pedig ezt a szutyok 1366-osat...

"nem pedig ezt a szutyok 1366-osat..."

Nem az olcso kategoriaban kell nezelodni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ez kissé fogalmatlan volt :) Nekem pl a céges izém egy ilyen folio 9470m, ami igaz csak 14" col, de ugyanezzel a fos 1366x768-al jött, pedig sok mindent lehet róla mondani, csak azt nem, hogy az olcsó kategóriában lenne, és van még itt más hp, ami nem olcsó, de kicsi a felbontása.

Az volt a mondandom, hogy lehet siman kapni nagyfelbontasu 15.6"-osat, csak annak ara van.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

A mondandódból inkább az jött le, hogy ez csak az olcsó szarokan van így, én pedig arra reagáltam, hogy de nem.

Üzleti kategóriás gépeket használok, de sokszor találkozom ezzel a pici felbontással, mikor a 70k-s telefonok kijelzőjének a felbontása is nagyobb. Lehet kapni 6-700k környékén is olyan laptopot (asszony cégese pl 1 éve ennyi volt) ami core i7-es, 8gb ram, 256-os ssd, etc, de a felbontása 1366-os. Ilyenkor a tervezőt (vagy aki ezért felelős) fenéken billenteném.

Szvsz. azért üzleti gépeket lehet többféle felbontással rendelni, mi két éve Lenovokat vettünk ott is 1366 volt az alja, volt HD 1600x900, HD+ 1920*1080, persze szépen felárért. Szóval lehet, hogy aki rendelte az volt a ludas. Egyik kollégám egy régebbivel jól járt, mert kijelzőt kellett cserélni benne és nagyobb felbontásút kapott mint ami volt benne.

+1

munkahelyi laptop: 14 colos Dell, 1600x900-as felbontás

Ha az Ubi felmegy rá, felmegy rá más distro is ;)

A kérdés inkább az, hogy az ilyen vasak mennyi prorietary hardware-t (driver-t) tartalmaznak, vagy minden komponenshez lehet csupán opensource driver-eket használni?

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Jah, én meg ezen a Freedos-on gondolkodom. Láttam már testközelből Dell gépen, de ki az az őrült, aki olyat használna melóra.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem azért van freedos a számítógépen mert azt fogja valaki használni. Hanem azért mert ha jól emlékszem akkor törvény írja elő, hogy operációs rendszer nélkül nem lehet számítógépet kereskedelmi forgalomba hozni. Feltehetőleg a freedos telepítése a leginkább fájdalommentes ezért aki _oprendszer_nélkül_ adja a gépet az olyat telepít rá.

nincs is hozza driver dosra....

Ha mar freedos, akkor csinaljak meg rendesen. Vagy ne tegyek ra.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem nem értetted a lényeget. Megpróbálom összefoglalni.

- A vásárló nem óhajt óperenciás rendszert vásárolni mert majd ő telepít magának olyat amilyet akar.
- A kereskedő nem adhatja üresen a gépet mert a rendelet értelmében _valamilyen_ oprendszert kötelező telepíteni a gépre.
- A kereskedő nem akar időt, pénz, energiát fordítani egy olyan oprendszer telepítésére amit csak kényszerből rak a gépre és amit a vásárló egyébként is letöröl mert a vásárló oprendszer nélkül vásárolja a gépet.

Ezek után miért nem jó választás a freedos alaptelepítés driver meg miegymás nélkül?

Szerintem FreeDOS helyett akkor is jobban nézne ki egy Linux. Azt is letörölheti a user, illetve nincs semmilyen jogi vonzata a forgalmazóra nézve.

Tételezzük fel, hogy Te vagy a laptop gyártó és oprendszer nélküli laptopot gyártasz és értékesítesz. Két választási lehetőséged van adott körülmények között.

(1) freedos telepítési költsége 2 pénz. Ötszázezer eladott laptop esetén ez egymillió pénz költséget jelent.

(2) linux telepítési költsége 5 pénz. Ötszázezer eladott laptop esetén ez kétmillió-ötszázezer pénz költséget jelent.

Te mint gyártó melyik lehetőséget választanád? Fizetnél kétmillió pénzt azért hogy "jobban nézzen ki" ?

Hipotetikus kérdés: ha laptopgyártó vagy, és 500.000 vinyóra kell rátolni az oprendszert, egyesével csinálod?

Hipotetikus kérdés ^ 2:

ha laptopgyártó vagy, és 500.000 vinyóra kell rátolni az oprendszert, és nem egyesével csinálod, mi tart több ideig (és eszik több áramot): 1 MB-ot, vagy 1 GB-ot rátolni 500000 diszkre?

Nem vagyok benne biztos, hogy két és félszeres lenne a különbség a két megoldás változó költségei közt. Anno volt erről valahol egy cikk, de most így nem találom, hülyeségeket meg nem akarok írni.

