[Frissítve] Jolla Tablet - közösségi finanszírozási kampány indult

 ( trey | 2014. november 19., szerda - 11:17 )

Jolla Tablet

Ahogy azt vártuk, a Jolla egy új eszközzel állna elő. Bemutatkozik a Jolla Tablet közösségi finanszírozási kampánya. A kampány az IndieGoGo-n indult.

Frissítés: Kevesebb mint 3 óra alatt elérte a kampány a kitűzött célját az IndieGoGo-n.

A finn cég 380 ezer dollárt szeretne összeszedni. Ebből már közel a 10%-a, ~ 31 ezer dollár össze is jött.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a tablet őrület úgy elment mellettem, hogy sosem volt tabletem. Nem is lesz. Nem hiszem, hogy az 5,5-6 inches telefonok korában egy tabletnek lenne helye az életemben.

--
trey @ gépház

Hehe, a tabletnek én általában nem veszem hasznát (szóval átérzem a kritikát), de amikor igen akkor nagyon jól jön. Egy 5.5-6 inches "tepsi" telefonnak viszont egyáltalán nem hiszem hogy lenne helye az életemben.

+1
Nekem van 12 colos notim, meg jelenleg 4.5 colos telefon ami csere esetén sajna már kb 6 col lesz. Sok értelmét én se látom ~10 colos tabletnek.

Fedora 20, Thinkpad x220

+1. De ha teljesítményben utoléri a PC-ket, vagy legalábbis a munkámhoz elegendő lesz, akkor notebook helyett jó lesz dokkolóval, külső monitorral, és billentyűzettel használva általában, és tapizva, ha magammal viszem valakinek valamit megmutatni. Akkor már csak egy kihajtható billentyűzet kell rá, hogy használható legyen :-).

Bár nekem inkább az a vízióm, hogy elég lenne csak a diszket hordozni, és "számítógép as a service" módban futtatni ott, ahol éppen vagyok.

Igen, jól látod, a Te szemszögedből.

A telefonra kopóeszközként tekintek és nyáron a rövidnadrágba is be akarom dobni, erre tipikusan 4 hüvelyk körüli méret az ideális ami azért arra nagyon elég, hogy leveleket, HUP-ot olvassak, zenét hallgassak és persze tudjak vele telefonálni. Egy kisebb méretű (4), remények szerint hosszú üzemidejű készülék (nincs ilyenem sajnos) mellett nagyon hasznos egy nagyobb méretű és könnyebben kezelhető tablet, ami könnyű és bőben elfér a táskában, arra az esetre, ha komolyabb akcióra van szükség, esetleg hosszabb úton az Imperium Galactica 2-vel csillapítom a késztetéseket :D

Ahogy Neked is a TE szemszögedből.

A telefonnal telefonálok amire az okostelefon alkalmatlan. HUP-ot számítógép előtt olvasok monitoron (23"+), zenét hifin hallgatok (a kocsiban is van). Vezetés közben meg nem babrálok semmiféle kütyüvel. Játszani meg rendesn asztali gépen játszom HD-ben ahol a HD látszik is és nemcsak pr szöveg.

Csak egy a sok-sok szemszögből.

Nekem a 3,9"-os N9 és a 15.6" M3 laptop közé pont tökéletes lesz. A mobil az legyen telefon pár extra feature-el, ami mindig nálam van, ergo elfér kényelmesen a zsebemben (-> max. 4-4,5"), amit egy 5,5-6"-os tepsiről nem mondhatok el. A laptop munkára és egyebekre van. Egy 8" körüli tablet pont tökéletes játszani, híreket olvasni, felkapkodni amikor épp kell, tehát tartalomfogyasztásra és bevágni a táskába, ha nem akarom a laptopot is magammal vinni.

:) Én pont fordatva. Nagy telefont nem akarok venni, mert nem adnak hozzá nyelet, (idegesít az állandó töltögetés, és a mérete telefonálás közben). Van egy buta telefonom, ami tud wifi hotspotként működni, és ott az öszes hülyeségre a tablet. 7 colos. Méretben pont jó. Nagyobb már kényelmetlen lenne a számomra.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

+1

Engem megérintett, de amióta 6,44"-es a telefonom, azóta nincs ilyen igényem.

PDF magazinok olvasására nagyon hasznos egy 10"-es, abból is a 4:3 képarányú.

Igen ezzel én is így vagyok. Viszont a célközönség inkább a kevésbé techniaki (tech-savvy) emberek meg a nagyon fiatalok és gyerekek.
Mindegy is, én támogatok minden kezdeményezést, ami még több embert von be az informatikába. Őrület, hogy a 21. században még mindig vannak emberek, akik félnek egy billentyűzettől. A tudás hatalom.

--
GPLv3-as hozzászólás.

$237,114 USD

$270,897USD

$ 321,620 USD

Lassan annyi jön össze, hogy ingyen fogják osztogatni. Az érdeklődés rendkívül érdekes és összefüggésben lehet az Apple zárt és drága, valamint a Google mindent nyomon követő és nem tökéletes világával, mert már rajtuk kívül nincs alternatíva.

$375,901USD

$ 411,032 USD

Ez azért nagyon durva.

$501,406

$ 911,038 USD

Remélem ez nagy lendületet ad nekik.

Miért, mi a bajod a windowsos tabletekkel? :D

Nekem pont ez a bajom a mobil/tablet piaccal, de sokkal inkább tennék az Ubuntu-ra, mint a Sailfishre. Egyszerűen a mérete miatt.

Az oprendszerhez csinált saját vas meg tök lényegtelen. Csinálják meg, hogy tisztességesen fusson az OS néhány jobb - a piacon lévő - készüléken, és aki akarja felteszi magának a gyári Android helyett.

Ahogy elnézem, még ma meglesz a célösszeg.
Csaba

A http://jolla.com/tablet képeken látható záróképen megjelenő dátum és idő véletlen?
--
Coding for fun. ;)

Egész jól megsaccolták, csak 20k-val tévedtek:
12:03 360,276 USD

Igéretes, az ára is jó, mondjuk tabletem már van, ráadásul Windowsos szóval nincs másikra szükségem...
Viszont a telefonjuk árát igazíthatnák ehhez.

A mobil-net nagyon megdobta volna az árát? Ezt hiányolom egy kicsit. No meg az aksi is szerénynek tűnik.
Tudom aránylag olcsó.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1

Ezt nem értem én sem. Tablet csak wifin? Ott ahol wifi van, ott laptop is lehet...Milyen mobil cucc már az amit nem tudok vonaton, autóban, Balcsiparton, borospince előtt használni?

Szerintem illett volna egy kis plusz pénzért sim slotot is ajánlaniuk. Aztán simán lehet, hogy az igazi termékben lesz ilyen.

Nem mindenhez kell internet. Az emlitett helyeken peldaul a legritkabb esetben van szuksegem internetre (ha meg megis, telefon megoszt, tablet wifi, done - szamomra praktikusabb mint egy folosleges sim slot).

--
|8]

Nem mindenhez kell internet? :D Meglehetősen unortodox megközelítés manapság.

Amúgy egy mikro sim slot-ot észre sem vennél. Nekem nagyon hiányozna. Soha nem vennék olyan tabletet ami nem tud mobil hálóra csatlakozni.

Lehet, ambar teljesen jol mukodo megkozelites. Es lehet nem vennek eszre egy slotot, de attol meg nem lesz ra szuksegem se :)

Minnel kevesebb felesleg van egy kutyuben, annal jobb. Nyilvan nem felel meg mindenkinek egy ilyen tablet, de ugy latszik en pont a celkozonsegbe tartozom. Te meg nem, es ez teljesen jo igy.

--
|8]

Szerintem felesleges a sim slot. Van mobilnetem telefonon ami garantáltan mindig nálam van, ha kell megosztom. Nem abban az országban élek, ahol megengedhetek magamnak eszközönként 1-1 mobilinternet előfizetést.

