Qubes OS 2.0

Címkék

Megjelent a Qubes OS 2.0 verziója! A hivatalos bejelentés a The Invisible Things Lab's blogján olvasható, a telepítő DVD pedig letölthető a sourceforge.net-ről. A rendszer dokumentációja a projekt wiki oldalán olvasható, én pedig még a hivatalos kiadás előtt írtam róla egy összefogalaló cikket - magyarul.

Hozzászólások

- Egy pár hónapja próbáltam frissen telepíteni a letölthető image-ből. (az eltelt idő miatt kissé homályosak az emlékeim... de ha jól emlékszem..) Ha a dokumentáció szerinti frissítési sorrendet követtem a rendszer mindig eltörött. Feltételezem, hogy most ezt a release-t tesztelték és van új image, így ilyen problémák nem lesznek. (dom0-nak ne adj netet, nem is muszáj frissíteni, ha így tetted eltörött az egész a vm update-nél)
- A jó megoldás az volt, ha az akkori dokumentáció ellenére dom0 -> template -> vm sorrendben hierarchikusan frissítettél. Feltételezem valami olyan hegesztést adtak ki dom0-ba amire nem számítottak előre és elfelejtették dokumentálni a friss telepítésesek részére...
- a firewall-vm-et downgrade-elni kellett (illetve a frissítést visszatartani) ahhoz, hogy a windows hvm jól menjen vagy valami ilyesmi ... (amiben ugyebár foltozatlan vulnerability-k vannak hajjaj :) (kernel image)
- amúgy nagyon szurkolok, hogy egy produktív stabil munkakörnyezetnek alkalmas legyen ...

fenti korábbi tapasztalataim miatt, aki mostanában telepíti és windows HVM-et is kipróbál, annak a visszajelzését várom tapasztalatairól.

Köszönöm a leírást! Csak így tovább!! :)

Nagyon jó. Bár az abalkos szekurutihoz képest már egy ubi is bajnok.

Lehetséges VMware-ben tovább virtualizálni Xen-nel?
Úgy tudtam, hogy PC-n csak egyszeresen lehet virtualizálni, és guest rendszeren belül már nem lehetnek további guestek.
De ezen a videón VMware-ben meg a Qubes os amin belül további guestek vannak a rendszer sajátosságai miatt:
http://www.youtube.com/watch?v=HDhWNBc307Q&t=15m50s
Mi a trükk?

VMware-ben Guest lehet akár ESX is, igen.
VMware-ben xen-t még soha nem próbáltam - de a videó alapján lehetséges.

Azt azért tegyük hozzá hogy a videón látott Qubes max 1.0-ás, ami már igencsak régi.

Vmware alatt azon kívül hogy fel tudod venni a telepítést nincs sok értelme, kipróbálásra egyáltalán nem alkalmas így.

Sokkal egyszerűbb ha a laptopodba teszel a másik diszket, és arra teszed fel.
vagy akár USB-s diszkre is rakhatod - lassú lesz de biztosan nem annyira, mintha VMware-ben próbálnád.

--
zrubi.hu

Szerintem ott lesz a trükk, hogy a Xenhez nem szükséges vt-x meg vt-d támogatás, megy anélkül is (max. lassabban meg valójában nem lesznek szeparálva a xen guestek). Ha pedig ezek nem szükségesek, akkor _elméletileg_ pont úgy viselkedik virtualizáció szempontjából, mint egy közönséges oprendszer, nem mint egy hypervisor.