IIRC a kettő között minimális különbség van erőforrásigényben, de ha valaki jobban tudja, javítson ki nyugodtan.

Ebben amúgy egyetértek, de ezen kívül a FreeDOS esetén tulajdonképp semmit nem kell csinálni, míg a Linux esetén legalább egyszer legalább egy embernek el kellett volna tölteni 1 órát azzal, hogy feltelepítse és beállítsa - mert ugye akkor lesz "használhatóbb", mint a FreeDOS.

Szerintem vedd fel a kapcsolatot egy gyártóval és kérdezd meg miért pont a freedos-t választották és milyen technológiával telepítik a gépekre.

Részemről a téma lezárva.

Freedossal natívan megy rajta a commander keen. :-)

amikor ekkora tételt rendelek a hddgyártótól, akkor már megkérdezik, mit rakjanak rá. szóval én konkrétan nem szopok se egyesével, se összesével, helyette elmesélem hogy ők mit rakjanak rá :)

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Szerintem tökmindegy, hogy az új felhasználó a freedos-t, vagy egy linux telepítést ír felül egy windows telepítéssel. Aki pedig linux használó az talán szeretné saját maga belőni a rendszert feltelepíteni az általa kedvelt disztrót. Csak néhány linuxszal előretelepített gépet láttam, de azok közt vagy nagyon elévült, vagy igénytelenül összerakott rendszerek voltak. Pl 640x480-as felbontás, vagy eleve el se indult az X....

Ez szerintem 2014-ben már nem áll. A felhasználók többsége egyszerűen HASZNÁLNI szeretné a számítógépét kicsomagolás után, mindenféle os install, driver vadászat nélkül. Ki venne olyan mobilt amire vásárlás után a netről kell levadászni a bluetooth vagy kamera drivert?! Vagy olyan mobilt amire usb kábelen keresztül kell feltelepíteni az operációs rendszert, mert gyárilag csak egy parancssort kapsz?!
Véleményem szerint ha ma valaki Magyarországon linuxos notebookot akar, az vegyen Chromebookot. Még akkor is jól jár ha egyébként nem a gyári Chromeos-sel akarja használni, hanem például Ubuntuval. A Chromebookok legalább valóban 100%-ban linux-driver támogatottak. A bolti linuxos hagyományos PC-ken viszont sajnos csak "rajta van egy rendszer". Gyakran nem megy rajta a webcam, rosszabb esetben a wifi sem. Még rosszabb, hogy még a gyári Windows notebookokon is előfordul, hogy hiányzik a driver bizonyos részegységekhez.
Ezek a kényelmetlenségek is vastagon benne vannak a PC világ zuhanásában. A mobilos-t használó gépeket csak ki kell csomagolni és lehet használni.

Amerikában van pár kisebb gyártó akik tisztességesen támogatott linuxos notebookokat forgalmaznak. Náluk a normális klasszikus notebook a MacBook.
Ezzel a HP "linuxos notebookkal" kapcsolatban szkeptikus vagyok onnantól, hogy a választható rendszerek között a FreeDOS is szerepel. Így kétséges, hogy Linuxszal rendelve egy használható gépet kapunk.

Ezzel a HP "linuxos notebookkal" kapcsolatban szkeptikus vagyok onnantól, hogy a választható rendszerek között a FreeDOS is szerepel. Így kétséges, hogy Linuxszal rendelve egy használható gépet kapunk.

Csak meg kell nezni, hogy barmelyik driver megirasaban/finomhangolasaban reszt vett. (vagy tamogatta penzzel, vagy fejlesztovel, vagy o irta meg teljesen 0-rol).

Ha semmi ilyen nem tortent, akkor ez semmivel nem tobb, mint egy freedos:-(

Van mit letenni az asztalra, na.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Ezek után miért nem jó választás a
> freedos alaptelepítés driver meg miegymás
> nélkül?

Mert ez igy nem operacios rendszer.
Az operacios rendszer onnan indul, hoyg a gep osszes hardverelemet tamogatja.

Igy 2014-ben ha egy gepet nem lehet halozatba kapcsolni, az nem gep. Igy egy laptop FreeDOS-sal nem szamit gepnek, mivel nem lehet halozatba kapcsolni.

Szerintem nem szabadna csak olyan operacios rendszert telepiteniuk, ami a hardvereket tamogatja. Ha van igeny !windows-ra, akkor vegyenek elo egy operacios rendszert (linux, freebsd, freedos) es tamogassak annyira, hogy driver legyen rajta.
Vagy adjak windows-zal, es lehessen oket birsagolni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Idézet:
Mert ez igy nem operacios rendszer.
Az operacios rendszer onnan indul, hoyg a gep osszes hardverelemet tamogatja.