Ráadásul a tábla forma nem csak út közben jön jól. Kifejezetten kényelmetlen egy tablethez képest mondjuk egy laptoppal bedőlni az ágyba olvasgatni, vagy filmet nézni. Legalábbis az én tapasztalatom ezt mondatja velem.

Az aksit a kijelző és a rossz kódok merítik, a mobilnet meg úgysem probléma mert mindenkinek van okostelefonja mobilnettel AP-val.

Igaz, de jobb ha ez esetben bevásárolok powerbankból, mert már két aksitól függ, hogy tudok-e internetezni! :-)
Mert ugye a kód minőségére nem igen vagyok hatással.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nincs okostelefonom. Minek, ha néhány nap alatt lemerül és néhány év múlva kuka? Inkább dobok ki pár ezret alaptelefonra időnként, mint 10-30 ezret vagy többet okostelefonra.
Hacsak nem tudsz jó okostelefont olcsón, ami azért jó sokáig bírja is.

Az a baj, hogy sokan úgy gondolják, hogy az okostelefon az egy "jobb" telefon, holott inkább egy zsebszámítógép ami mellesleg telefonálni is tud. Nem igazán egymás alternatívái. Ha neked egy alaptelefon megfelel egy okos helyett, akkor nem használtad volna ki, jogos hogy nem akarsz érte fizetni.

Persze. Csak nehogy bárki azt gondolja, hogy mindenkinek van okostelefonja, mint ahogy fentebb az úriember hiszi.

Én is tudok sok dolgot mondani a smartphone-ok ellen, de

> Minek, ha néhány nap alatt lemerül

Miért, nem mindegy? Nincs otthon áram?

No, en eddig birtam megallni a tablet oruletet. Apamnak vettem egy 10"-eset tavaly karacsonyra, nagyon boldog vele. Tok hasznos volt par alkalommal, mikor kolcson kertem. Mivel laptoptol szeretnek megszabadulni, nekem a tablet + asztali gep paros lenne idealis, es ez a Jolla tablet nagyon megtetszett. (Telefonban a picit szeretem, 4"-nel nagyobbat nem szeretnek, a regi 3.27"-es is teljesen jo volt..)

Szoval varom a majust. Jo kis szulinapi ajandek lesz.

--
|8]

A mostani 5,5 inches telefonomban 3100 mAh-ás akkumulátor van. Ehhez képest a 3400 mAh elég kevésnek tűnik.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A telefonodnak folyamatosan 3G-n kell lógnia és estig működnie, azért az nem mindegy.

Rettentő sok mindentől függ, hogy meddig és mire elég.

Az olyan telefon, ami neki van 2-3+ napig megy el éjjel-nappal bekapcsolt WiFi, adat stb. mellett. A telefonon is a screen time az, ami viszi az akkuidőt.

A tableten pedig ez utóbbi üzemmódban tölt a legtöbbet a gép normál használat esetén.

"Rettentő sok mindentől függ, hogy meddig és mire elég."

Ez így van.

--
trey @ gépház

Még túl új a készülék, így csak most lakom be, de úgy néz ki, hogy a szokásaim mellett meglesz a legalább három nap. :-) Az elődje (Galaxy S Advance) csak akkor bírt 1,5 napnál többet, ha nem használtam semmire, és egy jól beállított LLama is futott rajta.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

4300 az a 3400

Ok, ezt elnéztem. Bár még így is kevés. Az indiegogo oldalon az utána következő legkisebb akkumulátor 5300 mAh. Az iPadról és a Nexus-ról ne is beszéljünk.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Egy pillanatra azt hittem a dumabol hogy tuntetest szerveznek.
---
Dropbox: http://db.tt/XMk0ssk

A sailfish logóról csak nekem jutott eszembe a seagate?

Az hagyján, de a készülék formája 1 az 1-ben Huawei P6. Vagy csak nekem rossz a szemem? :)
*szerk.: mindezt a videó megnézése előtt állapítottam meg. Utána teljesen biztos lettem, mikor megláttam a jack csatlakozót :)
Persze ennek csak örülök, volt P6 tulajként, nagyon jó telefon.

Ezek az egyre emelkedő árak nem tudom mennyire jó dolgok. Szerintem jobb lenne egy fix ár. Így kedv elvevő lehet, hogy már lemaradt a jó árakról.

Nem tudom miről beszélsz?
Talán a percről-percre beérkező adomány összegével téveszted össze! :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

$189, $199, most $204...

Mivel nem eri meg *mindenkinek* olcsobban adni, ezert az limitalt peldanyszamban van. Utana dragul. Ez szerintem egy teljesen valid modell. Persze aki lecsuszott rola, annak szomoru, viszont tok jo osztonzes azoknak, akik (mint pl en) bizonytalanok voltak.

--
|8]

Szerintem egy ilyen kampány, ami megjelenik a világsajtóban, nem csak a megvalósulásról szól, hanem már maga az értékesítés és marketing egy fontos állomása. Kétséges, hogy fog e a termék még egyszer ekkora sajtó figyelmet kapni(pláne ingyen). Szóval szerintem olyan árat lenne érdemes belőni itt nekik, amivel már bármennyit szívesen eladnak. Ez az egyre kevésbé vonzó ár szerintem arra jó, hogy egyre lassítja az eladást. Persze ha ez is a céljuk, akkor OK, de szerintem pont, hogy minél többet kéne most eladni.

Meg amúgy így megkerülik a kereskedők jelentős árrését. Szóval nem biztos, hogy ebből sokkal kevesebb profit marad náluk.

En konkretan emiatt nem pledge-eltem az ubuntu edge-re anno.
Mert hezitalgattam, es egyre dragabb lett. Mindig vartam, hogy bedobjak meg az olcsobb arat, es akkor veszek.

ui: most neztem meg, anno pledge-ltem az ubuntu edge-re, de brahibol az utolso oraban:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezek csak az elővételi árak.
Ha beindul a gyártás biztosan beáll egy fix összegre.
Nem gondolom, hogy annyira fontos az első sorozatból megvenni egyet.
A sorozatgyártás beindításához kért pénzt jóval meghaladták már most, nem igen tudnak így jogosan kapacitáshiányra hivatkozni mint a OnePlus One.
Szerk.
Bár ahogy elnézem ez támogatás fizetéshez kötött ár. Azért emelik ilyen gyorsan mert már túllépték a célt.
Ezek szerint 400$ körül lesz a végleges ára?
Már megbántam azt a 20$-t is amit adtam!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Semmit sem szabad az első sorozatból megvenni, csak a szívás van vele. :)
--
zsebHUP-ot használok!

hatalmas +1. Ha meg nincs meg a darabszam, akkor orok beta.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

249 a normál ára, aki most kvázi előrendeli, kedvezményt kap, ezt irják is az oldalon.

Ez még elfogadható. Akkor azt jelenti, hogy kap 50 dollár körüli kedvezményt korlátozott számú támogató.
Csak spekuláció, de ha itthon is lehet majd kapni akkor olyan 60-65 ezer Ft + ÁFA köröl alakulhat az ára.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én inkább olyan 80-90 közé tippelem, és mostani árfolyammal számoltam :(

Szerk: Ja, +ÁFÁ-t irtál, úgy ok.

80-90 ért inkább akkor már egy nexust vennék.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

+ vám

Számtech, elektronikai eszközökre a vám már egy ideje 0%

Ez a Jolla kilep valaha is az igazi piacra vagy csak hitegeti a geekeket meg penzt szed be toluk az indiegogo-n? :)

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Respektálom, hogy a vezető fejlesztő nem rejti el a testi fogyatékosságát, hanem bátran felvállalja azt.

Marc Dillonnak annyi köze van a fejlesztéshez mint hajdúnak a harangöntéshez.

Reportált nekem egy ideig a Nokiánál. Egyszemélyes projekt managere volt saját magának... az volt a projektje, hogy testreszabott flash imidzseket buherált össze néhány operátornak... például piros témát a Vodának. Aranyos, meg kedves gyerek. Amolyan szeleburdi minden lében kanál. De szerintem rendes mérnöki munkát ő régen nem csinált már.

Ahogy egyébként az egész Jolla gárda amilyan maradék...Pedig ők szeretnek úgy bemutatkozni, hogy a MeeGo örökosei. Hát az az igazság, hogy amikor a Meego végéről kijött a hír akkor első körben a linux kerneles csapat pattant le az Intelhez (Tizent meg Androidot hegeszteni) utána a Google-hoz, Nvidiához, Canonicalhoz vonult át akit hívtak. A legvégére már csak az maradt ott aki egy év alatt nem talált magának munkát. A Jolla csapat vezetője konkrétan a Meggo integrációs csapata, Stefano, Marc és a Jussi együtt nyomták a Meego CI bulit. Nekik volt hozzáférésük a Meego zárt forráskúdú csoomagok kódjához. Na és ők tudták, hogy hol van az a cirka 1500 change proposal amit az N9-be már nem engedtünk be. Konkrétan az a thumb-view interakció, hogy a minimalizált mérető appokkat is lehet böködni, az egy kész patch volt amit nem engedtünk be, mert rizikós volt. Mosolyogtam is amikor a Jollában hoppá megjelent mint nagy frankóság. Konkrétan szerintem a fiúk vitték magukkal azt az 1500 peccset és egy raklap closed source forrást. Persze jó esély van arra, hogy ezt a Nokia engedélyével tették... volt aki másfél éves fizetést kapott amikor kirúgták, lehet ők 3-4-en inkább a repository-t meg a patch boundle-t kérték.

Annál nagyobb dolog, hogy ezt összehozzák :)

Szerintem nem olyan nagy kunszt amit összehoztak. Egy kesze-kusza UX, inkonzisztens UI és ez a dalvikos android app bigyó szerintem akkora öngól ami tönkre fogja tenni őket. Én használtam a Jollámat (first one sorozat) pár hétig, de idegesítő volt az, hogy nem egy konzisztens és egyszerű környezetem van. Olyan érzésem volt mint Win95 alatt dos progamokat és C64 emulátort futtatni. Vagány-vagány...de én jobban szeretem az egyszerűséget.

En remelem, hogy ok megmentik a linux desktopot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Linux desktopot a Jolla? Hogyan?

Van mobiltelefon, lesz tablet, a kovetkezo lepes, hoyg a guit laptopra is megcsinaljak.
Nagyon mellenyulni nem tudnak, nem tul eros a mezony....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na, de minek? A desktop linux piaca lényegében nem létezik. Emberfia nem vásárol dobozolt Linux alapú OS-t. Ami van az ingyen van. Az OEM linuxok piaca pedig ugyancsak nem egy nagy biznisz és erősen leosztottak a kártyák.

Azt, hogy ez a tablet mennyire tablet pedig majd meglátjuk. Szerintem egyelőre ez eg nagyra nőtt telefon, telefon nélkül. A tablet form factornak lehet egészen más user interaction flow-ja.. ahogy a Sailfish-nek nincsen.

> Na, de minek? A desktop linux piaca lényegében nem létezik.

Meg... Csak ne ugy tekints ra, mint a mostani desktop linuxokra.

A google chromebookja is fogy rendesen. Meg lehetne csinalni a jolla-t is ugyanugy, csak ertelmesen (ertsd: nem hereljuk ki a rendszert, hanem aki desktop alkalmazasokra vagyik, azt is megkaphatja).

Ez egy teljeserteku linux rendszer, technikai akadalya nincs.

Az biztos, hogy 3 even belul az emberek jo resze olyan tableten vegzi majd a munkajat, amelyiken van billentyuzet.
Remelem akkor mar nem ugyanitt fognak tartani, hogy mindig a tomeg utan loholnak.

Ha az apple kihozna a Macbook Air + ipad kozotti termeket*, hidd el mindenki oket masolna.

*: (ipad+ dokkolo, ami legalabb olyan jol nez ki mint a macbook air)

Olyan nincs szamitastechnikaban, hogy leosztott lapok...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

... és kinek adnának el linux desktopot? Mennyiért?

Gondolom kb. azoknak akik, most a tabletet is megfinansziroztak.
Porgetnek egyet az indigogo-n, es megnezik, hogy bejon-e.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az indigogo-s akció egy pre-sales marketing akció. Begyűjtötenek néhányezer előjegyzést. Néhányezer OS licensz az nem fizeti ki egy azaz egy fejlesztőmérnök havi költségét sem.

Szóval még mindig nem tiszta, hogy a Jolla kinek adna el desktop OS-et. Egyelőre az az ábra, hogy a Jolla még a telefon OS-ét sem tudja eladni, a tabletnek most futnak neki, de párezer előjegyzés ebben az iparágban még kerekítési hibának is kevés. Alaphangon százezres példányszám az amitől kezdve komolyan vehető egy platform.

> En remelem,

^^^ ezt mintha teljesen atugortad volna.

> Szóval még mindig nem tiszta, hogy a Jolla kinek adna el desktop OS-et.

Szerinted mitol desktop OS a desktop OS?
Milyen komponensek hianyoznak, hogy lehessen laptopkent hasznalni?

Hany 10%-nyi munka, mondjuk a tablethez kepest?

Szerencsere ennel a projektnel eleg sok opensource:),
igy eleg csak ha egy laptoppal kijonnek...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> igy eleg csak ha egy laptoppal kijonnek...

Tehát te arra számítasz, hogy a Jolla kijön egy saját márkás laptoppal. Ez is megeshet, de én nem tartom valószínűnek.

Azt pedig egyenesen kizártnak tartom, hogy bármelyik jelenlegi PC gyártó a Sailfish OS-sel valaha is laptopot szállítson. Még tabletre és telefonra sem találtak vendort, pedig ez kimondottan célja volt a Jollának.

> Tehát te arra számítasz, hogy a Jolla kijön egy saját márkás laptoppal.
> Ez is megeshet, de én nem tartom valószínűnek.

Nem szamitok. Remenykedem. Tehnologia oldalrol nem sok hianyzik.

> Azt pedig egyenesen kizártnak tartom, hogy bármelyik jelenlegi PC gyártó a
> Sailfish OS-sel valaha is laptopot szállítson.

Hat igen, lehet elobb lehuzzak a rolot. A remenyhal meg utoljara.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sailfish, nem hopefish. :)
--
zsebHUP-ot használok!

:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

(first one sorozat) - Mindenki nevében köszönöm, hogy támogattad fejlesztést, az alma fejlesztéseknél is van ilyen, de azt soha senki nem láthatja.

Végig olvasgatva a hozzászólásaidat, eléggé csalódott lettem.

Én abban reménykedtem, hogy a Jolla az a Nokia ügyes húzása, hogy mentse a menthetőt a Microsoft-tól. Hogy majd ha eljön az ideje, akkor beolvasszák a Jollát és megvan az alap, hogy újra piaci szereplővé váljanak...

Igen, volt egy ilyen spekuláció a régi motorosok között.

Én is nagyon valószínűnek tartom, hogy a Jolla alapítói arra játszottak, hogy úgy ahogy életben tartják a Meego forrásküd bázisát és 2015-ben amikor lejár a Nokia-Microsoft szerződés akkor a Nokia felvásárolja a Jollát és minden megy ahogy régen.

Pár dolgot kijhagytak a számításból:

- a Microsoft sem hülye
- A Nokia jóval korábban megroppant és kénytelen volt eladni a gyártókapacitását, logisztikáját és sales csatornáit
- hadrafogható és komoly szakember sem a Nokiánál, sem a Jollánál nem maradt

Szóval, ha tényleg erre játszottak akkor nagyon elrontották. A Jolla alatt amúgy is rezeg a léc. A rossznyelvel szerint az egyik nagybefektetőjük berezelt és visszalépett a finanszírozástól. A Jollától már most szivárognak el az emberek és azt rebesgetik, hogy komoly anyagi problémáik vannak.