Ez egy érdekes, új definíciója az oprációs rendszernek. :-D

Ave, Saabi.

Pongyolán fogalmazott de van abban igazság amit írt. Azt kellett volna mondania, hogy 'Nem tekinthető kurrens terméknek egy olyan számítógép, amelyen a gyári operacios rendszer nem támogatja az összes hardverelemet'.

Gyári OS? Dell nem gyárt OS-t. A Lenovo nem gyárt OS-t. Az Asus, a Toshiba, a .... mind nem gyárt. A HP épp igen (HP-UX), de az meg nem fut pl. azokon a laptopokon amikről beszélünk.

No szóval, legyen már ez az elkefélt definíció kevésbé pongyolán megfogalmazva, lécci!

Dell nem gyárt OS-t. A Lenovo nem gyárt OS-t.

A gyari, hoyg a gyarban tettek ra (ebben az esetben).
Mind a Dell, mind a Lenovo gyart *drivert*, es itt errol van szo.

No szóval, legyen már ez az elkefélt definíció kevésbé pongyolán megfogalmazva, lécci!
Szerintem a gyarto felelossege, hogy az altala arult (polcra tett) gep driver tamogatottsaga teljes legyen. Hogyha o ezt FreeDOS alatt latja kivitelezhetonek, akkor lelke rajta, de *csinalja meg*.
Aztan a vasarlo kozonseg eldonti, hogy mi kell neki (freedos, windows, linux, freebsd).

Mivel a gep eladasakor komoly marketing ertekkel bir a belbecs, igy ez a vasarlo teljes megtevesztese, hogy az adott hardverelem (wifi, videokartya, ethernet) meg hirbol se mukodott meg a gyartonal sem. Egyetlen egy tesztpeldanyon sem.

Es ide sorolhatjuk az ujjlenyomatolvasot, az sd kartya olvasot, a touchpadet, es barmit amit az adott laptopba beletettek.

En azt mondom, hogy csak olyan operacios rendszerrel lehessen arulni egy laptopot, amelyik alatt az osszes hardverelem tamogatott, van hozza driver, a gyarto megir(at)ta.

Ha ez csak windows alatt lehetseg, akkor aruljak azzal, de akkor lelkuk rajta, ha megbirsagoljak oket.
Es ilyenkor merlegeljek, hogy melyik az olcsobb: a birsag, vagy par drivert megirni adott OS-hez.

Mondhatnek millio peldat, de csak egy kotelezo autos hasonlat: a fekpedal mukodese elvarhato egy autotol, kb. mindenki leszarja, hogy a fekpedal driveret melyik beszallito kovette el.:)
(van mar rengeteg auto ahol drive-by-wire van, es a fekpedal elektromos, vagy akar CAN-bus -on is loghat).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, így van. Az a "gyári" amivel a gyártó adja a gépét. Zahy szőrszálhasogatása vagy ostobaság vagy trollkodás.
Ha nagyon kötözködni akarunk a "gyártó" sem jelent már valódi gyártót, mert a HP csak a nevét nyomatja rá az Elitebookjaira, közben kínai szerződéses gyártó "gyártja" neki. De természetesen az HP-t tekintjük gyártónak, ahogyan az almás cégnél is az Applet és nem a Foxconnt.
Canon faxokban is van operációs rendszer és azt sem a Canon fejleszti, de ha valami nem megy azért bizony a Canont teszik felelőssé a vásárlók.
Egyébként a PC gyártók nemcsak saját operációs rendszert nem fejlesztenek, hanem saját processzort sem fejlesztenek és gyártanak. Akkor most a processzor sem lehet gyártói mert az Intel mint részegységgyártó biztosítja a PC gyártók számára?!
Ha pedig rosszul megtervezett notebookhűtés miatt megsül a processzor akkor mutogathat az Intelre a notebook gyártója?!

Tisztességes fogyasztóvédelemre lenne szükség. Ha a vásárló azt tapasztalja, hogy a gyári rendszerrel nem vagy nem megfelelően működik a gépe valamelyik részegysége, az a garanciaidő alatt végig indok kell, hogy legyen a hiba kijavítására (ebben az esetben a driver megírására) vagy pedig a teljes vételár visszatérítésére. Egy mobiltelefonnál ma is ez a helyzet. De nem is próbálkozik egyik mobilmárka sem azzal, hogy kamera-driver nélküli mobilokat hozzon forgalomba, ha közben ott figyel a mobilon a kamera.

És ha bővítem a gépet egy új hardware-rel, amíg nem teszem fel a drivert, addig az addigi OS nem OS? Aztán újra az? :-D BTW, a céges laptopomon a céges Windows 7 környezet nem támogatja a beépített ujjlenyomatolvasót, akkor ez nem kurrens termék? Mert munkára amúgy tökéletes. (már amennyire egy Windows 7-es gép tökéletes lehet...)