A mostani Indigogo kampány egy kicsit csalóka. Egyrészt 4-5 ezer előjegyzést felvenni egy 200 dolláros tabletre nem nagy kunszt. Másrészt Helsinkiben a Slash konferencián jelentették be a terméket ahol vagy 15 ezer startup-os kockafej fényesíti a bohócot minden vagányságra... csak ott helyben összejött az előjegyzések fele. Majd nézzük meg, hogy a következp 2-3 hétben fog-e érdemileg előrelépni a kampány.

CSak jelzem, hogy a Nokiának az N810-es (http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N810) tabletjéből 2008-ban (hat éve volt) cirka 50 ezer fogyott el. Úgy, hogy semmilyen marketing anyagban nem volt benne és csak webshop-ban lehetett rendelni. Ezt az 50 ezers számot olyan vércikinek tartotta a cég, hogy izomból titkolták az eladási adatokat. Na ennek fényében gondolkozzunk el, hogy milyen példányszám lenne elvárás egy Jolla telefontól. Ezeket a számoat megugrani midnenkinek nehéz lesz... a Ubuntunak, FirefoxOS-nek és mindenki másnak is.

Szvsz az N810 nem tablet volt, hanem inkább communicator jellegű készülék, bárhogy is nevezték akkoriban. Az őt követő N900 már sokkal életképesebb volt, bár ahogy látom az elérhető számok szerint az is csak 100.000 példány körül ment el. Az őt követő N9 pedig már 1-2 milliós értéket is elért. Kár, hogy az N950 vagy arra hasonló változat nem jött ki kereskedelmi forgalomba belőle, mert számomra az oprendszer és a beépített billentyűzet kombinációja lett volna komoly segítség, így kitartottam az N900-nál, amíg annyira túl nem haladt a világ a szoftververzióin, hogy kénytelen lettem váltani. Az N9-et gyakorlatilag nem is akarták eladni, nem is nagyon lehetett látni reklámot sem róla. Szegény még nem is volt teljesen készen, csak összekapkodták a UI-t, hogy kiadják a projekt lelövése előtt, mégis egészen jól ment. Pedig úgy adták ki, hogy első és utolsó készülék a platformon, szóval sok jóra ne számítsanak support és alkalmazások terén. A Win Lumiákat szétreklámozták, mégsem volt jobb sikerük.

Szerk: js és ez csak ilyen széljegyzet. Egyetértek az utolsó mondatoddal :)

Az N810-et mint internet tabletként csinálta a Nokia, abban nem volt még modem. Az N900 egy teljes értékű okostelefon volt és 750 ezer példány fogyott el belőle.

Az N9-ez egyedül azért hozta piacra a Nokia, mert volt egy szerződésük az Intellel, hogy legalább egy Meego-s termékkel kijönnek a piacra. Ha ezt nem tették volna, akkor brutális kötbért fizettek volna. Szóval pikpak átnevezték a Maemo6-ról Meego-ra az N9-et és a lehető legnagyobb csendben piacra hozták. Kényszer volt ez Elopnak, ha rajta múlt volna, akkor kinyírja az N9-et is.

Mennyi idő hiányzott még az 1.4-es PR-hoz?

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Erre már nem emlékszem. De pár hónapos meló volt egy egy új nagyobb frissítés. De 2010 február 11. reggel 10 óra után megállt az idő a Meego-nál. Konkrétan onnantól kezdve szinte tilos volt új featurén dolgozni. Csak kritikus bugfixeket engedtünk be a rendszerbe.

A Nokia azonnal megemelte 50%-kal mminden olyan mérnök fizetését akit meg akart tartani a project végéig, de például az Intel simán kifizette ezt a "bónuszt" azoknak akiket fel akart venni.

Mókás vol, hogy amint felballagot a gárda a nagy hír bejelentése után az asztalhoz, lényegébem midnen értelmes mérnöknek ott volt az interjúmeghívás az ARM-hoz, Google-hoz és hasonló cégekhez. Az Intel recruitere aznap este megérkezett Helsinkibe és elhívott minden kódert egy sörre :) 10-15 perces interjúk után még azon a héten állásajánlatot kapott mindenki aki jó volt és el akart menni az Intelhez.

A Nokia bejelentette ekkor, hogy aki marad végig az nemcsak ezt az 50% bónuszt kapja meg, hanem egy 9-18 hónapos fizetéssel felérő arany kézfogással búcsúzhat a cégtől... de akinek esze volt az ekkor már menekült a cégtől, vagy elkezdett még Nokiás szerződéssel fusizni. Én konkrétan láttam a későbbi Jollás kezdő csapatot elkezdeni dolgozni a saját projektjükön.

Kivulallokent a legmegdobbentobb, hogy milyen hamar sikerult egy ekkora multit lenullazni.

Szerintem (de fixme!) Mo GDP-jevel osszemerheto volt az eves forgalma.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, a magyar költségvetés úgy 30 milliárd eurós, a Nokia árbevétele a szebb években pedig 20-25 millárd eurós volt.

De le azért nem nullázták a Nokiát, bár erősen megroppant. AZ, hogy ilyen könnyen térdre zuhan egy ekkora cég az annak köszönhető, hogy az operatív kültséges is tízmilliárd eurós nagyságrendűek voltak.. szóval 2-3 rossz év nagyon lenyomta a kasszát és a részvények árát.

Nekem mindig is az volt az erzesem, hoyg a maemo/meego vonal az a Nokia kutatoreszlegenek a hobbiprojektje, kvazi mellekszal a nokianal.
Sorozes mellett elmondhato, ezt is megprobaltuk na! :)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát a finisben 1500 embert alkalmazott ez a hobbiprojekt + cirka ugyanennyi alvállalkozásban. Vagyis éves szintem cirka 200 millió eurós volt csak a bérköltség. A downfall napján mondta egy nagyfejes, hogy cirka 1.5 milliárd eurójába került a Nokiának a Maemo/Meego projekt.

Szóval :) nem, nem hobbi volt, hanem az alkalmazásfejlesztés szempontból értelmezhetetlen és a fregmentáció miatt karbantarthatatlan Symbian utódjának lett kinevelve.

> Hát a finisben 1500 embert alkalmazott ez a hobbiprojekt + cirka ugyanennyi alvállalkozásban

Akkor mi a loturoert nem haladt?

A Nokia N900 (akarmennyire is linuxos), kivulrol ugy nez ki, mint 3 ember egy eves munkaja:)
(irtak egy nagyon kezdetleges emailkliens, egy tarcsazot, es kb. egyhetes demo sms alkalmazast)

A Nokia N9-re meg meg se jelent, es kijelentettek, hogy ne vegyetek, mert kuka.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Akkor mi a loturoert nem haladt?

Szerintem nagyon szépen haladt.

> A Nokia N900 (akarmennyire is linuxos), kivulrol ugy nez ki, mint 3 ember egy eves munkaja:)

Ne haragudj, de ez egy nagyon komolytalan kijelentés. Hacsak nem provokálni próbálsz.

De fussál neki, csinálj egy desktop shell rendszert három emberrel egy év alatt. Vagy csinálj egy komplett UI toolkitet három emberrel egy év alatt.

Szerintem egy crosscompiling SDK-t rootfs-szel, toolchain-nel nem csinálsz meg három emberrel egy év alatt.

Egy sima CI és automatikus QA rendszert nem állítasz fel három emberrel egy év alatt.

Na és akkor a telko modult és a kernelt nem is említettem. Na meg ugye a kamerát is meg akarod valamivel hajtani... akarsz egy adat tracker rendszert.

Szóval szerintem vegyük annyira komolyan a szakmát, hogy ilyen triviális butaságot nem mondunk.

> A Nokia N9-re meg meg se jelent, es kijelentettek, hogy ne vegyetek, mert kuka.

Korántsem meglepő módon nem ugyanazok az emberek mondták, hogy kuka mint akik fejlesztették. Amúgy akármilyen furcsa az én N9-esem immáron a 4. éve hibátlanul működik. Szép, gyors és mindent tud amit egy átagfelhasználó akar... tény, nincsen huszomulliárd fingó alkalmazás és tizenhatezer gyertya alkalmazás. De van benne offline turn-by navigáció ingyen, van benne kiváló kamera, jó brózer és mail kliens. Facebook kliens meg kutyafüle, HD filmeket lejátszik és ügyes a zenélóje.

A mai napig szerintem egy versenyképes rendszer... amoled kijelzővel és gorilla üveggel. 2-3 napos uptimével...

> Na és akkor a telko modult és a kernelt nem is említettem.

Lehet fujjolni, de ott volt a http://www.freesmartphone.org keszen.
Kb. abbol mazsolazgattak a Nokia mernokei is anno (az N9-hez)

> Na meg ugye a kamerát is meg akarod > valamivel hajtani...

Marmint azt akarod mondani, hogy egy kamera drivert megirni akkora (tobb szaz fos) csapatot igenyel?

> akarsz egy adat tracker rendszert.

N900-ban ilyen nincs. Mire is gondolsz? Az addressbook, es sima .db fajlban van, es annyi.

Hat nezd, az N900 nem a levegobol jott. Volt alotte maemo vonal eleg regen, tehat meg az se mondhato el, hogy nullarol irtak.

Szerintem tized ekkora csapattal 10x ilyen jo dolgot lehetett volna osszehozni.

Szerintem a Nokian belul nem volt egy eros kez aki megmondta volna a csapasiranyt,
mert igy ugy hatott mintha lenne mindig valami visszahuzo ero a nokian belul,
azert tudatosan(!) nem haladhat az N900,
mert versenytars lesz hazon belul (symbian versenytars).

Osszefoglalva:
Hardveroldalrol teljesen rendben volt a keszulek (N900).
Driver oldalrol teljesen rendben volt a cucc (bar csomo zart driver volt am benne!!!)
Kamera teljesen rendben volt.

Minden mas a hobbiprojekt kategoria.

Es azert azt is allapitsuk meg, hogy:

2005: N770
2007 jan: N800
2007: N810
2009: N900
2011: N9

Szerinted 1200 fos csapattal 6 even keresztul ennyi eszkozt lehet letenni az asztalra?
Ez komoly? Ez egy szanalmasan nulla teljesitmeny.
Ezt csak ugy lehet megtenni, hogyha a Nokian belul akadalyozva van ennyi ember.

2 evente egy uj eszkoz?

Ahh, vicc az egesz, kar is folytatni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Marmint azt akarod mondani, hogy egy kamera drivert megirni akkora (tobb szaz fos) csapatot igenyel?

Nagy tisztelettel és engedelmeddel egy okostelefonos platform cirka 40-50 olyan projektből áll amiból te szemlátomást 30-40-nek még a létezéséről sem hallottál.

> N900-ban ilyen nincs. Mire is gondolsz? Az addressbook, es sima .db fajlban van, es anny

és gondolod, hogy az N900 fejlesztése közben már nem volt egy csapat aki az N9-en dolgozott?

Szerintem tized ekkora csapattal 10x ilyen jo dolgot lehetett volna osszehozni.

> Szerintem tized ekkora csapattal 10x ilyen jo dolgot lehetett volna osszehozni.

Az 1500 fő az a csúcsidőben volt amikor még ment az N900 supportja, csúcson volt az N9 fejlesztése és már beindult az azt követő két új termék fejlesztése is.

Azm hogy a keménymag aki a kódot írja mekkora az nem sokmindent árul el. Nem buherálásról van itt szó, hanem termékfejlesztésről.

Gondolj bele, hogy csak a CI és az autmatikus QA egy komplett szerverparkból állt, többszáz divájsszal. Csak ennek a rendszernek a karbantartása és fejlesztése egy 10-15 fős csapat. De mondom, uccu neki.. csinálj egy penge CI rendszert automaikus funkcionális teszttel egy év alatt három fővel. Szerintem mége gy prototípus sem jönne össze, nemhogy egy megbízható, gyors rendszer.

Mondom... csinálj légyszíves egy armos crossbuild toolchain-t és rakjál össze 3-4 platfomr spcifikus rootfs-t...Hajrá, megnézem, hova jutsz egy év alatt három emberrel.

Fussál neki egy UITK-nak, csinálj könnyen használható UI komponenseket API doksival, példákkal. Próbaként csinálj egy vacak button komponenst :) Ha megvan 2-3 hét alatt akkor szólj és adom a többi 50 komponenst.

> Szerintem a Nokian belul nem volt egy eros kez aki megmondta volna a csapasiranyt

Volt.

> Minden mas a hobbiprojekt kategoria.

Tévedsz. De te hiheted így. Én meg résztvettem benne és azóta is ebben a szakmában dolgozom.

> Szerinted 1200 fos csapattal 6 even keresztul ennyi eszkozt lehet letenni az asztalra?

Egyrészt ez nem "szerintem" én ott voltam és csináltam, láttam. Másrészt senki nem mondta, hogy 1200 fős csapat dolgozott volna ezeken a termékeken hat éven át. Az OSSO csapat kezdte 2005-ben egy 10 fős csapattal. 2008-ban úgy 600 fős volt a Maemo és 2010-ben volt úgy 1300 fő belős.

> Ez komoly? Ez egy szanalmasan nulla teljesitmeny.

Hát én elismerem, hogy ha valaki nem ért az OS fejlesztéshez akkor nem feltétlenül érti, hogy milyen költségekkel, mekkora csapattal lehet milyen fejlesztési eredményeket elérni.

Szerintem te nem vagy tisztában azzal, hogy mivel jár egy telekommunikációs eszközt több millió példányban a piacra juttatni. Nyilván gőzöd sincs arról, hogy pusztán egy vacak SMS vagy Bluetooth szabványnak megfelelni mekkora meló. Nyilván nem hallottál még arról, hogy mi az az operátor acceptance teszt. Nyilván úgy gondolod, hogy senki nem ír doksit, senki nem tesztel, senki nem csinál költségtervet, senki nem integrál... csak úgy három kóder beveri a kódot egy év alatt és kész is van a telcsi :)

De csak, hogy egy kicsit kontextusba helyezzelek.. a Qt Company, amit egykoron a Nokia pont a Maemo/Meego kedvéért megvett jelenleg 1000+ főt alkalmaz. Tudod, ez az a Qt ami az N9-nek az alkalmazásfejelsztés keretrendszerét adta...pusztán egy jó és univerzális UI framework ezer fős csapat és húsz éve fejlesztik.

Tudom nehéz elképzelni, de egy mobil OS fejlesztése nem bükkmakk.

De csak, hogy egy kicsit kontextusba helyezzelek..

Csak hogy en is kontextusba helyezzelek.
Nezd meg az enlightenment projectet, most a Tizen 2.3-tol mar a nativ api-t nyujtja.
Nezd meg hany ember fejleszti, es hol tart.
Nyilvanos, megteheted:
http://git.enlightenment.org/core/

Es azt is nezd meg, hogy ebbol hany samsung mernok van, es hanyat vettek fel samsung alkalmazottkent (akik elotte dolgoztak a projekten).

Most persze mondhatod, hogy nincs Tizen telefon (meg),
de azt is vedd szamitasban,
hogy elobb utobb alulrol (tv, hutogep, stb) fel fog torni egyre feljebb,
es szepen fejlodik.

En elhiszem neked, hogy sokan voltak a projekten, de azt is vedd eszre, hogy
van par projekt a mai nap is, akik lenyegesen kevesebb (nagysagrenddel) letszammal,
sokkal jobb dolgot tesznek le az asztalra.

Egyik (szoftveres) peldat irtam. A masik pelda pedig a Oneplus One,
azt is jo lenne megnezni, hogy hanyan fejlesztettek (azota is vesznek fel uj embereket),
az a telefon kenterbe veri az N9-et es az N900-at is (most az idotol vonatkoztassunk el).