Ave, Saabi.

uj laptop arusitasarol volt szo.

Az, hogy te utana mit csinalsz vele, az a te bajod. (egy sima hdd -> ssd csere garanciavesztessel jar).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értem és megértem a vágyad (többek közt ezért van MacBookom, hogy rendesen megtervezett, HW-SW egy gyártótól rendszerem legyen) egy új laptop vásárlása esetén, de ettől még a definíciód nem lesz helyes. Ritter pontosítása jobban volt megfogalmazva.

Ha egy gepen nincs halozati tamogatas akkor az mar nem is gep? Mi van?

Akkor mi az? Krumpli?

Lehet hogy 2014-et irunk, de meg lehet igeny olyen gepre melynek nem kell feltetlenul halozatra/internetre kapcsolodnia.

> Akkor mi az? Krumpli?

Levelnehezek, akar irogep. Nezopont kerdese.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez a félreértés valószínűleg a kb 12 évvel ezelőtt futott számítógépvásárlásra használható adóvisszatérítéses sulinet programból maradt meg. Abban lehetett kizárólag használatra kész, oprendszeres komplett gépet árulni.

Nem, ez EU-s szabályozás egy ideje, EU-n belül nem adhatsz el gépet oprendszer nélkül.

Ránk még sose akart a dell freedossal telepített szervereket tukmálni emiatt. (Mondjuk, ha akarom, azt hiszem bepipálthatom, hogy egy esxi-t légyszi)

gondolom mas 1 gep a tescoban, meg mas a cegnek ezer darab kozvetlen a delltol
---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

Felmentem a hpshop.hu oldalra. Megneztem par ProLiantot. Erdekes modon egyikhez sem *kellett* OS-t vennem. Sot, maga a diszk is mindbol hianyzott amit neztem. No most pl. egy Microserver siman elmegy csetezos netezos gepnek. (Es abbol tudtommal van diszkkel, es diszk nelkul arusitott valtozat is.) Megneztem a beleposzintu (es a business) laptopokat, ott mar talaltam FreeDOS-os gepet, meg Win-es gepet is, de ureset nem. Szoval ugy hogy "szamitogep" csak OS-sel ugy biztos nem igaz, az mas kerdes, hogy komolyabban korbeirva epp meg lehet.

FreeDOS-sal szerintem nem tudnal csetelni. Halokartya driver tuti hianyzik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

FreeDOS-ban nincs packer driver interfész driver? Úgy *emlékszem* régebben volt. De ettől eltekintve nekem volt a kezemben olyan kommersz és üzleti laptop is, amin a "gyárilag" rátelepített win esetén is szép sárga felkiáltójel(ek) volt(ak) alapból. Akkor ezek sem gépek. szóval ez a definíció így nagyon nem ok. Ja, és de, az otthon recepteket és regényeket ír, családfát rajzol felhasználónak totál fölösleges a net az első pillanattól. És ilyen júzer is van.

lnk plz - rohadtul urban legendnek tűnik. Tőled akár még el is hinném, de azé ...

Keresem, én 2000-2002 környékére emlékszem. Nem kifejezetten számítógépről volt szó, hanem bármilyen konzumer elektronikáról (és még csak az elektronika szűkítésben sem vagyok biztos). Ekkor kerültek a digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe is a 64 megabájtos semmire sem jó CF kártyák is, mert anélkül nem működött, azaz csak alkatrészként lehetett volna árulni, új termékként nem.

De még nem találtam meg, addig lehet urban legend is.

a dátum már nekem sem rémlik, de nem urban legend. valamit rakni kell az új gépekre, amit operációs rendszerként definiáltak bárhol is.

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

Hat... az en laposom meg mindig kisebb, meg konnyebb.
Bar valoban, lapossagban ez nyer kemeny 1 mm-el ;D

( sony vaio pro 11 )

Kivancsi leszek, hogy ez a core m + fanless dizajn milyen performanszt fog eredmenyezni...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

ennek is aranyára lesz majd, mint a McBuk-Rnek, ettől kezdve nem kérdés, hogy akinek van fél gurigája masinára, az melyiket is fogja válogatni...

--
Aspire E1-530
"...és micsoda zajt csapott!"

A Dell XPS 13 Developer Edition-bol is lesz nemsokara upgrade. Illetve talan fel ev mulva jon az uj MBA.

De ez igy ebben a formaban instant get. Kar, hogy februarig/aprilisig kell ra varni :(

> Ubuntu-val is kapható lesz a HP Elitebook Folio 1020 sorozat

Ez egyelore nem jott nekik ossze, h rohadnanak szet.