Hát én elismerem, hogy ha valaki nem ért az OS fejlesztéshez akkor nem feltétlenül érti, hogy milyen költségekkel, mekkora csapattal lehet milyen fejlesztési eredményeket elérni.

En most itt a szemelyeskedestol eltekintek.


Szerintem te nem vagy tisztában azzal, hogy mivel jár egy telekommunikációs eszközt több millió példányban a piacra juttatni.

Egyreszt irtam, hogy hardverilag rendben volt a cucc (N900, N9).


Nyilván gőzöd sincs arról, hogy pusztán egy vacak SMS vagy Bluetooth szabványnak megfelelni mekkora meló.

Ezt megint nem irhatod tiszta komoylan. Ha a szabvany megfeleles akkora programozoi munka lenne (vagy mostmar a konyvelot is ideszamoljuk, meg a takaritot is?),
akkor nem maradhatott volna benne olyan orbitalis hiba, amitol pl.
* SMS-t nem kapok meg,
* hivast nem lehet felvenni
* N900 eseteben bluetooth sose volt hasznalhato. Egy eszkozzel se sikerult hasznalni (5+ eszkozt probaltam).

Lehet itt teoriakat gyartani, de a szomoru igazsag az, hogy:
- nulla modellkinalat volt 6 ev alatt
- felkesz bugos cuccok jottek ki
- a vilag legnagyobb mobiltelefongyartoja allt az egesz bohozat mogott
(szerinted teljes mellszelesseggel).

Most jo lenne tudni, hogy az iphone-on hany ember dolgozott, csak hogy tenyleg kontextusba keruljunk....


Tévedsz. De te hiheted így. Én meg résztvettem benne és azóta is ebben a szakmában dolgozom.

Erre majdnem elfelejtettem reagalni. Es megis hol?
Csak azt ne mondd, hogy az Ubuntunal...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

touché :D

Annó azt hiszem hallottam kollégáktól is Zoli nevét felemlegetni, amikor QtWebKit projektben dolgoztam az SZTE csapatában.

Szerintem soha nem csináltam titkot abból, hogy ki vagyok és mit csinálok.

Igen, volt pár levélváltásunk és video beszélgetésünk a szegedi webkites srácokkal. Jó lett volna együtt dolgozni, én mindig szívesen tolok előre magyar mérnököket.

Szerintem soha nem csináltam titkot abból, hogy ki vagyok és mit csinálok.

Igen, volt pár levélváltásunk és video beszélgetésünk a szegedi webkites srácokkal. Jó lett volna együtt dolgozni, én mindig szívesen tolok előre magyar mérnököket.

> a Canonicalnél dolgozom

El kellene valahogy juttatni a Vezernek a kovetkezo szoveget:
unity <-- B.A.L.F.A.S.Z.S.A.G

Ebbol sose lesz mukodo rendszer se mikron, se tv-n, se okostelefonon.
A koncepcio rossz. Az alapotlet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Néz, úgy ahogy te csinálsz a trollok szoktak.

Ezért a hosszú hozzászólásodat már el sem olvastam.

Én nagyon szeretek szakmáról és technológiáról beszélgetni, de flamewarba belemenni indulatos laikusokkal nem lenne túl értelmes. Elnézést mindenkitől, hogy eddig is pazaroltam a provokációidra való válasszal itt a helyet.

Unityrol azert nem lehet szakmai alapon vitatkozni, mert azt, hogy milyen technologiat hasznalnak*, az elo se jon amikor az alapokat rosszul gondoljak.

Kotelezo autos hasonlat: Ha a hatarba valaki sportkocsival megy, akkor nem azt fogod ecsetelni, hogy milyen telepjaro gumi menne fel meg az autora, hanem kozlod, az alapkoncepcio rossz.

Azert leirom, hatha nem esik le, hogy mit ertek azalatt, hoyg az alapkoncepcio rossz:
Ha valamit ugy akartok megcsinalni, hogy minden platformon (okostelefon, laptop, tablet, tv) pont ugyanugy nezzen ki, es ugyanugy mukodjon, akkor egyik platformon se lesz hasznalhato.

Ugy kell megcsinalni, hogy midnen platform lehetosegeibol kihozni a maximumot, es ha a vegen hasonlit egy-egy platform nyomokban egymasra az a bonusz.

De azt, hogy a launchert azert nem lehet jobb oldalra athelyezni, mert a TV-n is majd bal oldalt lesz (es ezt komolysaggal leirja Mark), az olyan szuklatokorusegre utal, hoyg ihaj.

Laptopon a rendszernek arra kellene ramennie, hogy a power userek/programozok/profik minel tobb dolgot *gyorsan* meg tudjanak csinalni.
Ide is hadd irjak par peldat, lehet hogy ez se fog leesni:
* unity launchere koncepcioban megoli az alt-tab-ot, es a tobb workspace-t.
* olyan orbitalis hibat nem hagyunk benne, hoygha valaki gyorsan alt-tab-ozik, akkor a focust nem adjuk oda az ablaknak.
(ez azert kulonosen ego, mivel eleve elrejtitek a menubart, igy kb. ki se derul, hogy melyik programban vagy -> tobbszor elofordult, hogy rossz programot zartam be billentyuvel)
* az egesz unity-t kb. nem lehet csak billentyuzetrol hasznalni.
(programozo/power user)
* fixen bekodolt mousepad gesture-ok, amik gepeles kozben felhozzak a Dash-t. Eleve a power usereket nem is kellene
reklammal idegesiteni.
*
*
* stb, stb. Kb. napestig folytathatnam. Fenyevekkel el van maradva a Maxosx-hez kepest. Pl. touchpad gesture-oket nem lehet
beallitani. (nezd meg mennyi touchpad gesture van macosx alatt).

Es olyan egyszeru testreszabhatosagot kivesznek, hogy
a launcher (aminek az egesz lete megkerdojelezheto), hova keruljon.
Eleve fuggolegesen az a par ikon hamar elfoglalja a teret, es nem lehet boviteni. Keep in launcher bugosan mukodik.

Ahh, tenyleg nem folytatom, ertelmetlen. Az alapotlet szar. Tenyleg. Ebbol a budos eletben nem lesz mukodo rendszer igy...

De persze lehet mondani, hogy troll. Csak juttasd el az uzenetemet Marknak: vegye eszre, hogy forditva ul a lovon.

* egyetlen pelda: touchpad gesture-ok kulon daemon, es osszeakad a synaptics gesturejeivel

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Figyusz... ha neked nem tetszik a Unity, arra van egy frappáns megoldás :) Ne használd! Ha pedig fizettél érte, akkor kérd vissza a pénzedet.

Az a szép a szabad szoftverek világában, hogy semmi nem kötelező. Még Ubuntut használni sem kötelező. Képzeld el, még nekem sem.

Az aki a drága idejét arra pazarolja, hogy egy szabadon választható és ingyenes OS shelljét szidja az szerintem troll. Használj Fedorát, Debiánt, Suse-t, vagy bármi mást... használj Gnome-ot, KDE-t, Enlightenment-et vagy válassz a többi tucatnyi window mnagerből. Lényegében egy parancs és egy Ubunturól is levakarhatod a Unity-t ha neked nem jön be.

A Markhoz pedig nem kellenek én proxy-nak.

az email címe és sabdfl a nickje a freenode-on. Teljesen átlagos és megközelíthető fazon. Ha ötleted vagy kifogásod van akkor fordulj hozzá.

Na, de tételesen:
- Az alt-tab miért öli meg a launchert? Ez két külön funkció. Van a launcher és van az Alt-Tab.
- Én bármilyen gyorsan alt-tabozok a focus mindig jó helyen van
- Én minden Unity funkciót elérek tasztatúráról. Mire gondolsz?
- a touch pad-ot le lehet tiltani, a synapitcsot be lehet konfigolni. Nekem ez soha nem okozott gondot.
- a reklámok egy paranccsal letilthatóak. Könyebben mint bármelyik kereskedelmi weboldal reklámjai.

Az OSX egyébként kétség kívül nagyon penge. Jó lenne, ha bármelyik Linux disztró egyszer elérné azt a szintet. Ezen dolgozunk... Nem trollkodunk, hanem dolgozunk. Ha olyan nagyok és gazdagok lennénk mint az Apple akkor nyilván gyorsabban haladnánk. De mint már megtudtad ezen beszélgetés során, egy OS-et összerakni nem kis meló. Még akkor sem, ha a laikusok azt hiszik, hogy pikpak egy tucat ember egy év alat t összedobja :)

> Nezd meg az enlightenment projectet, most a Tizen 2.3-tol mar a nativ api-t nyujtja.

Te most kevered az alkalmazás keetrendszert az egész platformmal. Az Enlightenment egy nagy frankóság. Szerintem minden szempontból egy korrekt technológia. Azt amit a Qt a QML-lel csak néhány éve talált ki azt már egy bő évtizeddel korábban tudta az Enlightenment. De sajnos az Enlightenment átka tényleg az, hogy zérus az adaptáltságga.

A Tizent elég jól ismerem. A Meego szélnek eresztésekor pár tucat bitang jó mérnök az Intelhez ment át Tizenen dolgozni... ez volt 2011-ben. Három éve... Azt pedig tényszerűen tudom, hogy bőven ezres nagyságrendő mérnök dolgozik az Intelnél és a Samsungnál együtt a Tizenen és a kapcsolódó projekteken.

Szóval a Tizen sem egy villám project és nem is olcsó.

Azt pedig, hogy a Tizen vagy a Maemo/Meego tett le többet az asztalra vicces feltenni mint kérdést :D De tényleg... Maemo/Meego divájszból volt és van 4-5 féle és 2-3 millió példányban használták is. Tizenből pedig én eddig egy protot láttam talán két éve egy konferencián, de az is inkább vicces volt. Egy szappantartó vastagságú divájsz volt 1999-es UI stílussal.

Szóval nem a Tizen a legjobb példa, a "lean and mean" :) projektre.

> A masik pelda pedig a Oneplus One,

Nem ismerem részleteiben a One+-t, de annyit tudok róla, hogy az egy Andoid. Szóval a hardver és az adaptáció az komoly munka, de maga a platform és az OS az ugye készen jön. Vagyis ez sem hasonlítási alap.

Egy 2014-es okostelefont egy 2010-essel összehasonlítani mmeg nem sportszerű.

Az amiket az N900-ról és az N9-ről írsz szerencsére nettó tévedés és butaság.

A személyeskedő felhang miatt pedig köszönöm a beszélgetést, de részemről lezártnak tekintem a témát.

> Te most kevered az alkalmazás keetrendszert az egész platformmal.

Hat igen, itt megint elojon az, hogy mi kell egy telefonhoz, hogy mukodhessen.

> Szóval a Tizen sem egy villám project és nem is olcsó.

A Tizen a Samsungnak pont olyan, mint a Maemo/Meego a Nokianak.

Viszont ott van Rasterman, aki felulemelkedik a pitianer gyartoi dolgokon,
es tolja az enlightenmentet, mint ahogy Linus felugyeli a kernel fejlesztest.
Az hogy a hatterben a Samsungnak mik a tervei (okoshuto, vagy okostelefon),
az ot nem is erdekli kulonosebben.

De ettol fuggetlenul egy sokkal komolyabb szoftvert fejlesztenek,
mint az a takolt GTK, ami az N900-ban volt.

> Vagyis ez sem hasonlítási alap.

Irtam egy sikeres hardverprojektet es egy sikeres szoftverprojektet, ahol
nagysagrenddel kevesebben dolgoztak, mint 1200 fo.

Az egesz beszelgetes onnan indult, hogy en felvetettem, hoy a Nokianak
a Maemo/Meego egy hobbiprojekt volt a vallalat mereteihez kepest.
Amolyan Plan B.

Erre irtad, hogy dehat 1200 fo dolgozott rajta, es volt vezetoje, meg minden.

En szerintem 1200 fovel egy komplett termekpalettat ki lehet fejleszteni,
egy komoly OS-sel.

En nem azt kerdojelezem meg, hogy 1200 fo a toket vakarta vagy nem ertett hozza.
Hanem azt mondom, hoygha tenyleg 1200 fo dolgozott a maemo/meego projekten 6 even keresztul, akkor bizony belulrol nagyon komolyan akadalyozva kellett lenniuk.
Hogy mindosszesen 1keszulek/2 evre jutottak.

> Az amiket az N900-ról és az N9-ről írsz szerencsére nettó tévedés és butaság.

Melle. N900-bol ketto is van (meg mindig). N9-et meg hasznaltam egy ideig.
N900-ban egyetlen jo dolog van: a kamera.

> A személyeskedő felhang miatt pedig köszönöm a beszélgetést, de részemről lezártnak tekintem a témát.

Eszerveket elmondtuk mindketten, tenyleg kar folytatni.

Ezt majdnem megint lefelejtettem:

> Azt pedig tényszerűen tudom, hogy bőven ezres nagyságrendő mérnök dolgozik
> az Intelnél és a Samsungnál együtt a Tizenen és a kapcsolódó projekteken.

Azt, hogy Tizen cimszo alatt mit csinalnak az teljes rejtely (de nagyon nem haladnak).

Viszont a Samsung felvette Rasterman-t, adott alaja kb. 10 programozot, es az
enlightenment annyit fejlodott az elmult 3 evben, mint az azt megelozo 10 evben osszesen.

Az enlightenment-nek kell meg kb. 2 ev, es egy teljesen kesz grafikus konyvtarrendszer lesz,
ami hasznalhato akar okostelefonon is (de okosteven mar tuti). Es pariban van a Qt-val.

Ezen kivul kell egy daemon, ami figyeli az osszes hardvert (gsm, gps, accelerator, stb),
es kesz is vagyunk a telefonnal:))

Csak ugye ez a szeker is elment. 2 ev mulva az osszes telefon felhos alkalmazasokat fog futtatni, es kb. egy webkit motor kell neki,
es nehany nativ gomb ra, hogy ne logjon ki a sorbol.

Szoval az, hogy egyebkent milyen franko
gui toolkit van rajta, az kb. mar senkit se fog erdekelni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mégiscsak elolvastam :) Mazohista vagyok.

Butaságok tömkelegét írod, ami érthető is hiszem olyan dolgról írsz amihez szemlátomsást nem értesz.

Az Enlightenment, ahogy írtam egy fantasztikus technológia, de azt, hogy két éven belül a Qt piaci versenytársa legyen az egy komolytalan felvetés. Aki ilyent állít az elismeri magáról, hogy (1) sem azt nem tudja, hogy mit tud a Qt (2) sem pedig ahhoz nincsen köze, hogy manapság milyen elvárások vannak egy alkalmazás keretrenszerrel kapcsolatban.

A Tizen pedig szerintem nem rejtély. Van több imserősöm is akik a Tizenen dolgoznak/dolgoztak. Már egy éve kijöhetne a Samsung Tizenes telefonnal. Nem technológiai okai vannak annak, hogy nem teszik.

> Ezen kivul kell egy daemon, ami figyeli az osszes hardvert (gsm, gps, accelerator, stb),
es kesz is vagyunk a telefonnal:))

Muhahaha :D :D :D Ha már a szakmához nem értesz, legalább humorérzéked van.

Na és akkor ezzel tényleg lezártam ezt a beszélgetést. Nincs kedvem trollt etetni és egy buta flamewarnak sincsen semmi értelme.

> Butaságok tömkelegét írod, ami érthető is hiszem
> olyan dolgról írsz amihez szemlátomsást nem értesz.

Szerintem is fejezzuk be, mert ez igy nem vezet sehova.

> Az Enlightenment, ahogy írtam egy fantasztikus technológia,
> de azt, hogy két éven belül a Qt piaci versenytársa
> legyen az egy komolytalan felvetés

Ezt seholse irtam. En azt irtam, hogy 2 ev mulva egy vadi uj
okostelefon platformhoz pont
ugyanolyan eletkepes valasztas lesz mint a Qt.

Piaci reszesedesrol nem irtam semmit.

> A Tizen pedig szerintem nem rejtély.
> Van több imserősöm is akik a Tizenen dolgoznak/dolgoztak.
> Már egy éve kijöhetne a Samsung Tizenes telefonnal.
> Nem technológiai okai vannak annak, hogy nem teszik.

Ugyanazt mondjuk. Kijohetne Tizen-es telefon, de nem jon.
Mi ez, ha nem rejtely?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

>Mi ez, ha nem rejtely?

Számodra minden bizonnyal az. Számomra nem az.

> En azt irtam, hogy 2 ev mulva egy vadi uj okostelefon platformhoz pont ugyanolyan eletkepes valasztas lesz mint a Qt.

A Qt már négy éve is életképes választás volt. Azt mondod, hogy két év múlva az Enlightenment eléri arra a szintre ahol a versenytárs már hat évvel korábban volt? Komoly :D

> Szerintem is fejezzuk be, mert ez igy nem vezet sehova.

Tényleg ne vedd rossz néven, de a hozzászólásaid alapján neked a leghalványabb gőzöd sincs a mobil platformok fejlesztéséről. De ez nem baj, nem érthet mindenki mindenhez. Én is egy csomószor hiszem azt valamiről, hogy pofonegyszerű dolog, aztán ha valaki hozzáértő rávilágít akkor megértem, hogy mégsem. Én ebben próbáltam neked segíteni. Szíved joga, hogy ragaszkodj a tévedésedhez.

OFF:
"Amúgy akármilyen furcsa az én N9-esem immáron a 4. éve hibátlanul működik. Szép, gyors és mindent tud amit egy átagfelhasználó akar... tény, nincsen huszomulliárd fingó alkalmazás és tizenhatezer gyertya alkalmazás. De van benne offline turn-by navigáció ingyen, van benne kiváló kamera, jó brózer és mail kliens. Facebook kliens meg kutyafüle, HD filmeket lejátszik és ügyes a zenélóje.
A mai napig szerintem egy versenyképes rendszer... amoled kijelzővel és gorilla üveggel. 2-3 napos uptimével..."

Van a háztartásban több N9 is, pöpec, imádom, még mindig képes odaverni egy-egy feature a most kijövő top OS-ekre. Viszont az általad leírt képességekkel kapcsolatban lennének kérdéseim (értsd:mi a titkod? :)):
- néha a browser nem hajlandó betölteni semmit sem, egyetlen megoldás a reboot
- a modern(?) js-el teli honlapokat (pl index.hu) qrva lassan, némi hibával képes csak megjeleníteni
- a navigáció offline, de néha sír adatkapcsolatért, anélkül néha nem akar útvonalat tervezni...aztán max 2kbyte forgalomért cserébe megcsinálja :)
- nagyon ritkán 50m-el arréb rak a GPS...csak reboot-al lehet észhez téríteni ami viszont vezetés közben macerás
- amióta új HERE van, nem igazán jön térkép update :(
- tanusítványt simán lehet hozzáadni...no de hogy lehet törölni? :) A TMO-n van pár ötletelés, de egyik sem tűnik megoldásnak.
- a movie playere meglepően jó minőséget képes lejátszani, de csak ha megfelelő codec-el van tömörítve. Sajna a mostanság elterjedt formátumokat sokszor dobja vissza. Olyat is csinál, hogy elkezdi aztán x idő múlva (akár 40-50 perc) eldobja.
- 1 nap uptime a reális nálam, és ha megnézem nem a csillió app viszi a szuflát hanem a telefonálás/system meg ha van GPS, akkor az szopja nagyon...2-3 napot max ilyen flight módban tudok elképzelni.
- néha tök üressé válik az üzenet lista. Állítólag valami tracker hiba...rebootra visszajön minden (na jó, néha csak másodikra)
(- a zenelejátszóban nekem a QuasarMX jobban bejött mint a gyári...de ízlések és pofonok.)

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

- nekem van egy firefox tartalékban, hogy amit nem eszik a beépített azt eszi az.
- a navigációnak az adatkapcsolat csak az agps-hez kell. Nem fogyaszt sávszélességet és kikapcsolható a net amint megtalálja a műhódakat. Az 50m tévedés szerintem annak tudható be, hogy nem talál elég műhódat.
- A térkép apdétekkel nem tudom mi van. Szerintem várható, hogy belassul a frissítése. Nekem még egész jók a térképeim
- tanusitványt én még nem töröltem, nem tudom, hogy hogyan kell
- a codecek világa és a médiapléjerek univerzuma egy bonyolult dolog. Nekem a raspberry Pi-m lejátszója is hátast dob néha egy-egy fájlon. Nem biztos, hogy a lejátszó a hunyó.

- a gps az power killer, ez egyértelmű. Én ha vigyázni akarok az aksira, akkor leveszem a fényerőt és óvatosan használom a netet. Nyilván bluetooth az kikapcsolva.

- a tracker démon egy kalap pillangó :) Sajnos ez a leggyengébb része a rendszernek. A legjobb megoldás erre az ideiglenes leköltözés, reflash és visszaköltözés.

Megdöbbentő, amit írsz. Én imádtam az N900-amat, de őszintén szólva inkább azt mondtam volna, hogy egy pár tíz fős csapat reszelgette a felületet. Készségesen elhiszem, hogy a motorháztető alatt oltári innovatív fejlesztés volt, de a felületen ebből nem sok minden látszott... Te hogy látod? Lehetett volna 1500x2 emberrel nagyobbat is villantani? Vagy jól letették az alapokat, csak a gyümölcsöket nem láttuk megérni?

Maga a felület amit látsz az tényleg egy cirka 20 fős csapat volt. Ennyi dolgozott az úgynevezett application framework projecten, amiben a kompozitor, windowmanager, UI komponensek tartoztak. Ebbe nyilván beletartoztak a QA mérnökök (nem teszter, mérnök), integrátorok (mert az átlag küder ritkán tud csomagolni), doksiírók, architectket, project manager és/vagy scrum master.

Szerintem az 1500 fő az a max amivel még érdemes egy platformon dolgozni. Ennél több ember nem kell hozzá. Persze sok függ attól, hogy honnan jön a kernel, a driverek, a grafikus keretrendszer, milyen CI rendszerben dolgoznak, stb... Biztos lehet tíz fővel is OS-t csinálni :) de akkor ott csak integrációról beszélünk, tesztelésről már nem.

Gondolj bele, pusztán egy olyan szoftvert megírni ami egy kész image-t flash-el egy divájszra az meló... egy koszlott flasher, amiről ne mint júzer nem is tudsz, de a fejlesztők napi szinten tucatszor használják. Ennek a flashernek működnie kell minden prototípussal, 3-4 divájsz típusra. Ezt is valaki megtervezi, ledokumentálja és karban tartja. Egy koszos flasher... +1 fő.

Csak a 40-50 projektből összeszedni az API doksikat, azokat rendesen egységesre fogalmazni, használható példákat vadászni hozzájuk az egy 4-5 fős csapat munkája. A felhsználó ebből semmit nem lát, az app fejlesztő meg azt hiszi, hogy nyuszi hozta neki F1 nyomásra a helpet és a wikin is csak úgy magától jelennek meg a doksik.

Vajon jobb, vagy balkezes?
--
zsebHUP-ot használok!

Ez csak innen, k-európából (balkán) tűnik annak. Európában megtanulták már, hogy nem arra kell figyelni ami nincs, hanem arra, ami van.
Vö: http://youtu.be/rs3XOKl2_58

A szomoru az lesz, amikor mar "lecseng" az ezutani videok utani "igeny"...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....